Jednoduchý tester tyristorov a triakov. Simply thyristor and triac tester.

By Administrator at augusta 13, 2014 00:10
Filed Under: Non-Atari

Uvedené zapojenie slúži pre základné otestovanie či je tyristor (alebo triak) v poriadku, nič viac - nič menej. Zapojenie je hodne jednoduché a slúži hlavne pre rýchle zistenie či je súčiastka použiteľná, alebo je už vhodná do koša. Na to aby ste si skontrolovali svoje domáce zásoby týchto súčiastok je ako stvorený. Tento tester si veľmi dobre plní svoju základnú funkciu - rýchle otestovanie. Nenahradzuje podstatne drahšie testery, ale pre domáce použitie ich ani netreba.

 

Vysvetlivky:

G = Gate, hradlo

A = Anode, anóda, MT2

C - Cathode, katóda, MT1

Poďme na praktickú časť:

 

- prúd tečúci skúšanými súčiastkami je tak malý že nie je potrebné použiť chladič (ani na tyristor, ani na triak)

 

- použité LED sú na prúd 20 až 30mA (na tomto mieste je možné použiť namiesto hodnoty odporov 470Ω aj hodnotu 560Ω)

 

- D1 a D2 sú v schéme uvedené ako diódy 1N4002, ak nebudem chcieť použiť väčší prúd do hradla (Gate) stačí aj typ 1N4118 (s na začiatku uvedeným typom je to "robustnejšie")

 

- odpor R5 (100Ω/1Watt) slúži ako záťaž, niektoré typy tyristorov a triakov potrebujú minimálny prídržný prúd v záťaži (zvyčajne to býva hodnota tak cca 100mA), takže je v tomto zapojení skutočne potrebný, nevynechávajte ho ! - tester bez neho nemusí správne fungovať

 

- triaky všeobecne vyžadujú väčší prúd do vstupného hradla, ale sú aj typy kde stačí vstupná hodnota menšia ako 10mA ...

 

Po pripojení testovanej súčiastky nasleduje vlastné meranie:

___________________________________________________________


Tyristor:


- pri zapnutí a nestlačenom SW3, alebo SW4 nesmie svietiť žiadna LED !

- pri testovaní tyristoru stlačte SW3 - pri dobrom tyristore sa rozsvieti zelená LED D3

- pri testovaní tyristoru stlačte SW4 - pri dobrom tyristore nesvieti žiadna LED


Veľmi stručne - tyristor vedie iba vtedy ak do hradla (Gate) dostane kladne orientovaný prúd, v inom prípade nevedie prúd. (Funguje aj ako jednocestný usmerňovač, t.j.vedie iba jednu - kladnú-  polvlnu prúdu a práve preto svieti iba jedna LED - zelená.)

_____________________________________________________

 

Triak:


- pri zapnutí a nestlačenom SW3, alebo SW4 nesmie svietiť žiadna LED !

- pri testovaní triaku pri stlačení SW3 svietia obidve LED,

   po stlačení SW4 zase svietia obidve LED = DOBRÝ TRIAK


Veľmi stručne - triak vedie ak do hradla (Gate) dostane kladne, alebo záporne orientovaný prúd - proste vedie cez seba striedavý prúd, t.j. obidve polvlny striedavého prúdu = svietia obidve LED.

____________________________________________________________


(Pri zapájaní tyristoru alebo triaku skontrolujte správne zapojenie vývodov, nie sú navzájom zameniteľné !)

 

 

(Možné úpravy -  spojiť hornú časť SW2 a SW3 prepojkou a potom je možné vynechať odpor R2. Ak dáme spínač v sérii s odporom o veľkosti 390Ω a pripojíme toto celé paralelne k odporu R1 tak viem zdvihnúť prúd do hradla až na dvojnásobok pôvodnej hodnoty - dobré pri výkonnejších polovodičoch. Tak isto sa dajú pohodlne nahradiť LED priamo žiarovkami 12W/2W - len potom treba výkonnejší transformátor - potom tiež netreba R3, R4, R5.)

____________________________________________________________

Tento tester je určený skutočne iba pre základné otestovanie či je súčiastka dobrá, nevieme zmerať aký veľký je potrebný prúd do Gate (tu sa pohybuje okolo 20mA - čo vo veľkej väčšine meraní ako hodnota prúdu do Gate postačuje), proste takto otestovanú súčiastku zapojíme a mala by fungovať aj v našom zariadení. Vo výnimočných prípadoch (súčiastky určené pre veľké prúdy, tam sa potom držte katalógových údajov) bude potrebné zväčšiť prúd do spúšťacieho hradla - prevedie sa zmenšením odporu v ceste do hradla. Štandartne pre tyristory a triaky pre prúd v rozsahu 3-8A to postačuje.

 

Tester samozrejme nevie otestovať súčiastku napríklad pri napájaní 230V/AC (ale zase tí šikovní si tento tester vedia upraviť, ostatní pozor ! tam už ide o život ak nie ste dostatočne opatrní !) Prečo to spomínam ? Lebo skutočne pri tak vysokom napájacom napätí sa naozaj môžu súčiastky správať mierne odlišne.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:23 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: