Atari - čriepky. Atari tidbits. 2.

By Administrator at augusta 29, 2018 11:26
Filed Under: Atari

Nepravidelný občasník, alebo občasný nepravidelník  ? (je to stále lepšie ako riešiť mnohostranný uholník ...). Sú to proste čriepky (a aj črepiny) z oblasti Atari. Tak vitajte aj v tejto oblasti, nech vidíte čo sa vyrobilo, čo sa používalo a čo sa - posralo, alebo aj čo sa podarilo.  Wink

___________________________________________________________

 

Veríte že aj takto poškodený stroj sa dá opraviť ? Sú medzi nami jedinci, ktorí dokážu vyvinúť neuveriteľné úsilie a dokážu ho nakoniec vo výsledku aj korunovať úspechom:


Všetky podrobnosti o tom ako na opravu takto poškodeného stroja si môžete prečítať na tejto adrese (ja už k tomu naozaj nemám čo dodať):

https://www.retrohax.net/extreme-refurbishing-episode-2-atari-800-xl-part-one/

_____________________________________________________

 

Nuž ale aby sme nehľadali výnimočne schopných ľudí iba v cudzine - Marian Výbošťok sa pustil do opravy počítača Atari XEGS ktorý tak isto bol skutočne v dezolátnom stave - a rozbehal ho !



Celý článok aj s ostatnými fotografiami nájdete tu:

https://atari.sk/oprava-vytopeneho-a-hrdzaveho-xegs/

Tu tiež len - no comment - proste čítajte.

_____________________________________________________

 

Sem tam sa objaví aj "vytopená" disketová jednotka Atari XF551:


 

Link na to ako to bolo:

https://blog.eaglesoftltd.com/2013/11/how-to-disassemble-atari-xf551-35.html

___________________________________________________________

 

Niekde som už spomínal že v niektorých počítačoch Atari sa vyskytovali DRAM pamäte s rýchlosťou prístupu 200ns, tak tu je konečne dôkaz aj na obrázku:


 

Sami uznáte že tu je taký "mišung" DRAM na jednej doske, že sa to len tak hneď nevidí.

___________________________________________________________

 

Pre počítače Atari400/800 existoval programátor Eprom, ktorý používal všetky 4 dostupné joystickové porty - pozor oprava ! - používal 3 joystickové porty, je to už len pripomienka že niečo takéto v tej dobe existovalo (a fungovalo):


Robilo sa to v SRN, programovalo to 2 typy - 2516 a 2532 (vtedy iné ani nebolo k dispozícii).


V hornej často obrázku je vidieť časť z joystickových portov.

 

Vynaliezavosť je fakt dobrá vec a tu je to vidieť v praxi (aj keď je to "starinka"). Je dobré si pripomenúť koľko šikovných vecí sa kedysi robilo pre malé Atari. A tie dostupné 4 joy porty sa na toto vyslovene hodili, novšie modely počítačov už majú k dispozícii iba 2 joy porty.

___________________________________________________________

 

Jednoduchý zlepšovák ako vedieť čo je čo, teda aká poloha prepínača čo značí (Atari 1050), posadíte niekoho cudzieho za to a okamžite sa bez najmenších problémov v obsluhe zorientuje, stačí ak sa pozrie na tabuľku (len nesmú byť nejaké ďalšie jednotky nastohované nad touto, potom ju stačí položiť ako hornú a problém zmizne):

 

 

Je to rozhodne prehľadnejšie ako takýto prepínač s nič nehovoriacom označením, vedeli by ste funkčnosť jednotlivých prepínačov bez popisu ? Niekedy je stručnosť skutočne nevhodná a obmedzuje obsluhu pri používaní. Pritom stačí doplniť popis tak aby bol zrozumiteľný na použitie nielen "domácemu" majstrovi.


Žeby to bola 3 bitová logika ? (0,1,2) Laughing

___________________________________________________________

 

Veľmi slušne prevedený modding počítača Atari XE kde je vovnútri zabudovaný SIO2SD:

P.S.: Ak už prerábate tak ak to bude vyzerať ako na obrázku - tak potom je to v poriadku ...

____________________________________________________________

 

Ako vidieť SIO2PC sa dodávalo aj ako stavebnica a aj ako postavená stavebnica:

 

 

Akurát ma tu prekvapuje použitie "macatých" kondenzátorov ktoré nejako tou svojou veľkosťou veľkosťou nepasujú na rozmery dané plošným spojom. Namiesto týchto použitých "hranolov" by som tam dal tantalové "kvapky" 2.2uF (alebo 3.3uF na 16V) a bolo by po vtákoch, tie sa svojou veľkosťou priamo hodia na osadenie. Inak čo sa zapojenia týka, je to totálna klasika, známe a odskúšané zapojenie.

Tu je vidieť že ľudovej tvorivosti pri osadzovaní sa fakt medze nekladú.Wink

___________________________________________________________

 

Táto vecička je síce skôr pre Atari ST nadšencov, ale sú medzi nami aj takí čo majú aj na malom Atari osadenú 3.5" mechaniku - ak nechcete aby sa Vám v mechanike niekto vŕtal a zakladal tam svoje diskety - tu je riešenie:


____________________________________________________________

 

A na záver jedna "hovadinka", ktorú som objavil náhodne:

 

Reklama v časopise Micro THE 6502 JOURNAL, číslo č.61 z júna 1983:


 

Aj po tých rokoch - to sú mi teda veci ... (konečne aj VIC-20 bol na niečo dobrý Wink).

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

JOY-2-PIC ICSP PIC programmer for your Atari​.

By Administrator at augusta 27, 2018 12:28
Filed Under: Atari

Síce za totálnu novinku sa to nedá považovať pretože to bolo vymyslené už v roku 2015 ale nemám pocit že sa o tomto zariadení priveľa vie. Je to programátor PIC mikroprocesorov ktorý funguje cez prvý jostickový port na malom Atari - využíva štandartné ICSP rozhranie. Pekná vecička, takéto niečo nie je celkom obvyklé aby bolo k dispozícii na 8bit počítači.

 

     
Všetky potrebné podklady (schéma, software, gerber data, zoznam všetkých podporovaných PIC procesorov a teda naozaj aj podrobný popis) sú k dispozícii priamo na tejto stránke:

https://ataribits.weebly.com/joy2pic.html

 

JOY2PIC je pravdepodobne prvý A8 - programátor pre mikroprocesor, a pravdepodobný tiež prvý ktorý na ovládanie používa štandartný joystickový port. Hardvér je mimoriadne jednoduchý - hlavne sa skladá z jednoduchého meniča napätia. A z pätičky s nulovou prítlačnou silou -nakoniec sami to vidíte na obrázku.

 

Takže ak niekoho začnú svrbieť prsty a bude chcieť programovať čipy aj na malom Atari - tak ten sa konečne môže začať realizovať. Naprogramovanie 2kB obsahu pre PIC trvá cca 15 sekúnd.

 

Pretože tento autor je viac ako aktívny - pozrite si na jeho stránkach všetky jeho projekty - stoja za to !:

https://ataribits.weebly.com/

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: