Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Switching power supply Atari - 5V/DC - part 12.

By Administrator at marca 25, 2020 10:30
Filed Under: Atari

Pretože doba pokročila a objavili sa nové možnosti (ale nemyslím tým teraz koronavírus) ako napájať počítače Atari (a nielen tie), tak sa dnes pozriem na 2 riešenia, ktoré sú svojím spôsobom mierne netradičné. Ukazuje sa že aj v zdrojoch prebiehajú postupné zmeny ktoré túto oblasť posúvajú stále ďalej a ďalej.

 

 

Doteraz sa používali hlavne tieto typy napájacích zdrojov:


1. - klasika, transformátor, usmerňovač, potom nasleduje stabilizátor typu 7805, uA723 s pomocným tranzistorom apod.

2. - klasika, transformátor, usmerňovač, nasleduje spínaný DC/DC zdroj s výstupom =5V

3. - klasika, spínaný AC/DC zdroj s výstupom 5V, zvyčajne vo forme ála kalkulačkový zdroj, alebo je to riešené ako zdroj bez krytu


Pred časom sa objavila "mutácia", kde sa v púzdre ktoré sa navonok tvári ako obyčajný transformátor nachádza kompletný spínaný AC/DC zdroj ktorý nevyžaduje žiadne dodatočné súčiastky - leda tak sa oplatí na vstupe AC pridať poistku (určite). Rozmery sú naozaj malé a takéto riešenie zdroja sa rozhodne oplatí. Popíšem tu 2 typy, obidva dávajú na výstupe pri 5V/DC/2A, čo je pre počítače Atari viac ako dosť a pritom stále z ďalšou viac ako slušnou prúdovou rezervou aj pre budúcnosť. Nevýhodou týchto zdrojov je vyššia cena, v prípade TRACO zdroja je tá cena už naozaj dosť výrazná. Tak isto je potrebné takéto "trafo" umiestniť do krabičky kde sú vývody chránené proti dotyku, celkom dobrým riešením je do pôvodného obalu vykuchaného zdroja umiestniť takýto nový zdroj.


Tesne pred vypuknutím momentálneho stavu som na webe našiel majiteľa takýchto zdrojov a zakúpil som pár kusov takýchto zdrojov, úplne nových - a boli dostupné za naozaj vynikajúcu cenu, bolo to hneď za BA tak som sa po ne zastavil osobne, neodolal som, ceny boli polovičné. Načo ich hodlám použiť je myslím si jasné.


Datasheet pre AC/DC zdroj MYRRA 47210:

Myrra-47000-Series.pdf (1,80 mb)

 

AC/DC zdroj MYRRA 47210


AC/DC zdroj MYRRA 47210, spodná strana.

Horná časť obrázku - DC výstup, spodná časť obrázku AC vstup.

 

Rozmery zdroja MYRRA:  šírka 47mm, výška 26mm, hĺbka 40mm,

celá kubatúra zdroja = 48.88cm³

________________________________________________________


Datasheet pre AC/DC zdroj TRACO TML 10105:

Traco Power TML 10105.pdf (1,54 mb)

 

AC/DC zdroj TRACO TML 10105


AC/DC zdroj TRACO TML 10105, spodná strana.

Vľavo AC vstup, vpravo DC výstup.


Rozmery zdroja TRACO:  šírka 64mm, výška 22mm, hĺbka 45mm,

celá kubatúra zdroja = 63.36cm³

 

Záverom malé porovnanie veľkostí zdroja MYRRA (5V/DC/2A) a originálneho napájacieho zdroja od Atari (5V/DC/1.5A):

 

Vľavo zdroj MYRRA, vpravo orig. zdroj ATARI.


Rozmery orig. zdroja Atari:  šírka 76mm, výška 67mm, hĺbka 146mm,

celá kubatúra zdroja = 743.43cm³

 

Takýto typ zdroja naozaj výrazne uľahčuje stavbu potrebného napájacieho zdroja.


Pri stavbe musíme dodržať niektoré veci dané tým že na primárnej strane pracujeme priamo zo sieťovým napätím (nezabúdať na istenie zdroja poistkou !).

 

Na druhú stranu - kto ide to tohoto by mal vedieť do čoho sa púšťa a teda mal by byť aj primerane opatrný, tu sa zbrklosť skutočne neodpúšťa.

Je to naozaj zaujímavá alternatíva ako si postaviť doma náhradný 5V zdroj napájania pre počítač, alebo to bude vhodné aj pre niečo iné.

Je tu aj nevýhoda, zdroje sú urobené ako nerozoberateľné (viď zdroj MYRRA), t.j. v prípade poruchy nám zostáva iba jediná možnosť t.j. kompletná výmena tejto časti. Nuž, zase raz niečo za niečo.

Ak z akýchkoľvek dôvodov považujete za potrebné nahradiť pôvodný zdroj - stojí za zamyslenie použiť ako náhradu práve takýto zdroj, ušetríte kopu miesta a výmena by naozaj nemala byť ťažká, teda a nemáte vo svojej výbave zaliaty zdroj, tam by sa dostať dovnútra zdroja bola poriadna fuška ..., v prípade použitia novej, nepôvodnej krabičky je situácia jednoduchá.

___________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava LDW Super 2000. Repair FD unit LDW Super 2000.

By Administrator at marca 23, 2020 12:00
Filed Under: Atari

Dostala sa mi do rúk na opravu táto disketová jednotka - LDW Super 2000. Celkom som sa potešil, pretože pred mnohými rokmi (bol to rok 1989) som chcel byť tiež jej majiteľom. Prešli roky, síce jej majiteľom nie som dodnes (mám, či presnejšie povedané mal som z nej iba jednu, jedinú vec - ešte sa k tomu dostanem), ale aspoň som sa jej mohol lepšie pozrieť na "zúbky". Ale na to aby som sa na to mohol pozrieť musel som si k nej najprv postaviť zdroj a až potom som mohol začať hľadať kde je problém a prečo jednotka nefunguje.

 

Zdroj pre túto jednotku je oproti iným netradičný, používa dva samostatné, oddelené vstupy - prvý je na 9V/AC/1.5A max. a druhý má mať 16V/AC/0.85A max. Znovu zdôrazňujem, zdroj musí mať a teda používať 2 oddelené vinutia. Zdroj som zostavil s použitím 2 samostatných transformátorov, pretože požadované vinutia na jednom trafe akosi len tak ľahko nezoženiete. Ako to už býva, transformátory ktoré sa hodia sa naozaj zle zháňajú. Schéma takéhoto zdroja je zbytočná, vovnútri sú len spomínané trafá a 1A spoločná poistka na ich primári (+ indikačná LED). Použité trafáky sú na 9V/AC/1.5A a 15V/AC/2A - t.j. to čo som doma našiel (teda v pivnici, von v týchto časoch sa veľmi neoplatí ísť zháňať súčiastky ...), ešte stále je v použitej skrinke dosť voľného miesta. Čiže prvý transformátor je O.K. (odber sa pohybuje pod 1A ), druhý je poriadne predimenzovaný - a ako vedľajší efekt práve u neho sa to tu hodí, ešte to v texte popíšem. To že dáva o 1V na výstupe menej je v tomto zapojení nepodstatné, pretože po usmernení sa z neho vyrába 12V a teda rezerva (cez 23V na vstupe do stabilizátoru 12V) je viac ako dostatočná.

 

Zdroj bol koncipovaný ako čo najjednoduchší a preto nemá na sebe vypínač.

(Dá sa dodatočne dorobiť, ale na zdrojoch pre Atari to nie je obvyklé.)

 

Takto napájací zdroj vyzerá spredu, je urobená aj  indikácia že je pripojený v sieti. Na prepojenie je použitý plochý vodič (dĺžka = 1.5m), ktorý má 8 žíl a žily sú vždy zdvojené, teda (1+2), (3+4), (5+6) a (7+8). Vďaka zdvojeniu na vodičoch nie je až taký veľký úbytok napätia. Výhodou takéhoto zapojenia je to, že prívodný konektor kľudne môžete otočiť aj naopak, nič sa nestane, stále budú potrebné napätia tam kde treba. Vývody (1+2) - (7+8) poskytujú 15V/AC, vývody bližšie k stredu (3+4) - (5+6) zase dávajú 9V/AC.


Tu je už na náhradný zdroj pripojený 8-žilový prepojovací káblik.

Zdroj je zapnutý, svieti indikačná LED.

 

Teraz krátko k napájaciemu konektoru na jednotke LDW Super 2000:


Dosť dlho som si lámal hlavu ako to zapojiť cez pôvodný konektor a pritom nič neposr..ť. Napokon ma napadlo jednoduché riešenie - použil som dutinky z napájania počítačových PC mechaník - sedí to tam ako uliate. Niekedy je jednoduché riešenie najlepšie, originálny konektor aj tak nezoženiem.

 

Niekedy je sila v jednoduchosti ... som si vedomý že to nie je ideál, ale nemusel som robiť v jednotke kvôli tomu žiadnu úpravu. Tento kanibalizovaný konektor poslúžil ako zdroj použitých dutiniek pre pripojenie do pôvodného konektoru disketovej jednotky LDW Super 2000.

 

Teraz si pozrieme zapojenie prívodného konektoru na jednotke LDW Super 2000. Prečo ? Pretože doteraz uverejnené obrázky mali blbé zapojenie vývodov ! Takže ako vždy sa oplatí si všetko najprv odpredu premerať a nespoliehať sa že všetko čo je na webe je aj správne zapojené a nakreslené. Je naozaj zaujímavé prečo zvolili takéto komplikované oddelené napájanie - keď sa to nakoniec po usmernení aj tak zlúči do spoločného bodu voči zemi.

Hja, cesty návrhárov sú niekedy nevyspytateľné ...


Jednotka používa takú istú Eprom (obsah) ako jednotka Indus GT, čiže je jej derivátom, tak ako CA-2001 (to je lacnejšia verzia, nemá vôbec dvierka = nižšia cena). 


Ako perličku uvediem že už na základe tohoto v pôvodnom článku o LDW Super 2000 publikovaného správneho obrázku som videl na webe opravené zapojenie konektoru - ale bez uvedenia zdroja tejto opravy pôvodnej chyby.


Tu to nakreslené zapojenie napájacieho konektoru sedí - skontrolované.

 

 

Čo ma fascinuje je to že stále koluje na webe zlé zapojenie vývodov napájania na konektore na webe - a doteraz nikto na to neupozornil ...

 

Prívody z kábliku od zdroja sú ukončené takto - na dutinky som dal teplom zmrštiteľnú bužírku a teda nehrozí skrat. Čiže krajné dutinky = 2x čierna, dutinky bližšie k stredu = žltá +červená.

 

No a to je asi tak všetko čo treba napísať o tomto náhradnom zdroji, funguje a robí to čo sa od neho očakáva. Je poskladaný z domácich zásob, čiže možno použitá krabička by mohla byť aj menšia, ale zase som nič nemusel kupovať, takže toto bolo rozhodujúce. (Skelet pre zdroj je pôvodne z externého disku ktorý sa pripájal na paralelný port, léta páně ..., ale zase je na skrinke vyriešené chladenie = veľa otvorov.)

 

No a už idem na vlastnú disketovku:

 

Prvá vec čo ma zarazila bola konštrukcia zdrojovej napájacej časti - nasadzuje sa hore nohami nad zadnou časťou floppy jednotky a súčasťou dosky sú aj dva stabilizátory 7805 a 7812. Ak sú tieto na svojom mieste zle zaletované tak spôsobujú silné pnutie na svojich vývodoch ktoré práve môže byť príčinou porúch stabilizátorov a to až s fatálnymi dôsledkami. Riešenie takto riešeného oddeliteľného zdroja spôsobuje nemalé problémy ak potrebujete merať v zapnutej jednotke - treba dať každý stabilizátor na nejaký samostatný chladič. Nuž takéto riešenie túto jednotku v mojom rebríčku nadšenosti pre to aby som ju vlastnil znížilo o pekných pár bodov. Stabilizátory nemali pod sebou vôbec žiadnu teplovodivú pastu, nebol tam po nej ani náznak (zjavne sa to vtedy nepoužívalo, nielen na tejto jednotke).

 

V tejto pozícii je zdrojová časť nainštalovaná v jednotke.


Tu je to už otočené "hore nohami", na bokoch je videť stabilizátory. Naľavo 7812, napravo 7805. Pri osadzovaní dosky naspäť na svoje miesto usmerňovače mierne zavadzajú, drhnú svojím krajom o vlastnú FD mechaniku. Je to len drobnosť, ale nemalo by sa to zachytávať.


Detailný pohľad na konektor, horné kolíky blízko seba = 9V/AC,

dolné viac od seba vzdialené kolíky = 16V/AC.


Stabilizátor 12V - 7812. Tak ako bol zapájkovaný tlačil dosku zdroja smerom nahor o cca 3mm vyššie a prehýbal zdrojovú dosku do oblúku (stredná časť bola najvyššie). Pri takom pnutí určite niečo časom nevydrží - a tu to bolo tiež aj na opačnej strane - 5V stabilizátor, nebol originál, už ho tam niekto naletoval nanovo - bolo prasknuté priletovanie Gnd. Keď som začal merať (doska zdroja bola vybratá von a meral som zdroj naprázdno) tak na vstupe 13V/DC a na výstupe keďže zem nemala na stabilizátore kontakt - dtto tam bolo celých 13V ... mierne som sa orosil a dal si hodinu pauzu. 7812-ka sa mi tak isto nepozdávala, tiež tam bol problém (na výstupe 0.5V), radšej než som začal robiť niečo iné - najprv som vymenil obidva stabilizátory - ale prívody k nim som urobil po svojom. Fotka bola urobená až potom keď som tam dal pastu, ale aj tak som 7812-ku vymenil skôr ako som to celé zapol. Našťastie ... Tak si myslím že než sa mi to dostalo do rúk asi najprv vypovedala LM7812 a nie LM7805, takže vovnútri to vďaka tomu nič nepošahalo. Uff, úľava, problém bol naozaj v zdrojovej časti. Ale ako sa ukázalo bola tam ešte jedna drobnosť čo nebola v poriadku - Eprom, ešte sa k tomu dostanem.


Takto sa jednoduchým spôsobom na obidvoch stranách (tu 7805-ka, toto som to urobil aj pre 7812-ku) odstránilo nebezpečné pnutie pri nesprávne osadených stabilizátoroch. Odpájkovať priamo vývody na plošáku je dosť riziko, je to tam nejaké prťavé - práve tam kde by to malo byť robustné - zase mínus v mojom rebríčku. Zdrojová doska teraz sedí pekne rovno na svojom mieste tak ako treba.

 

Ešte než som do zdrojovej časti v jednotke pustil "šťavu" - najprv nasledovalo klasické kompletné čistenie jednotky pred jej prvotným spustením po výmene stabilizátorov (som rád že som ju neskúsil najprv zapnúť z mojím novým zdrojom a starými stabilizátormi, to by bolo dymu ...).

 

Keď som jednotku otvoril tak pre istotu som vybral Eprom 2732 a dal som zverifikovať obsah, toto pri opravách naozaj robím vždy. Dosť často je všetko v poriadku, tu ale 2 byty kde mal byť správny obsah mali tam jeden bitík o jednu hodnotu vyššie ako by sa patrilo, čiže verifikácia nezbehla. No, našťastie tento problém bol naozaj jednoduchý na opravu. LDW Super 2000 síce nemám, ale originál Eprom v šuplíku áno! Takže vymenil som Eprom-ku a bolo. (Mal som ju doma už naozaj hoooodne dlho, aj som si hovoril či ju nepremažem a budem ju mať pripravenú na niečo iného, nestalo sa, nakoniec sa predsa len dočkala a išla na miesto kam patrí.)

Obsah sa dá nanovo napáliť aj do starej Eprom, ale ak mám dobré riešenie (hlavne ak je náhradná Eprom k dispozícii) tak som radšej urobil výmenu. Potom som už po poskladaní jednotky mohol zapnúť napájanie. A jednotka funguje ...

 

Ale zatiaľ sa ešte pozrime pár obrázkami priamo do jednotky:


Napravo odpojený konektor na disketovú jednotku, v strede malý konektor ktorý ide na univerzálnu hlavu.


Konektor na univerzálnu hlavu má v sebe kľúč, takže naopak ho na jeho miesto neosadíte.

Kryt pliešku je potiahnutý priehľadnou nevodivou fóliou a tá už vekom slušne popraskala.


Pre mňa dôležitá informácia ktorá doteraz na webe nikde nebola dostupná - disketa sa v jednotke otáča rýchlosťou 288/rpm, teda točí sa rýchlosťou 4.8 otáčky za sekundu - túto informáciu som pridal aj do môjho prvého článku o LDW Super 2000. Najprv ešte než som to rozobral som špekuloval ako odmeriam otáčky - a po otvorení som zistil že výrobca mi túto robotu maximálne zjednodušil - mám to tu na "tanieri", teda presnejšie na zotrvačníku priamo na samolepke. Tak toto bolo príjemné prekvápko - blbé je niečo iné - na celej mechanike nie je ani jeden jediný údaj ktorý by povedal alebo naznačil kto je výrobcom tejto mechaniky a teda táto infomácia tu bytostne chýba. (Samolepku som nechcel odlepovať.)

Takáto náhradná FD jednotka (tobôž bez označenia) sa bude v dnešnej dobe ak sa pokazí naozaj už veľmi ťažko zháňať.


Krokový motorček hlavy vyzerá že je štandartný, je použitý aj v disketovej jednotke

Atari 1050, má presne rovnaké hodnoty odporu vinutia a aj vonkajšie rozmery,

rovnaký počet krokov na otáčku.


Takto vyzerajú samotné "vnútornosti" disketovej jednotky LDW Super 2000.


Hlavička má kompletné odtienenie - na rozdiel od Atari 1050.


Na hornej pravej strane je "hydraulika" otvárania predného krytu. Nálepka Demobit 1995 sa po tých rokoch stala skutočnou integrálnou súčasťou spodného krytu (= je už asi neodstrániteľná). Na spodnej prednej strane jednotky sú urobené vetracie otvory. Tak isto sú aj na jej bočnom plechovom kryte z obidvoch strán. Výborne, takto by to malo byť, lenže ... ako to už býva:

 

vetracie otvory sa nachádzajú iba na spodnej strane disketovej jednotky, t.j. teplo nemá kam odísť ..., odvetrávanie je vďaka tomu svojím spôsobom v čude. Gumové nožičky by rozhodne lepšie poslúžili keby boli uchytené na bočných plechoch - zdvihla by sa tým svetlá výška jednotky od stola. No neviem, očakávania boli veľké, teraz som už zase späť na zemi.

Sakra, to fakt všade musí byť nejaké kurvítko ? Odpoviem si sám - určite áno (Laughing).

 

Teraz už s nadhľadom a úsmevom: Ako som písal  - dym zo súčiastok po zapnutí jednotky neunikol a tak vďaka tomu že dym zostal na svojom mieste tak disketová jednotka zase začala kompletne fungovať. Samozrejme ma to potešilo že je zase funkčná, veď to je nakoniec cieľom všetkých opráv.

Laughing   Laughing   Laughing

Poznámky:

- FD jednotka točí 288/ot./min, toto je pre mňa naozaj nová informácia, (a určite nielen pre mňa)

- pretože FD jednotka je celá z kovu, tak stabilizátory účinne rozvádzajú teplo (po použití teplovodivej pasty) po celom obvode jednotky a ani po zakrytovaní nie je teplota nijako vysoká, oproti napr. A1050 a XF551 je podstatne chladnejšia - aj napriek tu vyslovene zle urobeným chladiacim otvorom. Rozvodu tepla účinne pomáha samotná floppy mechanika pretože je masívna a je priamo použitá ako súčasť chladenia. Jednotku som mal zapnutú niekoľko hodín, nemá s teplotou žiaden problém, je iba vlažná, oteplenie skutočne nie je vysoké - a to je naozaj príjemné prekvapenie.

- jednotka po zapnutí bez diskety síce skočí na track 00 - na displeji sa objaví 00, ale po 10 sekundách sama skočí na stopu č.39, toto robí štandartne aj po nahratí programu. Teda či sa to niekomu páči či nepáči, treba čakať až to skončí na tracku 39, toto naozaj výrazne zdržuje pri práci s touto jednotkou (na konci som pridal video kde je tento jav vidieť). Síce sa dajú dvierka otvoriť aj skôr, ale nemáte istotu že si tým niečo neposerkáte.

- dobrou správou je to že motor je integrovaný priamo v stredovom tŕni, t.j. nehrozí zháňanie plochej remeničky ako u A1050.

- ak je založená disketa nastáva po štarte okamžitý boot, tam nie je žiadne oneskorenie.

- samotný napájací konektor - tu sa výrobca predháňal z inými v tom aby postavil niečo čo sa bude ťažko zháňať. Úmysel mu vyšiel dokonale, až tak dokonale, že majitelia asi budú nadávať doživotne (teda ak stratia zdroj, alebo zoženú samotnú jednotku bez zdroja). Jednoduché, pritom dokonalé a účinné kurvítko.

- zozadu je prepínač pre Single alebo Double režim, doteraz som nepochopil načo je to dobré, fungoval som stále v polohe Double (išlo formátovať aj S a D), chvíľu mi trvalo než som pochopil že je na to určený switch č.3 a nie č.4, takže na toto bacha, nie je to dobre označené, mne pri tom pomohla schéma. Manuál na nastavenie prepínačov som odignoroval.

- jednotka je v prevádzke na môj vkus dosť hlučná (viď video), aj keď som ju pred spustením premazal (hlavne koľajničky).

- konštrukcia napájacieho zdroja. Do jednotky treba priviesť 4 dráty aby ste dodali potrebné 2 napätia. Prečo jednoducho keď sa to dá urobiť aj komplikovane. Radšej - no comment. Viem si predstaviť ako to urobiť jednoduchšie, iba jedným zdrojom a teda iba 2 dráty - ale keďže nie som majiteľom tak to tu nebudem ďalej pitvať.

- čo je príjemné, vďaka displeju, 3x LED + 4x tlačítka dostávate naozaj enormné množstvo informácií, ale ak je nejaký problém tak jednotka pípa, bliká a je z nej vianočný stromček.

- skúšal som jednotku len v BiboDose a pod DOS 2.5, takže ultra rýchlosti som neskúšal, nakoniec toto je vecou majiteľa, v základných režimoch disketovka funguje.

- pod páčkou mechaniky som našiel vloženú plastovú podložku (tzv. "samodomo" úprava) ktorá výrazne zvyšovala prítlak stredového třňa na disketu. Zmysel uvedeného opatrenia som nepochopil, pretože po vybratí plastovej  podložky jednotka funguje tak ako má tiež, tak to išlo von.

- je obdivuhodné čo všetko sa podarilo dostať do Eprom o veľkosti 4kB, väčšina mašín pre Atari ak používa upravené FD jednotky pre Track zobrazenie potrebuje Eprom o dvojnásobnej veľkosti, teda 8kB. Takže tu je to vo firmware dostiahnuté až do extrému. Za toto palec nahor.

- na druhú stranu, je tu na základnej doske použitých 24 čipov čo je už naozaj hodne.


A je tu posledná vec čo ma napadla - týka sa zdroja - filtračné kondenzátory, vetva pre 5V je v poriadku, je tam kondenzátor 4700uF/25V, skutočné napätie na ňom po usmernení je mierne cez 13V/DC, teda je to v pohode (merané pred stabilizátorom 7805). Problém vidím vo vetve pre 12V, pretože tam je napätie pred stabilizátorom na hodnote už cez 23V/DC - a je tam použitý kondenzátor 3300uF/25V ... t.j. napäťová rezerva je skutočne minimálna. A tento stav by bol ešte horší ak by som nepoužil "tvrdý" zdroj 15V. Pri "mäkšom" zdroji (trafo na prúd 1A a menej) by výsledné DC napätie v kľude bez problémov mohlo prekročiť aj tých 25V. Keď strelí kondenzátor v zariadení tak to je naozaj parádna paseka a elektrolyt z neho ak sa rozprskne po základnej doske, diskete  ... no, nechcel by som to potom oživovať.

(Spomínané "mäkšie" trafáky mávajú bez záťaže vyššie výstupné napätie.)


Čiže tento kondenzátor sa oplatí vymeniť za nový = 3300uF/35V,


akurát teraz v tomto období do obchodu pre neho naozaj nepobežím, takže tam zostáva pôvodný. Dobré je použiť trafo ktoré dáva 14V/AC/1A - akurát ho ale skúste zohnať ... výmena kondenzátoru je rozhodne jednoduchším riešením. Miesto pre nový o niečo väčší kondenzátor je na pôvodnej doske dostatočne veľké. (Aspoň niečo čo nám neurobí problém.)

___________________

Poznámka 07.04.2020:

Práve som zohnal trafo 13.8V/AC/1.3A ... je to ako vždy po funuse, už je to pritom dávno celé z domu. (Je podstatne menšie ako to čo som tam dal.)

Práve včera som sa na webe dozvedel že "praskanie" vývodov stabilizátorov vďaka umiestneniu na zdrojovej doske je vec rozšírená, no, pretože ja som ju doma doteraz nemal tak som na tento problém musel prísť sám. Laughing

_________________________

Jednoduchým riešením pri vybratej zdrojovej dosky z FD jednotky je pripojiť spomínanú kapacitu 3300uF/25V (priamo na jeho vývody vo vybratej zdrojovej časti ) na zdroj premenného napätia a kondenzátor som formoval, t.j. pár hodín som naň pripojil 15V, potom som to zdvihol na 20V a nakoniec na 23V. Jednoduché riešenie, akurát je to časovo náročné. Teraz by už mal vydržať na sebe aj 25V bez problémov, aj keď tam by to nemalo vyskočiť. Síce je to núdzové riešenie, ale celkom dobré.

 

Záverom ešte prikladám video ako sa správa disketová jednotka LDW Super 2000 po zapnutí - keď ešte nie je založená disketa:

Video:

LDW Super 2000_1.mp4 (3,48 mb)

(Ak je vložená disketa začne okamžite čítanie, potom po načítaní programu zase počká 10 sekúnd a nasleduje skok na track no.39.)

Video z vlastnej prevádzky som nerobil - a ani už neurobím, pretože jednotku som už poslal naspäť jej majiteľovi, ale nie je tam nič svetoborného pri prevádzke.


A tak po tých rokoch prišlo vytriezvenie, netvrdím že je to zlé, ale asi udržať ju v chode v budúcnosti bude vyžadovať oveľa viac úsilia ako som očakával. Teraz už s ľahkým srdcom ju vrátim majiteľovi a pri zazretí tejto jednotky niekde na nejakom zraze už nebudem mať cukanie v kútiku úst. Už mi za ňou dušička nepiští, zostanem pri svojich Atari 1050 a Atari XF551.

___________________________________________________________

Prvý pôvodný článok o LDW Super 2000 kde je obsah Eprom, schéma, manuál a iné:

LDW-Super-2000_part1

______________________

Poznámka na záver:

No a pretože s jedlom rastie chuť (akosi "vďaka" koronavírusu a sedeniu doma je na to viac času) tak som sa pozrel ešte na jednu svoju disketovú jednotku ktorá začala po čase blbnúť, ale o tom zase niekedy inokedy.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 - ešte raz oživenie tejto jednotky, once again reviving this unit. Modding XF551.

By Administrator at marca 17, 2020 07:50
Filed Under: Atari

 

 

Pred časom (minuloročný Forever) som zaznamenal štipľavú (nelichotivú) poznámku na adresu možnej opravy disketových jednotiek pre Atari: "Veď tam nie je čo robiť" (našťastie to nebolo od ataristu). A tak som si povedal že ešte raz zdokumentujem opravu a modding jednej takejto disketovej jednotky a to konkrétne Atari XF551 a potom si už môžete utvoriť obraz o tom ako sa s tým robí a čo Vás môže (ale aj nemusí) čakať. Tento článok je čo sa týka počtu uverejnených fotografií asi bezkonkurenčne najväčší.

 

Poznámka: Článok bol napísaný presne pred mesiacom, vtedy som ešte dúfal že Forever bude.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 


Disketová jednotka po zapnutí nerobila vôbec nič. Plast má po tých rokoch už tú zvláštnu patinu ktorá ide mierne do žltého odtieňa, je to dôsledok dlhodobého vystavenia slnečným lúčom kedy plast začne farebne degradovať. (Buď jednotka intenzívne pracovala na slnečnom mieste, alebo bola uskladnená na mieste kde na ňu "dovidelo" slnko.) S týmto historickým povlakom som nerobil vôbec nič, samotná floppy jednotka má predný kryt ktorý je o poznanie tmavší a "ťahá" pekne do šeda, pravdepodobne tu bol použitý kvalitnejší plast.

 

Najprv sa pozrieme na základnú dosku:


Najprv som založil moju "pracovnú" verziu Eprom, potom ju nahradím konkrétnou Eprom.


Základná doska má na sebe správne označenie prepojok pre mikroprocesory 8040 a 8050.

(Toto nebýva samozrejmosťou - bohužiaľ.)


Čistá doska (prevedenie), nakoniec to platí aj na jej druhú stranu.

(Založená moja "pracovná" Eprom.)

 

Strana spojov, žiadne drátkovanie, žiadne prerušenie cestičiek, správne označenie stavu vypínača, nakoniec sa ukázalo že sa doska predsa len dá urobiť aj bez chýb. Je to prvá doska ktorú som mal v rukách a nemala na sebe urobené dodatočné úpravy. (A že som ich mal v rukách celkom dosť.) To že sa tam nachádzajú stopy po pájkovacej paste nie je nič objavné. Len ten mizerný materiál z ktorého je urobená vlastná doska ...

 

Oblasť vypínača napájania, čistá robota, žiadne prídavné vodiče a preškrabnuté spoje, toto sa mi páči. Všimnite si napravo označenie 276 (čip U6) namiesto označenia 2764, teda tu sa napriek všetkému chybe nevyhli. Fakt ani jedna mašina nemá 100%-ne dobre označenú dosku ???


SIO konektory a ich zapojenie na doske je naprosto v poriadku.

 

Disketová jednotka už mala za sebou modding - zodpovedajúci tak úprave možno niekedy roku 1990±1992. Akurát nič nefungovalo tak ako by bolo treba. Jednotlivé veci medzi sebou prestali komunikovať. Tak som všetko prídavné vyhodil aby som mohol rozbehať jednotku a až potom som začal pridávať veci na modding ála Igi..

 

Pozrime si to:

 

No.1 - vybratý mikrospínač pre režim Write protect:


Je tu zabudovaná možnosť režimu vypnutia, Write protect, ale bolo to len tak nejako naozaj doplnkovo. Nejedná sa o pôvodnú vec, bola to homemade úprava. Žeby sa s tým dobre pracovalo ... bol tam len mikrospínač - to ho bolo treba držať stlačený po celú dobu zápisu na chránenú disketu ? ... Pfff ...


Na prednej stene je urobený malý otvor pre mikrospínač.


No.2 - vyhodil som homemade snímač indexového otvoru ktorý má slúžiť pre obojstranné používanie diskiet:


Snímač "trčal" von tak, že nebolo možné priamo len tak položiť mechaniku na rovný stôl a prevedenie bolo  - no, také dobové, bez ďalšieho iba radšej - no comment. Bude nahradený elegantnejším riešením. Mimochodom, pri testoch toto tiež nechcelo fungovať. Na obrázku je vidieť pôvodnú elektroniku a motorček ktorý mal na sebe nalepený čierny papier - práve táto časť elektroniky bola nefunkčná. Homemade verzia - made in samodomo, kvalita mizerná.

 

Pravdepodobne to možno pred rokmi aj fungovalo, teraz to ale išlo von.

 

Vidieť že to trčalo smerom nadol nad obrys FD mechaniky. Nech ste s tým pohli kde ste chceli tak sa to vždy o niečo zachytilo. Bŕŕŕ - kedysi to asi fungovalo, ale myslím si že dnes sa to dá naozaj urobiť o niečo vzhľadnejšie - a tak že to nezavadzia a do ničoho sa to nebude zachytávať a nebude to vyčnievať mimo obrysu FD mechaniky.

 

Pretože pôvodný snímač indexového otvoru bol na svojom pôvodnom mieste tak som drátiky prepojil naspäť. Nakoniec som to dostal do stavu keď po založení diskety jednotka začala bootovať (asi na cca 2 sec), bolo počuť prebiehajúci prenos a ... následne to vždy odumrelo a zamrzlo. Po pozretí všetkého možného som sa dočítal že asi bude blbý krokový motor posunu hlavičky (nebol, sám som tipoval že to on nebude, je naozaj dobré sa držať vlastného rozumu). Vlastný motherboard som otestoval s inou mechanikou - no problem. Chce to teda buď novú mechaniku alebo skúsiť inú elektroniku na tejto FD mechanike. Takže toto čakalo (muselo) a išiel som riešiť iné problémy ktoré tam tak isto boli.


Začal som tým najjednoduchším čo tam bolo:


No.3 - na spodnom kryte chýbala jedna gumová nožička, najmenší problém, presne takú som mal doma, vyriešené za pár sekúnd.

 

No.4 - na motherboarde išiel strašne ťažko pôvodný vypínač, až sa sekol definitívne. Najjednoduchšie riešenie - nahradil som ho páčkovým dvojitým prepínačom:

 

Pretože pôvodný vypínač momentálne nemám tak ho bolo treba nahradiť  nejakým iným riešením.

Použil som riešenie ktoré mám už odskúšané.

(Tu asi stojí za to spomenúť že je tu prichytenie SIO konektorov na doske pomocou nitov.)


Najprv bolo treba odstrihnúť prívody pôvodného vypínača a ich konce z dosky odpájkovať.


"Vybratý" pôvodný vypínač, teda skôr jeho zbytky.


Vlastný vypínač - postupne rozobratý na jednotlivé diely.


Jediná vec ktorá je potrebná na opätovné použitie - jedná sa o kovový držiak.

(Otvor má ešte pôvodný vzhľad.)

 

Pôvodný "obdĺžnikový" otvor v držiaku treba pilníkom zväčšiť na otvor vhodný pre nový spínač.

Tu je už konečná úprava otvoru v držiaku  na nové použitie prevedená.

 

Držiak môžeme osadiť na jeho pôvodné miesto a zapájkovať.


Osadíme do držiaku nový vypínač.


Vypínač ma dvojité kontakty, takže jeho spoľahlivosť v prevádzke bude naozaj vysoká.

(A myslím si že je to aj príjemnejšie na manipuláciu ako pôvodný vypínač.)

 

Dvojice kontaktov spojíme a zapájkujeme do základnej dosky.

 

Následne takto do tvaru "V" zapojíme aj ostatné kontakty.


Kompletne zapojené (a funkčné).


Celkový vzhľad po tejto oprave.

 

No.5 - vyčistenie mechaniky od nánosov prachu:

 

Nejaký ten nazbieraný prach.


Dtto.


No.6 - oprava odpadnutého U pliešku na kryte snímacej a zapisovacej hlavičky:


Tu chýba odpadnutý "U" pliešok,  je to veľmi častá vec ktorá sa stane, dôležité je aby pliešok nezapadol niekde na elektroniku počas používania disketovej jednotky - až potom by začala skutočná "zábava". Práve toto mohlo byť príčinou problémov na tejto konkrétnej jednotke, nepodceňujte to. Tuším ešte som nemal v rukách FD originálnu jednotku kde by tento pliešok vekom neodpadol. Pretože pliešok slúži na ochranu univerzálnej hlavičky pred rušením je dosť dôležité aby bol na svojom mieste a plnil tak funkciu na ktorú bol určený.


"Previnilec" čaká na opätovné nalepeniena svoje miesto.


"U" pliešok už osadený na svojom pôvodnom mieste.

 

Tu som sa zasekol, pretože som chcel použiť pôvodnú mechaniku, akurát som dosť dlho (naozaj hodne dlho ...) nevedel zohnať zodpovedajúcu elektroniku. Nechcel som tam dávať inú 5.25" DD/DS mechaniku, lebo náhradnú na toto miesto som nemal. Ak by som použil inú štandartnú mechaniku 5.25" - akosi sa mi nechcelo robiť mechanické úpravy - zase rezať do chladiča, robiť nový káblik pre prívod signálov na FD mechaniku atď. a vymýšľať kam premiestnim kondenzátory zo zdroja (tie 3 veľké). Nakoniec som mal šťastie a zodpovedajúcu potrebnú elektroniku som predsa len zohnal (ale trvalo to ...).


No.7 - tu si pozrieme pôvodnú elektroniku s motorčekom a druhú náhradnú elektroniku, ktorú som použil:

 

Pôvodná zle fungujúca doska elektroniky (odložená do zásob na nejaké možné ND).

 

Náhradná, plne funkčná doska elektroniky, tá je tam nasadená teraz.

 

Táto výmena znamenala kompletné vybratie dosky elektroniky FD von z jednotky, rozpojenie prívodov kabeláže a prehodenie dosák namiesto pôvodných. Pôvodný zostal predný panel jednotky, tlakový odliatok, horná mechanická časť priklápania stredového tŕňu, vlastná hlavička s pojazdom a krokovým motorčekom. Nebolo to také ľahké rozobrať, šróby držali tak pevne že pri ich uvoľnení sa ozval ostrý praskavý zvuk (po tých rokoch = zapečené šróby - nasucho), chcelo to na uvoľnenie použiť veľký krížový šróbovák a vyvinúť naozaj hodne sily. Po skompletovaní a otestovaní sa potvrdilo že krokový motorček posunu hlavy je absolútne v poriadku a disketová jednotka číta, formátuje a zapisuje (takže niekedy niektoré info na webe berte naozaj s veľkou rezervou - môj prípad). Teraz som konečne mohol pokračovať v celkovom oživovaní a moddingu ďalej.


No.8 - pretože majiteľ disketovky nechcel v jednotke použiť DC/DC meniče a chcel som sa vyhnúť prehrievaniu chladiča (a tým aj kondenzátorov pri usmerňovači) tak som pridal 2 chladiče:


Osobne som veľkým priaznivcom použitia DC/DC meničov, zďaleka netreba z jednotky odvádzať také prebytočné teplo ako u pôvodného zdroja. No ale tu som išiel cestou klasiky - sú pridané dodatočné chladiče. Tieto chladiče pridali cca 190cm² chladiacej plochy - a to je na výslednej nižšej teplote celého chladiča už zreteľnejšie poznať. Miesta na umiestnenie týchto chladičov v disketovej jednotke je dosť - a pritom to samozrejme závisí aj od toho aké typy chladičov čo chcete použiť máte k dispozícii.

 

Umiestnenie pridaných chladičov je jasné z tejto fotografie.


Umiestnenie chladičov nebráni prístupu k súčiastkam ktoré sú pod nimi.

A ak zavadzajú - potom stačí zhodiť iba 2 šróby.


Z obidvoch strán je dostatočný prístup vzduchu. Síce by bolo vhodnejšie použiť rebrovanie "na kolmo", ale taký chladič doma k dispozícii nebol - ale aj tak je to stále lepšie ako keby tam nič nebolo pridané.

 

No.9 - na prednej stenu FD jednotky (tam kde bol doteraz otvor pre mikrospínač WP) som otvor zväčšil a osadil zelenú LED ako indikáciu napájania:


Disketová jednotka Atari XF551 priamo z výroby nemá na sebe žiadnu indikáciu stavu že je zapnutá. (Také malé kurvítko v praxi. Laughing ) Teraz je už indikácia stavu zapnutia jednotky k dispozícii.

 

Napájanie 5V pre zelenú LED som zobral priamo z prívodného konektoru napájania FD jednotky.

 

Ako zapojiť jednu LED s predradným odporom (470Ω) do predného panelu som sem nedal, kto sa do pustí do takýchto vecí tak právom predpokladám že vie ako urobiť takúto triviálnu vec ...


Indikačná LED na mieste pôvodného mikrospínača v tepelne zmrštiteľnej bužírke.

(Priamo v bužírke je schovaný aj odpor 470Ω.)

(Tento obrázok bude uverejnený v tomto článku ešte raz - ale v inej súvislosti.)


No.10 - úprava pätičky Eprom pre prepínač na 2x operačný systém:


Pôvodne tam bol osadený firmware verzie 7.7, čiže "vďaka" tomu jednotka mala zásadné problémy pri načítaní správnej hustoty ak bola počas chodu vymenená disketa. Nasadenie patchovaného firmware 7.7p bolo samozrejmosťou (odpadli problémy uvedené v prvej vete tohoto odstavca), pridať druhý veľmi šikovný OS HYPER-XF je priam povinnosťou.

 

Úprava je veľmi jednoduchá, treba prerušiť prívod k pinu č.2 (doteraz tam bolo 5V) a privedie sa na neho 5V cez odpor o hodnote v rozmedzí 2k2 ÷ 4k7. Najjednoduchšie sa to urobí zospodu preškrabnutím plošného spoja. Potom ak je pin 2 nezapojený (prepínač = Off, teda pin 2 = log.1) je dostupných horných 4kB Eprom (je tam patchovaný firmware 7.7,), ak pin 2 uzemníme tak je k dispozícii druhý OS (pin 2 = log.0 =Hyper-XF) v dolných 4kB Eprom. Prechod káblikov na druhú stranu využíva otvor ktorý je už priamo na motherboarde, čiže do základnej dosky netreba vŕtať.

 

No.11 - vyvedenie vývodov pre snímač hustoty - vývody pripojenia mikrospínača:

 

Táto dvojica káblikov ide na mikrospínač ktorý sleduje založenie diskety.

(červený - pin35 mikprocessor, modrý - zem)

 

No.12 - inštalácia nového snímača hustoty (je to funkčné iba pod OS Hyper-XF !), vďaka tomu je vždy správne rozpoznaná hustota založenej diskety:


Použitá malá doštička univerzálky na korú je uchytený mikrospínač a následne prilepené na svoje miesto sekundovým gélom. Poloha mikrospínača je bez založenej diskety. Na spodku plechu je vidieť fixkou označenie potrebnej polohy kde má byť miskrospínač prilepený. Celé je to pre istotu streknuté farbou. Poloha mikrospínača pri založenej diskete.


Naproti ploške ktorá spína je sekundovým lepidlom prilepený kus plastu - aby to neškrípalo, ak sa trie kov o kov (je to vtedy naozaj nepríjemný zvuk). Poloha mikrospínača je pri založenej diskete (kontakt je zopnutý).


No.13 - inštalácia krytu ktorý chráni pred oslnením nový indexačný snímač:


Tento kryt slúži pred oslnením nového snímača indexového otvoru - za veľmi slnečného dňa sa môže stať že bez neho by prišlo k plnému otvoreniu fototranzistoru - už sa mi to stalo. Teda nie je dobré tieto možné javy podceňovať , je lepšie javu predchádzať. Riešiť sa to dá samozrejme aj inak. Treba si uvedomiť že reflexný optosnímač sa nachádza kúsok od týchto spodných chladiacich otvorov a teda ak svieti slniečko dostatočne intenzívne na stôl na ktorom jednotka stojí tak sa tam odrazom to slniečko dostane - teda aj tam kam nepotrebujeme, preto je použité toto slnečné "tienenie".

 


No.14 - napálenie a osadenie novej EPROM, pôvodná Eprom bola firmware 7.7, ale nepatchovaná:


Založená konečná verzia Eprom, patchovaný firmware v.7.7p a Hyper-XF v jednom.

Keď sa robí modding tak by bolo blbé na HYPER-XF zabudnúť a nepridať ho.

Použitá Eprom 2764, pôvodne tam bola jednorázová 8kB Eprom bez okienka.

 


No.15 - zafarbenie povrchu motorčeku otáčania diskety tmavou čiernou farbou:

(je to dôležité pre správnu činnosť nového indexového snímača !)


Spodná strana motorčeka otáčania diskety. Pretože snímač bude umiestnený na obvode tohoto motorčeku tak treba začierniť tmavou farbou jeho obvod. Pretože nechcem zastriekať aj samolepku na motore je potrebné niečím prekryť stredovú časť, najlepšie nejakou kruhovou "plackou", proste niečím čo nám domáce zásoby dajú. Hľadal som a niečo som našiel.

 

Ja som našiel doma takúto kruhovú plastovú placku, na toto využitie je priamo ideálna.


Teraz zakryjem motor papiermi z bočných strán. Zasunúť papiere pod motor ide bez problémov.


To isté ešte prevediem na obidvoch bokoch, potom už môžem striekať farbu.


Po zaschnutí farby (striekam 3 vrstvy) , odstránení plastovej placky a papierov

dostanem takýto vzhľad - po obvode je už pekné pokrytie čiernou farbou.


No.16 - odpojí sa pôvodný indexový snímač:


Z tohoto snímača sa odpoja dva kábliky - žltý a hnedý (pôvodné zapojenie  - vľavo bol žltý, vpravo hnedý), tento indexový snímač zostane na svojom mieste (aj keď sa už nepoužíva), kábliky sa prestrčia na druhú stranu disketovej mechaniky kde budú pripojené na nový indexový snímač ktorý sníma obvod motorčeku otáčania diskety.


No.17 - zapojí sa nový indexový snímač:


Vďaka tomu môžeme používať disketu z obidvoch strán aj v režime "flippie", teda otočiť ju na druhú stranu a používať tak ako v disketovej jednotke Atari 1050.

 

Zapojenie reflexného optosnímača. Stačí sa držať podľa nápisu na optočlene a nedá sa pomýliť pri oživovaní. Použitý je reflexný optosnímač CNY70. Konektor na pripojenie je označený uvedenými farbami, nedá sa zameniť, je iba jeden na základnej doske FD mechaniky.

 

Doštička na ktorej je uložený optosnímač, je vyrobená z odrezku univerzálnej doštičky. Otvor bol neskôr prerobený tak aby sa dal snímač posúvať o cca 4 mm hore - dole. Dobre je to vidieť na ďalšom snímku.

 

Na obvod motorčeku je potrebné nalepiť pomocou obojstrannej pásky pásik alobalu, jeho dĺžka sa môže pohybovať v rozmedzí 12÷20mm, väčšia dĺžka nedáva zmysel. Naľavo je infra dióda, spodný pin je +5V, horný pin vľavo je uzemnený cez odpor 220Ω. Napravo spodný pin je zem (hnedý vodič z pôvodného indexového snímača), horný pin je žltý vodič. Vlastný reflexný optosnímač je umiestnený na malej doštičke univerzálky, prevedenie môže byť hodne individuálne. Otvor je urobený pozdĺžny, aby bolo možné otposnímač približovať alebo vzďalovať a tak nájsť optimálnu polohu (dá sa to tiež dosiahnuť aj pootočením doštičky do strán). Uchytenie využíva otvor na stĺpiku ktorý už existuje na mechanike a je nepoužitý. Teraz je tam tak cca 3mm medzera od Alu odrazky. Toto riešenie nevyčnieva nad obrys vlastnej FD mechaniky a teda nehrozí ulomenie optosnímača pri položení mechaniky napr. na stôl - toto považujem (mimo iného) za zásadné vylepšenie.


Miesto prívodu napájania + 5V a zem (Gnd) pre infra LED nového indexového snímača CNY70.

 

No.18 - zapojenie nových rozvodov:


Pre pripojenie novej prídavnej kabeláže je použitý 4-vodičový káblik s konektorom - ak niekedy treba jednotku rozobrať tak je to výborné pre manipuláciu. V týchto 4 vodičoch sa nachádzajú nasledovné prívody - (biely - pin 2 Eprom, čierny - zem, modrý - zem, červený - pin 35 mikroprocesoru). Preložené do slovenčiny biely a čierny prepínajú spodných 4kB a horných 4kB Eprom pamäte typu 2764. Káblik je uložený v bužírke pretože potom pekne drží na potrebnom mieste. Bužírka na mieste drží vďaka svojej rozťažnosti, takže sa dá z uloženia kedykoľvek kedy treba bez problémov vybrať. V horných 4kB je firmware v.7.7p, opatchovaný, teda vie si poradiť pri zmene diskiet za iné s inou hustotu záznamu. Dolné 4kB obsahujú firmware Hyper-XF od Stefana Dorndorfa (vtedy sa využíva mikrospínač ktorý sleduje založenie diskety a vtedy sa vždy prečíta správna hustota diskety). Použitie konektoru je potrebné, pretože takto sa dá disketová jednotka kedykoľvek vybrať a "nevejú" z nej prívodné kábliky ktoré by sa mohli odtrhnúť. Výhodou tohoto riešenia je že ak nemáte pripojený prepínač na prednom paneli - vtedy máte priamo k dispozícii firmware v.7.7p (patch) a netreba nikde nič prepájať aby jednotka bola stále funkčná.

 

Tu je vidieť vľavo prepínač medzi firmware v.7.7/patch a Hyper-XF. Napravo mikrospínač pre rozpoznanie založenia diskety. Prepínanie medzi týmito OS sa na tejto jednotke robí pri vypnutom napájaní, rozhodne nie ak je založená disketa a jednotka je pod napätím (môže prísť k nečakanému pulzu a teda k zápisu). Reset tlačítko som do tejto konkrétnej jednotky nezabudoval, potom by bolo možné prepínať OS medzi sebou aj bez vypnutia jednotky (ale ak by bolo treba - dá sa to ľahko dorobiť).

 

Ešte jeden detailný pohľad na prepínač operačných systémov.

 

Nasleduje schéma ako je urobený 2x OS, potrebné

zmeny v zapojení sú vyznačené modrou farbou.


Obrázok ktorý sa tu v článku opakuje, teraz si pozrieme prepínač režimu Write protect, ak je kontakt rozpojený tak máme pôvodnú jednotku, t.j. na prelepenú disketu sa nedá zapisovať. Ak ale prepínač optočlen skratuje tak vieme zapisovať aj na prelepenú disketu. Výhody ? - tieto režimy vieme voliť, aj za prevádzky. Tak isto vieme vďaka tomu zapisovať aj na druhú stranu diskety (vďaka novému indexovému snímaču). Na druhú stranu diskety sa doteraz na Atari XF551 nedalo zapisovať, odteraz to nie je problém. Prívody stačia krátke, pretože je tam miesto priamo na optočlene kde to treba pripojť.


Otázka ktorá sa natíska, prečo som použil páčkové prepínače ? Sú malé, aj z väčšej vzdialenosti je vidieť v akej polohe sú, tak isto pod nimi sú šróby ktoré držia predný panel. Ak by som použil posuvné prepínače - tak tie by museli byť nalepené "na fest" a prístup k šróbom by bol obtiažny. Tu teraz stačí ak sa objaví problém prepínač odšróbovať a máte všetko pod ním výborne dostupné, pritom aj teraz sa dajú šróby dať na svoje miesto bez najmenších problémov (a tak isto aj vybrať).

 

Keď vlastnú FD jednotku zakrytujeme tak dostaneme takýto vzhľad:

 

 

A ešte pár obrázkov definítivneho vzhľadu jednotky po oprave:

 

Označenie nastavenia je jednoznačné a je vidieť na prvý pohľad v akom režime jednotka práve pracuje.

(Disketa je momentálne chránená pred zápisom na prelepenej diskete a je zvolený OS Hyper-XF.)

 

Tak zhrniem čo je teraz v tejto jednotke:


                            - zabudovaná indikácia PWR supply

                                          - prepínač režimu Write protect On/Off

                              (možnosť zapisovať aj na prelepené diskety)

                            - nový indexový snímač (funguje obojstranne, flippie)

                            - k dispozícii 2x OS /firmare v.7.7p (patch) alebo Hyper-XF

                            - zabudovaný switch ktorý sleduje založenie diskety a nanovo

                              vždy načíta správnu hustotu diskety (irežim Hyper-HF)

                              dtto robí patch verzie firmware 7.7p

                            - obojstranne použiteľná disketa (režim Atari 1050)

                            - dvojnásobná rýchlosť čítania a zápisu 38.400Bd (Hyper-XF)

                            - sú dostupné vymoženosti ktoré poskytuje Hyper-XF (viď manuál)

                            - vylepšené chladenie vlastnej FD jednotky

                            - ak by bolo potrebné je možné dodatočne zabudovať Reset

 

Zakrytované.

 

Hotovo ...

 

Záverom som jednotku zakrytoval a prepojil s počítačom a "dusil" som ju asi 4 hodiny v kuse, samé čítanie, ukladanie diskiet cez sektorovú kopírku a to celé dokola. Nenastal najmenší problém pri všetkých 4 možných hustotách (90, 128, 180 a 360kB). Jednotka bola celkom teplá, ale bez chýb - bez prídavného chladenia by už dávno skolabovala.


No, z mojej strany je to asi posledný článok na tému repas disketovej jednotky Atari XF551 - teda ak sa neobjaví niečo zásadné a nové. A Vy môžete posúdiť či toto bola robota na 10 minút. (Napísanie tohoto článku mi trvalo podstatne kratšie ako uvedená robota.)  Článok uvoľním až po Foreveri kedy jednotku odovzdám jej majiteľovi (patrí sa aby som zachoval takéto poradie), nechcem mu mesiac predtým ťahať medový motúz pod nosom. (Článok bol napísaný 16.02. ÷ 17.02.2020)

 

Poznámka:

17.03.2020

Koronavírus zasiahol, Forever sa nekonal, majiteľovi XF-ky som ju poslal (KE), takže už sa necítim byť viazaný čakať a dnes článok uverejňujem. Už len dodám, zaujímavé ako sa ne-ataristi do nás navážajú. Ale čo už s tým, veď sami na vlastné oči vidíme ako často víťazí ľudská hlúposť - tak sa nedajte znechutiť tak ako som sa nedal aj ja.

_____________________________________________________

Koho to zaujíma podrobnejšie - tak skutočne podrobný popis ako si niektoré veci urobiť na disketovej jednotke Atari XF551 si môžete tiež prečítať v už dávnejšie uverejnenom 10-dielnom popise repasovania tejto jednotky. Je tam aj podrobný popis ako si tam dať nový indexový snímač a tiež mnoho iného (aj to čo som nakoniec v jednotke nepoužil):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 41 - ELIZA - Basic program..

By Administrator at marca 15, 2020 18:22
Filed Under: SBC6502

ELIZA je trošku iný Basic-ovský program, koho to zaujíma podrobnejšie pozrite si Wikipediu a zadajte program ELIZA. Našiel som Basic program, ktorý som "poohýbal" a upravil tak aby fungoval na SBC6502. Jemne povedané - bol tu problém, ktorý je daný tým, že k dispozícii je iba 72 znakov na riadok programu, tak isto to hodilo viacero chýb pri spustení na SBC6502, ale nakoniec sa mi to dúfam podarilo. Jediná vec ktorá je neprenosná na iný typ SBC počítača (ale aj na iné 8bity) je prvý riadok č.10 - POKE v ňom udáva počet znakov v riadku (potrebných je 80), ? CHR$(12) je ekvivalent príkazu CLS ktorý BASIC v SBC6502 neobsahuje. Tak isto som do programu pridal indíciu kto práve v ktorom momente komunikuje - celý program to vo výsledku sprehľadnilo. Program pracuje v terminálovom okne SBC počítača.

 

 

Úvodná obrazovka programu po jeho spustení.

 

Vlastný program ELIZA:

Eliza_SBC6502.txt (9,59 kb)

Prajem príjemnú zábavu s týmto neobvyklým programom !

V poznámke len dodám:

Vlastnú konverzáciu si samozrejme môžete uložiť pomocou Capture v Hypertermináli (keď to spustíte ešte pred štartom vlastného programu Eliza - tu to je k dispozícii zadarmo a bez problémov) ...

__________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 40 - IPT - Igiho Pomocná Tabuľka.

By Administrator at marca 12, 2020 16:21
Filed Under: SBC6502

Pretože som sem tak isto pridal ďalšie tabuľky tak by sa to tu skôr malo volať Igiho pomocné tabuľky, ale už ten pôvodný názov meniť nebudem.


Prvá vec - je to moja blbinka, ktorá mi hodne pomáha, stále treba prerátavať adresy v 64kbyte adresnom priestore počítača SBC 6502 (a samozrejme nielen u neho) - prvý stĺpik má rozsah 1÷64, druhý dekadicky počítača v rozsahu 0÷63d, nasleduje prepočet do hexa tvaru 0÷3Fh. Následne je tam  adresný rozsah daného kilobytu dekadicky a nakoniec nasleduje aj jeho verzia v hexa tvare. Dosť mi to pomáha, hlavne ak potrebujem dekódovať adresu, pretože sa pri prepočtoch človek ľahko stratí. Takže - ak toto využijete, fajn, poteší to, nemusíte si prácne prepočítavať. Prvý stĺpik je určený pre tých, ktorí majú problém pri prepočítavaní nultého kbyte.

 


Igi´s
help
table:










Range Range Range        Adress   Adress
kbyte kbyte kbyte        range   range
k: dec: hex:          dec:   hex:
1 0 0         0- 1023 0000-03FF 
2 1 1    1024- 2047 0400-07FF 
3 2 2    2048- 3071 0800-0BFF
4 3 3    3072- 4095 0C00-0FFF
5 4 4    4096- 5119 1000-13FF 
6 5 5    5120- 6143  1400-17FF 
7 6 6    6144- 7167 1800-1BFF 
8 7 7    7168- 8191 1C00-1FFF 
9 8 8    8192- 9215  2000-23FF 
10 9 9   9216-10239 2400-27FF 
11 10 0A 10240-11263  2800-2BFF 
12 11 0B 11264-12287  2C00-2FFF 
13 12 0C  12288-13311  3000-33FF 
14 13 0D 13312-14335 3400-37FF 
15 14 0E 14336-15359 3800-3BFF 
16 15 0F 15360-16383 3C00-3FFF 
17 16 10 16384-17407  4000-43FF 
18 17 11 17408-18431 4400-47FF 
19 18 12 18432-19455  4800-4BFF 
20 19 13 19456-20479 4C00-4FFF 
21 20 14 20480-21503 5000-53FF 
22 21 15 21504-22527 5400-57FF 
23 22 16 22528-23551 5800-5BFF 
24 23 17 23552-24575 5C00-5FFF 
25 24 18 24576-25599 6000-63FF 
26 25 19 25600-26623 6400-67FF 
27 26 1A 26624-27647 6800-6BFF 
28 27 1B 27648-28671 6C00-6FFF 
29 28 1C 28672-29695 7000-73FF 
30 29 1D 29696-30719 7400-77FF 
31 30 1E 30720-31743 7800-7BFF 
32 31 1F 31744-32767 7C00-7FFF 
33 32 20 32768-33791 8000-83FF 
34 33 21 33792-34815 8400-87FF 
35 34 22 34816-35839 8800-8BFF 
36 35 23 35840-36863 8C00-8FFF 
37 36 24 36864-37887 9000-93FF 
38 37 25 37888-38911 9400-97FF 
39 38 26 38912-39935 9800-9BFF 
40 39 27 39936-40959 9C00-9FFF 
41 40 28 40960-41983 A000-A3FF 
42 41 29 41984-43007 A400-A7FF 
43 42 2A 43008-44031 A800-ABFF 
44 43 2B 44032-45055 AC00-AFFF 
45 44 2C 45056-46079 B000-B3FF 
46 45 2D 46080-47103 B400-B7FF 
47 46 2E 47104-48127 B800-BBFF 
48 47 2F 48128-49151 BC00-BFFF 
49 48 30 49152-50175 C000-C3FF 
50 49 31 50176-51199 C400-C7FF 
51 50 32 51200-52223 C800-CBFF 
52 51 33 52224-53247 CC00-CFFF 
53 52 34 53248-54271 D000-D3FF 
54 53 35 54272-55295 D400-D7FF 
55 54 36 55296-56319 D800-DBFF 
56 55 37 56320-57343 DC00-DFFF 
57 56 38 57344-58367 E000-E3FF 
58 57 39 58368-59391 E400-E7FF 
59 58 3A 59392-60415 E800-EBFF 
60 59 3B 60416-61439 EC00-EFFF 
61 60 3C 61440-62463 F000-F3FF 
62 61 3D 62464-63487 F400-F7FF 
63 62 3E 63488-64511 F800-FBFF 
64 63 3F 64512-65535 FC00-FFFF

 

Program ktorý vygeneruje popísanú tabuľku:


1000 CLEAR:DIM D$(16):D$="0123456789ABCDEF"
1001 ? CHR$(12):POKE 15,80
1005 ?"Range Range     Range     Adress      Adress"
1006 ?" k:     dec:        hex:       dec:          hex:"
1007 ?
1010 Q=1
1020 FOR G=0 TO 63
1022 IF G=0 THEN S=0:GOTO 1030
1025 S=G*1024: IF S=-1 THEN S=1
1030 ?Q"   "G"     ";:DEC=G:GOSUB 8000
1035 ? " "S;"-";:? (G*1024+1023);" ";
1040 DEC=S:GOSUB 8000:?"-";:DEC=G*1024+1023:GOSUB 8000:?" "
1065 Q=Q+1
1070 NEXT G
1100 END
8000 NUM=DEC:GOSUB 8500:?N$;:RETURN
8500 REM Conversion Dec to Hex
8510 DIV=4096
8520 FOR I=1 TO 4
8530 N=INT(NUM/DIV)
8535 IF I=1 THEN I$=MID$(D$,N+1,1)
8536 IF I=2 THEN G$=MID$(D$,N+1,1)
8537 IF I=3 THEN O$=MID$(D$,N+1,1)
8538 IF I=4 THEN R$=MID$(D$,N+1,1)
8540 NUM=NUM-DIV*N:DIV=DIV/16
8550 NEXT I
8555 N$=I$+G$+O$+R$
8560 RETURN

 

____________________________________________________________

 

Prevodná tabuľka Hex2dec a Dec2hex v jednom:

Síce základný rozsah pre 8bitov t.j.  0÷255d a 00÷FFh sa dá jednoducho poskladať aj v hlave, ale toto je na použitie predsa len o niečo rýchlejšie:

 

Hex2dec or Dec2hex table

____________________________________________________

 

Nasleduje tabuľka CHR$ znakov ktoré používa Hyperterminal /v spojení s SBC6502/:

 

Špecifický význam má znak č.12, ten ako PRINT CHR$(12) vyvolá zmazanie obrazovky terminálu /náhrada za neexistujúci príkaz CLS/, znak ? CHR$(28) spôsobí odskok smerom doprava /tabelátor ?/, ? CHR$(7) vyvolá "cinknutie" zvukovej karty, ? CHR$(8) zase návrat o jeden znak smerom doľava. Táto tabuľka zase urýchľuje vyhľadanie potrebných znakov ktoré chceme pri výpise na Hyperterminál použiť.

 

__________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

03_2020 Blog, Notes.

By Administrator at marca 01, 2020 09:07
Filed Under: Blog

01.03.2020

Voľby za nami, snáď to bude smerovať k lepšiemu. Ten čo chcel vyhrať nakoniec v noci neprišiel, pripomína mi to Vladimíra pred rokmi. Po 12 rokoch usadení funkcionári musia uvoľniť zabetónované miesta, sakra to bude bolieť ! Tááááák, politiky stačilo.

_______________

Poďme na 11-te pokračovanie čriepkov o Atari:
Atari - čriepky. Atari tidbits. 11.

 

____________________

Dnes sa vrátim pár riadkami k tlačiarni Transtel, je to dané aj tým že som znovu našiel môj dlhodobo "stratený" prenosný 1TB disk na ktorom je zopár vecí o ktorých som si už myslel že sú nadobro stratené.

 

Používala sa hojne v USA  - namiesto diaľnopisu, teda najviac to tam používala armáda a polícia, bolo to nasadené okolo roku 1976-1977, Dokázala pracovať rýchlosťami od 50Bd až po 300Bd, príjem bežal cez sériový prenos. Procesor i8008, cca 50ks IO bolo použité ako pomocné bižu okolo. Používala 7 ihličiek, mal som ich na starosti 30kusov, v prevádzke - 7/24, prijímali sa tým správy z tlačových agentúr, boli nasadené vo viac ako 10 redakciách po celom Slovensku. Vydržali 10 rokov, potom sa rozhodlo o ich náhrade tlačiarňami z NDR ... Robotron K3xxx. No katastrofa, tie NDR šunky nestáli za nič. Bohužiaľ som si to vtedy nevyfotil, takže mi hodne, hodne dlho trvalo než som našiel tieto 2 zábery tej tlačiarne. Mala už vtedy použité spínané zdroje (+5V, +12V, -12V), na tlač sa používali vtedy veľmi zaužívané diaľnopisné kotúče (aj s kópiou), páska - obyčajný kotúčik používaný v písacom stroji. Robustné a aj nekonečne spoľahlivé.


Tu je vidieť nápis Reuters.


Boli 2 typy, jeden bol celokovový (ten bol naozaj mimoriadne ťažký), druhý bol zase v plastovom kryte. Síce som mal po ich vyradení dva kusy doma, ale nakoniec to predsa len išlo do stratena, dnes to ľutujem, mal som tomu niekde nájsť miesto (ale to sa ľahko povie kam to založiť aby to nezavadzalo). Boli pripojené na tlač k Atari, jeden joy port bol programom nastavený ako výstupný sériový port na rýchlosť 200Bd (t.j. 20 znakov za sekundu), chodilo to mimoriadne spoľahlivo. Nakoniec som si postavil interface pre paralelnú tlačiareň a to bol koniec pre tieto tlačiarne Transtel v mojom perimetri .... Dnes o tomto type fakticky nepočuť a na webe ? - už je to teraz podstatne lepšie:

Transtel_1

Transtel_2

Tak som si tu ich aspoň týmito 2 fotkami pripomenul, ja som ich mal na starosť v období 1981-1988, potom prišla náhrada, pohroma z NDR ...

Tlačiarne Transtel priamo v prevádzke môžete vidieť aj v českom filme filme "Čas pracuje pro vraha" (1979), kde je fiktívna tlačová agentúra (predpokladám že tú časť kde sú tlačiarne asi natáčali v ČTK).

Vidieť ich v čase 1m:12s., ideálna ukážka 16m:11s a tak isto aj v čase 19m:30s.

__________________________________________________________

08.03.2020

____________________________________________________

09.03.2020

Toto som vyhrabal z môjho archívu:

 

 

Tu je typický notebook ktorý niekto používal v jednej firme, proste sú jedinci ktorí ak sa dostanú k samolepke trpia efektom "samolepka na pracovnom stroji za každú cenu", najlepšie všade. Škoda že keď končia tak po sebe ten svinčík neupracú, musí to urobiť za nich niekto iný. Ja som len rád že mňa sa to už našťastie netýka. Tiež máte v o svojom okolí takýchto "zasieračov" pracovných nástrojov?

A podľa mojich znalostí a vedomostí sa doma takto nesprávajú, tam sú počítače a notebooky čisté. Žeby to bolo tým čo nie je moje, tak ...

______________

Ako sa pozerám, tak na oldcompe a aj na svetelektro sa vždy po čase v tzv. "vlnách" objavujú nadšenci ktorí kladú otázky na všetko možné. To je síce fajn, až na to že títo jedinci poväčšine zabúdajú odpovedať na odpovede ktoré dostanú. Zjavne v zápale byť zainteresovaní do všetkého im chýba určitá miera sebareflexie - ja tomu ale osobne hovorím že je to čiste zasieranie fóra - veci by sa mali nazývať pravým menom.

__________________________________________________________

12.03.2020

Jednoduchá pomocná tabuľka:
SBC6502 - 40 - IPT - Igiho Pomocná Tabuľka.

____________________________________________________

15.03.2020

Tak tu máme koronavírus v plnej sile, teda skôr až na budúci týždeň. Ak ste doma a možno sa vďaka spomenutému nedobrovoľne nudíte - pozrite si program pre zábavu ktorý má názov Eliza - funguje na SBC6502 (tak isto napríklad aj na ZETA SBC):
SBC6502 - 41 - ELIZA - Basic program..

____________________________________________________

17.03.2020

Posledný modding disketovej jednotky Atari XF551 ktorý som robil - i keď toto bolo spojené aj s opravou:
Atari XF551 - ešte raz oživenie tejto jednotky, once again reviving this unit. Modding XF551.

____________________________________________________

23.03.2020

Dnes môj blog "oslavuje" 10.výročie. To čo sa deje okolo nás veľa dôvodov na radosť nedáva. A tak si aspoň udržujme chuť do života, využime čas na naše koníčky a skúsme sa "vydlabať" na hejterov ktorí sa nás snažia odradiť od našeho spôsobu života (tiež mám jedného od začiatku minulého roku - ktorý nadskakuje nad tým že píšem o počítačoch keď je tu koronavírus).

Už mi prišlo od neho viacero vecí, vždy pod inou mailovou adresou - ale vždy to ide cez konkrétnu IP z Berouna ... týmto svojho hejtera zdravím.

No, už som písal v minulom mesiaci:
Kedysi mala každá dedina svojho blázna, dnes sa stretávajú na internete.

Moja definícia znie:" Každý má svojho hejtera" - posledné slovo si sami zameňte za to ktoré Vám vyhovuje.
Vzhľadom k tomu že komentáre uvoľňujem ručne tak sa tie nepríjemné komentáre na webe neobjavujú.

Tento rok na samom začiatku som naozaj vážne uvažoval že ak dosiahnem 23.marec tak s tým praštím a túto činnosť ukončím. Držalo ma to približne 2 týždne, kto písal 10 rokov vie o čom píšem, potom som si uvedomil že ešte mám dokončiť aj uverejňovanie literatúry v Igiho knižnici, nuž ešte to so mnou chvíľu vydržte. Wink


A stále platí - ak sa niekomu môj blog nepáči, prosím, nečítajte to a naberte iný smer,

skúste si nájsť nejakú rozumnú životnú náplň, nie hejtovanie.

_____________

Dnes si pozrime opravu disketovej jednotky LDW Super 2000, ktorá bola veľmi rozšírená v Poľsku (dodával ju Pewex), u nás až tak známa a dostupná nebola. Prvýkrát som ju videl na stretnutí v Martine v novembri 1989, do rúk sami dostala až teraz:

Oprava LDW Super 2000. Repair FD unit LDW Super 2000.

____________________________________________________

25.03.2020

Zaujímavé riešenie AC/DC/5V zdrojov vhodných pre nasadenie ako náhrada do zdrojov pre Atari (a nielen pre ne):
Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Switching power supply Atari - 5V/DC - part 12.

_________

Poznámka:

Začína byť celkom slušným problémom sa doobeda pripojiť na internet tu v Petržalke, všetci doma, internet v pérdeli ... dnešný dosiahnutý  "rýchlostný" rekord =0.12kByte/sec.

 

 

____________________________________________________

30.03.2020 -31.03.2020

Do článku RAM 46kB pre počítač SBC6502 som pridal binárku dát na napálenie do Eprom kde je už správne preložená adresa sériového portu 68B50 na adresu BC00h, t.j  bezproblémovo to dokáže fungovať s avizovanými 46kB RAM.

Keď som sa do toho pustil, tak som upravil schému tak že teraz SBC6502 vie použiť 47kB RAM, ale je to za cenu určitého kompromisu - nepoužíva sa už čip 8255. Všetko pridané do pôvodného článku:

SBC6502-46kB RAM

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari - čriepky. Atari tidbits. 11.

By Administrator at marca 01, 2020 09:00
Filed Under: Atari

Pikošky, zaujímavosti a informácie z oblasti 8-bitových Atari (niekedy je niektoré info aj trošku občas mimo "misu") o ktorých ste možno nevedeli, možno vedeli. Je to už 11-te pokračovanie týchto informácií, ani som sám nečakal že sa toho objaví celkom dosť.


Už nebudem zdržiavať a idem priamo na vec:

 

Pekné 8-bitové počítačové zátišie korunované interfejsom ATR 8000.

(Dobre sa na to pozerá ..., na úvod ako stvorené.)

__________________________________________________________


V minulom dieli bola spomenutá firma TAIHAHO a jej magnetofón pre Atari, teraz tu máme disketový doubler - dierovačka otvorov pre Write protect pre 5.25" diskety. Toto je naozaj profesionálne prevedenie.

Zaujímalo by ma ako je to tu  riešené potom s indexovým otvorom (Tongue out), pre disketovú jednotku Atari 1050 je to ale nepodstatné, tá indexový otvor vôbec nepotrebuje, nepoužíva ho.
__________________________________________________________

 

Na eBay sa dajú zakúpiť nové papierové obaly pre kazetový magnetofón Atari XC12, stačí len trošku hľadať podľa kľúčových slov uvedených na obale.

 

Dtto sa týka nového obalu pre počítač Atari 800XL.

__________________________________________________________


Aj takto sa dá upraviť napájanie disketovej jednotky Atari XF551 keď sa použije napájanie z disketových jednotiek rady SF3xx, akurát musíte "zabudovať" nový napájací konektor. (Niekedy môže zavadzať vovnútri pôvodný chladič - ale ak sa použije zdroj z jednotky SF3xx tak chladič v XF551 môže byť odstránený). Na obrázku pribudol ešte jeden prepínač, na čo konkrétne má slúžiť ale neviem.

__________________________________________________________


Univerzálne pripojenie tlačiarne kompatibilné pre počítače Atari a aj Commodore, viac informácií o tom nemám, ale aj toto bolo kedysi k dispozícii.

__________________________________________________________


Infra ovládač pre Atari, tak isto to nie je vec čo by bola veľmi rozšírená ...

__________________________________________________________


Na eBay tiež zoženiete stavebnicu pre Atari Punk console, ale s tým výsledným zvukovým efektom - toto je to fakt pre naozajstných "tvrďákov".

__________________________________________________________


Vedeli ste že v roku 1985 bola dostupná takáto robotická ruka od firmy QuickShot ?

Na vzhľad naozaj sympatická, motorčeky sú pekne ukryté.


4 stupne voľnosti, pripojiteľné k Atari a ku Commodore.

__________________________________________________________


No a teraz z iného"súdka" - Atari na retro vlne produktov. Sú to naozajstné tzv. mini automaty, sú dostupné od septembra minulého roku a každý z nich stojí - baťovských 29.99 Euro. Ponúkajú malý 2.8" farebný displej, reproduktor a 3.5mm konektor pre sluchátka. Napájať ich môžete buď micro USB káblom alebo použiť na napájanie 4x AA batérie.

Atari Pong Mini Arcade je prvý z týchto nových automatov a ponúka 5 hier: Pong, Breakout, Circus Atari, Off The Wall a Super Breakout. Neponúkne klasické ovládacie prvky, ale tie tradičné pre Pong, takže si na jednom takomto mini automate dokážu zahrať aj dvaja hráči. (Ako to zvládnu priestorove na tom pidipaneli z dvomi rukami - to by ma fakt zaujímalo.)

Atari Mini Arcade je už viac podobný klasickému mini automatu. Na ovládanie môžete používať odnímateľný joystick, prípadne d-pad. Tak isto je tu k dispozícii 5 naozaj  klasických titulov: Centipede, AdventureSprint Master, WarlordsYars’ Revenge.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: