Výročie - 60 rokov pevného disku. IBM RAMAC 350.

By Administrator at septembra 28, 2016 17:50
Filed Under: Non-Atari

Celkom potichu a bez nejakých veľkých ovácií sme si pred pár dňami mali možnosť pripomenúť jedno významné výročie - pevný disk v tej podobe ako sme ho doteraz poznali má 60 rokov (a kúštik navyše) - teda ten čo používa rotujúce platne a má pohyblivé čítacie a zapisovacie hlavičky. Dnes to už nie celkom platí, zase sme sa posunuli o kúsok inam.


RAMAC 350

 

Na úvodnej fotografii prevzatej zo stránky (zdroj foto je priamo uvedený vo fotografii) je vystavený prvý pevný disk RAMAC 350. Takto sa teda sťahovalo 5MByte pred 60 rokmi na svoje nové pôsobisko.

Bolo to 4.9.1956 - teda už pred vyše 60 rokmi keď IBM predstavila svoj prvý pevný disk RAMAC 350. RAMAC je skratka pre Random Acces Method of Acounting and Control (krásne názvy a tá dĺžka ...).
No ale poďme sa pozrieť aj na jeho kapacitu - vtedy to bolo celých 5MByte ! Teda, reálne to bolo 4.4Mbyte (už vtedy bola snaha zokrúhľovať nahor - a teda nie podľa matematiky a skutočnej kapacity, ale podľa pevnej viery že väčšie číslo je proste pre zákazníka vec neodolateľná  a teda = lepšie sa predáva - to v obchode zostalo aj do dnešných dní. Celý "zázrak" sa skladal z 50 obojstranných hliníkových platní, tie sa točili rýchlosťou 1200 otáčiek za minútu.
Tie platne mali priemer celých 61 cm, priemerná prístupová doba bola 600mS. Jasne, boli k dispozícii iba 2 hlavy. A tipnite si prenosovú rýchlosť, dosahovala hodnoty 9kByte/sec. Svojím spôsobom to bolo zaujímavé sledovať v prevádzke, to sa len tak nevidelo.

 

RAMAC 350

 

Rozmery (v centimetroch): dĺžka 152 x výška 172 x šírka 74
Váha: niečo cez 1 tonu
Cena: niekde mierne cez 50.000.- USD, alebo cca 11364.- USD za 1MByte

Proste bol to naozaj slušný kus hardvéru. Nekúpte to za tie prachy, no boli to časy ...

Do roku 1961 bolo vyrobených 1067 kompletných systémov, prenajímali sa za cenu 3200.- USD mesačne. Niekedy počas roku 1958 sa už dal v rámci zariadenia pripojiť aj druhý disk čím sa  vo výsledku zdvojnásobila kapacita možného uloženia dát.

Rok 1961 - IBM oznamuje disk 1301.
Tu je už "len" 20 obojstranných platní (model 1) alebo 2x viac (model 2). Sú tu už vlastné hlavy, preto sa dosiahla prístupová doba rovná 180mS. Otáčky sa zvýšili na 1800/min. a hlavy už boli aerodynamicky tvarované - preto sa mohli vznášať veľmi blízko záznamovému materiálu.  


typ 1301

 

Rok 1962 - 11.10 IBM oznamuje disk 1311 - ten je už s vymeniteľnými platňami. Bolo to 6 platní o priemere 36cm ktoré mali 10 záznamových vrstiev bolo uložených v plastovom kontajnere o váhe cca 4.5kg, označenie tohoto zázraku bolo IBM 1316 Disk Pack. Prístupová doba bola 250mS, otáčky dosahovali 1500/min.

typ 1311

 


Rok 1970 - IBM má nový disk 3330 (označenie Merlin) už mal vymeniteľné platne s kapacitou 100MByte. (Model z roku 1973 už dosahoval kapacity 200Mbyte.) Rapídne išla smerom nadol prístupová doba na hodnotu = 30mS, tu už vieme aj transférovú rýchlosť = 806kByte/s. Tento disk skrýval v sebe ešte jednu revolučnú novinku -bola tu zabudovaná korekcia chýb na povrchu platní. Zabudovaná elektronika dokázala opraviť vzniknuté chyby až o dĺžke 11bitov v jednej stope. Ceny prenájmu a kúpnu cenu radšej vynechám.

 

typ 3330

 

Rok 1973, objavuje sa IBM 3340 (známy ako Winchester) zase s vymeniteľnými platňami, tieto ale boli uzatvorené spolu s ľahkými hlavami v module IBM 3348. Kapacita sa pohybovala medzi 35 až 70Mbyte. Prenosová rýchlosť mierne pod 900kByte/sec., prístupová doba bola na hranici 25 msec. Bol to prvý disk, ktorý umožnil parkovať hlavičky priamo nad povrchom platne. Nezdá sa to, ale bol priamym vzorom pre nasledovníkov, pretože takto sa výrazne dala zjednodušiť konštrukcia celého disku.

 


Následne bola pár rokov dlhšia pauza - až v roku 1979 objavuje sa IBM 62PC (označenie Piccolo), bol to prvý disk s 8" platňami. Bolo ich použitých 6 kusov a disk mal na tú dobu priam neuveriteľnú kapacitu 65MByte.

IBM 62PC


Celkový a zásadný prelom ale nastal až v roku 1980 kedy firma Seagate uviedla na trh disk s označením ST-506 - toto bol prvý 5.25" disk s kapacitou 5MB (porovnajte si to s  obrázkom na začiatku). Cena ? 1500.- USD. A ešte nejaké parametre - prenosová rýchlosť 5MBit/sec, prístupová doba 85mS. Toto znamenalo pre trh s diskami zásadný zlom, Seagate (teda vtedy to bola ešte firma Shugart, až následne z nej bol Seagate) následne ponúkla na predaj licencie svojho disku. Získala tým peniaze na ďalší vývoj a medzitým do roku 1983 už predávalo disky celých 32 spoločností. A tým sa vo vývoji a predaji pevných diskov dosiahol zásadný zlom z ktorého profitujeme dodnes.


Seagate ST-506


Malé okienko do histórie končí - ak niekedy budete nadávať na svoje terajšie disky, pripomeňte si s akými "miniverziami" pracovali vaši predchodcovia ... možno Vám to pomôže aby ste nepraskli od hnevu, ak Vám disk blbne ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Enhanced Atari 1050 - High Speed Board.

By Administrator at septembra 24, 2016 10:30
Filed Under: Atari

 

Upgrade: High Speed Board 1050
Manufacturer: Irata Verlag, West Germany
Year: 1985

Features: SSDD, 52kbps speed, 36 sector buffer. Can also read/write 180k MS-DOS.

Ak sa na to pozrieme bližšie, nie je to Speedy 1050 kópia ale nie je to ani Happy 1050 presná kópia, aj keď k Happy rozšíreniu to má podstatne bližšie. Zase sa jedná o hardware rozšírenie pôvodnej disketovej jednotky Atari 1050. Vyberie sa z pätičiek pôvodný procesor 6507 a ROM (alebo Eprom, podľa toho čím bola osadená základná doska). Zariadenie (doštička) sa zasúva do pôvodnej pätičky procesora 6507 (28 pin). A ako sa v tej dobe považovalo za najlepšie možné riešenie ochrany proti kopírovaniu celého zariadenia - niektoré čipy majú prebrúsené označenie ... dnes nás to irituje, ale proste tá doba bola taká. Zapojenie - teda schému + obsah Eprom som nezohnal, takže teraz to patrí len do tzv. archívnej časti prídavných zariadení pre Atari. Vidieť že v danom období v NSR ataristi naozaj nezaháľali a objavovali sa stále nové a nové veci. Zlatá doba.


Pravdepodobne v dnešnej dobe už nie je veľa funkčne prevádzkyschopných kusov, asi sa to dá zrátať na prstoch jednej ruky, čiže je to podľa mňa v dnešnej dobe už celkom vzácny artefakt (nakoniec má to už za sebou 31 rokov od doby uvedenia do prevádzky). A keďže iné podklady som k tomu nezohnal, tak sa aspoň pokocháme obrázkami.


Poznámka:
Zariadenia (tak ako väčšina ostatných prídavných zariadení), nijako neindikuje hustotu práve založenej diskety. Pretože disketová jednotka Atari 1050 má mikrospínač ktorý sa spolu s programovým vybavením jednotky vždy postará o to, že pri založení diskety je vždy nanovo správne načítaná hustota diskety. Nejedná sa síce o nejaký veľký problém, ale istých situáciách by sa indikácia že založená disketa je Single, Medium alebo Double density na prednom paneli disketovej jednotky Atari 1050 pomocnými LED celkom určite hodila.

 

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

S-VHS_CVBS-TO-RGB CONVERTER.

By Administrator at septembra 17, 2016 10:11
Filed Under: Non-Atari

Kamarát Stano Havran mi poslal tip na tento prevodník, ktorý by sa mohol bez nejakých veľkých problémov použiť aj pri Atari, samozrejme nie len pre tento typ počítača. Takže majitelia RGB monitorov - poriadne zbystrite pozornosť. Výhodou je to že sa dá postaviť bez nejakých zvláštnych problémov. Žiadne cievky - to sa ráta.

Stano, vďaka za tip, možno poslúži viacerým. Všetko ostatné je už priamo v 2 priložených pdf súboroch. Vyšlo to v roku 1990.


S-VHS_CVBS-TO-RGB CONVERTER1.pdf (1,34 mb)


S-VHS_CVBS-TO-RGB CONVERTER2.pdf (2,08 mb)

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

KG100 - USB Temperature and Huminity Data Logger.

By Administrator at septembra 09, 2016 07:00
Filed Under: Non-Atari

KG100 USB Temperature and Huminity Data Logger

 

Pred časom som si kúpil túto vec - datalogger pre vlhkosť a teplotu s označením KG100. Nepovažoval som to nejako za vec ktorú by som tu chcel uverejniť, ale človek mieni život mení ... Nebudem tu teraz rozoberať údaje zariadenia, to si prečítate v manuáli (a na konci článku ich aj tak pripojím), zastavím sa pri inej veci. Hneď po kúpe som si nainštaloval software a nastavil snímanie teploty a vlhkosti v intervale 1 hodiny. Pretože záznamov je možné urobiť cez 16.000 tak spokojne aj s jednou batériou CR2032 urobíte záznam celého roku. (Počítajte so mnou, 365dní x24hodín = 8760 záznamov, takže je tam ešte nejaká tá rezerva.) Ja som pomocou tohoto loggeru sledoval počasie na chalupe, teda jeden rok vonku a jeden rok vovnútri. Paráda, záznamy boli, ale medzitým mi odišiel do večných lovíšť počítač s údajmi a zmizol mi aj software na malom CD ktorý bol k tomu uložený. Proste som ho dobre odložil a ako platí - soft nájdem práve vtedy ak zariadenie deň predtým vyhodím do smetí. No ale do tohoto štádia som asi ešte neprišiel, zminuté záznamy "preboleli", viem že boli v očakávaných hodnotách, to som teda predsa len nejako prežil a nestresoval. To, že nemám ovládací software ma ale naopak poriadne nadvihlo. Čo teraz ? Nastaviť a zaznamenávať sa dá aj bez počítača, ale ako potom vydolovať záznamy ? Hľadal som na webe, nikde nič, výroba Čína - asi treba zháňať inou cestou ... proste za hodinu nikde nič, všade dostanete zariadenie (spolu zo softom), ale samostaný software soft akoby sa pod zem prepadol.


Nakoniec som predsa len po dlhšom čase na webe ovládací software našiel, takže ho tu prikladám, možno to niekomu pomôže kto má doma to isté a podarilo sa mu software dobre a nenávratne odložiť (ako mne).

 

Tu je pekne vidieť to v balení priložené CD, ktoré som starostlivo

tak odložil, že som ho doteraz nenašiel ... tssssssss ...


Ale predtým ešte teda poďme na parametre zariadenia:



* Model Name: KG100
* Color:  Black
* Memory: Max 16,320 temperature and relative humidity readings
* Logging Interval: 60 seconds to 4 hours
* Measure Temperature Range: -40 to 60?
* Temperature accuracy: +/-1.0C under 0-50?
* Measure humidity range: 10%-99%RH
* Humidity accuracy: +/-4% under 20%-80%
* Software: Windows 2000/XP/Vista/7
* Power: 1× CR2032 Button Cell(included) 
* Size(mm): 87(L)x60(W)x20(H)
* Packing Size(mm): 151(L)x152(W)x31(H)
* Weight (g): 96/163
* Accessories:1 x USB Cable, 1 x CD

Features:

.Brand new USB Temperature & Humidity Data Logger
.Measure and log temperature and humidity data of the environment
.Instant data download with PC/laptop
.USB interface for set-up and data download
.About 1.4" LCD display for easy reading
.Selectable logging intervals from 1 minute to 4 hours (default 1 minutes)
.Selectable measurement in degree Fahrenheit or degree Celsius
.Compact and portable design for easy to carry
.With three buttons for convenient operation
.Time, date and unit synchronize your PC


KG100 USB Temperature and Huminity Data Logger


Specifications:

Memory:                             Max. 16320 Temperature and Relative Humidity Readings
Logging Interval:                  60 Seconds to 4 Hours
Measure Temperature Range:  -40+60
Temperature Accuracy:          1.0 under 0~50 ?/td>
Measures Humidity Range:      10~99%RH
Humidity Accuracy:               4% under 20~80%
Software:                           Windows XP/7/Vista
Power:                               Single 3V Lithium Battery(Includes, 1 Year))
Dimensions:                         3.43 x 2.36 x 0.75" / 8.7 x 6 x 1.9cm (LxWxH)
Weight:                              5.26 oz / 149 g




Takže - tu je ovládací software + manuál pre zariadenie KG100:

KG100_USB_data_logger.zip (1,16 mb)

 

Zariadenie sa dá nastaviť aj priamo bez počítača, ale cez USB pripojenie a priložený software to nastavíte omnoho pohodlnejšie a prehľadnejšie a asi aj nepomerne rýchlejšie. Po odpojení od USB displej zhasne (= menší odber, tak isto zhasne po chvíli ako KG100 nastvaíme aj bez pripojenia na počítač) ale popritom naďalej zazanmenáva údaje. Kedykoľvek neskôr potom môžeme pripojením sa cez USB stuahnuť nahraté údaje a môžeme sa "kochať" tabuľkami.

 

 

Na týchto obrázkoch je vidieť záznam počas 3 hodín, zobrazuje sa naraz teplota aj vlhkosť. Výstupom potom môže byť  bmp tabuľka, alebo zobrazenie môže byť aj ako textová tabuľka, ktorá je vhodná na ďalšie spracovanie. Tu teplota v zázname  stúpla z 26.5° na 29°, vlhkosť zase klesla z 59% na 46%, myslím si že je to celkom prehľadný graf. Na nasledujúcom  snímku je to isté ale zbrazené v textovej tabuľke.

 

 

Ďalšie spracovanie dát vo vhodnom formáte je na Vás.


 

A takto to vyzerá po pár hodinách záznamu - graf.

Pre info o 10.00 zapnutá klimatizácia, poobede vypnutá.



To isté - ale ako textová tabuľka.

___________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

09_2016 Blog, Notes.

By Administrator at septembra 03, 2016 10:33
Filed Under: Blog

03.09.2016

Nostalcomp naťahuje konečné spustenie svojho webu ako gumu v gatiach, zjavne potrebuje Gutalax alebo podobné činidlo (Cool) aby sa mu ten web konečne rozbehol, asi by som mu mal poslať moju SBC6502-ku (o Atari už ani nehovorím), pretože aj tá ide o pár rádov rýchlejšie ako to čo teraz spúšťa ... (ide to ako kedysi BBS na 300Bd), nakoniec je to dosť zaujímavý spôsob ako si vystreliť z návštevníkov. Asi pôjdem na jeho stránky niekedy v októbri, dovtedy mu to snáď nabehne ...

Buď mu to celé pre časom padlo, alebo to naozaj kompletne prerábal, takže dúfam že sa máme v konečnom výsledku na čo tešiť.

Držím palce a som zvedavý ako to dopadne (ak to teda vôbec nabootuje). Smile

Keď už o tom píšem, celkom by som privítal - a nielen ja, keby uverejnil aj niektoré schémy, dosť by tým pomohol svojmu nostalcompáckemu okoliu ...

________________________________________________________

05.09.2016

Ha, Nostalcomp ma dostal ! Teda je to teraz 1:1 - on vie na čo narážam. Nevydržal som to, pozrel som sa tam - a tam toto:

 

 

Pomoc od slušných procesorov netreba, asi mu to bootuje na Intel 8008-ke ...

Ak je to pripravené na Start - tak ešte zo 2 týždne a je to tam ...

Teším sa !!!

LaughingSmileSealed


Netreba ihlu na prečistenie tých presýpačiek ? P.S.: Tá guma je zjavne asi hóooodne kvalitná. A ako tak pozerám je to Gutalax a aj Guttalax, web je prívetivý k obidvom pomenovaniam. Na výslednom účinku to ale nič nemení. A že SBC6502 a Atari považuje za rozbehové činidlo - to sme zase postúpili, ale ako rezerva dobré ... No hodne dobre som sa dnes pobavil a to že sme suchári.

_____________________________________________________________________

06.09.2016

Jeden známy ma požiadal či by som mu nepremeral kondenzátor TESLA 2x 32uF, vraj sa mu nezdá kapacita. Po premeraní  - áno dvojitý je, ale je tam 2x 1.2uF ... Kapacity klesli, ale rovnako v obidvoch systémoch. (Aby neprišlo k nedorozumeniu, kondenzátor bol pred meraním formovaný malým napätím niekoľko dní - ale aj tak to nepomohlo, takže má kamarát odteraz k dispozícii nové ťažítko.)


________________________________________________________________________________

07.09.2016

 

L8009 LCD monitor - 4:3

Počuli ste už o 8" LCD "monitore" zo zobrazením 4:3 pre naše staré počítače ? Rozmer viac ako slušný, dobrý obraz, nízka spotreba. A vie toho podstatne viac, nakoniec choďte sami na stránky:


dx.com


a zadajte názov L8009 LCD monitor. Videovstup PAL/NTSC - za tie peniaze sa to oplatí a na mnoho vecí to naozaj stačí. K nám je to free shipping, čiže cena sa nezvyšuje. Takže to dávam do pozornosti, pretože dobre viete že práve rozmer obrazu 4:3 sa nám už naozaj nejako prepadá do zabudnutia a pritom je to práve to čo potrebujeme k našim "starčekom". A pri tých rozmeroch sa to naozaj ešte na náš stôl zmestí (teda - popri tom ostatnom čo tam už máme). Čiže minimálne vhodný ako druhý monitor (ak už nie ako prvý). Ja mám doma už pár rokov jeho staršiu verziu a som s ním maximálne spokojný.


L8009 LCD monitor

____________________________________________________________

09.09.2016

Dnes si "posvietim" na jedno celkom zaujímavé zariadenie, je to KG100 - USB Temperature and Huminity Data Logger. Mám ho síce už dlhšie, ale jedna vec ma donútila o tom napísať pár riadkov. Nie žiadna chyba zariadenia, problém bol medzi stoličkou a počítačom - niekde som veľmi dobre založil ovládacie CD. No a načo ďalšie zbytočné reči, idem na to:

http://blog.3b2.sk/igi/post/KG100-USB-Temperature-and-Huminity-Data-Logger.aspx

______________________________________________________

7.09.2016

Vďaka summitu sme včera videli koľkože je v Bratislave skutočných Bratislavčanov. Pomaly vyhynulý druh ...

Summit sme teda prežili a teda poďme na techniku. Ešte odbočím, Nostalcomp nesklamal, ako som prepovedal, tie dva týždne nábehu navyše dodržal.

Názov sám už prezrádza čo zariadenie robí a na čo je určené, niektorí majitelia počítačov začnú jasať:

http://blog.3b2.sk/igi/post/S-VHS_CVBS-TO-RGB-CONVERTER.aspx

______________________________________________________

24.09.2016

Mám mimoriadne málo času na písanie, takže blog teraz zanedbávam, ale skúsim s tým niečo urobiť.

Nostalcomp-ovi tá guma predsa len praskla, takže  nezostáva nič iného len čakať. Síce som tiež zaregistroval že nefungujú obrázky, ale tak nejako  som si hovoril že to dá do poriadku.  Kto má webové stránky vie že niekedy sa dejú veci ktoré radový občan štátu nezažije za celý svoj život. Po skonštatovaní samotného guru uvedenej adresy - sám Nostalcomp skonštatoval že je chybná elektrónka ...

Nezabudol si zapnúť žeravenie ? ... Laughing

(Po takej dlhej dobe sa občas veci fakt ťažšie znova uvádzajú do chodu - Murphy znova nesklamal. Nuž držím palce nech to všetko časom zase pôjde na 100%. Jedna zo stránok ktorá stojí za to.)

_______________

Dnes je tu kratučký príspevok na tému - ako inak k Atari - rozširujúca doska do disketovej jednotky Atari 1050 pod názvom High Speed Board:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Enhanced-Atari-1050-High-Speed-Board.aspx

_____________________________________________________

28.06.2016

Tento mesiac je jedno pekné výročie -  60 rokov od uvedenia IBM RAMAC 350 - prvý pevný disk:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Vyrocie-60-rokov-pevneho-disku.aspx

____________________________________________________________

29.06.2016

Dnes som čítal jeden článok, kde v Gdaňsku vraj funguje už 25 rokov starý 8-bit Commodore 64 a slúži tam po celú dobu na vyvažovanie hriadeľov. Slúži dodnes. Aj napriek tomu že sa o čistotu zariadenia nikdo nestará - kto tam pracuje v takom sajrajte že si tam ani neuprace ? Zjavne je táto stará technika dobre pripravená na ničivé účinky prostredia (a aj obsluhy ...) + holubí trus. A svedčí to aj o postoji k technike - rád by som ten servis videl naživo ... asi by som si tamnedal nič opravovať pri všetkej úcte ku Commodore. Takýto humus sa len tak nevidí. Na druhú stranu je videť že tie mašiny robili v tej dobe naozaj robustne - a sú spoľahlivé.

 

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: