Power supply problem SIO2SD. Power supply problem SIO2SD + floppy drive.

By Administrator at apríla 21, 2015 17:30
Filed Under: Atari

Dnes sa chcem pozrieť na jeden problém, ktorý sa zanedbáva a potom vznikajú zbytočné problémy a čítam o tom aj v dnešnej dobe na webe. Síce to tiež nerieši absolútne všetko, ale 99% vecí v danom  prípade určite. Tí, ktorí už zapojenie používali sa určite niekedy s týmto problémom stretli. Samozrejme sa to týka aj iných periférií, ktoré nahrádzajú pôvodnú disketovú jednotku. Dnes SIO2SD je tu iba ako modelový príklad.


Ale poďme poporiadku - pri napájaní iba SIO2SD vzniká tiež taký úbytok, že napokon na zariadení SIO2SD je možno iba cca 4.3V čo je tak-tak aby to ešte fungovalo. Takže bacha, zoxidované prívody a dlhé káble = najväčší nepriateľ správnej funkcie SIO2SD. Stabilizátor pre 3.3V pre SD kartu potrebuje pre prácu najmenej 4.3V a ak mu zostane na stabilizáciu rozdiel iba 1V a menej  = problémy (a veľké). Takže občas treba zobrať multimeter a merať, nestačíte sa diviť  - malo by to fungovať ! Nemusí ...


Zoberme si ako príklad klasický 3 stopy (90cm) dlhý káblik, prerobený pre SIO2SD.

 

 

Pre info: prikladám tabuľku kde je jasne napísané, že tých 4.3V je spodná hranica dokedy použtý stabilizátor ešte výstupné napätie stabilizuje.

 

 

Teraz si popíšeme stav kedy je to s napätím ešte horšie - ak použijeme v ceste ešte aj disketovú jednotku, ako príklad pripojím disketovku Atari XF551. v ceste budú celkom 3 konektory (prepoje samček - samička), teraz už napájacie napätie zariadenia naozaj môže padnúť až pod túto úroveň (zariadenie má vlastný odber x prechodový odpor ..., Ohmov zákon nepustí Sealed) a potom nám všetko na zbernici SIO2SD a priamo na SD karte krásne cvičí v rozsahoch, ktoré nie sú garantované a teda už ani nie je dôvod na prekvapenie prečo to celé prestáva fungovať.


Suma sumárum:Ak je napájací kábel dlhší a teda ide sa cez ďalšiu dvojicu konektorov, málokedy to funguje, úbytky napätí sa nám pekne-krásne sčítajú a máme po vtákoch ...

 

 

Zvláštna situácia nastáva u" samovrahov", ktorí zapoja 2x disketovú jednotku a ešte aj SIO2SD, potom je už 5 konektorov v ceste, tak tu pomôže už iba posledná možnosť ktorú uvádzam na konci článku (vlastný zdroj pre SIO2SD.)

 

Pomoc ? - je niekoľko možností:

- očistiť a napružiť kontakty ako na počítači, tak aj skontrolovať napruženie v konektoroch (použiť sprej na očistenie kontaktov, niečo na spôsob Kontoxu), predsa len 30 ročná oxidácia vie narobiť problémy, nezabudnite že sa tu robí s nízkym napätím, toto tú oxidáciu samo osebe neprerazí ...

- použiť krátke prepojovacie kábliky (ja používam iba 30cm dĺžku) a tiež je po problémoch
(proste 30cm z disketovky do počítača a ďalších 30cm do SIO2SD, teda spolu 60cm, normálne je ale tá dĺžka niekedy aj =1.5-1.6m !)
(všimnite si že ani originálne SIO2SD nepoužíva dlhý káblik)

- napájať SIO2SD z vlastného 5V zdroja, tiež som odskúšal, naprosto bezproblémové, pretože potom bežia o vodičoch iba data, toto riešenie pomôže vždy


Viem že som už o tom kedysi dávnejšie písal, ale ako tak pozerám, málokto to čítal ... Opakovanie = matka múdrosti, dúfam že to platí aj v tomto prípade.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

New motherboard - ATARI XF551 - by Dropcheck - 3.

By Administrator at apríla 13, 2015 21:20
Filed Under: Atari

NEW ATARI MOTHERBOARD FOR ATARI XF551 BY DROPCHECK

(LENORE UNDERWOOD)

 

Upozornenie - na konci článku sú priložené videá !


 

Prvý obrázok ukazuje použité podklady v ktorých som sedel aby som sa v zapojení vyznal a vedel si to celé zapojiť a rozbehať.  Lenore ma už aj poriadne vyhrešila že som si s tým dal načas, má pravdu, ale fakt som mal iné starosti a mám pocit že to aj tak nevysvetlím a už sa o to ani nepokúšam ... a teda poďme ďalej.

 

 

Tu je na snímku vidieť ako si zapojiť káblik zo základnej dosky do disketovej jednotky, dá sa to aj naopak (ale potom to treba obrátiť naraz na obidvoch stranách !) Ja som to zapojil takto a fiunguje to bez problémov. Disketová mechanika je posunutá dopredu aby bolo vidieť na miesto kde sa prepínajú operačné systémy.

 

 

Potvrdilo sa to čo som čakal -  OS z USA mi nefunguje, mnou napálená EPROM 2764 s 2x OS (pôvodný, pre PAL určený OS a Hyper XF) funguje na jednotku a bez akýchkoľvek problémov. Ak je k dispozícii len základná doska tak treba prepínať OS medzi sebou nasledovne - pre jeden OS je skrat medzi strednými kolíkmi - je to tu na foto.


 

Pre prepnutie na druhý OS sa skrat presunie smerom doľava, to je všetko - nič zložitého Vás nečaká. Samozrejme je možné použiť aj pôvodnú pamäť, len týmito prepnutiami treba zistiť kedy to bude fungovať. Vzhľadom k tomu že sú len 2 možnosti za chvíľu to bude v každom prípade fungovať.

 

 

Takže bez ďalších vecí základná doska funguje pre 2x OS, teda stačí takto zapojiť switch s prepínacím kontaktom.

 

 

Osadil som aj pomocnú doštičku, v ktorej mám prsty aj ja (prihrejem si polievočku ... a aj na inomTongue out), tu je jeden drobný problém - táto prídavná doska nie celkom sedí na potrebné miesto. Rozdiel je tak cca 1.5mm, nie je to veľa ale buď treba do dosky pilníkom urobiť asymetrickú dierku, alebo robiť úpravu na druhej strane základnej dosky, kto to má pochopí o čom hovorím.

 

Ja som to zatiaľ nijako neprerábal, pokúsil som sa to "narvať" na svoje miesto aj tak, v podstate sa mi to podarilo. Pretože tam tiež idú nejaké spoje, radšej som tam pod podložku dal nevodivý podklad - skrat je vec hnusná a vonkoncom pri práci vec nežiadúca ...Laughing


Keď už je to osadené pomocou jumperu som rozbehal jeden z OS, len na testovanie. S podivom mám pocit že to celé hreje menej ako originálna doska, mno, je to môj pocit, asi pomáhajú aj prídavné chladiče ...


 

Aby som to celé vedel rozbehať (ešte som to celé nerozbehal ...) tak multimetrom pískam a pískam, bez toho to nejde. Nechcem to zapnúť a potom pozerať odkiaľ sa zo zariadenia zadymí ...Laughing

 

 

Potom som pripojil 2 kábliky, ktoré majú 2x 4 vodiče, na tejto strane sú zo stavebnice zapojené tie kde je to vždy samostaný konektor, potom na druhej strane sú vždy 2x 4 piny.


 

Problémy:

Trošku ma to potrápilo, pretože 2 piny v jednom konektore nemali kontakt a tak mi to teda nie celko fungovalo, opravil som to a bolo to v poriadku. Vec ktorá nie je v poriadku - jedná sa o prepínač na 2x OS ktorý je na tejto doštičke s displejom, proste tam nie je žiaden kontakt priamo na doštičke displeja (studené spoje - zaujímavé na všetkých 3 vývodoch prepínača smerom na konektor, prepínač sám osebe je v poriadku, prepískané), budem to musieť prepojiť priamo káblikmi, iná oprava tam nie je možná, takže toto nemám momentálne funkčné. Prepínač je proste v lufte, stáva sa.

 

Poznámka:

Neviem, je to zaletované, rozoberať to nebudem, možno je to neprekovené, potom by mohol byť v tom problém.

 

Displej som rozbehal a funguje aj prepínanie čísel disketovej jednotky, len sa nesmie zabudnúť na to, že na zadnom paneli treba prepnúť switche do hornej polohy, potom prevezme predná doska s prepínačom (switcher) prepínanie čísel disketovej jednotky - toto funguje naprosto bez problémov.

 

 

Dúfam že je to na obrázku vidieť ako sú pripojené vodiče v tejto časti aby sa to dalo podľa obrázku zapojiť.

 

 

Doštička, ktorá obsahuje displej čísla jednotky, prepínač D1 až D4, prepínač 2x OS a Reset jednotky.

 

 

Ešte jeden obrázok, dúfam že podľa farby je jasné kde čo kam a ako.

 

 

Pracovné "zátišie".

 

Tak - toto je všetko čo som zase medzitým stihol, celé 2 týždne som nebol cez víkend doma a jednoducho som na to nemal čas. Aj napriek tomu sa snažím si nejakú tú chvíľu pre to nájsť. V tomto stave je to otestované a beží to, teda až na ten prepínač operačných systémov. Na to si ešte musím nájsť čas na opravu, potom ešte budú nasledovať ďalšie veci.

 

Suma sumárum:

Dnes som pri tom sedel 5 hodín aj s textom a úpravou fotografií a videa pre uverejnenie na webe.

 

Teraz už nasledujú sľúbené videá, ktoré jednotku zachytávajú pri práci, pozor, pri videách s rozličnými OS nie je zapojená prídavná doska, pretože zatiaľ mi tam nefunguje prepínač medzi OS !

______________________

Video ukazuje použitie RESETu počas chodu jednotky, slúži hlavne na prepínanie OS v disketovej jednotke ATARI XF551 počas chodu, bez potreby vypnutia a opätovného zapnutia:

Reset_MB_LU.mp4 (3,28 mb)

_____________________________

Video - Switcher - slúži na prepínanie čísla disketovej jednotky ATARI XF551 na prednom paneli, pozor, na zadnom paneli treba obidva prepínače čísla disketovej jednotky nastaviť do hornej polohy !

Drive_switcher.mp4 (3,69 mb)

______________________

Video - použitý pôvodný OS, rýchlosť 19.200 Bd, disketová jednotka ATARI XF551, nahráva sa DOS XE ver.1.00:

OrigoOS_LU.mp4 (5,24 mb)

_____________________________

Video - použitý Hyper XF OS, rýchlosť 38.400 Bd, disketová jednotka ATARI XF551, nahráva sa DOS XE ver.1.00::

HyperXF_LU.mp4 (15,62 mb)

 

Prečo práve DOS XE? Lebo som ho mal poruke ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atariáda 2015 - Olomouc.

By Administrator at apríla 12, 2015 15:30
Filed Under: Atari
Atariáda 2015 - Olomouc.

 

 

Atariáda síce začala v piatok poobede, ale ja som na ňu cestoval až v sobotu ráno. Odchod z Bratislavy cca 9.00, príchod na Atariádu cca 11.10, cesta cca 210km. Cestou samí policajti, až človeku bolo príjemne na duši ako sa o nás starajú na diaľnici ..., dojemné, skoro som uronil slzu Laughing. Priamo na mieste akcie už bol dostatočne veľký počet návštevníkov - cca 30. Týmto už s výrazom cca v tomto článku končím a budem sa vyjadrovať bez tejto pomôcky Wink.

_______________________________________________________________________________

 

Ako prvý pri vstupe Zdeněk Burian, ktorý mal na starosť

(ako vždy, spoľahlivo) administratívu.

 

 

Hneď pri vstupe bolo možné zakúpiť Atari časopis vydávaný v anglickom jazyku v Nemecku a aj hry ...

 

 

Keď som zatočil na druhú stranu mal som neklamný pocit, že to tu má pod palcom krupkaj ...

 

 

Kolega Stehlík sa pripravuje na pooobedňajšie vystúpenie ...

(nabral som rozumy kde si dať urobiť plošné spoje v Číne, za čo mu ďakujem)

 

ň

 

Čo ma na tohtoročnom stretnutí poriadne prekvapilo bol fakt, že sa objavil hodne strojov s originálnymi disketovými jednotkami - či už Atari 1050, alebo Atari XF551. Nostalgia? (sám rád spúšťam programy z disketovej jednotky, nno -  toto ma hodne potešilo ...) A ak hovorím originálne jednotky, tak tým myslím neprerábané jednotky, je to hodne zaujímavé, ja tie prerábky beriem ako vylepšenie, ktoré potlačí chyby ktoré majú origo jednotky bez úprav.

 

 

Kazeťáky sú nenávratne na ústupe, aj keď v tomto prípade sa jedná o výnimku na prenos dát.

 

 

Pohľad na účastníkov.

 

 

Dtto, napravo Pepax (červené tričko) a Krupkaj (žlté).


 

V Olomouci najrozšírenejšie prídavné zariadenie.

 

 

Doobeda ešte vládla komorná atmosféra, bolo relatívne dosť miesta a už som si hovoril že je tých ľudí akosi pomenej ako minulý rok - chyba lávky, po obedňajšej pauze sa to zaplnilo do posledného miestečka ... poobede pri prednáškach už bolo prítomných vyše 50 účastníkov.

 

 

Honza sedel u Atari 1200XL, tak túto "potvoru" som videl naživo po prvýkrát. Má zabudované VBXE, obraz na LCD ako lusk.

 

 

Nasledovnící sa ešte nájdu, našťastie ...

 

 

Každoročné oficiálne pokyny, hovorí Zdeněk.

 

 

Príprava na prednášku o 3D na malom Atari.


 

Obedňajšia "siesta" na Atariáde.

 

 

V hracom kútiku boli aj starší, aj mladší ...

 

 

Čo mi ale neuniklo, že podaktorí mladší jedinci sa za chrbtom hrali radšej na mobile ...

 

 

Je milé vidieť ako tie deti hry prežívajú naplno.

 

 

Poobede sa to zase začína rozbiehať, chystajú sa prednášky, bol som na dvoch, stáli za to.

 

 

Ešte pár obrázkov, ktoré zachytávajú budúcu generáciu pri Atari.

 

 

A že to tie deti zvládajú bez dospelých je evidentné.

 

 

Bol tu aj malý bazár kde sa všeličo predávalo, dal sa získať Alfi - síce nie kompletný, ale to sa dá vyriešiť. Prišli chlapci z Trnavy, Bratislavy a aj z Košíc (!), takže sme tu mali celkom slušné zastúpenie.

 

 

Dtto.

 

 

Zaujímavé periférie k Atari 1200XL:

 

 

Dtto.


 

Ešte jeden pohľad do pripraveného herného kútika:

 

 

Ako zvyčajne sa objavili aj ST stroje:

 

 

A nejaké tie perférie k nim:

 

 

Dtto.


 

Jedno prekvapenie - Atari PortFolio ...

 

 

A zase ST ...

 

 

Dtto.

 

 

Dtto.

 

 

Prednáška o 3D grafike na malom Atari:

 

 

Prednáška o program PARCP, Petr Stehlík:

/Zaujímavé, mimoriadne pútavé a hlavne zábavne postavená prednáška/

P.S.: Asi by som mal vysvetliť o čo ide, je to software na prenos dát medzi Atari ST a ST, alebo medzi ST a PC a nakoniec aj medzi PC a PC. Teraz je vyvinutá nová verzia, ktorá komunikuje cez paralelný port a USB, čiže je tam hardware medzikus.

 

 

Objavil sa aj Wotnau (stojaci vľavo), vedľa neho Bohdan,

úplne vľavo Bob!k.

 

 

V strede stojaci reverz mi priniesol RAM-ky od danharda na Atariádu, obidvom ĎAKUJEM za ochotu.

 

 

No a nasleduje obrázok na "tvrdé" jadro Atariády.

Niektorí chýbajú - majú smolu, neboli u toho keď som fotil ...Smile

 


Honza (krupkaj - vpravo), konečne ho mám na fotke spredu.

/má žlté tričko/


 

Posledný záber - Poison skúša v bazári zakúpené ST-čko, neúspešne.

 

 

Tesne pred odchodom som sa ešte chvíľu porozprával s bob!kom čo robí, čomu sa práve venuje, trošku aj o jeho plánoch, takže mu držím palce, všetci vieme ako je toho voľného času málo. A potom už len hups! do auta a zase cesta niečo cez 2 hodiny domov. Prišiel som domov, upravil som fotky, napísal som text a prásk s tým na web. Ostatné je už na vás.

 

Čo ma zaskočilo (a nevedel som o tom):

Na Atariáde som sa dozvedel že je vážne chorý Ctirad. Ctirade, držím Ti palce - nech sa uzdravíš čím skôr, hodne si tu chýbal !

 

Čo ma potešilo:

Chcem vyjadriť obdiv a poďakovanie organizátorom - Atariáda ako vždy bez chybičky, príjemné prostredie, komorná atmosféra, čas sa porozprávať, vzhľadom k absencii dunivej hudby oproti inej akcii je tu komunikácia bezproblémová.

________________

Tavva predával na stretnutí SIO konektory vyrobené na 3D tlačiarni za veľmi dobrú cenu - mám od neho 4 kúsky, oplatí sa. Kvalita viac ako slušná, vyrobené z ABS plastu, rozoberateľné presne tak ako originál - ale ktorý je normálne nezohnateľný. (Leda ak skanibalizujete konektor na magnetofón ...) Je to komplet aj z pinmi, paráda. Neviem či mu môžem robiť reklamu, ale skúste sa na neho otočiť, možno Vám ich tiež vyrobí.

 

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

04_2015 Blog, Notes.

By Administrator at apríla 03, 2015 15:47
Filed Under: Blog

03.04.2015

Apríl ... tento rok som vynechal prvoparílový žartík, pretože som si sám užil 1.apríl až až - a pritom sa bohužiaľ vôbec nejednalo o žart. No, ale život prináša prekvapenia a tak ideme ďalej. Dnes by som chcel upozorniť na to že sa kvapom blíži Atariáda v Olomouci, kto môže navštívte, nič lepšie tento rok už nemôže byť.

 

________________

Na dnes ešte niečo - zase z oblasti IT:

 

Pre ďalekými rokmi inštalácia Lotus Notes v jednej firme (bol som osobne pri tom).

Externista - ktorý ako je zrejmé nebol zamestnanec firmy cez plece pozerá na inštaláciu software na jednotlivé počítače.

Zrazu tento "expert" z ničoho nič na plné hrdlo "zabulí":

"Ten Lotus je na hovno!"

Majiteľ firmy čo prevádzala inštaláciu sa podivil, zodvihol hlavu a opýtal sa:

"A to na základe čoho ?"

"Lebo to so mnou nikto nekonzultoval !!!"

Smile

_______________

Centrum zákazníckej podpory.
Zákazník na druhej strane zemegule (žena).
"Máme problém zo serverom !"
"Tak si ten virtuálny server reštartujte !"
(Aj s 5 minútovým vysvetlením, čo to vlastne ten virtuálny server je.)
Po 20 minútach sa zákazníčka ozve:
"Prešla som celú serverovňu, ale ten server tu aj tak v racku naozaj nikde nevidím !"
...

Yell

___________________________________________________________

08.04.2015

Tak som sa dočítal, že Rusom horela ponorka. Zaujímavé - ale horela už pred 2 dňami ... Vraj ju teraz uhasili (zaplavili suchý dok) -  škody vraj nie sú veľké.  Čo tam ale potom horelo celé 2 dni ... ? A prečo to teda nezaplavili skôr ? Po 2 dňoch horenia sú vraj iba malé škody, ak sa prehreje kov tak ho treba vymeniť, tak nás učili. V Rusku sa používajú zjavne vyspelejšie technológie, len sa oškrabe hrdza a ideme ďalej.
Továrišči - vsjó jásno, zase raz západná propaganda 2 dni živila oheň ...

___________________________________________________________

12.04.2015

Tento víkend som vyrazil na jedinú akciu ktorú som chcel tento rok absolvovať - Atariádu. Nejaké poznámky  a foto z akcie sú tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atariada-2015-Olomouc.aspx

___________________________________________________________

13.04.2015

Ďalšia časť o oživovaní stavebnice disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/New-motherboard-ATARI-XF551-by-Dropcheck-3.aspx

____________________________________________________

19.04.2015

Tak nám lezú tie ceny nahor - alebo nie ???Tongue out

Otázka je či sa z toho len "dupe" vyššia cena, alebo je to trend ...

(nasledujú ukážky z bazos.sk a aukro.cz)

___________________

IT perla:

Nainštalovaný notebook spolu s dokovacou stanicou a monitorom.
Poobede telefonát:
"Ako ste mi to urobili, nefunguje ani myš, ani klávesnica a ani monitor !"
Samozrejme, niekto si vybral notebook z dokovacej stanice, ale naspäť ho už nezacvakol ...
(všetky uvedené zariadenia boli pripojené cez docking station ...)
:god:

___________________________________________________________

21.04.2015

Včerajší deň strávený - mimo práce - čistením svojho notebooku od sajrajtu - Commodo Antivirus bol s trojanom úplne spokojný, ja nie. Commodo včera teda nakoniec letelo z notebooku a skončil som u starého známeho Symantecu. Brr, v háji aktualizácie (Win64), ale nakoniec to dobre dopadlo, bez kompletnej reinštalácie.  Síce som s tým strávil niekoľko hodín (skôr to samé robilo opravy). A výsledok ? Hneď mi naskákali do pošty veci, ktoré som doteraz nevidel. Hmmm, tak toto bol problém, ktorý mi robil starosti posledných pár týždňov.

____________________

Dnes som zažil multitasking v praxi - v doprave. Kto pozná Bratislavu, pred bývalým Gottwalďákom je Strojnícka fakulta, nasleduje križovatka (smerom k Národnej banke). V križovatke SUV zatočilo vpravo a hneď skočil na brzdy, proste ešte bol priamo v križovatke. Z auta vystúpila dáma (asi manželka), no čo proste tu potrebovala vystúpiť (možno išla do banky ...) Šofér medzitým niečo hľadal na prednom sedadle, stihol vysadiť manželku, na uchu priložený telefón, proste multitasking ako vyšitý. My ostatní za ním, cca 20 áut sme čakali vyše minúty než si svoje povinnosti vybaví. Čiže ostatní - bud u nich bežali NOPy, alebo sme boli v "iddle" režime. No, kto si to vie zariadiť ten sa má, ostatní majú smolu.

Mám na to aj iné pomenovanie, ale som slušne vychovaný.

_______________

Na dnešok je tu ešte jedna drobnosť - ak Vám blbne zariadenie ktoré nahrádza disketovú jednotku - nemusí to byť tým že zariadenie nie je v poriadku, vstupujú totiž do toho aj iné veci, ktoré Vám vedia znepríjemniť život:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Power-supply-problem-SIO2SD-Power-supply-problem-SIO2SD-2b-floppy-drive.aspx

No - a to je všetko.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: