The Micro UK101 - COMPUKIT UK101, 4MHz + 38.400Bd. New solution. Part-5.

By Administrator at apríla 01, 2021 07:15
Filed Under: SBC8085-NCB85

Ako na 4.00MHz clock a aj mať 38.400Bd komunikačnú rýchlosť - a to zmenou iba jednej jedinej súčiastky v zapojení:

 

Uvedené riešenie - do Micro UK101 stačí vložiť namiesto 4MHz x-talu nový 8MHz x-tal a bez ďalšieho máme k dispozícii rýchlosť 4MHz a 2MHz (tu už nemáme možnosť ísť na 1MHz). Záverom článku sú popísané ešte nejaké drobnosti zo stavby Micro UK101.

 

Micro UK101

 

Tu je potom potrebné J4 prepnúť do vyznačenej polohy 2MHz (zopnuté 2-3), potom pôjde clock procesoru reálne na 4MHz, pri prepnutí na značku 1MHz potom následne máme clock procesoru rovný 2MHz (len sa jednoducho dvojnásobne zdvihnú hodnoty clocku vyznačené na J4).


Aby som nezabudol, vďaka 8MHz x-talu a deleniu tejto hodnoty :13 v čipe 74LS163 dostávame automaticky a zadarmo priamo aj zvýšenú prenosovú rýchlosť =38.400Bd.


Celkom pekné a úsporné riešenie, nie ? V zapojení obvodu oscilátoru nie je potrebné meniť žiadnu ďalšiu súčiastku - teda meníme tu iba jednu jedinú - a to samotný x-tal. Oscilátor ochotne nabehne aj pri osadení novým 8MHz x-talom. (V inom zariadení s rovnakým oscilátorom s čipom 74LS04 a použitými hodnotami odporov=1k2 mi oscilátor nabiehal pri x-tale =25MHz, rýchlejší som doma nemal na otestovanie k dispozícii. Tu v zapojení sú použité odpory s menšími hodnotami, t.j. oscilátor by mal nabiehať ešte "ochotnejšie".)

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Prečo som si to takto neurobil od začiatku ? Pretože rád skúšam netradičné veci a tak ako to mám postavené môžem kedykoľvek ísť aj na rýchlosť procesoru 1MHz, tu po výmene x-talu na 8MHz by to bolo už zložitejšie. (A už vôbec som nemal chuť robiť zmeny na kompletne zapojenej doske, jednoducho chcem mať ako základ neupravovanú dosku. teda nechcem na nej meniť ani spomenutý x-tal - moje rozhodnutie.)

Uvádzam to z dôvodov aby si niekto nemyslel že v predchádzajúcich článkoch som len zbytočne komplikoval zapojenia - teraz si z tých viacero možností môžete vybrať sami. Napríklad po zvážení celého som sa rozhodol že zostanem na clocku procesoru =4MHz a rýchlosti =19.200Bd - to by sa pri použití 8MHz -xtalu nedalo celkom jednoducho previesť. Tých 19.200Bd umožňuje prevádzku USB ↔ RS232 na väčšiu vzdialenosť = hlavný dôvod prečo túto hodnotu nakoniec preferujem, (ešte nižšiu prenosovú rýchlosť osobne nepotrebujem i keď tiež by sa dala získať - ale to by sa dalo uskutočniť iba za cenu použitia dodatočného ďalšieho čipu navyše - teda pri použití x-talu =4MHz alebo x-talu =8MHz). Ale dá sa to aj inak, viď nasledovný odstavec.

____________________________________________________________


No a keď som už v tých možných úpravách - už som povedal A, poviem teda aj B:


Ak nasadíme do Micro UK101 x-tal =2MHz zase dostaneme ďalšie zaujímavé možnosti, síce menšiu maximálnu výslednú rýchlosť procesoru a zníži sa aj vlastná prenosová rýchlosť - ale môže to byť pre niekoho zaujímavé, naozaj existujú procesory 6502 pre max. 1MHz clock.

Jumper J4 nastavený vľavo (pôvodne 2MHz) bude teraz posielať clock =1MHz. Ak ho nastavíme vpravo (pôvodne 1MHz) pôjde do procesoru clock 500kHz. Prenosová rýchlosť v obidvoch týchto prípadoch bude =9.600Bd. Toto môže byť zaujímavé pretože potom prenosový káblik z PC USB ↔ RS232 na Micro UK101 už môže mať dĺžku až 150m, na vzdialenú komunikáciu ako stvorené.

/Prirátajte potom k tomu aj 2 vodiče pre relátko na vzdialený Reset ...Laughing/

Zase stačí iba samotná výmena x-talu na doske Micro UK101, netreba robiť žiadnu ďalšiu zmenu.

Takže doska umožňuje skutočne zaujímavé kombinácie hodín procesoru a aj slušnú zmenu prenosových rýchlostí - aj keď som si to uvedomil až po postavení celého SBC.

 

Dodatok:

Ak na doske MICRO UK101 (x-tal = 2MHz) použijete v druhej časti popísaný dummy čip na mieste U8 (74LS74), tak môžete stále bežať na hodnote =2MHz pre procesor, čo je tak isto zaujímavá možnosť -  teda ak máte k dispozícii rýchlejší procesor ktorý dokáže na tejto hodnote pracovať. Prenosová rýchlosť bude =9.600Bd.

____________________________________________________________

 

Drobnosti zo stavby:

 

Namiesto úzkej 28 pinovej pätičky ktorú som doma nemal som použil v časti RAM pamäte 2x 14pin pätičky, sú použité v zapojení pekne "za sebou". Funguje to naprosto v pohode ako ozajstná úzka 28-pinová pätička.

 

Je možné tiež nasadiť RAM typu 62256 v úzkej pätičke, poväčšine sa nájdu doma (tu je to pôvodná cache RAM z dosák po 386-ke), síce majú naozaj krátku prístupovú dobu niekde medzi 15 ÷ 20ns (tu nevyužité), ale zase majú pomerne väčšiu spotrebu (až o 60mA viac oproti CMOS RAM 62256), to tu ale nemusí byť veľký problém a teda v ich nasadeniu do Micro UK101 nič nebráni.

 

Konkrétny použitý typ 32kB RAM pamäte v úzkom púzdre DIP 28 pin :

W24256AK-20

 

Ak použijete max. clock procesoru =2MHz, tak stačí použiť v zapojení Eprom 27256 na rýchlosť 250ns, alebo 200ns. Typ Eprom 27C256 má štandartne prístupovú dobu do 150ns (a má menšiu spotrebu).


Ako pamäť RAM 32kByte (typ 62256) som vyskúšal tiež RAM o rovnakej kapacite, ale od iného výrobcu - AMIC A625308A. Čo je na nej zaujímavé ? Je rýchlejšia o desiatky nanosekúnd (70ns oproti 100ns), má menší odber (35mA oproti 60mA), to je tu ale v zapojení Micro UK101 vec vedľajšia a nepodstatná. Naozaj zaujímavé je to že má inak na svoje piny vyvedené poradie adresných vodičov. Ak ju založíte namiesto štandartnej 62256 tak priamo pracuje pretože uloženie konkrétneho bytu v nej je jej naprosto interná záležitosť = funguje v zapojení rovnako. (Žeby sa tým obišlo nejaké patentové krytie ?) To len pre informáciu ak by niekoho vydesilo zapojenie pinov na tejto RAM. Otestoval som ju tak isto aj v SBC6502 s rovnakým finálnym výsledkom - všetko O.K. (Inak - je to naozaj šikovná RAM !- občas sa tieto pamäte RAM označujú aj ako SRAM - statická RAM. )

 

Porovnanie spomínaných dvoch 32KByte SRAM.

 

Síce som to nejako nezdôrazňoval, ale v doske je použitý konektor RS232 typu female, pretože sa zapája priamo do kábliku prevodníku USB ↔ RS232, už som to aj do prvého článku o Micro UK101 tiež doplnil, ak to nedodržíte tak budete potrebovať v ceste zapojiť nejakú prevodku - takto sa tomu vyhnete.


V dnešnej dobe je to už len zaujímavosť a nie je veľa ľudí čo by sa takouto technikou dnes zaoberali a dokonca jej ešte aj rozumeli, ale vo výsledku je to oddychovka a zábava a dúfam že mi to takto ešte nejakú chvíľu zostane - a vydrží. Viem si to napríklad predstaviť večer na chalupe (a nielen tam) a riešiť na tom vývoj nejakého programového vybavenia na domáce použitie, pretože programové vybavenie je v podstate skoro na 100% zhodné s SBC6502. A nemôžemi si pomôcť - najradšej niečo vyvíjam a robím na naozajstnom "železe", emulátory síce sú a existujú (aj na UK101), ale takto mať to reálne zapnuté vedľa seba ma určite baví omnoho viac.

 

P.S.:

Článok aj napriek dnešnému termínu uverejnenia rozhodne nie je 1.aprílovým žartom.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 4. 2021 7:16:53 #

trackback

Directory SBC.

Directory SBC.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: