Tipy a triky 021.Tips & tricks. Nový káblik - náhrada - pre SIO.

By Administrator at marca 13, 2022 10:05
Filed Under: Atari

Každý kto si potreboval či už opraviť alebo postaviť vlastný SIO káblik (teda ak ste zohnali potrebné koncovky) je postavený pred fakt že je problém nahradiť alebo zohnať káblik ktorý sa na toto použitie hodí. Takže čo použiť ?


Podmienky potrebného kábliku na nasadenie sú jasné:


- ideálny je káblik ktorý má 13 vodičov

  (bude fungovať vždy a všade bez akýchkoľvek obmedzení)

- najlepšie ak je tienený, t.j. opletený

- mala by to byť licňa, teda pramienky vodičov, nie dráty

- mal by byť primerane ohybný

 

Existuje viacero možností, idem od naslabšej možnej varianty k tej najlepšej:

 

1.- V dnešnej dobe nepotrebujeme všetkých 13 vodičov, ak toto oželieme (a hlavne ak nepoužívame magnetofón) tak si môžeme vystačiť s VGA káblikom ktorý skanibalizujeme, štandartne je tam minimálne 9 vodičov. 12-ka pin nemusí byť zapojený, piny 4 a 6 môžu byť zapojené do jedného spoločného vodiča (tienenie), motor CTRL nemusí byť zapojený, tak isto aj pin 13 - Interrupt, tiež je možné vynechať piny 1 a 2 - to už tých ušetrených vodičov je celkom dosť - teda ak nehodláme používať magnetofón. Len treba počítať s tým že s inými perifériami ako je disketová jednotka to už nemusí vždy fungovať (moderné náhrady disketovej jednotky budú fungovať). Výhoda je čierna farba kábliku (štandartne, existujú aj biele).

 

2.- V prípade ak netrváme na tienení tak môžeme použiť káblik z paralelného Centronics-u určeného pre zapojenie typu PC-tlačiareň kde je tak isto dostatočný počet vodičov na toto nasadenie - stačí hľadať káblik s plným prepojením vodičov. Dokonca občas sa dajú nájsť kábliky ktoré majú použité tienenie. Tienenie má tú výhodu že by sa mali dosahovať vyššie možné prenosové rýchlosti. Tu je to už s farbou kábliku horšie, čierny som ešte nevidel, takže je to len taká nie celkom čistá biela.

 

3.- Káblik SCART - tak isto veľmi vhodné na kanibalizáciu na použitie ako SIO káblik. Štandartne je tam 13 vodičov - t.j. je k dispozícii dostatočný počet vodičov, je tienený a je čierny ... akurát je o poznanie hrubší, takže bude potrebná úprava do vstupov konektorov.

 

Zapojenie vývodov SIO kábliku nájdete v tomto odkaze:

Atari-SIO-cable

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: