3x Atari OS in 1 Eprom 27512.

By Administrator at januára 25, 2019 14:14
Filed Under: Atari

2x OS som už popísal, 4x OS tak isto - ostala len jedna medzera medzi nimi - a to 3x OS a o tom to dnes bude. (OS - skratka pre Operačný Systém.) Vyplním existujúcu medzeru a konečne to môžem uzavrieť. Dnešným článkom reagujem na mail, kde padla otázka či sa nedá zjednodušiť ovládanie prepínania 4x OS aj za cenu určitého zníženia komfortu. Áno dá sa to, sú situácie kedy nevadí ak pamäť Eprom 27512 využijeme len z 3/4 jej kapacity - potom máme k dispozícii "už iba" 3x OS, čo tak isto ale nie je na zahodenie. Výhoda je tá, že sa ovládanie robí jediným prepínačom typu On-Off-On, čiže na ovládanie je to mimoriadne jednoduché. Zapojenie nemá žiadne záludnosti - len treba mať na pamäti že najspodnejších 16kB je v tomto zapojení (3x OS) nedostupných. Ja toto zapojenie nazývam "zapojenie chudého muža" - za málo peňazí poskytuje i tak hodne muziky. Zapojenie je samozrejme plne funkčné pre všetky počítače rady Atari XL a XE.

 

Nevýhoda ? Práve to že nemôžeme využiť celý pamäťový priestor Eprom, možná voľba je len pre 3 operačné systémy.

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

No a teraz už len vlastné zapojenie, ktoré je naozaj iba mierne odlišné od zapojenia pre 4x OS, zase ak to dávame priamo do pôvodnej pätičky kde bola 16kB (ROM alebo Eprom) a vyhneme nožičky číslo 1 a 27 na ktoré potom priamo pripájkujeme uvedené 2 odpory. Takéto riešenie je potom tzv. jednorazové, pretože obsah Eprom už budeme ťažko meniť. Pri dnešnej cene čipov Eprom 27512 to ale nehrá podstatnú rolu. Kto má k dispozícii medzikus (teda pre 4x OS popísaný v minulom článku) má o robotu menej. Následne sa to vloží na pôvodné miesto a natiahne sa kabeláž k prepínaču (jedná sa o 3 vodiče - jeden na pin č.1, druhý na pin č.27 a jeden na zem - označenie Gnd, na obrázku je označený ako Vss, pin č.14). Kabeláž k prepínaču (prepínačom) môže byť v rámci počítača ľubovoľne dlhá, pretože sa jedná iba o statické prepínanie na adresných vodičoch A14 a A15, t.j. neprejavujú sa dynamické parametre dĺžky použitého kábliku.


Názorný obrázok ako na to:

Na už predtým naprogramovanej Eprom sa vyhnú smerom nahor piny č.1 a č.27.


Použitý prepínač má k dispozícii iba 3 prívody - stredný som označil ako 1, dva bočné sú označené ako a 3.


 

Zo schémy je vidieť že v tomto zapojení sa nikdy nedostaneme do stavu kedy je A14 a A15 = 0, preto ani nemôžeme využiť spodnú štvrtinu pamäte čipu 27512, ale tu s tým počítam. Ak vôbec nezapojíte prepínač tak je automaticky aktívny OS číslo 3, t.j. umiestnený v horných 16kB pamäťového priestoru pamäte Eprom.

Dva vhodné prepínače typu On-Off-On ktoré sa dajú ľahko rozpoznať

- dokážu totiž zostať v tzv."stredovej" pozícii. Tu na obrázku sú dvojité

prepínače, nám stačí ak je k dispozícii iba jedna rada prepínača.

 

Tu len poznamenám že ak vlastníme doštičku zo 4x OS môžeme ju veľmi ľahko prispôsobiť práve na toto použitie - proste len zapojíme prepínač On-Off-On a pripojíme k nemu 3 vodiče, takže kto má chuť experimentovať môže.  Tak isto je ľahké zapojenie s 3x OS prerobiť na plnohodnotné 4x OS - akurát musíte naplniť Eprom na 100% a použiť dvojité prepínače, ktoré pripojíte na body 2 a 3 prepínača a budete ich spínať voči zemi - fantázii sa medze nekladú, nakoniec viď článok 4x OS Atari:

4x OS Atari XL, XE

 

Porovnaním schém ľahko zistíte že celá zmena oproti 4x OS je len v použití jediného prepínača.

 

No ale poďme naspäť na zapojenie s  3x OS - keď to celé v počítači zapojíte a zistíte že sa Vám jednotlivé OS neprepínajú v požadovanom poradí - nič sa nestalo, otočte prepínač na paneli o 180° a bude to v poriadku, znamená to len že ste si navzájom prehodili krajné vývody prepínača. Otočiť prepínač v paneli bude rýchlejšie ako tie vývody odpojiť a následne opačne prepájkovať. Smile

 

Už som tu mal na blogu uverejnený prepínač 3x OS pre disketovú jednotku Atari XF551 (bola tam použitá Eprom 27128 = 16kB), teraz teda je tu zapojenie 3x OS pre počítač Atari, akurát Eprom pamäť je podstatne väčšia (Eprom 27512 = 64kB).

 

Zapojenie je naozaj jednoduché, len ako to už býva, nie všetci sú líznutí technikou a práve preto uvedené zapojenie má pomôcť práve tým jedincom, ktorí potrebujú už len postrčiť správnym smerom. K uvedenému zapojeniu už nemám čo ďalšieho dodať.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

4x OS Atari in 1 Eprom.

By Administrator at januára 21, 2019 12:51
Filed Under: Atari

 

Zase raz len celkom stručný článok (skôr sa jedná o odkaz) - user s nickom Montezuma informuje o tom (na poľskom Atari fóre) že user Mr.Robot z AtariAge nakreslil v KiCADe podľa môjho návrhu doštičku pre jednoduchú inštaláciu 4x OS do počítačov rady Atari XL a XE - čo ma samozrejme teší.

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


 

Na ďalej uvedenom odkaze nájdete všetky podklady pre výrobu tohto "medziksichtu", ktorý sa namontuje na pôvodné miesto ROM (Eprom) pôvodného operačného systému v počítači a následne sa založí naprogramovaná Eprom 27512 ktorá má 64kB pamäťového miesta = 4x 16kB OS. Potom už len ostáva vyviesť  - najlepšie na zadnom paneli počítača 2 prepínače a pripojiť k nim následne kábliky. Kto by ale do toho nechcel ísť môže pri otvorenom počítači používať prehadzovanie 2 jumperov, aj to niekomu za itých okolností môže vyhovovať. V odkaze (poľské Atari stránky) je  mimo iného tiež odkaz na článok v ktorom je nakreslená schéma zapojenia.


http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=15785


Ako vždy - takto urobená doštička umožňuje elegantné riešenie rozšírenia počítača (mimo funkčnosti je to aj vzhľadovo pekné).

Len z voleja ma napadá uložiť do Eprom typu 27512 pôvodný OS, OS s turbo rutinami pre disketu a OS QMEG. Tú štvrtú možnosť čo si tam uložiť už nechám na Vás.

Poznámka:

V článku som opravil prvotnú informáciu a autorovi, ďakujem za pochopenie.

 

Priamy link na stránku:

https://atari8bit.net/4xos/

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 1050 - 8in1 - 8x 4kB firmware in Eprom 27256.

By Administrator at januára 15, 2019 16:11
Filed Under: Atari


Tak som si jedného dňa povedal - máš k dispozícii v jednej FD jednotke Atari 1050 zabudovaný US doubler, tak isto máš k dispozícii 8x rôzny firmware pre disketovú jednotku Atari 1050, tak prečo to neskúsiť integrovať do jednej jedinej jednotky spolu s prepínačom a prepínač vyviesť na predný panel. Pretože neviem o tom, že by si niekto takto nejakú FD jednotku upravil - tak som si to urobil, nakreslil - a popísal. Je to na testovanie všetkého možného (a aj nemožného) ako stvorené. Ak máte doma viacero Atari 1050 tak naozaj nevidím problém jednu jednotku prebudovať k obrazu svojmu a potom to umožní naozaj všemožné experimentovanie a používanie - a ak si to následne aj slušne popíšete na jej prednom paneli tak sa v tých možnostiach ani po čase nijako nestratíte. Laughing

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Prečo som sa do takejto úpravy pustil ?


Vychádza to z jedného poznatku ktorý som zistil pri testovaniach - ak máte zabudované rozšírenie US doubler a pritom použijete pôvodný firmware pre Atari 1050 (proste vrazíte tam pôvodnú Eprom) tak sa to správa úplne rovnako ako pôvodná jednotka, vďaka tomu je možné prepínať medzi jednotlivými firmware bez nejakých problémov - a občas potrebujeme aby sa naša disketová jednotka správalas presne rovnako ako pôvodná t.j. neupravená - je to vec užitočná - hlavne je to potrebné pri niektorých špeciálne chránených programoch.

Povedal som si prečo nemať jednu FD jednotku špeciál ktorá pokryje všetky možné dostupné kombinácie firmware a teda hodí sa na všemožné testovanie bez toho aby som musel ustavične v FD jednotke na testovanie vlastností vymieňať Eprom t.j. aby som vedel skúsiť čo ten-ktorý firmware dokáže. A tak som si jednu Atari 1050 vybavil takouto "vymoženosťou" a nemusím kvôli tomuto prerábať jednotky iné (tam už mám zabudované Speedy 1050).


Dôležité je aby ste než začnete túto prácu mali

FD jednotku už upravenú na US doubler.


Ako na to ?


- treba použiť doštičku, ktorá sa vkladá na miesto pôvodnej Eprom 2732 na motherboarde A1050

  (doštička obsahuje Eprom 27256 a je tam aj prepínač 8x 4kB)

 

Najprv si treba uvedomiť že potrebujeme do jednej Eprom typu 27256 "narvať" celých 8 druhov firmware, preto je dobré si pripomenúť ako vlastne vyzerá pôvodná 4kB Eprom typu 2732 (4kB) a nová Eprom typu 27256 (32kB) čo ju nahradí:

 

 

Rozdiel je v počte nožičiek a pridanej adresácie A12, A13 a A14 ktorú pôvodná Eprom samozrejme nemá. Ako si to nasekať na potrebné 4kB bloky si povieme ďalej, spolu zo schémou zapojenia prípravku.

 

Tiež si treba zvoliť vhodný prepínač na prepínanie medzi jednotlivými firmware, doma som mal k dispozícii tieto (DIP prepínačov mám podstatne viac, ale len tých typov čo sú na obrázku). Tak isto mám nejaké BCD prepínače - 3x s vývodmi na boku a 1x s vývodom priamo dozadu. A práve tento posledný sa mi najviac pozdáva - z jednoho jednoduchého dôvodu - má na sebe priamo vyčnievajúce "čudlíky" na prepínanie čísla, tie ostatné kusy čo mám potrebujú na stlačenie nejakú tyčinku - a tak isto vývody smerom na bok by asi zavadzali pri osadení do predného panelu. Áno, dajú sa vypájkovať a dať tam priamo káblik (alebo zahnutý konektor), ale čudlíky na prepínanie ma jednoznačne zlákali.

 

DIP  prepínače sa mi nehodia, potrebujem aby boli 3x v rade ...

(Vyrábajú sa, doma ich nemám. Nepovažujem ich za pohodlné

pri akejkoľvek práci kde chceme častejšie niečo prepínať.)

 

Dtto.


Tento BCD prepínač je moja voľba.

(Má priame vývody.)

A má čudlíky na prepínanie čísla.


Jeho druhá strana.

 

Hore na obrázku je jeden z niekoľkých kusov rovnakých BCD prepínačov

1 z 10 s bočnými vývodmi, dolu pod ním BCD prepínač 1 z 10

s priamym vývodom dozadu.

 

Pekne vidieť že má "čudlíky", ktoré sa ľahko stláčajú bez použitia nejakej pomôcky, pre mňa celkom jasná voľba čo mám v zapojení použiť. Samozrejme je to možné nahradiť aj trojicou samostatných spínačov, ale takto je pohodlnejšie. Jediná nevýhoda - spína sa voči +5V, takže log.1 sa musí pripojiť cez odpor, ktorý ale nemôže byť príliš veľký (zvolil som hodnotu 470Ω - asi by mohli mať väčšiu hodnotu, ale tu som neexperimentoval, určite by tu mali vyhovieť aj odpory o veľkosti 1kΩ), napriek tomu ostatné výhody použitia prevažujú, takže prepínač je jasný. Áno, dá sa zapojiť aj tak že sa bude spínať voči zemi, ale potom nebude priamo sedieť poradie jednotlivých 4kB súborov v Eprom (išli by v tam potom v opačnom poradí), tak som sa tomu vyhol, veci by mali byť logicky nadväzovať. Upozorňujem že zapojenie vývodov sedí pre mnou použitý prepínač BCD, tie ďalšie typy čo mám doma majú presne opačné poradie vývodov, takže vždy si premerajte aký prepínač máte k dispozícii aby Vás niečo neprekvapilo. Rôzni výrobcovia - rôzne prekvapenia. Keď si to napred skontrolujete na multimetri tak Vás následne nič nemôže zaskočiť. Jediná zmena teda môže byť v poradí jednotlivých vodičov k prepínaču, teda zase sa nejedná nič zložitého.

Akurát ešte bolo treba vymyslieť kam ten BCD prepínač "narvať" na predný panel disketovky, nebolo to také jednoduché ako sa to môže na prvý pohľad vyzerať. Predný panel na mieste kde je osadený prepínač bol neskutočne "dokatovaný" od pôvodného majiteľa (vyvŕtané veľké diery v ktorých nič nebolo). Tak som sa snažil prepínač dať na také miesto aby som tie otvory zároveň prekryl a nemusel zbytočne robiť otvory nové. Najprv som to zalial Epoxy a po vytvrdení urobil otvor o potrebných rozmeroch pre prepínač firmware - zakrylo to pôvodný škaredý zásah na paneli.

 

Nasleduje vlastné zapojenie:

 

 

Adresné vodiče A12, A13, a A14 pripojené priamo na prepínače slúžia na prepínanie 8x pamäťového priestoru po 4kB, čo je ideálne zapojenie práve pre moje potreby. Celá nová doštička sa zakladá do pätičky na pôvodné miesto Eprom 2732.

 

Súbor pre napálenie:

Eprom file:

27256_8x_firmware.bin (32,00 kb)

 

A teraz podrobnejšie ako je interne zapojený tento konkrétne použitý BCD prepínač a tak isto ktorý firmware je práve aktívny, tak isto je naznačené aké čísla drivu sú pre tú ktorú verziu k dispozícii:

 

Funkcia a nastavenie prepínača BCD. Rozsahy čísiel disketovej jednotky sa prepínajú na zadnej strane kde sa stále používajú pôvodné prepínače čísla FD jednotky.

 

 

 

Firmware ktorý je v Eprom 27256 k dispozícii - nastavené číslo BCD prepínača:


Poloha 0 - firmware US doubler verzia 1, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.

                   /k dispozícii sú hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/

                   ("tichá" verzia pri prevádzke)

Poloha 1 - firmware US doubler verzia 1, rozsah čísel jednotky D5÷D8, no boot

                    /k dispozícii sú hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/
                    ("tichá" verzia pri prevádzke)

Poloha 2 - firmware Atari 1050 verzia J, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.                  

                   /k dispozícii sú hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), pôvodná jednotka/

Poloha 3 - firmware Atari 1050 verzia K, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.
                   /k dispozícii sú hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), pôvodná jednotka/

Poloha 4 - firmware Atari 1050 verzia L, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.

                   /k dispozícii sú hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), pôvodná jednotka)/

Poloha 5 - firmware US doubler verzia 2, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.

                   /k dispozícii sú hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/

                   ("hlučnejšia" verzia pri prevádzke)

Poloha 6 - firmware US doubler verzia 2, rozsah čísel jednotky D5÷D8, no boot
                   /k dispozícii sú hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/

                   ("hlučnejšia" verzia pri prevádzke)

Poloha 7 - firmware pre WST mechaniku, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.
                   /k dispozícii sú hustoty - Single (90kb), Medium (128kb)/

 

Z jednotlivých polôh jasne vyplýva že štandartne je preferované nastavenie prepínača na polohu 0 (alebo 5), t.j. je vtedy spustený US doubler verzie1 (verzia 2) s rozsahom možného nastavenia čísel jednotky D1÷D4 - toto zvláda naprosto skoro všetko čo sa používa a máte k dispozícii zvýšenú rýchlosť nahrávania a ukladania dát.


Ak treba, tak  jednoduchým prepnutím prepínača do polohy číslo 1 bez toho aby bolo treba siahať na prepínače na zadnej stene jednotky príde k tomu že zrazu máme k dispozícii jednotku s číslom D5: (a stále máme k dispozícii US doubler) - a to sa občas náramne hodí, hlavne ak túto disketovú jednotku kombinujeme napríklad z SIO2PC alebo SDRIVE, SIO2SD a podobne.


Ďalej tak isto je k dispozícii (po jeho navolení) aj pôvodný firmware pre Atari 1050 s označením J, K a L - vtedy máme priamo pôvodnú jednotku Atari 1050 - to sa zase hodí ak program na diskete sleduje či sa jedná presne o Atari 1050 bez akýchkoľvek úprav, pretože všetky úpravy čo zvyšujú rýchlosť spôsobia že takýto program sa odmietne nahrať. Viem, tých programov je len zopár, dajú sa spočítať na prstoch jednej alebo dvoch rúk, ale takto sa to dá naozaj elegantne obísť a nahráme cez svoju takto upravenú jednotku všetko čo sa len dá - teda to čo máme doma k dispozícii.

Potom nasleduje US doubler verzie2, ktorý sa správa rovnako ako US doubler verzie1, akurát optimalizácia pohybu hlavičky v FD mechanike je poznanie hlučnejšia, ostatné vlastnosti sú rovnaké. Nakoniec je tu aj firmware pre mechaniku WST, mne funguje aj na tejto konkrétnej mechanike Tandon, tak prečo si to tam nedať, že. Akurát som to nevyznačil na popiske, pretože čo čert nechce určite to potom bude niekto na tejto mašine skúšať, tak som pozíciu "7" radšej nechal "utajenú" a nie je označená ani na popiske na prednom paneli.

 

Fotogaléria:

 

Základná príprava - stred obrázku - pôvodná Eprom 2732 je už vybratá z pätičky, napravo založené rozšírenie US doubler na mieste pôvodného Ram čipu 6810. Pozri schému zapojenia Atari 1050. Na obrázku prepojky priamo za pätičkou sú v zapojení pre osadenie Eprom. 


Pozor, ak bola pôvodne na základnej doske osadená PROM pamäť

tak musíte nastaviť prepojky na použitie pamäte Eprom !

 

Takto môže napríklad vypadať pomocná doštička.

(V mojom prípade.)


Dtto.

 

Dtto.

 

Prívody na prepínač sú osadené mierne (cca 2mm) nad doštičkou - práve pod nimi je na základnej doske osadený x-tal 4MHz, pritom práve tento mierny posun vo výške pri osadení mi to skutočne bezproblémovo vyriešil. Najprv zapojené na stole a až potom osadené na svoje miesto v pätičke 2732, ufff ... proste som si to najprv na mieste nepremeral, skoro sa mi to vypomstilo, ale práve táto drobnosť (vývody osadené vyššie) to vyriešila. Druhú doštičku som už nepotreboval vyrobiť, tam by som s tým už počítal. Niekedy sa proste zadarí na prvý pokus ... našťastie.


Pohľad na spodnú stranu, naozaj je tu minimum prepojok,

naozaj je použité minimum potrebného drátkovania.

 

Hlavne sa jedná o prívody k odporovej sieti.

 

Pripojený prepínač jednotlivých firmware.


Osadené na svojom novom mieste.

Ešte nie je osadená RAM pre US doubler.


Dtto, tu je vidieť ako idú vývody na prepínač tesne nad x-tal 4MHz.

Už osadená RAM pre US doubler.

 

Výška nepresahuje osadený modul US doubleru, stačí dodržať parametre uvedené v časti o domácej stavbe US doubleru, pod FD mechanikou je stále dostatok miesta (5 až 6mm), čiže nič do ničoho nenaráža, nič nedrhne a tak isto to tam ničomu nezavadzia - čo je práve to čo očakávame - a potrebujeme.

 

Zapojenie prívodov na prepínač firmware na prednom paneli. Hore nad

prepínačom je voľné miesto pre zabudovanie tlačítka Reset.

(Ešte sa len chystá.)

 

Pokladám za samozrejmé že FD jednotka Atari 1050 dostala aj možnosť vypínať Write protect režim, pretože potom môžeme bez najmenších problémov využívať obidve strany diskety, preto som si tam túto "vymoženosť" zabudoval (mám to urobené vo všetkých mojich jednotkách Atari 1050). Ak treba, zapnutím do pôvodného režimu zase bude fungovať Write protect ochrana. Takto dokážem plnohodnotne pracovať aj na druhej strane diskety bez potreby "vykusnutia" otvoru pre snímač Write protect.

 

Tu je už zabudovaný firmware prepínač, R. označuje miesto kde ešte len dám tlačítko Reset, to ešte nie je osadené. Podrobnosti o Resete sa nachádzajú v poslednom odstavci tohoto článku.

 

Na konci snaženia môže upravená FD jednotka Atari 1050 vyzerať trebárs takto. Horný popis informuje o tom, ktorý firmware je k dispozícii, číslo na prepínači informuje ktorý firmware je zvolený.  Zase upozorňujem že tlačítko Reset som ešte nezabudoval, preto tu ešte nie je osadené. 


Tu je už na prednom paneli nainštalované aj Reset tlačítko.

(Zmenené označenie, je použité menšie písmo.)

Poznámka:

Tento obrázok bol priložený dodatočne až po napísaní článku.


Takže ak navolíme nami požadovaný firmware, FD jednotku zapneme a môžeme pracovať vo zvolenom režime. Nemusím nič prehadzovať, keď treba je k dispozícii US doubler v rôznych verziách a teda aj máme 180kB dát na jednu stranu, keď soft vyžaduje na prácu totálne pôvodnú jednotku máme aj to po prepnutí k dispozícii - a to sú ešte pre voľbu možné 3 verzie firmware. Na skúšanie, testovanie a čo ja viem čoho ešte ako stvorené.

Stručne:

All in One, alebo po slovensky - všetko v jednom.

P.S.:

Akurát neviem či sa nemám otočiť na Radima Poláška s výrobou, tie jeho doštičky sú fakt neuveriteľné, estetika môjho zapojenia urobená na univerzálke pri tomto porovnaní pokrivkáva ...

____________________________________________________________

Poznámka na záver:


Reset pre disketovú jednotku Atari 1050 si urobíte podľa tohoto návodu (teda ak to chcete mať k dispozícii, myslím si že sa jeho vyvedenie na predný panel naozaj oplatí - ak máte v jednom zariadení k dispozícii tak veľa rozličných firmware):

 

Reset Atari 1050

 

Nie je to vždy potrebné previesť, hlavne ak potrebujete režimy (firmware) prepínať len občas, vtedy sa dá bez vyvedeného Resetu žiť naďalej bez nejakých problémov - akurát je potom treba najprv disketovú jednotku vypnúť, prepnúť na nový firmware a následne zase zapnúť.

Pri vyvedenom Resete (a zapnutej FD jednotke) stačí skontrolovať aby nebola založená disketa (je to ochrana proti náhodnému zápisu po Resete, stačí ak sú otvorené dvierka) prepnete na požadovaný firmware a stlačte na okamžik Reset.


Hotovo.


Ak máte Reset vyvedený je to príjemné z viacerých dôvodov - vždy disketovú jednotku dostanete do žiadúceho východzieho stavu aj bez potreby ju vypnúť  (to sa vždy môže hodiť) a to za každých okolností.

 

Nad písmenom R. (Reset) je miesto po LED dióde zaslepené pomocou Epoxy (takto už "upravená" sa ku mne táto jednotka A1050 dostala), tu stačí nanovo urobiť otvor a osadiť tam resetovacie tlačítko. F. -označenie prepínača firmware. Veľkosť popisiek iba zakrýva desivé "zásahy" pôvodného majiteľa do vzhľadu predného panelu, iný dôvod na použitie tak veľkých popisiek som nemal.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XE series computer field service manual.

By Administrator at januára 10, 2019 10:20
Filed Under: Atari

Na staršiu radu počítačov Atari existujú slušné popisy od Sams Computer Facts, na novšiu radu počítačov Atari XE už je to o poznanie horšie. Napriek tomu občas sa zázraky dejú a tak tu máme k dispozícii peknú príručku Atari XE series computer field service manual, celé je to hlavne zamerané na typ Atari 130XE. Dosť bolo slov a teda majitelia týchto strojov si tu môžete prečítať informácie ktoré Vám možno doteraz chýbali:


pdf file:
Atari XE series computer field service manual

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Čo mi rok 2018 dal (a aj vzal).

By Administrator at januára 03, 2019 18:50
Filed Under: Non-Atari

Keď sa pozriem na to čo sa dialo v rokoch ktoré končili 8-kou tak to je vždy z nejakého dôvodu zaujímavé.

Nepitvám minulý rok z hľadiska politiky, stačí mi bohate čo som si počas neho "vyžral" sám.

 

Môj "osobný" rok 2018 bol zo začiatku celkom nezaujímavý čo sa týkalo čohokoľvek, proste veci sa diali a udalosti bežali, ale tak celkom kľudne, piánko. Navštívil som Forever, po skúsenostiach z návštevy predtým som si tam už radšej nocľah ani neskúšal zabezpečiť a tak som nemal stress či bude kde hlavu zložiť. Bol som tam hlavne preto že tam chodí pár bezvadných ľudí na ktorých sa teším. Potom nasledovala za pár týždňov Atariáda. Tam to bolo O.K, tiež som tam išiel iba na jeden deň, akurát tam ma už celkom dosť hnevali kolená, blbo sa mi chodilo, ale atmosféra ako vždy na Atariáde, úžasná.

Návrat do BA, chystané nejaké tie veci ďalšie veci na blog, prevzaté nejaké veci na opravu - len postupne ma nohy boleli tak, že som už pomaly vôbec nespal. Tak som si povedal že si dám pauzu aby som sa dal zdravotne trošku dokopy. Celkom sa mi to darilo, web som si pozrel raz za pár dní, proste po rokoch som sa tešil na poriadny oddych cez leto.

Lenže - v rovnakom čase manželku skolili problémy s chrbticou, zo začiatku som ju denne vozil na infúzie do nemocnice, nakoniec aj tak v nej skončila. Suma - sumárum, celé najhorúcejšie leto som strávil čakaním v nemocnici na prevozy manželky. (Aj keď tam už ležala, denne som ju vozil na infúzky a naspäť pretože to bolo v inej budove cca 700m ďaleko a polovička nebola schopná čakať na chodbe na sanitku niekoľko hodín a zase rovnaký kolotoč naspäť.)  Aj napriek tomu som bol na tom podstatne lepšie ako polovička.

Keď sa jej stav zlepšil (chvalabohu) tak som si hovoril už je vyhraté, konečne pokoj, začiatkom septembra som si zobral na chalupu prenosný disk na ktorom mám veci ktoré spracúvam (len upozorním že mám to isté nahraté na 3 rozličných prenosných HDD) že si konečne zase spokojne začnem pripravovať ďalšie podklady. Chyba lávky, po pripojení prenosného HDD na notebook sa prenos dát po chvíli začal sekať, zamŕzalo to. Jasné, nesedí checkdisk, tak som ho pustil. Bežalo to asi 2 hodiny (500GB disk 2.5") - a zdrbalo sa to, dôkladne - tak že nešlo z disku vytiahnuť vôbec nič. Absolútne všetko v pérdeli. Nepomohli ani obnovovacie programy, pretože disk sa počas pokusov porúčal do večných lovíšť. Z disku čo sa už neroztočí ide ťahať dáta dosť blbo. No, povedal som si nič sa nedeje, doma to mám ešte 2x, pohoda, klídek, tabáček ... - akurát to celé musí počkať až prídem domov. Po príchode domov som vytiahol druhý disk v poradí - a  tento disk sa pre istotu okamžite ani nerozbehol (tak isto 500GB 2.5"). No, verte mi, to som už mierne poklesol v kolenách, ale disk 1TB 2.5" to predsa len istil. Teda to som si myslel.

Jediný problém - ten tretí disk som do dnešného dňa nenašiel ...

(Práve v tom období som prerábal disketovku XF551 pre M.CH., tak mi veľmi do spevu nebolo.) Našťastie veci čo mám už nejako rozrobené mám nachystané na SD karte a tak teda na webe nejaký výpadok článkov (teda ich vydávanie) až tak nehrozil.

Fotky rodiny a teda osobné veci, blogové veci, všetko v čude, myslel som že sú v nenávratne. Tak mi verte že po 2 mesiacoch prázdnoty mojich dát som celkom vážne rozmýšľal že s publikovaním definitívne skončím (už som si chystal záverečné parte). Presnejšie - takto ma to držalo (a festovne) prvé 2 novembrové týždne a už som plánoval že skončím na blogu na Nový rok 2018/2019. Lenže občas sa dejú zázraky a na chalupe som vyhrabal jeden starší 320GB 2.5" disk na ktorom som mal mnoho vecí odzálohovaných, odhadom tak 80-85% vecí čo som mal na tých mojich používaných diskoch na zálohovanie. Pretože ten disk je menší tak na ňom všetko nebolo a ani to nebolo najčerstvejšie, ale aj tak vďaka za to čo tam bolo !

Síce som prišiel o cca 450 kníh v pdf formáte o Atari, 100 GB starých časopisov o Atari, a celé ročníky mojich obľúbených magazínov ETI,  Elektor a pod. (domáce fotky tam našťastie boli všetky, uff ...) a tak isto o pár mierne rozrobených vecí, ale čo už s tým, s odstupom času som to pomaly nejako postupne rozdýchal. Časopisy o Atari a tie magazíny som si už nanovo stiahol z webu, k tým knihám som sa ešte k opätovnému downloadu nedostal - pri tej predstave čo času zase pri tom strávim mám náladu pod psa.


Ak sa teda držíte toho že 3-násobná záloha stačí - v mojom prípade to neplatilo ... - len pre info - s tými diskami som doma robil asi 3 dni predtým, všetky bežali bez najmenších problémov, kopíroval som medzi nimi asi tak 200GB dát, no problem, žiadne sekanie pri prenose dát.  Kde je ten posledný disk je záhada nad záhady, ale ani po 4 mesiacoch neviem kde je.

Ak si niekto klepe na čelo ako sa niečo také môže stať - pozor, aby sa to nestalo aj Vám ... ja sám neviem ako je to možné, ale tak nejak stále v kútiku duše dúfam že ho doma niekde predsa len objavím. Všetko som prehádzal a prezrel minimálne 20x ... potom neverte na to že sa veci dokážu samé premiestňovať. Laughing

 

Teraz mám mierne vrásky na čele - všetko ukladať 4x je časovo fakt náročné - a po tomto fakt už nemám istotu že to bude pri problémoch stačiť. (Na zálohu som začal používať aj 3.5" disky uložené v kolíske a mám to teda 4x.)

 

Po Foreveri sa mi ozvali chlapci z atari.sk - aby som sa zapojil do ich diskusnej skupiny. Veľmi si to cením a vážim si to, ale nejako sa už na to necítim. Príliš veľa iných vecí a teda aj moje reakcie by trvali príliš dlho. Za tú dobu čo som začal písať blog (3/2010) som sa stal naozaj na dlho (vyše 8 rokov) celkom osamoteným bežcom na skutočne dlhej trati. Vlastne až v 2018-tom niekto zareagoval. A po zvážení všetkých pre a proti to takto aj zostane. Bob!k to pekne vyjadril už pred časom: "Igore, ty jedeš proti proudu !". A síce odvtedy už idem pomalšie, ale zatiaľ sa stále snažím. A len dúfam že je to stále proti prúdu.

 

P.S.:

Prajem Vám v Novom roku čo najmenej takýchto alebo podobných "prekvapení", veľa šťastia, zdravia, spokojnosti v rodine (a aj na pracovisku).

A ak máte takéto podobné "radosti" za sebou - dajte vedieť - nech vieme čoho sa vyvarovať.Wink A Vy to ešte musíte nejakú chvíľu so mnou vydržať.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

01_2019 Blog, Notes.

By Administrator at januára 03, 2019 11:31
Filed Under: Blog

03.01.2019

Tak sme zase o rok starší, možno podaktorí aj múdrejší a podaktorí zase spr.....í, ale tak to už býva.

Od Romana Fuleka mi prišiel minulý mesiac počítač Zeta SBC ver. 1.3. spolu s PPIDE rozšírením. Má to byť taká súkromná náplasť za to všetko čo som si užil minulý rok. Zatiaľ som nemal čas sa tomu venovať, pretože som plne zaneprázdnený od začiatku decembra mojou krásnou vnučkou a to je pre mňa momentálne najdôležitejšia vec na svete. Asi som zatiaľ nikde nepísal že som už druhý rok na dôchodku, ale teda času nemám nazbyt, ani trochu. Síce som si myslel že budem mať na všetko čas, ale zatiaľ sa mi to ani náhodou nepotvrdilo.

Keď som už ležal na Nový rok v posteli a chystal sa konečne zaspať tak ako u mňa býva zvykom preleteli mi hlavou nejaké nápady a ak dožijem, tak to aj uvediem do praxe a uverejním to, len to chce po večerocjh začať niečo robiť, pretože cez deň s vnučkou to fakt nejde.

V prvom rade by som si chcel sadnúť a chodiť do článku peripetie ktoré ma chytili počas minulého roka a poriadne mi komplikovali život a tým aj vysvetliť prečo občas nereagujem okamžite. Snáď sa k tomu dokopem.

_______________

Peripetie ktoré neprajem nikomu:

Čo mi rok 2018 dal (a aj vzal).

____________________________________________________

08.01.2019

Tak v prvom tohtoročnom blogovom príspevku som uviedol dátum končiaci na číslo 2018, hmm, stále ma ten rok drží, už opravené.

V poslednej dobe ma hodne bavia pokecy v niektorých fórach. Potrebujem naprogramovať Eprom, odpoveď - "kúp si programátor !" Potrebujem zmenu programu na nejakom starom 8-bite - "kúp si Arduino !", poprípade "rieš to s Malinou !". Niekedy naozaj žasnem koľko "odborníkov" je na webe k dispozícii. Asi preto sa uberáme všetci tým správnym smerom ktorý nás dovedie do .... (doplňte si sami). Skvelá budúcnosť pred nami.

____________________________________________________________

10.01.2019

Podrobných manuálov je vždy málo, takže ak sa objaví ďalší je to vždy potešujúce:

Atari XE series computer field service manual.

______________

___________________________________________________________

15.0.2019

Úprava disketovej jednotky Atari 1050 - zabudovanie 8x firmware v jednej Eprom:
Atari 1050 - 8in1 - 8x 4kB firmware in Eprom 27256.

____________________________________________________

21.01.2019

Úhľadná doštička plošného spoja pre zapojenie 4x OS v počítači Atari:
4x OS Atari in 1 Eprom.

____________________________________________________

22.01.2019

V článku o 8x OS in 1 Atari 1050 som spotvoril meno Radima Poláška, už som to tam opravil, jednoznačne ruky predbehli rozum (a ešte pri uvoľnení som to tak isto prehliadol), občas pri písaní sa mi to stane, opravené.

 

A teraz poďme na toto, citujem Krakonoše, len potvrdzuje už spomenuté:


Zajímavý čtení, jen škoda že na tom Atari opravdu pěknej SW není, je to jako se super schopnostmi ladit mrtvého koně. Nebo se pletu? Co se vyplatí na těchto poladěných mašinkách pouštět. Kdysi jsem měl 800XL na programování a občas na nějakou hru, ale C64 to jasně překonala a pak další a další a třeba Raspberry PI umí mraky věcí, proč nevyužít své znalosti zde?

 

Odpovedal som priamo pod článkom (jedná sa o včerajší článok), takže už sa opakovať nechcem, akurát ešte len chcem dodať že ak by nebolo Atari tak asi by nebol ani Commodore a ani Rapsberry PI ...

A tie kluby v Chile, Poľsku, Nový Zéland, nejako to má zapustené korene.

Je to na úrovni toho čo som tu napísal 08.01.2019 - prečo používať toto ak existuje toto. Mierne mi to pripomína to, čo sa stalo dexovi - až ho to znechutilo natoľko že si dal pauzu. Síce už vtedy som mu hodne rozumel, ale teraz tomu rozumiem ešte lepšie ako kedykoľvek predtým.

Len tak ďalej, fakt takto milý a povzbudzujúci mail vždy poteší. Už sme tu mali jedného vrtáka, ktorý sa ale našťastie už venuje prírode /a medveďom/ a nám dal vale /ale tipujem že nevydrží a ešte o ňom počujeme .../. Žeby prišla náhrada ?

Zase na druhú stranu - za cca 9 rokov blogu jeden negatívny mail nie je až taká strašná vec.

Tak má zmysel aby som o Atari písal ďalej ? Má.

___________________________________________________________

25.01.2019

2xOS, 4xOS - to tu už bolo, dnes je na rade 3xOS pre Atari XL/XE:

3x Atari 0S in 1 Eprom 27512

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: