Kniha ATARI The Book.

By Administrator at decembra 31, 2013 16:05
Filed Under: Atari

Máme tu Nový rok a tak teda by bolo dobré dodať aj nejakú tú pikošku. Je ňou kniha Atari The Book. Ako na to, postupne od jednoduchých vecí až k tým zložitejším, pekne krok za krokom. Jediná vec - akurát to chce trošíčku ovládať angličtinu. Niektoré veci  sú síce dnes už neaktuálne, ale základné princípy sa nemenia ani po rokoch. Kniha má pekných 186 strán ...

 


Atari_The_Book.pdf (14,24 mb)

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Zmrd na Internete.

By Administrator at decembra 13, 2013 01:34
Filed Under: Non-Atari

Dnes to bude na tému - Zmrd na Internete a nebude to ktovieako dlhý článok. A týka sa to človeka, ktorý je v 8-bitovej komunite dostatočne známy a práve takáto "osoba" s mnou definovaným názvom sa začala do neho navážať na jeho stránkach.

Nebudem sa v tomto článku zaoberať definíciou tohoto výrazu, na webe si záujemca definíciu výrazu bez problémov nájde.

Predstavte si, že máte svoj blog (Dex) kde píšete zaujímavé informácie o starých, väčšinou 8-bitových počítačoch. Nevyžívate sa v tom, že ku všetkému treba priložiť obrázok (nakoniec za to Vás zase môže pôvodný autor parádne zdrbať - tiež sa  mi to stalo, keď som niečo uverejnil (našiel som to na webe bez udania autora) a potom som následne vysvetľoval a sťahoval to späť aby som si vypočul že teda takto nie !).

Máte svoje videokasty, ktoré navštevuje kruh ľudí, ktorých to zaujíma. Potiaľ je všetko v poriadku.

Ale jedného dňa sa objaví zmrd, ktorý cíti povinnosť autorovi oznámiť že mu lezie na nervy že sú tam samé písmenká, mnoho písmenok, pretože niečo podrobne opísať zaberie naozaj veľa písmenok, tobôž ak to má mať aj informačnú hodnotu, nielen kecy.

A zmrdovi vadí aj grafická úprava blogu, hodnotí to ako keby bol grafik par excellance.

Nuž milý zmrd, mám pre Teba pár rád:

- ak chceš samé obrázky a málo textu - čítaj komiksy, prosím, ale nehľadaj to u Dexa
- vzhľad grafiky je vecou autora blogu, u seba si rob čo chceš

My ostatní sme vďaka zmrdovi prišli o blog, kde sa vždy fantasticky čítalo - tie texty boli straviteľné, len to tiež malo háčik, bolo tomu treba aj rozumieť ...

Preto som si dovolil pridať sa k podpore návratu Dexovho blogu späť na svoje miesto, bol obohatením, nie tým čím bol pre nás ten zmrd.
Zmrd ako vždy po sebe zanechal iba smrad ... čo iného sa nakoniec od anonyma aj dá čakať.

__________

15.12.2013

Podpora na nete je v komunite naozaj veľká, dúfam že je všetko na najlepšej ceste k návratu Dexových stránok na web, držím tomu palce a zatiaľ teda nechávam aj na úvodnej stránke tomu celému tiež svoju podporu. Zvolil som túto verziu oznamu, pretože si myslím že je dobré aj radikálne riešenie - niektorí z 8-bitovej komunity blokli obsah svojich stránok, ja zase chcem k tomu aj poskytnúť text, aby bolo jasné čo sa udialo a prečo je tu takáto forma protestu. Dex si tú obrovskú podporu za svoju odvedenú prácu skutočne zaslúži. A o tom to je ...

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Repasovaná - ATARI XF551- recondition - 3.

By Administrator at decembra 11, 2013 02:06
Filed Under: Atari

Výmena pôvodného zdroja 12V s obvodom 7812 za DC/DC spínaný menič na disketovej jednotke ATARI XF551.


V predošlom článku som vymieňal v disketovej jednotke ATARI XF551 pôvodný  lineárny stabilizátor 7805 za DC/DC spínaný menič TRACO TSR 1 -2450, urobil som merania a teraz je na rade výmena ďalšieho lineárneho stabilizátora 7812 za iný DC/DC menič - aby som tom nemal len také rovnaké - tu som použil obvod LM2576-12. V tomto zapojení stačí ten lacnejší typ na maximálne vstupné prevádzkové napätie do 40V/DC, tu máme maximálne vstupné napätie do 25V/DC, t.j. ani zďaleka sa nepriblížime povoleným parametrom.

 

Takto to vyzeralo po minulom zásahu - vyriešený nový spínaný 5V zdroj, osadený chladič na Graetzi, neosadený 12V DC/DC menič a nie je osadená časť pôvodného chladiča pre čip 7812.

 


Nechcem robiť sériu fotografií ako som poskladal DC/DC menič, proste tu je už na obrázku osadený, klasika zapojenie na univerzálnej doske, pre čip som vyrezal otvor do univerzálky, chcel som aby bol čip priamo uchytený na pôvodnom chladiči a nemusel som vymýšľať ako to uchytiť a ešte aj ako to chladiť, ponúkalo sa to samé od seba. Použitá cievka má indukčnosť 100uH a je na prúd 3A, menič beží interne na frekvencii 52kHz, na jeho uchytenie som použil časť pôvodného chladiča a na ňom je aj uchytený obvod LM2576-12 a tak teda zároveň slúži aj na jeho potrebné chladenie, veľkosť chladiča je dostačujúca, je to predsa spínaný zdroj. Vývody z meniča idú priamo na pôvodné vývody obvodu 7812, takže sa nerobí žiaden zásah na základnej doske (teda ak nepočítame vypájkovanie pôvodnej 7812-ky z plošných spojov). Najjednoduchšie by bolo použiť DC/DC menič (na 12V) od výrobcu ako v predchádzajúcom článku, ale ten som bohužiaľ k dispozícii nemal.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

(Dá sa použiť aj čip rady LM2596, ktorý pracuje na 150kHz, cievka stačí potom s 3x menšou indukčnosťou, datasheet existuje a čip sa dá normálne kúpiť. Prečo som ho nepoužil ? Pretože domáce zásoby priamo ponúkli LM2576 a k nemu aj potrebnú Schottky diódu, plus som mal doma aj požadovanú cievku 100uH a aj kondenzátory - a tak bolo rozhodnuté, nakoniec som to pred časom kupoval práve na takéto použitie.)


Zapojenie spínaného zdroja je klasické, podľa datasheetu obvodu, robil som len dve zmeny (sú aj nakreslené na priloženej schéme) - prvá - na vstupe je namiesto odporúčanej hodnoty 100uF použitý kondenzátor hodnoty 470uF/35V a na výstupe nie je použitý jeden kondenzátor 1000uF/35V ale na jeho mieste je 2x 470uF/35V. Už som to spomínal, takto je menšie ESR kondenzátoru na výstupe a to sa hodí = menšie zvlnenie na výstupe, väčšia vstupná kapacita tiež nie je na zahodenie.

Poznámka:

Svoje opodstatnenie majú aj kondenzátory na výstupe, teda že sú na vyššie napätie - tu sú mimoriadne namáhané a tak tá napäťová rezerva sa hodí, neodporúčam použiť kondenzátory na nižšie napätie. Kto neverí - môže skúsiť 16V variantu, ale ak sa začne kondenzátor nafukovať nemáte priveľa času na to stihnúť vypnúť zdroj než sa ozve slabá detonácia ...

 

Datasheetové zapojenie a moja verzia

na obrázku pod originálom.

 

Jediná, ale zato hodne dôležitá vec je dodržať pri zapájaní na uvedených miestach silové vodiče, t.j. zapojenie presne podľa obrázku, potom sa menič správa na jednotku. Nedodržanie odporúčaného zapojenia môže mať za následok že kľudne namiesto meniča budete mať na výstupe oscilátor - takže bacha  na to !, to by sa nepáčilo ani Vám a tobôž ATARI XF551 ...

 

 

Chladič pre Graetzov umerňovač som tam nechal ten čo som tam dal dočasne, ničomu a nikomu nezavadzia, momentálne menší kus potrebného chladiča nemám, takže to teraz neriešim. Len aby tam nebol ďalších 21 rokov ... spomínal som, že by to mohlo fungovať aj bez neho. Pekne vidieť že takto koncipovaný menič je už o poriadny kus väčší ako menič TRACO, ten je ale zase účinnejší, ale aj beží na podstatne vyššej frekvencii = menšia veľkosť. A teda teraz si tu našiel uplatnenie aj kus pôvodného chladiča, teda jeho torzo, už som ho spomínal v predchádzajúcom dieli tejto prerábky. Na chladenie LM2576 s rezervou postačuje. Do čoho investujete je na Vás, funguje aj jedno zapojenie, aj druhé.

 

 

Cievka 12V meniča je osadená tak aby nezavadzala disketovej mechanike a na jej upevnenie je použitých pár kvapiek lepidla Epoxy (je prilepená na univerzálnu doštičku). Univerzálna doštička je dosť veľká a tak pri osadení na potrebné miesto bolo potrebné trošku "priohnúť" dva keramické kondenzátory pod doskou spínaného zdroja (sú pod spodným elektrolytickým kondenzátorom) tak aby si to celé vzájomne neprekážalo, je tam miesto, takže to nie je nejaký veľký problém.

 

A takto sú "upravené" nožičky čipu LM2576 ...

 

Už somspomenul že som použil časť pôvodného chladiča - niekedy je dobré použiť to čo je k dispozícii a netreba hľadať novinky za každú cenu. (Už je ten detail trochu zašumený, proste teraz je už skoro tma a ja nerád používam blesk.) Tie keramiky ktoré sú naklonené k plošnému spoju je dobre vidieť, jeden z nich je priamo za pamäťou Eprom. Keramiky slúžia ko filtrácia pôvodnému 12V stabilizátoru 7812, tu ich spokojne nechám na doske, akurát ako som spomínal ich treba trošku zohnúť aby nezavadzali.


 

Na zábere je dobre vidieť vyrezaný otvor pre čip LM2576-12, ten je proste "utopený" cca 5mm až pod základnú dosku tak, aby sa s ním potom pri uchytení na chladič ľahšie manipulovalo. Netreba sa báť, jeho nožičky sa dajú celkom dobre tvarovať, inak aby som nezabudol, použil som typ ktorý má všetkých 5 nožičiek v jednej rovine, ohol som si ich sám tak ako treba (viď prvá kresba). Pokúsim sa to znázorniť jednoduchými obrázkami:


Prvý pohľad - zospodu

 

Druhý pohľad na to isté - ale pohľad spredu, vzájomnú mierku obidvoch obrázkov som síce

nedodržal, ale dá sa na to pozerať  ...  (teda dúfam), nie je tu naznačené potrebné vyhnutie

nožičiek čipu 2576, proste čip nemá rozteč nožičiek rovnakú ako má univerzálna doska.

(Ktohovie prečo je u neho neštandartná rozteč vývodov.)

 

Dúfam že to tie je nič zložitého na pochopenie. Laughing

 

 

Na nasledovnom obrázku je vidieť ako je umiestnená cievka, je mierne nad polovicou výšky doštičky, skôr až v jej hornej tretine, pod ňu sa totiž ešte zasúva 34 pinový konektor do disketovej mechaniky, ak nemyslíte na to že treba počítať dopredu s tým kam čo zase naspäť pripojíte tak to môže byť pri skladaní  fakt hodne zaujímavé - ak by teda nebolo miesto, medzera medzi mechanikou 5.25" a cievkou je potom asi 2.5mm, čo bez problémov postačuje a ak by bolo treba, dá sa tam spokojne zasunúť medzi mechaniku a cievku ešte aj napájací káblik pre túto mechaniku, zmestí sa.

 

 

Prečo som zvolil toto riešenie?  Pretože som kombinoval tie zapojenia čo som uverejnil na prerábku zdrojov, všetky možné kombinácie som nechcel kresliť, je to len a len na Vašej fantázii ako to skombinovať - ak samozrejme viete čo treba urobiť ! Na tomto zábere je pekne vidieť ako je pod cievkou spínaného zdroja pripojený 34 pinový konektor pre disketovú mechaniku.

 

 

Pekne vidieť že si cievka meniča spolu s 34 pinovým konektorom do disketovej mechaniky vzájomne nezavadzajú, konektor do mechaniky ide zasunúť naprosto bez problémov.

 

 

No a na záver takto to zatiaľ vyzerá po týchto 3 úpravách - vymenený vypínač, výmena 7805 za spínaný zdroj a tak isto výmena 7812 za druhý spínaný zdroj.

___________

A zase ideme merať - zase v kľude, nebojte sa ešte mám aj tú neprerobenú ATARI XF551, takže tam budem merať tie odbery aj pri záťaži. Použijem ten istý zdroj (teda transformátor), aby som mal skutočne tie isté podmienky.

A záverom teda pridám ešte nejaké to meranie, pripomeniem čo bolo doteraz:

(odber meraný na sekundárnej strane transformátora, t.j. striedavý prúd a striedavé napätie)

________

Jednotka ešte pred prerábkou - ATARI XF551:

Zdroj originálny, kľudový stav zapnuté, kľudová spotreba I=0.88A/AC, napätie zdroja 10.34V/AC, t.j. vlastný príkon zariadenia (P=U.I) = 9.0992W

________

Minule: Prerobená jednotka ATARI XF551:

(modifikácia č.1, čiže prerobená zatiaľ iba napájacia vetva 5V, u mňa použitý menič TRACO TSR 1-2450)

Zdroj originálny, kľudový stav zapnuté, kľudová spotreba I=0.426A/AC, napätie zdroja je teraz 10.6V/AC, t.j. vlastný príkon zariadenia (P=U.I) =cca  4.52W

(napätie zdroja vyliezlo o 0.26V vyššie pri zmenšenej spotrebe, t.j z 10.34V/AC na tých 10.6V/AC)

________

Dnešná práca:

Teraz: Prerobená jednotka ATARI XF551 (zdroj 5V aj zdroj 12V):

(čiže prerobená napájacia vetva 5V a aj 12V, u mňa použitý menič TRACO TSR 1-2450 na 5V, menič s LM2576-12 na 12V)

Zdroj originálny, kľudový stav zapnuté, kľudová spotreba I=0.396A/AC, napätie zdroja 10.6V/AC, t.j. vlastný príkon zariadenia (P=U.I) = 4.19W

________

Striedavé napätie na vstupe do disketovej jednotky vyliezlo na 10.6V/AC, pretože je nižší odber ako predtým. Odber 12V vetvy v kľude je naozaj minimálny, rozdiel po výmene je iba 30mA, teraz ma to už neprekvapuje, pri roztočenej mechanike budú skákať iné čísla, ale aj k tomu sa v budúcnosti dopracujem.

Zariadenie nemusí ako stratové teplo priamo vyžiariť približne 5W čo je už celkom zaujímavé číslo a celá disketová jednotka je vďaka tomu citeľne chladnejšie = podstatne spoľahlivejšia prevádzka, inak povedané - prerábyk zdrojových častí dávajú naozaj zmysel.

____________________________________________________

16.01.2014

Doplňujem ďalšie merania, prevádzané ako meranie celkového odberu disketovej jednotky, merané za rovnakých podmienok na 2ks ATARI XF551, jedna má prerobené napájanie 5V a 12V s DC/DC meničmi, druhá je v pôvodnom stave. Sú tam medzi nimi celkom dosť výrazné rozdiely v základnom odbere, určite to priamo súvisí aj s použitými mechanikami 5.25", ostatná 5V napájaná elektronika (rovnaká základná doska) tak výrazný rozdiel urobiť nemôže. Použitý je pri meraniach stále ten istý zdroj a aj ten istý merací prístroj (Goldtool UT60A) aby údaje boli merané pri tých istých vstupných podmienkach.


Upravená disketová jednotka ATARI XF 551:


 

Meraný prívod do XF551, napätie zdroja = 10.6V/AC, meraný odber je tiež AC, t.j. striedavý prúd:

(ak je uvedené rozpätie, tak v takom rozsahu sa pohybovali merané hodnoty prúdu)


kľudový odber: 0.39A

čítanie diskety: 0.66A-0.75A

formátovanie diskety: 0.7A-1A

zápis na disketu: 0.7A-0.77A

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Namerané jednosmerné vstupné hodnoty napätia na meničoch:

(5V menič je slušne zaťažený stále, odber je cca 0.8A)


  5V menič v kľude (bez diskety) : 12.9V/DC

12V menič v kľude (bez diskety): 26.2V/DC


  5V menič záťaž (čítanie a zápis): 12.6V/DC

12V menič  záťaž (čítanie a zápis): 24.7V/DC

 

12V/DC menič je za prevádzky chladný, malý kus hliníku ktorý používa ako chladič nie je na ňom možné rukou odsledovať nejaké pozorovateľné zohriatie. Príjemné zistenie.

______________________

 

Pôvodná, (iná) neprerobená jednotka ATARI XF551:

(sú naviac len pridané chladiče a obojstranný indexový snímač, môže to brať navyše tak 20mA z 5V vetvy)

 

 

Meraný prívod do XF551, napätie zdroja = 10.3V/AC, meraný odber je tiež AC, t.j. striedavý prúd:

(nižšie napájacie napätie je dané väčším odberom)

(ak je uvedené rozpätie, tak v takom rozsahu sa pohybovali merané hodnoty prúdu)


kľudový odber: 0.72A  (len upozorním, že tá prvá jednotka pred prerábkou mala kľudový odber celých 0.88A, čo je dosť výrazný rozdiel)

čítanie diskety: 1.26A-1.75A

formátovanie diskety: 1.28A-1.45A

zápis na disketu: 1.28A-1.35A

 

Chladič je dosť teplý, je to tak na hranici udržania ruky na ňom. Výslednú teplotu ani nebudem merať, aj tohoto "pána" tak isto čaká omladzovacia kúra pomocou DC meničov.

Pri meraniach dôsledne používam stále ten jeden istý napájací transformátor.

____________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Čo bude nasledovať?


Príprava pomocnej doštičky pre Reset, pripojenie čidla založenia diskety a možnosť prepínať 2x OS v jednotke ATARI XF551.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Composite video & sound ATARI 400.

By Administrator at decembra 09, 2013 01:40
Filed Under: Atari

ATARI 400 má z dnešného pohľadu pár "zvláštností". Nemá vonkajší výstup zvuku, pretože používa zabudovaný reproduktor. Nemá videovýstup, pretože video ide von z počítača len cez modulátor, t.j. musíte si to naladiť priamo na televízore. Dá sa s tým žiť, ale kto chce kvalitnejší zvuk a obraz musí ísť trošku inou cestou. Ako na to - nuž to je popísané v dnešnom pdf-ku. Našťastie nie je až také zložité, takže kto tých pár súčiastok má sa do toho môže veselo pustiť - teda ak má aj ATARI 400 ... a ešte nasleduje obligátne:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


atari_400_A-V_mod.pdf (438,57 kb)

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Repasovaná - ATARI XF551- recondition - 2.

By Administrator at decembra 05, 2013 23:00
Filed Under: Atari

Výmena pôvodného zdroja 5V s obvodom 7805 za DC/DC spínaný menič na disketovej jednotke ATARI XF551.

Použitý je menič TRACO 1-2450 (5V/1A).


 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Nejaké základné údaje o použitom meniči, ktorým chcem nahradiť pôvodný obvod LM7805:


 

Dám sem ešte jeden obrázok na porovnanie veľkosti spínaného meniča s klasickou pätičkou a výkonovým tranzistorom:



Jedna z možností tuningu disketovej jednotky ATARI XF551 je pridať na dosku chladiča ďalšie pomocné chladiče aby sme znížili pracovnú teplotu celého zariadenia čo sa v konečnom dôsledku priaznivo prejaví na zvýšenej životnosti celého zariadenia. Touto cestou tu ale nechcem ísť, bude sa inovovať, t.j. pôvodný veľký chladič pôjde von a namiesto lineárnych stabilizátorov 7805 a 7812 prídu na ich miesto DC/DC meniče, ktoré sú z uvedenými lineárnymi stabilizátormi vývodovo kompatibilné a teda by nemal byť problém ich priamo nahradiť. Nemal by byť, ale ako sami uvidíte predsa len je tu problém, najprv treba dostať von ten pôvodný veľký chladič.

 


A tu sa dostávame k ďalšiemu "kurvítku" ktoré je zabudované v tejto disketovej jednotke - chladič a 3 súčiastky na ňom - Graetzov usmerňovač a dva stabilizátory 7805 a 7812 (tá 7812-ka je v tom nevinne). Je to tak fantasticky urobené, že jednoducho môžete vymeniť iba ten stabilizátor 7812, jeho šróbik je ľahko spredu dostupný. Riešenie uchytenia Graetzovo usmerňovača - zozadu presne naproti jeho šróbu je umiestnený kondenzátor a hneď za ním sa nachádza napájací konektor, medzery medzi nimi tak 0.5 mm ... skúste ten šrób odmontovať ! Najprv vychladnem a teda za chvíľu vysvetlím ako sa to dá riešiť.

 

 

Skúšobná otázka - ako ten poondiaty šrób z Graetzovo usmerňovača dostať von ? Jednoducho, odsajte cín z Graetzovho usmerňovača a vyberte celý chladič spolu s ním von ! Pozor, nie je to všetko - tak isto musíte odsať cín aj na obvode 7805, pretože aj tam je šróbik namontovaný z vnútornej strany, t.j. nie je ho možné priamo odšróbovať. Proste parádne riešenie, dnes ale tomu skrátene a skutočne veľmi výstižne hovoríme - kurvítko. Ale aby som nebol až taký nasupený na ATARI, dá sa to ešte urobiť aj inak, postupujte prosím ďalej ...

 

Tu je strana kde je stabilizátor 7805 ... v strede je pekne vidieť jeho šróbik.

 

Strana stabilizátora 7812, ten je jediný normálne prístupný.


Ten šrób na Graetzi sa dá uvoľniť ešte jednou cestou - vypájkujte kondenzátor medzi Graetzom a napájacím konektorom, potom pomocou tenkých kliešťov je možné otočiť hlavou šróbu a tak uvoľniť Graetz od chladiča. Síce trochu nešikovné, ale funguje to, sám som to použil. Akurát treba naozaj vybrať ten kondenzátor, inak tam proste nie je miesto. Len upozorním na to, že existuje viacero typov základných dosák a môže sa stať že sa na vás usmeje šťastie a budete s tým mať podstatne jednoduchšiu robotu ...

Vyzerá to tak, že pri výrobe sa najprv na chladič pripevnili všetky tri aktívne prvky určené na chladenie a potom sa to ako jeden blok zasadilo do základnej dosky a až potom pripájkovalo.

Ak potrebujete vymeniť iba obvod 7805 existuje aj iná cesta, stačí vypájkovať jeden filtračný kondenzátor, ktorý trčí presne pred jeho uchytením ... iná cesta pri neprerobenom stroji nie je. Paráda, klobúk dolu kto toto riešenie vymyslel ! Alebo sa tieto veci vôbec nekazia a konštruktéri tomuto riešeniu dali preto zelenú že na to už nikto nikdy v živote nebude musieť položiť ruku. No, lenže vtedy pri výrobe asi nepočítali so mnou, so mnou prichádza inovácia (teda nie zákon, ten už patrí Fandalovi ...) Tak som výrobcu pri prerábke nahlas pospomínal, nech vedia že sa na nich nezabudlo ...

7805

Na vrchnej strane v strede obrázku sú 3 nožičky pre obvod 7805.

 

Tu na obrázku je už základná doska disketovej jednotky ATARI XF551 "oslobodená" od pôvodného chladiča, samozrejme je už aj vypájkovaný obvod 7805 (leží presne nad tými dvoma veľkými kondenzátormi).

                                                             

Vpravo zvrchu pod káblikom (šedý 4 žilový) je kolmo obvod 7812.

 

A takto potom vyzerá vydolovaný kompletný hliníkový chladič, ešte stále

je na ňom osadený obvod 7805.

 

Tu je už osadený čip spínaného DC/DC meniča TRACO TSR 1-2450

(výstup 5V/1A), zvláda aj mierne cez túto hodnotu, trvale,

popis na obvode je na strane otočenej ku kondenzátorom.

 

Ešte jedna fotka, len iný uhol záberu, ten DC/DC menič je minimálne tak

o 40% menší na výšku a 3x tak hrubý ako obvod 7805.

 

Tu na tomto zábere je pekne vidieť miesto po vypájkovanom kondenzátore medzi Graetzovým usmerňovačom a napájacím konektorom, ešte som ho nedal naspäť, ale takto potom netreba vypájkovať celý usmerňovač, je to pohodlnejšie. Na usmerňovač som dal dočasne tento chladič, mohlo  by to existovať  aj bez neho, stačí tam skutočne malý chladič (je iba pre istotu).


A ešte jeden pohľad na pracovné zátišie ...

ten chladič by stačil aj polovičnej výške.

 

Upozorňujem, ten chladič vľavo pre čip 7812 je tu naozaj  len dočasne, proste iba pre základné merania, bude tak isto nahradený DC/DC meničom, (chladič  potom použijem bez ďalších úprav aj na ten DC/DC menič) takže to nepovažujte za konečný stav, je to takto poskladané iba pre účely merania aby som vedel nakoľko sa zmenší celkový odber v tejto konfigurácii. Obávam sa, že pri normálnej prevádzke by sa ten 12V lineárny stabilizátor s takto malým chladičom asi "upiekol", chladič je  o hodný kus menší ako bol predtým. Na spínaný zdroj ale jeho plocha bude s prehľadom stačiť.

 

A neodpustím si poznámku na kvalitu plošného spoja - na takomto paprndekli (= lisovaná papierová doska a nej sú potom plošné spoje) sa kedysi vyrábal prvý československý rozhlasový prijímač (okolo roku 1960/61), tam som to vedel ešte pochopiť. Zníženie nákladov je dobrá vec, ale nie za každú cenu, ten plošný spoj je mimoriadne náchylný na praskanie (u tranzistoráku to nevadí, tam do dosky neustále niečo nepripájame a neodpájame, ale tu sa pripájajú poriadne veľké a robustné konektory a teda sa s tým plošákom aj celkom slušne cvičí) a aj pri opatrnom  zachádzaní stále hrozí riziko poškodenia. Ak nie sú SIO konektory na Vašej základnej doske prišróbované tak to urobte teraz, pretože tým omnoho zmenšíte namáhanie plošného spoja pri zakladaní alebo vyberaní SIO konektorov !


Na jedno zariadenie je tu teda tých "kurvítok" celkom dosť, doteraz som si myslel že to bola vec ktorá prišla až pred viacerými rokmi z Číny. Neprišla, ešte aj toto Číňania zase len iba okopírovali a použili potom inde ...


Na druhú stranu musím ale skonštatovať že je to schopné prevádzky aj po 25 rokoch, takže je to zaujímavé. Niekedy proste zariadenie funguje aj napriek zabudovaným kurvítkam, aj ATARI XFF51 je toho potvrdením.

____________________________________________________________

A záverom teda pridám ešte nejaké to meranie:

Neprerobená jednotka ATARI XF551:

Zdroj originálny, kľudový stav zapnuté, kľudová spotreba I=0.88A/AC, napätie zdroja 10.34V/AC, t.j. vlastný príkon zariadenia (P=U.I) = 9.0992W


Prerobená jednotka ATARI XF551:

(modifikácia č.1, čiže prerobená zatiaľ iba napájacia vetva 5V, u mňa použitý menič TRACO TSR 1-2450)

Zdroj originálny, kľudový stav zapnuté, kľudová spotreba I=0.426A/AC, napätie zdroja 10.6V/AC, t.j. vlastný príkon zariadenia (P=U.I) =cca  4.52W

(napätie zdroja vyliezlo o 0.26V vyššie pri zmenšenej spotrebe)

 

Záver:

Čiže v kľude približne polovičná spotreba oproti pôvodnému originálnemu zapojeniu, chladič nemusí vyžiariť zbytočné teplo cca 4.5 W, to asi nepotrebuje komentár ... a to sa nerobila ešte žiadna zmena  s vetvou 12V. Čo ma prekvapilo najviac, v podstate úplne chladný chladič pre vetvu 12V, teda bavím sa stále o kľudovom stave, zariadenie je zapnuté,  nečíta sa a nezapisuje sa na disketu.

____________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Čo bude nasledovať ?


Výmena pôvodného zdroja 12V s obvodom 7812 za DC/DC spínaný menič na disketovej jednotke ATARI XF551.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI 400 - 64kB RAM.

By Administrator at decembra 05, 2013 01:34
Filed Under: Atari

Posledná úprava RAM pre ATARI 400 sa týka rozšírenia RAM na 64kB. Dnes žiadne dlhé kecanie, ide sa na to !

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

 

Po prečítaní návodu je jasné že sa do toho naozaj môže pustiť len ten čo sa vyzná v zapojení a v integrovaných obvodoch, t.j. prerábka naozaj nie je určená komukoľvek ! Potrebná je ešte počítačová "bižutéria", je popísaná priamo v návode.


Pritom všetkom si uvedomujem, že ATARI 400 má k dispozícii celé 4 porty pre joysticky, s tým sa dajú stvárať veci  - ak chcete niečo ovládať.

atari_400_48-64k_upgrade_mod.pdf (1,23 mb)

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Repasovaná - ATARIXF551 - recondition - 1.

By Administrator at decembra 03, 2013 03:45
Filed Under: Atari

Výmena pôvodného vypínača na disketovej jednotke ATARI XF551 za nový.


 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Dnes začnem zoširoka, potom to začnem postupne "pitvať" rad zaradom. Ale poďme pekne po poriadku. A nakoniec sa dostanem aj k tej prerábke vypínača. Smile

 

______________________________________________________________________________

Spomínal som že mám aj druhú disketovú jednotku ATARI XF551. Vybalil som ju z balíku a z disketovky sa ozývalo rachotenie, niečo sa tam prevaľovalo zo strany na stranu, nepríjemný zvuk. Po otvorení to bolo jasné, odpadol krycí pliešok na hornej hlavičke mechaniky - 3 kvapky sekundového lepidla a je to v poriadku. Pretože mechanika viditeľne stála nepoužívaná pekných pár rokov nasledovalo premazanie mechaniky - hlavne vodiacich tyčiek, je to v poriadku. Ten pliešok v tvare U je presne v strede obrázku, len je pootočený o 90 stupňov vpravo.

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________

A postupoval som ďalej dovnútra jednotky, pretože som chcel vedieť či sú tu aj nejaké úpravy - boli. Takže hneď teraz upozorňujem, že túto úpravu som neprevádzal ja, zdedil som ju ako "nový" majiteľ. Tá úprava dodá druhé čidlo pre opačnú stranu diskety, pretože bez toho nedokáže ATARI XF551 formátovať druhú stranu diskety. Dopracujem sa k tomu, prerobím to niekedy neskôr na svoj obraz - robím to zložitejšie, ale zase sa mi to viac pozdáva. Priznám sa - funkčnosť je ale rovnaká. Proste mám na to iné nároky na vzhľad. A ponúkalo sa mi to samé, dosť ma prekvapuje že to nikto nepoužil.


Asi by som si na to mal dať copyright ...UndecidedFoot in mouthLaughing, ale čo s tým teraz, po vyše 20 rokoch ??? Nno, asi to s ťažkým srdcom nechám tak ...Tongue out

 

Tak len pár riadkov o tom čo je v tejto disketovke. Princíp ? Na čiernej ploche sa točí pásik staniolu, ktorý sníma optočlen, tu vyrobený s červenej LED-ky a fototranzistoru. Viac sa v tejto časti tomu nebudem venovať, pretože tomu venujem potom niekedy podrobnejší popis - teda tej mojej verzii. Nateraz to beží. Je stránka, kde je práve tento spôsob zapojenia podrobnejšie popísaný, nechcem Vás o to obrať, takže nasleduje link:


http://www.b-pahl.de/atari8bit/xf551/xf551.html


Prekvapujúca je tu iná vec - autor používa opačný princíp, t.j. kde indexačný otvor sťahoval logický signál do 0, tam tento autor používa log.1 a naopak. Zjavne jednotke je to jedno, pretože asi sníma počet pulzov a nie logické stavy a dĺžku ich trvania. Nevadí, ja použijem pôvodné logické stavy, t.j. pri osvetlení bude log.0 a inak bude na čidle log.1, ale o tom budem písať podrobnejšie niekedy neskôr - keď sa dostanem k realizáacii obojstranného indexového čidla. Pre nás je dôležitá iná vec, funguje aj jeden aj druhý princíp - to je najdôležitejšie.


 

_______________________________________________________________________________

Postupne som sa dopracoval až k vypínaču, bol zaseknutý a než som ho rozchodil trvalo to dobrých 5 minút, ale ako to už býva - vypínač ma dobrých 25 rokov a jeho dni proste boli spočítané, spínal, nespínal, padlo rozhodnutie ho vymeniť. Je s tým ale drobný problém, pretože priamu náhradu už neviem zohnať. Vybral som prepínač zo základnej dosky, rozobral som ho a plech ktorý ho držal v základnej doske som ľahko upravil pilníkom - pôvodný otvor mal obdĺžnikový prierez, teraz aj na fotke vidieť je že stred som upravil do kruhovej podoby, tam potom príde nový prepínač.

 

 

Nasledoval pohľad do domácich zásob, dvojitý prepínač bol doma k dispozícii, dokonca 2 kusy ... kontakty sú na 3A/250V/VAC, 6A/125V/VAC

 

 

Prepínač je potom v plechu posadený "na doraz", t.j. nemá snahu sa krútiť do strán, teraz ešte treba doriešiť prívody k jeho kontaktom zo základnej dosky. Zatiaľ prepínač nemá plech zaletovaný naspäť v základnej doske, nachystajú sa prívody a naletujú sa iba na strane prepínača, proste treba to robiť postupne, aby sme mali miesto na letovanie, dosť dôležitá drobnosť. Ak to máme v poriadku môžeme naletovať celú konštrukciu na pôvodné miesto.  Obidva páry prepínacích kontaktov sú zapojené paralelne.

 

 

Príklad možného pripojenia nového prepínača do pôvodných vývodov, pevnosť spojenia a stabilita vypínača je naozaj výborná. 

 

 

A potom to nakoniec vyzerá asi takto, celá konštrukcia je hodne stabilná, nekrúti sa a teda malo by to namiesto pôvodnej súčiastky zase vydržať hodne dlho.


 

Po osadení do základnej dosky na svoje miesto to potom zo zadnej strany vyzerá takto, trošku ten prepínač trčí von, teda tá jeho pacička, ale zase asi sa to nebude každý deň vláčiť niekam inam a aj tak sa to asi nedá jednoducho ulomiť ... pretože je to naozaj dostatočne pevné.

 

 

Trošku ma miatlo prečo je zo strany plošného spoja prehodený význam prepínača, tak ako to mám ja vlastne prehadzuje zmysel zapnutia a vypnutia oproti tomu čo je napísané priamo na základnej doske. Priamo pod vypínačom je nápis ON, ale vďake "predrátovaniu" to funguje naopak ! A ako vždy sa to ďalej vysvetlilo.

 

 

Aby bolo jasné o čo ide, dtto zo strany plošného spoja, asi sa tá úprava robila priamo vo výrobe. Takže smerom ku konektoru napájania je teraz ON, smerom k okraju je OFF, na doske popis teda neguje to čo tu teraz píšem. Ešte nemám liehom očistený plošák po spájkovaní ...


Malý dodatok:

Ku mne to takto prišlo už aj s tým preškrabaným plošným spojom ... a teda už to bolo aj s tým prepojením bielym drátkom.

 

 

Proste vyzerá to ako jedno z prvých "kurvítok" urobených priamo na ATARI, na zadnej stene totiž je zmysel zapnutia a vypnutia nakreslený opačne ... zaujímavé je, že to nesie označenie Made in Japan. Takže na základnej doske sa pripôsobili popisu na zadnom paneli - proste aby to sedelo. Hmmm ... aj tak sa dá.

 

 

Dnes je tu teda len popis v akom stave som tú disketovú jednotku ATARI XF551 dostal a popis následnej výmeny vypínača napájania. Ešte jedna maličkosť, zmeral som nejaké hodnoty napätia a prúdu v zapnutom, kľudovom stave. Teploty som nemeral, pretože som to aj tak chcel prerobiť, ale odhadom pred prerábkou dosahujú mierne cez 60°, čo je už dosť vysoká teplota (teda ak jednotku intenzívne používate), no a pretože nakoniec to prerobím, tak som sa na meranie teploty "vybodol". Po prerábke tam proste nič nehreje - sú použité DC/DC meniče. Aby som tie rozdiely v odbere vedel porovnať tak robím tieto základné merania:


Napájanie - zapnuté, kľudový stav, nie je založená disketa,  nejaké údaje z testovania, merané na sekundári originálneho transformátora:


Neprerobená jednotka (výmena vypínača sa asi nedá považovať za nejaký extra zásah do vlastností zariadenia, iba ak vtedy ak je zariadenie úplne kaput, potom urobí z mŕtvolky živé zariadenieTongue out, skoro toto bol môj prípad):


Zdroj originálny, kľudový stav zapnuté, kľudová spotreba I=0.88A/AC, napätie zdroja 10.34V/AC, t.j. vlastný príkon zariadenia (P=U.I) = 9.0992W

____________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Čo bude nasledovať ?


Výmena pôvodného zdroja 5V s obvodom 7805 za DC/DC spínaný menič na disketovej jednotke ATARI XF551.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Repasovaná - ATARI XF551 - recondition - 0.

By Administrator at decembra 02, 2013 10:19
Filed Under: Atari

Úpravy disketovej jednotky


ATARI  XF551

 

Pretože tých dielov o prerábke je celkove 10 a ako ich postupne uverejňujem aby v tom nebol "mrdník" tak tie články na úpravu disketovej jednotky ATARI XF551 tu budú pekne zaradom usporiadané a to aj z odkazmi na jednotlivé časti. V jednotlivých častiach je zase odkaz priamo sem a tak sa viete priamo pohybovať po všetkých častiach tohoto seriálu. Je na Vás ktoré "vylepšenia" si zabudujete a vďaka tomu sa jednotka Atari XF551 zmení smerom k podstatne lepšie využiteľnému doplnku k počítaču. Uvádzam tu všetky možné veci ktoré som zabudoval do 2 týchto jednotiek ktoré sám vlastním. Samozrejme popisujem to na jednej jednotke, aby sa to bolo prehľadné.

 

 

č. 1:
Výmena pôvodného vypínača na disketovej jednotke ATARI XF551 za nový:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-1.aspx

 

č. 2:

Výmena pôvodného zdroja 5V s obvodom 7805 za DC/DC spínaný menič na disketovej jednotke ATARI XF551.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-2.aspx


č. 3:

Výmena pôvodného zdroja 12V s obvodom 7812 za DC/DC spínaný menič na disketovej jednotke ATARI XF551.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-3.aspx

 

č. 4:

Príprava pomocnej doštičky pre Reset, pripojenie čidla založenia diskety a možnosť prepínať 2x OS v jednotke ATARI XF551.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-4.aspx

 

č. 5:

Dnes to bude o zabudovaní tlačítka RESET do disketovej jednotky ATARI XF551. (A bude tu ešte aj pár riadkov na tému "vrčiaci" originálny napájací transformátor.)

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-5.aspx


č. 6:
Zabudovaný 2x operačný systém v disketovej jednotke ATARI XF551.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-6.aspx


č. 7:

Režim Write Protect vyradený z funkcie. (Vypnutie ochrany proti prepísaniu diskety.)

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-7.aspx

 

č. 8:

Zabudovanie senzoru hustoty - density sensor - vyžaduje to použitý nový operačný systém v disketovej jednotke ATARI XF551 s názvom HYPER XF-ROM.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-8.aspx

 

č. 9:

New index sensor. Ako urobiť z disketovej jednotky ATARI XF 551 jednotku obojstrannú (double sided). Nový indexačný snímač, ktorý funguje obojstranne.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-9.aspx

 

č.10:

Čo sa nevošlo do predchádzajúcich dielov o prerábke ATARI XF551 a nakoniec som to ani vo výsledku nepoužil ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-10.aspx


____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

12_2013 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 02, 2013 01:18
Filed Under: Blog

02.12.2013

Dnes to bude také malé predvianočné domáce upratovanie, pokúsim sa zhrnúť nejaké tie obdobia, možno to bude také smutnejšie, včera mi zomrel už druhý kamarát v tomto roku, tak na nejaké veľké radosti to teraz u mňa nevyzerá.

Viem že je to divné, ale tiež som človek, mám občas aj svoje starosti, niekedy (poskromne) dokonca aj radosti.

______________________

Zapojil som sa prednedávnom do jednej debaty na jednom fóre, hovorí sa, obrazne - v mojom veku už je občas problém udržať obsah mechúra (uvedené len ako príklad, dúfam ... Laughing), podaktorí zase majú problém udržať v hlave obsah uverejnených 2 celých viet, nieto aby ešte pochopili ich obsah ... na konkrétne oslovenie konkrétneho človeka mi stále odpovedá ten, ktorého sa to vôbec netýka, nuž budem sa riadiť slovami klasika: "Načo hádzať perly sviniam ...", koniec citácie a na uvedenom fóre nechám daného človeka niekomu kto s ním "tlachaním" strávi zvyšok života, ja to ale nebudem. Foot in mouth

A následne som tam zverejnil uvedený komentár.

Doplnok:

A tým som tam spustil lavínu ... trafený zagágal. Bola to fakt šupa !

Nakoniec mi konečne odpovedal aj ten s kým som chcel od začiatku komunikovať a teda som sa dopracoval aj k výsledku. Niekedy mám pocit že tie fóra sú v rukách niektorých ľudí čo tam sedia možno naozaj 24 hodín denne, takže hlavou múr neprerazím a idem sa venovať rozumnejšej činnosti ako niekoho takého vôbec o niečom presviedčať.

Howgh !

______________________

Prednedávnom sa mi ozvala mailom jedna osoba že si ma vybrala, teda že mám tú česť aby som mu urobil opravu zariadenia - a aby to aj nebolo drahé, najlepšie za cenu súčiastok, atď. Váhal som, vtedy hóooodne dlho, samozrejme to nerobím pre financie, ale ten spôsob akým mi to oznámil je mi trošku vzdialený najprv som odpovedal na prvý mail - uvedené tam totiž bolo potrebujem opraviť, žiadne oslovenie, slovo prosím zjavne je cudzí pojem, nuž som odpísal "Tak si to opravte !", ale nakoniec som mu po pár dňoch predsa len na seba poslal číslo na mobil nech sa teda ozve. Ozval sa, po mesiaci ... mailom, nuž ale ak sa veci majú riešiť tak vtedy kedy to vyhovuje mne, nie iba tej druhej strane, asi som príliš náročný. Niektorým ľudom uniká tá drobnosť že im robím láskavosť ja a nie oni mne ... nie som servis a že si teda môžem aj vybrať do čoho idem a či chcem do toho ísť. Dorazil som ho tým, že som zahlásil, že oprava nie sú len súčiastky, ale aj čas strávený nad tou opravou. A zostalo ticho ...         

Ďakujem mu ešte raz touto cestou že si to nakoniec rozmyslel, dúfam, že si vybral niekoho iného koho poctí svojím výberom aby mu to jeho zariadenie zdarma opravil, možno ho ukecá že pri takej pocte nemá zmysel aby aj platil za použité súčiastky. Lovu zdar !

______________________

Tak som si tu u seba na blogu začiatkom decembra pofrflal, uľavilo sa mi a hneď mám lepšiu náladu.

Posledný kus disketovej jednotky ATARI XF551 čo som dostal má na sebe pár múch a tak som tú jednotku začal upravovať k obrazu svojmu, bude o tom menší seriál, budem to písať priebežne, takže bude tzv. také usoplené=rozťahané na viacero dielov, každá oprava a úprava jeden diel. Len dúfam, že to nebude také rozťahané ako bol seriál Móric Beňovský, i keď ten tromfnúť nebude skutočne ľahké. A voľného času mám málo.
______________________
Ešte stále som sa nedokopal k tomu aby som pokračoval v Atari histórii, mám teraz rozbehnutých viacero vecí a tá história chce ešte pekných pár dní ťukať do klávesnice, ale pomaly na to zase začínam myslieť, veci mám na to predpripravené, už to zase len nadlapať ...

_______________

Na záver dnešného pokecu pridám ešte jeden hodne aktuálny vtip:

Tento rok detičky v Banskej Bystrici na Vianoce budú spievať Vianočné Kotleby ...

______________

Blbé je že má pauzu a to nečakane veľkú na svojom blogu Dex ,čo je škoda, pretože je to skutočne dobré a milé čítanie. Naopak Fandal pokračuje na svojom blogu, čo je zase zážitok iného druhu na webe.

___________________________________________________________

03.12.2013

Dnes v prvom "dieli" bude popísaná výmena pokazeného vypínača na disketovej jednotke ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-1.aspx
___________________________________________________________

05.12.2013

ATARI 400 môže mať aj tých vytúžených 64kB RAM, ako na to ? Takto:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-64kB-RAM.aspx
___________________________________________________________

06.12.2013

Je síce dnes Mikuláša, ale prečo by nemohol byť aj pre nás ? Tak teda dávam sem druhý diel o úpravách na disketovej jednotke ATARI XF551.

Dnes to bude o výmene pôvodného 5V zdroja za iný - za spínaný DC/DC menič:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-2.aspx

_____________

Ešte skočím na tému: Moje veci na predaj.

Mal som (mám?, už nemám !) záujemcu o LCD monitor, 3x som ho vyzval aby mi poslal adresu, áno mám záujem, adresa kde nič, tu nič ... takže monitor je zase voľný. Je tam nejaká blokácia v komunikácii, ale nie z mojej strany, už to ale ďalej neriešim - chcem, ale nedám adresu, zjavne nový druh športu na webe. Takže ak má niekto záujem, cena je upravená.
___________________________________________________________

09.12.2013

ATARI 400 - lepší obraz a zvuk, ako na to? Menšia prerábka a máme k dispozícii kompozitný videovýstup a zvukový výstup z počítača. ATARI 400 totiž má len výstup na televízor a zvuk je priamo zabudovaný a ide cez interný reproduktor - a toto chceme zmeniť, čítajte na tomto linku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Composite-video-sound-ATARI-400.aspx

__________

Teraz na ľahšiu tému:

Tak nám časom domov poštu budú dopravovať drony, alebo aj roboty s autom bez šoféra. (U nás to ale asi ešte pekných pár rokov nehrozí, pri Slovenskej pošte by to asi aj tak bola poriadna kovbojka ...) Pekná budúcnosť, len si tak hovorím, ak ten dron niekomu ufikne ruku, alebo príde k zrážke robotického auta z normálne šoférom riadeným autom a niekto príde o život ... kam to kráčame ? Pomestí sa to všetko nad našu hlavu a na cesty ? Aby sme nemali na tej vzdušnej diaľnici časom podobný problém ako je zverejnený na tomto obrázku.

___________________________________________________________

11.12.2013

Dnes nasleduje tretí diel úprav disketovej jednotky ATARI XF551, bude sa robiť výmena pôvodného zdroja 12V s lineárnym stabilizátorom 7812 za spínaný DC/DC menič.

 

Poďme na tú úpravu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-3.aspx

__________

Uvítal by som, keby sa niekto ozval a uverejnil aj svoju úpravu napájania tejto disketovej jednotky, momentálne si na tie úpravy  pripadám v Česku a na Slovensku tak na pomer 1:15 000 000, potešilo by ma keby to číslo bola spoň tak 2: 15 000 000 ... Dosť ma to mrzí, pretože napríklad v Poľsku sa dodnes naozaj na disketových jednotkách s ATARI priamo pracuje. Trend v Česku a na Slovensku je pracovať na emulátoroch a nie na originánych zariadeniach, je to fakt škoda, ale zase s týmto trendom sám nepohnem ...

__________

Je 11-teho, tak som sa aj ja pripravil na Vianoce - teda aspoň obrázkom na úvodnej stránke. Síce meškám oproti obchodným reťazcom, na druhej strane ja zase nepredávam, takže sa to vyrovnáva.

Nakoniec - je to naozaj pekný dátum - 11.12.13 ...

__________

Na tu uvedenom linku je jedna z možných úprav zdroja disketovej jednotky ATARI XF551:

http://rodelectronics.blogspot.sk/2012/12/atari-xf-551-power-dc-supply-mod.html

!!!!!!!!!


Pekná prerábka - napájanie 15V zdrojom z notebooku. Jedinú výhradu mám a to fakt mega -obrovskú - žiadna poriadna ochrana proti dotyku ! Safra, takto to zabudovať dovnútra tak ide priamo o život !

Kto to bude takto prerábať existuje aj možnosť nechať pôvodný 15V zdroj mimo a v originálnom plastovom ochrannom obale, síce to bude väčšie, ale dožijete sa aj budúceho rána ... a aj nasledujúceho.

___________________________________________________________

12.12.2013

Nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou ? Dexov blog zmizol ! Ja len pevne dúfam že je to nejaká hovadina, alebo výpadok, inak by to bola naozajstná katastrofa !

P.S: tak už viem podrobnosti, čítajte tu, zase jeden zmrd čo znechutil autora až tak, že zrušil svoj blog:

(je zaujímavé že tí zmrdi sa vždy prihlásia ako Anonym, zjavne sa boja to napísať zo svojím podpisom, alebo nickom)

_________

Dnes som prečítal fakt pekný článok o Atari - od "konkurencie" (factor6), super, takto sa píše o starých strojoch, s nádherným nadhľadom nad vecou - bez tých všelijakých narážok, dávam v úcte dole svoju ataristickú čapicu ...

http://blog.factor6.cz/?p=961

__________

Ďalšia informácia - Forever 2014 bude prebiehať v termíne 14-16.3.2014 ...

___________________________________________________________

13.12.2013

Tak priatelia v Česku bojujú za návrat Dexa - viď Logout a na zxm.speccy.cz - to je fakt solidarita ! Dovolím sa k tomu pridať aj ja zo svojou maličkosťou, bola by to nenahraditeľná škoda a obrovská diera v poznatkoch o starých počítačoch. Dúfam že Dex pochopí že tie jeho články nám naozaj chýbajú ...

Len pár riadkov na túto  tému:

Zmrd na Internete

_____________________________________________________

23.12.2013

Zdá sa že podpora Dexovi naozaj padla na úrodnú pôdu - som nesmierne rád. Dnešným dňom som stiahol obrázok z úvodnej stránky k tejto téme.

Vám, čo sem chodíte prajem pekné Vianoce - kľudne, veselé, príjemné.

A samozrejme tak isto Vám prajem aj PF ŠNR 2014.

A pretože som taký "vták" že držím Dexovi tú podporu ďalej tak neslávim tieto sviatky ani obrázkami na svojom blogu, tento rok to bude bez nich a tak isto aj ďalších článkov v tomto roku.

Ďakujem za porozumenie.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: