USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

By Administrator at apríla 28, 2022 09:45
Filed Under: SBC8085-NCB85

Nedá mi ... musím sa zmienil o tom čo som zistil pri "hraní" sa s Eprom pamäťami 2732B. V tabuľke v predchádzajúcom dieli (3) som napísal že tieto Eprom sa dajú naprogramovať pri napätí Vcc 5V a programovom napätí Vpp 12.5V. Vcelku pravda - i keď ako sa ukazuje pravda môže byť aj niekde inde, pritom som údaje zberal od seriózneho dodávateľa programátorov Eprom.

 

 

Pozrime sa na to:

AM2732B potrebuje 6.25V VDD Write a Vpp 13.5V čo je vcelku dosť mimo základne uvedených parametrov, výrobca AMD.

NMC27C32B zase požaduje VDD Write 5.50V a Vpp 12.5V, teda upresním - výrobca National Semiconductor, dtto platí pre výrobcu Fairchild.

Na ukážku stačí, pritom medzera medzi programovacími pulzami (aby to nebolo také "jednoduché"), teda ich dĺžka sa tiež môže líšiť.

 

Napriek všetkému:

Medzi nami - veľmi pravdepodobne aj pri 12.5V Vpp a 5V Vdd napálite Eprom 2732B tak že bude bezchybná.

 

Tu uvedené údaje mám z programátoru TL866, ten ich teda vie napáliť pri správnom nastavení, len som chcel upozorniť že treba byť vždy pozorný pri napaľovaní Eprom a je dobré si vždy ak je k tomu príležitosť si zistiť a overiť čo konkrétna Eprom pre správne napálenie vyžaduje, ušetrí nám to nepríjemné prekvapenia ktoré samozrejme potom nastanú vtedy ak to najmenej potrebujeme.

Rada 2732 a 2732A tieto problémy našťastie nemá, čiže Vpp=25V a Vpp=21V týmito problémami "netrpí" - zase ale treba počítať s tým že zase tie na programátore TL866 bezproblémovo nenapálite (poväčšine).

Pre nás je dobré že v našich končinách tých 2732B zase až tak veľa nie je k dispozícii.Tongue out

Teraz sa už nedivím ak možno máte s niektorými Eprom typu 2732B problémy pri napaľovaní (ak to pálite na TL866, tak tam to bude OK, pri iných programátoroch ale naozaj môže byť s týmto typom problém, teda hlavne ak sa nerešpektujú základné potrebné nastavenia napätí), takýto "mrdník" v potrebných napätiach sa len tak nevidí. Tu sa skutočne tomuto stavu nedá nedá hovoriť inak, nejaká normalizácia tu zjavne chýbala. Našťastie neskôr sa to už pri ďalších, vyšších typoch Eprom zrovnalo - i keď aj tam by som vedel nájsť Epromy čo "šíbujú" napätiami pri programovaní viac ako sa sluší /a patrí/.

Všeobecne platí - ak neviete napáliť konkrétny kus programátorom čo máte k dispozícii - použite iný typ Eprom o rovnakej kapacite. Ak ani potom nemáte šťastie - asi bude načase to zveriť niekomu kto vo Vašom okolí sa v tom lepšie vyzná a má k dispozícii typ programátoru čo to zvládne.

Nakoniec - napríklad kto sa venuje disketovej jednotke Atari 1050, je dokonce veľmi prijateľné urobiť si medzikus pre použitie Eprom o dvojnásobnej kapacite typu 2764 a potom mať možnosť prepínať medzi dvomi OS čo je naozaj dobrá vec - a popri inom tak eliminujeme potrebu naďalej používať Eprom 2732 ...

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Hyundai PDL 983 UHDDVBT - LCD 9" pre Atari. TV + monitor, prehrávač videa.

By Administrator at apríla 13, 2022 13:20
Filed Under: Atari

Hyundai PDL 983 UHDDVBT

 

Pred časom som na bazoši za výbornú cenu zakúpil 9" LCD TV - Hyundai PDL 983 UHDDVBT. Hlavne síce pre vnúčatá na sledovanie rozprávok (auto), ale mimo iného dá sa použiť ako slušný monitor aj pre Atari. 9" veľkosť LCD obrazovky je ideálna - je to zároveň ešte malé a pritom obraz je už dostatočne veľký. Je jasné, že jeho použitie sa neobmedzuje iba na 8-bit Atari, takže pole pôsobnosti bude veľké.

  

Hmotnosť a rozmery:
Šírka :      265 mm
Hĺbka:        30 mm
Výška:      155 mm
Hmotnosť:1040 g

 

Len dodám že sa dá nastaviť zobrazenie 16:9, ale aj 4:3 - čo je nazaj výborné. Zabudovaná batéria udrží monitor v chode približne mierne cez hodinu. Momentálne najväčší USB kľúč ktorý s ním používam má 64GB. Napájanie je klasika 12V, alebo z autobatérie. A asi to najdôležitejšie - vstupom je tu kompozitné video + zvuk. Káblik na svojom konci má cinche - samčekov, takže prevodný káblik k Atari si treba dorobiť vlastný buď cez tieto cinche, alebo priamo z din 5 na 3.5 jack ktorý má 4 kolíkové vývody. Nebudem to tu siahodlho rozpisovať, nechám popis vlastností na oficiálne pramene.

Jediná vec čo mi na ňom mierne vadí - hlasité prejavy hodne tvrdých použitých mikrospínačov (žabky ?) pri prepínaní zdrojov signálu a nastavení pri prehrávaní.

 

Oficiálne pokecy:

Idete na dlhší pobyt a nechcete premeškať pokračovanie večerníčka, obľúbený program, alebo film? Pokiaľ máte prrenosný televízor značky Hyundai s digitálnym tunerom DVB-T už to nebude problém! Stane sa vašim ideálnym spoločníkom na cestách i doma. Chcete začať dovolenku pohodovým cestovaním? Bez kriku a všetečných otázok vašich detí? Zaobstarajte im prenosný televízor, ktorý ich v aute zaručene zabaví.
K prenosnému televízoru dostanete taktiež bohaté príslušenstvo ako praktickú tašku na bezpečné uloženie prístroja s popruhom pre zavesenie na sedadlo automobilu, adaptér do auta, AV kábel, diaľkové ovládanie a anténu pre príjem digitálneho signálu.
Televízor plne podporuje české titulky, disponuje zabudovanými reproduktormi, slúchadlovým a AV výstupom, AV i HDMI vstupom, a nabíjacím akumulátorom.
Prenosný televízor Hyundai je tak, ako jeho väčší kolegovia vybavený užitočnými funkciami, ako napríklad Record Ready. Táto funkcia Vám umožní digitálne nahrávať programy na externý HDD, alebo Flash disk. Vďaka funkcii Timeshift si môžete od sledovaného programu odskočiť a po návrate si ho opäť pustiť. Bude sa vám prehrávať s časovým posunom. Po pripojení k väčšiemu televízoru je možné ho vďaka USB vstupu používať taktiež ako multimediálny prehrávač, ktorý prehráva všetky bežné formáty, ako JPG, BMP, MP4, MP3 atď.
Takže sa jedná o univerzálny cestovny doplnok, vďaka ktorému získávate stále spojenie so svetom. A nielen to! Cez USB vstup je možné prehrávať fotky a videá. Deťom zase púšťať obľúbené filmy a rozprávky. Televízor je vyrobený v jednoduchom čiernom elegantnom prevedení s 9“ LCD displejom a príjemným LED podsvietením.
Malý rozmermi, ale veľký výbavou, to je Hyundai PDL983 televízor – Váš ideálny spoločník na cestovanie!

Uhlopriečka - 23 cm (9")
LCD displej s LED podsvietením
Rozlíšenie displeja 800x480 pxl
DVB-T (MPEG2/MPEG4) - zabudovaný digitálny tuner s podporou EPG
RECORD READY - možnosť nahrávať digitálne vysielanie na HDD, alebo Flash Disk
TIMESHIFT - sledovanie programov s časovým posunom
Prehráva formáty: JPG, BMP, WMA, MP3, OGG, WAV, AVI, MPG, MP4, MKV, TS, TP, MOV, VOB, DivX, XviD
Podpora titulkov
USB vstup
Zabudované reproduktory
Nabíjací zabudovaný akumulátor
Konektory: HDMI výstup*, Slúchadlový výstup, AV vstup, AV výstup
Príslušenstvo: AC adaptér, adaptér do auta, AV kábel, diaľkové ovládanie, taška, anténa

 

Manuál:

Návod CZ PDL983.pdf (1,54 mb)

 

 

Takže ak niekedy budete na bazoši, hľadajte, možno nájdete ... tak ako ja.

Dodatok:

Asi musím zdôrazniť že sa nejedná o recenziu, ale skôr je to upozornenie na to že existuje aj takáto vec. Koho to zaujíma viac si iste ak nie je lenivý samotnú recenziu nájde na webe - i bez blbých komentárov voči mojej osobe.Smile Jednoducho, niektorí jedinci všetko očakávajú na tácke tak že nemusia pohnúť ani prstom - a bohužiaľ ani vlastným rozumom.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

By Administrator at apríla 11, 2022 16:35
Filed Under: Non-Atari

 

To sú mi veci ... bol som dnes doobeda u známeho pre monitory a kúzlo nechceného - pri vzájomnej komunikácii zrazu na mňa vytiahol minitower skrinku, motherboard ASUS Pundit P1, Celeron 2.66GHz, 2GByte RAM, Win 7 Ultimate 32bit, funkčný - a stále je tu k dispozícii paralelný port. Je tu k dispozícii aj jeden sériový port RS232, výstup ide aj cez kompozitné video a tiež ide výstup z videokarty cez S-video. DVI a VGA výstup je samozrejmosťou. Všetky potrebné ovládače už nainštalované - jasné, zasvietili mi oči, dohodli sme sa, cena bola veľmi prijateľná - za ďakujem. Síce som ešte nevedel či to vzájomne s programátorom PREPROM-02 pobeží, ale kto sa bojí nech nechodí do lesa. Skrinka môže byť postavená "na stojáka", ale aj na ležato, proste tak ako komu vyhovuje a na čo je k dispozícii miesto.

Asus Pundit P1


Jediná vec ktorú som musel urobiť - pridať na spodok (pri použití "na stojáka") gumové nožičky, originálna spodná plastová podložka už akosi nebola k dispozícii. Je to už doma, všetko nepotrebné som z odinštaloval a teraz beží perfektne aj s programátorom PREPROM-02 na plné gule (teda po inštalácii jeho ovládacieho programu). Toto mať doma minulý rok v septembri tak ten Celeron 433 vôbec nezháňam. I keď hlavnou motiváciou pri zháňaní pomalšieho stroja bolo presvedčenie že tam bez problémov pobeží dostupné programové vybavenie pre programátor, ukazuje sa že nie je problémom ani takt 2.66GHz čo je príjemné zistenie. Po vyčistení disku od zbytočného programového vybavenia sa reálne ukazuje že tie osadené 2GB RAM skutočne bezproblémovo postačujú (stále je k dispozícii voľných vyše 800 MByte RAM), nemusím zháňať 2x 2GB RAM moduly (i keď asi ich doma mám, akurát ich bude treba nájsť ... poznámka - našli sa - lenže medzitým som si overil že doska "berie" maximálne 2x 1GB moduly, takže výmena nemá zmysel, zaujímavé obmedzenie - škoda keď sa takto zmrzačí niečo čo by mohlo byť výkonné). Asi onedlho aj tak skúsim nejaký OS čo nebude mať veľké nároky na RAM a tak isto aj na hardvér. A nejaký ten ďalší soft ktorý si "šušňá" na 32bit úrovni sa doma zaručene tak isto nájde.


 

Pohľad do vnútorností - hneď na začiatku som si všimol že výstup vzduchu zo zdroja je po čase akosi viac teplý ako by sa patrilo. Po otvorení skrinky som zistil prečo. IDE káblik sa priamo opieral o mriežku pre ventilátor zdroja a významne tým obmedzoval možný prietok vzduchu do zdroja, možno blokoval viac ako 2/3 prietoku. Stačilo káblik upratať na jeho miesto a takto vzniknutá pár centimetrová medzera už zabezpečila významné zlepšenie chladenia nielen zdroja ale aj celého počítača. Blbinka, ale táto "oprava" bola vo svojom výsledku naprosto účinná.

 

Tak som pre kontrolu pomeral rozmery skrinky a porovnal s predchádzajúcim počítačom:

 

počítač s procesorom Celeron 433MHz:

36cm dĺžka x 18cm šírka x 42cm výška, kubatúra skrinky cca 27.12l

 

Asus Pundit P1, Celeron 2.66GHz:

35cm dĺžka x 27cm šírka x 9cm výška, kubatúra skrinky cca 8.5l

Takže nejaký ten "nepatrný" rozdiel v litráži tu naozaj existuje a je jasné čo onedlho pôjde z domu a čo doma zostane. Toto sa mi veľkostne hodí perfektne na moje voľné miesto, no čo, občas sa podarí pri nákupe (predchádzajúcom PC s C433) šliapnuť nohou trochu vedľa, hlavné je to že to aj tak nebolo do h...a, Smile.

Celkom úspešný deň.

__________________

13.04.2022

Nedalo mi, predsa len nejaké veci sa mi pri behu pod Win7 Ultimate celkom nezdali, občas nečakane záťaž bola chvíľami na 100% - ani som si neodzálohoval obsah HDD a pustil som dnes doobeda natvrdo inštaláciu Win 2000, akosi sú mi milšie ako Win ME a aj Win 98 (alebo neskoršie SE) a viem že hardvérové nároky budú oproti Win7 podstatne menšie. Takže - výsledok ? V pohode zbehla inštalácia, akurát najväčší HDD čo mi to bralo je do 128GB. Nevadí, ponúklo systémových 80GB a zbytok ako druhý disk, s tým viem žiť. Najdlhšie trvalo formátovanie disku - tu žiaden quick format neexistuje, vlastná inštalácia po naformátovaní trvala skutočne len pár minút. Nainštaloval som najprv drivre, potom postupne rad zaradom service packy. Výsledná spotreba RAM = 117MByte (nakoniec to bolo ešte menej = 109MByte), čiže do celkových 2GB RAM je tu celkom slušná rezerva, drivre som našiel na stránkach Asus-u tak pre Win 2000 ako aj pre Win XP (pre ne mám inštalačku tiež, takže možno, niekedy ...)

Jediný problém - neinštalujte ovládač zo stránok ELNEC-u s označením pg4uwarc284.exe - ten už programátor PREPROM-02 naozaj nepodporuje - i keď na ich stránkach sa tvrdí niečo celkom iné (mal som na túto verziu programu odkaz aj na mojich stránkach, už som to tam odstránil), takže overuj, preveruj platí stále a trvale. Programátor priamo, bez akýchkoľvek pomocných prvkov napaľuje Eprom 271010, 27020, 27040 a 27080, pritom na webe je práve na tieto veľké Eprom na tomto programátore plno protichodných popisov ktoré tvrdia že bez dodatočných shieldov to nejde, odskúšal som všetky spomenuté typy Eprom reálne napálliť - a PREPROM-02 beží a napaľuje ich bez najmenších problémov. Rezerva výkonu je obrovská a nenašiel som nič čo by teraz akokoľvek brzdilo túto kombináciu pri používaní. Tu zase platí - používať vlastný rozum sa vždy oplatí.

Na počítač je teda teraz nainštalovaný program s označením verzie pg4uwarc251.exe, ten skutočne fičí v pohode, priznám sa že Win 98 či už vo verziách SE alebo Win ME nemám chuť skúšať inštalovať - aj tak by som tieto OS určite dal preč - ale je pravdepodobné že by na nich bežal bez problémov tiež.

__________________

14.04.2022

Už som sa dostal na hranicu 100MByte obsadenej RAM ...

Všimol som si že ventilátor na chladiči procesoru sa rozbieha až pri teplote keď dosiahne 42ºC, pri štarte sa na okamžik roztočí naplno, potom sa zase za pár sekúnd vypne. Ak sa nainštaluje rutina pre sledovanie teplôt od Asus-u ktorá je určená pre Win2000 tak potom to začne na chvíľu "pindať" než sa ventilácia zapne, zaujímavé - chvíľu pindá a potom stíchne ... tu niečo v systéme predbieha o kus to čo sa má ozvať až neskôr, je dobré o tom dopredu vedieť.

Teraz si už uvedomujem že v tej dobe tie 2GB RAM skutočne stačili, viď obsadenie RAM pod Win2000, dtto platí aj pre WinXP (tie chcem nainštalovať, natrvalo, už som sa rozhodol), iná káva je už ak je sú nasadené Win 7 ... a s tým súvisiace strmo stúpajúce nároky na dostatočnú RAM, teda nielen na ňu ale aj na potrebné systémové požiadavky.

___________________________________________________________

21.04.2022

Dnes som na PC nainštaloval Windows XP Professional. Nasledovala inštalácia driverov, skutočne je ešte potrebné nahrať aj service pack2 a SP3, bez nich by spústa vecí nešla spustiť. Najvyššia verzia net frameworku čo išla nainštalovať bola 4.5. Spotreba RAM mierne stúpla, ale stále je to na veľmi prijateľnej hodnote, je to menej ako 160Mbyte. Samotná čistá inštalácia Win XP zbehla za 10 minút (bez SP a driverov). Drivre (aj pre Win 2000) pre Win XP majú len pár súborov a pritom je tam už k dispozícii všetko čo je treba, čiže ich inštalácia zbiehala expresne rýchlo, kompletne to nezabralo viac ako 15 minút.

Najväčším problémom bolo doma nájsť samotnú dobre založenú inštalačku XP, je fajn ak si myslím že bola uložená na konkrétnom mieste - a pritom reálne bola niekde úplne inde. No nič, hlavne že je nakoniec k dispozícii. Po pár rokoch (už je to 10 a viac ?) sa môže v mieste uloženia inštalačky mýliť každý.

Tongue out

Počítač je stále veľmi svižný a tu asi skončím a nechám na tom tento OS, zatiaľ beží na ňom všetko čo potrebujem spúšťať, teda myslím tým 32bitové aplikácie.

 

P.S.:

Pôvodne som uvažoval že sem dám do dosky P4-ku procesor /nie je problém ho zohnať, ceny sú naozaj priaznivé/, BIOS ho berie, ale potom som si uvedomil že pôjde hore aj spotreba a nejaké výkonné "delo" tu naozaj nepotrebujem - tak som sa zastavil, urobil stopku a žiadne zmeny procesoru v tomto PC neplánujem.

 

Ešte dodám jednu vec ktorú som po čase objavil - a to až pri použití modulu x48:

Modul x48 nespolupracuje s WinNT a Win2000 pre programovanie 8748 a 8749 /čiže rovnako sa to správa aj pod WinXP/ - tu treba ísť smerom nadol na Win98(ME), no toto nepotešilo, ale našťastie mám USBprog kde 8748 a 8749 bezproblémovo naprogramujem. Na druhú stranu aj pod WinXP umožňuje načítať obsahy 8048 a 8049. No, sranda na pokračovanie, ešteže si viem pomôcť.

(Tu by plne pomohol downgrade na DOS ...)

___________________________________________________________

Prvá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02.

Druhá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 2.

Štvrtá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 4. Modul 008.

Piata časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 5. Káblik PREPROM-02 to PC.

Šiesta časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

Siedma časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 7. Možnosti modulu x48.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part3.

By Administrator at apríla 10, 2022 09:00
Filed Under: SBC8085-NCB85

Vzhľad programového vybavenia pre DRAMduino, výstup ide cez Hyperterminál, 9600Bd, 8bit, no parity, handshake, táto programová verzia prevádza 100 cyklov testu založenej DRAM, potom sa program ukončí.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


 

Po skončení jednoho cyklu sa na 4 sekundy rozsvieti zelená LED (ak je DRAM OK), ak je problém rozsvieti sa červená LED a program ukončí svoju činnosť. Samozrejme program beží aj bez pripojenia na Hyperterminál.


Voľba typu testovanej DRAM.

 

Takáto hláška nabehne ak založíme DRAM 4164 a pritom máme prepínač nastavený na typ 41256 ...

/čiže aj tento stav je ošetrený/


Chybové hlásenie (ak je zlá DRAM, simulované otvorením ZIF pätičky počas testu).


Záverečná hláška po prejdení 100 cyklov testu.

Program:

dramduino_saso_100.hex (12,07 kb)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

Strobeduino - stroboscope Atari 1050 + PC drive, 278.5RPM, 288RPM, 300RPM, 360RPM

By Administrator at apríla 06, 2022 18:30
Filed Under: SBC8085-NCB85

Shield pre Strobeduino, zopnutý výstup D1.

 

Jedná sa o špecializovaný stroboskop pre správne nastavenie a kontrolu otáčok u disketovej jednotky Atari 1050, je tu možnosť nastaviť kontrolu pre 287.5 RPM/min alebo pre 288 RPM/min, pre Atari XF551 a PC mechaniky slúži pre kontrolu rýchlosti otáčania na 300 RPM/min, dtto pre PC HD mechaniky na 360  RPM/min. Celé to používa ako základ dosku Arduino Uno - tak som to pomenoval Strobeduino.


Prehľadná tabuľka rýchlosti otáčok rôznych druhov PC diskiet:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Pre meranie a nastavovanie otáčok netreba žiadne galvanické prepojenie s kontrolovanou disketovou jednotkou, Strobeduino používa vlastné napájanie.

 

Pre použitie s Atari 1050 ktoré používa mechaniku TANDON netreba nič ďalšieho, stačí otvoriť a iba zložiť vrchný kryt na disketovej jednotke a potom sa priloží strobe_LED priamo nad stredový tŕň a pomocou trimru VR2 ktorý je na doske A1050 sa nastavia správne otáčky, t.j. otáča sa trimrom dovtedy až príde k úplnému zastaveniu výsečí, ak výseče zdanlivo stoja tak rýchlosť otáčania priamo zodpovedá požadovaným otáčkam. Najjednoduchšie je založiť prázdnu disketu (alebo iba naformátovanú, teda bez inštalovaného DOS-u) a zapnúť počítač, ten sa potom snaží načítať obsah diskety, ale keďže tam nič nie je vypíše na obrazovku "Boot error" a nanovo sa pokúša načítať obsah, tento stav potom zbieha stále dokola - v tomto režime sa dajú nastaviť požadované otáčky najlepšie. Stredový tŕň má 16 výsečí (sektorov pri mechanike TANDON) kde sa strieda plast a medzera. Pre mechaniku WST neviem posúdiť či to platí tiež, pretože neviem koľko sektorov u nej má stredový tŕň. A zatiaľ som nevidel ani jeden obrázok WST mechaniky kde by sa tie výseče dali spoľahlivo spočítať.

(Ak WST mechaniku niekto má, za kvalitný obrázok stredového tŕňa alebo poskytnutú informáciu o počte výsečí budem povďačný. - poznámka - nakoniec som si poradil sám, foto je na konci článku.)

 

Základná doska Atari 1050 s označením trimru VR2 pre nastavenie otáčok.

 

Na rozdiel od môjho staršieho projektu kde sa dali sledovať a nastavovať otáčky len pre jednu hodnotu 288RPM/min (na konci článku je odkaz), tak teraz máme možnosť pracovať celkom zo 4 možnosťami, pričom platí nasledovné:

D1=sw1, D2=sw2, D3=sw3 a D4=sw4

 

Pri Atari 1050 máme dve možnosti voľby:

sw1 - nastavujeme 287.5 RPM/min (táto voľba je najžiadanejšia)

sw2 - nastavujeme na 288 RPM/min

pre PC mechaniky sú k dispozícii ďalšie dve možnosti:

sw3 - 300 RPM/min - pre DS/DD (360kB mechaniky 5.25"), HD mechaniky 3.5"

sw4 - 360 RPM/min - pre HD mechaniky (5.25")

 

Pre použitie pre sw3 a sw4 je potrebné na zadnú stranu disketovej jednotky (na zotrvačník) nalepiť obrázok zo stroboskopickým kotúčom - ten prikladám na konci článku.

 

V prípadoch použitia sw3 a sw4 len kontrolujeme správnu rýchlosť otáčok, nemáme žiadnu možnosť tieto hodnoty regulovať. Ak je všetko OK a výseče buď úplne stoja, alebo sa výseče iba mierne pohybujú buď jedným, alebo druhým smerom. (Podľa toho či sú otáčky mierne nad, alebo pod potrebnou hodnotou.)

Ak sa točia rýchlo na jednu alebo na druhú stranu tak sú otáčky rozhasené tak tu potom pomôže iba výmena disketovej mechaniky za nejakú inú. Je to naozaj jednoduchý test, ale rozhodne nám dáva správne výsledky.


Použitá základná doska.


Pre toto konkrétne zapojenie som ako základ zvolil Arduino UNO (clock = 16MHz), teda jeho 100%-ný klon, dosku som mal založenú doma, bola za pár šupov a ani si už nepamätám kde som ju splašil (bola to nejaká burza, ešte v origo sáčku), akurát viem ža ma stála "celé" 3.-€, tak teraz prišiel čas dosku nasadiť do prevádzky. Sériová komunikácia smerom na vývojové prostredie ide cez čip CH340, teda najprv som musel nahrať jeho driver. Pohoda, potom sa už doska a vývojové prostredie poznali.

Zdôrazňujem, program stroboskopu nemá aktívny sériový výstup, myslím že tu ho k jeho činnosti naozaj netreba (kto by ešte chcel sledovať niečo na displeji ak potrebuje sledovať stroboskopický kotúč ...) a aj tak predpokladám že Strobeduino bude zásadne fungovať v tzv. ostrovnom režime, t.j. dostane externé napájanie 9V (alebo 5V z USB portu) a to bude všetko čo potrebuje na svoju prevádzku.

Čo mi celkom nevyhovuje je použitý microUSB konektor na tejto doske, priznám sa že nemám k nemu príliš veľkú dôveru, teda k jeho výdrži a odolnosti proti ulomeniu. Snáď to ale chvíľu vydrží ...

 

Pre stavbu Strobeduina som použil už hotový univerzálny shield (sú bez problémov k dostaniu), je za babku, je tam už kopa vecí predpripravených takže stavba veselo pokračovala.

 

 

 

Úpravy na doske sú len minimálne - obidve 3mm LED na doštičke boli červené, čo mi nevyhovovalo, tak som tú napravo zamenil za zelenú LED. Tá vľavo je tzv. err_LED kde červená farba vyhovuje. Obidve LED majú v sérii iba 220Ω odpor, takže obidve do série s tým pôvodným odporom dostali ďalší 330Ω odpor, t.j. teraz sú LED s odpormi cca 560Ω, pre err_LED ešte pribudol do série ďalší odpor 470Ω aj tak svieti viac ako dostatočne. V schéme som nakoniec zakreslil iba výslednú hodnotu takto zapojených odporov v sérii - toľko na vysvetlenie prečo na shielde vidíte viac odporov ako je v zakreslenej schéme. Čo je na tejto doštičke naozaj príjemné - obidve LED sa nachádzajú v jednej rovine. Tlačítko reset je na shielde priamo funkčné (preto jeho zapojenie v schéme je len čiarkovane naznačené) a teda som s ním nemusel nič robiť, druhé tlačítko sa nevyužíva. Na výstup som použil 3-kolík - ten sa na to priamo ponúkal, aktívny je stred (2-ka) a 1-ka a 3-ka je Gnd. Odpor 680Ω v zapojení slúži len ako ochrana pred priamym pripojením vstupov Arduina voči +5V (zase raz moje vlastné riešenie, nie je to síce nutné, ale takto zapojené sa mi to viacej pozdáva).

Čo mi na doštičke vyslovene nesedí - tak to sú stojace odpory 220Ω, každú chvíľu sa o ne prstom zavadí, odporúčam ich vypájkovať a dať tam priamo potrebný výsledný odpor - vidím to tak že tie odpory nakoniec fakt vyhodím a výsledné nové odpory dám na dosku už ležato.
Základné potrebné frekvencie ktoré sa generujú pre jednotlivé nastavenia switchov boli skontrolované čítačom, sedia presne.

 

Pre strobe_LED je použitá červená 5mm supersvietivá LED (2mA typ).

(V danom zapojení pre Strobeduino svieti viac ako dostatočne,

bez problémov ju priamo vybudí výstup z Arduina.)

 

Nasleduje vlastná schéma shieldu:

V zapojení je nastavený switch 1 ako zopnutý,

t.j. do D7 ide log.1., teda pre 287.5RPM/min.

 

Po zapnutí Strobeduina sa na shielde rozsvieti trvale zelená LED (= prítomné napájanie), na 2 sekundy sa rozsvieti červená err_LED (naľavo), dtto sa rozsvieti na rovnakú dobu aj strobe_LED ktorá je tak isto červená, potom príde k ich zhasnutiu, je to kontrola že sú obidve LED v poriadku.

Ak nie je zapnutý ani jeden switch (t.j. sw1, alebo až sw4), tak err_LED sa trvale rozsvieti a strobe_LED zostane iba slabulinko "žhnúť" (treba sa pozrieť priamo na čip LED-ky aby ste to "žhnutie" uvideli, t.j. stroboskopický efekt je vypnutý. Zároveň týmto slabým "žhnutím" nám dáva najavo že samotná strobe_LED je funkčná a v poriadku.

Po správnej voľbe a nastavení jedného zo switchov a opätovnom resete po 2 sekundách zhasne err_LED a rozsvieti sa strobe_LED a už "beží" na nej potrebný pracovný kmitočet. Táto 2 sekundová kontrolná doba sa dá skrátiť, ale zatiaľ mi to skrátenie času nedáva zmysel, nezdržuje to a pritom máme funkčnú kontrolu toho čo sa deje.


Zmena nastavenia switchov sa môže previesť počas chodu zariadenia, ale aby sa zmena zaregistrovala priamo v programe - je potrebné následne ešte stlačiť reset.


Ak náhodou zapojíte naraz viacero spínačov tak sa zopakuje stav ako keď nie je zapojený žiaden spínač - natrvalo sa po začiatočnom teste rozsvieti err_LED a jemne začne "žhnúť" strobe_LED, alebo inak - proste aj tieto stavy sú v programe ošetrené.

 

Čiže celkový záver - ak trvale zostane svietiť err_LED - tak ste nenastavili správne polohy pre jednotlivé switche.

 

Skompletovaný Stroboshield.

 

Čo sa deje v rámci 1 pulzu na výstupe (strobe_LED) ?

Vo všetkých 4 režimoch je dodržovaný tento režim:

80% dĺžky pulzu je tma, 20% dĺžky pulzu svieti strobe_LED.

Tieto hodnoty sa ukázali ako najlepšie aby bol stroboskopický efekt pri jeho sledovaní dostatočne výrazný.

 

Verzia programu 1.2 pre Arduino UNO:

Arduino_stroboscope1_02_full.ino (2,21 kb)

 

No a teraz poďme na vlastný stroboskopický kotúč pre použitie zo Strobeduino-om je potrebný pri kontrole rýchlosti teda nastavení switchov D3 a D4, ako som už spomínal treba ho uchytiť priamo na zotrvačník disketovej jednotky (na jeho stred) buď nejakou neinvazívnou kvapkou lepidla, alebo kúskom obojstrannej samolepiacej pásky.


Takto vyzerá vlastný stroboboskopický kotúč, pracuje sa iba s okrajovou

vrstvou, t.j. s tou kde sa nachádza 16 samostatných výsečí

(z toho je 1/2 výseče čierna a a 1/2 výseče je biela).

 

Prikladám aj obrázok z ktorého si môžete stroboskopické kotúče pre svoje vlastné merania vytlačiť doma na svojej tlačiarni:

8x 16_sec_stroboscope_disc.PNG (42,92 kb)


Pozrime sa na krátke video ako to funguje v praxi, máme disketovú jednotku Atari 1050 a zopnutý je switch D2, t.j. nastavujeme otáčky na 288RPM/min pomocou trimru VR2, nerobil som teraz extra video, prevzal som ho z môjho prvého stroboskopu, princíp nastavovania je naprosto rovnaký:

video

RPM_setting.mp4 (10,17 mb)

 

Slovo na konci:
To že som sa do toho zavřtal - tak za to je "zodpovedná" /v dobrom/ svojím spôsobom jedna osoba - a to Radim Polášek. S niektorými vecami som sa pred časom na neho ohľadne Arduina otočil a a on mi v mojich začiatkoch poradil kam sa vrtnúť, za čo som mu neskonale vďačný. Síce to vtedy vôbec nesúviselo s týmto konkrétnym projektom, ale donútilo ma to začať študovať nejaké tie záležitosti okolo Arduina - a potom raz večer, ako vždy tesne pred spaním ma napadlo - a prečo si nepostaviť stroboskop priamo na Arduine ? Je to naozaj len pár týždňov keď som si akurát tak vedel nahrať do Arduina už hotový program, Radime, vyhecoval si ma !

(A zase som sa niečo pri tom naučil.)

____________________________________________________________

Ešte jedna poznámka - pre mechaniku WST:

Tu popisované riešenie je vhodné aj pre WST mechaniku (ako vidieť nemá zvrchu dostupný stredový tŕň), riešenie je jednoduché - stačí nalepiť na spodnú stranu (v článku priložený) stroboskopický kotúč.


Jednotka Atari 1050 s WST FD mechanikou.

____________________________________________________________

 

Ešte odbočím trošku do vlastnej histórie"

Koho daná problematika zaujíma hlbšie si môže pozrieť môj starší projekt stroboskopu pre Atari 1050 ktorého riešenie je založené čiste na starších TTL obvodoch, nepotrebuje žiaden mikroprocesor a dokáže nastaviť rýchlosť otáčania (iba) na jednu rýchlosť a to na 288RPM/min:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Meranie-otacok-Atari-1050-Atari-1050-RPM-stroboscope.aspx

 

TTL stroboskop pre 288RPM/min.

____________________________________________________________


Strobeduino vychádza z jedného môjho pred časom rozbehnutého a nakoniec nedokončeného projektu:


Už dlhšie som "nosil" v hlave projekt stroboskopu s rovnakými parametrami, vymyslel som to celé na 3 integrovaných obvodoch TTL (2x 74LS393 + EPROM pamäť 27256, TTL oscilátor bežal na 1.8432MHz, malo sa to volať CEDU (Central Eprom Digital Unit). Určite to funguje a celý "rozum" je ukrytý práve v Eprom pamäti, pozdávalo sa mi že to celé nepotrebuje na svoju činnosť mikroprocesor. Už podľa nakreslenej blokovej schémy je jasné že to bolo vo vysokom štádiu rozpracovanosti. Vyriešený (a už bol aj napísaný) obsah Eprom, lenže - napadlo ma celkom iné riešenie. Zase jeden projekt ktorý nakoniec išiel priamo do šuplíku a do zabudnutia ... - ale fakt mi to netrhá žily. Tak ho tu len zo zotrvačnosti krátko popisujem.

 

Nasleduje obrázok blokovej schémy "CEDU":

 


Ako to už býva - prednedávnom som sa začal venovať Arduinu a tak ma napadlo uvedenú záležitosť "pretaviť" práve na dosku Arduina Uno, bác ! - a už v tom mám aj mikroprocesor ! (Musím priznať že tu mi prišiel vývoj predsa len o niečo pružnejší.) No, síce som v Arduino problematike začiatočník ale aj tak si myslím že sa mi podarilo uviesť do prevádzky stroboskop na tomto zariadení ktorý robí to čo má, takže plná spokojnosť. Akurát som si to ale celé v hlave musel nanovo naprogramovať, doma ležal človek s covidom a tak som mal čas premýšľať ako na to a tak som urobil zásadné rozhodnutie a prešiel som na spomenuté Arduino.

____________________________________________________________

CEDU by bol vo výsledku určite rozmermi menší ako teraz zvolené riešenie, tu to ale nehrá rolu. Pri výslednom riešení by sa dala v zapojení použiť doska Arduino Nano a na univerzálku osadiť zbytok zariadenia a bolo by to potom celé tak isto podstatne menšie, ale tu celkový rozmer zariadenia nie je veľmi dôležitý, takže som to ďalej neriešil. Úpravy sú možné a kto má chuť sa do toho pustiť ... tak si to urobí k obrazu svojmu.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

04_2022 Blog, Notes.

By Administrator at apríla 02, 2022 17:39
Filed Under: Blog

02.04.2022

K včerajšiemu dňu som mal chuť zverejniť nejaké tie komentáre k Rusku, ale sú to takí hajzlíci že som si to nakoniec odpustil.

___________________________________________________________

04.04.2022

V poslednej dobe - dva komentáre k Rusku = 2x výpadok mojich stránok ... no comment, no cement.

___________________________________________________________

06.04.2022

Špecializovaný stroboskop pre sledovanie a nastavovanie otáčok pre Atari 1050 a pre PC disketové mechaniky:

Strobeduino - stroboscope Atari 1050 + PC drive, 278.5RPM, 288RPM, 300RPM, 360 RPM

____________________________________________________

10.04.2022

DRAMduino tester v akcii:

DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part3.

____________________________________________________

11.04.2022

Dnešný "nákup" malého PC:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

____________________________________________________

13.04.2022

Malý 9" LCD monitor (DVBT TV):

Hyundai PDL 983 UHDDVBT - LCD 9" pre Atari. TV + monitor, prehrávač videa.

_________

Dnes som preinštaloval OS na počítači popisovanom v článku z 11.04. t.m., dal som tam len tak z hecu OS WIN 2000, teraz je to delo, pozri si koniec článku z 11.04.

___________________________________________________________

22.04.2022

Na uvedené PC som nakoniec nainštaloval Win XP Professional, pohoda, na tomto systéme tu zostanem.

___________________________________________________________

23.04.2022

Pár riadkov v súvislosti s článkom o 9" LCD monitore Hyundai - zase sa mi ozval už pár rokov notorický vrták - vraj som nedodal foto konkrétneho výstupu. Milý vrták, snaž sa o niečo aj sám, nielen stále požadovať čo chceš konkrétne Ty. Uverejním výstup na Atari a budeš požadovať výstup na ZX Spectrum, ak dám to tak bude chýbať výstup pre Sharp ... ako vidieť trolovia sú skutočne nesmrteľní. Čo tak zapojiť vlastné mozgové závity (teda ak nejaké existujú) ? No, zase na druhú stranu - aspoň niekto kto je na mojich článkoch životne závislý - a cíti trvalú potrebu ...

___________________________________________________________

27.04.2022

Dnešné doobedie som strávil (mimo iného) prácou zo ZIP mechanikami pre 100MByte médiá. Našiel som doma celkove 14 médií a 2 mechaniky ZIP-ky, jedna ide cez IDE rozhranie a druhá funguje cez USB rozhranie. Tá USB viem že pred rokmi nešla s originálnym zdrojom 5V/DC/1A (ani nešlo vyhodiť médium z mechaniky a tak ju to pekných pár rokov malo v sebe) a tak som dnes skúsil iný, spínaný zdroj 5V/DC/2A, po zapnutí naskočila na prvú dobrú a médium išlo von bez najmenších problémov. Obsahy na médiách boli z rokov 2002÷2004, akurát ma to na okamih vrátilo do tej doby, všetky súbory boli aj po tých rokoch mna médiách plne čitateľné (kopíroval som ich najprv na hdd, až potom som médium nanovo formátoval), dnes tam už nie je nič svetoborné, ale proste ma zaujímalo či je obsah plne čitateľný - a naozaj bol, ani jedna mechanika zo súbormi nemala najmenší problém, to je naozaj pekné. Tak isto fungujú všetky médiá, pri testoch som na ne kopíroval súbory ktoré zaplnili celú kapacitu média, zase bez najmenších problémov. No, beží to, kapacita je ale tak malá že akýkoľvek dnešný (a aj starší) USB kľúč to ľavou zadnou strčí do vrecka. Vznikalo to v inej dobe keď tie USB kľúče ešte neexistovali a bol to vtedy naozaj posun vpred, dnes je to to už len taká nostalgická spomienka

___________________________________________________________

28.04.2022

Skúsenosti s programovaním Eprom typu 2732B (4kByte):

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: