U-Basic - Basic sub OS.

By Administrator at augusta 26, 2017 15:35
Filed Under: Atari

U-BASIC

 

Poznáte U-Basic ? Pochádza z Poľska, rieši svojím spôsobom nedostatok voľnej RAM v Basicu. Funguje na princípe nabootovania cez klávesu Option (t.j. je vypnutý pôvodný Basic), potom sa nová verzia U-Basic nahrá pod OS (Operačný Systém) a teda v konečnom dôsledku máme k dispozícii skoro ďalších 8kB RAM viac ako doteraz. Paráda, nič sa nemusí prerábať, je to len softvérový "fígel" v praxi. Ak používate DOS, je jasné že po jeho nahratí nemáte štandartne k dispozícii ani tých 37902 free byte, vtedy sa tých cca 8kB RAM navyše viac ako hodí. U-Basic funguje pod SPartaDosom, MyDOS. Za základ bol zobratý pôvodný Atari Basic, ale pretože boli tu už boli použité niektoré rýchlejšie rutiny, vo výsledky je o niečo rýchlejší - čo nikdy nie je na škodu.

Pri použití bez DOSu môžeme očakávať cca 45kB free RAM ! V najnovšej verzie presne 46051 bytov.

Jeden príklad:

Verzia 1.7 zaberá iba 43 bajtov pamäte v pôvodnom priestore (verzia 1.6 verzia potrebovala 52 bajtov), čiže je vidieť že s RAM sa pracuje naozaj viac ako úsporne.

 

http://drac030.krap.pl/ubasic.png

Tu sa jedná o obrázok z verzie 1.1

 

Prebehol celkom dôkladný vývoj tohoto Basicu, nasleduje link na stránky autora, kde sú postupne uvedené všetky vývojové verzie tohoto U-Basicu.

http://drac030.krap.pl/pl-ub-pliki.php

 

Ten kto si to len chce vyskúšať, máte tu k dispozícii verziu 1.5:

ubi15.zip (32,41 kb)

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_

Pôvodný zdroj informáciíí:

http://www.atari.org.pl/

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:41 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: