Časovač 28 hodín, 28-hour timer.

By Administrator at augusta 27, 2015 16:50
Filed Under: Non-Atari

Niekedy treba zariadenie, ktoré vie spustiť časovanie aj na extrémnejšie časy a potrebujeme aby to bolo celkom presné - teda tá doba časovania. Existuje celkom zaujímavý čip CD4536, ale ten je vcelku horšie dostupný. Radšej som použil klasický čip CD4060, ktorý je naozaj veľmi dobre dostupný a rozhodlo to, že v GME mali kondenzátory 22uF/16V - nepolarizované. A bolo vystarané.

 


Potreboval som niečo čo stlačením naštartuje, napočíta 28 hodín a zase sa vypne. Ako na to ?


Nastavením výstupu na pin Q4 a nastavením časovania výstupu pomocou trimra M22 na 100 sekúnd (teda presne tuším 99,8 a nejaké drobné) je hotovo. Už stačí len prehodiť v bode X pripojenie na Q14 a časujeme na 28 hodín.


Pridal som aj tlačítko Reset, t.j, ak už je časovač spustený - stlačením Resetu sa začne čas počítať zase od začiatku.

Výhodou zapojenia je to, že po načítaní potrebného času je zariadenie úplne odpojené - tak isto aj záťaž a nie je možné aby sa samé zaplo.

 

A pridal som aj drobnú animáciu aby bolo jasné ako to funguje:

 

 

A posledná modifikácia, ktorá umožňuje tzv. Total stop, t.j. zariadenie sa okamžite na výstupe vypne. Použil som dve možnosti, jedna používa rozpínacie tlačítko, teda nič zložitého, druhá možnosť používa spínacie tlačítko. Je to o niečo zložitejšie, ale zase umožňuje použiť 3 úplne rovnaké tlačítka na prednom paneli. Čo sa hodí, to si vyberte.

 

 



Použité relé dokáže spínať prúd až 5A, takže sa s tým dajú napájať slušné odberové miesta, LEN POTOM NEZABUDNITE PRÍSLUšNE DIMENZOVAť  KÁBLE !

No a na záver komu by ten výsledný čas bol z nejakého dôvodu príliš dlhý, pripojením na iné výstupy čipu sa dajú dosiahnuť iné doby časovania, prehľad je v tejto tabuľke:


 

Celé je to tak jednoduché, že nejaký ďalší pokec nepovažujem za potrebný. Wink

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Black Widow - arcade game. Hra Čierna vdova.

By Administrator at augusta 10, 2015 19:30
Filed Under: Atari

 

Poznáme 8 bitové počítače Atari, ale to vyrábané portfolio výrobkov bolo podstatne širšie, vyrábali sa aj  hracie automaty - a tie po celú dobu poriadne zanedbávam ... skúsim to teraz "drobne" napraviť.

 

 

Atari vyrábalo aj arkádové hry a jednou z nich je aj vektorová arkádová hra Black Widow. Hra sa vyrazila do sveta v roku 1982. Stručná definícia hry - čierna vdova - teda pavúk tohoto mena bráni svoju sieť pred inváziou. Hráč musí pohybovať pavúkom po celej sieti a súčasne sa musí vyhnúť pasciam a tak isto musí zbierať bonusy - keď sa podarí eliminovať nepriateľov. Pavúk je riadený naraz dvomi joystickmi - ľavý slúži pre pohyb pavúka po sieti a pravým joystickom sa riadi smer výstrelov. Procesor ? - klasika, nám známy typ 6502.

 


Prikladám aj vlastné zapojenie aby sa hardwaroví nadšenci mohli pokochať:

Atari Black Widow Schematic.pdf (1,78 mb)


 

A vidíme že sa robili mašiny aj o "kúsok" väčšie ako tie čo najradšej používame, celému automatu vládla 19" CRT obrazovka. Nuž, aj toto bolo vtedajšou súčasťou výrobného portfólia firmy Atari a teda to tu pripomínam, aby sme netrvali len na veciach ktoré sú najznámejšie - fakt toho bolo vo výrobe podstatne viac a ten procesor 6502 poháňal skutočne veľa projektov.

 

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

08_2015 Blog, Notes.

By Administrator at augusta 08, 2015 11:43
Filed Under: Blog

08.08.2015

Dnes som si pozeral moje podklady a trošku som zaváhal či som už schému Atari 2600 uverejnil. Po chvíli som skonštatoval áno, už som ju uverejnil - v roku 2013 ... no, nejako mi v tom teple odchádza MMU ...

_______________________________________________________________________________

10.08.2015

Pretože je uhorková sezóna a teda oplatí sa vytiahnuť niečo nezvyčajné, tak som niečo netradičné vytiahol tiež - má to procesor 6502, dá sa na tom hrať a je to od Atari - len to zaberá trošku viac miesta ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Black-Widow-arkade-game.aspx

___________________________________________________________

14.08.2015

Ponukový katalóg pre počítač Atari 1400XL, pridané do pôvodného materiálu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-1400XL-a-1450XL-Computer-ATARI-XL-1400-and-1450XL.aspx

_________


____________________________________________________________

17.08.2015

Záznam z 14.08.2015 bol posledný urobený na mojom notebooku, na druhý deň ráno sa odobral do kremíkového neba ... himmelherrgott, akurát v najnevhodnejšiu dobu !

____________________________________________________________

21.08.2015

Včera sa stalo letecké nešťastie pri Dubnici nad Váhom.
Nechcem to zľahčovať a ani sa k tomu ďalej nechcem vyjadrovať (je to strašné nešťastie) - iba mi napadla jedna vec z môjho okolia. Chodím na jedno krásne miesto - je to miesto sútoku Ipľa s Dunajom, je tam jedna pekná dedinka a každý víkend v lete sa opakuje to isté - lietajú tam lietadlá z neďalekého leteckého klubu. Problém je len jediný, namiesto povolenej výšky 500m lietajú nad domami vo výške 50, niekedy 30m ! nad domami. Viete si predstaviť čo by nasledovalo ak by vysadil motor, do 10-15 sekúnd by to pilot zapichol niekomu do baráku ... Takže tieto pravidelné víkendové "nálety" niekokoľkokrát denne (ak sedíte na dvore, alebo tam niečo robíte) Vás držia v strehu, pretože neviete čo bude nasledovať za pár sekúnd.
Prečo sa to deje ? Sú tam 500m vysoké kopce a radar tam jednoducho nedovidí ...
Rozhodne by to bol zaujímavý námet pre leteckú inšpekciu, pretože nedodržiavanie leteckých predpisov je tu očividné.
Nedeje sa niečo podobné aj vo vašom okolí ?

____________________________________________________________

24.08.2015

Tak - už uplynulo 20 rokov odvtedy čo sa objavili Windows 95. Letí to. Medzitým Win NT4, Win 2000, Win XP, Vista 32 a 64 nadstavbami, Win 7 - tiež 32 a 64 bit, Win8, teraz Win 10 - no, celkom slušná rada. Ale naspäť k W95-ke, vraj stačila 386-ka a 4MB RAM, HHD = 40MByte. Áno, rozbehlo sa to, ale bolo to masochistov, absolútne pomalé. Mal som česť práve s takou mašinou robiť keď som zaskakoval za kolegu v jednej firme. Štart OS trval cez 15 minút (386DX-25MHz), takže času bolo dosť a dosť- ale na niečo iného. Badateľné zlepšenie nastalo pri zväčšení RAM na 8MB, ale aj tak štart zbehol tuším za 10 minút. 16MB RAM, ktoré som niekde splašil (zápožička) konečne z počítača urobila fungujúci stroj, teda z hľadiska odozvy. Nakoniec som si tiež v práci časom OS nainštaloval možno 10x, aby som si vyskúšal všetky finesy. Ešte pripomínam, diskety mali neštandartnú veľkosť kapacity - aby sa to nedalo ľahko skopírovať. Príjemné bolo zistenie, že keď som si nakopíroval súbory na jedno miesto na disku a inštalácia bola určite minimálne o rád rýchlejšia. Čo dodať ?

Nejako sa začínalo a dnes je to predsa len niekde inde. Vtedy to naproti MS-DOSu bola poriadna zmena, síce sa dalo prepnúť aj priamo do DOSu pri štarte, ale keď to grafické zobrazovanie fakt lákalo ... Nakoniec, pár časopisov z roku 1995 na tému Windows 95 som si odložil a aj po rokoch je to zaujímavé čítanie ... dnes sa na nad tým dá príjemne pobaviť.

___________________________________________________________

27.08.2015

Potrebovali ste niekedy časovač aj na extrémne dlhý čas ? Trebárs ako ja na celých 28 hodín ? Ako na to:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Casovac-28-hodin-28-hour-timer.aspx

_________

 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: