História firmy ATARI.14.History of ATARI. † Samuel Frederick " Ted " Dabney Jr. (15.5. 1937 - 26.5.2018). † Ray Kassar (2.1.1928 - 10.12.2017).

By Administrator at mája 29, 2018 18:58
Filed Under: Atari

 

Pretože v krátko čase po sebe odišli 2 totálne odlišné osobnosti, ktoré súviseli priamo s Atari - tak si ich aspoň takto krátko pripomenieme - i keď ich pôsobenie bolo pre firmu Atari  je rozhodne rozdielne prínosné.


Ted Dabney

 

Samuel Frederick " Ted " Dabney Jr. (15. mája 1937 - 26. mája 2018) bol americký elektroinžinier a spoluzakladateľ Atari Inc. spolu s Nolanom Bushnellom. Zohnať fotografiu tohoto spoluzakladateľa fy Atari je sizyfovská úloha, zjavne netúžil po nejakej publicite. Ted Dabney mal diagnostikovanú rakovinu pažeráka v roku 2017, ktorú sa rozhodol neliečiť - vtedy mu predpovedali ešte tak 8 mesiacov života. My si tohoto pána, ktorý svojím umom a šikovnosťou (mal mimo iného prsty v prvej videohre Atari) kde prispel medzi iným aj vyriešením funkcie mincového automatu.


Jeho vyjadrenie k svojej účasti vo firme Atari definoval v roku 2010 takto:

Po prvé, chcem povedať, že nie som inovátor, som iba veľmi schopný inžinier.
Nolan Busnell mal vízie a ja som mal spôsob, ako ich splniť.
Moja jediná sťažnosť je, že mi nedostalo uznania za to, čo som urobil.

Ted vnímal svoje postavenie v Atari tak, že nebol prizývaný na stretnutia špičiek firmy, pretože jeho postavenie Nolan (Bushnell) vnímal inak ako on sám. Nakoniec sa dohodli že najrozumnejšie riešenie ktoré bude vyhovovať obom bude jeho odchod z firmy.

Ted:
Jediná vec, o ktorej teraz budem hovoriť, je že v tej dobe sme si spolu s Nolanom mysleli, že je to dobrý nápad.

Zaujímavé je to, že sa nijako nerozkmotrili, pretože naďalej pracoval pre Nolana - aj keď už ten bol tiež preč z firmy Atari. Len tento neskorší vzťah bol poznačený ako zamestnávateľ - zamestnanec - tak to vnímal Nolan a aj Ted.

 

No ale vráťme sa ešte k hre Computer Space vyvinutej ako arkádová hra v Atari:

 

Ted:
Navrhol som a postavil som skriňu, aby som držal prototyp, ale Nolan mal už prototyp presklenej skrinky postavený predtým, než bol vôbec prototyp pripravený, takže sme to použili. Neviem, koľko prototypov bolo. Nuttingov predajca mal niekoľko pinballových umiestnení, takže dal jednu alebo dve von. Nolan postavil a otestoval všetky obvody a moja práca bola urobiť mechanické veci. Najnáročnejšia bola schéma zberu mincí. Navrhol som držiak, ktorý by umožnil obsluhe dostať sa do plechovky odstránením ovládacieho panela. Všetky aspekty hry prišli od Nolana. Len som mu pomohol pridať spôsoby, ako ich splniť.

Nuž pripomenuli sme si človeka ktorý stál u zrodu giganta v oblasti videohier. Áno, Ted mal rôzne "boliestky" smerom na Nolana, medziným aj to že mu do konca života dlhoval peniaze, ale dnes už ťažko posúdiť prečo a ako, kto za to môže a kto čo nedodržal. Druhá strana sa k tomuto nevyjadrovala. Ted razil postoj že je vďačný že bol u zrodu takýchto vecí - ale ďalej konštatoval že ak by to nebol on tak by sa našiel určite niekto iný ...

Oficiálne bol iniciovaný rozchod Tedom, bolo to v čase keď sa firma rozbiehala a hovorilo sa že Ted neveľmi veril v úspech firmy. Zaujímavé je to že som sa nikde nedočítal že by práve toto vyjadrenie niekedy dementoval. Lenže - Ted vo všetkých rozhovoroch pôsobil ako veľmi skromný človek ktorý nepotrebuje byť na výslní slávy - a dosiahol to. Pred pár rokmi (2014) mu napríklad zhorel dom pri veľkom požiari - usporiadala sa veľká zbierka a Ted ? - všetkým poďakoval a peniaze odmietol s tým že ich nepotrebuje. Aj to je (bol) Ted Dabney.
Odpočívaj v pokoji !
__________________________________________________________

Raymond Edward Kassar (2. januára 1928 - 10. december 2017)


 

Ray Kassar


Ray Kassar predsedal Atari po tom, čo z firmy odišiel Nolan Bushnell a premenil Atari do najrýchlejšie rastúcej spoločnosti v americkej história (v tej dobe). Model Atari 2600 (VCS) bol hit a Atari bolo na vrchole. Bol zodpovedný za dohľad nad domácimi počítačmi na trhu 400/800 a 1200/600/800XL. V spoločnosti Atari sa uskutočnilo množstvo inovácií, lenže nevedeli čo s nimi teda ako dať a presadiť na trhu typy 400/800, história by dnes mohla byť úplne iná. Svojím "prístupom" k inováciám sa mu podarilo tak vydesiť Jaya Minera a aj iných kľúčových inžinierov ktorí pomohli vyrobiť produkty Atari, že radšej odišli a vytvorili si vlastnú firmu. Jeho najväčším neúspechom je to že svojimi postojmi odsúdil Atari na to, aby sa neuchytilo na väčšom podieli na trhu s domácimi počítačmi. Niekoľko úspešných "odídencov" z Atari vytvorilo napríklad firmy Activision a Imagic. Jay Miner pokračoval vo vytváraní Amigy, ktorá vlastne pôvodne mala byť 16 bitovým počítačom Atari.

Nespoznávajúc dôležitosť týchto odídených zamestnancov, išiel stále cestou Atari 2600, až kým sa tento trh zákonite nezrútil. Dobrí programátori zanechali Atari (Ray im nedal žiadnu šancu aby si dobre zarobili - považoval zisk iba pre Atari - programátori mali veľmi pevné stropy príjmu a neboli nijako vysoké, preto sa postupne špičkoví programátori premiestnili z Atari inam -tam ich brali všetkými desiatimi). Firme nijako nepomohli ani spackané hry Pacman, ET a podobne.

Vyzerá to ak že síce za Raya sa zarobilo viac peňazí (v istom období), ale kreativita vo firme bola jednoznačne potlačená a zlikvidovaná. Zdá sa, že sa mu podarilo získať krátkodobé (hoci obrovské) zisky na úkor budúcnosti. Videohry boli v tom čase tak žiadané , že všetko, čo museli urobiť, bolo urobiť ich a ľudia by prišli a hrali a hrali. Vyzerá že neexistoval žiaden plán pre budúcnosť, kde by mali potrebu udržať si najväčšie talenty ála Jay Miner.

Ray Kassar bol naozaj dobrý v oblasti marketingu. Mal byť poverený vedením marketingového oddelenia namiesto toho, aby bol poverený vedením celej spoločnosťou. Takto by sa krátkodobé prínosy dosiahli bez toho, aby sa obetovala budúcnosť Atari. Koniec jeho pôsobenia vo firme poznamenala aféra s predajom svojich akcií firmy tesne pred ich pádom na trhu. No ale o tom si podorbnejšie môžete čítať aj inde.

 

Ďalšia vec ktorá v tej dobe neskutočne zahýbala celým trhom a spôsobila firme existenčné problémy - pád cien:
 
- počítače Atari stáli od $ 500 - Atari 400 až $ 1000 - Atari 800 (každý s 8kB alebo 16kB RAM za tieto ceny)
- za $ 100 ste zohnali Commodore 64 kde cena klesla na túto úroveň vo veľmi krátkom čase

Ako by sa podarilo takto neskutočne zraziť cenu počas takéhoto zníženia nákladov a konkurencie, pričom Atari 400, 800 a nakoniec aj celá rada XL sa pritom síce začala vyrábať - ale prednosť vo výrobe malo stále Atari 2600 - tak toto rozhodnutie išlo plne na účet R.Kassara.


Nakoniec, podrobnosti o jeho pôsobení vo firme si môžete prečítať na tomto odkaze:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI03History-of-ATARI.aspx

_____________________________________________________

Odkaz na všetky pokračovania:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI-History-of-ATARI.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 - 3.5" floppy drive.

By Administrator at mája 21, 2018 17:43
Filed Under: Atari

 

Hneď na začiatku upozorním že síce tu o tom píšem - ale touto cestou nejdem. Teda prerábkou 5.25" FD mechaniky na jednotku s rozmerom 3.5". Tento článok bude iba suchým výpočtom vhodných 3.5" FD mechaník, ktoré boli niekým otestované a dajú sa použiť na 720kB naformátovanie 3.5" diskiet. Tak isto si treba uvedomiť, že tieto mechaniky potrebujú napájanie už iba 5V, 12V časť jednotky XF551 je potom nepoužitá. Na uloženie vlastnej FD jednotky v lôžku stačí použiť štandartný plastový medzikus určený pre uloženie 3.5" FD jednotky. Tak isto je ešte potrebné vymeniť datový káblik, musí mať na sebe koncovku pre 3.5" jednotku (pôvodný nestačí, leda ak máte nejaký medzikus, ktorý prevedie z pôvodného konektoru pre 5.25" na 3.5" jednotku - stále sa občas dajú zohnať).



Takže - 3.5" jednotky vhodné na prerábku:


TEAC FD235HF 3240-U
TEAC FD235HF 5165-U
TEAC FD235HF 6291-U
Mitsubishi MF353 B
Epson SMD-300 (celá rada)
Sony MPF420-1
Samsung SFD-321B
ALPS F31T71C

 

Ak niekto takto prerobenú jednotku má, dajte vedieť, každý poznatok sa hodí aj nám ostatným, aj keď to osobne doteraz nepoužívam. Ako na túto prerábku som už popísal aj s príslušným software vybavením (teda hlavne firmware) v časti o Atari XF551 a tak isto je vhodná B verzia OS Hyper XF od S.Dorndorfa.

 

 

Jednoducho mňa táto prerábka zatiaľ ničím nepriťahuje - aj keď musím priznať že hlavne použitie ako 720kB drive spolu s Hyper XF OS - to môže byť skutočne zaujímavé. A hlavne - žiadnu takúto 3.5" FD mechaniku som doteraz nezohnal, čiže aj tak to nemám ako vyskúšať. Ja si preto doteraz vystačím s mojimi reálnymi jednotkami 5.25" - takže sorry za to, že dnes som naozaj mimoriadne stručný, pretože k tomu nič ďalšieho už asi nenapíšem. Tak isto je asi najlepšie ak máte priamo k dispozícii diskety 720kB (stále používané na počítačoch Atari ST, Amiga a pod.).


Tiež je zaujímavá jedna vec - nikto nikde sa nezmieňuje ani slovíčkom o tom či je tu odstránený problém automatickej správnej indikácie hustoty nanovo založenej diskety, alebo je zase potrebné vyvviesť mikrospínač tak ako vo verzii pre 5.25" (myslím tým pre OS Hyper-XF verzie B určený pre 3.5" mechaniku). Na to že som za tie roky videl všelijaké prerábky Atari XF551 na webe na 3.5" FD mechaniku tak takáto informácia tu jednoducho totálne chýba. Dosť nepochopiteľne sa o tom naozaj nikto nezmieňuje, je to naozaj prekvapivé. Buď je teda všetko totálne v poriadku a potom neviem prečo to nikto neospieval, alebo problém zostal a vládne podozrivé ticho - môžete si vybrať. Takéto dvojité možnosti ma veľmi nenadchýnajú. Asi skutočne nebudem mať inú možnosť ako si to niekedy sám vyskúšať na vlastnej koži. 


Bohužiaľ už naformátované HD diskety sa tak isto nehodia, vraj hodne bezproblémovo fungujú HD diskety ktoré ale boli na samom začiatku naformátované na 720kB, len nemám osobne možnosť teraz sám ako to zatiaľ reálne overiť - ale je to dosť často spomínané.

 

Použitie 3.5" mechaniky v jednotke Atari XF551 sa dá v mnohom prirovnať k Hlave XXII:


- maximálna možná kapacita formátu je 720kB, čo síce HD (1.44MB) mechanika umožňuje, ale mohlo by to fungovať iba s disketami DD (720kB), pritom ale nie je zaručené že v inej mechanike sa to bude dať dobre prečítať (záznamový prúd je správny, mechanika sa vie prepnúť na DD)
- máloktoré HD mechaniky 3.5" zapojené do Atari XF551  sú v nej schopné prevádzky, t.j. aby vôbec komunikovali, zato DD mechaniky poväčšine idú bez nejakých problémov
- HD mechanika nevie kvalitne naformátovať HD disketu na DD (720kB), bráni tomu spomínaná iná technika zápisu (HD disketa potrebuje väčší zápisový prúd, t.j. ak ju použijeme ako DD disketu tak záznamový prúd je pre uloženie dát príliš malý = nespoľahlivý záznam)
- DD mechanika síce na DD disketu zapíše bez problémov, ale skúste DD diskety v dostatočnom počte dnes zohnať ... sú príliš vzácne, čo zase bráni nejakému väčšiemu možnému rozšíreniu
- DD mechanika skoro vždy nevie preformátovať HD disketu na potrebný DD formát ak už na ňu bol niekedy zapísaný HD formát, popritom zostáva stále problematickým malý záznamový prúd ktorý spôsobuje znova nespoľahlivosť zápisu

Ak aj napriek tomu všetkému popísanému  predsa len niekto neodolá (teda máte doma dobrú DD FD mechaniku 3.5" a máte aj dostatočný počet DD diskiet), tak tu máte podrobný návod ako na takúto prestavbu z 5.25" FD mechaniky na FD mechaniku 3.5" :

xf551-3.5"-mod

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 1050 - ICD US doubler. Part 4.

By Administrator at mája 17, 2018 08:50
Filed Under: Atari


Teraz sa už dostávam k praktickým skúsenostiam po inštalácii rozšírenia US doubler do disketovej jednotky Atari 1050. V minulom dieli rozšírenie bolo poskladané, zabudované, otestované, po zapnutí FD jednotka správne vystaví hlavičku na TRACK 00. Fajn, toto je základ, potom už musí nasledovať jediné - pripojenie priamo k počítaču a pokúsim sa nabootovať. Založil som disketu s DOS 2.5 a boot prebehol - síce na prvýkrát to zblblo, ale po novom reštarte to už fičalo ako hodinky. (Asi som mal niečo v pamäti počítača čo nebolo korektne vymazané, proste stačil studený reset a všetko bežalo tak ako má.)

 

Odvtedy to beží - no problem, vyskúšané sektorové kopíráky 1.4, 1.5 a podobne, všetko  funguje, naprosto v poriadku. Tak isto som skúšal BiboDOS (SpartaDOS nie, tam všetci vieme že to beží, tak ten som teraz vynechal). Pekné je že BiboDOS rozšírenie US doubler okamžite rozpozná a automaticky prechádza na vysokú rýchlosť (Hi-speed je funkčný aj pri sektorovom kopíráku). Ja mám aj Hi-speed rutiny priamo v OS takže ak prepnem na tento OS fičí to stále tak na 38.400Bd (môj odhad - bol blbý - pozrel som si to cez AspeQT - v reáli je to 57.600Bd). Tu už len zase môžem skonštatovať - do pekla, že toto tu nebolo k dispozícii pred tými rokmi ... síce to nedosahuje také extrémne rýchlosti prenosu ako SPEEDY 1050 - ale zase je to na montáž a výrobu omnoho jednoduchšie a stavím sa že aj dnes by to mnohým jedincom odkojeným Atari bohate postačovalo na všetko možné.

 

Takže teraz fungujú všetky 3 hustoty:


- Single 90kB - fungovalo aj pri pôvodnej jednotke Atari1050

- Medium 128kB - fungovalo aj pri pôvodnej jednotke Atari1050

- Double 180kB - toto funguje až vďaka rozšíreniu US doubler na Atari 1050

 

Prenosová rýchlosť sa pri použití SpartaDOSu (a vlastného sektorového kopíráku) zdvihla na hodnotu hodne slušných 57.600Bd čo je o poznanie viac ako bola pôvodná rýchlosť (19.200Bd) - pre takúto rýchlosť treba už ukladať údaje na disketu cez jeho vlastný sektorový kopírák, ktorý ukladá data metódou interleavingu (tento pojem je asi skôr známy na PC). Jedná sa o to, že data sú potom naskladané tak, že ich FD jednotka dokáže kontinuálne čítať, t.j, hlavička je vždy v takej pozícii že je práve možné čítať údaje. Ak nie sú data takto poskladané, vždy sa čaká na ďalšiu otáčku aby sa dali údaje prečítať (čo hodne zdržuje).


Pokúsim sa to vysvetliť lopatisticky (je to len príklad, reálne o koľko sa medzitým pootočí disketa neviem):

 

Zapíšem údaj, počkám štvrť otáčky a zapíšem znova a tak ďalej dokola až je všetko uložené. Ak je tento zvolený postup správny hlava následne dokáže kontinuálne čítať, buffer sa neprepĺňa a netreba čakať ďalšiu otáčku na to aby som mal data k dispozícii - pretože hlava sa za daný čas presne dostane na také miesto diskety kde sú práve ďalšie potrebné data. Uvedený spôsob dokáže neuveriteľne urýchliť spracovanie dát. Anglicky sa tomu nadáva pre  US doubler "UltraSpeed sector skew" (toto využitie pritom predbehlo dobu PC, ktoré nastupovali až potom. Je fakt zaujímavé koľko drobných "vylepšení" prevzali do seba následne nastupujúce PC).

 

Poznámka:

Potrebné programové vybavenie pre kompletné sektorové uloženie obsahu diskety cez "skew" režim sa nachádza v atr súbori  US doubler utility (jedná sa o kopírovací nástroj MyCopyR! 2.1).


Priznám sa že neviem ako sa to správa pri disketách ktoré si kontrolujú rýchlosť otáčania a teda aj prenosu dát, pretože takýchto programov je len pár a dajú sa spočítať na prstoch jednej ruky. Je vysoko pravdepodobné že tieto programy nebudú fungovať. Takéto programy by totiž tak isto nefungovali ani na jednotkách XF551, CA2001 a podobne, takže toto ma naozaj necháva chladným a nepovažujem to za dôležitú vec ktorá by nejakým spôsobom toto rozšírenie dopredu deklasovala. Zase musím priznať - ak je soft na diskete priamo od výrobcu a nie je tam Ultra speedy rutina tak sa to správa ako obyčajná jednotka Atari 1050 - čiže je možné že to predsa len pôjde. Vtip je v tom že teraz nemám doma žiaden takto chránený soft k dispozícii, takže to nemám ako vyskúšať.


Ale ešte čosi na túto tému pridám:


Vyskúšal som (31.05.2018) založiť pôvodnú Eprom pričom v disketovke je založená US doubler RAM - tak isto to v pohode funguje - akurát je potom z toho pôvodná disketovka - čiže potom netreba nič ďalšieho a určite fungujú aj chránené programy. Proste stačí si tam dať 8kB Eprom 2764 a prepínať medzi sebou dva 4kB bloky a potom v prvej polohe máme pôvodnú A1050 a US doubler je v druhej polohe prepínača (prepína sa najvyšší bit Eprom) - alebo si to urobíte naopak.


V minulom dieli som spomenul že mám k dispozícii 2 binárky (oprava 31.05.2018 - po usilovnom hľadaní v mojom archíve - ha, mám ich viac ! - tu som ich všetky uverejnil), teda mne dostupný firmware pre US doubler, tak som skúsil najprv s označením ver.1 a potom aj ver.2, nejaké zásadné rozdiely medzi nimi nie sú vo funkčnosti, rozdiel je ale v hlasitosti prejavu pri práci FD mechaniky. Aby som to ozrejmil, firmware ver.1 ide omnoho tichšie pri posuve hlavičky, rozhodne je to optimalizované, firmware ver.2 má zvukové prejavy pri posune hlavičky o poznanie hlasitejšie. Nakoniec, natočil som to na video, takže si to môžete sami pozrieť a aj vypočuť. Najlepšie je ten rozdiel badať (počuť) pri formátovaní diskety.

Z uvedeného dôvodu som sa rozhodol používať firmware ver.1.

 

Teraz už nasledujú videá ktoré priamo súvisia s rozšírením US doubler, žiadne diskety neboli dopredu upravované na UltraSpeed sector skew, teda nedosahuje sa plná možná rýchlosť, to už nechám na každom, prehnať si všetky diskety a takto si ich upraviť asi bude na dlhšiu dobu. Pozor, takto upravené diskety sa potom pri použití na neupravovanej Atari 1050 načítavajú dlhšiu dobu, pretože pre ne tá rýchlosť čítania nie je optimalizovaná. (Je to pekná ukážka toho aký je problém spracovať data ak nie sú optimalizované - neupravená jednotka prečíta blok a musí čakať do ďalšej otáčky aby načítala ďalšie údaje - to je to spomalenie v praxi.)  Sami ale uvidíte že to ide svižne aj bez bez úpravy. Mne momentáne stačí že fičí vyššou rýchlosťou aj na mojich nijako neupravovaných disketách.

 

Nakoniec som to predsa len vyskúšal, rýchlosť sa nezvýši (DOS 2.5), akurát sa citeľne skrátili medzery medzi blokmi preto sa dosahuje väčší objem prenesených dát za jednotku času, takže majiteľom takejto úpravy sa oplatí "prehnať" svoje diskety cez MyCopyR! 2.1 sektorový kopírák, stojí to za to. (Treba v ňom zapnúť "skew" režim.)

Ak použijete SpartaDOS, TurboDOS, BiboDOS - tak automaticky disketová jednotka prechádza na 3x vyššiu rýchlosť prenosu ako mala pôvodná neupravená jednotka.

___________________________________________________________

video:

Normalstart US doubler track00_powerON.mp4 (1,59 mb)

Univerzálna hlavička sa vysunie do pozície TRACK00 pri zapnutí napájania a bez založenej diskety sa zastaví motor otáčania diskety. Je to vec naprosto základná, ak toto nezbieha tak máte problém. Ak to zbehne, tak  je v poriadku firmware v Eprom a funguje US doubler rozšírenie. Jednoduchý test, že ?

____________________________________________________________________

video:

Auto hispeed BiboDOS single_double USD.mp4 (9,01 mb)

Automatický prechod do Hi-speed režimu v BiboDOSe, najprv bootovanie v single hustote, potom nasleduje boot v double hustote.

_____________________________________________________

video:

USDoubler firmware 1.mp4 (9,55 mb)

Táto verzia firmware beží tichšie, je kultivovanejší chod univerzálnej hlavičky, budí to dojem že je odladenejšia verzia programového vybavenia, nakoniec vypočujte si to sami počas formátovania a následného bootingu. Boot z BiboDOSu, potom formátovanie na double hustotu, uloženie systémových vecí a následne reboot.

_____________________________________________________

video:

USDoubler firmware 2.mp4 (14,37 mb)

Tu je počuť že univerzálna hlavička ide o poznanie hlučnejšie pri svojom pohybe, inak firmware plní to isté čo verzia 1. Tiež boot z BiboDOSu, potom formátovanie na double hustotu, uloženie systémových vecí a následne reboot.

_____________________________________________________

Binárka firmware verzie 1, je to verzia ICD firmware z roku 1985 rev L, čo značí že by mala fungovať s radičom 2793, nie s radičom 2797:

Eprom file:

USDoubler_v1.bin (4,00 kb)

_____

Binárka verzie 1 s upravenými číslami FD jednotky:

Eprom file:
USDoubler_v1_7685.bin (4,00 kb)

Aj tu som upravil verziu 1 ako D5:, D6:, D7: a D8: - tak isto sa dá potom FD jednotka používať iba ako sekundárna - nedá sa z nej týmto firmware nabootovať. Aj tu platí že sú k dispozícii čísla jednotiek  v poradí tak ako doteraz čiže čo bolo D1: je teraz D5:, D2: bude D6:, D3: sa zmení na D7: a D4: bude teraz D8: . Z tejto binárky sa nedá nabootovať, pretože nie je k dispozícii D1:.

_____________________________________________________

Aby som nezabudol, sľúbil som priložiť aj firmware verzie 2, pre rozšírenie US doubler - teda ak si to niekto chce vyskúšať:

Eprom file:

USDoubler_v2.bin (4,00 kb)

Funkčnosť rovnaká, hlasitosť prejavu posunu hlavičky je o poznanie hlučnejšia ako vo ver.1

_____

Binárka verzie 2 s upravenými číslami FD jednotky:

Eprom file:
USDoubler_v2_7685.bin (4,00 kb)

Táto binárka je síce verzia číslo 2,  pozor,  čísla diskov sú posunuté, teda sú tu k dispozícii čísla jednotiek  v poradí tak ako doteraz čiže to  čo bolo D1: je teraz D5:, D2: bude D6:, D3: sa zmení na D7: a D4: bude teraz D8:  - existujú jedinci čo radi skúšajú aj takéto veci, tak to tu teda máte na testovanie. Takže pozor, pretože z tejto binárky sa nedá nabootovať ! (Je to vždy pri tomto obsahu Eprom iba sekundárna jednotka.)

____________________________________________________________________

Patch, čiže opravená verzia 2:

Eprom file:
USDoubler_v2_patch.bin (4,00 kb)

Síce je tu zmenených v súbore iba pár bytov, ale je to patch, takže aj toto som našiel v mojom archíve. Hlasitosť posuvu hlavičky zostáva hlučnejšia ako je to vo ver.2 známe.

_____

Patch, opravená verzia 2, zmenené čísla jednotky:

Eprom file:
USDoubler_v2_patch_7685.bin (4,00 kb)

Binárka je patchnutá verzia číslo 2,  pozor, čísla diskov sú posunuté, teda sú tu k dispozícii čísla jednotiek  v poradí tak ako doteraz čiže to  čo bolo D1: je teraz D5:, D2: bude D6:, D3: sa zmení na D7: a D4: bude teraz D8:
Pozor, z tejto binárky sa nedá nabootovať ! (Je to vždy pri tomto obsahu Eprom iba sekundárna jednotka.)

_____________________________________________________

Nasleduje zazipovaná systémová disketa pre ICD US doubler (ATR):

usd_tools.zip (70,74 kb)

 

Obsah diskety:

_____________________________________________________

Nasleduje ešte ďalšie programové vybavenie určené extra pre US doubler rozšírenie:

Atr files:

US doubler atr files.zip (220,05 kb)

_____________________________________________________

Na záver už len skonštatujem že toto riešenie svojou jednoduchosťou a funkčnosťou už asi nebude prekonané. Prišlá doštička pre US doubler do Atari 1050 od Radima Poláška je funkčná, išlo to okamžite po osadení, čo sa týka vzhľadu oproti piggy back riešeniu (čipy nalepené na seba) asi nie je čo ďalšie riešiť, priestorovo je to tak isto dotiahnuté do konca, ja fakt nemám k tomu čo viac dodať - je to perfektne chodivé !

Po týchto skúsenostiach som sa rozhodol že si jeden US doubler predsa len dám do jednej disketovej jednotky Atari 1050 - v tej minimalistickej elegancii je to skutočne neprekonateľné. Jediný problém môže byť zohnať čipy 6810, tie predsa len v našich končinách až tak bežne dostupné nie sú. Ale eBay to istí, takže zohnať tieto malé RAM sa ešte stále dajú. (Už som si ich objednal, pretože na test som si musel druhý potrebný RAM čip 6810 vytiahnuť z inej chodiacej jednotky.) Diskety zatiaľ nijako nehodlám upravovať, celú jednotku budem mať odloženú ako záložnú - pretože prečíta v podstate všetko čo napríklad XF551 (mimo Quad hustoty, samozrejme), som rád že toto budem mať doma trvale  k dispozícii.

 

Poznámka:

Jediná vec ktorá mi tu chýba je indikácia hustoty založenej diskety - je mi jasné že to tu nebolo od počiatku v pláne, ale ak máte doma Speedy 1050 tak to fakt rozmazľuje ... a človek porovnáva. Ale tam je na to k dispozícii rozšírenie ktoré má 9 čipov, tu stačí iba 1 čip navyše. Toto je naozaj minimalistické riešenie a funguje na jednotku, celé je to perfektne dotiahnuté do konca (použitý hardware - to je Radimova zásluha) a tak isto aj čo sa týka dostupného programového vybavenia.

___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.aspx

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 1050 - ICD US doubler. Part 3. Radim Polášek PCB.

By Administrator at mája 14, 2018 12:50
Filed Under: Atari

Radim Polášek mi pred časom (tesne po Foreveri ... sakra to letí) poslal ním navrhnutú doštičku (tu ďalej popisovaný medzikus) pre zapojenie 2x 6810 RAM čipov pre US doubler pre disketovú jednotku Atari 1050. Radime - ešte raz dodatočne ďakujem ! Dnes som si konečne našiel čas aby som dodanú doštičku konečne osadil kontaktami, pätičkami a aj 2x čipom 6810.

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 


Prečo toto celé treba robiť tu už nepitvám - na to slúžil prvý diel takže kto nevie o čom je reč nech sa páči choďte na prvý diel (odkazy sú na konci článku).

 

Ešte malá poznámka:


Nejako som na to za posledný mesiac nemal čas, najprv som išiel na Forever, potom nasledovala Atariáda (tam som s tým že na ňu pôjdem nepočítal ešte 5 dní pred začiatkom akcie) a nakoniec ma o pár dní neskôr zradilo zdravie a 3 týždne som bol na tom hodne, hodne mizerne. Teraz zase mierne ožívam a dostávam chuť aj niečo robiť. A prvá vec kde ma svrbeli prsty bola práve táto doštička:

Pohľad zo strany súčiastok (pätičiek).


Tu si treba nalámať kontaktové pole na 2x 12 pinov, pozor, jedna strana má hrubšie vývody - to je tá strana čo ide do doštičky, druhé užšie vývody na opačnej strane idú potom do pôvodnej pätičky čipu 6810. Ešte nepájkujem, pretože do dosky nejdú piny lišty osadiť "na doraz" ale s istou vôľou - ďalej bude popísané čo a ako treba, pretože ak sa to nedodrží bol by problém s tým že by doštička potom nešla zasunúť na svoje miesto.

 

Takto by to zapadlo a ak by som to nechal len takto a zapájkoval - zavadzalo by to pätičkám z druhej strany (mimo iného). A aj by to nešlo zastrčiť do pôvodnej pätičky, pretože táto doštička by už sedela priamo na okolitých čipoch a nožičky do pätičky by boli príliš krátke. Hmm, vyzeralo to na poriadny problém - ale keď som sa nad tým na chvíľku zamyslel tak sa v reále nejednalo o nič zložitého ako z tejto kaše von, stačilo to zospodu počas pájkovania rozumne niečím podložiť aby som to mal v správnej výške.


Pri stavbe si pomáham jednou precíznou 24 pinovou pätičkou do ktorej tie lišty zasuniem - potom mi to pripájkovaní drží tvar a nelieta mi to zo strany na stranu. Jednoduché a po použití sa pätička dá preč a lišty držia na svojom mieste tvar ako pribité. Ešte príde k slovu teraz na obrázku zatiaľ bokom odložený FD konektor.


Horná strana sa bude zasúvať do plošného spoja US doubleru, potrebnú výškovú medzeru mi presne vymedzuje naplocho položený 34 pinový konektor pre FD jednotku. Nevadí že tam bude zasunutý, pretože po pripájkovaní sa pätička dá preč a FD konektor sa dá bez problémov odstrániť. Pozor na jednej strane má na sebe "hrču, výčnelok, kľúč - /vyberte si/, preto ho treba nasadiť nesymetricky ! - na ďalších fotografiách to bude vidieť. Ja som ten FD konektor použil pretože som ho mal poruke a výborne sedel čo sa týka aj výškového rozdielu čo som potreboval dosiahnuť. Jednoducho domáce zásoby sú občas fakt vec na nezaplatenie - teda hlavne ak sú poruke.


Tu už je vidieť ako podložený konektor "pozdvihol" vlastné lišty na ich koncové miesto a už netrčia z doštičky príliš von. Príma, toto sa hodí a na druhú stranu sa to celé posunulo aj smerom nadol, čo potrebujeme aby lišty viac vyčnievali, pretože inak by pätičky "liezli priamo do okolitých čipov", slovensky povedané sedelo by to celé príliš hlboko. Dalo by sa to síce vypodložiť možno ešte asi tak o 1mm, ale neviem či sa s tým treba zaoberať - tak ako som to urobil to funguje na jedničku.


Už zapájkované obidve lišty 2x 12 pinov.


Zo spodnej strany to potom vyzerá takto. Tu vidíte prečo je to zasunuté nesymetricky, inak by som mal osadenie "nahnuté do strany". Teraz ešte treba odobrať pomocnú pätičku a vďaka tomu následne sám vypadne aj použitý pomocný FD konektor.


Odstránime pätičku, FD konektor stačí už len jednoducho zobrať preč.

 

Už bez pomocného FD konektoru, vidieť že lišty nie sú zarazené na "doraz", to som práve chcel - nech sú vyššie a viac "trčia" z dosky. Dôležité je dodržať tento postup osádzania, ak by sa najprv osádzali pätičky tak lišty už nijakovsky neosadíte. Pájkovalo sa mi neskutočne dobre, (fakt mimoriadne dobrý plošák) osadené som to mal za niekoľko minút - kompletne. To poteší.


Pomocná už teraz nepotrebná pätička leží bokom, lišty ktoré potom idú nasunúť do pätičky pôvodného čipu 6810 sú už kompletne zapájkované.


Tu sú zapájkované 2x 24 pin precízne pätičky, teda presnejšie sú zatiaľ zapájkované iba ich krajné piny, tieto pätičky 2x 24 pin môžeme osadiť na doštičku priamo na "doraz". Nasleduje pripájkovanie všetkých zbývajúcich vývodov obidvoch pätičiek.

 

Kompletne už všetko pripájkované.


Pohľad zvrchu na kompletne hotové dielo.


Tu sa chcem Radimovi ospravedlniť za poznámku že by som tam flákol nejaký ten vyhladzovací kondenzátor do napájania - tie prívody sú tak krátke že to jednoducho musí dobre fungovať aj bez neho, využíva sa ten ktorý slúži pre pôvodnú pätičku a je osadený  na motherboarde. Odber je minimálny a tak aj hrúbka prívodov je naprosto v poriadku a všetko funguje tak ako má. Správne minimalistické riešenie. Takže ešte raz sorry za moje doterajšie poznámky.


Teraz to už iba  umyjem v technickom liehu a nechám vysušiť. Je to môj štandartný postup po pájkovaní - teda ak je všetko zapojené a teda je hotovo. Pchhh, ten lieh na obrázku nevidno ...


Medzitým som si už nachystal a naprogramoval 4kB Eprom 2732 s obsahom pre US doubler teraz je tam verzia 1. Pätička pre Eprom sa nachádza v strede obrázku, dobre si všimnite prepojenie prepojok - musí byť nastavené JP2 a JP4 - to je nastavenie pre použitie Eprom pamäte do základnej dosky, JP1 a JP3 sú voľné. V strede úplne nahor sa nachádza neosadená pätička pre čip 6810 - tu sa bude celý "2x 6810 RAM slonostroj" osadzovať. Smile

 

Tu je už osadená naprogramovaná Eprom, tak isto je aj osadená doštička RAM pre US doubler. Sedí to tam ako pérdel na šerbli, alebo inak povedané dokonale - ako pribité. Ešte dodatok, skúšal som to na mašine kde normálne mám osadenú dosku s rozšírením SPEEDY 1050, preto tam mám pre istotu aj ochranné kúsky izolačnej pásky (aby ani náhodou z tejto veľkej dosky neprišlo ku skratu), takže toľko na vysvetlenie ak by niekto pátral po príčine prečo sú tam tie pásky. Pôjde tam SPEEDY zase naspäť - tak som tie pásky nechal tak ako sú.

 

Ďalší pohľad nato isté - ale z inej perspektívy. Pretože mám k dispozícii ako som zistil celkove 2 verzie firmware tak ich chcem jeden za druhým vyskúšať, preto zatiaľ nemám prelepené okienko na Eprom pamäti, teraz ešte neviem ktorý firmware tam nakoniec napálim a ponechám.

 

Tento obrázok potvrdzuje prečo treba dosku posadiť vyššie a lišty nedávať na ich miesto na doraz, ak by ste ich dali "na doraz" tak doštička by svojimi kontaktami nedosiahla do pôvodnej pätičky - a to by bol fakt poriadny "priekak" - ak to urobíte poriadne podľa predošlého obrázkového návodu step by step tak sa nemáte čoho báť, určite to bude v poriadku. Doštička je teraz v takej výške že sa bez problémov dostáva chladenie k čipom ktoré ležia pod ňou (mikroprocesor 6507 a timer + RIOT 6532) - zase bod k dobru. A tie čipy na okolí celkom slušne hrejú samé.


Za kvalitu tohto obrázku sa ospravedlňujem, ale je dôležitý - inak by sa to asi nedalo nafotiť  - presvietil som plastové boky mechaniky FD jednotky a automatika si s tým nie celkom dobre poradila. Dôležité na tomto obrázku je to, že si zase nič s ničím nezavadzia (medzi FD mechanikou a doštičkou US doubleru je cca 5mm voľného miesta) a preto ostatné je už iba otázkou správneho firmware a Radimovej doštičky (teda ak je dobre urobená) či to bude fungovať - alebo nie.


 A čo by už mohlo nasledovať po takomto skompletovaní - iba testovanie.

 

Nebudem ďalej napínať -  hlavičku som ručne "potiahol" čo najďalej od snímača nultej stopy a disketovú jednotku Atari 1050 som zapol (zatiaľ bez pripojeného počítača a bez diskety). Mierne zabzučala a hlavičku vystavila na nultú stopu. Paráda ! Potom som pripojil počítač a založil som disketu s DOS-om 2.5, bez najmenších problémov nabootované ! Radime, môžeš byť spokojný, dobre si to urobil ! (Ja som rozhodne spokojný.)


Funguje Single, Medium a aj Double hustota - mierne predbieham, len aby bolo jasné že všetko ide tak ako má.


V ďalšom pokračovaní bude popísané ako FD jednotka Atari 1050 s US doublerom pracuje, tak isto tam bude priložený aj druhý firmware, ktorý sa správa mierne odlišne - proste to už budú praktické poznatky z fungovania. (Len to musím najprv do počítača napísať.)

___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.aspx

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Floppy drive + WD-40 ?

By Administrator at mája 08, 2018 12:30
Filed Under: Atari

 

 

V poslednej dobe sa celkom debatilo na tému či použiť pri mazaní FD mechaník olej WD-40. Tých protichodných názorov je tak veľa že až z toho prechádzajú oči. Poďme si to trošku ozrejmiť. K premazaniu klzných a otočných častí pristupujeme vtedy ak sa naša mechanika floppy disku z ničoho nič stane hlučnou.

 

Jedni prisahajú na použitie WD-40, druhí na druhé - ale skúsme ísť cestou zdravého rozumu a nájsť rozumný kompromis ktorý vyhovuje aj jedným aj druhým - a aj nám tretím.

 

Príčina je jasná - vyschnutie klzných častí mechanizmu, alebo čo je horšie - ak sa na neošetrenom klznom povrchu objaví hrdza. V obidvoch prípadoch olej pomôže ale s inými následkami. V prvom prípade pomôže, v druhom sa čiastočky hrdze rozložia na menšie kúsky a následne potom poctivo "brúsia" povrch materiálu až do stavu kedy je to už celé v háji. Jasne z toho vyplýva že v druhom prípade je tu len možnosť ako hrdzu urýchlene utrieť a až potom naniesť požadovanú ochranu + mazivo, alebo inak povedané tu už povrch musíme poctivo ošetriť. Nastriekame, utrieme do sucha, aplikujeme klznú vrstvu.

 

Ja osobne na tieto účely WD-40 nepoužívam, mám buď veľmi jemný silikónový olej, alebo najradšej mám jemnú vazelínu, ktorá je určená na údržbu kopírovacích strojov (Canon a pod.), tá je naozaj top. Výhodou silikónového oleja je to, že sa dostane aj do najmenších zákutí, kde pripravok WD-40 nemá najmenšiu šancu. Napríklad mne sa neosvedčil pri mazaní ložísk ventilátorov v zdrojoch, silikónový olej sa naopak osvedčil parádne. Tu len pripomeniem že je úplnou samozrejmosťou pred aplikovaním najprv povrch dočista utrieť napríklad vatovou tyčinkou, po použití treba skontrolovať aby tam ani náhodou neozostali kúsky vaty pretože by to ovplyvnilo činnosť zariadenia. Ak povrch najprv neočistíte a nanesiete olej a zariadenie hneď spustíte môže sa prach dostať dovnútra spolu s olejom a môže nastať "drhnutie", t.j. jednotka bude fungovať ešte horšie ako predtým.

 

Bezfarebné, vcelku riedke nezaschýnajúce mazivo.

 


Vždy pred použitím akéhoľvek oleja, alebo maziva si vždy naprv vyskúšajte či nejakým spôsobom nenarúša povrch plastových častí !

Niektoré typy spôsobujú "bobtnanie" plastu, inak ako testom použitia na povrch to ale nezistíte.


Dosť často hvízda stredový náboj (tŕň) pri mechanike Atari 1050, tam stačí dať do stredu minimálne množstvo (mini kvapku, aby nám odtiaľ potom nezatieklo na disketu čo by bol priekak ...). Dtto by v tomto prípade malo platiť aj pre mechaniku v jednotke XF551 a podobných. Pri PC mechanikách som osobne takýto jav ešte nezažil (teda ani u XF551, čiže tu len teoretizujem).


Podaktorí tvrdia že netreba namazať stredový třň, vraj to nepotrebuje, osobne som sa stretol s mechanikami Atari 1050, ktoré vydávali rovnaký zvuk (praskavý zvuk, také krup, krup) ako na tomto videu (odkaz na video prevzatý z atariage.com), dal som tam malú kvapku - a mechaniky stíchli a idú pekne tichúčko, takže tomu tvrdeniu že to namazať netreba jednoducho neverím - práve vďaka vlastnej skúsenosti:

https://youtu.be/kfcvXfr3efk

 

Tu sa oplatí pripomenúť že jednotka Atari 1050 je už z princípu o niečo hlučnejšia ako napríklad XF551, ale ak tam máte zabudované rozšírenie HAPPY 1050 ktoré je optimalizované na nízku hlučnosť pri prevádzke (a teda aj na spotrebu) budete veľmi milo prekvapení akú nízku hlučnosť jednotka v normálnej prevádzke dosahuje. Ak máte zabudované v Atari 1050 zariadenie Speedy 1050 tak hlučnosť bude aj po premazaní relatívne vysoká, pretože jednotka je týmto zariadením optimalizovaná na brutálny výkon (brutal force), t.j. pohyby hlavičky sú naozaj veľmi rýchle (nakoniec je to vidieť aj na celkovej spotrebe, už som o tom písal na inom mieste).


Osobne som to síce tu neskúšal - používať WD40, ale objavili sa hlasy že WD40 rozleptáva umelú hmotu stredového tŕňu - tak kto má dosť Atari 1050 jednotiek (alebo XF551) môže ten olej skúšať na vlastnej koži a potom nám všetkým napísať pekný mail ...


Je dobré premazať aj vodiace koľajničky univerzálnej hlavičky - uľahčí sa chod celej jednotky. Pozor pri aplikácii aby ste si vazelínou nezasrali optočlen nultej stopy, podaktorí sú fakt experti ako si vlastným a nezanedbateľným úsilím vyrobiť z doteraz chodiacej jednotky zaručenú mŕtvolku. Ak má už jednotka niečo za sebou poväčšinou práve na koľajničkách je dosť usadeného prachu takže čistenie je potom vec nevyhnutná, je to na relatívne dobre prístupnom mieste takže ak je tam prach a nečistoty je to vidieť a odstrániť to nie je až taký veľký problém.


Vyplýva z toho naozaj jedno poučenie - dávajte vždy na uvedené miesta čo treba a nie univerzálny olej, potom už môžete dávať aj olej do šicieho stroja ... i keď som čítal aj o aplikácii oleja do šijacieho stroja (a aj na to podaktorí prisahajú) a následnej veľkej spokojnosti s týmto riešením. Ešte k tomu oleju do šijacích strojov - ten hodne rýchlo vysychá, takže treba počítať s častejšou aplikáciou (a aj následným čistením od usadenín) - to je pre mňa dostatočný dôvod prečo ho tak isto nepoužívam.


Ešteže nikto neodporúča olej na pečenie ... ale jeden nevie, možno sa dočkám nejakého experta ktorý to bude presadzovať. Uvidíme ... Wink


Teraz si ešte pozrieme miesta kde je dobré aplikovať vazelínu, olej (stredový tŕň) aby sme znížili hlučnosť prevádzkovanej mechaniky na najčastejšie používaných mechanikách Atari 1050 a Atari XF551:

 

Atari 1050 - aplikácia na stredový tŕň.


Atari 1050 - aplikácia na vodiace koľajničky.


Atari XF551 - aplikácia na stredový tŕň a na vodiace koľajničky.

 

Záver:

WD40 je dobrý do auta, ale pre počítačové použitie akosi predsa len nie je stvorený, preto sa mu radšej pri údržbe floppy jednotiek vyhnite. Jemný silikónový olej je O.K., jemná nevysychajúca vazelína na koľajničky je už vec naprosto dokonalá. Jednoducho s nejakým tým výdajom pri údržbe počítajte, nebudete potom neskôr nemilo prekvapení. Len pamätajte, že naniesť menšie množstvo aplikovaného prípravku je niekedy viac prospešné ako tam napatlať hrču - neaplikujete to predsa v nejakom tanku, ale vo floppy jednotke.

 

Mám 4x Atari 1050, všetky po prevzatí čistené (na každej kopa prachu a špiny na koľajničkách, hlava čistená technickým liehom na vatovej tyčinke) a na koľajničky aplikovaná vazelína v minimálnom množstve, všetky prevádzkyschopné. V 2 jednotkách aplikovaná mini kvapka silikónového oleja do stredového tŕňu - pískali. Po aplikácii jednotky pri používaní stíchli.

Dtto 2x Atari XF551, premazané koľajničky vazelínou, na stredový tŕň som nič neaplikoval, nebolo treba.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 1050E - rozširujúca doska, expanding board.

By Administrator at mája 06, 2018 17:05
Filed Under: Atari

 

 

V roku 2010 sa v Poľsku objavil tento projekt - Atari 1050E. Nejako sa to s tým vývojom ťahalo až do začiatku ročníku 2013 - a ako to skončilo neviem. Ak sa totiž pozriete na uvedenú webovú stránku tak tam už na túto tému neobjavíte ani ň. Dtto sa týka ak si pozriete poľskú verziu Atariki, zase žiadna zmienka mimo uvedeného názvu.

 

Mala to byť doska priamo do motherboardu kde sa vybrali 3 čipy:

- ROM (alebo Eprom) s označením U10

- RAM 6810 s označením U8

- procesor 6507 s označením U9, ten sa následne vloží do dosky Atari 1050E

 

Malo to 512kB ROM a 32kB RAM, použité VHLD.


Je zaujímavé ako sa stále objavujú pokusy naďalej využiť procesor 6507, ktorý na to že má obmedzený adresný priestor na púhych 8kByte a beží na frekvencii 1MHz je stále "životaschopný" a dokáže konkurovať svojím výkonom aj iným zapojeniam o podstatne vyššej hodinovej frekvencii.


 

Plánované funkcie pre toto zariadenie boli:

podpora dvojitej hustoty
ultraspeed
track buffer
používateľ flashable (od úrovne atari) ROM disk

 

Atari 1050E už osadené priamo v základnej doske disketovej jednotky Atari 1050.

 

1050E.pdf (1,29 mb)


Ak budete na webe na túto tému hľadať ďalšie informácie - nuž veľmi veľa ich nie je a ak sa aj zariadenie objavilo vyrobilo sa ich len veľmi málo kusov (možno do 10), takže nejaké značné rozšírenie nehrozilo. Zariadenie bolo koncipované zaujímavo, z toho čo som vyčítal bola aj informácia že priamo v sebe obsahovalo mimo iného aj ROMdisk (nakoniec je vidieť že tam tých čipov je predsa len viacej ako napríklad pri jednoduchom zapojení US doubleru), tak isto bolo možné pripojiť LCD displej pre sledovanie prevádzky - 2x 40 znakov. Vtedy otestované na rýchlosť 57.600 Bd. Takto sa to stáva iba zaujímavou vecou ohľadne rozšírenia schopností disketovej jednotky Atari 1050 - ale bez väčšieho dopadu na to ako toto zariadenie dokážeme vnímať. Škoda, zase raz jedna vec ktorú pohltila história tak rýchlo, že už asi nehrozí že sa s tým niekde reálne stretneme, ale pretože autor do toho dal nemálo úsilia je dobré si pripomenúť že naši severní susedia sú stále aktívni a niečo ako doplnky k Atari neustále vymýšľajú a testujú.

__________________________________________________________

29.06.2019

Zariadenie vo výrobe:
Atari 1050E - rozširujúca doska, expanding board - part2.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

05_2018 Blog, Notes.

By Administrator at mája 04, 2018 20:00
Filed Under: Blog

04.05.2018

Dnes bol naozaj zaujímavý deň - teda to čo som zohnal:
- základná doska PC XT - (Intel 8088), funkčná, osadených 640kB RAM
- 10" LCD display, celá elektronika, ovládanie, podsvietenie, osvit, vstup VGA, rozlíšenie 1024 x 768
  (celá zostava LCD - otestované, funkčné)
  Takýto deň beriem aj nabudúce ...
Ešte som stihol z jedným známym ataristom stráviť celé poobedie na tému Atari. V poslednej dobe mi práve takéto rozhovory dávajú chuť do ďalšej roboty. Proste sem tam bleskne ďalšia  inšpirácia. Akurát jediný problém je v tom že za posledné 2 týždne som fakticky nebol doma = nie je kedy písať, preto tá vynútená pauza.

 

___________________________________________________________
06.05.2018

Počuli ste niekedy o rozširujúcej doske do disketovej jednotky Atari 1050 známej pod názvom Atari 1050E (predpokladám extend) ?:
http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050e.aspx
_____________________________________________________
08.05.2018

Univerzálny olej WD-40 a jeho použitie pre floppy jednotky ?:
http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-drive-2b-WD40-.aspx

_____________________________________________________

14.05.2018


Tretie pokračovanie na tému US doubler v FD jednotke Atari 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

____________________________________________________

17.05.2018

 

Posledná štvrtá časť o praktickom použití rozšírenia US doubler v FD jednotke Atari 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

__________

Dnes som sa pokúsil vymeniť v disketovej jednotke Atari XF551 FD jednotku. Ale naozaj len pokúsil, pretože tých problémov je tam nejako priveľa. FD jednotka (TEAC FD-55BR), ktorá mala byť ako náhrada - číta, ale nezapisuje ... takže tiež je to nepodarený kúsok, čo už s tým. Ale sú tam ďalšie veci - na FD jednotku nedosiahne pôvodný datový káblik - chýba tak cca 7mm na dĺžku, do pérdele. Lenže to nie je všetko, TEAC má datový konektor vyvedený skoro v strede zadnej strany FD jednotky - a to tak zase už zasahuje až priamo do chladiča, treba rezať a upravovať chladič. Nie je to všetko, medzera medzi chladičom a FD jednotkou je cca 1mm, takže tade neprecpem medzi nimi ani napájací káblik pre FD jednotku - výsledok ? - zase treba rezať do chladiča a upravovať. Ak existuje niečo ako kurvítko v praxi - tak to je toto ako vyšité (a ešte pridám na druhú).

Použil som inú mechaniku Panasonic, tam všetko funguje tak ako má, ale tam je to umiestnenie datového konektoru a konektoru napájania ešte horšie. Keď to skúšam na stole tak to samozrejme nevadí. Hmmm, lenže moje mechaniky mám na svoje projekty a teda nie sú voľné na riešenie tohoto problému, treba zohnať ďalší TEAC FD-55BR a potom sa do toho pustím - iná cesta nie je. Niekedy si hovorím prečo niektoré veci nejdú jednoducho, tu to vyzerá tak že je to z princípu. Aspoň som si schuti zahrešil - aj keď to nepomohlo problém vyriešiť.   

Dodatok:

O 2 hodiny neskôr - tak som tú FD mechaniku rozbehal ! Hlavný problém, oxidácia, prepájkované - už aj zapisuje - aspoň niečo, teraz už len urobiť tie úpravy ...

___________________________________________________________

21.05.2018

Atari XF551 a FD jednotka 3.5" - síce osobne som doposiaľ nepocítil potrebu tejto úpravy tak tu dávam zoznam vhodných 3.5" FD jednotiek, ktoré sa hodia na túto prerábku:
Atari XF551 - 3.5" floppy drive.

 

___________________________________________________________

29.05.2018

Dnes si pripomenieme 2 osobnosti ktoré mali čo do činenia s firmou Atari a dnes už nie sú medzi nami:
História firmy ATARI.14.History of ATARI. † Samuel Frederick " Ted " Dabney Jr. (15.5. 1937 - 26.5.2018). † Ray Kassar (2.1.1928 - 10.12.2017).

___________________________________________________________

31.05.2018

Tak som zohnal nejaké tie čipy 6810 čo ma dosť potešilo, už som nemal nijaké ako náhradu. Dnes som do 4.časti o US doubleri pridal ďalší firmware ktorý som našiel doma vo svojom archíve (niečo som prepísal a pripravil aj sám) a tak isto som do toho istého článku pridal nejaké tie nové informácie. "Prekopal" som 1.časť všetky veci o firmware a atr súbor som odtiaľ presunul do 4.časti - nech je to kompletne všetko na jednom mieste - ďakujem za porozumenie. Keď som písal prvú časť tak som naozaj netušil že mi to časom nabobtná na celé 4 časti ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: