SIO2-i-Buddie. SIO2USB.

By Administrator at apríla 28, 2020 13:08
Filed Under: Atari

Pred pár dňami som "nevydržal" a kúpil som 10" netbook i-Buddie Y10S1, vcelku málo rozšírený typ (aspoň v našich končinách). Procesor Atom N450 (1.66GHz, RAM 1Gbyte), použitý OS Win7 Ultimate (32bit), v podstate sa rozhodne nejedná o žiaden zázrak. Možno by som o neho dodnes ani nezakopol, lenže - bol za babku (aj zo zdrojom, aj s čistým OS), tak som nezaváhal ani na sekundu a kúpil som ho - hovorí sa tomu príležitostná kúpa.


Priznám sa že osobne som nikdy celkom nerozumel tejto triede "netbook", načo to vôbec vzniklo pretože to vždy malo hodne málo RAM, pomalý procesor a vždy to bolo pri nasadení pomalé, teda aj pri používaní iba trebárs na písanie v notepade. Ale ako sa ukazuje na jedno nasadenie je to dobré a postačí na to aj výkon.

 

Už dlho som chcel mať niečo ako špeciálku na AspeQT + Lotharekov prevodník SIOUSB pre malé Atari - a nielen pre toto použitie. Priznám sa že ešte milší by mi bol netbook s menším displejom 8.9" ale taký som v čase zháňania netbooku nezohnal - teda myslím za rozumnú cenu. Síce uvedené prepojenia mám už dávno rozbehané (a využívané) na mojom pracovnom notebooku, ale teraz na to mám aj konkrétnu "jednúčelovku".


 

Priniesol som si teda netbook domov a ako úplne prvú vec som v ňom vymenil pôvodnú RAM ktorá mala 1GB za 2GB modul. Celkom nechápem prečo Intel dovolil predávať netbooky s procesorom Atom iba s 1GB RAM ak si tam môžete dať dvojnásobok, ale budiž - bola to ich obchodná politika, urobil som si to sám. Je mi jasné že na dnešok to nemá výkonu na rozdávanie, ale ak sa to upriami na konkrétnu vec tak to naprosto stačí a zvláda to ľavou zadnou. Procesor Atom N450 je jednojadrový, používa 2 thready, cache má veľkosť 512kByte. Vlastná RAM reálne beží na takte 667MHz, t.j. vyhovejú tu aj typy určené pre 800MHz. Netbook je v perfektnom stave, rozhodne nevyzerá na to že by sa dlhodobo používal - všetko je úplne čisté a vyzerá to tak že to bolo totálne nepoužívané. Tipujem že to majiteľ dostal, vyskúšal - a odložil v krabici niekde do úzadia, pretože to bolo na denné používanie pomalé. V dnešnej dobe by to asi nebolo dobré ani na surfovanie po webe, to si treba priznať. Klávesnica je veľmi slušná, k dispozícii je nainštalovaný OS (to že je priamo k dispozícii ušetrilo veľa času pri oživovaní netbooku), len som z neho vyhodil všetok software čo netreba (nadbytočný doplnkový software, čo síce tiež trvalo nejaký čas, ale odinštalovanie zbehlo bez najmenších problémov), niektoré služby som zase zakázal (WiFi, Defender, sieťovka), reštartol som to a - nábeh OS trvá 29 sekúnd (bez antivíru), to je slušná hodnota na disk s 5400 otáčkami. To že to nie je chránené mi nevadí, pretože táto mašina bude komunikovať s okolím iba cez USB kľúč alebo cez SD kartu ktoré sa nahrávajú na notebooku kde antivírový program je (mám pocit že v atr súboroch sajrajt čo ohrozí tento netbook akosi nie je dostupný, našťastie). Je to zase raz niečo za niečo. Počas úprav programového vybavenia som sa nestretol s nijakým problémom ktorý by ma pribrzdil pri riešení potrebných nastavení, čo sa mi samosebou hodne pozdávalo.

 

Jedna drobnosť:

BIOS a jeho nabiehanie, respektíve oznam na displeji blikne možno tak na 1/10 sekundy a je fuč, čiže niečo rozumne v tom čase prečítať z displeja akosi nejde - ani keby ste sa pokrájali. Našťastie je to klasika F2 - BIOS, F12 - nastavenie botovacieho zariadenia. Aspoň v tomto je to omnoho rýchlejšie ako dnešné PC ... Zmenenú veľkost RAM na väčšiu (teda teraz 2GByte) zaregistruje sám, netreba to extra zapisovať do BIOSu.

 

 

32 bit OS umožňuje spúšťať aj programy ktoré už na 64 bitoch nefungujú (alebo treba mať nainštalovaný WinXP), zase na niektoré programy je to také malé a pritom vo výsledku veľké + navyše.


Skoro by som zabudol - rozlíšenie 10" displeja (presne je to 10.1", WSVGA,) je na dnešnú dobu už slabých 1024 x 600. Použitý grafický čip je Intel GMA 3150 (Graphic Media Accelerator), tu na určené použitie je to tak akurát, bez problémov zobrazuje AspeQt (používam staršiu verziu), RespeQt 5.2, tak isto aj Hyperterminál. Priamo sú spomínané programy otvorené na celé okno (okná nepresahujú rozmer rozlíšenia displeja čo je výborné), netreba teda robiť žiadne posúvanie, pre mňa aj v tomto na daný účel použitia naprosto vyhovuje. Jas displeja sa dá nastavovať naozaj pohodlne a v širokom rozsahu, až v tak širokom že ma to prekvapilo (pozitívne).

 

Použitý HDD má slušnú veľkosť = 250GByte, pre veci na malé Atari je tam teda miesta viac ako dosť, tak isto aj na iné využitie, nemyslím si že je šanca to niekedy zaplniť. Pretože odozva mi pripadá dostatočne rýchla tak som upustil od výmeny HDD za SSD disk, síce by to bolo zodpovedajúce dnešnej dobe, ale ukazuje sa že tu ho nasadiť zatiaľ naozaj nebude potrebné. (Jedine ak by som trval na znížení príkonu celého netbooku.)

Nič ďalšie do prevádzky netbooku nebolo potrebné investovať.

Použitý zdroj dodáva 19V/max.2.1A, tak isto je malých rozmerov.

Veľmi príjemný je údaj o spotrebe, pri plne nabitej batérii je príkon iba 11W, pričom vlastná spotreba zdroja z toho sú 2W, takže aspoň pri spotrebe je procesor ATOM naozaj úsporný (aj po toľkých rokoch).

 

Momentálne po zväčšení RAM a vyčistení od zbytočných programov a zakázaní niektorých služieb je dostupná voľná RAM = 1.5 Gbyte, pre uvedené použitie by naprosto postačovala aj pôvodná RAM 1GByte, ale keďže 2GB moduly doma mám (a nevyužité) tak som nezaváhal a RAM som zväčšil, predsa len je to o niečo viac ako mal pôvodný stroj, väčšiu RAM ako 2GByte tam aj tak už "nenarvete", teda - síce 4GB modul tam fyzicky zastrčíte ale hardvérové obmedzenie ovládania RAM zoberie z neho aj tak iba 2GB, takže toto skúšať naozaj nemá zmysel. V tomto prípade je to skôr o dobrom pocite (teda osadenie celých 2GB RAM) ako o nutnosti pri tomto nasadení netbooku do používania.

 

Ešte som urobil plnú zálohu ntb (čert nikdy nespí) na malý HDD - a ešte aj na ďalší HDD (pomocou zálohovacieho programu Acronis). Takto nebudem musieť zháňať akékoľvek drivery na jeho fungovanie pretože teraz tam už všetko potrebné je. A ak to raz z akýchkoľvek dôvodov spadne - len nahrám naspäť zálohu, cca za 5 minút to zase bude plne funkčné.

 

 

Takže zatiaľ i-Buddie dokáže komunikovať cez USB:


- SIO2USB (Lotharek) spolu s Atari, komunikácia cez AspeQt

- SIO2PC (samodomo) spolu s Atari, komunikácia cez AspeQt

- USBRS232 (samodomo) spolu s SBC6502, komunikácia cez Hyperterminál

- SIO2USB (Lotharek) spolu s Atari, komunikácia cez RespeQt

- SIO2PC (samodomo) spolu s Atari, komunikácia cez RespeQt

 

Potrebné drivre (3x) pre USB čipy sú už nahraté do netbooku, všetko fičí a funguje tak ako treba. To je príjemné, pretože tam mám teraz tieto pripojenia aktívne ak tam pripojím správne interfejsy. Netbook má k dispozícii spolu 3x USB porty, čo je v tejto kategórii klasika.

 

Najprv som chcel uverejniť aké je zaťaženie pri použití pre Atari, ale nakoniec som to otestoval na USBRS232 kde ide SBC6502 cez Hyperterminál na rýchlosti 115.200Bd, pri Atari je teda logické že záťaž bude určite iba nižšia. Posielal som 30kB dlhý Basic program, záťaž procesoru netbooku sa pohybovala medzi hodnotami 12÷20%, vyššie nevystúpila, teda je k dispozícii ešte naozaj hodne veľká rezerva. Na druhú stranu - treba si uvedomiť že Atom beží na frekvencii hodín cca 930x vyššej ako Atari ... (Atom 1.66GHz verzus Atari 1.79MHz.)

 
Po nahratí potrebných vecí teraz dokáže komunikovať (115.200Bd Hyperterminál, 81.200Bd Atari (zatiaľ som vyššie rýchlosti neskúšal), počítač Atari nie je nijako upravovaný, t.j. ešte nie sú z neho vyhodené kondenzátory zavesené na Data In a Data Out čipu POKEY, potom by prenosová rýchlosť mohla ešte narásť až na hodnotu niekde cez 100.000Bd. Pri tejto príležitosti pripomínam, že disketová jednotka Atari 1050 s úpravou SPEEDY 1050 beží na 78.000Bd, kopírovanie dosahuje hodnoty až niekde okolo 90.000Bd - a to tak isto bez úprav počítača (testované na Atari 600XL, prerobený na 64kB RAM + 256kB RAM modul od Ctirada, je zozadu "zavesený" na PBI).


Po odskúšaní a po dôkladnom testovaní môžem skonštatovať že pri tomto nasadení netbook (teda myslím tým jeho chladenie) nikdy nebeží na plné pecky, ventilátor trvale beží iba na nízke otáčky, hlučnosť pri prevádzke je minimálna (ani raz za celú dobu komunikácie s Atari neprešiel na vyššie otáčky), posluchovo je takáto prevádzka veľmi príjemná. To že regulácia otáčok funguje som si otestoval pri zipovaní a rozzipovaní veľkých súborov, vtedy už pridal otáčky, najvyššia teplota dosaho vala niečo okolo 38 stupňov na ľavej strane kde sú indikačné diódy, čiže zase nič strašného. Batéria drží, nechal som ho bežať z nej 2 hodiny a stále tam ešte bolo dosť šťavy na ďalšiu prevádzku, odhadujem že nakoniec by to viac ako 2½ hodiny a možno ešte aj o niečo viac zvládlo. (Sú typy netbookov ktoré dosahujú úplne iné cifry, ale od tejto mašinky to nečakám, pozrel som si najprv recenzie, hlavne to pobeží zo sieťového zdroja.)

Nie je to síce bohvieako veľa ale čo viac by som od toho mal očakávať ?


Ukážka funkčnosti daného riešenia - prenos programu Copymate 4.3 cez software AspeQt, prvá časť nahrávania beží na 19.200Bd, potom to už ide na 56.000Bd, ako vidieť beží to - no problem. Laughing

Video

SIO2-i-Buddie.mp4 (4,80 mb)

(Prenos ide cez SIO2USB zariadenie od Lothareka.)

 

Myslím si že nejaké siahodlhé uverejňovanie videí a záťaže procesoru nie je potrebné uverejňovať. Ak máte Atom s čistou inštaláciou Win OS, bez akýchkoľvek zbytočností a viete odstaviť služby ktoré pri takomto použití netreba tak dostanete malého a šikovného pomocníka pre Vaše potreby. A fyzická úspora miesta u mňa hrala tiež veľkú rolu. A možnosť priamo spúšťať 32-bit aplikácie ktoré na 64-bit mašine už nerozchodíte je už len taký príjemný bonus navyše.  

A cena ? Bola nižšia ako za SDRIVE-Max a podstatne nižšia ako za SIO2SD.


Na vytvorenie záloh je to super, raz darmo disketové jednotky sú na citeľnom ústupe (a je s tým aj robota ich udržať v prevádzkyschopnom stave), začínajú miznúť a toto je jedno z možných riešení ako si poradiť.  Takýto naozaj hodne lacný (ak sa ho podarí zohnať) netbook je na takéto veci ako stvorený, teda ak máte k dispozícii SIO2PC alebo SIO2USB. Ak viete čo potrebujete a viete aj presne definovať na čo to potrebujete tak môžete trafiť na taký typ ktorý Vám bude na daný účel vyhovovať a splní Vaše predstavy a nároky na dané využitie. A nezaberá príliš veľa miesta, pritom z dnešného hľadiska sa skutočne nejedná o nejaký rýchlik, na Internet + Java + antivír to už skutočne vhodné nie je.

 

P.S.: Dnes som sa pozrel na bazos.sk a čo tam bolo ? Predávajú dva netbooky s displejom veľkosti 8.9" ... vŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕ, to nas...rie.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari Speedy 1050 fičúrky, features.

By Administrator at apríla 21, 2020 13:00
Filed Under: Atari

Zaujímavé vecičky okolo Atari Speedy 1050 - to čo som síce doteraz na túto tému nepopísal, ale považujem to natoľko zaujímavé že sa oplatí to zmieniť. Popíšem niektoré veci aby ste videli že sú skutočne interesantné a stoja za spomenutie. Usúdil som že niekoľko videí na danú tému bude to najlepšie na ukážku - lepšie ako nejaké siahodlhé vysvetľovanie. Aby som vedel niektoré veci vyskúšať tak som si zabudoval do rozšírenia SPEEDY 1050 Eprom o veľkosti 64kB (typ 27512, t.j. využívam priestor 4x 16kB) a teda mám k dispozícii 4x firmware - verziu 1.2, 1.4, a 2x HSSCOPY z verziami SPEEDY. A môžem zase testovať podľa svojich predstáv. Tu na tejto jednotke som nevyviedol von Reset tlačítko, pretože zmeny firmware neprevádzam niekoľkokrát denne takže zatiaľ to nevidím ako nedostatok že to tam nie je.

 

 

Podrobnejšie:

 

Speedy 1 - SPEEDY v.1.2 + BiboDOS v Eprom, boot sa musí robiť z diskety

Speedy 2 - SPEEDY v.1.4 + BiboDOS v Eprom, boot zabudovaného BiboDosu nastane pri

                otvorených dvierkach disketovej jednotky

Speedy 3 - SPEEDY v.1.4 + HSSCOPY (vysokorýchlostná sektorová kopírka - aj na chránené

                diskety) boot kopírky nastane pri otvorených dvierkach disketovej jednotky

Speedy 4 - SPEEDY v.1.5 + HSSCOPY (vysokorýchlostná sektorová kopírka - aj na chránené

                diskety) boot kopírky nastane pri otvorených dvierkach disketovej jednotky


 

Rozloženie ? Vždy je v priestore druhých 8kB vlastná SPEEDY 1050 a v prvých 8kB  je potom buď BiboDos, alebo sektorová kopírka HSSCOPY.

 

Prepínače na prvý pohľad možno vyzerajú zložito na ovládanie, ale je to naoza na používanie vec veľmi jednoduchá:


Prvý zľava - zapína a vypína režim Write protect, poväčšine je v polohe Write protect = Off

druhý zľava - prepína medzi Slow režimom (správa sa ako pôvodná Atari 1050) a Fast (= Speedy 1050), trvale býva prepnutý do režimu Fast

prepínač napravo dole - prepína medzi verziami 1.2 a 1.4 a v závislosti na bočnom prepínači v strede napravo určuje či sa nahrá BiboDOS alebo HSSCOPY

prepínač vpravo v strede - horná poloha - Speedy + BiboDOS, dolná poloha SPEEDY + HSSCOPY (vľavo SPEEDY V.1.4 + HSSCOPY, napravo SPEEDY V.1.5 + HSSCOPY, štandartne je prepínač v strede na pravom boku prepnutý nahor a dolný prepínač úplne napravo na verziu 1.4.


Najprv si pozrime ako prebieha boot ak je BiboDos nahratý kompletne na diskete, čiže sa jedná o vec totálne štandartnú (teda až na tú Speedy rýchlosť, ktorá robí túto disketovku naozaj pekelne rýchlym zariadením voči pôvodnej neupravenej jednotke = 4x nárast výkonu (78.000Bd), pri kopírovaní to vylezie na ešte vyššiu hodnotu pri použití HSSCOPY  (90.000Bd):

Video

SPEEDY BiboDOS in floppy.mp4 (3,01 mb)

Na diskete (double, 180kB) zostáva voľných 665 sektorov.

___________________________________________________________

Teraz nasleduje BiboDOS (Speedy v.1.2), tu sú na diskete systémové súbory o veľkosti 2x 1 sektorov, zbytok sa priamo "naťahuje" z Eprom zariadenia Speedy 1050:

Video

SPEEDY BiboDOS in Eprom.mp4 (4,17 mb)

Na diskete (double, 180kB) zostáva voľných 705 sektorov.

V tej dobe (polovica 80-tych rokov, teda skôr to boli 3/4) to bola naozaj vec neskutočná, zaujímavá a to ušetrené miesto (jedná sa o 40 sektorov) bolo vlastne celých 10kB miesta na diskete - to bolo naozaj dosť.

___________________________________________________________

Ak máte BiboDOS v.1.4 (tiež ide priamo z Eprom) tak je voľných k dispozícii 707 sektorov:

Video

BiboDOS in Eprom v_1_4.mp4 (4,25 mb)

Disketa je už naformátovaná, neobsahuje žiadne DOS súbory. Tu booting prebieha kompletne iba z Eprom pamäte - teda ak sú otvorené dvierka FD jednotky (ozve sa jedno dlhé "pípnutie"). Najprv stlačím na začiatku nový boot = Reset + Option. Následne sú zatvorené dvierka s vloženou disketou, nasleduje Dir aby zbehol výpis obsahu diskety. Zvolená hustota zápisu je = 180kB (double).

___________________________________________________________

Vysokorýchlostná sektorová kopírka (rýchlosť = 90.000Bd), ako som už spomenul na začiatku dokáže okopírovať aj chránené tituly ktoré používajú rozličné ochrany proti kopírovaniu. Toto dnes už nie je až tak dôležité, výborná je vysoká rýchlosť pri jej používaní. Nahratie prebehne doslova za pár sekúnd, stačí Reset počítača a otvorené dvierka FD jednotky:

Video

HSSCOPY in action1.mp4 (15,39 mb)
(Kopírovaná master disketa BiboDOS.)


Pri tomto videu som použil počítač ktorý nemá dobrý obraz, takže za kvalitu sa ospravedlňujem, len prevetrávam zásoby počítačov, ono keď to dlhšie stojí tak kondenzátory vysychajú ... Kopírovanou disketou je BiboDos Master disk, zapnutá je iba jedna jednotka. Pretože sa menia počítače tak je občas iná dostupná hodnota RAM ktorá sa objavuje na displeji - toľko na vysvetlenie.

 

Spodná jednotka Atari 1050 obsahuje US doubler s 8x firmware.

(Displej svieti tak jasne že mi odrazom vytvoril červenú dúhu na obrázku.)

___________________________________________________________

Fičúrky SPEEDY 1050 (v.1.4):


Pri použití software napr. AspeQT a kopírovaní z neho na disketu cez Speedy 1050 prichádza počas kopírovania zároveň k formátovaniu diskety, čiže následne neprichádza k časovému zdržaniu keď sa začína s formátovaním diskety až po jej celom skopírovaní do RAM - toto riešenie naozaj šetrí hodne času, je to pekná vecička. Nazvem to prvým "multitaskingom" na Atari na ktorý som narazil. No, celkom to nie je pravda (Atari 1050 má v sebe vlastný počítač) - ale znie to naozaj dobre ! A ešte lepšie to vyzerá priamo v praxi:

Video

C_Format.mp4 (12,04 mb)

(Kopírovaná master disketa BiboDOS.)

_____________________

Ak kopírujete na disketu ktorá už bola predtým naformátovaná v rovnakej hustote (môže obsahovať aj nejaké údaje) ako je momentálne kopírovaná disketa - tak toto si SPEEDY 1050 najprv overí a ak je požadovaný typ formátu v poriadku - vypíše na displej _FE (typujem: Format Enable) a nespustí formátovanie diskety. Hodne zaujímavé.

Video

FE_S1050.mp4 (10,00 mb)
(Kopírovaná master disketa BiboDOS.)

Čiže FD jednotka potom nebude formátovať disketu, ak to nepovažuje za potrebné. No, toto je slušne inteligentné rozhodovanie, toto sa mi skutočne pozdáva.

_____________________

Ako sa ukazuje ešte stále aj po čase ma vie SPEEDY 1050 niektorými svojimi fičúrkami prekvapiť, verziu 1.2 som na to či vie tiež zároveň formátovať neskúšal, to už nechám na niekoho iného, aj tak hlavne používam verziu 1.4. A asi mi dáte za pravdu že tie videá stoja za pozretie. K mojej prvej SPEEDY 1050 som sa dostal v roku 1992 (február/marec), mal som ju doma na 2 dni, prekreslil som si to, a do mesiaca postavil na univerzálke (najprv som musel zohnať obvody), fungovalo to na prvú dobrú (aj s displejom) a odvtedy ma to pri tom tak nejako stále drží dodnes ... a teraz mám nedobrovoľne na to viac času ako by som niekedy predpokladal.

Síce je k dispozícii viacero zrýchlených systémov, ale mojou "srdcovkou" je práve SPEEDY 1050, raz darmo každý user si vyberá sám čo mu najviac vyhovuje.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

QUAD SECTOR COPY - 360kB.

By Administrator at apríla 17, 2020 14:58
Filed Under: Atari

 

Dnešným článkom sa vrátim k sektorovým kopírákom pre disketovú jednotku Atari XF551 a to k 360kB verzii. Dosť často majitelia XF551 žehrajú na to že nemajú k dispozícii poriadne sektorové kopíráky na DS/DD, v prvom článku na danú tému som už nejaké tie programy popísal a dnes to ešte doplním, naozaj sú sektorové kopíráky dostupné.

 

Odkaz na prvý článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-Sector-copy-programs-Single-Medium-Double-Quad-density.aspx

 

Ale poďme na dnešné veci:

 

COPY 2000 V.2.51Q


Voľba "C" umožňuje nahrať sektorový kopírák pre 720kB - teda ak máte 5.25" verziu 720kB FD jednotky, alebo 3.5" FD jednotku zo základnou doskou z Atari XF551. Funguje aj pre 360kB.


FAST-COPY


SECTOR-COPY QUAD


No, je tam toho na diskete viac, takže najlepšie je pozrieť si všetky sektorové kopíráky osobne, dúfam že tu si už vyberiete k Vašej spokojnosti.

Sector_COPIERS.ATR (130,02 kb)

Mám k tomu jednu pripomienku - z diskety mi nefunguje voľba J, možno je to dané tým že som to skúšal na Atari 1050 v režime Speedy.

Dnes som hodne stručný, ale k tomuto asi nie je čo viac dodať.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava Atari Speedy 1050. Repair Atari Speedy 1050.

By Administrator at apríla 08, 2020 11:40
Filed Under: Atari

 

 

Pred časom (bolo to na jar minulého roku) som zohnal ďalšiu disketovú jednotku Atari 1050 do svojej zbierky, bol to výmenný obchod - niečo za niečo, jednoducho bezhotovostný platobný styk v praxi. Keď som ju priniesol domov tak som na ňu približne mesiac nemal čas, potom som ju konečne vybalil z tašky v ktorej som ju priniesol. A nasledovali prekvapenia, príjemné.

 

Pri prezeraní predného panelu kde na prvý pohľad bolo vidieť 5x LED som začal tušiť že tam možno bude v jednotke uložené viac ako by sa dalo na prvý okamžik očakávať a to čo mi majiteľ povedal (ten to ale už cca 15 rokov nezapínal). Vovnútri to pri miernom pohybe hrkalo, od majiteľa som mal informáciu že je roztrhnutá plochá remenička, to som ako problém nevidel, náhradnú remeničku doma mám. Po otvorení nasledovalo skutočné prekvápko - z pätičky procesoru bolo vypadnuté rozšírenie doštičky Speedy 1050, tie dve dodatočné (na prvý pohľad, bez zapnutia zariadenia) 5mm LED sú vlastne v skutočnosti mini 2x 5mm displeje zo spoločnou katódou a zobrazujú Track. Z uvedeného vyplýva že prvé tri LED zobrazujú hustotu založenej diskety. A remenička bola na svojom mieste ... nejako extra nebol dôvod ju kontrolovať. Nasadil som rozšírenie do pätičky pôvodného procesoru 6507. Zapol som jednotku a - naskočila a išla. Výborne, to ma naozaj potešilo.


Pretože mám disketových jednotiek viacero tak som ju potom zase spokojne odložil a nechal som ju v poličke odpočívať. Teraz po roku som ju zo skrinky vybral, že reku prevetrám ju, sformujú sa kondíky, jednoducho si zabehá. Nezabehala. Chyba lávky, nechcela naskočiť, jednotka sa síce zapla, roztočila sa ale to bolo všetko. Boot error stále dokola, niečo tam predsa len žilo, po jej vypnutí počítač zadrnčal a následne skočil do Basicu.


Prvá vec ktorú som si všimol po jej otvorení že sa dobre neotáča stredový tŕň. Nebudem zdržiavať, bolo toho viacero. Plochú remeničku som vymenil, v jednotke bola nejaká nepôvodná, rozmerovo na šírku síce v poriadku, ale jej materiál bol z gumy, po jej zložení sa ukázalo že je výrazne kratšia ako je originál remenička, toto by mohlo robiť problémy. Fajn, ako prvé som vymenil remeničku - jej výmena je vec naozaj jednoduchá - tú som si zobral z pokazenej mechaniky (podrobnejšie o nej ďalej), remenička bola dobrá a dá sa ďalej používať, ani som nemusel nasadiť novú náhradnú remeničku, tá zostáva v zásobe.

 

Otáčky som nanovo nastavil, sú O.K., skontrolované pomocou môjho už pred časom uverejneného špecializovaného zariadenia:


Atari 1050 stroboscope


Ale aj tak to nechcelo načítať disketu (nebootovalo), problém pretrvával. Vrazil som tam inú, kompletnú dobrú mechaniku - a ajhľa, všetko fičalo ! Takže bolo treba vyskúšať aj niečo iné. Mám jednu FD mechaniku pre Atari 1050 ktorá má dobrú vrchnú časť, pričom spodná časť nie je je v poriadku (univerzálna čítacia a zapisovacia hlavička je k.o.), mám ju na náhradné diely. A u pôvodnej mechaniky kde je Speedy 1050 nie je podľa všetkého dobrý vrch (žeby niečo bolo vylágrované, ložisko ? - vyzerá to na problematický stredový tŕň, jeho premazanie nepomohlo) pričom spodná časť je v poriadku (po výmene remeničky za takú aká tam patrí). Pred rokom som to pustil na 15 minút a neprejavilo sa to, až teraz. Takže som skúsil niečo z tých 2x FD jednotiek funkčne pozliepať. Ešte dodám že obidve mechaniky sú Tandon.


Výsledok ?

 

Použil som vrchný diel FD mechaniky zo zlej disketovky (určenej na ND) a nechal dobrý spodok z pôvodnej mechaniky. Kábliky liezli všade kde sa len dalo keď som tie veci medzi sebou prehadzoval. Bah, bola to síce celkom slušná prplačka (bolo treba aj trošku cvikať a následne spájkovať), mal by som na tú prerábku frflať, ale vo výsledku som dostal funkčnú mechaniku, teda z dvoch blbých mi vznikla jedna dobrá, to ide, nie ? Potom som zase pomocou LED stroboskopu skontroloval otáčky (=288/rpm). Teraz už jednotka čítala a zapisovala tak ako treba. Ešteže mám k dispozícii jeden kus FD mechaniky pre 1050-ku na náhradné diely.

 

Príma, nasledoval ešte posledný krok ktorý sa zrazu objavil - na mini displejoch nesvietili segmenty B, zaujímavé, prejavilo sa to naraz na obidvoch displejoch, po prinesení jednotky domov predtým fungovali. Po kontrole dosky Speedy 1050 som našiel 2 odlomené prívody smerom k displeju, napájkoval som ich nanovo (skontroloval som kde je ktorý segment, teda na ktorej sedemsegmentovke, vývody na displeji nejdú cez konektor ale napriamo sú tam pripájkované), dal som naspäť dosku Speedy 1050 do pätičky procesoru po čipe 6507 a celé som to poskladal.

 

Zapol som to a ... všetko funguje tak ako má.


Ten mini displej je fakt cool. A ja som rád že som dal dohromady mašinu kde sa to tak nejako všetko počas jedného roku pozbieralo a pokazilo, raz darmo - disketovky sú moje srdcovky. A keď sa oprava podarí, pritom sa jednalo o 4 veci (remenička, výmena vrchného dielu, 2x problém na displeji) takže som spokojný.


Záverom dve video ukážky ako disketová jednotka Atari 1050 - s úpravou Speedy 1050 mini display funguje po uvedených opravách:

Video:

Speedy 1050 mini display1.mp4 (10,59 mb)

Video:

Speedy 1050 mini display2.mp4 (5,81 mb)


Teraz pri nútenej nedobrovoľnej domácej separácii je čas robiť aj takéto veci, ak by som to zistil predtým - asi by som to odložil a povedal si - urobím to inokedy, mám tých Atari 1050 viacero. Teraz na to bol čas a vedel som sa dokopať to doriešiť a dotiahnuť do konca.
 

Smile

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Open 6810 Doubler PCB (for 1050 US Doubler Upgrade)

By Administrator at apríla 05, 2020 11:44
Filed Under: Atari

 

Dnes sa pozriem za veľkú mláku do USA kde sa useri s nickom Nezgar + Kludgy inšpirovali vzorom od Radima Poláška a urobili vlastnú PCB pre US Doubler 1050. Prevedenie PCB je naozaj veľmi kvalitné, takže s osádzaním medzikusov a pätičiek by nemal nastať žiaden problém - teda ak osadíme súčiastky v poradí - najprv medzikusy a až potom pätičky.


Všetky fotografie v tomto článku pochádzajú zo zdroja:

atariage.com


Asi bude nosením dreva do lesa, ale pripomeniem - uvedená úprava vyžaduje zameniť obsah Eprom (alebo PROM), za nový US doubler firmware. Treba vybrať z pätičky pôvodnú RAM (čip 6810) a na jej miesto osadiť túto novú PCB. Následne treba do 2 pätičiek na tejto novej PCB osadiť 2x čip 6810. Jeden čip máme automaticky - ten čo sa vybral zo základnej dosky, druhý treba pohľadať, sú dostupné napríklad na eBay.

 

 

Tu už len pripomeniem že je potrebné dávať veľký pozor na celkovú "stavebnú výšku", pretože priestor pod disketovou mechanikou je obmedzený a tak isto treba rátať s tým že po obidvoch stranách doštičky sa nachádzajú ďalšie čipy. 2x merať a až potom zapájkovať  ! Viac je lepšie ako menej - v tomto prípade určite.


 

Prečo som to zdôraznil je výborne vidieť na tomto obrázku.


Uvedená úprava zabezpečí že vďaka novému firmware a zväčšenej RAM máme k dispozícii aj hustotu 180kB na jednu stranu diskety, ak používama SpartaDOS, MyDOS tak využívame aj zväčšenú prenosovú rýchlosť na cca 54.00Bd. Je k dispozícii aj sektorový kopírák, kde je možné ukladať zo "skosením - skew", potom každá disketa takto uložená je načítaná zo zvýšenou rýchlosťou.

 

Jedná sa o najjednoduchšiu a najlacnejšiu konverziu disketovej jednotky Atari 1050 na hustotu 180kB, je to spoľahlivé a naozaj dostupné.

 

Poznámka:

Uvedená konverzia sa síce dá urobiť aj priamo predrátkovaním obidvoch čipov priamo medzi sebou a následným vložením do pôvodnej pätičky. Tak to bude fungovať tiež, ale riešenie s takouto prídavnou doštičkou je omnoho elegantnejšie (netreba vyhnúť nožičky na čipoch a nepájkujeme priamo na vývodoch čipov oproti predchádzajúcej vete). Síce to potom priamo v prevádzke nikto nevidí, ale ten pocit že je to tam urobené naozaj kvalitne Vám už skutočne nikto nezoberie.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Tichý 12V ventilátor. Silent 12V fan.

By Administrator at apríla 03, 2020 14:12
Filed Under: Non-Atari

 

Po čase som na možnom štarte ventilátoru a jeho následnom prechode do "tichého módu" ešte zapracoval a urobil som ho o niečo sofistikovanejší a teda je to timer ktorý používa časovač 7555, ktorý okamžite po pripojení na napätie 12V tranzistorom BD139 skratuje ZD (Zenerova dióda) a pustí na ventilátor plné napájanie. Po cca 30 sekundách sa tranzistor zatvorí a ventilátor potom už trvale beží na nižšom napájaní ktoré je dané hodnotou použitej ZD (12V mínus hodnota napätia ZD). Uvedený spôsob "bootovania" ventilátoru zabezpečí jeho bezpečné roztočenie ktoré by pri nižšom napájacom napätí nemuselo byť za každých okolností zaručené. Takáto úprava sa síce nehodí na všetky možné veci, ale pre mnoho zapojení vyhovie práve pre výsledný stíšený chod zariadenia.

 

Timer pre spustenie ventilátoru na plné napätie na dobu 30 sekúnd

a potom nasleduje pokles na trvale nižšie otáčky:

verzia 1 - základná, pevný čas, niekedy je vhodnejšie

pin č.4 obvodu 7555 namiesto na +12V prepojiť na pin č.2.

(Treba vyskúšať.)

 

verzia 2 - vylepšené, vybíjanie kapacity M1 (pin2) cez

diódu 1N4148, možnosť zmeny dĺžky času

 

Toto zapojenie (verzia 1 a 2) zabezpečí roztočenie ventilátoru aj keď je už starší a teda nemusí pri zapnutí ventilátoru priamo na nižšie napätie prísť k jeho roztočeniu, tu máme zaručený rozbeh čo sa určité hodí (počas tých 30 sekúnd je ho pri plných otáčkach počuť, následne sa potom stíši jeho chod až na hranicu počuteľnosti). Po vypnutí napájania sa jav bude nanovo opakovať. Tlačítko je dobré použiť pri stavbe, pretože zapojenie vieme otestovať aj bez vypínania, stačí ho stlačiť a začne nanovo odpočet 30 sekúnd (teda tlačítko na doštičke nie je podmienkou pri stavbe). Použitie tantalového kondenzátoru je vhodné na mieste časovacieho kondenzátoru, ak tam dáte obyčajný elektrolytický kondenzátor tak sa nemusí dať presne zopakovať nastavená doba (elektrolytický kondenzátor má o poznanie väčší zvodový prúd). Zapojenie používa CMOS verziu timeru 555, ale len s drobnou odchýlkou v dobe časovania beží priamo bez úprav aj pri použití čipu NE555 (ten má ale o poznanie väčší vlastný odber - 20mA oproti cca 0.3mA u typu CMOS 7555) - pri tomto použití vlastný odber časovacieho čipu ale nie je rozhodujúci. Tranzistor BD139 nevyžaduje chladenie pretože pracuje iba v spínacom režime On/Off. Uvedené zapojenie zvládne pracovať s ventilátormi s odberom do cca 0.4A, táto hodnota je skôr daná celkovou zaťažiteľnosťou vlastnej ZD ako tranzistoru (tomu sa chladič nakoniec dá pridať vždy). Úbytok napätia na tranzistore je minimálny, preto ventilátor na začiatku beží fakticky na plné napätie 12V.


Pri ZD = 5.6V je na ventilátore U = 6.4V

pri ZD = 5.1V je na ventilátore U = 6.9V

pri ZD = 3.9V je na ventilátore U = 8.1V

 

Uvedené typy ZD sú na záťaž = 5W, čiže nesnažte sa použiť

Zenerovu diódu na menšiu, iba 1 Watt záťaž !

 

Zapojenie na univerzálke, verzia 1.


Pri obidvoch takýchto hodnotách (ZD=5.1V alebo ZD=5.6V) beží 12V ventilátor s ložiskami MagLev (u mňa použitý typ ventilátoru má rozmery 40x 40x 20mm) mimoriadne ticho a jeho schopnosť zabezpečiť prúdenie vzduchu vovnútri zariadenia je stále viac ako dostatočná. Ventilátor počas prevádzy prestaneme vímať, pretože zo zariadenia ide iba tichý šum.

Po vyskúšaní už môžem len odporučiť prvú verziu dodatočne dovybaviť diódou 1N4148 (tak ako je to verzii 2), vďaka nej je možné okamžite zariadenie po vypnutí nanovo zapnúť (alebo skúsiť zapojiť pin č.4 obvodu namiesto na +12V na pin č.2). Inak verzia 1 potrebuje po vypnutí na reštart niekoľko sekúnd (sčasti je to dané aj spínaným DC zdrojom ktorý dodáva napätie ešte chvíľu po vypnutí sieťového vypínača). Tak isto je možné zvoliť inú dobu časovania, mne vyhovuje tu uvedená doba, sluchom pri zapnutí máme potvrdené roztočenie ventilátoru na plné otáčky a po nastavenej dobe príde k jeho stíšeniu kedy ho v prevádzke prestaneme vnímať. Na dobré roztočenie ventilátoru stačí kratšia doba, takže ak skratujeme odpor 2M5 (2M7) bude doba behu na plné pecky podstatne kratšia, ale tiež naprosto vyhovujúca. Na obrázku vidieť že v konečnom riešení už chýba trimer pre nastavenie času a je tu použitý pevný odpor ktorý je nastavený na konečnú potrebnú hodnotu.

(Podľa doštičky je vidieť že sa to celé ešte dá o kus zmenšiť - minimálne o 1/3, to tlačítko nie je nutné, je len na testovanie, pre moju potrebu to ale nebolo nutné.)


Uvedené zapojenie bolo zrealizované a nasadené v 5" LCD monitore, kde sú osadené 2 zdroje - jeden 12V/DC pre samotný monitor a druhý 5V/DC pre napájanie počítača.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari - čriepky. Atari tidbits. 12.

By Administrator at apríla 02, 2020 12:50
Filed Under: Atari

Čriepky, pikošky, alebo inak povedané - zaujímavé veci okolo počítačov Atari. Čo sa podarilo, sem tam aj nepodarilo a vôbec čokoľvek čo sa týka spomínaného druhu počítačov (a niekedy aj z iného súdku). Poďme už na 12-te pokračovanie.

 

___________________________________________________________

 

Najprv niečo pre dobu kedy každý kúsok dostupnej RAM navyše naozaj potešil:


 

A pritom platí tento slogan dodnes (aj keď už na iných počítačoch).

___________________________________________________________

 

Priamo na to nadväzuje táto myslím si nápaditá dobová reklama pre rozšírenie pamäte počítača Atari 400 na vtedajšie maximum (48kB) RAM pre tento stroj:

 

___________________________________________________________

 

V minulom pokračovaní som spomínal nové papierové kryty pre magnetofón Atari XC12 a aj pre počítač Atari 800XL, dnes tu máme nový kryt aj pre počítač Atari 800XE, zase na webe hľadajte podľa popisu na obrázku a na eBay:


____________________________________________________________

 

Nadšenci ktorí dodnes pracujú s floppy diskami často majú problém s tým, že kvalita obalov sa po čase naozaj celkom viditeľne zhoršuje. A sú medzi nami jedinci ktorí by radi mali obaly také, ktoré by mali vyzerať akoby boli priamo od Atari. Čo s tým ? Dobré je že si v dnešnej dobe vieme vyrobiť nové obaly pre diskety a to priamo na laserovej tlačiarni. Výsledok môže vyzerať napríklad takto:

 

 

A teraz už len nasleduje niekoľko možností - je ich tu "zabalených" pekne pohromade celkove 8, takže si snáď vyberiete ako si daný obal na disketu môžete sami doma vyrobiť na svojej tlačiarni.:

5.25" cover

___________________________________________________________

 

S týmto "úlovkom" som sa síce pochválil pred nejakým časom na oldcompe, ale tu nie, obrázky boli na domácom disku 1TB ktorý mi záhadne zmizol - keďže sa ale po dlhej dobe našiel tak tu môžem "vyrukovať" aj zo staršou vecou:


Pre časom som v Banskej Bystrici v jednej radšej nemenovanej firme (už to aj tak nemajú) zohnal 2 kusy 5.25" FD mechaník 360kB DS/DD TEAC FD-55BR:


Dokonca som k tomu dostal aj krabicu. Cena bola 35.- Euro za kus.


Tak toto bol naozaj dobrý kauf !


Ako keby to vyšlo z fabriky v ten istý deň.


FD jednotky sú v naprosto výnimočnom stave.

 

Toto vyšlo ...


 

Teraz ma teší že tieto disketové jednotky v takom parádnom stave majú svojho (myslím si celkom dobrého) majiteľa. V stave ako nové, ešte skutočne nevybalené z originálneho balenia. Pff, asi som urobil chybu že som vtedy nekúpil všetky čo boli k dispozícii - dal som avízo na oldcomp a za okamih už neboli žiadne ... ale zase na druhú stranu - nebol som nenažraný a potešil som tak viacerých (dúfam ...).

Tieto FD disky sú vhodné ako náhrada napríklad pre Atari XF551, samozrejme ju môžete použiť aj  v iných zariadeniach ktoré DS/DD FD jednotky 360kB používali (a používajú).

 

Že niečo takéto zoženiem po toľkých rokoch ma mierne zaskočilo, ale potešilo. Ešte si pozrieme nejaké tie údaje k tejto disketovej jednotke:

Teac FD-55BR.pdf (259,80 kb)

_____________________________________________________

 

TESLA + ATARI ?  Áno !


 

Atari hry v aute od TESLY ? Už je to tam k dispozícii dosť dlho, 2 roky, ale kvôli tomu si fakt TESLU kupovať nebudem.

Komplet podrobnosti tu, je to odkaz (súbor má veľkosť 95MByte):

8-Bit Annual 2018.pdf

_________________________________________________________

 

Poľská disketová jednotka pre malé Atari  - SN-360:

 

 

Disketová jednotka SN-360.

 

Ak Vás táto disketová jednotka zaujíma (poľské stránky):

atarionline.pl

 

Foto je prevzaté z fóra tohoto linku.
No, drátov a kabeláže je tam požehnane  ...

_____________________________________________________

 

Ďalšia verzia novej základnej dosky Atari XF551 od Lenore Underwood ktorá sa dá použiť dobre aj pre disketovú jednotku 3.5":


Čelný panel dokáže zobrazovať Track, je vyvedený Reset, prepínač čísla disketovej jednotky,

prepínač OS1 - OS2.

 

Link na jej stránky:

http://www.bitsofthepast.com/

_____________________________________________________


User skov zo stránok oldcompu vytvoril krabičky na 3D tlačiarni pre zdroje od Atari:


Použil dostupný šedý plast, v čiernej to bude vyzerať ešte lepšie ...


Ja si stále myslím že v týchto zdrojoch by bol dobrý aj sieťový vypínač.

Poistku nevidím, rozhodne by som ju tam pridal (miesto tam je.)


A napájací zdroj pre Atari 1050 vyzerá fakt luxusne.

Linkna jeho stránky:

https://3d.odkaznik.cz/

Uvoľnené súbory pre 3D tlač:

https://www.thingiverse.com/skovik/designs

__________________________________________________________

Ja som síce súhlas na uverejnenie Atari spravodajov z Olomouca nedostal, a neviem či na tomto odkaze autor stránok to povolenie dostal, ale sú tam spravodaje z uvedenej lokality:

Spravodaje Atari Olomouc

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

04_2020 Blog, Notes.

By Administrator at apríla 01, 2020 09:00
Filed Under: Blog

01.04.2020

Vonku pekne, vírus popritom v plnej akcii, pocity pekne naprd - keď vidím čo sa deje v Taliansku, Francii a Španielsku, USA (menujem len tie najvypuklejšie).

Skúsme využiť vynútené voľno ktorý zrazu máme "navyše" pretože sedíme doma a teda nájdime si čas na dotiahnutie niektorých vecí ktoré už sú bradaté a nejako sme si na to doteraz z rozličných príčin nenašli dosť energie si k tomu sadnúť - teraz to ide. Smile

 

____________________________________________________________

02.04.2020

12-te pokračovanie Atari čriepkov:
Atari - čriepky. Atari tidbits. 12.

Počkal som až na dnešný deň, 1.apríla som to uverejňovať nechcel. Laughing

_____________________________________________________

03.04.2020

Chladenie zariadenia pomocou stíšeného ventilátoru, teda po štarte beží na plné napájanie a po chvíli sa znížením napätia stíši (klesnú otáčky) a zariadenie neruší svojou prevádzkou okolie:
Tichý 12V ventilátor. Silent 12V fan.

_____________________________________________________

05.04.2020

Dnes z iného súdka:

Ako tak pozerám spravodajstvo TA3 najväčším problémom Covid-u sú futbalisti a ich ohrozené príjmy, polovica spravodajstva sa venuje práve tomuto. Naozaj je to najväčší momentálny problém tejto spoločnosti ? Žeby boli jediní ktorí majú problémy ? A zrazu sa vyrojili reklamy na hazard, doteraz tak nejako čušali. No, apoň vidieť kde sa točia veľké peniaze.

Nezostáva nič iného len to nejako vydržať, ak futbalisti zase budú mať svoje príjmy naspäť - to nám bude už dobre ... Foot in mouth

________________

Nová doštička pre US doubler disketovej jednotky Atari 1050, pochádza z USA:
Open 6810 Doubler PCB (for 1050 US Doubler Upgrade)

_____________________________________________________

08.04.2020

Oprava disketovej jednotky Atari 1050 zo zabudovaným rozšírením Speedy 1050 s mini displejom:
Oprava Atari Speedy 1050. Repair Atari Speedy 1050.

____________________________________________________________

17.04.2020

Voľné pokračovanie o sektorových kopírákoch pre DS/DD - Atari XF551:
QUAD SECTOR COPY - 360kB.

_____________________________________________________

21.04.2020

Zaujímavé videá z prevádzky SPEEDY 1050:
Atari Speedy 1050 fičúrky, features.

 

_______________________________________________________________________________

28.04.2020

Netbook pre prácu s USB prepojeniami na Atari a SBC6502:
SIO2-i-Buddie.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: