USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

By Administrator at marca 17, 2022 11:50
Filed Under: SBC8085-NCB85

USBprog - autor Štefan Kičina

 

Pri prechádzaní webových stránok som prednedávnom natrafil na tento USBprog programátor už pomaly nepoužívaných pamätí, alebo teda nazvem to priamo svätým grálom pre tých čo sa venujú 8-bitom. Autor programátoru je zo Slovenska, je ním Štefan Kičina. Celé je to osadené SMD súčiastkami takže na doske je toho "nasypaného" viac ako dosť. Ako vidieť programátor si vystačí s napájaním iba z USB portu, t.j. nevyžaduje dodatočné napájanie (výnimkou sú PROM pamäte, ale k tomu sa ešte dostanem). Programovanie a celý programátor riadi procesor ATmega324, ktorý beží na 16MHz. Potrebné napätia (programovacie napätia +25V, +21V, +12.5V a +12V a -5V) sa generujú z napájacieho napätia +5V DC/DC meničmi s obvodmi MC34063.

___________________________________________________________

Na okraj:

Programátor TL866 je výborný - ale má jednu a dosť veľkú nevýhodu - jeho novšie verzie majú programovacie napätie ktoré dosahuje hodnotu iba cca 18V čo je napríklad pre pamäte 2716 a 2732 z ktorých niektoré typy vyžadujú programovacie napätie 21V a niektoré typy potrebujú až 25V - viac ako nedostatočné a máme problém tieto staršie typy napáliť a teda ichúspešne ich naprogramovať. Pre nás ktorí robia s 8-bitmi je to čo ostatných už dávno netrápi skutočný problém. A dodám - s pamäťou 2708 si na TL866 tak isto ani neškrtnete ...

Uvedenú problematiku v plnej miere odstraňuje práve tu popisovaný doplnkový USPprog programátor.

Jednoduché zistenie či Váš programátor TL866 dokáže dodať 21V:

Nastavte typ na Eprom 2732A /túto samozrejme musíte mať doma k dispozícii) a skontrolujte či Vpp ide nastaviť na 21V, potom skúste nahrať obsah 4kB do programátoru a následne ho skúste napáliť. Ak zbehne programovanie bez problémov - máte staršiu verziu TL866 kde to naozaj funguje na jednotku. Akurát 25V z toho priamo "nevytiahnete" ani náhodou - a to je čo treba pre typ 2732 ... ale medzi nami je to predsa len lepšie ako nemať nič k dispozícii, na typ 2732A predsa len sa dá aj dnes natrafiť.

___________________________________________________________

 

Tak mi to nedalo, napísal som autorovi že mám záujem o USBprog, onedlho sa ozval že ešte jednu neosadenú dosku má, zabezpečil som si ju, prešiel týždeň - a dostal som odpoveď že programátor je už osadený a funkčný. Za ďalšie 2 dni som si ho už na pošte prevzal, autor mi poslal aj potrebné súbory pre prácu, priložil aj manuál. Klobúk dolu nad touto prácou ! Niekto to naozaj z SMD súčiastkami vie ...

 

USBprog

 

Vlastná činnosť programátoru je signalizovaná pomocou LED:

 

    Zelená LED      - signalizuje pripojenie +5V (napájanie) počas programovania + signalizuje pripojenie -5V  a +12V

                            (napájanie EPROM 2708) počas programovania

    Oranžová LED  - signalizuje prítomnosť napätia z meniča +25V (+21V alebo +12.5V)
    Červená LED    - blikaním signalizuje samotné programovanie

 

Bez toho aby som dlho obkecával ktoré typy pamätí programátor zvláda programovať

- pozrite si nasledovný obrázok:

 

Programové vybavenie a aj doska programátoru je verzia 1.0.

 

Je tu hodne žiadaná možnosť programovania tzv. trojnapäťovej Eprom (jedná sa o typ 2708, potrebuje pre prevádzku -5V, +5V, +12V), čo je viac ako dobré, predsa len výnimočne to môžem potrebovať, síce nie pre seba (moje zostavy počítačov čo mám ju neobsahujú), ale určite sa niekto nájde v mojom okolí kto to bude potrebovať, niekoľko kusov (11 ...) doma mám). Eprom 2716-ky doma tiež mám (tak isto 11 kusov), takže toto sa tak isto určite využije. Nasleduje rada 2532 ktoré sú tiež hodne zaujímavé (momentálne žiadne nevlastním), pre mňa najžiadanejší je typ 2732, pri ňom sa ešte zastavím. Ďalej nasledujú PROM-y, tie vyžadujú použiť veľmi jednoduchú prídavnú dosku (shield). Programátor na 74188 mám vlastný, ďalšie uvedené typy PROM nevlastním, takže toto (zatiaľ) u mňa nie je až tak na programe dňa. Nakoniec sa dajú programovať obvody 8748 a 8749 (8748H, 8749H) - tak isto treba použiť prídavnú dosku (na tie mám tiež iný programátor). Shield pre PROM-y na domácu stavbu je vrátane označenia kompletných súčiastok voľne dostupný na webe (odkaz je na konci článku), tu je potom treba použiť externý zdroj pre programovanie PROM DC/15V/1A.

 

Programátor poskytuje aj dodatočné info.

 

Zvolený typ Eprom.

 

Vrátim sa k Eprom 2732, tu je potrebné do ZIF pätičky osadiť pre prácu s ňou ešte navyše tzv. "medzisoklík" alebo inak povedané - treba použiť redukciu, pretože je potrebné na ceste medzi ZIF pätičkou a pamäťou EPROM 2732 zameniť medzi sebou nožičky č. 20 a 21. Nie je to nič zložitého, len v "medzisoklíku" sú tieto vývody medzi sebou navzájom prehodené. Túto redukciu som si doma sám vyrobil, v ďalšom pokračovaní o tom bude podrobnejšie - aj zo schémou a drobnými vylepšeniami.

 

USBprog

 

Pre jednoduchosť a zbytočné nerozširovanie zložitosti zapojenia autor zvolil možnosť nastavenia potrebného programovacieho napätia 25V, 21V a 12.5V pomocou prepojok /jumpery/, síce je to trochu staromódne (hlavne je to dané tým, že autor postupne rozširoval pôvodný programátor na ďalšie a ďalšie typy pamätí - pritom na začiatku bol iba pre typy 2708, 2716 a PROM-y), ale ak sa pozriete do tabuľky typov Eprom a nastavíte správne programovacie napätie tak v tom nevidím žiaden problém, minimálne pre niekoho aspoň mierne zručného to určite nie je vec ktorá by sa nedala zvládnuť. Momentálne sa nachádzajú potrebné prepojky na spodnej strane programátoru, tu na tom ešte zapracujem a vyvediem si ich na hornú stranu programátoru, prepínač programovacieho napätia potom bude na očiach a priamo bude vidieť zvolené PGM napätie. Kto to používa naozaj iba občas - tak nemusí ani toto riešiť. Aby to bolo prehľadné pri používaní nachystám tabuľku Eprom pamätí 2708, 2716 a 2732 (a možno tam uvediem aj typy s väčšou kapacitou - i keď samozrejme tie s týmto programátorom programovať nepôjde), akurát mi to asi chvíľu potrvá - ale robím na tom.


Najprv treba pripojiť programátor cez USB káblik, počkať na inštaláciu USB HID-u

a až následne spustiť programové vybavenie.

 

Programátor pracuje zo súbormi s koncovkou hex alebo bin, zobrazí sa počet bytov podľa zvoleného typu obvodu. Testuje Eprom pamäte či sú vyčistené (musia obsahovať FFh, pre PROM pamäte zase platí že čistá PROM obsahuje samé 00h, dtto platí pre radu procesorov 874x a 874xH. Pri čítaní, verifikácii a zápise beží na displeji bargraf, takže sme priebežne informovaní o tom že sa niečo deje a koľko z uvedeného deja už zbehlo.

 

Ďalšou vychytávkou je vlastné testovanie použitého hardvéru - je tu možnosť testovať jednotlivé zdroje napätia či sú v poriadku - toto sa len tak nevidí. A tiež je tu možnosť programovať jednotlivé bajty pamäte. Pri teste napájania 12V pri EPROM 2708 treba zapnúť aj napätie -5V, toto napätie je HW blokované pri výpadku -5V, ale toto zase 8-bitoví harcovníci určite ovládajú.

 

Autor upozorňuje:

Pred aktivovaním funkcie “test HW“ nesmie byť v pätici vložený žiadny obvod !

- v opačnom prípade môže dôjsť k poškodeniu vloženého obvodu, to je ale myslím si jasné, čip na čítanie alebo zápis sa vkladá až pri nastavení parametrov pre daný obvod - tak sa to robí aj na iných programátoroch - ale predsa len sa nájdu šikovní jedinci čo skúšajú a skúšajú až doskúšajú ... nebudem to ďalej pitvať. Stačí len používať rozum.

Manuál zaslaný autorom je šikovný, ale dá sa úspešne pracovať s programátorom aj bez neho, vlastné menu a aj samotný program je prehľadne usporiadaný, ako vidieť je lokalizovaný do slovenčiny.

 

 

Čo sa týka programového vybavenia - po pripojení programátor na notebooku s WIN7/64bit nabehol naprosto bez probémov a bol pripravený okamžite k práci, nevyžaduje žiadne sťahovanie inštalátoru USB z netu. Po úspešnej inštalácii ovládača sa v systéme vytvorí HID - Human Interface Device. Tak som začal mierne testovať, skúsil som to rozbehať aj na tých mojich "atómových" netbookoch s WIN7/32bit, nabehlo to tak isto - musí byť ale k dispozícii nainštalovaný minimálne Microsoft .NET Framework verzie 4.5.1. Dtto to beží na notebooku s W10, len asi bude treba dať pozor na oprávnenia, pri Home verzii to ale nehrozí. Ak je už v počítači nainštalovaný Microsoft NET Framework tak je to skutočne riešenie plug&play.

Na spomenutých netbookoch som s ním už tiež tak isto napaľoval Eprom pamäte, ide to bez najmenších problémov, takže je to naozaj dobre podporované.

 

Ešte nejaké tie časové údaje:

Naprogramovanie Eprom 2716: cca 103 sekúnd

Naprogramovanie Eprom 2732: cca 206 sekúnd

(Nezabúdajte prosím že sa používajú dlhé programovacie pulzy (toto sa skrátiť nedá, teda ak chceme dodržať datasheetové údaje - napríklad pre 2732-ku to značí postupnosť 4096byte x 50ms = 204.8 sec, t.j. pre ostatnú réžiu prenosov a ovládania zostáva čas iba mierne niečo cez sekundu. Obsah FFh sa nenapaľuje, t.j. ak je viac takýchto byte tak sa doba napaľovania Eprom ešte úmerne skracuje, obsahy s FFh sa "preskakujú".)

 

Nasleduje krátke video - ukážka napaľovania Eprom 2732A (21Vpp):

USBprog 2732A.mp4 (5,80 mb)

 

Za seba som veľmi spokojný - už nemusím tak ako doteraz absolvovať tento maratón:

- zapínať LCD displej + potrebná kabeláž + pripojenie na PC

- zapojiť klávesnicu do PC

- zapnúť PC DOS-ový stroj + potrebná kabeláž (386 alebo 486-ka)

- pripojiť PREPROM-02 cez paralelný port

- zapojiť extra zdroj pre vlastný programátor

- skopírovať binárku do PC

- konečne by som mohol napaľovať

  takže tento USBprog programátor aj výrazne šetrí čas - mimo iného aj veľmi výrazne miesto (a tým následne aj nervy ...)

 

Záver:

Ovládanie je intuitívne, je to jednoduché na používanie, rozmerovo skladné - zaberá to málo miesta, napájanie vyriešené priamo z USB, to by v tom musel čert byť aby som nepodporil domáceho tvorcu ! Je za tým veľa roboty z SMD súčiastkami (na klasike by to asi boli celkom iné rozmery), skutočne príjemné programové vybavenie. Univerzálnosť programového vybavenia siaha od WinXP, teda aj pre W7/32Bit až po Win/64bit systémy.

Vec ktorá by mohla byť iná - po pripojení si programátor nepamätá posledne nastavený typ Eprom (PROM), ale dá sa s tým žiť  - je to len pár klikov navyše. (Ak o tom viete tak si vždy po zapnutí nastavenie skontrolujete, dtto platí aj pre nastavenie správneho programovacieho napätia - to je dobré nastaviť pred vlastným zapnutím zariadenia.)

Prihováral by som sa za výmenu mikro USB konektoru v budúcnosti za niečo robustnejšie (pozri niečo také ako je použité napr. pri origináli Arduino Uno), ale ak dávate pozor tak by toto malo byť z mojej strany len drobné upozornenie, osobne si to viem ošetriť proti možnému "vylomeniu".

Ešte dodám, že si uvedomujem že je to vlastne verzia 1.0, čiže už na začiatku to vie naozaj hodne vecí a teda rozhodne si autor zaslúži uznanie za to čo sa podarilo umiestniť už od začiatku do programu a čo dokáže vlastný USBprog.

Toto zariadenie celkom logicky vyplňuje vzniknutú medzeru medzi komerčnými zariadeniami na programovanie vyšších kapacít Eprom a už u nich nepodporovaných obvodov.

 

Perlička:

Odskúšal som naprogramovať EPROM U2732C (výroba DDR Robotron) ktorá má programovacie napätie =25V, a svete div sa - išla naprogramovať aj pri Vpp 21V - a to bezchybne na prvý pokus. Dederóni, dederóni, naozaj ste dobre zvládli reverzné inžinierstvo ! - táto Eprom má na okienku použité matné mliečne sklo, proste je to agent Mlíčňák priamo v akcii. Zaujímavé na nej je to že mazať ide tak isto dobre, stačí jej štandartných 15 minút na UV mazačke Conrad.

 

Základné dostupné informácie o tomto programátore dostupné na webe (je tu popísaná predchádzajúca verzia ktorá nemala taký rozsah podporovaných obvodov) link:

USBprog -SK

 

P.S.:

Rozširujúci modul pre programovanie Eprom 2732 si postavím sám, o ňom ešte bude zmienka v ďalšej časti. Ako sa poznám, ešte si tie 2 rozširujúce moduly /prvý pre 74188, 74S287 a 74S571, druhý pre 8748 a 8749 (+H)/ objednám tiež, nech mám tento programátor úplne kompletný, bola by škoda ak by som to doma nemal v plnej zostave.

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

18. 3. 2022 12:30:27 #

trackback

03_2022 Blog, Notes.

03_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: