USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

By Administrator at marca 29, 2022 10:35
Filed Under: SBC8085-NCB85

Riešenie prepínača programovacích napätí, verzia č.1


Mám dve "nové" riešenia ako riešiť prepínač pre nastavenie programovacieho napätia Vpp, najprv idem na to prvé ktoré som urobil aby sa programátor dal čo najskôr používať - a pritom ovládanie jeho nastavenia bolo čo najjednoduchšie.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Riešenie číslo 1 (23.03.2022):

 

Dnes som vyrobil (pravdepodobne dočasné) riešenie prepínania programovacieho napätia priamo na hornej strane programátoru. Je to naozaj jednoduché, síce menej elegantné riešenie ako keby tu bol použitý prepínač s potrebnými 3 polohami - ale ten momentálne nemám doma k dispozícii. Ak s tým nebudem spokojný tak to len odpojím - bez akéhokoľvek pájkovania a nahradím niečím lepším čo medzitým vydumám. Takže, zatiaľ stačí takto, neskôr uvidíme.

Vlastné pripojenie jumprov na dosku programátoru je vyriešené nastrkovacími káblikmi, takže na vlastnej doske pre programátor sa nerobí absolútne žiaden zásah čo mi vyhovuje, s SMD súčiastkami sa aj tak veľmi nerád "prplem", teda pokiaľ je to možné - a tu to možné je - a u toho aj zostanem.


Pomocná doštička je umiestnená na plastových soklíkoch, vďaka čomu sa nachádza cca 2.5 mm nad vlastnou doskou USBprog-u - čiže skrat tu nehrozí ani náhodou. Prepínač pre polohu 25V je tu iba formálne (je nezapojený), pretože pre napätie 25V musí byť kontakt celkom rozpojený. Aj tak som tam miesto pre tento tzv. "prázdny" jumper osadil, pretože niekde tá prepojka fyzicky stále musí byť - aby sa niekde pri jej odložení bokom nestratila. (Pôvodne je tam zdroj 25V, ak sa k jeho odporu 43kΩ pripojí paralelne odpor 220kΩ, potom máme k dispozícii programovacie napätie 21V. Ak tam paralelne pripojíme odpor 39kΩ tak dostaneme programovacie napätie =12.5V, toto všetko je na doske programátoru už urobené, teda naozaj stačí vyviesť iba 3 drátiky na samotný prepínač.)


Vďaka presahu doštičky smerom vpravo sú "zadarmo" skryté prívody potrebných káblikov (3 kusy) ktoré sú privedené na túto doštičku. Na spodnú stranu som pridal cuprextitovú dosku na ochranu pred poškodením náhodným dotykom. (Ešte treba zaobliť vonkajšie hrany pridanej doštičky s prepínačmi.)

Ako vidieť spodná, ochranná doska sa vyvíja. Pridaný je sem plastový soklík ktorý chráni USB konektor - opiera sa priamo o spomenutý konektor aby sa nedal ľahko vylomiť zasunutý USB káblik. Spodná cuprextitová doska je uzemnená (prepojenie je jedným vodičom, vodivá plocha sa nachádza na spodnej strane doštičky) je nastriekaná výraznou červenou farbou - proste som tu zmenil mnou často používanú tmavošedú farbu za niečo výraznejšie. A už sú zaoblené hrany hornej prídavnej doštičky.


 

Dôvod takejto úpravy je jasný - dobrá dostupnosť nastavenia potrebného programovacieho napätia, takto je to naozaj jednoducho dosiahnuté a pritom je nastavenie hodnoty Vpp skutočne dobre viditeľné. Aj napriek tomu že toto riešenie je určitý pokrok tak už mám predstavu ako by som to chcel vyriešiť ešte o niečo lepšie, predsa len je tu možnosť nežiadúceho kontaktu na vývodoch prepínača zo statickou elektrinou - lenže v tomto okamžiku nič lepšie doma nemám k dispozícii.

____________________________________________________________


Nasleduje riešenie číslo 2 (29.03.2022):

 

Riešenie prepínača programovacích napätí, verzia č.2 - je použitý  posuvný prepínač.

 

Prešlo iba pár dní - a na novej doštičke je už použitý posuvný prepínač a teda nastavenie programovacieho napätia Vpp je uľahčené a prináša výhodu aj v tom že neprichádzame do kontaktu s vývodmi a teda je potlačený vplyv možnej statickej elektriny. Doštičku pre prepínač som musel vyrobiť nanovo, na jej spodnú stranu je nalepený posuvný prepínač (pomocou niekoľkých kvapiek Epoxy) a zase je prevedené prepojenie na dosku programátoru pomocou 3 vodičov. Prívod kabeláže je rovnaký ako v prechádzajúcom riešení.

 

Animácia 3 polôh prepínača.

 

Použitý prepínač má o niečo väčšiu stavebnú výšku (je umiestnený pod pomocnou doštičkou) a tak tu museli byť použité vyššie distančné stĺpiky pod doskou prepínača aby neprišlo ku kontaktu kovového obalu prepínača zo samotnou základnou dosku programátoru (vyhýbam sa možným skratom). Medzera je tu síce malá, je iba cca 1mm, na spodnú bočnú stranu prepínača som pre istotu dal ešte kúsok samolepiacej izolačnej pásky, istota je istota. Je to drobnosť, ale dôležitá.

 

Zatiaľ som na lepšiu verziu prepínača Vpp  neprišiel - takže toto je asi momentálna "definitíva" pre tento programátor, do základnej dosky pritom stále netreba urobiť žiaden zásah - čo sa mi maximálne pozdáva. Nastavovanie potrebného napätia sa prevádza pohodlne (už nehrozí strata prepínacieho prvku - kde je zase založený ten jumper?) a pritom stále máme dokonalý prehľad aké programovacie napätie Vpp je na programátore nastavené. Poslednou úlohou bude zohnať nejaké dobré, šikovné gumové nožičky na spodnú doštičku - aby sa to celé ani náhodou pri používaní nekĺzalo po stole - tak toto som už tiež doriešil a nekĺže sa celý USBprog ak sa postaví na stôl.

 

USBprog s nasadenou doštičkou pre programovanie Eprom ST M2732A, 21V typ

__________

01.04.2022

Nejedná sa o prvoaprílový žart, autor programátoru mi dnes potvrdil že už pracuje na elektronickej verzii prepínača programových napätí, čiže potom toto celé "odpadne" a bude to vo výsledku pre usera ešte jednoduchšie na používanie. Držím palce pri vývoji !!!

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

29. 3. 2022 10:36:54 #

trackback

Directory SBC.

Directory SBC.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: