New motherboard - ATARI XF551 - by Dropcheck.

By Administrator at augusta 14, 2014 22:30
Filed Under: Atari

Dnes ráno som dostal z USA zaujímavý balíček - od Lenore Underwood. Už som spomínal že chystá výrobu novej základnej dosky pre disketovú jednotku ATARI XF551. Poslala mi kompletne zapojenú novú základnú dosku pre ATARI XF551, ktorou sa dá priamo nahradiť pôvodná základná doska - a túto dosku sama navrhla. Tak klobúk dolu, koľko žien sa venuje takémuto koníčku ? A ešte s takým výstupom !


Podrobnosti o celom projekte od Lenore Underwood nájdete tu:

http://www.bitsofthepast.com/

 

 

A že sa to pohlo ! Súčasťou balenia sú všetky potrebné kábliky, proste profesionálne pripravené, paráda. Ak sa Vám zdá že tých káblikov je nejako veľa - nuž sú tam kábliky aj pre rozšírenie na pomocný displej pre indikáciu D1 až D4, reset jednotky a prepínač pre 2x OS a ďaľšia doska, ktorá slúži na rozšírenie vlastností celého zariadenia - v tomto má prsty moja maličkosť.

Vcelku to zvláda všetko to čo som popísal v 10.kapitolách prerábky XF551 + zobrazuje práve nastavené číslo disketovej jednotky, t.j D1 až D4.

 

 

Takto vyzerá samotná doska, je určená k priamej náhrade namiesto pôvodnej dosky, dobre si všimnite úplne iné rozloženie čipov na základnej doske. Doska je navrhnutá tak, že používa pôvodný originálny zdroj  (9V/AC/3A) a treba na ňu namontovať pôvodný chladič. (Ak dáte namiesto 7805 a 7812 spínané zdroje, tak ten chladič netreba.)

Existuje aj prevedenie ktoré používa ako zdroj 24V/1.5A/DC, ale mne je milšie toto konkrétne zapojenie, pretože používa originálny zdroj a teda po výmene dosky ide všetko ako predtým - a ide to s pôvodným zdrojom.

 

Oscilátor kmitá na 25MHz a je delička /3 a máme potrebných 8.3333MHz, ktorý už ide priamo na mikroprocesor a do floppy radiča.

 

 

Teraz pohľad na stranu plošného spoja - Lenore si nazaj dala veľkú prácu s tým aby to bolo poriadne urobené.

 

 

Tu sú prídavné dosky, ktoré rozširujú možnosti základnej dosky, teda ako som spomínal, beží to aj bez nich, ale potom zase "nevymáčknete" zo zariadenia všetko. Horná doska vľavo obsahuje zobrazenie 1-4, reset, prepínač D1 až D4 a prepínač 2x OS.

 

 

Na tomto poslednom snímku je vidieť že sa proste tento Mod Board jednoducho "nastokne" na pôvodnú dosku a postupne sa pripojí aj pomocná kabeláž. Pretože táto doska je umiestnená priamo pod floppy jednotkou je tam pre ňu dostatok miesta.

 

 

Suma sumárum - set sakra pekné prevedenie, kvalitná práca, paráda - bravo ! Tých hodín strávených nad návrhom, nno ... zase len - klobúk dolu. Neviem či má vôbec zmysel porovnávať túto novú dosku s pôvodnou priamo z jednotky XF551, rozdiel v kvalite je príliš priepastný na to aby som to nejako ďalej komentoval.


Jediná vec ktorú som "upravil" bolo to, že som pridal 4 kusy samorezných šróbov ktoré držia dva SIO konektory, síce ich s veľkou pravdepodobnosťou netreba, mám ich  čierne tak to aj dobre vyzerá.

 

 

Akurát ma štve jedna vec, v práci sa sťahujeme a tak pekných pár dní nebudem mať na toto čas ... čo ma hodne, ale hodne mrzí, už by som to rád celé otestoval.

Poznámka:

Ešte sa ospravedlňujem za kvalitu fotiek, fotené mobilom (SONY Xperia) a tak teda nie je to také ostré ako by malo byť - nič iné som ale nemal poruke.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Jednoduchý tester tyristorov a triakov. Simply thyristor and triac tester.

By Administrator at augusta 13, 2014 00:10
Filed Under: Non-Atari

Uvedené zapojenie slúži pre základné otestovanie či je tyristor (alebo triak) v poriadku, nič viac - nič menej. Zapojenie je hodne jednoduché a slúži hlavne pre rýchle zistenie či je súčiastka použiteľná, alebo je už vhodná do koša. Na to aby ste si skontrolovali svoje domáce zásoby týchto súčiastok je ako stvorený. Tento tester si veľmi dobre plní svoju základnú funkciu - rýchle otestovanie. Nenahradzuje podstatne drahšie testery, ale pre domáce použitie ich ani netreba.

 

Vysvetlivky:

G = Gate, hradlo

A = Anode, anóda, MT2

C - Cathode, katóda, MT1

Poďme na praktickú časť:

 

- prúd tečúci skúšanými súčiastkami je tak malý že nie je potrebné použiť chladič (ani na tyristor, ani na triak)

 

- použité LED sú na prúd 20 až 30mA (na tomto mieste je možné použiť namiesto hodnoty odporov 470Ω aj hodnotu 560Ω)

 

- D1 a D2 sú v schéme uvedené ako diódy 1N4002, ak nebudem chcieť použiť väčší prúd do hradla (Gate) stačí aj typ 1N4118 (s na začiatku uvedeným typom je to "robustnejšie")

 

- odpor R5 (100Ω/1Watt) slúži ako záťaž, niektoré typy tyristorov a triakov potrebujú minimálny prídržný prúd v záťaži (zvyčajne to býva hodnota tak cca 100mA), takže je v tomto zapojení skutočne potrebný, nevynechávajte ho ! - tester bez neho nemusí správne fungovať

 

- triaky všeobecne vyžadujú väčší prúd do vstupného hradla, ale sú aj typy kde stačí vstupná hodnota menšia ako 10mA ...

 

Po pripojení testovanej súčiastky nasleduje vlastné meranie:

___________________________________________________________


Tyristor:


- pri zapnutí a nestlačenom SW3, alebo SW4 nesmie svietiť žiadna LED !

- pri testovaní tyristoru stlačte SW3 - pri dobrom tyristore sa rozsvieti zelená LED D3

- pri testovaní tyristoru stlačte SW4 - pri dobrom tyristore nesvieti žiadna LED


Veľmi stručne - tyristor vedie iba vtedy ak do hradla (Gate) dostane kladne orientovaný prúd, v inom prípade nevedie prúd. (Funguje aj ako jednocestný usmerňovač, t.j.vedie iba jednu - kladnú-  polvlnu prúdu a práve preto svieti iba jedna LED - zelená.)

_____________________________________________________

 

Triak:


- pri zapnutí a nestlačenom SW3, alebo SW4 nesmie svietiť žiadna LED !

- pri testovaní triaku pri stlačení SW3 svietia obidve LED,

   po stlačení SW4 zase svietia obidve LED = DOBRÝ TRIAK


Veľmi stručne - triak vedie ak do hradla (Gate) dostane kladne, alebo záporne orientovaný prúd - proste vedie cez seba striedavý prúd, t.j. obidve polvlny striedavého prúdu = svietia obidve LED.

____________________________________________________________


(Pri zapájaní tyristoru alebo triaku skontrolujte správne zapojenie vývodov, nie sú navzájom zameniteľné !)

 

 

(Možné úpravy -  spojiť hornú časť SW2 a SW3 prepojkou a potom je možné vynechať odpor R2. Ak dáme spínač v sérii s odporom o veľkosti 390Ω a pripojíme toto celé paralelne k odporu R1 tak viem zdvihnúť prúd do hradla až na dvojnásobok pôvodnej hodnoty - dobré pri výkonnejších polovodičoch. Tak isto sa dajú pohodlne nahradiť LED priamo žiarovkami 12W/2W - len potom treba výkonnejší transformátor - potom tiež netreba R3, R4, R5.)

____________________________________________________________

Tento tester je určený skutočne iba pre základné otestovanie či je súčiastka dobrá, nevieme zmerať aký veľký je potrebný prúd do Gate (tu sa pohybuje okolo 20mA - čo vo veľkej väčšine meraní ako hodnota prúdu do Gate postačuje), proste takto otestovanú súčiastku zapojíme a mala by fungovať aj v našom zariadení. Vo výnimočných prípadoch (súčiastky určené pre veľké prúdy, tam sa potom držte katalógových údajov) bude potrebné zväčšiť prúd do spúšťacieho hradla - prevedie sa zmenšením odporu v ceste do hradla. Štandartne pre tyristory a triaky pre prúd v rozsahu 3-8A to postačuje.

 

Tester samozrejme nevie otestovať súčiastku napríklad pri napájaní 230V/AC (ale zase tí šikovní si tento tester vedia upraviť, ostatní pozor ! tam už ide o život ak nie ste dostatočne opatrní !) Prečo to spomínam ? Lebo skutočne pri tak vysokom napájacom napätí sa naozaj môžu súčiastky správať mierne odlišne.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Predaj - for sale:

By Administrator at augusta 12, 2014 23:50
Filed Under: Bazar

Sorry, žiaden záznam, predaj bol ukončený.
Sorry, no record, the sale has ended.

ATARI SIO2IDE.

By Administrator at augusta 05, 2014 03:00
Filed Under: Atari

Už dosť dlho som popisoval všelijaké disketové jednotky pripojiteľné k malému ATARI, ale je čas zmeniť zameranie a po čase popísať niečo čo umožňuje pripojiť pevný disk, čo bola pred časom silná káva (dnes už samozrejme je situácia iná). Dnešok bude venovaný rozhraniu SIO2IDE.


SIO2IDE interface

 

Autorom interface, vlastného kontroléra, schémy a dosky plošného spoja spolu s programovým vybavením je Marek Mikołajewski (teraz sa už na tom podieľajú aj iné osoby.)  SIO2IDE je zariadenie, ktoré dokáže pripojiť malý HDD (2.5") ako pevný disk k malému ATARI.


Nezabúdajte prosím že je konštrukcia staršia (rok 2001-2002, samozrejme sa ešte časom vyvíjala) a teda objavila sa v období, kedy iné zapojenia tak ako dnes proste ešte jednoducho neboli k dispozícii.

 

 

Existuje verzia (na úvodných 2 obrázkoch) s USB pripojením, toto USB pripojenie slúži iba k "ládovaniu" ATR súborov na disk, nie je určené na inú komunikáciu. Samozrejme existuje aj verzia bez USB - má v tom prípade menšiu základnú dosku.

 


 

Link na stránky projektu:

http://atariarea.krap.pl/sio2ide/

(vlastný projekt)

 

Podklady:

sio2ide_1_7_05sep2002.zip (200,70 kb)



Users_Manual_ver4.doc (42,00 kb)

 

 

 

Ďalšie linky, ktoré obsahujú ďalšie potrebné údaje k stavbe a rozbehaniu zariadenia:


http://www.old-computers.com/magazine/view.asp?r=2&a=13

(ďalšie podrobnosti s konrétnym popisom)


http://elektronik.webz.cz/atari/sio2ide.html

(podrobný popis v češtine ako si to rozbehať)

 

http://www.atari-users.net/index.php?module=News&func=display&sid=377

(ďalšie podrobnosti)

 

Ako na obrázku vidieť, nie je problém namiesto HDD pripojiť Compact Flash kartu.

(CF karta funguje od verzie 4.4)


_________________________________

Ďalší uverejnený popis je prevzatý zo stránok:

http://www.atarionline.pl/


Zapne sa počítač spolu zo stlačenou klávesou OPTION, treba chvíľu počkať, pretože rozbeh pevného disku trvá  pár sekúnd - inteface potrebuje čas aby rozpoznal disk. Svietiť by potom už mala len LED dióda PWR_LED. Na displeji sa objaví SELF TEST,j eto práve vďaka tomu že ropoznanie disku trvá dlhšie. Potom už iba znova stlačíme Reset + OPTION a mal by sa nám naládovať MyDOS:

 

 

Po nahratí DOSu stlačte klávesu L (ako LOAD) a spustite program FDISK (napíšte FD44.COM a stlačte Return), ak ste to urobili správne objaví sa nasledovná obrazovka:

 

 

Pretože interface má pomocou prepojky MS_ZW nastavenie ako MASTER, tak toto aj potvrďte. ATARI dokáže naraz obsluhovať dva interfejsy SIO2IDE, jeden musí byť nastavený ako MASTER, druhý ako SLAVE. Keď ste si vybrali či sa jedná o zariadenie MASTER/SLAVE vráťte s anaspäť do hlavného MENU, tu sú potom k dispozícii nasledovné možnosti:

 

      P - umožňuje zobraziť parametre disku zapojeného do rozhrania
     D - slúži k zmene aktívneho adresára na disku (SIO2IDE súčasne podporuje iba jeden adresár, ak chcete
použiť ATR súbory umiestnené v inej zložke, je nutné najprv použiť túto možnosť, ak chcete zmeniť aktívne zložky)
     V - ATR zobrazuje zoznam súborov, ktoré sa nachádzajú v aktuálnom adresári
     A - priradí ATR súbor ako disky (D1-D8)
     S - uloží súbor na disk nastavenie do súboru sio2ide.cfg
     E - Exit

 

 

Screenshot z prvej možnosti "View parameters" - ako môžete vidieť SIO2IDE rozhranie v tomto prípade pracuje v režime SLAVE, verzia 4.4, oddiel na disku je vo zväzkoch so systémom FAT32 o veľkosti 1 GB. V súčasnej aktívnej zložky sa nachádza 9 súborov ATR:


 

Druhá možnosť "Zmena Activ DIR" sa používa na zmenu aktívneho adresára so súbormi ATR na disku. Pri výbere sa na displeji ukazuje zoznam adresárov na diskovom oddieli. Použite kurzorové klávesy, aby zvolením zložky a stlačenímaktivujete vybranú zložku. ESC nám umožňuje vrátiť sa do predchádzajúcej ponuky:


 

Tretia možnosť "View ATR files" umožňuje zobraziť zoznam všetkých súborov ATR ktoré sa nachádzajú v aktuálnom adresári na disku. Použitím medzerníka zapínate / vypínate náhľadu dlhých názvov v "ATR file details". V tomto okne môžete tiež vidieť ďalšie informácie o každom súbore ATR, ako napríklad:

     číslo súboru na disku
     počet sektorov
     atribúty ATR súborov (čítanie / zápis)
     počet bajtov na sektor
     a vyššie uvedené celé meno súboru


 

Ďalšou možnosť "Assign disk" vám umožní pripojiť akýkoľvek súbor ATR na konkrétne číslo stanice diskov (D1-D8). Pomocou kurzorových tlačidiel vyberte jednotku, kliknite na tlačidlo RETURN a vyberte potrebný ATR súbor (pri výbere medzerník zapnutie / vypnutie zobrazí dlhé názvy súborov). Po výbere stlačením tlačidla R možno zmeniť atribút súboru ATR na "len pre čítanie (RO)", alebo analogicky na povolenie na "čítanie / zápis (RW)":


 

Predposledná možnosť - S - umožňuje uložiť všetky zmeny rozhrania konfiguračného súboru od začatia práce s programom FDISK. Posledná možnosť (Escape) je výstup z programu:

 

 

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

08_2014 Blog, Notes.

By Administrator at augusta 03, 2014 15:47
Filed Under: Blog

03.08.2014

Prehupli sme sa do druhej polovice prázdnin, po sídliskách zase pribúda automobilov ako sa ľudia vracajú z dovolenky - zase je na čo nadávať. Dnes sme mali v Bratislave takú malú potopu, lialo ako z krhly, zvykajme si. Bude aj horšie.

____________

Mnohí ste čítali o počítači ATARI 400, podaktorí ho dokonca vlastnia. Tento článok je zameraný práve na drobné vylepšenia - na obrazový výstup a externý zvuk:

http://blog.3b2.sk/igi/post/2-Composite-video-sound-ATARI-400-.aspx

________________________________________________________________________________

04.08.2014

Prečítal som si zaujímavý pokec na atariage.com na tému predaja vecí na tejto adrese, link na fórum atariage neuvádzam, tam si to nájdite sami.

Popri fanatických odporcoch, ktorí by Brada rezali na kúsky - ktorých nik a nič nepresvedčí o inom ako o vlastnej pravde by som k tomu rád dodal aj ja niekoľko riadkov. Je rozhodne zaujímavé ako k tomu niektorí pristupujú, trošku mi to pripomína hon na čarodejnice.


Predaj vecí na ATARI:

http://www.best-electronics-ca.com/

Anim2.gif (116643 bytes)

 

Predaj do Európy - zjavne niekto a opakovane sa nezachoval férovo a tak Brad teda posiela radšej iba v rámci USA. Ja kupujem pomocou medzičlánku tak, že sa to pošle v rámci USA a potom odtiaľ to ide ku mne. Vždy uvádzam konkrétne objednávacie čísla a nikdy nevznikli žiadne problémy, proste očakáva sa že viete čo potrebujete. Tiež si treba uvedomiť že zásielka musí mať cenu nad 20.- USD, inak neposiela. Upozorňuje na to, že neodpovedá na otázky: "Dá sa toto použiť namiesto tohoto ?". Je tam tvrdé upozornenie, že v takýchto prípadoch odpojí kontakt na danú osobu na 1 rok. Kto predáva stanovuje pravidlá - ak sa ich držíte nevzniká ani najmenší problém - kupujem tam už 4 roky a zatiaľ vždy všetko ako po masle. Dokonca aj zavolal, ak si chcel upresniť dĺžku SIO káblikov keď som si ich objednal (a dával som tam pritom aj konkrétne objednávacie číslo), takže ... to s ním také zlé podľa mňa nie je.

Len tak mimochodom - keď som si pred 4 rokmi objednal prvýkrát "na skúšku" 2 kusy MMU do ATARI 130XE, tak ich poslal zadarmo ...

____________________________________________________________

05.08.2014

Čo je SIO2IDE ? Inteface pre pripojenie pevného disku na malé ATARI. Podrobnejšie v článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-SIO2IDE.aspx

____________________________________________________

13.08.2014

Pekný dátum, len čo je pravda, našťastie nie je tiež piatok. Včera na ceste "zrážka" s  volom, urobil mi klasickú myšičku, nech neskočím na brzdy tak mu rozflákam zadnú časť auta ...a sebe predok. Mal síce vedľa seba dámu, ale keď som vedľa neho zastal a stiahol okienko, že či je kompletný tak som veľmi rýchlo pochopil že to asi dáma nebude, pretože ten jeho slovník vymenoval všetky časti jej tela. A zjavne v jednej časti jej tela mal väčšiu záľubu ako v ostatných ... No - MAJSTER SVETA - vek tak okolo 40 a buran na pohľadanie. Nakoniec, prečo mu nedám prednosť ak mi urobí myšičku zo svojho do môjho pruhu ? (Pustil som ho, prudko som zabrzdil aby som zabránil zrážke - ALE dovolil som si zatrúbiť (a to teda bola odo mňa riadna drzosť !)) No paráda, spejeme k svetlejším zajtrajškom, lenže s takýmito idiotmi na cestách ... Niektorým jedincom pri šoférovaní proste prepne, síce je na to aj iný výraz, ale nebudem to tu pitvať do väčšej hĺbky.


Len sa teším na to ak sa raz toto stvorenie na ceste stretne s rovnakým volom ... to bude Big Bang v reále.

__________

Dnes triviálne zapojenie - najjednoduchší tester pre tyristory a triaky:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Jednoduchy-tester-tyristorov-a-triakov-Simply-thyristor-and-triac-tester.aspx

__________________________________________________________

14.08.2014

Jedno netradičné zabudovanie zariadenia SIO2SD priamo do fungujúcej floppy jednotky ATARI 1050. Nemôžem povedať že sa jedná o "citlivú" úpravu, vyzerá to trošku divoko, ale zase je to možný námet aj na iné úpravy.


 

Je to riešenie All In One, je vidieť že v mechanike je dosť miesta na takéto umiestnenie displeja a máte k dispozícii zariadenie na 5.25" disketu a aj na SD kartu a ak treba môžete medzi nimi obidvoma smermi veselo kopírovať. Priznám sa že osobne by som to riešil asi inak, ale keďže to autor so mnou nekonzultoval ... Tongue out, je to tak ako to vidíte na týchto obrázkoch.


 

______________________________________________________________________________

15.08.2014

Nová základná doska pre disketovú jednotku ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/New-motherboard-for-ATARI-XF551-by-Dropcheck.aspx

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

2 - Composite video & sound ATARI 400 .

By Administrator at augusta 02, 2014 06:00
Filed Under: Atari

Kompozitné video a zvuk pre ATARI 400, jeden článok som už prednedávnom uverejnil, toto je podrobnejšia verzia predchádzajúceho článku, ale dá sa povedať - vzájomne sa to doplňuje.


 

ATARI 400 nemá priamo zabudované niektoré veci, ktoré v neskoršej rade počítačov považujeme už za samozrejmosť:

- nemá vonkajší výstup zvuku, pretože používa zabudovaný reproduktor.

- nemá videovýstup, pretože video ide von z počítača len cez modulátor, t.j. musíte si to naladiť priamo na televízore


S uvedenými obmedzeniami sa síce dá žiť, ale kto chce kvalitnejší zvuk a obraz musí ísť na to zložitejšou cestou. Ako na to - nuž to je popísané v tomto dnešnom pdf-ku, oproti prvému článku je to popísané podrobnejšie - aj zvuk, aj videovýstup. Užite si to.

 

Nasleduje už iba obligátne upozornenie, proste kto sa v tom bude vŕtať je to na jeho vlastné riziko ... do akýchkoľvek úprav by mal ísť len ten, čo sa v elektronike vyzná - je to potom lacnejšie a hlavne potom netreba okoliu vysvetľovať že za a, potom za b - a potom už aj tak nikto nepočúva.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.



A400_AV.pdf (380,96 kb)

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: