AMDEK AMDISK AMDCI, AMDCII 3" floppy drive. Part 3.

By Administrator at februára 14, 2022 13:15
Filed Under: Atari

 

 

Čo je potešiteľné - k 3" disketovej jednotke AMDEK sa postupne objavujú stále nové a nové informácie. Dnes je teda už k dispozícii vlastný obsah EPROM (verzia 1.1.) a je k dispozícii aj jeho disassemblovaný firmware.

 

Kontrolný súčet EPROM = 904CC6B5

Amdek AMDC 1.1.bin (4,00 kb)


Amdek AMDC 1.1 Disassembly.asm (101,22 kb)

 

 

 

Ďalšie info:

prvá časť:

AMDEK-AMDISK-AMDCI-AMDCII-3-floppy-drive

druhá časť:

AMDEK AMDISK AMDC I, AMDC II, AMDC III - 3" floppy drive - motherboard. Part 2.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part1.

By Administrator at februára 09, 2022 10:15
Filed Under: SBC8085-NCB85

Finálny vzhľad môjho testeru DRAM 4164 /41256.

(version - year 2019)

 

Možno poznáte tento univerzálny tester dynamických pämätí - označujeme ich aj ako DRAM pamäte. Prvú zmienku o tomto testeri som uverejnil v apríli 2019 na webe oldcomp.cz a rozbehla sa tam na túto tému celkom slušná debata, ešte sa v priebehu článku na túto konkrétnu adresu vrátim. Mal som ho postavený už dávno ale až teraz pred cca 2 týždňami som ho začal intenzívne používať - a vtedy som si spomenul že som na túto tému nenapísal ani riadok ... takže prosím berte na vedomie že medzitým prešli fakticky celé 3 roky a autor tejto doštičky (shieldu) Radim nespí ... a medzitým tu spomenuté veci už upravil k obrazu svojmu.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Vlastný tester je založený na veľmi dobre známej doske Arduino Uno a je to tzv. shield (prídavná doska), ktorá sa následne nasadí na vlastné Arduino Uno, tá obsahuje ZIF (pätičku s nulovou prítlačnou silou a jeden jumper, plus 2x LED). Do počítača si stiahnete a nainštalujete príslušné vývojové prostredie pre Arduino. Vďaka voľbe originálneho Arduina Uno všetko zbehlo na prvý pokus a hneď som mal k dispozícii príslušný sériový port na komunikáciu pre nahrávanie. Do Arduina sa nahrá príslušné programové vybavenie a voilá - máme k dispozícii vlastný a funkčný tester. Rýchlosť testeru síce nedosahuje plných prevádzkových vlastností DRAM (prístupová doba je dlhšia), ale aj tak môže veľa napovedať o stave vlastnej DRAM, vždy je lepšie ak máme niečo ako ak nemáme k dispozícii vôbec nič ...

 

(Obrázok som už doplnil o zabudované tlačítko reset)

Prepojenie vývodov, obrázok shieldu je prevzatý z:

https://forum.defence-force.org/

 

Momentálne je k dispozícii omoho kvalitnejšia (niekoľkokrát rýchlejšia a od začiatku bezchybná) verzia pre testovanie DRAM, je skutočne lepšia ako to čo je na pôvodnom odkaze kde je aj uvrejnené zapojenie. V základnej verzii môžeme testovať DRAM 4164 t.j. 64kx1 a DRAM 41256, t.j 256kx1. Nájdete ju na stránkach oldcomp.cz v sekcii pre hardware.


Pri pohľade na zapojenie je jasné že ak je skratovaná prepojka (jumper) tak sa testuje DRAM typu 4164, ak je rozpojená tak sa testuje DRAM 41256. Čo ma v originálnom zapojení poriadne prekvapilo (síce až po čase, vtedy keď som to staval potreboval som rýchlo otestovať 2 kusy DRAM a teda zapojil som, tester fungoval, jedna DRAM bola naozaj blbá a tak som zapojenie ďalej neštudoval, nebol dôvod) je hodnota odporu pre prepojku - 1kΩ, tu je bez najmenších problémov na toto miesto možné dosadiť odpor 10kΩ, nie je najmenší dôvod sem osadiť pôvodne 1kΩ odpor. Jasné, všimol som si to až dávno po osadení (a používaní). Takže nie vždy treba všetko brať "aj s chlpmi", stačí použiť svoj rozum (i keď dodatočne). Do doštičky som doplnil priamo na vývody ZIF pätičky kondenzátor M1, čiže je osadený priamo na vývodoch napájania, je to tester DRAM, ten kondenzátor tam podľa mňa rozhodne patrí. Na moje ospravedlnenie snáď len toľko že pred tými rokmi som sa arduinu vôbec nevenoval a ani som si nezisťoval nejaké záležitosti okolo, toľko na vysvetlenie prečo o tom píšem až teraz.

 

Mal som to šťastie že v tej dobe Radim Polášek urobil niekoľko doštičiek spomenutého shieldu a teda stavba bola maximálne zjednodušená. Radim ma po poslaní dosky upozornil na 2 veci ktoré sa mu po odoslaní podkladov výrobcovi nepodarilo dotiahnuť do finálnej podoby tak aby bol úplne spokojný, ale sú to drobnosti a dá sa s nimi žiť.

- za prvé, na doske plošného spoja sú zle otočené vývody LED (obidvoch) oproti skutočnosti, anóda musí byť pri pohľade od spodnej strany čo najďalej od ZIF pätičky

  (tu len doplním, zelená LED je tu umiestnená vľavo, oproti originálu pôvodného zapojenia kde je napravo)

- za druhé, vývod prepojky (jumper) je príliš blízko ZIF púzdru, takže je potrebná buď montáž pod uhlom 45º, alebo zvoliť iné riešenie

S osadením LED som problém nemal, aj tak si vždy kontrolujem ako idú vývody na plošáku (je jednoduchšie si to všetko skontrolovať pred osadením ako to potom prácne vyťahovať z plošáku a otáčať). Čo sa týka vlastnej prepojky (jumper), tak som použil typ čo má zahnuté prívody o 90º - a odpor určený pre prepínanie veľkosti DRAM (teraz 10kΩ) som osadil z druhej strany plošného spoja, takto je voľné miesto pre osadenie prepojky v tejto upravenej podobe a nič si s ničím nezavadzia. Prišlo mi to viacej elegantné ako mať na doske osadený konektor pod uhlom 45º.


Je len škoda že použitá finálna maska pre dosku plošného spoja je naozaj veľmi tmavá a tak meno autora a nastavenie prepojky pre testy DRAM je dosť zle čitateľné - ide to len pri správnom osvetlení a pri istom uhle nastavenia.

___________________________________________________________

 

Posledná vec, ktorú som začal riešiť až pri intenzívnejšom používaní DRAMduina pred pár dňami bolo to, že originálny reset na doštičke Arduina je "utopený" pod doštičkou vlastného shieldu pre testovanie DRAM, teda nie je bohvieako dobre prístupný - a tak som si dorobil tlačítko reset priamo na shield doštičku. Zapojenie resetu je triviálne - spojíme cez tlačítko vývod reset a Gnd.

 

 

Tlačítko je prilepené kvapkou 5-minútového Epoxy priamo na doštičku, prívodné drátiky sú zakryté bielou krytkou (pomohlo LEGO ...) - aj táto krytka je prilepená ďalšou kvapkou lepidla, nech to aj trošku vyzerá, nejako by sa mi tie odkryté i keď izolované drátiky nepozdávali. Iste, dá sa to riešiť aj inak (a možno elegantnejšie) a aj iným umiestnením tlačítka reset - ale to si môže každý urobiť po svojom, ako mu to vyhovuje.

No, čo dodať ?

Tento tester DRAM je naozaj veľmi šikovná vecička, takže kto sa venuje staým počítačom tak toto by malo patriť do základného vybavenia každého oldcompistu.

 

Doplnky z 10.02.2022:

Možno by ešte stálo za to na pätičke zreteľne označiť vývod č.1, ono totiž ľudia (podaktorí) vedia byť neuveriteľne "vynaliezaví" a teda bolo by dobré ušetriť ešte netestované DRAM pred šokom z priloženia napájania na celkom iné piny ako bola skonštruovaná. Či takéto "psie kusy" DRAM vydrží neviem, podobné experimenty neskúšam. Viď posledné foto, kde je už pacička na vkladanie na opačnej strane, takže si myslím že označenie pinu č.1 by bola celkom dobrá vec.

Uvedené zapojenie sa dá bez najmenších problémov postaviť na tzv. proto shieldoch, tie sú naozaj veľmi dobre dostupné takže netreba čakať až sa objaví dostupná jednoúčelová doštička. Tu sa ale už predpokladá nejaká tá znalosť problematiky - a pájkovania.

___________________________________________________________

 

Vcelku by sa ešte šiklo mať na tejto doštičke ďalší jumper, kde by sa po jeho rozpojení dal sledovať cez miliampérmeter odber vlastnej DRAM - toto by mohlo najviac napovedať či sa jedná o problémovú DRAM alebo nie, ale toto si asi zabudujem až do vlastného pokusného shieldu pre testovanie DRAM. (Toto by ale vyžadovalo podstatnejší zásah do shieldu, čo nechcem, proste bolo by treba prerušiť týmto ďalším jumperom napájanie +5V smerom ku DRAM pamäti.) Ale vychytávka by to bola naozaj dobrá.

Možno najjednoduchšie by bolo urobiť medzikus kde by sa tých +5V odpájalo medzi Arduino Uno a vlastným shieldom, bolo by to bezbolestné a nemusí sa potom robiť žiaden zásah na shielde, akurát sa zväčší celková stavebná výška celého testeru. Naozaj si myslím že údaje o odbere vlastnej DRAM môžu skutočne hodne napovedať o stave vlastnej DRAM.

___________________________________________________________


Pre prácu na tomto testeri používam už upravené programové vybavenie ktoré tu nie je uverejnené, takže len stručný popis:


S terajším mne momentálne dostupným (a mnou upraveným) programovým vybavením sa otestuje pamäť 4164 za 14 sekúnd + 4 sekundy svieti zelená LED, pre 41256 DRAM test trvá 56 sekúnd + 4 sekundy svieti zelená LED. Programové vybavenie je upravené tak, že po skončení celého testu sa celý test nanovo spúšťa po 4 sekundách svietenia zelenej LED, teda test beží v slučke. Toto je môj nápad (do programu mi ho pomohol sfunkčniť Radim Polášek, predsa len som si na začiatku mojich pokusov z Arduino-m na takúto zmenu netrúfol, Radime - vďaka !!!), pretože tak nejako si hovorím že po prejdení jednej slučky sa závada nemusí okamžite prejaviť. Ak príde k chybe počas testu program tak sa trvale rozsvieti červenú LED a program sa zastaví a 3x zapípa, v prípade výstupu po sériovej linke sa dozvieme ktorá pamäťová bunka je vadná (konkrétna adresa). Toto je výhodné pretože môžeme robiť niečo celkom iné a ak sa objaví v teste chyba zapípaním nás na ňu upozorní a my nemusíme ustavične sledovať tester a aj displej či je všetko O.K.


Existujú (mám urobené - a funkčné) 3 verzie programu:

1 - tzv."ostrovná verzia", žiaden výpis cez sériový port, testy bežia trvale v slučke, vhodné na dlhodobejší test

    (ak zbehne celý test OK tak zostane na 10 sekúnd rozsvietená zelená LED, následne sa test spustí nanovo, ak nastane chyba počas testu tak sa rozsvieti červená LED a nasleduje okamžitý stop)

2 - verzia ktorá prevedie test 500x za sebou a potom sa zastaví, všetky výpisy bežia von pod Hyperterminálom

    (ak zbehne celý test OK tak trvale zostane rozsvietená zelená LED,  ak nastane chyba počas testu tak sa rozsvieti červená LED a nasleduje okamžitý stop)

3 - verzia ktorá prevedie test 1440x za sebou a potom sa zastaví, toto je pre 41256 24 hodinový test, výstup ide von cez Hyperterminál
    (ak zbehne celý test OK tak trvale zostane rozsvietená zelená LED,  ak nastane chyba počas testu tak sa rozsvieti svieti červená LED a nasleduje okamžitý stop)

_________________________________________________________

 

Nasleduje obrazová časť:


Rozhodol som sa použiť originál Arduino Uno.


Obsah balíčku = základ pre tester DRAMduino.


Už osadený shield - DRAMarduino,

súčiastok je minimum.


Prepojka (jumper)  na svojom mieste, odpor je na spodnej strane plošného spoja.

 

Osadená skratovacia prepojka.


Pretože si myslím že DRAM si pri testovaní zaslúži mať čo najbližšie na svojich

vývodoch napájania kapacitu - tak som ju tam aj dal ..., má hodnotu =M1.

 

Tu je vidieť že odpor na spodnej strane plošného spoja nezavadzia.

Je tam ešte cca 1.5mm medzera medzi odporom a spodným konektorom.

(Vľavo vidieť pridanú kapacitu M1.)


Testovaná DRAM 4164,

výsledok ? DRAM OK


Testovaná DRAM 41256,
výsledok ? DRAM OK

______________________________________________________

Pred pár dňami som poslal Radimovi info mailom že idem popísať túto starú doštičku, Radim mi dnes odpísal a poslal foto svojej novej doštičky ktorá odstránila tu popisované drobnosti. Ako som písal už úplne na začiatku Radim skutočne upravoval a vylepšoval, zdokonaľuje svoje výrobky, takže vidieť že veci sa posúvajú smerom dopredu. Vlastne všetko čo som tu predtým popísal je už upravené, opravené a vylepšené. ZIF pätička zmenila umiestnenie pacičky - teraz je smerom nahor, popis na shielde je už výrazný, sú použité aj SMD súčiastky - a je aj pridaný kondenzátor pre pätičku testovanej DRAM. Je tu už aplikovaný posuvný prepínať pre typ testovanej DRAM (ďalšie zlepšenie). Ale škoda ďalších slov, poďme na obrázok:

 

Tester Dramduino ála Radim Polášek, version year 2022.


Je zaujímavé že naše myšlienkové pochody sú v tejto veci veľmi, veľmi podobné. Fotka prišla dnes ráno a som rád že ju môžem priamo uverejniť v materiáli ktorý ide teraz v tomto okamžiku na web. Paráda !

 

P.S. (17.02.2022):

Za významné zlepšenie vlastností zariadenia by bolo prestavenie procesoru na hodnotu 20MHz, t.j. zrýchlenie práce o celých 25%. Procesor je priamo určený na túto hodnotu, v Arduine kvôli zachovaniu kompatibility beží "iba" na 16MHz. (Ak nepoužívame výstup na terminál tak stačí vymeniť x-tal a je hotovo.)

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

02_2022 Blog, Notes.

By Administrator at februára 01, 2022 09:56
Filed Under: Blog

01.02.2022

Tak sme celá rodina "v tom",  užívame si omikron. Takže vydržať, vydržať, zaočkovaní sme kompletne.

_____________

Ďalšie číslo spravodaja Atari klubu Praha:

Igiho knižnica 44 - ZAK Praha 1989_04.

_____________________________________________________

09.02.2022

Príjemný tester pre DRAM pamäte - používa dosku Arduino Uno:
DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part1.

_____________________________________________________

10.02.2022

Pred pár dňami ma skutočne pobavila nasledujúca veta:

Jak zkrotit inflaci podle Klause: Nemluvme o zdražování, jsme uprostřed hluboké ekonomické poruchy.

Neviem či tým čo majú hlboko do vrecka bude toto "geniálne" vysvetlenie postačovať.

Žeby autor uvedeného citátu sám mal "hlubokou ekonomickou poruchu" vnímania reality ?

_____________________________________________________

14.02.2022

Ďalšie doplnkové infomácie o 3" jednotke AMDEK:
AMDEK AMDISK AMDCI, AMDCII 3" floppy drive. Part 3.

_____________________________________________________

16.02.2022

Neviem čim to je, ale mám tu jedného idiota čo mi vypisuje svoje roztúžené túžby o mŕtvom koni. No čo, je doba kedy majú idioti navrch, tak si len hovorím že ak odstránim mŕtvolu tak aj tak kôň zostáva ...,  zdá sa navštevuje aj iné stránky (shrek, zmienka o mŕtvom koni sa u neho vyskytuje tiež).

Samosebou nemá odvahu sa pod svoje výlevy priamo podpísať, takže jeho "charakter" zodpovedá tomu čo zostalo, i keď to zviera som asi v tomto prípade urazil. Takže štvornožáci -  vo Vašom prípade prepáčte. Za ďalšiu zmienku mi tento hejterský odpad nestojí.

__________________________________________________________

18.02.2022

V poslednej dobe sa intenzívne venujem Arduinu, niektoré veci mi konečne začínajú byť jasné a teda teraz skúšam čo to dá a čo mi to dovolí ..., dúfam že sa mi zadarí a o výsledku nového projektu budem môcť čoskoro referovať.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Igiho knižnica 44 - ZAK Praha 1989_04.

By Administrator at februára 01, 2022 09:55
Filed Under: Atari

Spravodaj Atari klubu Praha 4/1989.


ZAK Praha 4/1989.

Rozsah - 44 strán.

 

Z obsahu:

Správy výboru, kurzy po prázdninách, semináre k Alfigrafu, tématické úlohy, redakcia pripravuje, časopisy všetkým, a pokiaľ ide o Bajtek, ďakujeme, tričká Atari klubu Praha, Atari v Lipsku, vznikla systémová komisia - SYKO, prvé ponuky SYKO.

Pre začiatočníkov:

TOS XL

Tipy - triky:

Klávesnica QWERTZ, hlučná "desaťpäťdesiatka", reštart programu, stredenie textu, ladenie farieb.

Užívateľské programy:

Konvertor dát alebo obrázky z Print Shopu, dekomprimátor zhusteného záznamu obrázku.

Otázky a odpovede:

Aký je vlastne "Kopírák TD2".

Technické novinky:

Cebit´89 a Atari, Alfigraf - nové informácie.

Kútik techniky:

Programátor pamätí Eprom typu 2716.


ZAK Praha 1989_04.pdf (4,74 mb)

Príjemné čítanie !

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: