06_2023 Blog, Notes.

By Administrator at júna 13, 2023 09:43
Filed Under: Blog

13.06.2023

O tejto možnosti sa akosi veľmi nepísalo:

Atari XF551 + Eprom 2732 ? - No problem !

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 + Eprom 2732 ? - No problem !

By Administrator at júna 13, 2023 09:40
Filed Under: Atari

 

Mám taký pocit že doteraz sa to akosi nikde oficiálne nepopisovalo a nerozoberalo a nie sú k tomu žiadne pokecy - môže byť tento stav zapríčinený rozličnými okolnosťami, takže som si povedal že nastal čas to napraviť.

 

Vedeli ste že bez akýchkoľvek úprav je možné do disketovej jednotky XF551 zasunúť do pätičky určenej pre Eprom 2764 aj jej predchodcu o polovičnej kapacite a to Eprom 2732 ? Mnohým je to jasné, ešte väčšej časti majiteľov týchto jednotiek ale určite nie. Pre jej použitie je potrebné zobrať firmware ktorý má veľkosť 8kByte (obsah horných 4kByte je balast) a zobrať z neho spodných 4kByte a tie napáliť do Eprom 2732, jednotka bude potom tak isto fungovať - a to bez najmenších problémov.

Takže - ak máte v šuplíku Eprom 2732 tak si to môžete vyskúšať - teda ak máte k dispozícii programátor čo dokáže Váš konkrétny typ Eprom 2732-ky napáliť ...

 

Na originálnych a teda nijako neupravovaných jednotkách ATARI XF551 sa totiž firmware (buď obsiahnutý v OTP PROM 2764 t.j. jednorázovo programovateľná Eprom bez okienka, býva tu často použitá aj EPROM 2764), nachádza vždy iba v spodných 4kB, horné 4kB obsahujú vždy samé nuly - táto časť Eprom pamäte sa teda nikdy nepoužíva, najvyšší adresný bit A12 je totiž natvrdo uzemnený. Procesor 8040 (8050) dokáže priamo spolupracovať s externými 4kB, takže tých druhých 4kB je od začiatku niečo čo je navyše a neráta sa s nimi na ďalšie využitie. Prečo sa tu teda osadzovala OTP PROM alebo spomínaná Eprom 2764 ? S najväčšou pravdepodobnosťou už v tej dobe začali byť OTP PROM pamäte výrazne lacnejšie a lepšie dostupné ako pamäte Eprom 2732.


Čo platí pri použití Eprom 2732:

Výhody ? - vyberiete pôvodnú PROM, alebo Eprom a nasadíte sem naprogramovanú Eprom 2732, nič ďalšie netreba, máme hotovo ! Len dodám - je tu možné použiť aj najpomalšiu dostupnú verziu tejto Eprom s prístupovou dobou 450ns, bude tu fungovať - a to bez najmenších problémov.

Nevýhody ? - pri takto malej Eprom potom máme k dispozícii iba jeden firmware bez možnosti nejakého ďalšieho rozšírenia (t.j. prepínania na druhý OS). Ak použijete Hyper-XF OS tak Vám rozhodne postačí na všetko (len pozor, je treba potom na FD mechanike urobiť malý HW zásah pre plné využitie všetkých možností).


Pokiaľ je mi známe jedine firma CSS používala takýto "downgrade" v praxi a osadzovala do dosky Atari XF551 pamäť Eprom 2732, jej úpravy ale tak isto vyžadovali ďalšie HW zásahy na doske, zapojenie samotnej Eprom pamäte v doske sa ale nemenilo.

 

Tým že v OTP PROM sú natvrdo naprogramované nuly v horných 4kB tak neexistuje možnosť sem priamo naprogramovať svoj vlastný obsah, zase raz malé kurvítko v praxi. Je síce známe že OTP PROM-y sa dajú mazať pomocou rtg žiarenia, ale nikto netuší akú dávku žiarenia treba a koľko dávok pri snímkovaní by to vyžadovalo. A medzi nami - rtg nemá každý doma na záhrade, takže toto je pre nás cesta zarúbaná, určite skôr zoženiete potrebnú náhradnú Eprom ako ísť tu spomenutou cestou.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Keďže nie každý je zdatný v potrebných úpravách tak sem dávam k dispozícii dve možnosti osadenia operačnými systémami v týchto menších Eprom pamätiach.

Prvá možnosť:

Firmware - verzia 7.7patch Bob Woolley pre 4kB Eprom 2732:

XF551_V77patch_BobWoolley.bin (4,00 kb)

Tento firmware si už vie poradiť ak sa zmení hustota založenej diskety počas práce /t.j. ak je založená počas práce disketa s inou hustotou ako bola na boot diskete/, je to obrovský posun vo využití disketovej jednotky Atari XF551. Vyriešené čiste úpravou samotného firmware, na jeho plnú funkčnosť netreba robiť žiadne ďalšie zásahy do FD jednotky, stačí teda do dosky osadiť naprogramovanú Eprom 2732 s týmto obsahom a je hotovo.

 

Druhá možnosť:

Firmware Hyper-XF pre použitie s Eprom 2732 a FD 5.25" od S.Dorndorfa:

HypXF_A_SD.bin (4,00 kb)

Vie toho síce viac, ale pre tento OS a jeho plné využitie je potrebný HW zásah do disketovej jednotky Atari XF551.

 

A na záver nasleduje malá obrazová galéria:

 

Osadená pôvodná OTP PROM, firmware verzie 7.7, čiže tu existujú neustále problémy s prepínaním hustoty, je tu osadená skutočne len z dôvodov dokumentácie. Ako som už spomenul najčastejšie sa dodávali na základnej doske osadené tieto OTP PROM-y (a tiež jednu dobu to boli taktiež pamäte Eprom 2764).


Ideálne riešenie: Je tu už k dispozícii 2x OS - Hyper-XF a tiež firmware v.7.7patch Bob Wooley, použitá je Eprom 2764, tu je už kapacita tejto Eprom využitá na 100%. (Prepínanie najvyššieho bitu A12 ktorý slúži na prepínanie týchto OS je riešené na strane plošného spoja, je tu teda už potrebný HW zásah do základnej dosky - a tiež do FD mechaniky.)

 

No a na záver na fotografii je osadená Eprom 2732, použitý firmware je verzia 7.7patch (Bob Wooley) - aj toto riešenie je veľmi dobré oproti pôvodnému firmware verzie 7.7, ešte tu na obrázku nie je aplikovaná na Eprom pamäti samolepka s informáciou o verzii firmware. Z obrázku je vidieť jej umiestnenie, piny číslo 1, 2, 27 a 28 z pôvodnej pätičky zostanú voľné. Je to jednoduché a pritom nadmieru elegantné riešenie pre niekoho kto nechce robiť žiadne HW zásahy do tejto disketovej jednotky a pritom vďaka tomuto riešeniu získa funkčne omnoho lepšiu disketovú jednotku zbavenú detských nemocí.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: