Tester ESR-T4 v2.68

By Administrator at januára 28, 2020 10:51
Filed Under: Non-Atari

 

Dostala sa mi do rúk táto vecička - tester ESR-T4 v2.68 (pri tej cene som neodolal a kúpil som si to, tak isto aj plexi krabičku), teraz si pozrime čo to má vedieť:

 

Multifunkčné zariadenie umožňujúce otestovanie rôznych vlastností tranzistorov. Hodnoty sú zobrazované na LCD displeji už po približne 4 sekundách merania. Okrem tranzistorov dokáže otestovať aj diódy, rezistory, MOSFET, kondenzátory (kapacitory) aj induktory (cievky) a vypísať ich vlastnosti.

 

Špecifikácia:


Napájanie 9V batéria
LCD displej s podsvietením 128 x 64. monochromatický
Meranie 5 až 10s
Založené na ATMega328P
Automatické rozpoznanie súčiastky
Automatické vypnutie
Zobrazovanie stavu batérie
Rozmery: 135 mm x 70 mm x 25 mm
Hmotnosť: 100g

Rezistory: 0.5 ohm – 50M ohm
Induktory: 0.01 mH – 20 H
Kondenzátory: 30 pF – 100 mF

 

A poďme na praktické skúsenosti:

 

Meranie tranzistorov O.K., akurát pre Darlingtony nevie zobraziť h21e (hFE). Rýchlosť zobrazenia hodnoty založenej súčiastky je omnoho rýchlejšia ako za 10 sekúnd čo je v špecifikácii (v pdf súbore), asi to udáva najhoršiu možnú odozvu zariadenia pre nejaké konkrétne špecifické meranie, čiže je to o kus svižnejšie ako sa udáva. Odber minimálny, po 30 sekundách od zobrazenia hodnoty sa automaticky zariadenie vypne. Príjemné je zobrazenie ESR pri kondenzátoroch, ak robíte zo spínanými zdrojmi vec priamo nenahraditeľná.


Vidím to ako veľmi dobrú pomôcku pri orientačnom meraní súčiastok už priamo pred osadením súčiastok do dosky, máme záruku že súčiastka má správnu hodnotu a tak isto si vďaka tomu vieme skontrolovať tranzistory či nám "sedia" vývody. Niekedy nás totiž pamäť môže sklamať a takto si len overíme či máme pravdu - je to lacnejšie a hlavne netrebe zapájkovanú súčiastku vybrať a pájkovať nanovo - a správne ... a na stole to zaberá naozaj minimum miesta, pritom dokáže merať naozaj hodne vecí. Takže za mňa - malé, šikovné, skladné - a hlavne funkčné.


lcr-t4-manual.pdf (158,51 kb)

 

Nasledujú fotografie, kvalita mizerná, nemal som dobré svetlo ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Tester má iba jedno tlačítko, po zobrazení súčiastky tester zobrazuje údaj o súčiastke 30 sekúnd a potom sa automaticky vypne. Vždy ak chceme merať ďalšiu súčiastku tak po jej založení treba stlačiť tlačítko.


Ak už máte pre tento tester k dispozícii aj plexi krabičku, potom je dobré nejakým materiálom vypolstrovať priestor určený pre 9V batériu - aby tam v tom jej voľnom priestore nelietala nahor-nadol. Ale to je naozaj drobnosť. Bočnice som prilepil malými kvapkami gelového sekundového lepidla priamo k spodnému dielu a tak isto aj bočnice medzi sebou, pretože inak sa to celé stále rozkladá na samostatné diely (najprv zložené, potom otočené hore nohami a nasledovalo lepenie, lepidlo je aplikované v malom množstve iba na mieste výrezu plexi spojov), mne sa tento postup osvedčil.


Poznámka: Počas lepenia bočníc a spodný diel je nasadený aj vrchný kryt, inak by to pri priložení vrchného krytu navzájom nemuselo "sedieť".


Na vrchný diel lepidlo nedávame, nejako sa k batérii dostať musíme /väčšinou.../. Nezabudnite na to že ZIF pätička sa otvára až do úrovne bočnice, teda musí na tomto mieste byť správna otoťená bočnica s výrezom na potrebnom mieste. Teraz ak sa potrebujem dostať dovnútra na výmenu batérie odnímam horný krycí panel (uvoľním 4 šróby ktoré prechádzajú priebežne cez celú krabičku). Pri osadzovaní dosky testeru na svoje miesto treba byť opatrný aby sa nezlomil prívodný káblik k displeju. Celkom som nepochopil prečo ak je pre batériu voľné miesto navyše asi tak 1cm tak pre dosku a káblik k displeju na druhej strane je k dispozícii iba niekoľko mm. Ak prívodný káblik zlomíte tak to celé môžete ... takže pri zakladaní na svoje miesto - opatrne. Našťastie dosku na svoje miesto stačí osadiť len 1x.

ZIF pätička je pripájkovaná, výmena nebude triviálna, ale zase vďaka tomu pätička stabilne drží na svojom mieste - to je +.


Cena sa pohybuje okolo 10,- Euro za zostavenú verziu, 1.5 až 2.- Eurá dáte za plexi krabičku, za tie financie to rozhodne stojí.

____________________________________________________________________

P.S. - každá vec sa dá nejako vylepšiť (alebo aj naopak ...)

Pre napájanie som začal používať 250mAh 9V NiMH batériu. Nejako som po tom nepátral koľko má odber tester vo vypnutom stave, ale baterka nevydržala nejako extra dlho. A to značí každý krát rozobrať a oddeliť vrchný kryt, oddeliť batériu a dať ju nabíjať. Podarilo sa mi odstrániť tento vcelku zbytočný kolotoč neustále potrebného odkrytovania.


 

Uvedené "vylepšenie" odstraňuje ustavičné vyberanie batérie (9V accu), pribudol len jeden prepínač, teda do krabičky stačí vyvŕtať iba jednu dieru. Vstup konektoru pre nabíjačku je vyriešený tak že využíva voľný otvor na spodnej strane krabičky.


 

V dolnej polohe nabíjania je možné dobíjať batériu - pritom je oddelená od testeru a teda nehrozí že tam priložím nevhodné napätie. V tejto polohe je baterka (accu) úplne odpojená od testeru = žiaden odber, teda ani ten minimálny čo by to "papalo" v kľude.


 

V hornej polohe ide už baterka priamo na tester - stačí stlačiť tlačítko a tester je funkčný. Počas práce s testerom je prepínač stále zapnutý, po skončení práce sa zase prepne do dolnej polohy.

 

Tento otvor slúži na založenie nabíjacieho konektoru. Ak je náhodou založený naopak

tak najhoršie čo sa stane je to že nabíjačka "neuvidí" akumulátor.

 

Pomocná doštička pre konektor vovnútri testeru je priamo prilepená na prepínač. Na bočnej strane doštičky je kus mäkkej gumy ktorá zabezpečí že sa nemôžu kontakty batérie (accu) dotýkať s prepínačom. Na vrch accu je položený tiež kus gumy ktorá zabezpečí že sa accu nepohybuje. Vlastná použitá 9V accu NiMH nabíjačka dokáže urobiť celý cyklus, t.j. najprv vybiť accu a až potom ho zase naplno nabiť, je pre 170mAh, 200mAh a 250ma typy NiMH 9V accu. Použité nabíjanie je tzv. pomalé, t.j. 14h pri prúde rovnajúcom sa 1/10 kapacity accu. (Poobede zapnete nabíjanie (aj zo zaradeným vybíjacím cyklom), na druhý deň ráno je plne nabitá.)

Myslím si že za ten jeden prepínač navyše zabudovaný v tomto testeri to stojí, rozoberanie pri výmene batérie je minulosťou.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

13. 5. 2020 21:58:20 #

trackback

01_2020 Blog, Notes.

01_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: