Tipy a triky 014. AutoFire pre joystick. Joystick AutoFire. Tips & tricks.

By Administrator at októbra 20, 2013 10:19
Filed Under: Atari


Maníci, ktorí si vedia upraviť svoje joysticky a nemajú zabudovaný autofire ponúkam zapojenie ako na to. Vlastne treba mať do joysticku privedené napájanie +5V a zem (tá je tam vždy určite zapojená). Použitý čip je typu NE555, tu vyhovie aj jeho CMOS verzia ICM7555 - proste je to klasický obvod 555 s podpornou bižutériou okolo seba. Odporovým trimrom 47k nastavujeme rýchlosť spínania režimu autofire. /Väčší odpor = pomalšie spínanie./ Autofire šetrí vlastný fire spínač, pretože nie je potrebné jeho "besné" a neustále mačkanie, práve toto za Vás teraz urobí autofire. Laughing


Výstup ide priamo na pin č.6 joystickového konektoru.


P.S.: tu by som sa rád ospravedlnil za to že tu bol doteraz uverejnený chybný obrázok kde namiesto 10uF kondenzátoru bola uvedená nesprávna hodnota 10nF, omylom tu bol zaradený "pracovný" ešte nie celkom "dotiahnutý" obrázok v ktorom som zabudol prepísať potrebný údaj, teraz je obrázok už v poriadku.


Stavba nie je zložitá, potrebných je naozaj len pár súčiastok, spokojne to beží aj na univerzálnej doštičke, vložíte to potom priamo do joysticku. Pri stavbe na univerzálke - nezabudnite potom urobiť prepojky medzi pinmi č.2 a č.6 a tak isto je treba urobiť prepojku medzi pinmi č.8 a č.4. Odporúčam použiť kondenzátor 10uF/10V v prevedení tantal, lepšie drží výslednú kapacitu a teda je nastavenie stabilnejšie ako pri obyčajnom elektrolytickom kondenzátore. Vlastné prevedenie prepínača a aj spôsob pripojenia je na Vás, každému vyhovuje niečo iné, tak to berte ako jeden z možných spôsobov pripojenia. Pri zobrazenom zapojení to funguje nasledovne - v polohe 1-2 beží autofire, t.j. pri stlačení tlačítka Fire posielame von trvale pulzy, proste ako keby sme s tým tlačítkom rýchlo "klikali". Po prepnutí do režimu manual - poloha 1-3 - pri jednom stlačení Fire ide von iba 1 pulz, t.j. musíme potom stále klikať aby sme dostali sériu pulzov.


A to je všetko, das war alles and that's all ...


Nuž zase raz mi iba zostáva popriať veľa šťastia pri stavbe tejto pomôcky a následnej radosti pri dobre urobenom výslednom diele.

 

Články k danej téme, teda ak si chcete upravovať joysticky:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-003-ATARI-Joystick-Tips-tricks.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/Mini-ATARI-Joystick.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:32 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: