New motherboard - ATARI XF551 - by Dropcheck - 1.

By Administrator at januára 26, 2015 16:59
Filed Under: Atari

Zdroj foto: http://www.bitsofthepast.com/

 

Dnes si pozrieme stránku Lenore Underwood (USA, link = zdroj foto) a jej novej verzie základnej dosky pre jednotku ATARI XF551.


Pôvodné obrázky čo som publikoval v auguste minulého roku sú ešte zo základnou doskou ktorá používa pôvodný zdroj 10V/3A/AC.

link na pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/New-motherboard-for-ATARI-XF551-by-Dropcheck.aspx

 

Táto nová verzia už používa na napájanie priamo spínaný zdroj 24V/DC (v podstate sa vovnútri jednotky nevyvíja žiadne zbytočné teplo = bezproblémový chod jednotky) a z neho to zase ide na spínané zdroje na motherboarde ktoré vyrábajú potrebných 5V a 12v.

A aby som celkom presný - napájací zdroj môže mať výstupné napätie až 36V/DC a doska si s tým hravo poradí. Jediná vec - treba dávať pozor na vstupnú polaritu od napájacieho zdroja, inak sa zase raz objaví platná poučka z praxe že súčiastky pracujú na princípe dymu, ak dym unikne - súčiastka prestáva pracovať ...
V USA odporúča Lenore Underwood použiť zdroj MEANWELL GS36U24-P1J alebo jeho ekvivalent / môže byť až do 36V/2A. Mimo USA si môžete zakúpiť zdroj podobých vlastností, ale s iným vstupným napájacím napätím.

Kvalitu nového plošného spoja je asi zbytočné chváliť - je proste omnoho kvalitnejšia ako pôvodná a navyše sa jedná o obojstranný plošný spoj. Doska tak zďaleka nie je náchylná na praskanie plošných spojov okolo konektorov ako bola pôvodná základná doska. Konektory na prednej strane slúžia k tomu, že je možné pripojiť rozširovaciu dosku s pomocou ktorej sa ešte viac rozšíria vlastnosti tejto základnej dosky. Celé je to tak vyriešené že sa to stále zmestí na pôvodné miesto v disketovej jednotke Atari XF551.

Táto základná doska sa dá tiež použiť aj pre tých, ktorí chcú mať k dispozícii 3.5" Floppy mechaniku - len treba použiť inú verziu firmware a 3.5" FD mechaniku.
Pretože sa používa 8kB EPROM a teda viete tam uložiť 2x OS, máte k dispozícii možnosť prepínať medzi dvomi operačnými systémami. Všetky čipy sú osadené do pätičiek, takže výmena (poprípade testovanie) čipov je veľmi jednoduché a bezproblémové.

Jedno drobné upozornenie i keď je dôležité - ak použijete len samotnú dosku bez ďalšej prídavnej dosky pre zvýšený komfort nezabudnite osadiť jeden jumper na prednej strane motherboardu - na obrázkoch ho vidieť ako čierny jumper s plastovým cuplíkom na konci - to je celá zmena oproti pôvodnej doske.

Kto mal a má problémy s pôvodnou ATARI XF551 a je presvedčený že problém robí určite doska, alebo elektronika na nej - tak toto je to pravé orechové ako náhrada. Základná doska sedí priamo namiesto pôvodnej dosky, čiže žiadne prekvapenia sa nekoná a všetko je po výmene tak ako má byť.

Pre toho kto si chce XF551-ku postaviť - stačí už len zdroj a niekde si zohnať 5.25" floppy mechaniku. A potom aj skrinku ... ale tá už môže byť aká sa podarí zohnať.

Všetky podrobnosti aj s fotografiami sú tu:

http://www.bitsofthepast.com/?product=reimaged-xf551-disk-drive-controler-wmodern-power-supply

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Tlačiareň (Printer) Epson TM-U300 pre (for) Atari.

By Administrator at januára 24, 2015 07:30
Filed Under: Atari

Printer EPSON TM-U300


(Centronics connector.)

Už asi tak pre rokom a 1/2 som kúpil túto tlačiareň. Čím ma zaujala ? Tým že sa dá použiť k Atari. Samozrejme aj cenou, malými rozmermi, je použitý štandartný konektor Centronics, má buffer (síce malý, ale je), je to ihličková tlačiareň (pásky sú bez problémov k dispozícii, pretože sa používa v obchodoch ako pokladničná tlačiareň), prijateľná cena (vyšla ma na 30.- Euro, nová je cenou skoro 10x posadená vyššie), tlač 40 znakov v riadku - ako stvorené pre Atárko. Papierová rolka - nie je najmenší problém s týmto spotrebným materiálom, používa sa dodnes. Páska sa dá splašiť za cenu od 1.5 Eura vyššie.


Proste patrím medzi tých, ktorí si povedali že k malému Atari chcú pripojiť aj malú tlačiareň. Interface na Centronics mám, takže logicky padla voľba na typ, ktorý ma zabudovaný konektor Centronics a teda netreba nič ďalšie. Používa sa štandartná Epson znaková sada, teda je možné aj prepnúť do grafického režimu a tlačiť grafiku, alebo v texte diakritiku. Niežeby som to potreboval, ale je to tu a vlastne ako bonus. Tlačiareň som si prevzal osobne a jedinú vec ktorú som musel urobiť bolo jej vyčistenie, pretože "zadŕhala". Stačilo 5 minút, vysávač a pár kvapiek oleja a tlačí ako nová.


Tu sa zmienim ešte o jednej veci - tlačiareň vie tlačiť tak jednosmerne ako aj obojstranne, t.j. rýchlosť tlače je potom o poznanie vyššia, stačí si to nastaviť prepínačom podľa manuálu.

Pred časom prebehla výmena povinných pokladníc v obchodoch a tak sa dala zohnať a aj určite sa ešte stále dá - za slušnú cenu - tak ako sa to podarilo mne. Inak nie je ničím taká, že by  si zaslúžila nejaký ďalší pokec, už len priložím manuál k nej, kde sa dočítate všetko potrebné. Existuje aj vo verzii RS-232 (podrobnosti o verzii a jej nastavení nájdete v manuáli), ale ja som chcel konkrétne práve verziu s konektorom Centronics. Podarilo sa. Cením si na nej to, že zaberá málo miesta, aj keď ten "hrb" na vrchu kde je rolka papiera ma z hľadiska estetiky rozhodne nenadchýňa. Niečo za niečo.

 

Manuál pre tlačiareň Epson TM-U300:

TM-U300ab_user_e.pdf (910,47 kb)

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Magnetofón k ATARI -2. Tape recorder for ATARI - 2.

By Administrator at januára 21, 2015 09:00
Filed Under: Atari

             TURBO EMO - QROS - TURBO D

 

Pár riadkov k danej téme:

Turbo D, Turbo EMO (známe je aj ako ROS - Rýchly Operačný Systém, aj ako QROS) - zrýchlené prenosy dát ktoré používajú magnetofónovú kazetu. V svojej dobe nápadité riešenie, ktoré ale malo doslovne smolu pre pár náležitostí, ktoré zabránili podstatne väčšiemu rozšíreniu. Pritom je to škoda pretože napríklad Turbo EMO sa správalo ako emulátor disketovej jednotky.

 

Predvádzačku  Turbo EMO som videl v Martine v novembri 1989 ... hardware zase nebol až tak zložitý že by sa to nedalo doma spraviť. Objavil sa k tomu aj cartridge, tuším mal veľkosť 2kB (sorry ak sa mýlim, už sa to odohralo predsa len nejaký ten piatok dozadu).


Doplniť obrázok Eprom a obsah cartridge pre QROS, fakt ten cartridge mal 2kB veľkosť.

 

Obsah cartridge:

QROS.zip (1,68 kb)


Podrobný návod na Turbo EMO:

Turbo EMO.pdf (2,26 mb)

 

Zhrniem to:

- mnoho ľudí v tej dobe malo už zabudované Turbo 2000 a nehrnuli sa do ďalšej prerábky, nevideli dôvod, proste im to stačilo, tiež už existoval blokový prenos  a záznam s názvom súboru (napríklad TOS 4.1)
- bol koniec roku 1989, to bolo znamenie iných premien priamo v spoločnosti a vtedy "zakapali" aj iné projekty (na škodu veci)
  (sám som spomínal že Atari sa už používalo v novinárčine na písanie článkov, používal sa upravený Čapek, ale to je už z iného súdka, ukončil tie testy práve november 1989)
- práve pre toto sa podklady pre tieto riešenia neobjavili včas po kluboch a ľudia mali vtedy naozaj iné starosti


Poznámka:
A za seba: v tej dobe som si zohnal disketovku a tak mi konečne odpadli problémy s kazetami ...

________________________________________________________________________________

Teraz ešte popis Turbo D:

Turbo_D.pdf (1,04 mb)

________________________________________________________________________________

Poznámka:
Zaujímavé je použitie "soviétskoj techníky" (návod na Turbo EMO), zase na druhú stranu občas niektoré šváby boli u nás vtedy k dispozícii (a aj to s veľkými ťažkosťami) len od nášho veľkého brata (
sámój boľšój , sámój boľšój ...). Ale tá hnusačina že používali Rusi iné rozloženie vývodov je pekná haluz - hlavne ak robíme zámenu obvodov za originál. Asi si Rusi mysleli že prehodia vývody "a vot, zdes naše délo !", nový ruský čip bol podľa nich na svete.
Nekritizujem použitie toho čo vtedy bolo k dispozícii, kritizujem to, že bohužiaľ iné (originálne čipy) neboli k dispozícii.

_________

A teraz už menej vážne:
Napadlo ma, že Rusi vraj majú všetko vlastné - na vrany sa hovorievalo že sú to ruské lastovičky ...

(V "Sovjétskom Sojúze" predsa vždy mali všetko najväčšie - aj mikročipy.)
____________________________________________________________

Všetky linky na články o magnetofónoch nájdete na konci tohoto článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-1-Tape-recorder-for-ATARI-1.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Magnetofón k ATARI -1. Tape recorder for ATARI - 1.

By Administrator at januára 15, 2015 09:45
Filed Under: Atari

             TURBO 2000 - TURBO D - ATARI XC12


Kolega zo Slovenska - Marcel Koložváry - mi poslal fotografie a schémy a ja ich s odstupom času konečne zverejňujem (s jeho láskavým súhlasom). Uvedomujem si že je ešte veľa fanúšikov, ktorý dodnes kazety používajú. Ja už môžem len skonštatovať že je úžasné že sa ešte nájde niekto kto sa v tých mechanikách "prehŕňa" a dokáže ich udržať v prevádzkyschopnom stave. Samozrejme mechanicky musia byť magnetofóny v poriadku, teda kvalitné neopotrebované gumy, motorček ktorý drží otáčky a mechanika by mala byť tiež dobre premazaná.

 

 

Začneme hlasitým príposluchom, ktorý uľahčuje vyhľadávanie na páske, treba len pár súčiastok, šikovne je využitý piezo repro, prosím nezabudnite na paralelne pripojený odpor 1kΩ, inak to nebude fungovať.

Teraz už len treba zverejniť schému, kde sa toto prídavné zariadenie do magnetofónu pripojí, v tomto prípade sa jedná o magnetofon XC12, ktorý bol v našich končinách mimoriadne rozšírený = najlacnejšie záznamové médium v tej dobe:

xc12_pripojenie priposluchu do mgf.gif (28,39 kb)

____________________________________________________

Nasleduje ďalšie zapojenie, ktoré má ak sa nemýlim doma Viktor Čech, takže poďme na schémy:

 

XL12 schema zapojenia - viktor.gif (29,73 kb)

XL12 TURBO 2000 schema viktor.gif (15,02 kb)

Teraz už len nasledujú fotografie zapojenia:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________

Nasleduje posledná časť, podľa autora: moja kreslena schema turba - asi Turbo D alebo DNM (pozor je to kreslené len rukou):

TURBO v mgf XC12PM4401-4.jpg (416,11 kb)

A zase nasleduje ku schéme ešte pár obrázkov:


 

 

 

 

 

 

 

 

Ak Vás magnetofóny "chytili za srdce" ďalšie podrobnosti si môžete naštudovať na týchto odkazoch:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-Tape-recorder-for-ATARI.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/TURBO-2000-Jiri-Richter.aspx

___________________________________________________________

21.01.2015

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-2-Tape-recorder-for-ATARI-2.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari SIO2BT.

By Administrator at januára 07, 2015 09:45
Filed Under: Atari

Čo v nás evokuje názov SIO2BT ? Pre našu komunitu určite sa určite okamžite vybaví stará známa tlačiareň BT 100, v tomto prípade by ste ale boli úplne vedľa. Jedná sa o bezdrátový prenos dát (náhrada disketovej jednotky) a stačí k tomu zariadenie s OS Android (mobil, tablet), ale dá sa to pripojiť aj na notebook, PC. Zariadenie vzniklo počas minulého roku, teda rok 2014 sa priaznivo zapísal pri tvorbe ďalšej periférie pre malé Atari.

 


A teraz teda "pár podrobnejších slov" o SIO2BT.

Vzhľadom k oneskoreniu pri prenose dát cez Bluetooth zariadenie (ďalej len BT), bolo potrebné upraviť aj pôvodný Atari OS - boli zvýšené hodnoty časového limitu (ktoré nemohli byť splnené pri bezdrátovom prenose).

Nástroj pre zaplátanie Atari OS rom súboru pre Atari 800 a Atari XL / XE je k dispozícii ako súčasť projektu, najjednoduchšie sa to urobí výmenou pôvodného OS za nový.
Vďaka Stefanovi Dorndorfovi je tiež možné upraviť QMEG 4.04 pre Bluetooth pripojenie.

Navyše sú tu obrazy disku (* .atr) sú k dispozícii pre Atari XL / XE pre tých, ktorí chcú používať SIO2BT s pôvodným operačným systémom, t.j. ak si nechcete upraviť operačný systém a teda robiť zásah do počítača Atari.


 

Ďalším problémom boli chýbajúce informácie o stave SIO príkazového riadku. Hardware handshaking musel byť nahradený softvérovým riešením pre detekciu Command Frame.
Väčšina vysielačov Bluetooth dostupných na trhu sú založené na čipovej sade CSR BC417143 (Bluetooth sériový port profil). Dva vysielače a prijímače Bluetooth je možné vložiť medzi akýmikoľvek sériovými zariadeniami  (a teoreticky by to malo byť transparentné)  a bude to vyzerať tak, ako keby boli reálne spojené káblom. V praxi chýba skutočný hardvér nadviazania spojenia a meškanie môže spôsobiť problémy v prípade, že protokoly spoliehajú na presné časovanie alebo potrebujú "pokec" na nadviazanie spojenia. A to je presne prípad SIO protokolu.

Pozrime si ako to vyzerá na schéme (aby som nezabudol, autor projektu SIO2BT má nick Montezuma):

 


BT vysielače a prijímače poskytujú RxD a TxD linky (úroveň je TTL), ktoré je možné pripojiť priamo k DATA OUT a DATA IN portu Atari SIO.
Po konfigurácii pre SIO komunikáciu (nastaví sa prenosová rýchlosť = 19200Bd, atď), vysielač Bluetooth je možné spárovať s PC. Ak je zariadenie spárované, Bluetooth Software Stack na počítači vytvorí virtuálny sériový port. Otvorením portov nadviaže spojenie Bluetooth medzi PC a prijímačom. PC môže spustiť softvér emulujúci SIO zariadenie.

Autor sa prispôsobiil jednému z najobľúbenejších nástrojov pre emuláciu SIO zariadenia - AspeQt 0.8.8 - pre komunikáciu cez Bluetooth. Nástroj je licencovaný pod GNU General Public License verzie 2.0 (GPLv2) a jeho úpravy zdrojového kódu sú voľne k dispozícii všetkým.
Tieto modifikácie zahŕňajú:
- Bug fix pre Windows na podporu čísla COM portu vyšší ako 9
- Odstránenie obrázku na pozadí v okne záznamníka, ktorý spotrebováva veľa výkonu CPU (najmä je to viditeľné pri slabých strojoch ako je Raspberry Pi)
- Detekcia príkaz soft bloku (SOFTWARE nadviazanie spojenia)
- Konfigurovateľné oneskorenie pre zápis dát na Atari

Sú potrebné ďalšie oneskorenia pre čítanie a zápis pre Bluetooth, pretože Atari očakáva (podľa špecifikácie SIO) minimálne časové oneskorenie medzi "Potvrdiť" byte a "Complete" Byte.
To načasovanie je kritické a bohužiaľ sa nedá zaručiť pri prenosoch pomocou Bluetooth. Ak by sme mali vyslať dva byty a čakať  X milisekúnd medzi nimi, môže prvý byte uviaznuť niekde v zásobníku Bluetooth a druhý bajt sa "chytí" tak, že pôjde von v nesprávnom poradí  na Atari. Atari by mohol preskočiť na druhý bajt a čakať na ďalší v poradí. Našťastie (po určitom časovom limite), posledný Command Frame sa bude opakovať a komunikácia môže pokračovať.

Pomocou logického analyzátoru a metódou "pokus-omyl" pre prístup musel autor čeliť skutočnosti, že neexistuje žiadna 100% záruka pre rýchlu a bezchybnú komunikácie. Môžem odporučiť nastaviť meškanie na hodnotu 10 milisekúnd (predvolené nastavenie), hodí sa pre väčšinu prípadov, nastavenie väčších hodnôt je vhodné  pre stroje s pomalšími Bluetooth zariadeniami.

Pre SOFTWARE nadviazanie spojenia možno použiť (bez zbytočného oneskorenia) aj lacné  USB2Serial káble (TTL), ktoré nepodporujú hardvérové riadenie toku.

Je tu jedna nevýhoda SOFTWARE riadenia toku, ktorá by mala byť ozrejmená užívateľom. Emulované SIO zariadenie analyzuje dáta z Atari, detekuje prichádzajúci príkaz blok (rámec).  Naše zariadenie teda bude jediné SIO zariadenie na zbernici. Ak však Atari zapisuje dáta na iný fyzické SIO zariadenie na zbernici, je možné že dáta by sa mohli nesprávne interpretovať a prišlo by k chybnému zápisu.

Moje odporúčanie - nie je možné používať iné fyzické SIO zariadení pri práci so soft handshake.

 

 

Ak SIO zariadenie emulujeme na smartphone, nepotrebujeme PC. Mnoho ľudí nosí smartphone zo sebou. Hry je možné stiahnuť z internetu a okamžite nahrať do Atari z emulovaného disku. Jeden deň bysme mohli ísť o krok ďalej a zaviesť nové SIO zariadenia - inteligentné sieťové zariadenia s TCP / IP stack ...
Rozhodol som sa podporiť platformu Android (iOS nepodporuje Bluetooth SPP).
SIO2BT App možno stiahnuť z Google Play Store akýmkoľvek smartphonom s operačným systémom Android 2.2 alebo vyšším.


Software:

SIO2BT software

 

Nuž ostatné je na Vás, pre istotu ešte prikladám link na ukážku zariadenia v chode, ako sa hovorí raz vidieť je lepšie ako 100x počuť ... :

https://www.youtube.com/watch?v=Brw_GES8OkY&feature=youtu.be

 

Úplné podrobnosti nájdete tu, odkiaľ som čerpal "svoje vedomosti":

http://www.abbuc.de/community/forum/viewtopic.php?f=15&t=8132

 

Ja ešte dodávam - prenosová rýchlosť je pevne 19.200Bd, takže emulácia zodpovedá reálnej neupravovanej disketovej jednotke.

___________________________________________________________

21.10.2015

Link na manuál k SIO2BT:

http://abbuc.de/~montezuma/Sio2BT%20Manual.pdf

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

01_2015 Blog, Notes.

By Administrator at januára 07, 2015 08:05
Filed Under: Blog

01.01.2015

Pracovisko - problémy s elektrikou. Prichádza elektrikár. Upozorňujem ho, že za hodinu je uzávierka a noviny vtedy už musia byť v tlačiarni.

"Skutočne ?"

"A čo nesmiem vypnúť, toto  ... ?"

A skrútil prepínač ...

Všetko padlo. Zbieral som v sebe výbuch (viete si predstaviť, dlho mi to netrvalo), keď to vo mne začalo skutočne vrieť tak som si uvedomil jednu vec - moment, veď v serverovni je predsa záložný zdroj, takže ako je možné že to celé padlo ?

Na to som sa zobudil, bolo tak tuším 3/4 na 4 - na Nový rok.

Tak ak to bude presne podľa toho ako na Nový rok, tak po celý zbytok roku - mám sa na čo tešiť ...

___________________________________________________________

04.01.2015

Tak s tým voľným časom som na tom stále blbo, ale pretože už ma pália prsty tak s tým skúsim niečo urobiť, akurát sa musím večer vedieť "dokopať" ešte si sadnúť k notebooku a dlapať a dlapať ... nechce sa to samé napísať, blbo zariadené ...

____________________________________________________________

07.01.2015

Až dnes som uvoľnil tie tohtoročné prvé dva príspevky, niet sa čím pochváliť ... Frown - síce to kvôli tomu nerobím, ale jednoducho vôbec nemám voľný čas.

__________

Nová periféria pre malé ATARI - SIO2BT, emulácia disketovej jednotky trebárs na Smartphone s Androidom, na strane Atari iba malá krabička - vlastne konektor ktorý obsahuje Bluetooth zariadenie na prenos dát. Zaujímavé, síce to nehodlám sám postaviť, má to ešte nejaké drobné muchy, ale už teraz použiteľné, autor je hodne, hodne šikovný.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-SIO2BT.aspx

_____________________________________________________

10.01.2015

Len info - v noci zo 4.1. na 5.1. krachol v serverovni naozaj záložný zdroj a potom neverte snom. Síce to dopadlo mierne odlišne - ale aj tak ... UPS sa prepla do by-pass režimu a tak nič iné reálne nedrblo. Z môjho pohľadu v súvislosti zo záznamom z 1.1. to stálo za zaznamenanie.

___________

Včera som prevzal na pošte balíček s cca 11.5kg literatúry k Atari (trochu som investoval), celý večer som listoval a preberal, mal som také malé oneskorené Vianoce. Objavil som tam niekoľko vecí ktoré som doteraz nemal v ruke, takto sa objavujú poklady.

Pri tejto príležitosti som si uvedomil jednu vec - o Atari sa písalo aj v časopise Elektronika (pomedzie rokov 1989-91), aj keď tam to tak nejako postupne vyšumelo, o Atari sa prestalo písať. 

Dobre, ale je ešte jeden časopis, ktorý bol v podpore Atari hodne vytrvalý. Verte-neverte, jedná sa o vojenský časopis Atom, tam sa prvé články o Atari objavili už v roku 1986. Je to o to prekvapujúcejšie, že to bol vlastne časopis  - reálne to mala byť taká protizápadná bašta - budovať, bojovať a brániť socialistickú vlasť. Zjavne dosť veľa vojakov (z povolania) malo na vec vlastný názor a tak "západné" Atari pomáhalo budovať socializmus v praxi. A Atari tam bolo skutočne preferované, v iných redakciách robili všetko pre to aby sa pretláčal hlavne Sinclair. Línia bola stanovená, ale tu sa neuplatnila, zaujímavý rozpor.

Asi aj v redakcii sedeli ľudia ktorí tú mašinku nepovažovali v tej dobe za "aušus". A garantujem že aj v redakcii v tej dobe riskovali, tú dobu si pamätám.

(Aby som bol spravodlivý, ani ostatné typy počítačov u nás to vtedy nemali mimo už spomenutého ľahké a sem tam sa aj v tu uvedených časopisoch objavili nejaké programy pre ne.)

Spomínam to len preto, že tieto dva časopisy sa vynechávajú z archívov Atari programov a to trošku neprávom, preto stojí za to si to pripomenúť, ten druhý je ale v zásluhách predsa len o poriadny stupienok vyššie.

____________________________________________________________________

15.01.2015

Ďaľšie zapojenia kazetových magnetofónov - TURBO 2000, TURBO D -  spolu s s fotografiami. Je tu aj schéma hlasitého príposluchu. Jedná sa o magnetofón Atari XC12.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-1-Tape-recorder-for-ATARI-1.aspx

____________________________________________________________________

21.01.2015

TURBO EMO, QROS, TURBO D - zase ďalšie úpravy kazetových magnetofónov:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-2-Tape-recorder-for-ATARI-2.aspx

_____________________________________________________

24.01.2015

Chcel som malú tlačiareň k Atari. Ale ktorú ? Po čase som sa rozhodol (kritériá sú v podstate súčasťou článku), je to tlačiareň EPSON TM-U300. A bez dlhých rečí poďme na článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tlaciaren-%28Printer%29-Epson-TM-U300-pre-%28for%29-Atari.aspx

___________________________________________________________

25.01.2015

Do pôvodného článku o ATARI 800XL pridaná ďalšia pekná schéma tohoto počítača - download schémy je potom úplne na konci článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-800XL-Computer-ATARI-800XL.aspx

___________________________________________________________

27.01.2015

Nová základná doska pre jednotku ATARI XF 551 od Lenore Underwood. Podrobnejšie priamo v článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/New-motherboard-ATARI-XF551-by-Dropcheck-1.aspx

____________________________________________________________

29.01.2015

Včera v televízii nám najvyšší predstavitelia našej drahej vlády vysvetľovali prečo je dobré jazdiť vo vlaku za menej peňazí.
"Ak sa bude jazdiť vlakom za menej peňazí, potom vlaky bude používať viacej ľudí."
Koniec citátu.
...

Pekné, akurát mi vadí jedno:

Prečo potom nezlacníme benzín a naftu ? Nejazdilo by potom viacej ľudí a v konečnom dôsledku by z toho mal väčší zisk aj štát ?
Prečo máme fakticky najdrahšie pohonné hmoty v EU ? Žeby sme mali aj najvyššie platy ?
...

___________________________________________________________

31.01.2015

Dnes pridaná ďalšia fotografia disketovej jednotky TOMS 720 k Atari priamo do pôvodného článku.

__________

Tento mesiac po včerajšom parádnom snežení by bolo dobré uzavrieť s úsmevom na perách.

Viete prečo ruské autorádio nehrá v zákrutách ?

- Lebo aj muzikanti sa predsa v zákrute musia niečoho držať ... -

_________

A ešte jeden vtip od P.Kakieta, ktorý je mojím obľúbeným autorom kreslených vtipov - kreslil v poľskom časopise Komputer, kde ak sa nemýlim robil aj šéfgrafika.

 

Beriem to !

_________________

V sedemdesiatych rokoch bežal ešte jeden vtip na ruskú techniku a jej vtedajšie možnosti miniaturizácie:

Ako zistíte že Vás Rusi odpočúvajú ?

- Že Vám v obývačke pribudla ďalšia skriňa ... -

_______________

Pridaný ďalší popis do článku o ATR8000 a to:

- CP/M Bios for Software Publisher's ATR8000

- DISK I/O SUBROUTINES FOR CP/M CBIOS

Popis je pridaný na konci pôvodného článku.

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATR-8000.aspx

_____________

Pridaný ďalší obsah Eprom do článku o ATARI 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050-3_4-HAPPY-WARP.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: