Umelá záťaž ZK-FX25. /max.4.2A a max.25V/

By Administrator at augusta 11, 2022 11:00
Filed Under: Non-Atari

Dosť často som uvažoval že by už skutočne bolo načase si postaviť jednoduchú, malú umelú záťaž na testovanie malých jednosmerných zdrojov, ideálne pre mňa by malo byť povolené vstupné napätie v rozmedzí minimálne 5 ÷ 12V a s povoleným prúdom v rozmedzí niekde od 0.5 ÷ 3A /tie 3A sú pre 5V, na 12V mi postačia 2A/. A keď návrh v hlave bol konečne hotový a už som bol iba kúsok od nákupu potrebných súčiastok objavil som toto:

Umelá záťaž ZK-FX25

Spodná strana ZK-FX25

 

Parametre splňovali všetky moje požadované vlastnosti a za tú cenu sa to stavať skutočne neoplatí:

 

Max. zaťažiteľnosť je 25W pri maxime na vstupe v rozmedzí do 25V/DC/4A. Takže pre vhodnú pracovnú obálku postačuje vzorec P=U.I, čiže napríklad 5V a 4A alebo 12V a 2A je v pohode, je to menej ako maximálnych 25W.
Pomocou trimru sa nastavuje požadovaný odoberaný výkon.
Rozsah povoleného vstupného napätia: 3.7V ÷ 25V/DC
Regulácia prúdu záťaže je v rozsahu: 0.15A ÷ 4A
Maximálny stratový výkon: 25W

 

Existuje aj výkonnejšia verzia s označením ZK-FX35 ktorá má má povolený stratový výkon 35W (jeho max.prúd je 5A), ale mne na moje testy postačuje táto "menšia" verzia. Pri štarte sa na displeji objaví údaj o tom ktorú verziu máte k dispozícii.

 

Úvodná hláška na displeji je podľa konkrétneho modelu.

 

Rozmery umelej záťaže skutočne nie sú veľké.

(I keď údaje o rozmeroch na obrázku sa s tabuľkou "mierne" rozchádzajú.)

Dĺžka je 101+13=114mm

Šírka sedí, výška je rozdiel 3mm, žeby boli zarátané aj plastové nožičky ?

 

Zariadenie má priamo z výroby dodané (a namontované) 4 plastové nožičky, t.j. bez problémov sa dá postaviť priamo na stôl. Je tu možnosť zariadenie napájať 5V tak že sa prívody priamo napájkujú - plôšky na pájkovanie sú vidieť pri micro USB konektore.


Ovládacie prvky.

 

Ešte je dobré uviesť že k zariadeniu existuje manuál (bez neho ste ochudobnení o veľké množstvo zabudovaných funkcií), pretože toho vie omnoho viac ako by to bola len nejaká jednoduchá umelá záťaž, je tu aplikované množstvo ochranných prvkov takže je to svojím spôsobom blbyvzdorné.

ZK-FX25_35.pdf (1,40 mb)

 

Poďme na praktické merania:

Napájanie je samostatných 5V, vyhovie malý zdroj ktorá má výstup cez USB káblik (zdroj napájania a USB káblik sa k zariadeniu nedodáva). Presnosť merania napätia a prúdu je lepšia ako 1%, teda na základné merania vyhovujúce. Zariadenie informuje ak je na vstupe nedostatočné napätie alebo sa nepodarilo dosiahnúť hranicu nastaveného prúdu (napríklad ak testovaný zdroj nedokáže dodať nastavenú hodnotu prúdu). Ako vidieť je možné priamo testovať cez "veľký" USB konektor aký prúd sú schopné dodať USB výstupy napríklad Vášho notebooku - čo môže byť skutočne zaujímavé. Dtto sa dajú testovať nabíjačky pre mobily. Záťaž sa pripojí až po nastavení jej parametrov tlačítkom ON/SET. V prípade ak niečo v nastavení nesedí, alebo je na vstupe podpätie, prípadne prepätie, alebo sa nedosiahne nastavený prúd tak je to signalizované akustickým tónom, tak isto aj odopnutie záťaže počas testovania.

 

Toto je zvyčajná maximálna hodnota odoberaného prúdu pre počítače Atari ktoré

nemajú zabudované iné rozšírenie ako 320KB RAM. Typ zariadenia je vyznačený

priamo na samolepke ktorá je v stredovej časti ventilátoru.


Po chvíli - ak je aktívna záťaž - tak sa spustí tiež aktívne chladenie.

 

No, mne toto zariadenie ušetrilo spústu času a rozhodne ho považujem za dobrú kúpu a za mimoriadne vhodný doplnok na testovanie napájacích zdrojov. Iste, ak niekto potrebuje existujú záťaže aj na omnoho vyššie hodnoty - ale tam sú zase ceny zariadenia posunuté rádovo vyššie, takže čo potrebujete a či to aj využijete je zase a zase len na Vás.

 

Čo by som riešil inak:

Ventilátor aj s chladičom by som umiestnil na opačnú stranu, takto je vlastný displej "utopený" popri chladiči ktorého stavebnú výšku ešte zvyšuje nainštalovaný ventilátor, proste by bol lepší prístup k displeju a mikrospínačom - ale čo by som všetko nechcel za tých pár šupov ...

Zase na druhú stranu dodám - ak by bolo po mojom tak potom by bol problém merať USB výstupy na notebookoch, takže takto ...

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

15. 8. 2022 8:52:58 #

trackback

07-08_2022 Blog, Notes.

07-08_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: