U-Basic - Basic sub OS.

By Administrator at augusta 26, 2017 15:35
Filed Under: Atari

U-BASIC

 

Poznáte U-Basic ? Pochádza z Poľska, rieši svojím spôsobom nedostatok voľnej RAM v Basicu. Funguje na princípe nabootovania cez klávesu Option (t.j. je vypnutý pôvodný Basic), potom sa nová verzia U-Basic nahrá pod OS (Operačný Systém) a teda v konečnom dôsledku máme k dispozícii skoro ďalších 8kB RAM viac ako doteraz. Paráda, nič sa nemusí prerábať, je to len softvérový "fígel" v praxi. Ak používate DOS, je jasné že po jeho nahratí nemáte štandartne k dispozícii ani tých 37902 free byte, vtedy sa tých cca 8kB RAM navyše viac ako hodí. U-Basic funguje pod SPartaDosom, MyDOS. Za základ bol zobratý pôvodný Atari Basic, ale pretože boli tu už boli použité niektoré rýchlejšie rutiny, vo výsledky je o niečo rýchlejší - čo nikdy nie je na škodu.

Pri použití bez DOSu môžeme očakávať cca 45kB free RAM ! V najnovšej verzie presne 46051 bytov.

Jeden príklad:

Verzia 1.7 zaberá iba 43 bajtov pamäte v pôvodnom priestore (verzia 1.6 verzia potrebovala 52 bajtov), čiže je vidieť že s RAM sa pracuje naozaj viac ako úsporne.

 

http://drac030.krap.pl/ubasic.png

Tu sa jedná o obrázok z verzie 1.1

 

Prebehol celkom dôkladný vývoj tohoto Basicu, nasleduje link na stránky autora, kde sú postupne uvedené všetky vývojové verzie tohoto U-Basicu.

http://drac030.krap.pl/pl-ub-pliki.php

 

Ten kto si to len chce vyskúšať, máte tu k dispozícii verziu 1.5:

ubi15.zip (32,41 kb)

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_

Pôvodný zdroj informáciíí:

http://www.atari.org.pl/

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari Speedy 1050 - part 21. 4x 16kB firmware Speedy 1050.

By Administrator at augusta 25, 2017 13:00
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050.

 

(4x 16kB firmware in Eprom 27512)


 

Vhodné pre verziu 5.

 

A teraz nasleduje programové vybavenie vhodné pre verziu 5, teda mám tu ak návod ako dostať 4x 16kB obsah do jednej Eprom typu 27512.


Čiže - nič vám nebráni skombinovať si tu dostupné 16kB binárky pre Atari Speedy 1050 do Eprom podľa svojich vlastných predstáv. Tie štyri možnosti sú podľa mňa viac ako dostatočné na denné používanie. Pritom je viac ako pravdepodobné že si nájdete jednu verziu na ktorej to už necháte prepnuté natrvalo. A ak nie, nuž môžete ďalej prepínať podľa svojho uváženia. (Alebo proste vymeníte Eprom za inú v ktorej bude to čo potrebujete.)

 

Ale dosť rečí, idem radšej na to ako si sami môžete pripraviť 4x 16kB binárky do jedného 64kB súboru vhodného na napálenie priamo do Eprom 27512:


Nie je to nič zložité, musíte si pripraviť 4 binárky o veľkosti 16kB ktoré do Eprom chcete napáliť ako jediný súbor, ja ich tu pre názornosť pomenujem file1.bin, file2.bin, file3.bin a file4.bin. Ich poradie určuje v akom poradí budú potom vyberané pomocou dvojitého binárneho spínača (file1.bin prepínač =00, file2.bin prepínač =01, file3.bin prepínač =10 a file4.bin prepínač =11).


Následne (príklad je pod Win) skočíte na príkazový riadok príkazom cmd do adresára kde máte nachystané tie 4 súbory, kontrola príkazom dir, teda máme istotu že sa tam naozaj nami potrebné súbory nachádzajú:

 

 

No a nasleduje vlastný príkaz pre zlúčenie jednotlivých súborov do jediného súboru:

 

 

Vďaka príkazu príde k zlúčeniu štyroch jednotlivých 16kB súborov do jedného 64kB ktorý je určený na napálenie, v tomto prípade som mu dal názov eprom.64k, pozor - niektoré programátory vyžadujú koncovku bin, tak si to podľa potreby premenujte. To že sa potrebný 64kB súbor skutočne vytvoril si môžete pozrieť pomocou príkazu dir - skutočne tam je vytvorený súbor eprom.64k - a má aj správnu dĺžku (65536 byte).

 

Poznámka (01.10.2018):

Rozhodol som sa to tu takto prepísať (odobral som 3 súbory ktoré tu doteraz boli k dispozícii - určené na napálenie do troch samostatných Eprom 27512) pretože som dostal mail, prečo sú tam práve tie súbory a prečo tam nie sú tie ktoré tam potrebuje v svojej konfigurácii pisateľ mailu, nuž teraz si tam dajte to čo sami chcete a ja už neurčujem aká kombinácia súborov má byť v Eprom napálená. Potrebné  jednotlivé 16kB súbory sa nachádzajú v predchádzjúcich dieloch o Speedy 1050. Dosť ma prekvapilo že si to niekto nevie upraviť sám tak ako treba, ale zase každý niečo vieme a niektorí nevedia pomaly nič - taká je doba.

 

Zatiaľ je to posledná časť, nevylučujem že sa k téme ešte vrátim, ale v tomto okamžiku je myslím si napísané všetko podstatné čo treba aby sa to dalo reálne postaviť a používať. Rád si vypočujem (alebo lepšie povedané), prečítam si pripomienky a ešte radšej uverejním nejakú fotografiu postavenej Atari Speedy 1050. Pokiaľ je mi známe žiaden takto podrobný rozbor, schémy zapojenia a binárky na webe doteraz uverejnené neboli.


No a aby ste binárky vhodné na napálenie nemuseli hľadať tak som ich tu všetky čo mám pripravil do jedného balíku:


SPEEDY 1050_16k_files.zip (84,59 kb)

 

A to je tak asi všetko na danú tému - takže, držím palce pri stavbe !!!

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari Speedy 1050 - part 20. Next 16kB firmware Speedy 1050.

By Administrator at augusta 22, 2017 08:00
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050.

 

(Next 16kB  firmware)


 

Vhodné pre verzie 3, 4 a 5.


 

Nasledujú 16kB verzie firmware, upozorňujem - zatiaľ som ich všetky netestoval.


SF2000 Bibodos + verzia 1.4
SHSS - copy + speedy ver.1.4
Speedy - HSS copy ver1.4
SPEF2000 - ver.1.4
SPEEDY SUPERCOPY  ver.1.5 - nemecká a anglická verzia

 

SF2000.BIN (16,00 kb)

SHSS.BIN (16,00 kb)

SPEEDY-HSS.BIN (16,00 kb)

SPEF2000.BIN (16,00 kb)

SPEEDY-SUPERCOPY_DE.BIN (16,00 kb)

SPEEDY-SUPERCOPY_EN.BIN (16,00 kb)

 

Mám taký pocit že je s čím na tomto poli začať experimentovať.

____________________________________________________________

A čím sa bude zaoberať posledný diel ? Ešte stále zo súbormi pre verziu 4x 16kB, teda pre verziu č.5.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari Speedy 1050 - part 19. Firmware Speedy 1050 ver.1.4 + BiboDOS (16kb) - 2 version.

By Administrator at augusta 16, 2017 18:56
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050.

 

(firmware ver.1.4 + BiboDOS, 16kB - 2 version)


Idem ďalej - firmware verzie 1.4 pre Atari Speedy 1050 spolu s BiboDosom - k dispozícii sú 2 verzie. Upozorňujem, že tieto verzie som osobne netestoval, takže je to na Vás. Je zaujímavé že sa vyskytujú 2 verzie, nechcem špekulovať o príčinách, proste to berme ako hotový fakt. Takže s chuťou do testovania !

Jeden z možných vzhľadov Atari SPeedy 1050.

 

Súbpory sú vhodné pre verzie Atari Speedy 1050 - ver.3 a ver.4, poprípade aj do verzie 5.

Vlastné 16kB binárky obidvoch verzíí:

SPEEDY16-BiboDOS2.BIN (16,00 kb)

SPEEDY16_BiboDOS3.BIN (16,00 kb)

A čo bude nabudúce ? Nechajte sa prekvapiť ...

____________________________________________________________

3-ku som otestoval, beží naprosto v pohode.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Malé "jazykové okienko".

By Administrator at augusta 10, 2017 22:30
Filed Under: Non-Atari

Nejako ma v poslednej dobe prestáva baviť čítať "novopatvary", čo sa objavujú kam sa človek pozrie.

 

Zoberiem časopis Kozmos, všetko sa v ňom detektorom deteguje. Nemal by to byť teda detegtor ? Alebo nemalo by to byť ako kedysi keď detektor detekoval ? Lenže čo by bolo s pôvodnou výskumnou správou na danú tému ? "Jazykotepec" vráti titul ?


Už som to asi niekde spomínal, ale dovolím si to pripomenúť - v roku 1986 v Sdělovací technice prestali používať názov videomagnetofón, pretože naši jasnozriví "jazykotepci" usúdili na základe neviem čoho že toto slovo nevyjadruje že sa jedná o magnetický záznam videa. Ja tam v tom slove vidím video a aj magnetofón (čo je samo osebe synonymom pre magnetický záznam). Asi sme sa potrebovali odlíšiť od Západu, za každú cenu. A čo si teda vtedy na nás vymysleli ?

Nádherne nové a - blbé slovo - magnetoskop. A tak nás až do novembra 1989 zásobovali týmto patvarom vo všetkých článkoch na danú tému. To si zas nejaký "odborník" budoval nesrmteľnosť na úkor normálneho zdravého rozumu. Našťastie v roku 1990 sa na túto megahovadinu nadšene a hodne rýchlo zabudlo a išlo to na smetisko dejín. A ja mám teda dnes doma historický videomagnetofón a nie to čo z toho chceli urobiť naši jazykoví odborníci. 

 

Môj otec kedysi choval exotické papagáje a vždy išiel do vývrtky keďže naši jazykári pomenovali jedného vtáčika kolibiarik čipčavý. Čo to vyjadruje ? Čo je čipčavý, čo to vyjadruje ?

Poďme na slovenskú Wikipédiu:
Spev kolibiarika čipčavého vystihuje aj jeho slovenské pomenovanie, znie ako opakované "čip-čap čip-čap čip-čap .."

Nemal by sa menovať kolibiarik čipčap ? Alebo kolibiarik čipčapý ?

Bác, je to tu, naozaj vedecké zdôvodnenie ako fras, pozrime - vrana robí krá-krá, ale vranu krá-krá nejako u nás stále nemáme ...


Občas si myslím že tí z jazykovedného ústavu sedia občas niekde večer vo vinárni a váľajú sa od smiechu ako nám pizdia novopatvarmi náš život. A že sa im darí.

(Tak ako nám teraz spríjemňujú život úradníci z Bruselu.)

 

Asi všetci poznáte nový patvar - slovo kompaktibilný, blbý ale naozaj hodne, hodne zaužívaný. Asi ho ani radšej nebudem rozoberať. Toto ale nemôžem "prifariť" jazykovednému ústavu ale iba obyčajnej ľudskej blbosti.


Ak aj vy nazývate tanečníka baletu mužského pohlavia baleťákom, vedzte, že sa mýlite a používate nesprávne pomenovanie. Je to totiž baletník.

 

Nemáme lomítko, ale lomku, takže bacha nelomíme, lomkujeme !


Nedá mi pripomenúť ešte nejaké tie radosti nášho jazyka (je ich podstatne viac, ale táto ukážka rozhodne stačí):


NESPRÁVNE – SPRÁVNE
alergológ, alergologička − alergiológ, alergiologička
aloe (gréc.) − aloa
bdi! bdite! (čes.) − bdej! bdejte!
blahodárny − blahodarný
blomba − plomba
botník (čes.) − topánkovník
buď na mňa milý − buď ku mne milý
cop (čes.) − vrkoč
cez sto ľudí − vyše, viac ako sto ľudí
cez to všetko − napriek tomu, jednako
čabajská klobása − čabianska klobása

A idete do obchodu a predávajú čabajskú klobásu, ešteže stále existuje zdravý rozum. Mňa dostal ten topánkovník, je jasné že aj ten jazykovedný ústav musí nejako zdôvodniť svoju existenciu, akurát by nás nemali nútiť to používať, inak tie ich knihy odložím do topánovníka (ku).

 

Úvaha (ako by to mohlo byť):

Teraz si predstavte že sa niečo indikuje ... a mohol  by to byť napríklad indigátor (a bude to aj modré ? malo by ...Wink).

Pohovka nie je pohovka ale hovník, pretože si tam hoviete (v jednotnom čísle hovieš). Lezie lezúň po hovníku (batoľa lezie na pohovke) Laughing.

(Lezúň nie je bohužiaľ sranda.)

Vopcháčik - hot dog.

Koniec úvahy.


Dovolím si uviesť naozaj len malý "výcuc", aby ste vedeli že vedci naozaj pracujú na tom, aby tá naša slovenčina bola "všeobecne zrozumiteľná", nakoniec môžete si to celé prečítať na 72 stránkach ...


Na Paulinyho výklady o tvorení tvarov imperatívu nadviazal J. Ružička. Podľa neho E. Pauliny vychádza zo správnej zásady, že zloženie gramatických tvarov treba hľadať v sklade morfém. Dopĺňa ju zásadou alebo požiadavkou, aby sa každý gramatický tvar rozkladal na pomenovací základ a formanty a aby sa ani jeden gramatický tvar nevykladal z iného hotového tvaru. Podľa J. Ružičku E. Pauliny neuplatnil uvedenú teoretickú požiadavku do dôsledkov, i keď z nej programovo vyšiel. Preto má podľa neho jeho výklad isté slabšie miesta, ktoré do značnej miery znehodnocujú jeho analýzu imperatívnych tvarov v spisovnej slovenčine. J. Ružička nepokladá za presvedčivý výklad, podľa ktorého tvar 2. os. sg. je základný tvar imperatívu. Podľa neho sa prieči základnému morfematickému princípu, že gramatické tvary sa nikdy netvoria od hotových tvarov, ale treba ich vykladať ako spojenie morfém. Gramatický tvar je binárne alebo dvojčlenné spojenie morfém, pričom jedna časť gramatického tvaru slúži lexikálnej stránke jazyka, druhá časť gramatickej stránke.
Podľa toho v stavbe všetkých imperatívnych tvarov musíme vydeliť imperatívny základ a osobnú príponu.

 

Je to každému jasné, nie ?


Mám pocit že sa zase radšej idem venovať počítačom, je to tam podstatne jednoduchšie ako tieto "jazykotepecké príručky". Síce do kostola nechodím ale Boh chráň zahraničáka čo sa rozhodne že sa ide učiť slovenčinu ...

__________________________________________________________

11.05.2020

Ešte jedno "pekné" slovo v praxi - fotovoltika. 40 rokov máme zaužívaný výraz fotovoltaika, ale naši vedátori sa konečne zobudili a zpizdili ďalšie slovo. A tak máme ďalší "originál" - o ktorý nikto mimo jazykovedného ústavu nestál. Ale nie je tomu koniec, naši jazykotepci nespia, stále pracujú ... pomaly, ale isto. Čo to bude za nový patvar čo vymyslia ?

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari Speedy 1050 - part 18. Firmware Speedy 1050 ver.1.2 + BiboDOS (16kb).

By Administrator at augusta 09, 2017 18:45
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050.

 

(firmware ver.1.2 + BiboDOS, 16kB)


Dnes je tu firmware verzie 1.2 pre Atari Speedy 1050 určený do 16kB Eprom, teda máme tu spolu v jednom Speedy 1050 a zároveň už aj BiboDOS. Kedysi veľmi pohodlné - nebolo treba DOS nahrávať, natiahol sa bleskovo z Eprom pamäte. Dnes je to už iba technická vychytávka - ale aj tak poteší. Túto uverejnenú verziu používam, teda je otestovaná a funkčná.

 

Skúsim to upresniť - V.1.2 dokázala naformátovať disketu a uložiť EDOS, teda dva súbory na disketu o minimálnej dĺžke. Ak ste takto naformátovanú disketu založili do Speedy 1050 tak bootovanie zbehlo nasledovne:

- zistilo sa že je to špeciálna verzia

- celý BiboDos sa následne nahral z Epom firmware V.1.2 za pár sekúnd

-  a vlastne ste takto mali celú disketu voľnú, nemusí byť na nej uložený BiboDos, len tie 2 kratučké fily

 

Vhodné pre verzie Speedy 1050 - ver.3 a ver.4, poprípade aj do verzie 5.

Vlastná 16kB binárka:

SPEEDY16_BiboDOS1.BIN (16,00 kb)

 

A čo zase chystám ? Ďalšie 2 verzie firmware do 16kB Eprom, viac neprezradím ..., počkajte si.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

08_2017 Blog, Notes.

By Administrator at augusta 03, 2017 16:59
Filed Under: Blog

03.08.2017

A je tu august, zase si pripomenieme príchod vojsk Varšavskej zmluvy. Nech sa na to pozerám ako pozerám (aj inde), Rusi radi chodia nepozvaní na návštevu ... a ešte radšej tam zostávajú.

__________

Ale z iného súdka  - z Best Electronics mi prišiel fungl nový napájací zdroj pre Atari Portfolio (síce si ho viem vyrobiť, ale zase za tú cenu - no neberte to !). A ešte jedna vec mi odtiaľ prišla - karta PowerBasic pre Atari Portfolio. A mám sa s čím zabávať.

__________

Pozerám na svoj blog - mám tu 2 naozaj vytrvalých hodnotiteľov, nie je to síce veľa ale aspoň niekto kto si nájde čas a klikne o ten jeden klik naviac, ďakujem. Občas síce niekto napíše že ho teší čítanie článkov na tomto blogu, ale tej spätnej väzby koniec koncov až tak veľa nie je. Až na také maličkosti akože si niekto chce u mňa objednať SIO2SD - ako hotovú vec. No neviem, niekde to ponúkam ? Tssss, dejú sa veci.

___________________________________________________________

04.08.2017

Máte radi zaujímavosti o počítačoch na palubách vesmírnych sond ? Ako sa to stavalo a robilo pred rokmi - taký Voyager je naozaj raritka, ale aj palubný počítač pre Apollo je pekný kúsok. A poznáte sondu Juno ? Ponúkam linky na veľmi pekne spracované články s naozaj dobrými fotografiami na túto tému:

Počítač sondy Voyager

Počítač Apollo 11

Počítač sondy Juno

___________________________________________________________

09.08.2017

Ták, medzičasom sa nám trošíčku ochladilo - takže prinášam ďalšiu várku firmware Atari Speedy 1050 pre 16kB Eprom, alebo inak povedané - nasleduje 18.časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-18-Firmware-Speedy-1050-ver12-2b-BiboDOS-(16kb).aspx

____________________________________________________________

10.08.2017

Dnes som na atariage čítal vo fóre na tému: Atarimax + Steven Tucker. Moje skúsenosti s ním sú len kladné, tu sa na neho sťažujú že je pomalý atď. No, robí to popri práci a zatiaľ vždy všetko vybavil, takže osobne to pokladám celé za bezpredmetné. Ale ak si chcete prečítať ako sa podaktorí vedia obúvať do niekoho čo robí hodne pre Atari komunitu, čítajte tu:

http://atariage.com/forums/topic/268633-steve-tucker-of-atarimax-mia/

________

Ešte niečo na tému jazykovej čistoty, nech nedávame zabrať tomu "slovenčinovi", oni to naši jazykovední odborníci radi urobia za nás:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Male-jazykove-okienko.aspx

_____________________________________________________

16.08.2017

No, dnes som skoro už nikdy nič nenapísal. Cestoval som necelých 180km (doobeda), za celú cestu som narátal 20 vodičov čo išli v protismere na mojej strane. Iste nie celkom, ale ak Vám niekto ide naproti a trčí meter na Vašu stranu myslím si že sa to dá považovať už za jazdu v protismere. Akurát blbé bolo to že som musel skákať na brzdu aby sme sa obidvaja "zmestili" na cestu. Vodičov pribúda lineárne, ale počet blbcov na ceste v poslednej dobe rastie logaritmickou radou. Síce pár ich počas jazdy telefonovalo, čo ich "mierne ospravedlňuje", kto má potom čas sa pozerať či ide na správnej strane, že, tí ostatní sú asi Briti - len jazdia na autách s našimi značkami. Čiže dnes 20x prudké dupnutie na brzdu aby som zostal celý.

Dosť to unavuje.

______________

A vďaka tomu že som zostal celý - dnes ide ďalšia časť o Atari Speedy 1050


V časti 19 - firmware Atari Speedy 1050 ver.1.4 + Bibodos - 16kB (sú tu 2 verzie súboru) - určené pre verzie 3,4 a 5:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-19-Firmware-Speedy-1050-ver14-2b-BiboDOS-(16kb)-2-version.aspx

____________________________________________________

22.08.2017

časť 20 - ďalší 16kB firmware Atari Speedy 1050 - pre verzie 3,4 a 5:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-20-Next-16kB-firmware-Speedy-1050.aspx

Celkove 6 súborov. Nechcel som byť potvora a kúskovať to po jednotlivých filoch ...

____________________________________________________________

23.08.2017

Určite ste zaregistrovali, že sa zase chystajú zmeny - v automobilizme. Angela M. sa zadúša nad tým že automobilky nedodržovali legislatívu. Chápem jej rozhorčenie - no, milá pani, v prvom rade a ešte na podstatne vyššej úrovni ju nedodržujete Vy sama - i keď v inej oblasti. Ale poďme k téme, dieselové motory majú dostať červenú. A zase, nikto nikde nikoho neupozornil že čo tí chudáci čo majú autá s takým pohonom. Milá Európa, zase raz všetko naprd - ako zvyčajne. Síce vidím a čítam že diesel nie, ale nikde ani slovo čo bude s naftovými motormi v nákladných autách, zase raz lobbovanie niekoho sa presadilo a ostatní si môžete ...

Alebo zase raz v praxi - všetci sme si rovní, akurát podaktorí sú si rovní viacej. Vitajte v dnešnom svete plnom istôt.

____________________________________________________________

25.08.2017

Zatiaľ záverečná časť číslo 21 - 4x 16kB firmware Atari Speedy 1050 - pre verziu 5:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-21-4x-16kB-firmware-Speedy-1050.aspx

_____________________________________________________

26.08.2017

Počuli ste o U-Basicu pre malé Atari ?:

http://blog.3b2.sk/igi/post/U-Basic-Basic-sub-OS.aspx

_____________________________________________________

28.08.2017

Tak som na webe "preňúral" celú Južnú Ameriku (hľadal som niečo o Atari - 8bit) počnúc:

Argentína, Chile, Bolívia, Peru, Ecuador, Paraguay, Urugay, Kolumbia, Venezuela, Guyajana.
Jedine zaujímavé veci sú z Chile. Hmm dosť málo na taký kus zeme. Všetky tieto štáty používajú španielčinu.

Suriname - holandština.

Francúzska Guajana - francúzsky.

Jediná Brazília ide "portugalsky." Tu je zaujímavé že v čase 8bitov tu platil zákon, že sa nesmeli dovážať počítače zo zahraničia a všetko sa muselo vyrábať v tejto oblasti doma. Phhh, toto nám niečo pripomína. A hodne. A tak v Brazílii sú v oblasti 8bitov na tom tak že Atari tam nie je niečo kde by sa tvorili kluby.

Ako som písal, najaktívnejšie je to asi v Chile.

(Nakoniec z Chile som pred časom uverejnil najjednoduchšiu 3 tranzistorovú verziu SIO2PC.)

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: