Opravy a "opravy".

By Administrator at novembra 27, 2012 04:14
Filed Under: Non-Atari

Pár citátov na začiatok:

Opravovaním výrobkov okrádaš výrobcu o zisk !

Ľudský mozog je vraj na 99% kvapalina, u niekoho bohužiaľ brzdová.
To, že si niečo nevidel ešte neznamená že to neexistuje ...

_____________________________________________________

 

Rozoberal som jeden notebook a objavil som tam toto - displej síce funguje, ale skúste na ňom niečo upraviť.



Úroveň niektorých opravárov je na takej úrovni, že sekať ručičky by bolo celkom primerané. Stretli ste sa už s niečím podobným ?



Potom už len nasleduje povzdych - ako vysvetliť majiteľovi že tu sa už zázraky robiť nedajú ... no comment.

Tu bolo zabudované kurvítko dodatočne, to sa tiež neobjavuje našťastie až tak často.

__________________________________________________________________

10.03.2014

Tak takto niekto "opravil" jednu disketovú jednotku ATARI XF551, našťastie ju už nový majiteľ uviedol do prevádzkového stavu - a to si teda vyžiadalo určite nemalé úsilie. Načo dávať niektorým  jedincom niečo do ruky, bez ďalšieho komentára ...

 

________________________________________________________________________________________

02.02.2015

Keď Vám niekto prinesie počítač a k nemu takúto klávesnicu tak si o majiteľovi myslíte svoje ... na povrchu pevná lepivá vrstva miestami tak cca 0.5mm hrubá. Hmm, používala to žena ... bol to makeup.

 

 

_______________________________________________________________________________

Párkrát sa mi objavil jeden konkrétny počítač na opravu s tým, že celá mašina nevysvetliteľne zamŕza a teda je fakticky počítač nepoužiteľný. Keď som počítač u seba zapojil a testoval fičal ako hodinky a neboli vôbec žiadne problémy. Aby som majiteľa upokojil pre istotu som tam dal iné RAM moduly a vymenil zdroj - po odnesení na pôvodné miesto sa problém napriek tomu zase zopakoval. Už som začal podozrievať rozvod elektriny, keď tu zrazu sa všetko vysvetlilo - user pripájal na počítač cez USB koncovku mobil s Androidom a ten žral viacej prúdu ako USB port dokázal dodať a problém bol na svete - ak bol mobil pripojený a reštartoval sa počítač tak to proste zamrzlo. Poučenie ? Odteraz zisťujem čo všetko je na počítač ešte navešané na pôvodnom mieste - keď sa to prinesie na opravu tak tieto "zbytočnosti" zostávajú doma a nemáte šancu zistiť kde je vlastne naozajstný problém. Pri zablokovaní USB portu veľkým odberom potom počítač začne robiť "psie kusy" a túto informáciu o pripojení mobilu na dobíjanie som z majiteľa konečne dostal až pri jeho tretej "návšteve".

No - aj ja sa občas priučím ...

______________

 

Dostal sa mi do rúk starší počítač (PC), ktorý používa dnes už skoro zabudnuté SIPP pamäte. Teda mal by, pretože toto tam bolo osadené namiesto originálnych RAM ... 8 kusov.


Obyčajné SIMM-ky 1MByte RAM, to by nevadilo, ale ako vývod použitý obyčajný drát

odstrihntý z nejakého odporu. Aký div že to blblo ...


Drátky treba postupne kompletne odspájkovať.


Otočené o 180 º, priložený nový konektor, zatiaľ pripájkované iba koncové piny.


A už celkom slušná (a hlavne použiteľná) SIPP RAM.

A počítač funguje tak ako má.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SIO2SD - 2.verzia -opravené chyby - corrected version.

By Administrator at novembra 22, 2012 11:17
Filed Under: Atari

Tak som zase robil úpravy na SIO2SD - jednoducho mi nedalo, aby sa napätie na karte pohybovalo okolo 4V.

Nemá to rada SD karta a nemám to rád ani ja. Zenerovu diódu som nakoniec našiel doma, je na úžasných 3.38V a teda sa mi parádne hodí do krámu.

____________________________________________________________

Tu sa opýtam  - dajte mi prosím vedieť akú má vlastne u Vás na počítači periféria hodnotu napájania - 5V? 4.8V? alebo menej ? Už som to síce písal, ale nie je na zahodenie napájať perifériu svojim vlastným 5V zdrojom.

____________________________________________________________



Znova pripomínam, kto robil SIO2SD s odporovými deličmi bez čipu 74HCT245 sa touto úpravou vôbec nemusí zaoberať. Prečo sa to deje ? V pôvodnom prvom článku o homemade SIO2SD je to popísané na konci článku. Skúsim to teraz ozrejmiť jedným obrázkom:

V štruktúre čipu 74HCT245 sú zabudované ochranné diódy a tie zabránia poškodeniu čipu ak sa na vstupe objaví vyššie napätie. Vyššie napätie je na vstupoch ošetrené diódami a tie odvedú prepätie do napájania. Vtip je v tom, že procesor AT MEGA 32 je schopný dodať tak veľký prúd, že potom dokáže sám cez tieto dódy v čipe 74HCT245 napájať obvod - ukážkové fantómové napájanie. Už som to písal, napätie tak môže spokojne dosiahnuť pri log.1 na čipe 74HCT245 až 4V a teda to isté napätie je potom aj na napájaní SIO2SD karty - a to by sa nemalo stať. Použil som jednoduchú logiku - zaradil som medzi procesor a obvod 74HCT245 3x odpor 1kΩ. A napätie krásne zliezlo na 3.6V - to sa už páči aj SD karte. Nakoniec som ešte použil Zenerovu diódu na 3.4V (moja mala presne 3.38V) a do série je pre istotu zaradený ochranný odpor 10Ω. Potom napätie už sedí ako pribité na hodnote 3.31V - aspoň u mňa. Je to síce také chytanie sa druhou rukou cez hlavu za ucho, len som chcel problém vyriešiť - a to sa podarilo. Takto to potom vyzerá na obrázku, vľavo je Zenerova dióda a pomocný odpor, pod pätičkou pre procesor sú umiestnené pomocné miniatúrne odpory 1kΩ (3x).



No a nasleduje upravené zapojenie, podotýkam že som použil tzv. Super hell LED, t.j LED, ktorým stačí podstatne menší prúd na plné svietenie a tak sa odpory pre LED zmenili o vyše rád - z 220Ω na hodnotu 3k3 ! A stále svietia viac ako dostatočne.


__________

Doplnené 26.03.2013

Posledná zmena sa týka diódy 1N4148, nahraďte ju diódou BAT85 ! Potom zrazu začne SIO2SD behať aj tam kde doteraz buď stále, alebo občas boli problémy, proste úbytok 0.24V na BAT85 je podstatne menší ako skoro 0.6V na pôvodnej dióde.

__________

Už som to písal, ale pripomeniem to, teraz sa tvrdí že namiesto kondenzátorov 22nF je dobré dávať kondenzátory dvojnásobne väčšie - teda 47nF. Osobne pri použití kvalitných mikrospínačov nevidím dôvod použiť 47nF kondenzátory - ale kto chce, môže vyskúšať, nič sa s tým nedá pokaziť.

A ešte priame stiahnutie obrázku:

IGI_sio2sd_nm2.GIF (24,62 kb)
____________________________________________________

06.12.2012

 

 

Tak som si zase trochu zabastlil a pripojil som k homemade SIO2SD displej 2x 16,  keď ho mám, tak prečo nie, že ? - pri testovaniach je predsa len skladnejší ako tie väčšie displeje. Potom som si povedal že je načase otestovať postavenie spínaného zdroja priamo na tú univerzálku - miesta je tam dosť.  Ešte skúšam napájanie SIO2SD z vlastného zdroja 5V a stabilita je perfektná - má to niečo do seba. Spínaný zdroj je klasika LM2576 na pevné výstupné napätie 5V/3A. Je to datasheetové zapojenie s dodatočným filtrom na výstupe, je to tiež popísané primo v datasheete. Jediná zmena je tá, že som ako výstupný kondenzátor nepoužil jeden kondenzátor 1000uF/35V, ale dva kondenzátory paralelne - 2x 470uF/35V - menej to zaťažuje čip, je menšie ESR. Zdroj napájania pre 5V na počítač je urobený zo staršieho spínaného zdroja pre HP tlačiarne - dodáva 33V a prúd max.1.5A, čo bohate na tento účel stačí. Na výstup spínaného zdroja som použil ešte aj filter na zníženie šumu a na zníženie zvlnenia výstupného napätia. Samozrejme sa dá použiť aj klasický transformátor, usmerňovač a napájať spínaný zdroj touto cestou. Treba dať len pozor na to, že vstupné napätie do obvodu LM2576 nesmie prekročiť 40V ! Na napájanie spínaného zdroja 5V je možné s výhodou použiť aj nejaké notebookové spínané zdroje - väčšinou dávajú napájacie napätie medzi 19 až 20V čo tiež veľmi dobre vyhovuje. Síce som nemal kondenzátor 100uF/35V na výstupný filter, ale boli k dispozícii dva kondenzátory 220uF/16V, tak som ich dal do série (a mal som požadovanú hodnotu cca 100uF), sú premostené odpormi 390Ω, tak je na nich polovičné napätie (2.5V) a priečny prúd odpormi (cca 6mA) slúži ako predzáťaž ak je vypnutý počítač. Zvlnenie je pod 10mV - je to vďaka filtru s tlmivkou na výstupe, zase nič svetoborné, je to zapojené presne podľa datasheetu,  takže som veľmi spokojný ako sa to podarilo - ruku na srdce obvod LM2576 má hodne debilne rozložené vývody na to, aby sa dalo slušne navrhnúť zapojenie spínaného zdroja. A ešte k tomu som to robil len na univerzálke.  Tiež by som teraz zmenil jednu vec, fialový napájací konektor pre spínaný zdroj by som umiestnil naľavo od chladiča a nie napravo ako ho mám ja - vzniká tak zbytočne dlhá prívodná cesta. Lenže ja som ho tam na začiatku roboty na to miesto natvrdo prilepil ... ale beriem to športovo, človek sa učí, nabudúce to bude inak. Kto nemá čo na prácu - odporúčam stvabu tohoto spínaného zdroja, určite sa pri jeho návrhu dobre zabavíte, tak ako ja ... urobil som si aj umelú záťaž, obvod LM2576 je aj pri takomto malom chladiči viac ako dostatočne chladený a nevzniká zbytočné teplo - spínaný zdroj je spínaný zdroj. A nech toľko nekecám aspoň nejaké tie fotografie:

Pri záťaži 1A mám úbytok napätia na výstupe (na svorkách - modrých - klesne z 5.02V na 4.99V, t.j. 0.03V), celkom dobré, nie ? A normálne viac ako ten 1A ani netreba, toľko nespotrebuje ani s pripojeným SIO2SD a tu ten displej dosť "papá" - teda ten 24x 2riadky. Celé SIO2SD s displejom 24x2 má odber v kľude tesne nad 0.2A.

 

Doplnok 12.12.2012 - predsa len bude lepšie dať tam kondenzátory na 50V pri napájaní tými 32V, ak to budete hnať cez notebookový zdroj, ktorý dáva 20V tak samozrejme tie 35V kondenzátory budú stačiť.

 

 

____________________________________________________

19.03.2013

Takto to už zakrytované spolu s displejom 24x 2 vyzeralo na Foreveri 2013, v popredí je minijoystick vlastnej výroby:


 

____________________________________________________

A zase nasledujú odkazy:

Prvý, pôvodný článok článok o modifikácii - verzia 1, tam nie je ešte vyriešený problém čo som dnes popisoval:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Modifikacia-SIO2SD-Modification-SIO2SD.aspx

nasleduje stavba Homemade SIO2SD, tiež ešte nie je vyriešený problém, ktorý som objavil až pri tejto stavbe:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Homemade-SIO2SD-version1.aspx

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Floppy disk drive ATARI 1050 - 3_4. HAPPY WARP.

By Administrator at novembra 20, 2012 05:55
Filed Under: Atari

Už som spomínal že existuje rozšírenie ATARI SPEEDY 1050 - je to asi najprepracovanejšia verzia úpravy tohoto zariadenia. Dnes si popíšeme stručne ďalšie systémy a bonbónik nechám nakoniec - je to kniha od Sam´s ComputerFacts o ATARI 1050.

ATARI 1050

Porovnáme si tri druhy rozšírenia ATARI 1050:

 

  SPEEDY 105 HAPPY WARP     I.S. PLATE
Producent:

Compy Shop,

BRD

Happy Computer Inc.,

USA

    Innovated Software,

    GB

mikroprocessor 65C02 6502     65C02
ROM: 8kB 8kB     64kB
RAM: 8kB 8KB     16kB
controller: 2793 2793       ?
speed: 96.000 Bd 70.000 Bd     118.000 Bd

 

Tie prenosové rýchlosti sú ohromné, vidieť až kam sa podarilo dotiahnuť možnú prenosovú rýchlosť.

O I.S.PLATE známom tiež pod názvom GRAMLIN GRABBER dnes už v podstate nepočuť a aj podklady nie sú k dispozícii. Škoda.
______________________

Originálna doska ATARI 1050:

______________________

HAPPY WARP poznáme aj pod názvom HAPPY DRIVE.

 

Schéma rozšírenia HAPPY WARP:

hwarp.zip (82,67 kb)

_____________________

Inštalačný popis:

happy_install.pdf (1,35 mb)

_____________________

nasledujú tri druhy obsahov Eprom pre toto zapojenie:

ROM TOP DRIVE  pre ATARI 1050 (verzia KAREN)

top1050.zip (5,93 kb)


ROM TOP DRIVE pre ATARI 1050(nemecká verzia)

topdrger.zip (5,92 kb)


ROM TOP DRIVE pre ATARI 1050 (verzia HAPPY)

tophappy.zip (5,83 kb)

____________________________________________________

31.01.2015

Verzia ála Guus Ansmann, táto verzia je najprepracovanejšia:

warpguus.zip (5,29 kb)

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Homemade SIO2SD - version1.

By Administrator at novembra 11, 2012 09:40
Filed Under: Atari

Áno, má to nejaké chyby v rozmiestnení, ale je to demonštračná verzia. Takže nekameňovať. Funguje a tak si teda časom postavím niečo presne na mieru.


SIO2SD modifíkácia ála Igi:


Na začiatok je pripravená doštička z tlačítkami a LED diódami, kondenzátory 22k sú zo zadnej strany pripájkované priamo na vývody tlačítok - miesta dosť a tam to nezavadzia. Použitý displej je typu čo som mal doma - LCD 2x 24znakov (typ MC2402-TGL), je k dostaniu napríklad v GM. Prívody na displej sú pripojené cez napájkovaný konektor zo strany displeja, takto stále vidím na číselné označenie prívodov - tak ľahko sa potom nepomýlim. Výhodou LCD 2x 24 je o 1/3 väčší počet znakov v riadku a teda je vidieť podstatne viac informácií ak je použitý aj dlhší názov.



Pretože displej bude kolmo vpredu tak je aj preto zvolené takéto umiestnenie tlačítok. LED sú zapojené klasicky- až na to, že som použil pre ne odpory 390Ω a nie 220Ω, ak mi to má svietiť priamo do očí, tak nech mi ich nevypaľuje ...

Ich význam:

                                                           ¤ Reset

                                                           ¤ K1        ¤ K3

                                                           ¤ K2        ¤ K4     ¤ Shift



Rozmiestnenie súčiastok na plošáku, radšej som si nechal miesto aj na ľavej strane, použitý x-tal nie je v miniatúrnom prevedení, tu nezavadzia ani na výšku. Na doske je samozrejme aj ISP konektor na priame naprogramovanie mikroprocesora priamo v zapojení - otestované tak isto, napálené priamo cez túto dosku.



A pohľad na pracovné zátišie.



Znova pohľad na dosku.



Resetovacie tlačítko ešte nie je zapojené, dobre je vidieť podpornú konštrukciu na tlačítka, proste teraz ani pri zatlačení sa predný panel nepohne. Vľavo sú tri odpory pre LED.


 

Konektor pre displej je 16 pinový, káblik teda ide 16 pinmi, ale 2 sú neosadené - (15 a 16) a štyri vodiče pre data na displej tiež. Takže puritánom by stačil aj 10 vývodový káblik  a mohol by sa na strane displeja priamo napájkovať. Trochu mi robilo starosti ako privediem na piny 15 a 16 displeja napätie na osvetlenie displeja (vývody sú na druhom konci displeja oproti vývodom 1 až 14, ale keď som to takto skúšobne zapol displej sa rozsvietil - má to proste zapojené priamo v sebe a už som osvetlenie nemusel riešiť - hodne pohodlné ...



Tu pod týmto uhlom nie je na displeji síce skoro nič vidieť, ale svieti tam hláška o verzii a je tam komentár o tom že nemám projenú SD kartu. Napravím to ďalším obrázkom.



Tu už to je vidieť podstatne lepšie, v tomto okamžiku som ešte nemal zapojené prívody k SD karte, takže naozaj to neklamalo. SD karta je prilepená na plošák sekundovým lepidlom, drží to výborne.



No a potom teda zostalo už len prepojiť prívody z SD karty ku procesoru a mohlo sa to celé otestovať.



Tu je pekne vidieť aký je dobrý displej 2x 24 znakov oproti displeju 2x 16. Tu je vecou vkusu či vyhovuje menšie prevedenie a je to prenosnejšie, alebo väčší displej s väčším množstvom infomácií.



Miesto v zadnej časti plošného spoja má slúžiť pre inštaláciu zdroja +5V/3A (spínaný, bude napájať malé ATARI) aby som trošku zjednodušil potrebnú kabeláž. SIO2SD naďalej bude napájané iba priamo zo SIO konektora počítača - aby mi nevznikli bludné zemniace slučky, toto by som naozaj nepotreboval.

 

A teda ešte použité zapojenie:

(Doplnená táto  poznámka -06.12.2012 - už viackrát som videl že sa používajú namiesto kondenzátorov 22nF ako vylepšenie kondenzátory 47nF, možnože  naozaj lepšie fungujú odozvy na tlačítko, ale pri použitom type tlačítok som ja nezaznamenal vôbec žiadne problémy - mikrospínač je mikrospínač a nie obyčajné tlačítko,  kde to môže byť  naozaj rozdiel - takže je na vás či použijete pôvodné hodnoty 22nF, alebo skúsite tie 47nF - v každom prípade to pobeží ...)



 

Pridal som aj Reset tlačítko, človek nevie kedy sa to môže zaseknúť a takto nemusím SIO2SD vypnúť a znova zapnúť.


Čo ma ale hodne, ale nazaj hodne prekvapilo, bolo to že obvod 74HCT245,ktorý má slúžiť ako prevodník z 5V na 3.3V nepracuje celkom "kóšer". Problém je v tom že sa cez tento obvod tlačí do 74HCT245 cez piny 18,17 a 16 pri log.1 taký prúd, že zdvíha napájacie napätie na čipe 74HCT245 a na SD karte až na napätie cca 4V. Nemôžem si pomôcť, ale smrdí to zlým originálnym návrhom, toto by nemalo nastať v žiadnom prípade! Skúsim tam zaradiť medz AVR a obvod 74HCT245 tri odpory cca 1k, uvidím či to pomôže a začne sa to správať korektne.(Potom by to nemalo spätne byť schopné tlačiť proti stabilizátoru 3.3V taký veľký prúd až to začne zdvíhať napájacie napätie.) Otázkou je či to nespomalí komunikáciu až na nepoužiteľnú úroveň, vyskúšam, dám vedieť. Síce to takto s tým vyšším napätím funguje aj v originálnom zapojení (skontroloval som to aj na SIO2PC dodanom z Poľska, takže nie je chyba  v mojej modifikácii), ale nie je to tak ako by to malo byť... Problém na 100% rieši použitie odporovej siete - toto bolo použité aj v prvej verzii SIO2SD, odporovú sieť používa s úspechom a bez problémov aj SDRIVE.


Upozorňujem na to preto, lebo ma nenapadlo doteraz merať napájacie napätie na čipe 74HCT245, keďže aj originálne SIO2SD zariadenie funguje. Neviem o tom ža by by na toto niekto doteraz upozornil. Tisíce postavených zariadení a takáto informácia počkala až na mňa ...


No čo, človek sa stále učí ... môže to byť jeden z dôvodov prečo je občas SIO2SD problémové. Pripojenie (v mojom prípade) displeja 2x 24 znakov je zaujímavé, šírka displeja je skoro 12cm, vidieť podstatne viac ako pri displeji 2x 16 znakov. Keďže sa dá pripojiť aj displej 2x 40 znakov tak to chcem vyskúšať - síce je to väčšie, ale rozšírený rozsah zobrazovaných informácií stojí za to. Šírka displeja potom dosiahne úctyhodných 19cm. Momentálne testovaná verzia má ako som už na začiatku spomínal použitý displej LCD 2x 24 znakov.


Odber zariadenia je pri 5V=0.2A (pri zapnutom podsvietení).

 

Pretože si chcem ešte nejaké veci postaviť "podľa svojho gusta" tak budú nasledovať ešte minimálne dve verzie - všetko na univerzálke, nie je to nič strašného ak dávate pozor. O tom ale zase niekedy inokedy, keď ma to pochytí a začnem znova bastliť. Jednú zmenu prevediem - dám tam odoprovú sieť namiesto 74HCT245, síce je to 6ks odporov navyše  ale zase zmizne jeden čip.

_________________________________________________________________________________

Článok o modifikácii SIO2SD, úprava oproti originálu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Modifikacia-SIO2SD-Modification-SIO2SD.aspx

P.S. sú tam aj odkazy, odporúčam naštudovať.

______________________________________________________

Prišiel mi mail od kolegu ataristu Martina Číčela ohľadne správania sa obvodu 74HCT245 v tomto zapojení a pretože je to napísané veľmi zrozumiteľne a plne to objasňuje vzniknutý problém tak ho uverejňujem v plnom znení:

 

Ešte najprv dodatok z iného mailu (tiež od MČ):

Prvá vec, ktorá ma napadla pri čítaní tvojho "Homemade SIO2SD" bolo, že v schéme je uvedený 74HC245 a ty si použil HCT verziu. Pozri sa aká verzia je v originále od Lotharka. Rozdiel medzi HC a HCT je v úrovniach na vstupoch a výstupoch. HC je pre použitie s CMOS obvodmi a HCT je prisposobené pre TTL. Neviem, či to nemože byť príčinou javu, ktorý si objavil.


A pokračujem druhým mailom:

Už som pochopil, kde je problém so zvýšeným napätím na 3,3V napájaní. Spomenul som si, že všetky vstupy CMOS integráčov sú ošetrené proti zničeniu statickou elektrinou. Na vstup sú pripojené dve diody. Jedna proti zemi a druhá proti plusu. Dioda proti zemi je pripojená na vstup katódou, aby zviedla záporný náboj. Dioda proti plusu je pripojená na vstup anódou, aby zviedla kladný návoj. Teda akonáhle prekročí napätie na vstupe Vcc+0,5V tak začne tiecť prúd zo vstupu do napájania. Napäťový stabilizátor zistí, že na výstupe má vyššie napätie, než má dodávať a zavrie regulačný tranzistor. A tak je 74HCT245 i SD karta napájaná z ATMegy. A nespoľahlivosť komunikácie s SD kartou vzniká tým, že pokiaľ je na výstupe ATMegy "1", tak je napájanie cca 4V, akonáhle ATMega posiela "0", tak začne fungovať stabilizátor a napájanie je 3,3V. A otázka je ako rýchlo reaguje stabilizátor, či tam nie sú krátke poklesy napätie pod 3,3V. Tak máme nádherné zvlnenie napájacieho napätia >0,7V. Čuduj sa svete, ono to i tak funguje!
Záver: Autor nezohľadnil vlastnosti IO, ktorý sa chystal použiť. Ale obávam sa, že ani pri dôslednom prečítaní datasheetu, by ho to nenapadlo. Ja som na to prišiel len preto, že ty si objavil to chovanie. Ani mňa by to v prvej chvíli nenapadlo. Chce to použiť neinvertujúce OK budiče 74LS07 napájané z 5V a na výstupe pull-up odpor proti 3,3V.

_________________

No čo dodať ?

To čo mám z Poľska, tiež používa obvod 74HCT245 - preto som ho tam dal aj ja ...

Buď použiť zapojenie s odporovými deličmi, alebo použiť čo tu Martin popísal. Ja chcem skúsiť použiť v signálovej ceste 3 odpory 1k a napájanie 74HCT245 premostiť potom zenerovou diódou na 3.6V, tiež by to malo fungovať, len už čakám na väčšiu dodávku vecí z obchodu aby som mohol zase experimentovať. Nezdá sa, ale proste zenerku na toto napätie doma nemám a tak musím čakať ...

P.S: Zenerka sa nakoniec našla aj doma (zase som prezrel staré zásoby) a je na 3.38V, priamo fantastická na to čo potrebujem. Len pre istotu tam dám do série s ňou odpor cca 10Ω.

____________

22.11.2012

Tak už som ten problém kompletne vyriešil, je to popísané v samostatnom článku, jedná sa len o pár úprav, ale zverejňujem aj upravenú schému, toto sa dá bez obáv postaviť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2SD-2verzia-opravene-chyby-corrected-version.aspx

______________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

11_2012 Blog, Notes.

By Administrator at novembra 06, 2012 00:13
Filed Under: Blog

01.11.2012

Tak nejako sa mi začínajú tie mesiace nie príliš dobrými správami - nálada blbá - aj v spoločnosti. Trošku som začal prezerať staré poznámky o ATARI, sem-tam som niečo našiel - teda k ATARI SPEEDY 1050 a niečo som aj nenašiel. Našťastie druhá časť poznámok k displeju aj keď som ju nenašiel neovplyvňuje funkciu samú - pretože displej nemusí byť vôbec pripojený a SPEEDY 1050 funguje aj tak. Staval som to totiž aj bez displeja a tak viem že to naozaj beží aj tak. To len tak na úvod, ďalej chcem upozorniť že som už len preskenoval pôvodnú mnou nakreslenú schému - priznám sa že sa mi to nechce prekresľovať - je to čitateľné, takže v tom osobne problém nevidím. Dajte mi ešte nejaký ten deň k dispozícii a uverejním ďalší diel o ATARI 1050-ke. Upozorňujem, že sa bude jednať o jednú možnú konkrétnu úpravu - existuje ich viacero - ja som sa stretol iba s verziou ktorú uverejním.

___________________________________________________________

04.11.2012

 

Sviatky za nami, policajti sa vyšantili, v jednom nemenovanom meste posunuli značku začiatku mesta o 100 metrov smerom von a za zákrutou číhali kto stihne spomaliť a kto nie - tiež som bol medzi nimi. 16 rokov tam stála značka na svojom nemennom mieste, do včerajšku. Takto som tam išiel o 10km rýchlejšie, 20 Euro z môjho pohľadu vyhodených von oknom. Vtip bol v tom. že ma ten druhý policajt (čo vypisuje bločky) presviedčal že som išiel ešte rýchlejšie a teda pokuta má byť 60 Euro. Nakoniec sme sa predsa len dopracovali k tej 20-ke. Zase sa skúša kto je koľko ochotný dať ? Nuž čo, 16 rokov nič a tak teda aj ja som konečne prispel  policajnému zboru do peňaženky. Nabudúce už viem kde číhajú a budem si dávať pozor či zase značku neposunú o ďalších 100 metrov smerom von, alebo to urobia na inom vstupnom mieste do mesta.

____________________________________________________________

Dnes trošku z iného súdka - včera v správach hlásili že na Dunaji sa nachádzajú nejaké ropné látky, teda že prišlo k ich úniku, ale vraj to nakoniec nebola pravda, kontrolovali, kontrolovali a nič nenamerali. Čerta nebola ta správa pravdivá, bola to pravdivá správa až až!

01.11.2012 som ráno (07.45) cestoval autom cez Čunovo smerom do Gabčíkova - lialo ako besné a fúkal silný vietor - celú túto 34 kilometrovú trasu som musel každej pol minúty zapnúť ostrekovače, pretože to, čo išlo z Dunaja na cestu bola jedna desná mastnota ktorá zabraňovala rozhľadu na cestu. Laicky povedané - po pol minúte som mal tak zasrané predné sklo na aute že bez ostrekovania by som nemohol pokračovať v ceste. Pre vysvetlenie - fakticky tropický lejak bičoval hladinu Dunaja a tak drobná hmla čo sa z toho vytvorila bola vetrom fúkaná na cestu popri Dunaji. Takže teraz sa zase nejaký grázel vychechtáva ako previezol kompetentných ... No lenže skúste na Dušičky zohnať štátneho úradníka v práci ... ono je umenie zohnať štátneho úradníka v práci aj počas stránkových hodín ... Niekto využil to neuveriteľne zlé počasie a poradil si s odpadom. Ak ma bude niekto presviedčať o tom že naozaj tam nič nebolo - stačilo v Gabčíkove odísť od Dunaja a okno na aute zrazu bolo úplne čisté - takže .... ??? Ak to budete kontrolovať 2 dni potom, tak to asi vyzerá inak ako v ten deň.

___________________________________________________________

06.11.2012

ATARI SPEEDY 1050

 

ATARI 1050 je dostatočne známa disketová jednotka. V štandartne predávanej verzii vedela obslúžiť dve hustoty - Single (90kB) a Medium (128kB). SPEEDY 1050 zabezpečuje väčšiu prenosovú rýchlosť (podstatne) a máme k dispozícii aj hustotu Double - celých 180kByte na jednu stranu diskety. Jedná sa o hardvérovú úpravu a teda potrebujeme osadiť jednu dosku pár čipmi a môžeme sa tešiť na zmenené vlastnosti pôvodnej disketovej jednotky - ale stojí to za to, pretože tých vychytávok je tam podstatne viacej.

Jedno konkrétne zapojenie, síce som to prekreslil pred 20 rokmi, ale pri veku nášho malého ATARI je to v podstate zanedbateľné:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050-2_4-ATARI-Speedy-1050.aspx

_______________________

Na dnes ešte vtip z IT prostredia:

IT firma, zamestnanci prichádzajúdo práce o 7.00, odchádzajú domov po 21.00.

Jeden ale zrazu na začiatku týzdňa príde o 9.00 a odchádza o 17.00.

Po 3 dňoch to kolegovia nevydržia a vrhnú sa na nešťastníka.

Ten sa bráni: " Ale ja som na dovolenke !" ...

____________________________________________________________________

07.11.2012

Tak už mám k dispozícii Fuse Fixer, dnes som naprogramoval 3 kusy doteraz zablokovaných procesorov AVR32, absolútne bez problémov.

Fuse fixer dokáže odblokovať a znova uviesť do továrenského nastavenia z výroby procesoru nasledovné typy procesorov, robí sa to tzv. veľkonapäťovým programovaním (teda je to len 12V, ale tak sa to oficiálne volá):

 

 

ATmega16 ATtiny2313 ATmega8515 ATmega8 ATtiny26
ATmega16L ATtiny2313A ATmega8515L ATmega8A ATtiny26L
ATmega32 ATtiny2313V Atmega128**** ATmega8L ATtiny261
ATmega32L ATtiny4313 ATmega162 ATmega48 ATtiny261A
ATmega161
ATmega162V ATmega48A ATtiny261V
ATmega161L

ATmega48V ATtiny461
ATmega164

ATmega48P ATtiny461A
ATmega164A

ATmega48PA ATtiny461V
ATmega164P

ATmega48PV ATtiny861
ATmega164V

ATmega88 ATtiny861A
ATmega164PV

ATmega88A ATtiny861V
ATmega164PA

ATmega88P
ATmega324

ATmega88PA
ATmega324A

ATmega88V
ATmega324P

ATmega88PV
ATmega324PA

ATmega164
ATmega324V

ATmega164A
ATmega644

ATmega164P
ATmega644A

ATmega164PA
ATmega644P

ATmega168
ATmega644V

ATmega168A
ATmega644PA

ATmega168V
ATmega644PV

ATmega168P
ATmega8535

ATmega168PA
ATmega8535L

ATmega168PV
ATmega1284

ATmega328P
ATmega1284P

ATmega328PV


Takže viem "oživiť" všetky tieto tu uvedené a  blbo naprogramované a bloknuté mikroprocesory.

Netýka sa to samozrejme poškodených mikroprocesorov.

____________________________________________________

08.11.2012

Dnes oprava zobrazenia, nezobrazoval sa v IE obsah článku "Kurvítko=Skurvítko" a blog časť 10/2012 a to od 07.10.2012 vyššie - opravené.

______________________________________________________________________________

09.11.2012

SIO2SD modifíkácia ála Igi:

Tak si pracujem na testovacej verzii upraveného SIO2SD, postavil som si to na univerzálnej doske. Vyskúšal som použiť miniatúrny x-tal 14.318MHz a potom som ho vymenil za normálny - podstatne väčší. Bežali obidva, bez problémov. Čo ma ale hodne, ale nazaj hodne prekvapilo, bolo to že obvod 74HCT245,ktorý má slúžiť ako prevodník z 5V na 3.3V nepracuje celkom "kóšer". Problém je v tom že sa cez tento obvod tlačí do 74HCT245 cez piny 18,17 a 16 pri log.1 taký prúd, že zdvíha napájacie napätie na čipe 74HCT245 a na SD karte až na napätie cca 4V. Nemôžem si pomôcť, ale smrdí to zlým originálnym návrhom, toto by nemalo nastať v žiadnom prípade. Skúsim tam zaradiť medz AVR a obvod 74HCT245 tri odpory cca 1k, uvidím či to pomôže a začne sa to správať korektne. (Potom by to nemalo spätne byť schopné tlačiť proti stabilizátoru 3.3V taký veľký prúd až to začne zdvíhať napájacie napätie.) Otázkou je či to nespomalí komunikáciu až na nepoužiteľnú úroveň, vyskúšam, dám vedieť. Síce to funguje vv tom originálnom zapojení (skontroloval som to aj na originálnom SIO2PC dodanom z Poľska, ale tam je ten problém tak isto, takže nie je chyba  v mojej modifikácii), ale nie je to tak ako by to malo byť.. Problém na 100% rieši použitie odporovej siete - toto bolo použité aj v prvej verzii SIO2SD. Upozorňujem na to preto, lebo ma nenapadlo doteraz merať napájacie napätie na čipe 74HCT245, keďže aj originálne SIO2SD zariadenie funguje. Neviem o tom ža by by na toto niekto doteraz upozornil. Tisíce postavených zariadení a takáto informácia počkala až na mňa ... No čo, človek sa stále učí ... môže to byť jeden z dôvodov prečo je občas SIO2SD problémové. Pripojenie (v mojom prípade) displeja 2x 24 znakov je zaujímavé, šírka displeja je skoro 12cm, vidieť podstatne viac ako pri displeji 2x 16 znakov. Keďže sa dá pripojiť aj displej 2x 40 znakov tak to chcem vyskúšať - síce je to väčšie, ale rozšírený rozsah zobrazovaných informácií stojí za to. Šírka displeja potom dosiahne celých 19cm. Momentálne testovaná verzia má LCD 2x 24 znakov (príjemne ma prekvapilo to, že displej má podsvietenie riešené automaticky a tak som ani nemusel pripájať piny 15 a 16, pohodlné, displej je typ MC2402A, napríklad ho dodáva GM) má mať v sebe zabudovaný aj zdroj 5V/3A. Má to byť na poličke vo výške očí a takto združené zariadenia má ušetriť miesto a má byť zároveň aj náhradou za floppy jednotku a aj náhradou za originálny napájací zdroj = menej potrebnej kabeláže. Zase ak sa k tomu postupne dostanem, uverejním realizáciu. Upozorňujem, že je to verzia na otestovanie a tak je rozmiestnenie súčiastok nie celkom ideálne, ale snáď sa mu blíži.

__________

Párkrát som bol samozrejme aj na stránke www.atariage.com, je zaujímavé že v časti pre 8-bity sa mohutne všetci venujú odstráneniu zažltnutia počítačov po 30 rokoch, neuveriteľný počet prístupov - ako keby to bol najhorší problém pri používaní 8bitových ATARI. No nič, iný kraj, iný mrav. Skúša sa kdečo, ale zabúda sa na jednu vec, zažltnutie sa oxidáciou dá odstrániť, ale pri prístupe vzdušného kyslíku zase príde k vratnému javu ... z jasnými dôsledkami. Preto ak sa rozhodnete odstrániť zažltnutie je potom potrebné použiť aj nejaký lak, ktorý zabráni následnému spätnému prístupu kyslíka na plast. Fotografi na fotografie používajú spray, ktorý zabráni fotografii aby zožtla a zmenila farby - toto je to pravé orechové, stačí zájsť do Foto-Kino, alebo k jeho nasledovníkom. Nestačí odstrániť príčinu, treba odstrániť aj následky.

Ide víkend, tak si ho užite, oddýchnite si a potom zase do ďalších noviniek v novom týždni.

___________________________________________________________

11.11.2012

Predsa len som cez ten víkend nevydržal ...


Takže homemade SIO2SD ála Igi, prvá verzia je kompletne na svete:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Homemade-SIO2SD-version1.aspx

____________________________________________________________________________

16.11.2012

Komunikujem z kolegom Martinom Číčelom a poslal mi mail ohľadne správania sa obvodu 74HCT245 v zapojení pre SIO2SD, dám to priamo do článku.

___________________________________________________________

20.11.2012

Ďalší diel o ATARI 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050-3_4-HAPPY-WARP.aspx

___________________________________________________________

22.11.2012

Pretože Homemade SIO2SD (a samozrejme aj originálne predávané SIO2SD má tú istú chybu - je to tým že sa dnes používa obvod typu HCT) skúsil som si tento problém sám opraviť. Podarilo sa, tu je článok - aj s upravenou schémou:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2SD-2verzia-opravene-chyby-corrected-version.aspx


Uznávam že je to dosť  krkolomné riešenie, pretože riešim následky a až potom príčinu, ale podarilo sa to a dá sa to používať a napätie na SD karte a na čipe 74HCT245 je také aké má byť. Kto nepoužije Zenerovu díodu s pomocným ochranným obvodom môže počítať s tým že napätie bude skákať okolo 3.6V a to už "spapá" bez problému aj SD karta.

___________________________________________________________

23.11.2012

Pretože som síce popísal už dávnejšie studený reset počítača = vec čo nám na Atari veľmi chýbala, ale doteraz som nedal k tomu ani jednu fotografiu z prerábky takéhoto počítača. Tak tú chybu dnes naprávam a v pôvodnom článku som umiestnil aj nejaké fotografie ako to vyzerá a uverejnil som trošičku zmenenú schému čo teraz používam k naprostej spokojnosti - mojej a aj iných. Malá doštička, pár súčiastok a na konci je spokojný majiteľ počítača - ten na fotke nie je.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-010-Studeny-reset-Cold-reset-for-ATARITips-tricks.aspx
___________________________________________________________

26.11.2012

Dnes navštívime Chile.

Dnes chcem upozorniť na webové stránky jedného čílskeho ataristu - zaujímavé veci a keď vidím na akom hardware mu to beží ... teda je to sila, odporúčam použiť google translator, ono predsa len nie je to jazyk v našich končinách bežný. Je tam mimo iného aj zopár zaujímavých cartridgí s hrami, všetko velkosť 64kB (použitá Eprom 27512). A samozrejme je tam toho podstatne viac - treba si to pozrieť. Tie veci sú natoľko zaujímavé že link na neho by určite nemal niekde len tak zapadnúť.

No a idem na tú adresu:

http://spaceinvader.comuf.com/GAMEMASTERQUILPUE.htm


Popis MyIDE, popis Turbo 2000 - zaujímavé  v týchto končinách - má to proste svetový dosah ...

Atari Memory Card, ATARI XL/XE SRAM cartridge, napaľovačka Epromiek pre ATARI, ATARI Prisma cartridges, Multicatridge pre ATARI, Cartridge ATARI TurboSoft 64k, no proste harwdare maniaci (k tým sa radím aj ja) si prídu na svoje.

Video Cartridge ATARI - nahratie programov do ATARI cez cartridge a prehrávač DVD (k dispozícii sú 2ks DVD, cca 300hier, autor tvrdí že tak 90% hier sa dá spustiť)  - tiež zaujímavé - v schéme 6 ks čipov, na obrázku ich má ale 7...  (možno pre vývovjový typ potreboval viac čipov) a je tam ešte veľa ďalších vecí, naozaj stojí tie jeho stránky navštíviť - nechcem kritizovať, len som prekvapený aké vrabčie hniezda používa na stavbu elektroniky. Iný kraj, iný mrav. Napriek tomu si cením poriadny rozsah toho čo je na tom odkaze popísaných. Aj v Chile malé ATARI nechalo výraznú stopu. Bravo. Z týchto končín na druhej strane zemegule a za oceánom je to pre nás naozaj hodne zaujímavé.
___________________________________________________________

27.11.2012

Tiež "oprava":

http://blog.3b2.sk/igi/post/Opravy-a-opravy.aspx

__________________________________________________________________

Rate post:

Floppy disk drive ATARI 1050 - 2_4. ATARI Speedy 1050.

By Administrator at novembra 06, 2012 00:13
Filed Under: Atari

 

Dnes si povieme pár slov o jednej úprave disketovej jednotka ATARI 1050, je to nemecká úprava tejto jednotky a je pomenovaná SPEEDY 1050. Upozorňujem že je to len jedna varianta možných úprav typu SPEEDY 1050 a teda je to zamerané len na jednu konkrétnu verziu, na to nezabúdajte pri čítaní viacerých dostupných podkladov.

 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených schém alebo zobrazených úprav.

 

Dopredu upozorňujem že sú to moje 20 rokov staré poznámky a tak aj si sem tam na niečo už nemusím presne spomenúť, ale schéma a obsah EPROM mám k dispozícii. Jednotka ATARI 1050 dokázala pracovať v hustote Single a Medium - t.j v prvom prípade je to kapacita 90kB a v druhom je to kapacita diskety 128kB. Konkurenčné jednotky už ale v tej dobe zvládali aj hustou Double - t.j kapacitu 180kB. Táto úprava zvláda aj túto hustotu a navyše ako bonbónik zvyšuje prenosovú rýchlosť na minimálne 3 násobnú hodnotu a to je už cvrkot ...


V tomto článku teraz neriešim ako ukladať dáta aj na druhú stranu jednotky, zatiaľ budeme vedieť pracovať len jednostranne, ale v ďalšom pokračovaní vyriešime aj tento malý problém k plnej spokojnosti. Hi - našiel som to a tak teda to tu rovno prikladám, je to v popise, podľa obrázku odblokujeme prepínačom write protect a môžeme zapisovať aj na druhú stranu diskety a nemusíme vyrezávať dodatočne otvor do do diskety.

ATARI 1050 nepoužíva indexovací otvor pri formátovaní a tak sa to teda dá použiť aj na inak neupravenú ATARI 1050-ku, nás zaujíma to zapojenie prepínača na obrázku naľavo:

 


Nakoniec v tomto článku je to celé podrobnejšie, z neho je aj ten uverejnený obrázok:

speedy.doc (881,50 kb)

 

Ja som sa dostal niekedy začiatkom roku 1992 k ATARI 1050, ktorá mala v sebe zabudovanú SPEEDY 1050, hmm, mal som ju zapožičanú len na dva dni a teda nasledovala metóda reverzného inžinierstva (multimeter a pískalo sa) a mal som na stole nákres zapojenia. Originál má ešte aj pripojený dvojmiestny LED displej a dá sa sledovať na ktorej stope práve ste, ale pre funkciu to nie je dôležité a SPEEDY chodí aj bez tohoto displeja, ja ho tu v schéme nemám - síce som to vtedy obkreslil kompletne, ale tá druhá časť sa niekam vekom zašila tak, že som ju doteraz nenašiel. Postavil som to na univerzálku dosku a behalo to na prvýkrát, tiež som to postavil aj bez displeja a fungovalo to takisto bez problémov. Tu popisovaná verzia je z obdobia roku 1992 a nevylučujem že sa objavilo aj niečo novšieho, obsah Eprom je ale z uvedeného roku. Podľa môjho by to malo byť SPEEDY typ 1050-D.

 

____________________________

 

foto: http://ataricomputers.altervista.org/

 

Na tejto fotografii je pekne vidieť kde je PROM (alebo Eprom) a kde je procesor (CPU).

 

___________________________________________________

 

Formátovanie a zápis pri kopírovaných disketách sa urýchli natoľko, že zo začiatku budete mať pochybnosti či je to vôbec uložené nanovo na disketu - ubezpečujem, je - stačí si skúsiť spustiť z tejto novej diskety. Naformátovanie diskety a jej nová kópia je dielom 20-30 sekúnd, viac to určite netrvá.

Už som to spomínal, teraz máte k dispozícii aj Double hustotu, t.j. viete čítať a zapisovať kapacitu 180kB na jednu stranu, ale s podstatne väčšou rýchlosťou.

Neexistuje problém s nesprávnym nastavením hustoty pri vymieňaní diskiet, pomocou farebných LED zobrazí akú hustotu má práve založená disketa.

Ďalšou perličkou je to, že máte v EPROM priamo zabudovaný BiboDOS (pretože to ale nemám) tuším stačilo ak nebola pri štarte založená disketa - nahralo sa to v sekunde.

Iná perlička, ak ste naformátovali disketu priamo zabudovaným BiboDosom netreba na disketu nahrávať systémové veci Bibodosu znova, jednoducho ju len naformátujete, SPEEDY si na disketu niekde uloží príznak a to mu stačí, celá disketa je k dispozícii na ukladanie dát, DOS na nej nezaberá žiadne miesto, paráda.

Ak takúto disketu založíte do 1050-ky ktorá má SPEEDY, tak si na diskete prečíta príznak a automaticky natiahne BiboDos z Eprom a nezaberá to miesto na diskete - rýchlosť nahrania BiboDosu je okamžitá - fantastické !

Ďalšia perlička - dajú sa kopírovať chránené programy - nemá s tým žiaden problém, program treba hľadať na nete.

Pretože časť RAM dokáže používať ako buffer (má celkom 8kB, ale koľko je buffer netuším, možno celých 8kB), kľudne sa môže stať že disketa stojí a počítač komunikuje iba s buffrom - je to hodne zaujímavé a šetrí to disketu pretože sa točí len ak to naozaj treba.

Dokážeme ukladať na obidve strany v hustote Double, teda disketu využívame na 100% a ukladáme na ňu celkove 360kB (2x 180kb na jednu stranu).

Záverom už len pekne zbalené veci do jedného balíku k SPEEDY 1050, väčšinou je to v nemčine - krajine pôvodu, niekde je tam aj popis pripojenia displeja:


Speedy_all.zip (7,79 mb)

P.S: mal som potom v ruke aj US Doubler, ale pretože mi SPEEDY 1050 naprosto stačilo, tak tam som už neskúmal čo a ako, preto aj nebudem v ďalšom pokračovaní podrobne US Doubler popisovať, niektoré jeho vlastnosti sú prakticky zhodné - ale samozrejme BiboDos tam nenájdete.

 

ATR súbor pre SPEEDY 1050:

1050 Speedy HS System (19xx)(Compy Shop).zip (27,00 kb)

_______________________________________________________________________________


Ďalšia vynikajúca stránka - v nemčine o SPEEDY 1050:

http://wiki.strotmann.de/wiki/Wiki.jsp?page=CompyShop%20Speedy%20Upgrades

Stránka kde si môžete porovnať jednotlivé úpravy jednotky ATARI 1050, ich rýchlosti a ďalšie podrobnosti:

http://atari8.com/book/export/html/42


Jedna z možných verzíí Speedy 1050:

foto: http://ftp.pigwa.net/

foto - toto sa najviac blíži popisovanému zariadeniu, len

použitý displej je 3miestny, veľkosť je jasná, vlastne ak

by ste "odrezali" tú štvoricu čipov vedúcich k displeju

dostanete priamo veľkosť potrebnej dosštičky.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: