Tipy a triky 019.Tips & tricks. Čím nahradiť Eprom 27256 ? How to replace 2756 Eprom ?

By Administrator at januára 28, 2017 08:47
Filed Under: Atari

Porovnanie vývodov obidvoch druhov pamätí.


Ak potrebujeme nahradiť Eprom pamäť 27256 (32kByte) ktorú akurát doma nemáme poruke a zariadenie chceme za každú cenu rozbehať už dnes je najšikovnejšou voľbou nahradiť ju typom 27512 (Eprom 64kByte). Ak si pozorne preštudujete vývody obidvoch Eprom pamätí tak zistíte že s vývodmi vôbec nič netreba robiť, netreba vyrábať medzikus, jediná vec je tá, že pamäťový obsah z 27256 je potrebné nahrať do hornej polovice pamäte 27512, teda od adresy 8000h až po FFFFh. Automaticky je totiž vybratá práve táto horná polovica Eprom 27512 (pin 1 u pamäte 27256 je totiž v log.1 - a to je u pamäte 27512 adresný vodič A15, no ak je A15=1 potom sme v 27512 v horných 32kB). Používame potom síce iba 1/2 dostupnej pamäte ale je to dostupné a bezproblémové riešenie a ako je už povedané na začiatku netreba nič prerábať, netreba medzikus, prosté, jednoduché a elegantné riešenie náhrady. Vyberieme pôvodnú Eprom a založíme novú (správne) naprogramovanú Eprom 27512. Hotovo.

,


Akurát po čase môžeme zabudnúť ako sme to urobili a budeme sa čudovať prečo je tam použitá taká veľká Eprom ... alebo nachystáme tento "darček" niekomu kto sa po nás k zariadeniu dostane. Laughing


Poznámka:
Samozrejme toto zapojenie sa dá využiť pri všetkých možných zariadeniach, neobmedzuje sa to iba na využitie pre Atari.
____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

Dual LED indikácia. Dual LED indication.

By Administrator at januára 21, 2017 18:29
Filed Under: Non-Atari

Videli ste už niekedy v prevádzke mazačku pamätí Eprom známu ako EREPROM-01 od firmy ELNEC ? Po zapnutí napájania pekne zelenou LED-kou indikuje že zariadenie je napájané. Zariadenie samo funguje dodnes ako hodinky /po recape/ - aj po tých rokoch, akurát sa mi celkom nepozdávala použitá indikácia stavov. Je tam použitá duálna dvojfarebná LED, ktorá indikuje svojou farbou či je mazačka v "šťave" alebo už UV trubica je zapnutá. Neviem či bolo úmyslom výrobcu to čo sa vo výsledku indikuje, pretože zelená LED v uvedenom zapojení svieti trvale a teda ak stlačením tlačítka Start sa následne rozsvieti červená LED = tak sa nám rozsvieti niečo ako ťažko definovateľná "vyblitá" žlto-hnedá farba. Pritom záleží aj na uhle pohľadu, niekedy je tam vidieť aj slabo zelenú farbu, proste nie je to podľa mňa nič moc.

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Pripadá mi krajšie ak po stlačení Start svieti iba červená LED tejto "duoLEDdiódy". Rozmýšľal som ako na to čo najjednoduchšie a výsledkom je uvedené zapojenie kde stačí k žiadanému a docielenému výsledku jediný odpor a jeden tranzistor, teda celé 2 súčiastky. Zapojenie je natoľko jednoduché, že montáž je prevedená priamo vyvŕtaním dierok do plošného spoja (2x pre odpor a 3x pre tranzistor) a priamo sa pájkujú potrebné vývody (súčiastky sa prepoja tenkým vodičom).

 

Ako to funguje ? (Použitá je duálna LED zo spoločnou katódou.)
Ak sa rozsvieti červená LED tak sa na jej hornom konci objaví napätie cca 1.5V, ktoré stačí na otvorenie tranzistoru a ten skratuje zelenú LED. Tradá, svieti iba krásne červená LED. Vďaka takejto indikácii sa nič zlého nestane, iba vzrastie odber o niekoľko mA. Po zhasnutí červenej LED sa obnoví pôvodný stav, t.j.rozsvieti sa zelená LED. Takáto indikácia je omnoho jasnejšia a prehľadnejšia, čiže za tie 2 súčiastky to stojí. A mazačka je už tak stará že nehrozí že pri tomto úkone porušíte záruku.

Poznámka:
Urobil som to už naozaj dávno, ale dnes som si konečne našiel čas to popísať. Nakoniec takáto jednoduchá dvojitá indikácia sa môže hodiť aj do celkom iných zariadení.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

5x 5.25 floppy disk changer Vista V1200.

By Administrator at januára 17, 2017 19:00
Filed Under: Non-Atari

 

Teraz pri prehliadaní si starých časopisov som v roku 1982 objavil reklamu na zariadenie Vista V1200. Jedná sa o changer (menič) pre 5x 5.25" disketu, teda dohromady máme k dispozícii celých 6MByte priestoru (počítajte so mnou 5x 1.2MByte = 6MByte). Ak dobre počítam tak už odvtedy uplynulo 35 rokov ... Ak prihliadneme k roku kedy sa to predávalo bola to vec kapacitne priamo neskutočná, ale na druhú stranu kde sa to dalo využiť ? Rýchlosť prenosu bola ako na disketu, tu sa zázraky nekonali, cache RAM tam vtedy určite nebola. Zaujímalo by ma koľkože takýchto výmen by tie diskety vydržali. Je zjavné že sa to menilo pekne v niečom čo by sme mohli hrdo nazvať cartridge (sami to tak pomenovali), alebo zásobník, alebo neviem ako to presne nazvať. Použité riešenie vo výsledku výrazne predĺžilo stavebnú hlbku zariadenia, niekde tie diskety napakované byť museli, že. Proste naládovali ste si diskety do "zásobníka" a potom ste celý pack naraz vrazili do zariadenia. Čisté a pohodlné riešenie. Vzhľadom k tomu že informácií je na webe o tom ako šafránu je jasné že nejaké veľké rozšírenie a masový predaj san nekonal. Je možné že tomu uškodilo to, že IBM PC niečo takéto nepotrebovalo a ostatné počítače tej doby tak veľkú kapacitu možno nevedeli využiť. A bola to doba razantného nástupu malých HDD, vtedy už o veľkosti 5, 10, 15 a 20 Mbyte. Áno, boli už aj 40MByte disky ale za astronomické sumy, takže to spomínam len preto aby ste vedeli že som ešte stále v obraze tej doby ... A tu pri porovnaní z hľadiska prístupovej doby a rýchlosti zariadenia sme boli niekde úplne inde - ale aj zo spomínanou cenou. Takže na vine mimo iného je možné zlé načasovanie uvedenia na trh. Pamätáte si SyQuesty ? Najprv veľké haló, ale boli aj veľké problémy s kvalitou uloženia, samo sebou problémy boli aj s čítaním. Bernoulliho disk bola tiež parádna vec, ale rotačné záznamové média s priamy prístupom vzduchu na médium jednoducho s princípu veľmi spoľahlivé byť nemôžu, tobôž ak sa ukladali desiatky MByte. Toto z princípu bolo určite spoľahlivejšie, predsa len tu nebola ešte použitá taká vysoká hustota záznamu. Celkom by ma zaujímalo ako sa ukladali dáta ak ich veľkosť v jednom súbore presiahla hodnotu 1.2MByte ... alebo 6MByte kapacita musela stačiť každému, čo ty na to Bill ? Cena cez 1500.- USD tiež nebola zrovna ľudová.


Tak si tú reklamu na Vista V1200 v kľude preštudujte (vtedy ešte nevedeli že Vista sa vyskytne v úplne inej súvislosti):

Vista_V1200.pdf (1,75 mb)

Aspoň vieme ako vyzeral predchodca CD - changeru ...


 

A vtedy sa už objavili aj konkurenčné zariadenia s približne rovnakou kapacitou, s iným riešením a neporovnateľne rýchlejšie, nakoniec cena tomu tak isto zodpovedala:


Genie 5Gbyte

 

Genie - väčšie kapacity


Napriek tomu že sa to nakoniec nepresadilo považujem zariadenie Vista V1200  za vec natoľko zaujímavú že to tu uverejňujem, aj takéto "úlety" predsa stoja za zaznamenanie - aj keď to nakoniec ako mnoho iných vecí nakoniec zmizlo v prepadlisku dejín.

 

 

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Tipy a triky 018.Tips & tricks. Ako nahradiť Eprom 2732 ? How to replace Eprom chip 2732 ?

By Administrator at januára 14, 2017 12:30
Filed Under: Atari

Dosť zariadení od Atari (samozrejme aj od iných výrobcov starších a starých zariadení) používa ako Eprom pamäť typ 2732, čo je Eprom o výslednej kapacite =4kByte. Ale ako už býva zvykom, tento typ pamätí sa dnes už naozaj zle zháňa a teda pomohlo by keby sme ju rozumne vedeli nahradiť niečím iným. Veľmi dobre dostupné (aspoň u mňa) sú stále pamäte 2764 (8kB), 27128 (16kB, tie už sú k zohnaniu o poznanie horšie) a výborne dostupné sú pamäte Eprom typu 27256 (32kB). Všetky uvedené typy pamätí sú podstatne rýchlejšie ako pôvodná pamäť Eprom 2732, čiže vďaka tomu problémy určite nenastanú. Tak isto sa dá použiť aj pamäť 27512, to ale už považujem naozaj za sado-maso, pretože z tej pamäte by sme používali len 1/16 jej skutočného obsahu a tak to tu radšej už ani nijako extra ďalej nerozoberám.

 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Uverejnené zapojenia sú univerzálne a dajú sa použiť vo všetkých zariadeniach kde sa doteraz používala  Eprom typu 2732.


Nebudem tu síce popisovať všetky  možnosti, ja tu v tomto článku ako náhradu použijem Eprom 2764 (8kByte). Využíva sa vždy maximálne len 1/2 jej pamäťového priestoru ale pri dnešných cenách Eprom to nie je žiaden problém. Veľkou výhodou pre nás je to, že Eprom pamäte sa kvôli možnej výmene programového vybavenia štandartne dávali do pätíc a teda na pôvodnej základnej doske nemusíme nič zložito odpájkovať, odsávať a podobne, tu skutočne stačí iba ak pôvodnú Eprom opatrne vyberieme (najlepšie k tomu poslúži plochý malý šróbovák, podoberáme jemne postupne z obidvoch strán) a na pôvodné miesto nakoniec dáme novú pätičku s Eprom 2764 zapojenú podľa niektorej tu uverejnenej verzie A, B alebo C.

 


Nakreslené zapojenia používajú štandartnú precíznu 28 pinovú pätičku do ktorej je Eprom 2764 zasunutá a potom sa to celé následne vkladá do 24 pinovej pätičky Eprom 2732, pričom pätičku vkladáme nadoraz od pravého rohu (pin 3 z 28 pinovej pätičky ide do pinu 1 pôvodnej 24 pinovej pätičky). Nakreslené zapojenie dokáže využívať 2x 4kB adresný priestor, t.j. môžeme tam mať uložený rozdielny firmware.


Tu sú ešte tie ďalšie 2 spomínané verzie, tu sa ale využíva len 1/2 kapacity Eprom 2764.

Na obrázku vľavo využité horné 4kByte, vpravo sa používajú spodné 4kByte.

 

Existujú 3 možnosti ako na tú výmenu:

- verzia A, kde pomocou prepínača máme k dispozícii 2x 4kB, čiže môžeme nasadiť dve verzie programového vybavenia ktoré potom volíme v kľudovom (vypnutom) stave ako východzie pre štart zariadenia (najzložitejšie, pretože treba rátať aj s umiestnením prepínača, ale spokojne sa tu môže použiť aj jumper)

- verzia B, tá je najjednoduchšia, používa iba horných 4kB z celého rozsahu 8kB, čiže tam aj musíme napáliť potrebný 4kB obsah, vlastne sa na tej 28 pinovej pätičke iba vzájomne prepojí 5 pinov, to je všetko (v 2764 potom musí byť obsah napálený od adresy 1000h)

- verzia C, najvyšší bit adresy sa tu uzemňuje a teda používame spodných 4kB z celého dostupného rozsahu 8kB, tak isto musíme napáliť tie 4kB, ale tu od adresy 0000h


- ak niekto nechce zapojenie nejako riešiť a využíva len naozaj jeden 4kB priestor, nahrajte obsah do 2764 pekne 2x za sebou a použite verziu B, zaručene bude fungovať (spodných 4kB sa síce nedostane k slovu, ale v tom zapojení je to O.K., pobeží nám to v horných 4kB)

Môže sa stať  že z priestorových dôvodov nebude možné pätičku 28 pinov nasunúť priamo na pôvodné miesto, nezbúdajme na to že prvé 2 rady "prečnievajú" mimo 24 pinovú pätičku. vtedy treba ešte jeden kus 24 pinovej pätičky ktorá sa zasunie do pôvodnej pätičky v základnej doske, takto vznikne už dostatočne veľký priestor (presnejšie sa jedná o výšku) pre nasadenie nami vyrobenej redukcie.


Ak by ste niečo podobného, teda takúto náhradu Eprom čipu 2732 realizovali v disketovej jednotke Atari 1050 bude lepšie ak nebudete dávať na pôvodné miesto krycí plech nad čipmi pod disketovou jednotkou, nemusí nám tam potom zostať dosť miesta. Samozrejme si skontrolujte či máte v zariadení Eprom, alebo ROM! - potom musia byť jumpre J1 J4 zapojené pre vloženie Eprom. No ale tu už asi správne predpokladám že sa to do toho nepustí totálny začiatočník ... Krycí plech nie je podmienkou správneho fungovania - čiže ho naozaj bez problémov môžeme "oželieť".

Nuž a na záver animácia ako sa nami vyrobená redukcia založí do pôvodnej 24 pinovej pätičky - nakreslená je tu verzia B.

___________________________________________________________

Poznámka:


Analogicky k uvedenému je možné použiť aj pamäte Eprom typu 27128 a 27256, stačí k tomu použiť potrebný datasheet a prepojiť nožičky v 28 pinovej pätičke tak ako treba. Ak chceme mať obsah na najnižšej adrese (0000h), musíme ostatné adresové bity A12, A13 a A14 (27256) uzemniť, vtedy zase stačí napáliť iba spomínané prvé 4kB. Je jasné že s umiestnením potrebného obsahu sa dá "šíbovať", teda presunúť si ho tam kde nám to najlepšie vyhovuje.

Tu je ale menší problém, hneď to popíšem:


Stále sa používa rovnaká 28 pinová pätička ako potrebný medzikus. Vzhľadom k tomu že pin č.26 je u pamäte 2764 (NC) tak sa to dá zrealizovať veľmi jednoducho.
Pamäte 27128 a 27256 na pine 26 majú adresný vodič A13, čiže tu už by to chcelo aby sme obsah umiestňovali radšej smerom hore do posledných 4kB:
- v prípade 27128 - potom A12, A13 pripojíme do log.1, teda na +5V
- v prípade 27256 - potom A12, A13 a A14 pripojíme do log.1, teda na +5V
 
Tu sa už potom len my sami budeme musieť vyrovnať s tým, že používame iba 1/4 alebo 1/8 obsahu dostupnej pamäte Eprom. Ale aj takéto riešenie je dobré riešenie ak vďaka nemu oživíme nefunkčné zariadenie. (A hlavne ak máme takéto Eprom k dispozícii, že ...)

_______________________________________________________________________________

20.2.2017

A na záver ponúkam ešte jedno riešenie - pre tých čo nemajú doma zbytočnú pätičku a majú nadbytok pamätí Eprom 2764 - je to tzv. jednorazové riešenie (týka sa to iba Eprom). Treba vyhnúť o 90° smerom nahor nožičky (piny) č.1, 2, 27 a 28 pamäte 2764. Vzájomne ich prepojíme drátikom a pripojíme na +5V. Čip 2764 založíme do pätičky 2732 a to tak že pin 3 čipu 2764 príde do pinu 1 pätičky pre pôvodnú Eprom 2732.
Pamäť Eprom 2764 samozrejme pred týmto úkonom (vyhnutie spomínaných nožičiek) najprv naprogramujeme, nevýhodou je to, že takto upravená Eprom sa ak by to bolo potrebné následne hodne blbo znova programuje - teda ak ju potrebujeme znova napáliť. Prečo to je tak si myslím že je úplne jasné. Osobne tých Eprom 2764 mám doma hafo, takže toto ma teraz vonkoncom netrápi.


 

Toto riešenie sa dá použiť ak je dosť miesta pre takéto osadenie Eprom pamäte - inak sa použitiu medzisoklu nevyhneme. Všetky tu uvedené zapojenia sú bezproblémovou 100%-nou náhradou za pôvodné Eprom pamäte 2732.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 600XL - Field Service Manual.

By Administrator at januára 08, 2017 20:47
Filed Under: Atari

Dobrých podkladov nikdy nie je dosť - servisný manuál pre počítač Atari 600XL určite medzi tie dobré podklady patrí a teda patrí mu aj miesto na mojom blogu:


 

Atari 600XL Field Service Manual

Bacha, je to bumbrlíček o veľkosti 58.5Mbyte ...

K tomuto už ťažko niečo dodať, stačí si to natiahnuť a čítať ... 80 strán obsahuje podrobnosti, schému atď. atď.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

01_2017 Blog, Notes.

By Administrator at januára 01, 2017 08:00
Filed Under: Blog

01.01.2017 - PF ŠNR 2017

Vzhľadom k tomu že som videl v upútavkach čo za super program ponúkala Markíza (alebo radšej to poviem priamo - TV Východ) na Silvestra radšej to nebudem veľa komentovať. Jedna moderátorka ktorá je už naozaj všade sa tam otŕča vo všetkých možných polohách ... no, niekde som čítal že je ani cici, ani rici - celkom presne to bolo vystihnuté. Síce chápem že je podstatne jednoduchšie zaplatiť 5-6 ľudí ako urobiť kompletný zábavný program - ale aj výsledný efekt vynaloženej námahe zodpovedá. ČT1 - tak isto - patrí v hlavnom vysielacom čase na Silvestra na obrazovku program kde hádajú zvyky zvierat ?

Je to dosť podivné že ani po tých rokoch nemá naša TV a TV smerom na západ náhradu za Jána Roháča, jednoducho nikto z režisérov neskôr nebol schopný urobiť slušný silvestrovský zábavný program.

Dnešná noc ukázala našim politikom že ďalšie príkazy zákazy (pyrotechnika na Nový rok) je vec ktorú si nedajú vziať. Kto tu býva počul jasnú odpoveď.


Páni, najprv si urobte poriadok pred vlastným prahom - potom môžete ľuďom určiť ako sa majú na Silvestra zabávať !!!

 

Na tému TV a Nový rok to stačí.

Vitajte v Novom roku 2017 !

_______________

No a je tu prvý, novoročný príspevok:

Máte Atari 130XE a v ňom 4x 4464 DRAM ? A chceli by ste mať  počítači viac pamäte ?

Pre 192kB RAM treba pridať ešte naviac 2x 4464 DRAM, pre 320kB RAM treba použiť celkove navyše 6ks 4464 DRAM.

Pre ostatných kto tento typ pamätí v zásobách k dispozícii nemajú mám iný typ zapojenia ktorý tiež uverejním - tam  sa nedostatkový typ pamätí nahradí iným spôsobom (SIMM modul). Síce je to už pár rokov čo Atari existuje, ale rozšírenie pamäte je aj po takom dlhom čase vec zaujímavá a dosť vyhľadávaná, takže teraz sa zase v pár článkoch budem snažiť nejaké tie rozšírenia popísať.)

http://blog.3b2.sk/igi/post/RAM-320kB-Atari-130XE-DRAM-type-4464.aspx

_____________________________________________________

08.01.2017

Máte doma Atari 600XL ?

Tak sa potom podrobnejšie podklady určite hodia (určite aj tým čo tento stroj doma ešte pravdepodobne nejakým nedopatrením nemajú):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-600XL-Field-Service-Manual.aspx

___________________________________________________________

14.01.2017

Máte zariadenie v ktorom "odišla" pamäť Eprom 2732 a neviete ako ju nahradiť iným typom ? Možné riešenie je tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-018Tips-tricks-Ako-nahradit-Eprom-2732-How-to-replace-Eprom-chip-2732-.aspx

____________________________________________________

17.01.2017

Poznáte niečo pod názvom Vista V1200 ? Je to changer na 5x 5.25" diskety:

http://blog.3b2.sk/igi/post/5x-525-floppy-disk-changer-Vista-V1200.aspx

___________________________________________________________

21.01.2017

Blbinka, jedno triviálne zapojenie ktoré na indikáciu 2 stavov používa dvojfarebnú LED:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Dual-LED-indikacia-Dual-LED-indication.aspx

____________________________________________________

28.01.2017

Náhradu Eprom typu 2732 som už popísal, teraz budeme riešiť náhradu Eprom o "trošku" väčšej kapacite a to typu 27256:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-019Tips-tricks-Cim-nahradit-Eprom-27256-How-to-replace-2756-Eprom-.aspx

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

RAM 320kB Atari 130XE - DRAM type 4464.

By Administrator at januára 01, 2017 08:00
Filed Under: Atari

Popis rozšírenia RAM pre Atari 130XE na veľkosť 192kByte RAM, alebo 320kByte RAM.

 

(Prevzaté z poľských stránok - I.Kuczek má u seba bezva veci, ale niektoré popisy od neho už išli nenávratne do histórie, "odišli" mu niektoré stránky, tak sa to snažím aspoň takto odložiť pre budúcnosť. Toto rozšírenie je priamo šité na mieru pre Atari 130XE, ktoré používa štandartne 4 kusy DRAM pamätí typu 4464. DRAM pamäte 4464 použité v tomto rozšírení sa letujú systémom piggyback, t.j. jedna na druhú. V prípade ak chceme mať 192kB RAM, potrebujeme pridať 2x obvod 4464, pre 320kB RAM treba pridať 6 kusov pamätí 4464. V dnešnej dobe je už celkom problém zohnať uvedený typ pamätí, ale podaktorí ataristi sú dobre zásobení a tak by to pre nich nemal byť až taký veľký problém. Pre ostatných kto tento typ pamätí k dispozícii nemajú mám iný typ zapojenia ktorý tiež uverejním kde sa nedostatkový typ pamätí nahradí iným spôsobom.) Ja pamätí 4464 tiež nemám nazvyš, takže toto som nestaval, ale zjavne to funguje.

 

Pred pár dňami pár riadkov španielsky, dnes to bude o hodne viac riadkov po poľsky ...


ROZSZERZENIE PAMIĘCI DLA ATARI 130XE DO 196kB LUB 320kB MODELE z układami 4464

Dodatkowa pamięć jest bardzo przydatna zwłaszcza w zastosowaniach muzycznych. Typowe pliki MIDI mają do 120kB długości (a bywają i po 300kB). Wynika z tego że130kB pamięci modelu 130XE może się okazać niewystarczające.


Opisów rozbudowy komputerów 130XE jest wiele. Większośćdotyczy pamięci jednobitowych. Część komputerówATARI 130XE posiada wbudowane pamięci czterobitowe typu 4464 (64k*4bit).Posiadają one 4 kości tych pamięci. Nie znalazłem nigdzie opisu jak rozszerzyć pamięć w tym przypadku. Poniżej przedstawiam moje rozwiązanie tego problemu. Proponuję rozbudowę komputera 130XE do:

1) 196kB (potrzeba 2szt. pamięci 4464)
2) 320kB (potrzeba 6szt. pamięci 4464)

Wymagany czas dostępu to 150ns lub mniej.

Dodatkowo potrzeba:
- 3szt. rezystorów 33[Om] (lub 1 dla wersji 196kB)
- układ scalony UCY74LS155
- ok. 1m przewodu w izolacji igielitowej

       Schematy wyprowadzeń:


     DRAM 4464
    +---+-+---+
/OE |1  +-+ 18| GND
D0  |2      17| D3
 D1 |3      16| /CAS
/WE |4      15| D2
/RAS|5      14| A0
 A6 |6      13| A1
 A5 |7      12| A2
 A4 |8      11| A3
VCC |9      10| A7
    +---------+

         

      UCY74LS155

     +---+-+---+
  1C |1  +-+ 16| VCC
  1G |2      15| 2C
  DSB|3      14| 2G
  1Y3|4      13|DSA
  1Y2|5      12| 2Y3
  1Y1|6      11|2Y2
  1Y0|7      10|2Y1
  GND|8       9|2Y0
     +---------+

       

1G,2G - strobe
DSA,DSB - adres
1C,2C - data inp.
1Y0-1Y3,2Y0-2Y3 - data out.


Tablica stanów dla 74LS155
+---+---+---+---+---+---+---+---+
|    Inputs     |               |
+---+---+---+---+  
Outputs     |
| Addr  | S | D |               |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
|DSB|DSA|1G |1C |1Y0|1Y1|1Y2|1Y3|
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| X | X | 1 | X | 1 | 1 | 1 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| 0 | 1 | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| 1 | 0 | 0 | 1 | 1 | 1 | 0 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| 1 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 | 1 | 0 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| X | X | X | 0 | 1 | 1 | 1 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
|DSB|DSA|2G |2C |2Y0|2Y1|2Y2|2Y3|
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| X | X | 1 | X | 1 | 1 | 1 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| 0 | 1 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| 1 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| 1 | 1 | 0 | 0 | 1 | 1 | 1 | 0 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+
| X | X | X | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
+---+---+---+---+---+---+---+---+


S - Strobe
D - Data

Czynności:

1) Wylutować koncówke rezystora R=33 Om wychodzącą od nóżki układu CO25953 i biegnącą do CASpamięci dodatkowej. Jest to rezystor leżący bliżej układu CO25953. Końcówkę wylutowujemy od strony układu CO25953. W to miejsce wlutować krótki drucik który potem podłączymy do układu 74LS155. Należy sięwcześniej upewnić że rezystor ten łączy sięz CASem dodatkowym.
Dla informacji - 2szt. pamięci dodatkowych zlokalizowane są bliżej przedniej części komputera.

2) Układ 74LS155 nalutować na CO25953 uprzednio odginając wszystkie końcówki z wyjątkiem 8 i 16. Wycięcia obu układów powinny się znaleźć z jednej strony.

3) Wylutowaną końcówkę R=33[Om] dolutowaćdo jednego z wyjść 2Y0,2Y1,2Y2 lub 2Y3 układu 74LS155, najlepiej do 2Y2 (nóżka 11) bo wylutowana koncówka rezystora wypada akurat naprzeciwko.

4) Odgiąć nóżki 16 (/CAS) układów 4464 i nalutować piętrowo pamięci na będące już na płycie. Uwaga: przy rozbudowie do 196kB nasunąć 2 układy 4464 na 2 sąsiednie kości.
Przy rozbudowie do 320kB nasunąć 4 kości 4464 na już istniejące a potem jeszcze jedno piętro z 2 kości 4464.

5)Połączyć wejścia adresowe DSB DSA czyli nóżki 3 i 13 układu 74LS155 z wyprowadzeniami 15 i 16 układu PIA (6520lub 6521) długimi przewodami. Na wyprowadzeniach 15 i 16 PIA mamy bit 5 i 6 portu B.
Wbrew temu co podaje większość autorównie trzeba rozcinać ścieżek biegnących od tych nóżek(co prawda adresowanie ANTICA i RAM będzie wtedy zależne).
Dla wersji 196kB końcówkę 3 układu 74LS155 łączymy z 16 (Vcc) a nie do PIA.

UWAGA: Przy rozbudowie pamięci do 196kB podłączamy jedynie końcówkę 16 PIA do DSA (nóżka 13 74LS155).
Nóżkę 3 (DSB) ukłądu 74LS155 radziłbym wtedy podłączyć do +5V (choć pozostawienie jej wolnejnie będzie przestępstwem - standard TTL wolne wejścia traktuje jakby były podłączone do plusa).
W tej sytuacji pamięciami dodatkowymi sterują wyjścia 2Y2 i 2Y3 układu 74LS155 (co trzeba wiedzieć by właciwie podłączyć się doCAS dodatkowego RAMu).

6)Wejście danych 2C  (końc.15 układu 74LS155) połączyćz masą (końc. 8).

7)Wolną po operacji z pkt. 1) końcówkę (CASdodatkowy) układu CO25953 połączyć drucikiem z wejciem 2G  układu 74LS155 (z końcówką 14).

8)Odgięte końcówki 16 (/CAS) dodatkowych pamięci należy połaczyć parami (po 2 sąsiednie z tego samego "piętra") i poprzez 3 rezystory R=33[Om] połączyćz trzema niewykorzystanymi końcówkami 2Y0-2Y3 tj. nóżki 9 do 12). Jedna z tych 4-ch nóżek jest już oczywiście zajęta przez stary rezystor 33[om].
UWAGA:  Dla wersji 196kB łączymy CASy 2 szt. nalutowanych pamięci przez 33R z wyjciem 2Y3 (końcówka 12 74LS155).
"Stary" RAM połączyliśmy wcześniej z 2Y2 poprzez "stary" rezystor 33[Om] z 2Y2.

Po sprawdzeniu prawidłowości montażu włączamy komputeri testujemy pamięć.
Do analizy pracy układu pomocna będzie tablica stanów74LS155 oraz informacja że pamięci 4464 są nieaktywne gdy CASy mają podłączone do +5V.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: