USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

By Administrator at februára 14, 2023 07:30
Filed Under: SBC8085-NCB85

Na je obrázku kompletná zostava shieldov pre USBprog /je v strede obrázku nahor/, vľavo shield pre Eprom 2732 /vlastná stavba/, v strede obrázku shield pre procesory 8748 a 8749, napravo zase shield pre PROM 74188, 74S287 a 74S571.


Tu upozorním na jednu vec - programátor napaľuje všetky tu uvedené typy PROM:

74188, 74S188, N82S123N, 74S288

74287, 74S287

74571, 74S571

Čipy s označenim "S" sú tzv. Schottky verzie PROM, t.j. sú rýchlejšie /polovičná prístupová doba/ a majú vyššiu spotrebu, pritom základný programovací algoritmus zostáva rovnaký. Existuje čip od fy Signetics s označením N82S123N, toto značenie pripomína timer 74123 /žeby patentová ochrana pôvodného názvu ?/, ale pozor je to zase len Schottky verzia čipu 74188, t.j. je identická s PROM 74S288.

 

Dnes nasleduje popis posledne spomenutej doštičky, je to posledný shield k tomuto programátoru, pre programovanie je na túto doštičku ešte potrebné priamo pripojiť dodatočný zdroj napájania (15V/DC/1A s vyvedeným + na jeho strednom kolíku, - pól je na jeho obvode). Je to dané tým, že katalógové údaje pre programovanie PROM počítajú s max. prúdom počas programovacieho pulzu až 750mA, neskoršie datasheety sú tu už v údaji o poznanie skromnejšie, tvrdia že postačuje prúd 450mA - tak si vyberte, aký obvod reálne máte k dispozícii ale asi nezistíte. Je samozrejme lepšie počítať s prvým údajom a teda mať dostatočne dimenzovaný zdroj 15V/DC/1A a určite nebude pri programovaní žiaden problém.

Síce mi tu teraz vzniká mierna duplicita s mojím programátorom pre PROM 74188 /aby bolo jasné - na ten som v žiadnom prípade nezanevrel a mal som ho dávno pred týmto zariadením/ - pre mňa je hlavným prínosom možnosť programovať PROM-y 74S287 /74287/ a 74S571 /74571/ - na tieto čipy som doteraz nič k dispozícii nemal.

Vlastné zapojenie /schéma/ sa dá nájsť v odkaze hneď v prvej časti popisu USBprog.


Shield nie je veľký, sú tu použité SMD súčiastky, takže som rád že s týmto som sa nemusel "piplať" sám, SMD súčiastky a ich pájkovanie nie je moja parketa. Použité sú precízne pätičky, čo občas môže spôsobovať problém pri správnom napasovaní programovaného obvodu, ale toto nevidím ako problém, pretože som to vyriešil po "svojom" - použitím nadstavby ktorá používa ZIF pätičku /pätička s nulovou prítlačnou silou - zero insertion force/. Potom sa obvody zakladajú a vyberajú bez najmenších problémov.


Prevedenie je naozaj precízne, kvalita pájkovania ako vždy - výborná.

 

Moje výsledné riešenie vidíte na tomto obrázku - použil som dodatočné 2x ZIF pätičky /16pin/ ktoré sú posadené na ďalšie precízne pätice a tým problém pri programovaní s následným pasovaním čipov PROM ak mám precízne pätičky zákonite prestal existovať. Zase na druhú stranu - tých čipov na napálenie asi nebude až tak veľa. Samozrejme by tu postačovala nasadiť jednu ZIF pätičku a tá by sa prehadzovala z jednej pätice do druhej, ale takto ako to mám to pre seba urobené to pokladám dotiahnuté do konca.


Nič si s ničím nezavadzia, takže som spokojný. Sedí to v precíznych pätičkách natoľko pevne že sa nikde nič ani náhodou neviklá a teda je to aj náramne spoľahlivé. Nahradiť precízne pätičky na doštičke priamo ZIF pätičkou nie je možné, pretože pod obrysom ZIF pätičky sa nachádzajú niektoré SMD súčiastky.

(Tak by to malo byť vždy a všade ..., väčšia stavebná výška je v tomto prípade nepodstatná.)


 

Samozrejme že mi to nedalo - jednu PROM 74188 som skúšobne napálil - konkrétne to bol alfanumerický 7-display pre CA zapojenie - programátor funguje naprosto spoľahlivo. Na tomto obrázku stojí za zmienku "vykusnutie" na hornej doštičke ktoré robí miesto pre páčku spodnej ZIF pätičky, vďaka tomu je bez problémov možné zatvoriť a otvoriť páčku ZIF pätičky ktorá sa nachádza priamo na doske USBprog-u.


Toto bol posledný z trojice shieldov ktoré sa dajú pripojiť k USB programátoru a rozširujú jeho užitné vlastnosti. 

 

Binárky s obsahom pre PROM 74188 nájdete na týchto odkazoch:

SBC6502 - part37 obsahy PROM 74188, 1.časť - dekodéry pre LED sedemsegmentovky

SBC6502 - part38 obsahy PROM 74188, 2.časť - rôzne aplikácie v zariadeniach


Záver (v ňom mierne odbočím od dnešnej témy):

Dnes som napríklad cez USBprog napálil 3x Eprom 2716, jednalo sa o 2x Intel a 1x TESLA, programovanie zbehlo bez najmenších problémov.

Pri programovaní platí že pre Eprom pamäte sa neprogramujú obsahy FFh, pre procesory zase obsahy 00h, čo môže významne urýchliť kompletné naprogramovanie ak je program v nich výrazne kratší ako veľkosť Eprom. Tak isto u PROM pamätí sa neprogramujú obsahy 00h.


Kompletnú zostavu USBprog môžem s kľudným svedomím odporučiť každému kto má aspoň trošku technického cítenia v sebe a venuje sa starším typom počítačov /teda myslím tým tie "bradatejšie" typy EPROM a procesorov/, na staršie čipy je to stvorené, autorovi za odvedenú prácu vo všetkých smeroch skutočne patrí pochvala !

Som rád že som sa rozhodol mať USBprog v maximálnej výbave a teda sám sebe som dodržal slovo čo som si dal v prvom článku že si zoženiem všetko čo sa k nemu dá, stálo to naozaj za to. Teraz v spolupráci s ďalším programátorom TL866 mám pokrytú celú oblasť čipov čo používam /a v zálohe mám ešte stále k dispozícii aj programátor PREPROM-02/ - a ako sa ukazuje aj ten sa mi náramne hodí.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

__________________________________________________________

 

03.05.2023

Pokiaľ ide o PROM National Semiconductor NSC 74S287/S571, sú na 100% kompatibilné s typmi PROM Tesla MH74S287/MH74S571 - a to pri čítaní ich obsahu, ich vlastné programovanie je ale už vec celkom odlišná !

 

Podľa datasheetu NSC (DM74S287 & DM74S571) sa ich PROM programujú nasledovne:

 1. použite 5V Vcc, povoľte pin Enable a napíšte adresu
 2. zvýšte Vcc na hodnotu 10.5V
 3. zvýšte napätie na pine, ktoré sa má naprogramovať (na '1') na 10.5V
 4. pulz, povoľte ho na 10uS
 5. pre overenie pri čítaní znížte Vcc na 4V
 6. opakujte bod 2. až 5. až 10x, alebo kým sa neoverí ako naprogramovaný bit
 7. opakujte bod 2. až 5. ďalších 5x

Programátor musí byť schopný dodávať 5V a 10.5V napájanie až do 400mA. Prázdne NSC PROM obsahujú všetky bity = „0“ a na naprogramovanie „1“ je dátová linka napájaná 10.5 V potrebnými na „vypálenie“ internej poistky. Každý bit sa programuje individuálne, aby sa znížili straty energie. Napájacie napätie musí byť na hodnote 10.5 V maximálne 25 % času programovacieho cyklu, aby nedošlo k prehriatiu obvodu.


Podľa datasheetu Tesla PROM (MH74S287 & MH74S571) sa programujú nasledovne:


(Platí pre Tesla PROM, to isté platí aj pre programovanie TI PROM, rozdiely sú minimálne)

  1. použite 5V Vcc, povoľte pin Enable a napíšte adresu
  2. umiestnenie je potom možné prečítať, aby sa potvrdilo že je potrebné naprogramovať (na „1“)
  3. zdvihnite pin Enable do log.1 a stiahnite bit, ktorý sa má naprogramovať na 0 V
  4. zvýšte Vcc na 10.5V
  5. (10uS a 1mS) pulz povoliť pin low na 1mS
  6. (10uS a 1mS) znížte Vcc na 5V a odstráňte naprogramovaný bit
  7. (po minimálne 10uS) bit možno overiť zvolením možnosti Enable low
  8. Vcc sa potom vypne, aby sa znížil odber
  9. ak bit nie je naprogramovaný, proces sa opakuje druhýkrát

10. ak potom bit stále nie je naprogramovaný, zopakujte to ešte raz, ale s povolenou šírkou impulzu 20 mS

       (štandartne sa volí PGM pulz s dĺžkou medzi 1÷20ms)



Programátor musí byť schopný dodávať dve napätia 5V a 10.5V (tu až do hodnoty 750mA). Prázdne PROM obsahujú všetky bity = „0“ a na naprogramovanie do „1“ sa dátová linka stiahne na nízko (L), aby sa „vypálila“ interná poistka, pre dátové linky je špecifikované vytiahnutie do log.1 pomocou odporu 3k9 na +5V. Stiahnutie dátových liniek do log.0 musí byť schopné absorbovať prúd až 150mA (správne treba nadimenzovať súčiastky, často je tu na tomto mieste použitý tranzistor). Každý bit je naprogramovaný individuálne, aby sa znížili straty energie. Programátor by mal byť schopný vypnúť Vcc na dobu cca 3÷4x väčšiu ako je doba programového impulzu medzi programovaním jednotlivých bitov (aby počas programovania neprišlo k prehriatiu obvodu).

Pre TI platí:

Po naprogramovaní sa na určitý čas odpojí napájanie, priemerný čas programovacieho impulzu by nemal byť väčší ako je 35 % programovacieho cyklu.
V ostatnom sú postupy Tesla a TI sú skutočne prakticky rovnaké.

Z uvedeného je jasné že vlastné programovanie NSC PROM pamätí je výrazne odlišné oproti postupu používaného pre Tesla PROM a PROM
TI a nie je tu na ne možné použiť štandardný programátor ktorý funguje pre typy Tesla PROM a PROM TI.

(Úvaha:

Používa sa tu výrazne kratší programovací pulz, pripomína to inteligentné programovanie ako u Eprom, pri použití PGM pulzu o dĺžke 0.2÷0.3ms je to asi možné naprogramovať tak isto, ale potom by som zvolil dlhšiu pauzu bez Vcc - a to niekoľko ms. No, možno by to fungovalo aj takto, ale NSC PROM bohužiaľ nemám k dispozícii takže je to len moja úvaha. Jednu by som na test určite obetoval ...)


No, zase na druhú stranu - u nás tento problém pri používaní veľmi nehrozí, NSC PROM tu nie sú veľmi dostupné, ale aj napriek tomu na to tu upozorňujem ak by ste sa náhodou s uvedenými typmi NSC PROM v našich končinách predsa len stretli.

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: