ATARI 400 - 48kB RAM.

By Administrator at novembra 24, 2013 06:34
Filed Under: Atari

Pod hodne dlhým názvom existuje a dodnes sa predáva:

ATARI 400 HOME COMPUTER 48K RAM EXPANSION KIT.

Čo to je?

 

 

Uff, to je názov ... preložené do slovenčiny, zakúpite si tento kit, otvoríte počítač, zapájkujete 4 priložené kábliky podľa priloženého vyobrazenia, upravíte plastový držiak na RAM kartu (musia sa tam upraviť dva zárezy v plaste), vyberiete pôvodnú 16kB RAM kartu a nahradíte ju priloženou kartou zo zakúpeného kitu, poskladáte to naspäť a ak ste neurobili chybu, namiesto povodných 16kB RAM máte tých kilobytov zrazu celých 48 a teda pre BASIC máte k dispozícii celých 37902 bytov. Teda ak v Basicu napíšete PRINT FRE(0) ...

 

 

Už na obrázku je vidieť že sa kit dodáva aj zo štyrmi predpripravenými vodičmi, ktoré treba v prípade nasadenia kitu pripájkovať na určené miesta na základnej doske. Kde - tak to je v priloženom manuáli.

 

Štandartne teda potom už máme počítač čo má 48kB RAM, nespráva sa to síce ako ATARI 800XL, t.j. stále nemáme k dispozícii RAM aj pod OS ako je to na novších modeloch, ale aj tak je to celkom iná káva ako pri pôvodných 16kB RAM ... hlavne ak pracujete s disketovou jednotkou. A veľká väčšina starých programov chodí na takto upravenom stoji naprosto bez problémov, nechodí iba to čo využíva RAM aj pod OS a to samozrejme nechodí ani na ATARI 800.

 


Pokiaľ je mi známe zariadenie SIO2SD s radou 400 a 800 nekomunikuje, takže buď treba mať k dispozícii originálnu disketovú jednotku, alebo potom dobre poslúži aj SDrive (samozrejme SDrive dobre poslúži aj pri novších verziách ATARI počítačov - a veľmi dobre poslúži ...), len chcem na to upozorniť, túto informáciu mi dal dex.

 

Originálny návod na rozšírenie RAM na 48kB:

atari_400_48k_ram.pdf (1,35 mb)

 

V prípade že si na to aj tak netrúfate, prikladám pre istotu aj link na video ako na to, je to naozaj autorom veľmi slušne spracované a názorne predvedené čo s tým treba robiť:

video: ATARI 400 48kB Memory Upgrade from 16kB

 

Základné údaje o počítači ATARI 400 nájdete tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-400-Computer-ATARI-400.aspx

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI 400 - 32kB RAM.

By Administrator at novembra 18, 2013 23:20
Filed Under: Atari

Počítač ATARI 400 má jednu malú chybu - má vo vienku iba 16kB RAM, čo sami uznáte je hodne málo. Skúsili ste niečo podobné spustiť s disketovou jednotkou ? DOS si ukrojí z RAM a vlastne už nie je k dispozícii miesto na vlastný program, nebodaj ak by ste chceli použiť aj grafiku ...

 

Čo s tým?

 

Najlepšie by bolo mať k dispozícii tých 48kB RAM, ale stále platí, že 32kB RAM je predsa len viac ako 16kB RAM.

Jeden vtedajší výrobca - INTEC vyvinul dosku s 32kB RAM, tu je obrázkový "seriál" ako vymeniť pôvodný 16kB RAM modul (dosku) za "nový" modul s 32kB RAM. Je mi jasné že tých čo tento ešte doma skvost majú nie je veľa, ale aj tak si zaslúžia aby sa tu táto vec spomenula a uverejnila. Samozrejme existuje aj rozšírenie na 48KB RAM, ale o tom zase niekedy inokedy. Treba otvoriť počítač, vybrať pôvodný modul pamäte a založiť tam nový modul s väčšou RAM. Ako na to je už vidieť na jednotlivých obrázkoch, je to naozaj len vecou výmeny modulu, nič netreba inak prepojiť. Originálny návod som síce mal, ale bol v tak mizernom stave, že som ho musel upraviť, vyčistiť, text prepísať a teda nakoniec je to v podobe, ktorá sa dá aj uverejniť:

 

 

 

Základné údaje o počítači ATARI 400 nájdete tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-400-Computer-ATARI-400.aspx

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Nabíjačka olovených akumulátorov, Velleman K8012, Intelligent Lead Accid Battery Charger.

By Administrator at novembra 11, 2013 07:45
Filed Under: Non-Atari

Dnes nasleduje ďaľší výrobok firmy Velleman s označením  K8012 - jedná sa o nabíjačku PB (známych aj ako Lead Acid Battery) kyselinových akumulátorov a aj uzatvorených gelových PB, máme možnosť nastaviť napätie pre 6V alebo 12V akumulátory a nabíjací prúd na hodnotu 0.3A pre akumulátory do kapacity 4Ah, pre akumulátory s kapacitou vyššou ako 4Ah je určený nabíjací prúd s hodnotou 1A.


Nabíjačka sa môže použiť aj na priame nabíjanie automobilových akumulátorov.


Obvodovo je to dotiahnuté naozaj až do "konca", jedná sa o výborného pomocníka, návrh nabíjačky je naozaj blbuvzdorný, prebieha šetrné nabíjanie a to sa predsa počíta, páni !


 

Celé zariadenie je koncipované tak, že je chránené aj pri pripojení prepólovaného akumulátora, t.j. rozsvieti sa príslušná LED a my vieme že sme akumulátor pripojili opačne. Výhodou je že sa nič nestane, zapojíme ho teda tak ako by to malo byť a nabíjame - toto je obrovská pomoc a výhoda pre začiatočníkov. Nabíjanie pekne pokračuje, ku koncu sa zníži prúd a prepne sa automaticky na konzervačné nabíjanie, proste akumulátor v žiadnom prípade neprebijeme. A to som už spomínal, že bez akýchkoľvek úprav môžeme túto nabíjačku použiť aj pre gelové akumulátory - modelári sa určite potešia. Ďalšia naozaj šikovná vec - tiež sa nič nestane ak najprv pripojíme akumulátor a až potom zapneme nabíjačku - tiež to prežije bez úhony. O svojom stave zariadenie poskytuje informácie pomocou štvorice LED diód a tak teda vieme v akom stave nabíjanie momentálne je.


Aby bolo jasné - nie je problém zdvihnúť nabíjací prúd trebárs na 2A - zariadenie to znesie, aj jeho výstupný tranzistor, len treba potom aktívne chladiť ventilátorom jeho chladič, na toto nezabúdajte ! V prípade ak chceme ísť na väčšiu hodnotu nabíjacieho prúdu musíme príslušne dimenzovať aj napájací transformátor ! Odpor ktorý určuje prúd  - základná hodnota 2.2Ω je pre prúd 0.3A, potom sa cez prepínač pridávajú dva paralelne  zapojené odpory 1.5Ω a 1.8Ω, potom je už nabíjací prúd rovný hodnote 1A - nakoniec, pozrite si schému. Schéma je síce relatívne zložitá, ale zapojenie zase zvláda viacero funkcíí a to veľmi dobre. S originálnymi = pôvodnými prepínačmi môžeme pri prerábke ísť s hodnotou prúdu na maximálne 2.5A ! (a treba pridať tiež aktívny ventilátor ...)

 

Odporúčaný napájací transformátor by mal dávať na výstupe napätie cca 18V/AC/1.5A (t.j. na cca 25W záťaž), usmerňovač spolu s filtračným kondenzátorom je už priamo na základnej doske zariadenia.

Tak isto sa dá ako náhrada priamo na vstupné svorky pripojiť aj spínaný zdroj 24V/DC/1.5A, poslúži tak isto, v prípade väčšieho požadovaného výstupného prúdu volíme príslušne dimenzovaný spínaný zdroj - až do 3A, tu ale potom volíme hlavný filtračný kondenzátor C2 len na hodnotu 470uF/35V, pri spínanom zdroji postačuje a tak isto je dobré pripojiť napájanie priamo na tento kondenzátor - obídeme tým Graetzov usmerňovač, ten vtedy netreba.


Balenie ako vždy v peknej úhľadnej krabičke, ktorá ako vždy obsahuje všetko potrebné pre stavbu - dosku plošných spojov, súčiastky pekne zaradom tak ako postupuje inštrukčný manuál. V tomto smere sú stavebnice Velleman vždy perfektné.

 

 

Kto to chce postaviť do konkrétnej krabičky má aj popisku na jej predný panel, pripojenie do siete 230V, konektor má priamo v sebe zabudovanú poistku, sieťový vypínač, robustný chladič na výkonový tranzistor, prepojovací káblik, konektory pre fastony atď.

 

 

Velleman veľmi dbá na to, aby ste mali poruke všetko čo treba k zostaveniu ich stavebnice a teda pre mňa v tomto smere nenasledovalo žiadne prekvapenie, je to perfektné ako vždy.

 

 

Tu už je čiastočne osadená doska súčiastkami, diódy sú na 3A, t.j. spokojne môžeme zdvihnúť nabíjací prúd na vyššiu hodnotu, len treba dimenzovať chladenie na aktívnu verziu - treba potom prídavný ventilátor. Diódy som radšej umiestnil dosť vysoko nad plošný spoj (1cm), aby sa dobre chladili, miesta je tam dosť a dosť. Jediná vec čo nie je pribalená je silikónová pasta pod výkonový tranzistor, keďže to doma mám tak som to nemusel ďalej riešiť - ale ak to budete zostavovať na tú pastu pod výkonový tranzistor nezabudnite, pasta slúži pre lepší odvod tepla z výkonového tranzistora smerom na chladič.

 

 

A záver - skoro už kompletne osadená doska (chýbajú už len LED-ky), horný prepínač je na nastavenie nabíjacieho prúdu 0.3A/1A, pod ním je prepínač pre akumulátory na typy 6V/12V. Ak používate nabíjačku iba na 12V akumulátory môžete na jeho miesto "natvrdo" dať prepojku namiesto prepínača - ušetríte jeden prepínač.

 

 

Jedinú zmenu oproti originálu som urobil tú, že chladič u mňa "nesedí" pevne na doske plošných spojov, ale je zdvihnutý do výšky 4mm nad základnou doskou, t.j. lepšie využívam vlastný chladič, pretože inak celá spodná časť nie je schopná priamo odvádzať teplo (originál leží celou plochou chladiča priamo na základnej doske) - čo bola škoda. Nie je to nič svetoborné, ak túto stavebnicu máte iste pochopíte čo som tým chcel povedať, ale aby to bolo názornejšie, dávam sem aj obrázok ... šróby dajte tým smerom kde je dosť miesta, obrázok je len názorný príklad a nie dogma ... chladič sa dá vyzdvihnúť aj vyššie.

 

 

Ja používam túto nabíjačku (mimo iného) napríklad pre kyselinové uzatvorené akumulátory PB 12V/10Ah (aj typ 12V/12Ah, tiež 12V/9Ah), nabíjam ich prúdom 1A, zatiaľ mi plne postačuje tá doba nabíjania. Akumulátor používam na rozdielne veci - elektrický zdvihák na auto (je teraz sezóna výmeny kolies), elektrický kompresor na dofúkanie pneumatík, napájam s ním astronomický ďalekohľad, teda jeho polohovanie (je tak isto na 12V), používam ho na svietenie LED-kami. Iné možnosti použitia sa samozrejme nevylučujú. Pri "skúškach" s  týmto akumulátorom napríklad na jedno nabitie boli bez problému nazdvihnuté el. zdvihákom na jeden záťah postupne 3 autá - Hyundai ix35, Toyota Auris a Ford Mondeo (na nich výmena všetkých kolies a aj boli dofúkané ich pneumatiky) a kapacita uvedeného prvého  PB akumulátoru na to v pohode stačila. Jeden používaný typ PB aku - Shimastu NPG 10-12.

Zapojenie tejto nabíjačky, teda schéma + manuál+ oživenie zapojenia je napríklad k dispozícii na tomto linku:

Velleman K8012 lead acid battery charger kit

______________________________________________________


 

Jedna z možností ako to môže vyzerať zakrytované -  skrinka je iná ako pôvodná, toto som postavil síce už pred pár rokmi, ale funguje to na jedničku dodnes. Na obrázku sa nabíja 6V akumulátor, v podstate je už nabitý, prúd do akumukátoru tečie už iba 68mA, dorobil som si tam ampérmeter, pekne vidieť koľko sa do akumulátora v skutočnosti "láduje". Výhodou tejto nabíjačky je to že akumulátor nie je možné "prebiť", automatika sa postará že je nabitý tak ako treba (aj v prípade 6V a aj 12V). Použitá krabička je kovová a má v sebe na zadnej stene ventilátor 40x 40x 20mm (pôvodná krabička obsahovala DAT páskovú jednotku) - takže elektronika sa v žiadnom prípade neprehreje. Ventilátor beží na na cca 9V (pri zapnutí pre jeho zaručený rozbeh ale beží na pár sekúnd na plných 12V), jeho prevádzka je skutočne tichá a neruší. Predný panel som si urobil sám, preto som nepoužil dodávanú samolepku na predný panel - mám iné rozmery krabičky. Sieťový vypínač sa vďaka tomu nachádza na zadnom paneli. Použité trafo mám 17V/AC/1.5A, v pohode funguje, myslím si že bez problémov môže byť použité aj trafo 15V/AC/1.5A, pod túto hodnotu by som už ale nešiel.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Pamäťová lokalizácia OS floppy disk jednotiek, Memory OS mapping floppy disk.

By Administrator at novembra 07, 2013 08:30
Filed Under: Atari

Tí, ktorí sa radi "vŕtajú" v disketových jednotkách a potrebujú k tomu nejaké podklady pridávam zase pár riadkov, jedná sa o pamäťové lokácie pre niektoré disketové jednotky. Dnes to proste bude taký "suchý" výklad bez foto, proste len holý text, ale aj tak to môže niekomu pomôcť ak potrebuje bádať na tomto poli neoranom ...

_______________________
Memory map of original 1050 disk drive:

0000 - 007F  RAM (6810)
0080 - 00FF  RIOT RAM
0100 - 017F  RAM (6810) mirror
0180 - 01FF  RIOT RAM mirror
0280 - 02FF  RIOT REGS
0380 - 03FF  RIOT REGS mirror
0400 - 07FF  2793 regs
0800 - 087F  RAM (6810) mirror
0880 - 08FF  RIOT RAM mirror
0900 - 097F  RAM (6810) mirror
0980 - 09FF  RIOT RAM mirror
0A80 - 0AFF  RIOT REGS mirror
0B80 - 0BFF  RIOT REGS mirror
0C00 - 0FFF  2793 regs mirror
1000 - 1FFF  2332 os rom

2000 - 3FFF  mirror of whole address space
4000 - 5FFF
6000 - 7FFF
8000 - 9FFF
A000 - BFFF
C000 - DFFF
E000 - FFFF
_______________________
Memory map of 1050 Super-Archiver disk drive:

0000 - 007F  RAM (6810)
0080 - 00FF  RIOT RAM
0100 - 017F  RAM (6810) mirror
0180 - 01FF  RIOT RAM mirror
0280 - 02FF  RIOT REGS
0380 - 03FF  RIOT REGS mirror
0400 - 07FF  2793 regs
0800 - 087F  RAM (6810) mirror
0880 - 08FF  RIOT RAM mirror
0900 - 097F  RAM (6810) mirror
0980 - 09FF  RIOT RAM mirror
0A80 - 0AFF  RIOT REGS mirror
0B80 - 0BFF  RIOT REGS mirror
0C00 - 0FFF  2793 regs mirror
1000 - 17FF  6116 ram, 2k
1800 - 1FFF  os rom, 2x 2k bank

2000 - 3FFF  mirror of whole address space
4000 - 5FFF
6000 - 7FFF
8000 - 9FFF
A000 - BFFF
C000 - DFFF
E000 - FFFF
_______________________
Memory map of original 810 disk drive:

0000 - 007F  WD1771
0080 - 00FF  RAM
0100 - 01FF  RIOT RAM (twice)
0200 - 027F  WD1771 (mirror)
0280 - 02FF  RAM (mirror)
0300 - 03FF  RIOT REGS
0400 - 047F  WD1771 (mirror)
0480 - 04FF  RAM (mirror)
0100 - 01FF  RIOT RAM (twice, mirror)
0600 - 067F  WD1771 (mirror)
0680 - 06FF  RAM (mirror)
0700 - 07FF  RIOT REGS (mirror)
0800 - 0FFF  2316 os rom
________________________
Memory map for TOMS720 drive:

0000-7FFF 27256 ROM

8000-87FF WD2797 (4 addresses)
8800-8FFF 8155 RAM (256 bytes or 8 addresses for IO)
9000-97FF disp1 (1 address)
9800-9FFF disp2 (1 address)

A000-A7FF ? printer port ?
A800-BFFF empty

C000-DFFF 6264 ram
E000-FFFF 6264 ram mirror

-------------------------
8155 ports:
PA0 (i) type button
PA1 (i) track button
PA2 (i) error button
PA3 (i) nc
PA4 (i) nc
PA5 (i) nc
PA6 (i) WD INTR
PA7 (i) WD DRQ

PB0 (o) WD IMR
PB1 (o) WD ENP
PB2 (o) ?
PB3 (o) ?
PB4 (o) WD /DDEN
PB5 (o) WD /WPTR)
PB6 (o)
PB7 (o) both lead to WD's /IP

--------------------------
8055 intrs
RST5.5 - sio command
RST6.5 - sio ready
RST7.5 - drive number

--------------------------
in/out:
80 wd
81 wd
82 wd
83 wd

88 8155
89 8155
8A 8155

90 disp1
98 disp2

A1
A2
A3

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Výmena displeja, LG Google Nexus 4 E960 screen replacement.

By Administrator at novembra 05, 2013 06:05
Filed Under: Non-Atari

Dnes taká "drobnôstka" - výmena displeja na zariadení LG Google Nexus 4 E960. Slušný stroj, ale veľmi ľahko sa ten displej rozbije, treba naozaj na to dávať pozor.

 

Ešte jedno upozornenie:

Prv než začnete s rozoberaním, uistite sa že majiteľ je od vás už hodne ďaleko. Potom si už iba nachystajte kladivo na svoju obranu - pre všetky prípady, keby sa náhodou vrátil ... tým že je majiteľ mimo si ušetríte hodne času, pretože nemusíte stále vysvetľovať prečo je to tak a nie inak, tu naozaj platí proste" "lebo !"...

 

Je tam hodne šróbikov, treba postupovať naozaj pekne postupne podľa návodu na webe, pozor - batéria je prilepená obojstrannou lepiacou páskou, aj pri najlepšej vôli po vydolovaní nadobudne batéria tvar písmena U a treba ju narovnať aby bola zase plochá. Síce to vyzerá ako vtip čo som teraz napísal, ale nakoniec je to vidieť aj na videu, inak tú baterku proste nevydolujete.

 

Veľmi dôrazne upozorňujem:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


 

Prosím ospravedlňte kvalitu fotografiií, je to fotené mobilom a teda tá kvalita tomu aj zodpovedá.

 

Hore už poskladaný opravený stroj, dolu pod ním pádom rozbitý displej.

 

 

Takto to vyzerá po kompletnom rozobratí.

 


Keď už sa to stane treba si zohnať náhradný displej a môžete sa do tej opravy pustiť. Rozhodne to nedoporučujem robiť niekomu kto ešte nič neopravoval ! Nerobil som príliš veľa fotografií, pretože nemám akurát u seba môj fotoaparát, ale zase na druhú stranu sem dávam link na podrobné 18 minútové video ako sa dostať dovnútra, ako to kompletne rozobrať a zase poskladať naspäť.


Nasleduje sľúbený link na video, kde je pekne vidieť čo treba rad-zaradom urobiť, keďže som nemal u seba fotoaparát tak to dnes bude naozaj iba takto z "druhej" ruky:

NEXUS 4 LG E960 screen replacement

 

Nuž kto sa do toho pustí - želám mu pevné ruky, oceľové nervy a more trpezlivosti !(A dostatočne ďaleko majiteľa zariadenia ak to máte rozobraté ...)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI 1050, ATARI XF551- napájací zdroj, Power Supply ATARI 1050, ATARI XF551 - modification.

By Administrator at novembra 04, 2013 07:25
Filed Under: Atari

Ako upraviť pôvodný napájací zdroj disketovej jednotky ATARI 1050 (alebo ATARI XF551) aby vyhovoval aj v dnešnej dobe ? Rôzne úpravy a nakoniec aj použitie starších notebookových zdrojov ako zdrojov napájania pre jednotku ATARI 1050. Samozrejme obdobný princíp sa dá použiť aj pri napájaní jednotky ATARI XF551, len treba počítať s tým, že sú tam drobné odlišnosti - ale princíp je rovnaký. Ponúkam tu 5 možných modifikácií napájania disketovej jednotky ATARI 1050, ktorý použijete je na Vás. Ako vždy platí 3x merať, raz rezať ! Pre jednotku ATARI XF551 už nepôjdem do takých podrobností, pretože ako som už písal princíp je rovnaký (ale aj tak sú tu uverejnené nejaké úpravy, doplnil som to ...) a kto sa sa do toho pustí určite pochopí z nákresov čo je potrebné previesť aj na tej druhej jednotke.

 

 

Sú rôzne možnosti, jeden druh zachováva pôvodný napájací zdroj 9V/AC/3A, iné zase používajú notebookové zdroje (výstupné napätie DC/15V, alebo DC/19-20V, najviac ale 24V, alebo zdroje pre prenosné PC a disky, ktoré dávajú priamo DC/12V), kto bude čítať ďalej tak mu to následne bude zrejmé čo a ako.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

 

A už nasleduje podrobný popis ako sa to dá modifkovať na ATARI 1050, najprv teda nasleduje schéma originálneho zdroja - aby bolo s čím porovnávať.

 

 

Použitý pôvodný napájací zdroj: 9V/AC/3A

Najprv si teda predstavíme originálnu napájaciu časť, na vstupe je zdroj 9 až 10V/AC - teda striedavé napätie, zdroj je schopný dodať prúd max.3A. Straty (tepelné) sú naozaj vysoké, pretože zdroj 5V beží fakticky z napätia skoro 14V, t.j. 8 až 9V x prúd sa musí rozptýliť ako teplo, účinnosť je teda malá. To isté platí aj o zdroji 12V, tu sa napätie získava násobičom, teda z približne 23V vyrábame zase naspäť potrebných 12V, zase teda 11Vx potrebný prúd sa musí rozptýliť ako teplo na chladiči. Účinnosť malá, nepotrebné zbytkové teplo je veľké. Použité sú klasické stabilizátory LM7805 pre 5V vetvu a LM7812 pre 12V vetvu.

____________________________________________________________

Modifikácia č.1:

(V schéme je odkaz na 2 druhy DC/DC meničov, samozrejme je možné použiť aj iný kompatibilný typ od iného výrobcu.)

 

 

Použitý pôvodný napájací zdroj: 9V/AC/3A

V modifikácii č.1 zdroja pre disketovú jednotku ATARI 1050 použijem DC/DC spínaný konvertor, ktorý tých cca 14V prevádza na 5V. Účinnosť je veľká, vyše 92%, DC/DC menič RECOM (alebo TRACO)  je riešený tak, že sa ním dá priamo nahradiť pôvodný čip LM7805 bez ďalších úprav. 12V časť zostáva pôvodná ako v predchádzajúcom prípade (použitý je obvod LM7812), teda tu sa v tejto vetve nedosiahnu žiadne tepelné úspory. Je to čiastočná modifikácia, ale predsa len sú tu lepšie tepelné pomery ako na prvom obrázku.

____________________________________________________________

Modifikácia č.2:


(V schéme je odkaz na 4 druhy DC/DC meničov, samozrejme je možné použiť aj iný kompatibilný typ od iného výrobcu.)

 

 

Použitý pôvodný napájací zdroj: 9V/AC/3A

Pri modifikácii napájacej jednotky pre ATARI 1050 č.2a a č.2b sa už používajú aj pri 5V aj pri 12V spínané zdroje. Upozorňujem, že tá 12V vetva beží na "doraz" pretože 12V spínaný zdroj je na 1A, ale mal by to zvládnuť. V podstate nič nehreje, veľmi vysoká účinnosť. Je vidieť, že jednoduchšia výmena sa už dá ťažko previesť. Odmenou je chod disketovej jednotky pri podstatne nižších teplotách. Ak ma to niekedy popadne tak porobím merania ako sa zmenia celkové odbery, pretože pri spínaných zdrojoch je podstatne väčšia účinnosť, len sa už niekedy k tomu "dokopať".

Sú tu samé výhody, len cena použitých meničov na výmenu pôvodných lineárnych stabilizátorov LM 78xx je podstatne vyššia.

____________________________________________________________

Modifikácia č.3:


(V schéme je odkaz na 2 druhy DC/DC meničov, samozrejme je možné použiť aj iný kompatibilný typ od iného výrobcu.)

 

 

Použitý zdroj: zdroj z notebooku - 15V/DC/3A

Modifikácia zdroja č.3 pre disketovú jednotku ATARI 1050 - tu sa už nepoužíva pôvodný napájací zdroj, ale použije sa zdroj pre notebook, ktorý je schopný dodať jednosmerné výstupné napätie = 15V/3A. Odpadnú rozmerné kondenzátory a musíme  v disketovej jednotke odstrániť aj pôvodný diódový môstik a násobič, proste to treba zapojiť tak ako na obrázku. 5V vetva beží zo spínaného zdroja, t.j. vysoká účinnosť, 12V vetva je napájaná z 15V, t.j. straty na 7812-ke dosahujú iba 3V, teda aj straty teplom sú podstatne menšie ako v originálnom zapojení, maximálne dosahujú 1/3 pôvodnej hodnoty pre 12V vetvu. Zase treba odpojiť kompletne celý usmerňovací blok - je nepotrebný. Tiež veľmi vhodné na prerábku.


Odporúčam použiť iný napájací konektor, aby nemohlo prísť k zámene s pôvodným napájacím zdrojom, následky by boli okamžité a nevratné !

 

____________________________________________________________

Modifikácia č.4:


(V schéme je odkaz na 2 druhy DC/DC meničov, samozrejme je možné použiť aj iný kompatibilný typ od iného výrobcu.)

 

 

Použitý zdroj: napríklad z napájania prídavných diskov, externých CD mechaník a podobne - 12V/DC/3A

Modifikácia č.4 zdroja disketovej jednotky používa priamo zdroj =12V/3A, teda nepoužíva sa pôvodný napájací zdroj. Len si treba uvedomiť, že zdroj musí byť dostatočne "tvrdý", t.j. nesmie klesnúť napätie 12V pod tých 12V, potom môže začať disketová jednotka stvárať "divy". Čítanie trebárs funguje, ale nemusí fungovať zápis. Preto pri tejto 4-ke modifikácii treba postupovať s rozvahou, napríklad nepoužívať 2m prívodný káblik zo zdroja 12V, radšej nech má iba 75 cm a pokles napätia nebude taký evidentný. Tu ušetríme aj stabilizátor 7812, 5V beží zo spínaného zdroja, výborné, fakticky nič nehreje. Ako som už písal, výborné riešenie, ale zdroj 12V musí byť naozaj "tvrdý", inak je to zlá voľba. Zase musíme robiť zmeny aj priamo v jednotke, odpadá diódový môstik a dve diódy násobiča, zase stačia menšie kondenzátory na pôvodnom mieste.

 

Odporúčam použiť iný napájací konektor, aby nemohlo prísť k zámene s pôvodným napájacím zdrojom, následky by boli okamžité a nevratné !

____________________________________________________________

Modifikácia č.5:


(V schéme je odkaz na 2 druhy DC/DC meničov, samozrejme je možné použiť aj iný kompatibilný typ od iného výrobcu.)

 


Použitý zdroj: zdroj od notebooku čo dáva 19-24V/DC/2A-3A

Modifikácia č.5 pre napájanie disketovej jednotky ATARI 1050 používa zase notebookový zdroj,(nepoužíva sa pôvodný napájací zdroj !) ktorý dodáva výstupné napätie 19-20V/DC. 5V vetva zase beží zo spínaného zdroja, 12V vetva používa klasiku - stabilizátor LM7812. Zase to vyprodukuje o niečo menej tepla ako originálne pôvodné zapojenie. Napätie zdroja môže kľudne dosiahnuť až 24V, zdroj bude aj tak správne fungovať, len treba počítať že bude aj vyššia tepelná strata, závisí to teda od toho čo máte, alebo čo zoženiete. Nakoniec, ak chcete čo najmenšie straty - modifikujte si pre ATARI 1050 posledné 6.zapojenie - to je naozaj veľmi dobré.

 

Odporúčam použiť iný napájací konektor, aby nemohlo prísť k zámene s pôvodným napájacím zdrojom, následky by boli okamžité a nevratné !

 

____________________________________________________________

 

Tak a teraz sem pridám originálnu schému zdrojovej časti pre ATARI XF551, aby zase bolo s čím porovnávať.


(V schéme je odkaz na 2 druhy DC/DC meničov, samozrejme je možné použiť aj iný kompatibilný typ od iného výrobcu.)

 


Používa sa ten istý zdroj 9V/AC/3A ako u disketovej jednotky ATARI 1050, t.j. sú navzájom zameniteľné.

_________________________________________________________________________________

Aby som nebol na majiteľov disketovej jednotky ATARI XF551 taký zlý, aj pre nich sem dám jedno konkrétne zapojenie - modifikácia zdroja č.6a, bez problémov tiež funguje. Používa čipy 2576, tie sú základmi spínaných zdrojov 5 a 12V, zase je to vec ktorá sa tiež dá použiť po modifikácii aj pre disketovú jednotku ATARI 1050. V tomto zapojení treba použiť na čipy 2756 chladiče, trebárs ich môžete upevniť na povôdné Alu profil.

Ja dávam najradšej namiesto jedného výstupného kondenzátoru ktorý má mať hodnotu 1000uF/35V ako náhradu paralelne zapojené kondenzátory 2x 470uF/35V - je to lepšie kvôli menšiemu výslednému ESR. Pri pozornom sledovaní zapojení je jasné, že tak isto sa pre túto schému dá modifikovať použitie notebookového zdroja. Ako hovorím, fantázii sa medze nekladú a teda bastlenie je na to, aby si to každý urobil po "svojom". A sami poznáte aké to je, keď zariadenie robí to čo od neho očakávate ...

_____________________________________________________________

Nasleduje modifikácia č.6a zdroja disketovej jednotky ATARI XF 551, ktorá používa pôvodný napájací zdroj:


(V schéme je odkaz na 2 druhy DC/DC meničov, samozrejme je možné použiť aj iný kompatibilný typ od iného výrobcu.)


 

_________________________________________________________________________________

19.01.2014

Tu na schéme je modifikácia č.6b sú tu už použité obvody, ktoré nepracujú na 52kHz (ako obvod LM2576), ale na 150kHz, preto sú aj príslušné cievky a kondenzátory úmerne menšie:


 

Tu by som na výstupe zase kvôli menšiemu ESR dal radšej namiesto 1x 220uF/35V paralelne 2x 100uF/35V.

 

_________________________________________________________________________________

Použitý pôvodný napájací zdroj: 9V/AC/3A


____________________________________________________________

Nasleduje modifikácia č.7 zdroja disketovej jednotky ATARI XF 551, ktorá používa tak isto  pôvodný napájací zdroj a používa DC/DC spínané meniče firmy TRACO:


(V schéme je odkaz na 2 druhy DC/DC meničov, samozrejme je možné použiť aj iný kompatibilný typ od iného výrobcu.)

 

 

Použitý pôvodný napájací zdroj: 9V/AC/3A

Skutočne minimálne úpravy, meniče sú veľmi malé, nevyžadujú chladenie - bežia na 500kHz, účinnosť je skoro 97% ... paráda. Odmenou je v podstate studená disketová jednotka za prevádzky - to sa naozaj oplatí. Vyberie sa pôvodná LM7805 - dá sa tam TRACO TSR 1-2450 a namiesto LM7812 zase TRACO TSR 1-24120. Jednoduchšie to už asi nemôže byť. Hotovo ! Analogicky to môžete použiť aj pre zdroj v disketovej jednotke ATARI 1050.

____________________________________________________________

Ďalšou možnosťou je použiť zdroj, ktorý dodáva priamo 5V a 12V a zabudovať ho priamo do skrinky disketovej mechaniky - pekné, elegantné riešenie, náročné na mechanické prevedenie, treba dávať pozor aj na to, aby sa nebolo možné dotknúť živých sieťových častí zdroja ! Existujú ale aj prevedenia uzatvorené, t.j. vyzerá ten zdroj ako zdroj k notebooku, len je menší a vlastne všetko je zakrytované a teda aj odolné proti dotyku sieťovým napätím. Fantázii sa medze nekladú, len treba to urobiť tak aby ste nesedeli prvý a aj posledný krát pri počítači ...

 

Dnešný pokec nemá za cieľ poskytnúť úplne vyčerpávajúci pohľad na všetky možnosti zapojenia zdrojov pre uvedené disketové mechaniky, ale zase je dostatočne reprezentatívny aby sa niečo z článku dalo vybrať a použiť. Je možné samozrejme zvoliť aj kombinácie tu uvedených zapojení.

______________

Samozrejme existujú aj iní výrobcovia DC/DC meničov ktoré sú vhodné na túto prerábku, ja ich nebudem vymenovávať všetkých, tu som uviedol konkrétne použitie od konkrétneho výrobcu, kto sa v tom vyzná a vie si tam dosadiť správny typ to má ľahšie ...

RECOM meniče dostanete v GME (www.gme.sk).

V SOS (www.sos.sk) predávajú podobné vhodné meniče TRACO TSR-1, je to 1A spínaný menič tiež určený ako priama náhrada namiesto rady LM78xx, tiež sú výborné, maličké, bežia na kmitočte 500kHz ... naprosto bezproblémové.

 

Len treba počítať s tým, že ceny tých spínaných zdrojov sú inde ako u obvodov LM78xx, zase raz niečo za niečo. Zníženie spotreby a výsledné teploty ale hovoria za všetko - každá mechanika sa poteší, ak okolo nej nevzniká zbytočné teplo a toho pri pôvodnom zapojení je až až ...

______________

Poznámka:

Prosím, nepodceňujte tú výmenu konektorov pri použití notebookových zdrojov, ono to totiž vyzerá tak že sa človek nepomýli, ale tie naše starinky fungujú na základe dymu a ak z nich ten dym unikne, prestanú fungovať ....

WinkSmileTongue out

Takže pri práci ako vždy bacha, aj majster tesár sa utne a kde budeme potom zháňať náhradu. Po výmene kľudne môžeme nechať pôvodný chladič na mieste (XF551) - tam už potom tento chladič slúži iba na chladenie Graetzovo usmerňovača. Pri Atari 1050 pôvodný chladič zase chladí už len výkonový tranzistor regulátora otáčok vretena diskety. Iná možnosť - chladiče vyberieme a chladíme malým chladičom iba Graetz (XF551) a u 1050 zase dáme malý chladič iba na výkonový tranzistor regulátora otáčok. Ja mám u obidvoch XF551 (zrazu je tam kopa voľného miesta ...) preč pôvodné chladiče a chladím tam iba Graetzov usmerňovač. Proste zase je to na Vás ako sa rozhodnete toto riešiť, ale ak veľký chladič dáme preč - nezabudnite uvedené súčiastky chladiť, inak sa tieto súčiastky prehrejú. Howgh ! 

_______________________________________________________________________________

29.06.2015

Ešte jedna realizovaná úprava zdrojovej časti pre disketovú jednotku Atari XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-new-DCDC-power-supply.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

11_2013 Blog, Notes.

By Administrator at novembra 02, 2013 16:52
Filed Under: Blog

03.11.2013

A sme zase v predposlednom mesiaci roka, Vianoce útočia už tretí mesiac,tak sa ich zase za pár týždňov možno dočkáme a potom bude na chvíľu pokoj.

___________

Dnes hneď na úvod perlička, takto vyzeralo rozmiestnenie budov firmy ATARI v časoch keď sa ešte vyrábali aj pinballové zariadenia a firme sa naozaj darilo, vyčmuchal som to na webe a nedalo mi aby som sa o tento obrázok s Vami nepodelil:

____________________________________________________________

04.11.2013

Tak mi to predsa len nedalo a pár možných úprav - "tuningov" zdrojov pre disketové jednotky ATARI XF551 ATARI 1050 som predsa len popísal, idú dlhé zimné večery a teda ak začnete prerábať, tak aby na to bol čas ... najprv som myslel že si k tomu popisu sadnem tak za 3 týždne - človek mieni, vlastné nápady menia ... takže s tým idem von podstatne rýchlejšie ako som mal v pláne, ale to by nemalo nikomu prekážať. Tých možných kombinácií je dosť a dosť, nech si každý vyberie to, čo mu najviac vyhovuje.

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

____________________________________________________________

05.11.2013

Poznáte mobil NEXUS 4 LG E960 ? A viete že sa na ňom ľahko dá rozbiť displej ? A viete aj ako sa to dá nakoniec opraviť a ako sa dostať dovnútra ? Čítajte tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Vymena-displeja-LG-Google-Nexus-4-E960-screen-replacement.aspx

____________________________________________________________

06.11.2013
Nuž zdá sa "viď TEPCO ...", že okrídlená veta na našich televíznych okruhoch: "Fičíme na zábave !" končí teraz na Silvestra. Televízia Fooor už bude teda naozaj iba fórom, niekto ten trh nevedel zhodnotiť tak ako treba, poletia z Markízy aj zodpovední manažéri ?

____________

Doplnená jedna fotografia do podkladov o počítači ATARI 1200XL:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-1200XL-Computer-1200XL-1_2.aspx

____________

Do článku ATARI 1400XL a ATARI 1450XLD doplnené ďalšie údaje a fotografie základných dosák pre obidva tieto typy:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-1400XL-a-1450XL-Computer-ATARI-XL-1400-and-1450XL.aspx

_____________________________________________________

07.11.2013

Dnes naozaj len hodne stručne - rozpis pamäťových lokácií  na niektoré typy disketových jednotiek pre malé ATARI, teda kde si  tieto jednotky spravujú vlastnú réžiu, niekomu by sa to mohlo pri bádaní hodiť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pamatova-lokalizacia-OS-floppy-disk-jednotiek-Memory-OS-mapping-floppy-disk.aspx
_____________________________________________________

11.11.2013

Stavebnica nabíjačky Velleman K8012 - slúži na nabíjanie kyselinových PB akumulátorov, či už v aute, uzatvorených kyselinových PB akumulátorov, alebo gelových akumulátorov. Má prepínanie 6V/12V, nabíjací prúd voliteľný 0.3A/1A, ale kto sa vyzná si prúd môže kľudne nastaviť aj na vyššiu hodnotu - zariadenie to vydrží. Čo a ako je popísané v nasledujúcom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Nabijacka-olovenych-akumulatorov-Velleman-K8012-Intelligent-Lead-Accid-Battery-Charger.aspx

_____________________________________________________

13.11.2013

Tak dnes mi zase poriadne nadvihli mandle na pošte. Nechal som si poslať z SOS zásielku čipov a súčiastok. Povedal som si, som dosť rozbehaný, radšej nech mi to pošlú poštou ako kuriérom, síce je to o chlp drahšie, ale spokojne si to vyzdvihnem u nás na pošte keď sa mi to bude hodiť. Čerta starého, idiotská Slovenská Pošta to samozrejme poslala na úplne inú poštu v Bratislave, nech sa tam prejdem, proste to mám brať ako zdravotnú prechádzku. Nechápem - načo potom píšem PSČ, keď tí obmedzenci na pošte nevedia kam doručovať? A za toto mám priplácať?
_____________________________________________________

14.11.2013

Vybehol som si teda dnes na tú druhú poštu, na balíku napísané presne podľa mojich požiadaviek Nedoručovať = podľa mňa to značí že si to vyzdvihnem sám a je tam na balíku uvedené aj moje tel.číslo. Pracovníčka sa divila, vraj sa mi to snažili doručiť domov.

"Nikto Vám nevolal?".

"Nie ..."

"To je divné ..."

Neviem síce čo je na tom divné, ak som jasne deklaroval že si to chcem vyzdvihnúť na pošte sám, nuž ale čo s nimi ... jasný problém s textom, asi nevedia čítať. A teda moja otázka prečo mi to posielajú na inú poštu, keď trebárs napríklad veci z USA mi prídu na moju domovskú poštu bez problému, som bol poučený že na našej ulici k nim patria párne čísla a na tú moju poštu zase patria nepárne čísla.

(Aby som to vysvetlil - bývam tam od roku 1984, takže mierne povedané nejakú predstavu o tom kde bývam som rokmi predsa len nadobudol, teda  párne čísla teda druhá strana našej ulice je už iné sídlisko, moja strana je síce na tej istej ulici, ale sme zase už iné sídlisko ... proste jedna ulica = dve sídliská, ktorý somár to robil a rozhodol, dal by som jeho meno vytepať priamo do asfaltu ... aj s ním. Je to tak už od začiatku čo tie domy postavili a zrejme to tak už aj zostane.)

Zaťal som teda sekeru:

" A viete mi teda vysvetliť či je moje číslo 13 kde bývam, párne ? ..."

Nasledoval dlhý, veľmi dlhý pohľad do mojej občianky, ešteže tá kartička má iba rub a líc, zrejme by som tam bol doteraz:

"Aaaaaaaaaaaaaaaaaáááá, eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, uuuuuuuuuuuuuuuuuu, iiiiiííííííííííííí !"

Na záver už mám len jedno skonštatovanie  - blbá Slov.pošta.


P.S.: dúfam že nevadí, že si sem "nevyvalím" kompletne tel.číslo, adresu a PSČ, firma SOS má kompletné údaje priamo na webe, takže to som nezakrýval, na ich strane problém nie je

____________

Ešte som doplnil nejaké schémy do článku tuningov zdrojov pre disketové jednotky ATARI 1050 a ATARI XF551, takže ešte raz sem na ten článok dávam link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

_____________________________________________________

19.11.2013

Pre majiteľov ATARI 400 mám tiež pár riadkov - ako zväčšiť pamäť z pôvodných 16kB RAM na 32kB RAM. Síce u nás to nie je veľmi rozšírený počítač, ale je to 8bit a je to ATARI ..., takže má to tu svoje miesto:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-32kB-RAM.aspx

_____________________________________________________

20.11.2013

Dnes mi "dorazila" domov konečne druhá disketová jednotka ATARI XF551. Po rozbalení som začal zisťovať v akom je stave. Zdroj - teda transformátor zospodu otvorený, trošku som pre istotu skrátil káblik na jeho výstupnej strane, nanovo priletoval - bola tam mierne načatá izolácia, zdroj som nakoniec zase zatvoril, fachčí. Nasledovala vlastná FD jednotka, po prevrátení sa v nej podozrivo niečo prevaľovalo zo strany na stranu. Po otvorení som zistil čo to bolo - plechový pliešok čo kryje hlavu floppy mechaniky - stačili 3 kvapky lepidla je na svojom mieste  a všetko bolo v poriadku. Vypínač na disketovke je ako zapečený, proste s ním nešlo pohnúť. Po pár minútach úsilia už funguje, ale ide hodne zťažka a pôvodným majiteľom bol prerobený tak, že funguje na opačnú stranu ako by mal ... vyzerá to tak ako by prepínač nebol v poriadku od novoty. Nevadí, skúsim ho nahradiť iným prepínačom - síce asi nezoženiem originál, ale niečo čo sa tam bude hodiť splaším určite, napríklad v GME. V disketovke je "selfmade" výroba snímania indexového otvoru (je to na to, aby sa dala formátovať disketa aj z druhej strany, ja osobne to robím trošku zložitejšie, ale zase je to o poznanie profesionálnejšie), je vidieť že tá prerábka je už staršieho dáta, ale funguje, niekedy dodám aj fotografie.
Tak teraz mám tu zbierku pôvodných disketových jednotiek už v počte 4ks - mám teraz 2x ATARI 1050 a 2x ATARI XF551, počas dlhých zimných večerov kompletne túto mechaniku prerobím na svoj obraz, t.j. zavediem tam druhý snímač pre druhú stranu indexového otvoru, zabudujem 2x operačný systém (pôvodný OS a OS S.Dorndorfa - tu máme k dispozícii aj 2x vyššiu prenosovú rýchlosť), zabudujem tlačítko Reset (potom je možné OS prepínať aj pri zapnutej disketovej mechanike, nesmierne pohodlné - len je dobré nemať položenú hlavičku na diskete - ale to je dúfam samozrejmé) pridám prepínač na vyradenie režimu Read only (dá sa zapisovať aj na prelepené diskety, t.j. chránené proti zápisu), tak isto dám aj prepínač pre zisťovanie nanovo založenej diskety a teda aj správneho rozpoznania hustoty záznamu (ten funguje ale iba pod OS S.Dorndorfa) - čo je veľká bolesť originálnych (=neprerobených) jednotiek ATARI XF551.

_____________________________________________________

24.11.2013

ATARI 400 a rozšírenie RAM na 48kB, to je 3x viac pamäte ako má originálne dodávaný stroj. Je k dispozícii kit na túto prerábku, popis je v článku a je tu aj link na video určené ako metodický návod na túto prerábku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-48kB-RAM.aspx

_____________________________________________________

25.11.2013

Včera večer som si všimol jednu blbosť, mal som omylom v minulom mesiaci uložený novembrový blog, blbý dátum, moja chyba, už by to malo byť v poriadku. Novembrový blog mi svietil cez 3 týždne v októbri, nikto ma na to neupozornil, no čo už s tým, stalo sa ...

__________

Vidím, že tu mám jedného vytrvalca, čo mi hodnotí články. Síce je asi len jeden, ale aspoň niekto si dá tú námahu a klikne ...

_________

Dnes doplnená informácia k modemu  ATARI 835, je to na konci článku, pridaný materiál: ATARI 835 Direct Connect Modem Field Service manual:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Modem-ATARI-835.aspx

_________

Doplnené informácie k počítaču ATARI 1200XL, pridaný materiál je na konci článku, jedná sa o ATARI 1200XL Home Computer Field Service Manual:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-1200XL-Computer-1200XL-1_2.aspx

_________

Doplnené informácie k magnetofónu ATARI 410, pridaný materiál je na konci článku, jedná sa o ATARI 410 Program Cassete Recorder Field Service manual:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-Tape-recorder-for-ATARI.aspx

_________


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Pretože sa ukázalo že niektoré pôvodne uvedené spínané DC/DC meniče určené na modifikáciu napájania disketových jednotiek ATARI 1050 a ATARI XF551 nemusia za istých okolností výkonovo stačiť - naše staré zariadenia proste "papajú" o niečo viac ako by teoreticky mali ..., sú v texte opravy na výkonnejšie verzie meničov (výstupné napätie =5V, výstupný prúd=1A), menič RECOM R-785.0-1.0 je priamo možné zameniť DC/DC meničom TRACO TSR 1-2450 (samozrejme to platí aj naopak).


V článku na túto tému som previedol aj príslušné opravy:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

_____________________________________________________

26.11.2013

Dnes taká milá maličkosť, kúpil som pred časom ako druhý kus (rezervný, doma mám Bosch) ProsKit elektrický šróbovák a vŕtačku v jednom, pokúsil som sa vyvŕtať do malého hliníkového chladiča vrtákom Ø 3mm dieru, kvalita bude asi Čína, vrták sa ohol ... rukou ide narovnať naspäť, neuveriteľné ..., kolega mi hovorí že možno je zvnútra medený ... tuším z toho urobím aj video to sa hneď tak len nevidí,  asi to bude železo, oceľ to videlo leda tak z rýchliku. Aby bolo jasné, najprv som urobil základnú dieru do toho hliníkového chladiča vrtákom Ø1.5 mm, ten išiel bez problémov. Najviac ma pobavila tá hláška kolegu, nejaký nový trend vo vrtákoch ktorý mi zjavne ušiel ...

_________

Pridaný ďalší popis - ATARI 400 800 Field service Manual June ´82, nájdete ho v pôvodnom článku na konci:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-800-field-service-manual.aspx

_________

Pridaný ďalší popis - ATARI 1025 Field service Manual June, nájdete ho v pôvodnom článku na konci:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tlaciaren-ATARI-1025-Printer-ATARI-1025.aspx
________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: