Unipolárny driver pre krokový motorček. Unipolar stepper motor driver - type 3.

By Administrator at septembra 10, 2012 21:25
Filed Under: Non-Atari

Dnes to budú drivre pre unipolárne krokové motory - poskladané z normálnych IC obvodov, žiaden špecializovaný čip. V poznámke síce jeden špecializovaný typ spomeniem ale aj s dodatkom prečo je ťažké ho zohnať a použiť.

Ľahšie sa zháňa súčiastková základňa, nepoužívajú sa exotické obvody, proste jednoduchosť sama. Dopredu upozorňujem, že uverejňujem len 3 zapojenia (už som pridal aj naviac - 03.10.2012) (to v poznámke je vlastne 4. zapojenie, ale javí sa ako provokácia), takže nepokrýva to všetky možnosti, ale ja sa ani nesnažím pokryť celú oblasť, jednoducho ak sa Vám drivre nepozdávajú - hľadajte ďalej ... a inde.

_______________________________________________________________________________

Poznámka:

Síce je to špecializovaný obvod a teda asi by tu nemal v tomto 3. pokračovaní byť, ale aj tak to spomeniem.

Kto má k nemu prístup použite ho, ušetríte si starosti s laborovaním ...


          IC UCN5804B

 

Ako príklad špecializovaného obvodu na jednoduchý driver je obvod UCN5804B - pozriem do GM, dá sa objednať, ale treba objednať najmenej 25 kusov ... tak teda ďakujem a výborný obvod - z ďalšieho popisu vďaka tomuto predajnému nezmyslu automaticky vypadol.

Škoda, je to naozaj dobrý obvod a celý návrh podstatne zjednodušuje. Takže kto má možnosť sa k nemu dostať, naštudujte datasheet a veselo do stavby drivera! (Napájanie do 35V, prúd 1.25A, 16 pinové púzdro - obsahuje kompletne všetko v jednom púzdre). Dosť sa divím že to neobjednajú priamo - napríklad 100ks a bol by v tom čert že by sa to nerozchytalo ... žeby o to v našich končinách nebol záujem ??? Sami vidíte že tam naozaj pomaly nie je čo robiť, všetko je už na čipe, paráda.

Dobre, utriem slzu a idem ďalej.

___________________________________________________________

Prvé zapojenie používa u nás predsa len trochu menej známy a používaný obvod 74194, ostatné veci sú štandartne k dipozícii, na obrázku je len naznačené pripojenie výstupu cez obvod ULN2803, takže čakajte prúd do tých povolených Imax=0.5A.

Dnes by som už použil obvody typu LS alebo HC alebo HCT práve z hľadiska odberu. Zdrojom hodinových pulzov (CLOCK) je obvod LM555. V zapojení netreba hľadať žiadne záludnosti, je to "chodivé" na prvé zapojenie.

Výhodou je to, že celý driver ide len napájanie 5V a tak sa nemusia prispôsobovať rozličné úrovne napätia.

V prípade použitia iného vstupu CLOCK a DIR signálu je treba riešiť aj logiku prepínania DIR.

 

Druhé zapojenie využíva obvody rady CMOS, celé napájanie ide z 12V. Zapojenie je vhodné tak do prúdu 1A, viac nečakajte (tranzistor nemusí mať nad túto hodnotu dostatočné zosilnenie)

Je to istá nevýhoda že celá logika beží z 12V, ale ak sa použije napájanie 5V a použijú sa tranzistory z posledného, tretieho obrázku - skombinovali sme všetky dobré vlastnosti a máme fakt dobrý driver, s prúdom do 4A.. Pri použití koncových tranzistorov (pri napájaní 5V) IRFZ44 vynecháme aj odpory R1, R2, R3 a R4.

 

Posledný driver používa trošku zložitejšie zapojenie, v prípade použitia CLOCK a DIR zvonku je možné zapojenie zjednodušiť, pretože nepotrebujeme zdroj hodinových signálov. Výhodou je veľmi malý úbytok napätia na koncových tranzistoroch a tak odpadá potreba ich chladenia. Zase odoberaný prúd je do 4A.

 

 14.09.2012

P.S: tu je oprava, mal som tu zle uvedený zdroj v obrázku, opravené

Zapojenia môžete postaviť presne podľa obrázkov, alebo si vzájomne skombinovať tie časti ktoré sa Vám hodia. Tak napríklad  ako som už spomínal v druhom zapojení použiť 5V napájanie a zobrať s posledného obrázku tranzistory. Ale to už je vec na skúšanie a experimentovanie - proste bastlenie ako sa patrí.


Na druhej strane nám predajcovia (a my nedobrovoľne ...) pomáhajú budovať drivery ktoré potrebujeme, pretože to čo by sme potrebovali na sklade a v predajni - jednoducho nemajú k dispozícii.

Pokrok v praxi.
_____________________________________________________________

03.10.2012

Ďalšie zapojenie na klasických čipoch, tu je využitá žiarovka ako predradný odpor pre vinutie motorčeka - zaujímavý nápad a funkčný:

 

_____________________________________________________________

Prvý článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-1.aspx

Druhý článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-2.aspx

Štvrtý, posledný článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-4.aspx

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:31 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: