The Micro UK101 - COMPUKIT UK101, power supply board. Part-6.

By Administrator at mája 06, 2022 11:38
Filed Under: SBC8085-NCB85

K Micro UK101 - COMPUKIT UK101 som už dosť dávno nič nenapísal - tak to skúsim dnes "odčiniť". Pre tento SBC som prednedávnom postavil samostatnú dosku napájania, kde sa nachádza DC/DC menič 12V/DC→5V/DC a mini relátko, ktoré pomocou spínača dokáže odpojiť napájanie = t.j  urobí odpojenie napájania. (Vlastne simulujem vypínač napájania, ale je to vyvedené na prednú stranu a tak netreba vzadu cvakať vypínačom ak potrebujem použiť tvrdý Reset. ) 

 

Micro UK101 - COMPUKIT UK101, power supply board.

 

Veľmi k tomu nie je čo dodať, napájanie DC/DC meniča môže dosiahnuť na vstupe (ak mu to tam dáme) až niekde do hranice 35V/DC, ja mám 12V/DC zdrojov dostatok, takže som zvolil túto variantu napájania. Použitý DC/DC menič je bežne dostupný, odber z neho je minimálny (0.2A na 5V), takže je to vlastne také ísť "s kanónom na vrabce". Nastavenie výstupného napätia na požadovaných 5V sa robí s umelou záťažou (v mojom prípade) a zatiaľ bez pripojenia vlastného Micro UK101, až po nastavení správneho výstupného napätia je možné previesť vzájomné prepojenie. Pretože nemám doma nejaké naozaj slušné rozpínacie tlačítko tak som odpojenie 5V napájania od dosky SBC riešil 12V DIL relátkom, dokáže spínať prúd 1A čo s bohatou rezervou postačuje. Samotné relé je osadené v precíznej pätičke. V ceste je samozrejme ešte invertor signálu z tlačítka ktorý je realizovaný tranzistorom rady BCxxx, je dimenzovaný na kolektorový prúd 100mA (reálne tečie cievkou relé 12mA). Doska má na sebe aj výkonovú 5.6V ZD (5W Zenerova dióda) zapojenú v nepriepustnom smere ktorá tu slúži ako prepäťová ochrana pre SBC dosku. Celé to ešte istí poistka 1.25A (v prípade prepätia na výstupe 5V zo zdroja sa poistka prepáli).

 

Micro UK101 - COMPUKIT UK101, power supply board.

 

Výstup z dosky zdroja ide konektorom priamo na dosku SBC. Pre toho kto používa a má k dispozícii zdroj 5V/DC je táto doska asi zbytočná, ale pre nás majiteľov "vysokonapäťových" 12V zdrojov (Laughing) je to príjemné pretože to rieši napájanie SBC bezo zbytku. ak ešte niečo postavím tak tých 12V/DC tam už mám "zadarmo" k dispozícii. A na tejto dodatočnej doske mám potom na to aj voľné miesto.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Je to jedno z možných riešení napájania, tu nejaké hranice ťažko nastaviť (a určiť), berte to skôr ako inšpiráciu na postavenie si niečoho vlastného čo sa ponesie v duchu uvedeného, nepredpokladám že treba schému, kto na to má si to postaviť vie, ostatní nech sa radšej tejto úprave vyhnú a použijú pekne krásne priamo 5V/DC zdroj.

 

Momentálne sa zatiaľ doska PS nachádza nad doskou  Micro UK101, asi nakoniec príde pod SBC, ak to tak umiestnim, nejaké foto určite urobím. Potom síce nebude vidieť samotný display DC/DC meniča, to ale ako problém nevidím pretože hodnotu výstupného napätia (5.0V) stačí nastaviť iba raz na začiatku.

____________________________________________________________

08.05.2022

Tu už prevedená výmena hornej dosky s doskou spodnou:


 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 5. 2022 11:42:23 #

trackback

Directory SBC.

Directory SBC.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: