Igiho knižnica 43 - ZAK Praha 1989_03.

By Administrator at januára 22, 2022 11:55
Filed Under: Atari

Spravodaj Atari klubu Praha, 03/1989. Je potešiteľné, že politické stránky tu už naozaj ustupujú do pozadia a ich rozsah sa skutočne začal poriadne zmenšovať. Predzvesť vecí budúcich ?

 

ZAK Praha 1989_03


Rozsah - 44 strán.

 

Z obsahu:

Pre začiatočníkov:

Písanie špeciálnach znakov na Atari, Note a Point, Disketové operačné systémy DOS 2.5 a 4.2 a ich vzájomná kompatibilita.

Tipy a triky:

Tabuľky dát bez použitia tabelátoru alebo príkazu Positition, Ďalšie možnosti klávesnice, Kopírovanie diskety s bad sectormi pomocou progranu USCOPY 1.4, Záznam obrazu v programe Koala Microillustrator.

Otázky a odpovede:

Čo je to RAMDISK a k čomu je dobrý.

Užívateľské programy:

Hardcopy obrazovky alebo umenie ktoré môže robiť každý. "Záhadné obrazce" v komplexnej rovine. Turbo I/O systém. Kazetová verzia Kyan Pascalu.

Kútik techniky:

Svetelné pero z bežných súčiastok. Ovládanie periférií výstupmi počítača. Pripojenie tlačiarne BT 100 Atari XL a XE.

 


ZAK Praha 1989_03.pdf (5,68 mb)

Príjemné čítanie !

P.S:

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Igiho knižnica 42 - ZAK Praha 1989_02.

By Administrator at januára 19, 2022 09:25
Filed Under: Atari

Spravodaj Atari klubu Praha, 02/1989. Ak dobre počítam, tak už prešlo od tohto vydania ťažko uveriteľlných 33 rokov ...


ZAK Praha 1989_02


Z obsahu:

Správy výboru, stručné dianie v klube. Pre začiatočníkov: formát DIF - pre aplikačné programy, ochrana programov.  Tipy a triky: - ešte raz študený štart.  Užívateľské programy: Heads -Load, Hardcopy obrazovky v GR.8, Pohyblivá hlavička, HC FILE - návod k použitiu databankvého programu. Kútik techniky: - Výroba prepojovacích vodičov a konektorov k počítačom Atari XL a XE. Úprava monitoru SM124 ST a PC. Listáreň.

 

ZAK Praha 1989_02.pdf (5,76 mb)

Príjemné čítanie !

P.S:

Rozsah 48 stránok - i keď v materiáli je uvedených 70 strán ..., možno bola aj nejaká príloha - tú ale nemám, takže musí stačiť čo mám.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Zlý 3 stopý Atari SIO káblik - Bad Atari 3 feet SIO cable.

By Administrator at januára 17, 2022 16:02
Filed Under: Atari

Pred rokmi som kúpil viacero SIO prepojovacích káblov z firmy Best Electronics. Jeden (z tých dlhších) nefungoval od začiatku a tak som ho založil bokom, keď na to príde čas pozriem sa mu na zúbky, káblikov mám dostatok. Napokon ten čas pozrieť sa na to nadišiel dnes a začal som meraním. Čo je zaujímavé - z 13 vodičov celých 6 vodičov z jednoho konektoru na druhý bolo prerušených ! Aby bolo jasno - neviním tým Best Electronics, predávajú kábliky zatavené do fólie priamo od výroby - a reklamovať to do USA a naspäť by asi chcelo otrlejšieho harcovníka ako som ja.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Pozrime si najprv tie lepšie, "mäkšie" kábliky ktoré sú

tiež k dispozícii, u tých problém poväčšine nebýva:


Na porovnanie - originálny 3 feet káblik (mäkký) s menším priemerom,

všimnite si krytky na výstupoch kábliku.

 

Krátke (1 feet, 30cm)  SIO káble, tzv. mäkké, tieto už nemajú kryty

na káblikoch pri výstupe z SIO konektoru.

Tieto kábliky majú pogumovaný povrch.

 

SIO káblik mal dĺžku 3 stopy, t.j. cca 90cm, rozhodol som sa pre radikálny rez a strihol som ho presne na polovicu, teda dnes som si z neho vyrobil jeden o dĺžke 1.5 stopy (cca 45cm) dlhý káblik.

Čo je zaujímavé - tento káblik patrí k tým tzv. "tuhším", má o niečo väčší priemer =7mm. Krytky a konektor na ňom použité sú zo značkou CHELCO. Ostatné kábliky (1 a 3 stopé) z Best Electronics sú podstatne poddajnejšie a pritom majú priemer =5.5mm.

 

Odkrytovaná "dobrá" strana zlého SIO kábliku.

(Pri meraní na opačnej zastrihnutej strane voči nemu  nefungovalo iba jedno prepojenie.)

 

Na jednej strane som ponechal pôvodnú koncovku aj s nakrimpovanými vodičmi - na tejto strane nebol skoro žiaden problém, po premeraní voči druhej skrátenej strane sa ukázalo že nefunkčný je tu iba jeden jediný vodič - s čím nie je až taký problém, pin č.12 som vôbec nezapojil, ak sa nemýlim tak slúži ako +12V výstup von z A400 a A800, ja vlastním len radu XL a XE a teda že tu +12V nebude priamo k dispozícii ma netrápi (XL a XE rada toto napätie nemá k dispozícii) a tak prívody k nemu som iba natvrdo odstrihol a problém bol vyriešený. Samozrejme som potom osadenie pinov prispôsobil dostupným farbám. Zapojenie nie je zložité, pretože sa na jednej koncovke pripojí jedna farba na pin č.1 a dtto sa urobí s tou istou farbou na pin č.1 druhej koncovke a postupuje sa takto pekne rad zaradom až po pin č.13, pričom ako som už spomenul pin č.12 je u mňa nezapojený. Nové SIO koncovky mám doma, teda mal som čo na druhú stranu zapojiť.

Zabralo to nejakú polhodinku, nový skrátený káblik je otestovaný, funkčný a šliape ostošesť, otestované pripojením na disketovú jednotky a prenosom dát z diskety a na ňu.

 

"Novovyrobený" skrátený SIO káblik z nefunkčného kusu.

Vlastný káblik je lesklého plast. materiálu, nie je

pogumovaný, je o poznanie "tuhší".

 

A čo urobím s druhou polovicou kábliku ? Ešte neviem, ale asi ho skúsim sprevádzkovať v druhej skrátenej verzii tak isto, akurát tých problémov na odstránenie tam bude určite viac ... Momentálne v tomto okamžiku platí že z jednoho blbého kábliku je teraz už jeden dobrý - i keď kratší.

Čo sa týka kvality foto - dnes je celý deň poriadne zatiahnuté, tak som fotil pri umelom osvetlení 2 lámp - a je to vidieť.

No čo, je to iba ďalšie z rady kurvítok ktoré sa postupne objavujú - a to aj po tých rokoch ...

____________________________________________________________

 

29.01.2022

Padla otázka o presnom zapojení kábliku, tak som rašej nakreslil zapojenie aby to bolo naozaj jednoznačné, chápem obavy niekoho kto si to chce doma opraviť sám a nejaké tie pochybnosti existujú (a hlodajú ...), predsa len nikto si nechce pokaziť svoje zariadenie blbým pripojením a zapojením.


Stále platí pre vlastné nasadenie - prepojenie káblikmi robte iba pri vypnutom počítači ! Dtto platí aj pre disketové jednotky.


Doplnený obrázok štandartného zapojenia prepojovacieho SIO2SIO kábliku:

SIO2SIO cable - prepojenie je veľmi jednoduché, toto je pohľad zo zadnej strany

otvorených konektorov, prepájajú sa postupne piny 1 na 1, 2 na 2 atď až 13 na 13.

(Použité farby nemusia zodpovedať konkrétnemu konektoru, vždy treba premerať !)


SIO pin info.

__________________________________________________________

 

P.S:

18.01.2022

Tak už ide aj k druhá časť pôvodného kábliku, bolo ho ale treba skrátiť ešte o ďalších cca 7cm (v polovičnej dĺžke bolo stále prerušených 6 vodičov), potom z neho nešli už iba 2 prepojenia - a to som už zvládol upraviť na plne funkčné zapojenie. 12-ka pin zase zostala voľná (ušetrené jedno prepojenie) a piny č.4 a č.6 (obidva sú Gnd) som spojil do jedného vodiča (teda tu je ušetrené druhé prepojenie). Vcelku som sa trafil keď som pôvodný káblik delil na rovnaké polovice. No, aj tak  nechápem čo s tým káblom pri výrobe niekto robil ... asi na ňom niekto niekoho alebo niečo povesil.


Káblik sa dá prevádzkovať aj s podstatne menším množstvom vodičov - napríklad pre disketové jednotky stačia štyri vodiče - Data In, Data Out, Command a Gnd, ale ak reťazíme zariadenia za sebou tak síce disketovky budú fungovať, ale "nepôjde" magnetofón, SIO2SD, SDRIVE, SDRIVE Max a pod. - potom treba +5V, motor CTRL , audio (pre mgtf) atď., takže je lepšie káblik urobiť poriadne a teda mať ho plne zapojený tak že vyhovie všade a všetkým zariadeniam kde sa zapojí.


Aj skrátený krátky káblik sa dá bez problémov použiť, pretože je vhodný napríklad na spojenie 2 disketových jednotiek položených na seba, dokonca by mohol byť ešte kratší a stále by sa dal použiť, ale zase ak to nie je nutné - netreba ísť až do extrému.

Dôvody na použitie originálneho kábliku sú hlavne - čierna farba, dostupný počet vodičov a použité tienenie. Ako náhradný káblik sa dá použiť starý Centronics káblik s dostatočným počtom potrebných vodičov - ale asi nebude tienený (môže to mať vplyv na max. dosiahnuteľnú rýchlosť prenosu) a jeho farba bude biela až žltobiela, čo akosi už nesedí s ostatnou výbavou a čiernymi SIO konektormi. Takže teraz viete prečo som trval na čiernom kábliku.

Môžem spokojne skonštatovať - zásah sa v tomto prípade podaril, pacient prežil - a sú teraz z neho dvojičky - mám väčší SIO káblik a jeden menší SIO káblik, rozdiel medzi nimi v dátume narodenia je iba 1 deň. Laughing

(Ešteže mám voľné SIO konektory ...)

___________________________________________________________

 

30.01.2022

Ozval sa user jarovo, mal ten istý problém zo svojím SIO2SIO káblikom (CHELCO), citujem:

Len tak pre zaujímavosť - premeriaval som kábel ešte raz. Zobral som si dve dutinky a pri zasunutí do konektora som meral odpor. Niektoré som nameral pod 1 ohm, ale viaceré mali cca 60 - 70ohm a jeden dokonca viac ako 400ohm.
Keď som kábel rozobral tak na styčných plochách je akoby izolačná vrstva - foto. Pri premeriavaní kábla tak že som meral na boku kontaktu som nameral všade 0 ohm. Najjednoduchšie riešenie - NOVY kábel.

Zdravím Jaro.

 

foto: jarovo


Takže kábliky utešene oxidujú - čiže naozaj je to kurvítko ktoré sa objavuje až po rokoch, ale zase zaručene funguje vtedy keď to najmenej potrebujeme...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

User - skov + 3D Atari. Part2.

By Administrator at januára 16, 2022 08:30
Filed Under: Atari

Druhé pokračovanie prvého článku v Novom roku - mal by byť z môjho pohľadu zaujímavý a hlavne nevšedný. Zvolená téma a človek v ňom spomenutý (skov - Petr Skovajsa) spľňa všetky moje stanovené kritériá. A teraz už podrobnejšie.

 

V dnešnej časti sa venujem ďalším produktom usera s nickom skov:

 

SIO2PC USB adaptér:

Pomocou tohto zariadenia a PC (+ software RespeQT, alebo AspeQT, poprípade APE) dokážeme regulérne nahradiť pôvodnú disketovú jednotku:

https://3d.odkaznik.cz/sio2pc


Obrázok prevzatý z uvedeného odkazu.

Poznámka:

Naprosto bezproblémové zariadenie ktoré patrí do povinnej výbavy každého kovaného ataristu.

 

SIO Splitter - SIO rozdvojka:

Šikovná vecička, ktorá menej zaťažuje pôvodný SIO konektor priamo v počítači a umožňuje pripojiť viacero SIO zariadení.

 

atari-sio-splitter-rozdvojka-bezovy-front.jpg

Obrázok prevzatý z uvedeného odkazu.

Poznámka:

Tu mám len malý dovetok - ak by boli zachované otvory v hornej časti krabičky pôsobilo by to omnoho lepšie - môj názor. Síce práve v tomto konkrétnom prípade to funkčné chladenie skutočne nie je potrebné, ale v celej sade to potom vyzerá omnoho "sériovejšie".


ATARI Cartridge:

Pre majiteľov obsahov cartridgí a tak isto magnetofónov nezbytná súčasť potrebnej výbavy.

https://3d.odkaznik.cz/cartridge-atari

 

atari-cart-turbo-front-bezova.jpg

Obrázok prevzatý z uvedeného odkazu.

Poznámka:

Existuje vo viacerých farebných prevedeniach. Zladenie vzhľadu s radou XL je famózne. Pretože predpokladám že rada dosák do cartridgí sa postupne rozšíri aj pre 16kB typy a tak isto aj pre verziu OSS cartridge - nemám čo k tomu už dodať. Výborné !

 

Všetky spomenuté zariadenia, krabička a pod. sa dajú objednať na uvedených odkazoch. Všetky veci, vrátane rozmerov a podrobných popisov sú k dispozícii.


Kto podrobnejšie preskúma stránky - je tam toho podstatne viac, takže prosím - pozrite si stránky podrobnejšie, svoje si nájdu aj Commodoristi, Consuláci, SMEPáci, TNSáci a ďalšia počítačová "háveď".

Je skutočne veľmi príjemné skonštatovať že sa našiel niekto kto sa začal venovať práve tejto oblasti ktorá v našich končinách bola dosť málo držaná "pri živote". Sám som si niektoré veci objednal.

Len tak ďalej !

__________________________________________________________

 

Doplnené 31.01.20:

skov zase zapracoval a "vyhodil" do sveta novú verziu (už s otvormi) - SIO-Splitter:

 

Paráda ! ďalší komentár považujem za zbytočný.

foto:skov

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

User - skov + 3D Atari. Part1.

By Administrator at januára 15, 2022 13:35
Filed Under: Atari

Prvý uverejnený článok v Novom roku by mal byť z môjho pohľadu zaujímavý a hlavne nevšedný. Zvolená téma a človek v ňom spomenutý (skov - Petr Skovajsa) spľňa všetky moje stanovené kritériá. A teraz už podrobnejšie. Veľká časť jeho práce sa zaoberá 8-bitovým Atari čo považujem za chvályhodné, popritom treba spomenúť aj to že to že čo robí robí naozaj na vysokej úrovni, toto sa len tak hneď nevidí. Jednoducho srdce ataristu zaplesá ... takže dnes nasleduje prvá časť z dvoch ktoré priblížia produkty tohoto výnimočného usera. Začnem pozvoľna - a až potom to bude gradovať.

 

V tejto prvej časti by som rád spomenul (mimo iného) aj podrobný popis stavby SDRIVE MAX v českom jazyku:
https://3d.odkaznik.cz/sdrive-max

 

sdrive-max-bezova-2.jpg

Obrázok je prevzatý z uvedeného odkazu.

Poznámka:

Ani nie je čo dodať, podrobné, zrozumiteľné, paráda !  Uvedené zariadenie + krabička je v ponuke - vo viacerých možných farebných prevedeniach.

 

Ďalšou vecou ktorá stojí za pripomenutie je krabička pre nový napájací zdroj disketových jednotie Atari:

https://3d.odkaznik.cz/floppy-psu

 

atari-floppy-psu-bezova-1.jpg

Obrázok je prevzatý z uvedeného odkazu.

Poznámka:

Z moje strany len toľko - výhodné by bolo mať na tomto zdroji zabudovaný vypínač a LED. Je to ale vec ktorá sa dá samodomo doplniť bez najmenších problémov. Prevedenie je veľmi pekné a vzhľadom perfektne sedí k starším Atari súpravám. Je dostupná  aj verzia v šedom prevedení pre disketové jednotky Atari XF551. Bravo ! Uvedená krabička sa dá zakúpiť na uvedených stránkach.

 

Ďalšou vecou je plastová krytka na PBI zbernicu pre počítač Atari 600XL, 800XL:

https://3d.odkaznik.cz/krytka-a800xl

 

krytka-a800xl-parallel-bus-cover.jpg


Obrázok je prevzatý z uvedeného odkazu.

Poznámka:

Uvedená krytka sa dá vyrobiť aj s pôvodným zrnitým "poťahom", t.j. nelíši sa od originálu. Je dobré ju mať pretože chráni konektor PBI zbernice pred možným skratom. Veľmi pekné prevedenie ! Tu som si dovolil doplniť označenie že je to vhodné priamo aj preAtari 600XL. Autor pravdepodobne nemá k dispozícii Atari 600XL, pretože ho vlastním môžem potvrdiť že krytka je pre obidva modely identická, t.j. dá sa priamo použiť.

 

SIO konektor:

https://3d.odkaznik.cz/sio

 


Obrázok je prevzatý z uvedeného odkazu.

Poznámka:

Zase veľmi dobrá kvalita, konektory sú nedostatkové zbožie, takže nemám čo dodať. Objednať sa dá na uvedenom odkaze.

 

SIO-M zásuvka:

Asi najžiadanejší konektor v dejinách malého Atari, dlhodobo bol absolútne nedostupný, ale teraz je našťastie pre nás už nejakú dobu všetko inak:

https://3d.odkaznik.cz/sio-m


atari-sio-m-zasuvka-komplet.jpg

Obrázky sú prevzaté z uvedeného odkazu.

atari-sio-m-zasuvka-pcb.jpg

Poznámka:

Nemám čo dodať, chýbali, neskutočne chýbali, takže paráda !!!

Všetky 3D modely sú na jeho stránkacj voľne dostupné pre domáce vytlačenie na 3D tlačiarni. Pre dnešok je to všetko, zajtra pokračujem druhou časťou.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

01_2022 Blog, Notes.

By Administrator at januára 01, 2022 09:52
Filed Under: Blog

01.01.2022

A sme zase v Novom roku. Baba Vanga predpovedala na tento rok stretnutie s mimozemšťanmi, osobne ale mám pocit že k nám zavítali do parlamentu už pri posledných voľbách ... a aj to tak vyzerá.

Takže nech sa darí a zdravie tak isto nech slúži !

___________________________________________________________

15.01.2022:

Prvý uverejnený článok v Novom roku by mal byť z môjho pohľadu zaujímavý a hlavne nevšedný (a najlepšie k téme Atari):
User - skov + 3D Atari. Part1.

 

(Dodatok k vtipom: Sú z obdobia 1984-1993 ...)

___________________________________________________________

16.01.2022

Druhé pokračovanie článku o 3D súčiastkach pre Atari:
User - skov + 3D Atari. Part2.

____________________________________________________

17.01.2022

Ako som opravoval zlý SIO prepojovací káblik:
Zlý 3 stopý Atari SIO káblik - Bad Atari 3 feet SIO cable.

____________________________________________________

19.01.2022

Spravodaj AK Praha 2/1989:
Igiho knižnica 42 - ZAK Praha 1989_02.

____________________________________________________

22.01.2022

Spravodaj AK Praha 3/1989:
Igiho knižnica 43 - ZAK Praha 1989_03.

 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: