SUPERMAX KIWI - ULTIMATEII, FD ATARI 1050. Part 2.

By Administrator at februára 14, 2018 20:33
Filed Under: Atari

Atari 1050 - na steroidoch, ktoré pochádzajú z Austrálie.

 

 

Ešte tak niečo vyše týždňa dozadu som ani len netušil že na túto tému - SUPERMAX Kiwi - budem mať ešte niekedy čo písať a že budem schopný poskytnúť aj nejaké ďalšie informácie - a tak isto aj ďalšie fotografie. Nakoniec - skúste si vyhľadať na webe informácie o tomto konkrétnom rozšírení pre disketovú jednotku Atari 1050 - je ich ako šafránu, ale aj tak si myslím že šafrán je nakoniec omnoho dostupnejší ... Cesty ataristu na tomto svete sú ale skutočne nevyzpytateľné a to je aj môj prípad, pred pár dňami som sa dostal som k tomuto rozšíreniu osobne a stal som sa jeho majiteľom. Toto rozšírenie sa len tak v našich končinách nevidí, úvodný obrázok podľa mňa možno vysvetľuje prečo je v názve Kiwi, mám pocit že to naozaj novozélandského vtáka pripomína a zároveň naznačuje že aj keď je pôvod z Austrálie tak práve vzhľad asi určil jeho konečný názov (výskumy ukazujú že vták Kiwi po predkoch predsa len pochádza priamo z Austrálie, je to zašmodrchané, ale už to nechám tak, toto nech dorieši niekto iný, idem sa radšej venovať technike Wink). Skombinoval som to preto do úvodného obrázku - tak je tam tá podoba, alebo nie ? Je to síce len moja domnienka ale na nejaké tie vlastné dohady mám právo, no nie ?


Po inštalácii rozšírenia Supermax Kiwi dovnútra disketovej jednotky Atari 1050 máte k dispozícii na disketách pôvodnú hustotu Single (90kByte), Medium (128kByte) ale pribudne aj Double hustota (180kByte). Tak isto sa zvyšuje dramaticky prenosová rýchlosť. K dispozícii je prepínač ktorý v prvej pozícii "simuluje" pôvodnú disketovú jednotku Atari 1050 a v druhej pozícii máme k dispozícii režim SUPERMAX Kiwi.

 

Nasleduje upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

V ďalšom pokračovaní sa k tomu ešte dostanem, ale je potrebné upozorniť ešte na jednu vec - o ktorej som doteraz nemal potuchy - na to sa dá prísť až vtedy ak máte zapojené Supermax Kiwi UtimateII priamo k dispozícii  v doske Atari 1050-ky a otočíte základnú dosku "hore nohami", teda musíte základnú dosku z jednotky vybrať.  To čo je popísané v prvej často platí bezo zbytku - ale aj tak by to ešte nefungovalo ! A o tom čo ešte treba urobiť je dnešný článok. Takže čítajte pekne postupne a dostanete sa ešte k jednej prepotrebnej informácii aby to naozaj "šlapalo".

 

Kto si chce prečítať základné údaje, ktoré som napísal pred skoro 2 rokmi , odskočte si sem, sám považujem za zaujímavé že som celkom slušne popísal niečo čo som vtedy osobne v rukách nemal  (aj keď sa teraz ukázalo že je tam ešte jedna vec o ktorej som nikde nenašiel zmienku ! sic ! a v tejto prvej časti zákonite ešte nie je popísaná, je to popísané až tu v tejto druhej časti). 

 

Link na prvú časť na túto tému, kde sú ostatné podrobnosti na tému Atari SUPERMAX Kiwi, je tam prvotná schéma a aj binárny súbor pre napálenie do Eprom pamäte 2764:

Atari Supermax Kiwi UltimateII - Part 1.

 

Poďme na teraz už podrobnejšiu schému (je aj v prvej časti, ale tam je to ešte bez doplňujúcich informácií doplnených priamo do schémy):


Trošku som schému upravil (ála Igi), pôvodný socket pre Eprom je označený farebne.

 

Takže základné informácie - zo základnej dosky Atari 1050 sa vyberie Eprom 2732 (alebo PROM ekvivalent) a pamäť 6810.

Veľmi dôležité je aby prepojky J1 až J4 boli nastavené pre použitie Eprom pamäte, teda jumpre J2 a J4 musia byť prepojené a J1 a J3 rozpojené.

Ak máte prepojené J1 a J3 a rozpojené J2 a J4 tak to máte nastavené na PROM - a to by nám to potom nefungovalo. Pre vysvetlenie - dávame to rozšírenie do pôvodnej Eprom pätičky a teda tam potrebujeme signály v poradí pre Eprom a nie pre PROM.

 

V strede nahor - pätička pôvodnej Eprom pamäte 2732, napravo do nej sú jumpre - tú sú nastavené jumpre pre použitie Eprom - JP2 a JP4. V strede obrázku voľná pätička (pod procesorom 6507) je miesto kde bol doteraz osadený čip 6810 (RAM 128 byte). Bude nasledovať ďalší obrázok kde to bude lepšie zaostrené na miesto kde sú  osadené spomínané jumpre.


Ešte jeden pohľad na to isté s ostrejším obrazom v mieste jumperov - a posúvam sa ďalej.


Vlastná doska rozšírenia SUPERMAX Kiwi sa zasúva do pôvodnej Eprom pätičky 2732.

 

Oranžový káblik ide z dosky SUPERMAX Kiwi na pin č.9 čipu U16 - 74LS04. Trojkáblik

v strede ide na prepínač - vyberá spodných 4kB Eprom, alebo horných 4kB Eprom 2764.


Pred rokmi sa utajenie toho čo je použité v takýchto zapojeniach riešilo nasledovne - proste sa vybrúsil popis čipu  - my dnes už ale vieme že 24 pinový široký čip je RAM 2kB 6116, menší 16 pinový čip je 74LS42.  Ani takéto utajovanie nakoniec nezabránilo tomu aby sa "nevyčmuchalo" skutočné obvodové zapojenie, akurát to dočasne zabránilo väčšiemu rozšíreniu. Možno aj to je dôvod prečo sa o tomto rozšírení už dnes veľmi nevie - v konečnom dôsledku je to ale naozaj veľká škoda. Pritom práve v jednoduchosti zapojenia je jeho sila.


Doska rozšírenia SUPERMAX rev.1.0 je urobená čisto, na prvý pohľad zaujme v ľavom hornom rohu jeden pin ktorý sa zasúva do pinu č.16 pôvodného čipu 6810 - cez neho ide signál R/W pre čip 6116 na rozšírení. Ja ho tu nazývam "zobáčikom" a zároveň je to to, čo pripomína vtáka Kiwi. (Akurát tých nožičiek je tu nejako priveľa ... Laughing)


No a tu sa dostávam k tomu čo mi doteraz zostávalo ukryté pred zrakom a o čom sa nikde nepíše (nikde som o tom doposiaľ nečítal a ani to nikto doteraz nekomentoval) - čip U16 (74LS04) na spodnej strane motherboardu má mechanicky prerušený plošný spoj z pinu č.9 na uvedenom mieste, čo považujem za naprosto zásadnú vec o ktorej sa doteraz nevedelo - bez tejto úpravy to proste nebude fungovať. Vedelo sa len to že že tu treba pripojiť vývod zo schémy, nikde nič o potrebnom prerušení na doske plošného spoja !


Tu som to ešte viac zväčšil aby to bolo dobre viditeľné.

Preškrabnutý vývod č.9 obvodu U16.


A znova pohľad na to isté- ak by sa niekto ešte stále nevedel na doske zorientovať.


Teraz ešte pár  fotografíí na SUPERMAX Kiwi.


"Zobáčik", ktorý ide na pin 16 pätica 6810. Na ďalšej fotografii je to miesto

pre lepšiu zrozumiteľnosť označené šipkou.

 

Pekne vidieť ako zapadá "zobáčik" Kiwi do pôvodnej pätičky (pin č.16) čipu 6810.

Práve pre "zobáčik" nie je možné osadiť doštičku naopak.

 

Osadené rozšírenie SUPERMAX Kiwi v základnej doske Atari 1050.

 

Práve preto ako je doska urobená nie je možné jej osadenie nesprávnym smerom, doska

SUPERMAX Kiwi ide úplne na tesno až ku x-talu. Oranžový káblik ide na pin č.9 čipu 74LS04  (U16).


Odrotujem to na foto o 90° - doštička má naozaj len malé rozmery 44x 60mm.


A odrotujem zase o ďalších 90°, pekne vidieť prepojené JP2 a JP4, ktoré definujú

nastavenie pätičky pre použitie Eprom pamäte.


A čo vlastné fungovanie tohoto rozšírenia ?

Funguje - a výborne. Najprv som mal určité pochybnosti o tom ako takéto riešenie bude "sedieť" na svojom mieste a hlavne ten "zobáčik" vo mne vzbudzoval obavy či to prepojenie do motherboardu bude dostatočne stabilné. Mýlil som sa, je to v naprosto v poriadku, sedí to tam ako prdélka na šerblíku, nič čo sa nemá sa v reále nehýbe, kontakty sedia tak ako majú. Prenosy dát v režime SUPERMAX Kiwi okamžite fičia rýchlosťou 57.600Bd, až sa človek diví čo všetko sa dá robiť s pôvodným procesorom disketovej jednotky Atari 1050, s tak trochu zaznávaným "malým" procesorom 6507. A ten procesor to zvláda ľavou zadnou, ani sa nezadychčí, fakt paráda. K dispozíii sú všetky tri hustoty Single, Medium a Double (ten samozrejme ide len v zapnutom režime SUPERMAX Kiwi). Vďaka konštrukcii a obvodovému riešeniu vlastnej jednotky Atari 1050 je správna hustota založenej diskety vždy správne rozpoznaná a nestretávame sa tak s problémom ktorý je všeobecne známy pri neprerábaných disketových jednotkách Atari XF551, kedy po zmene diskety na inú s inou použitou hustotou ju jednotka občas nesprávne rozozná a ak na ňu zapíšete - máte postarané o parádny problém - zmrvíte si svoje cenné údaje. Tu toto naozaj nehrozí. Prepínač ktorý je k dispozícii volí 2 možné režimy - prvý z nich emuluje pôvodnú disketovú jednotku Atari 1050 - vtedy rozpoznáva Single a Medium hustotu a aj dodržiava pôvodnú rýchlosť - 19.200Bd. Prepnutím prepínača do druhej polohy pustíte do žíl disketovejjednotky Atari 1050 steroidy spoločne s dávkou adrenalínu a odozva je okamžitá - zmení sa to na malého čerta. Sám sa divím čo sa z toho dá vytiahnuť. A my aj keď je to po dlhom čase - teraz už vieme že u protinožcov vedeli pre Atari postaviť rozšírenie disketovej jednotky ktoré im zaručene nerobilo a nerobí hanbu, ale práve naopak - fakt to vedeli urobiť a obvodové riešenie je pritom skutočne jednoduché.


Tak málo stačí na to aby sa z tejto disketovej jednotky touto úpravou stalo niečo naozaj rýchleho a pritom to zvládalo Single, Medium a Double hustotu. Keď sa na to pozriete vlastne pribudol len 1x switch, RAM čip 6810 sa zamenil za RAM 6116 a pribudol jeden dekodér 74LS42, plus sa zamenila pôvodná Eprom 2732 za typ s dvojnásobnou kapacitou s novým obsahom - Eprom 2764. Na tak málo zmien to rozšírenie vie neskutočne veľa. Lenže ako to už býva - Atari v tej dobe malo samo zo sebou existenčné problémy a následne nastúpil nový Big boss - Jack Tramiel (1984), ktorý 8bity považoval už vtedy za prežitok a z jeho strany podpora na túto vetvu bola naozaj nulová. Bohužiaľ potom takéto parádne projekty (a že ich v tej dobe bolo hodne) nemali najmenšiu šancu na úspech - sklady boli plné už vyrobených disketových jednotiek a vtedy naozaj nikto nemal chuť prerábať disketové jednotky na takéto "speedy" jednotky, ktoré by počítačoví nadšenci brali všetkými dvadsiatimi (nie neprerátal som sa ...), nnnnno, zase raz bol v reále zákazník ako vždy až na poslednom mieste. Porovnajte si rýchlosti - normálnych 19.200Bd štandartnej jednotky Atari 1050 napríklad s rýchlosťou disketovej jednotky pre Commodore 64 - 1541 ktorá dosahovala štandartnú prenosovú rýchlosť 1200Bd (teda 16x menej) a ak ste si tam dali SUPERMAX Kiwi tak ste frčali 48x rýchlejšie ako štandartná disketová jednotka pre Commodore ... pri všetkej úcte k majiteľom C64.

 

Som rád že som sa K SUPERMAX Kiwi dostal, pre pár dňami ma ani len vo sne nenapadlo že to niekedy vôbec budem mať vo svojich rukách - a že sa stanem aj vlastníkom tohoto kúsku techniky. Asi už nie je veľa majiteľov jednotky Atari 1050 čo si to niekedy postavia do svojho zariadenia, ale takéto kúsky techniky čo posúvali naše Atárko ďaleko dopredu si zaslúžia svoje miesto v hitórii a som rád že tak mizerne malý známy popis SUPERMAX Kiwi ako čerstvý majiteľ tohoto kúsku techniky môžem rozšíriť o ďalšie zásadné informácie -  a to ma teší najviac.

___________________________________________________________

Poznámka:

(nie je potrebné popísané veci použiť pri stavbe, sú to len návrhy možných zmien):

Ak si to niekedy budete chcieť postaviť je možná náhrada čipu 74LS42 čipom 74LS138 (samozrejme po príslušnej zmene obvodového zapojenia - to ale nie je nič zložité, kto sa v tom vyzná tejto mojej poznámke zaručene rozumie). Napadlo ma to, pretože 74LS42 je dekodér 1 z 10, pričom jeho D vstup je trvale uzemnený, teda používa sa reálne režim iba 1 z 8 a na to už stačí aj čip 74LS138 - a ten sa dá určite zohnať.

Ďalšia možná úprava je zavesiť na A12 odpor 4k7, potom stačí len jednoduchým spínačom ON/OFF tento vývod dávať do log.1, alebo log.0, potom už netreba viesť k prepínaču 3 vodiče.

Riešenie tohoto problému - je ako vždy už iba na Vás.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Green power supply Atari 1050.

By Administrator at februára 10, 2018 13:40
Filed Under: Atari

 

Pred časom som avizoval že chcem vymeniť v jednej disketovej jednotke Atari 1050 pôvodné čipy stabilizátorov +5V a +12V za ich spínané DC/DC ekvivalenty. A pretože ten čas nastal tak sa s Vami podelím ako to dopadlo. Všetci sa oháňajú ekológiou tak tu je jeden z mojich príspevkov na túto tému. Použité DC/DC meniče priamo dokážu nahradiť obvody LM7805 a LM7812 a aj vývodmi sú s nimi kompatibilné, čiže nečaká nás nejaká skutočne zložitá prestavba zdrojovej časti. Táto úprava  stále a naďalej používa na napájanie disketovej jednotky pôvodný zdroj (transformátor s výstupom 9V/AC/3A). Jediné rozdiely sú tie (a to iba kladné - v prospech tohoto riešenia), že DC/DC meniče majú podstatne, ale podstatne vyššiu účinosť (92 až 97%), teda nevyžadujú použiť chladič - to je naozaj viac ako slušné plus. Ďalej z nich môžeme trvale odoberať prúd až 2A, čo je tak isto viac ako z pôvodných lineárnych stabilizátorov (aj keď toto sa tu určite do krajnosti nevyužije).

 

Nasleduje upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Na úvod si pozrieme zapojenie zdrojovej časti disketovej jednotky Atari 1050, nebudem to tu už nejako ďalej rozoberať, stačí si prečítať predchádzajúce články a nemusím sa tu už opakovať ako papagáj. Napriek tomu, radšej si odfoťte zapojenie kabeláže, je to jednoduchšie ako si potom hľadať na webe zapojenie. Pôvodný zdroj - je to klasika, účinnosť originálneho zdroja je fakt nízka a preto aj disketová jednotka Atari 1050 v prevádzke celkom slušne hreje a dosť často sa stáva že keď je dlhšie zapnutá zareagujú tepelné ochrany vo vnútri stabilizátorov a nezostáva nám nič iné ako jednotku vypnúť a nechať vychladnúť - potom je zase prevádzkyschopná. Použitie DC/DC meničov zníži celkový odber jednotky na menej ako 1/2 pôvodného odberu a teda jednotka je po tejto úprave schopná trvalej prevádzky bez akéhokoľvek prehrievania. Už som to riešil aj pomocou iných DC/DC meničov ale spínané jednotky DC/DC meničov TRACO sú naozaj malé (najlepšie prirovnanie je že ich veľkosť je približne rovnaká asi ako kocka cukru) a teda dajú sa priamo použiť na pôvodné miesto pôvodných stabilizátorov bez akýchkoľvek ďalších úprav. Jediná malá nevýhoda - vyššia cena týchto meničov. Výsledný efekt je ale natoľko povzbudivý že táto úprava naozaj stojí za to.

 

Takto vyzerá neupravený zdroj disketovej jednotky Atari 1050.


A takto vyzerá upravený zdroj pri použití DC/DC meničov fy TRACO.

 

Je jasné že nás čaká "vŕtanie sa" v našej disketovej jednotke, a je s tým spojená aj nejaká práca. Po odkrytovaní a poznačení si prívodov (síce je to tam jasne vyznačené, ale aby niekto nechytil nervy že zabudol ako sú založené prívody k jednotlivým konektorom ...) sa pozrieme kdeže sa nachádzajú tie stabilizátory určené na výmenu. Je potrebné odpojiť disketovú mechaniku a základnú dosku musíme vybrať z jej uloženia aby sme mali prístupné obidve strany plošného spoja.

 

5V stabilizátor LM7805 je z pohľadu od čelného panelu celkom vpravo vzadu.


Stabilizátor LM7812 je z pohľadu od čelného panelu celkom vzadu vľavo.

 

Najprv musíme odstrániť vlastný chladič - musíme odskrutkovať všetky tri pripevnené súčiastky - LM7805, LM7812 a výkonový tranzistor TIP110 (alebo jeho ekvivalent). Pozor, tranzistor má pod sebou nevodivú podložku, tak isto na jeho šróbe je plastová podložka na odizolovanie tranzistoru od chladiča - tieto veci si odložte nabok, budete ich ešte potrebovať (alebo aj nie, vysvetlím to ďalej). Potom už chladič na svojom mieste držia iba dva veľké šróby s maticami. Chladič vyberieme a môžeme zo základnej dosky odstrániť pôvodné stabilizátory.


Na tomto snímku je už vymenený stabilizátor LM7812 za nový DC/DC menič TRACO TSR 2-24120, pozor ! - neosádzajte ho na doraz , najlepšie bude ak ho osadíte tak cca 3mm nad doskou. Ak ho dáte na doraz bude problém pripojiť kábliky s konektormi ktoré idú tesne vedľa, preto je dobré ak je tam malá vôľa. (Najlepšie riešenie - založte krajný pravý konektor J14 a podľa toho potom "doregulujete" konečné osadenie vlastného DC/DC meniča.)

 

Tu je to lepšie vidieť že DC/DC menič nie je osadený "na doraz" na základnú dosku.

 


Tu je ešte stále osadený  pôvodný 5V stabilizátor LM7805

(ale už dlho nie, má označenie Q7)


Tu už sú osadené obidva DC/DC meniče, na snímke vľavo 5V verzia,

vpravo je 12V verzia, napravo za meničom je tranzistor TIP110.

 

Tu je pekne vidieť že konektor J14 je pekne "natesno" vedľa DC/DC meniča.


Je dobré osadiť pôvodný chladič na svoje miesto aj keď už bude slúžiť len pre tranzistor TIP110 ktorý reguluje napätie pre motor, síce som ho skúsil nahradiť menším chladičom, ale nakoniec som ho zase osadil naspäť, pretože regulačný tranzistor celkom slušne hreje a na pôvodnom chladiči je pri prevádzke skutočne iba mierne  vlažný. Zjavne sa tu teda nejedná o PWM reguláciu motorčeku ... (Chladič pri testovaní mal rozmery 4x4.5x1cm - je použitý na ďalšom obrázku, s rebrovaním na jednej strane sa po chvíli zahrial tak že sa sotva na ňom dala udržať ruka. ) Buď si tam teda dáte nejaký "fajnovejší" , masívnejší a dobre rebrovaný chladič alebo si tam osaďte naspäť pôvodný chladič - ten ničomu pri prevádzke nebude zavadzať. V prípade použitia iného, vlastného chladiča musíte zabrániť (teda ak nepoužijete izolačnú podložku) aby nedošlo ani k náhodnému dotyku chladiča s kostrou floppy mechaniky - majú rozdielne potenciály a výsledkom by bolo okamžité zničenie tranzistoru TIP110 ! Takže pri vlastnom riešení - ak použijete iný chladič - postupujte naozaj opatrne.

 

Osadený pomocný chladič pri testovaní, aby mi "nezhorel" tranzistor TIP110.

(Ale hrial naozaj slušne, ledva sa to uchladilo - čiže táto veľkosť ak sa to zakrytuje

nebude na chladenie tranzistoru rozhodne stačiť.)

 

"Istiaca" zelená papierová podložka aby ani náhodou neprišlo ku skratu medzi chladičom a kostrou FD mechaniky. Jednoduché, na test to stačilo. (Pri testovaní som nepoužíval  pod tranzistorom izolačnú podložku.)  Ale ako som písal, na toto miesto mnou (núdzovo) použitý chladič len tak-tak stačil, púšťal som to s ním vždy len na niekoľko minút.

 

Ak osádzame naspäť pôvodný chladič tak nanesieme teplovodivú pastu pod

a na vrch izolačnej podložky. Ja som tam už vrazil modernejšiu, silikónovú

izolačnú podložku (namiesto sľudovej).

 

Nuž a takto to vyzerá po priložení chladiča na jeho pôvodné miesto.

(Výkonový tranzistor a tak isto chladič ešte nie sú priskrutkované.)

DC/DC menič sa nedotýka chladiča, je tam malá 1mm medzera.

 

Chladič pekne sedí na svojom mieste aj na druhej strane.

(Ešte treba utrieť pôvodnú silikónovú vazelínu.)


Na pôvodný chladič musíme ešte nanovo pripevniť výkonový tranzistor TIP110 - tak zase osadíme sľudovú podložku (alebo modernejšiu silikónovú) a nasadíme šrób s plastovou vymedzovacou podložkou tak aby výkonový tranzistor nebol vodivo spojený s chladičom.

 

Teraz síce nie je nič ďalšie na chladič pripojené a teda tá nevodivá podložky by tu ani nemusela byť použitá, ale ak by ste niekedy na chladič niečo ďalšie pridávali - dodržte teraz to odizolovanie a nemusíte si nič ďalšieho do budúcnosti pamätať a potom niekedy po dlhom čase  riešiť kde sa nám ten skrat vzal a prečo nám výkonový tranzistor nečakane odišiel do kremíkového neba. Pôvodný chladič po osadení na svoje miesto nijako neobmedzuje nami osadené nové DC/DC meniče a teda všetko do seba vzájomne zapadá tak ako má, jednoducho poriadne urobená práca a nič sa vo výsledku s ničím nebije.


Meniče sa zmestili bez najmenších problémov na svoje nové

miesto na základnej doske disketovej jednotky Atari 1050.

 

Po poskladaní a správnom prepojení všetkých častí medzi sebou po zapnutí zistíte že jednotka je zrazu chladná a to aj po dlhšej prevádzke - a to aj  bolo účelom tejto prestavby. Odber v kľude ide dole viac ako o polovicu pôvodného odberu a to že sa v zariadení nemusí tak ako doteraz rozptýliť navyše viac ako 5W zbytočného stratového tepla je už skutočne cítiť. Tak isto sa zníži výkonové zaťaženie diód v usmerňovači a násobiči, čo je tak isto jav žiadúci. A práve tento stav bol cieľom nášho snaženia. Jednotka sa odmení tým, že sa po čase prestane samovoľne vypínať - stav prehriatia jednoducho prestane existovať. A urobili sme tým radosť nielen zeleným, ale hlavne sebe. Či sa poteší aj elektráreň - tak to neviem ...

 

Nepovažujem túto prestavbu za zložitú - takže prajem pevnú ruku, dobrú pájkovačku, ešte lepšiu odsávačku a Váš príspevok životnému prostrediu sa pretaví vo Vašu radosť z toho že sa disketová jednotka Atari 1050 prestane prehrievať a je vždy k dispozícii na 100% pre Vaše používanie. Takéto zmeny k lepšiemu považujem za dobré a netrápi ma že svojím spôsom je to modifikácia tejto jednotky - nemám ju do vitríny, ale na používanie !

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

02_2018 Blog, Notes.

By Administrator at februára 02, 2018 08:18
Filed Under: Blog

02.02.2018

Nejako ten čas letí ... čo už. V poslednej dobe zháňam 5.25" FD mechaniku - DS/DD 360kB, tých naozaj už veľa nie je. HD 5.25" FD mechaniky mám, dokonca mám na výber z 5 kusov, ale konkrétne zariadenie chce konkrétne železo, niečo sa vďaka Kubíkovi zdá reálne, hodne by mi to zlepšilo náladu. Priznám sa že tú mechaniku už zháňam dlhšie, ale nejako sa mi v tomto smere doteraz nedarilo. Víťazný február, žeby sa blýskalo na lepšie časy ? (Teda myslím tým že budem mať tú 360kB FD jednotku !)

 

________________________________________________________________________________

04.02.2018

Titulok v dnešných zive.cz - Češi a Slováci stále méně kradou programy. Co se stalo ?

Bez toho že by som si článok prečítal ponúkam možné vysvetlenia:

- používajú sa staršie programy ktoré dobre slúžia aj v dnešných časoch

- je dostatok freeware

- už nie je čo vybrakovať, programy stoja za houby

- každý si už dostatočne nakradol

 

____________________________________________________________

10.02.2018

Prerábka zdrojovej časti disketovej jednotky Atari 1050 pomocou DC/DC meničov, síce som už na túto tému písal, vtedy som použil meniče s čipom LM2576, ale dnes som použil skutočne moderné meniče od firmy TRACO:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Green-power-supply-Atari-1050.aspx

_____________

Dnes doplnené do pôvodného článku ďalšie údaje o disketovej jednotke 3" AMDEK, príma pretože aj o nej je dostupných údajov veľmi málo.

____________________________________________________________

14.02.2018

 

Poznáte rozšírenie SUPERMAX Kiwi UltimateII pre disketovú jednotku Atari 1050 ? Áno, už som o ňom skoro pred 2 rokmi písal, ale teraz ho mám v rukách !

http://blog.3b2.sk/igi/post/SUPERMAX-KIWI-ULTIMATEII-FD-ATARI-1050-Part-2.aspx

_____________________________________________________

16.02.2018

Pred pár dńami mi prišla 360kB FD jednotka 5.25" od Kubíka. Potešilo ma to, pretože HD mechaniky mám, ale pre Atárko, teda pre XF551 je to to pravé orechové. Niežeby som mal niektorú jednotku pokazenú, len si chystám zásobu na jeden projekt. Možno mi niekedy vyjde čas a postavím si homemade XF551 s mojimi fičúrkami - a to by bez poriadnej mechaniky nebolo možné. Čo sa týka čipov - to mám pokryté, mám i8040, tiež WD1772 a tak isto mám aj oscilátor 8.333MHz. Teraz už len nájsť voľný čas ... Ešte k tej mechanike, samozrejme že mi to nedalo a keď prišiel balík tak som otvoril XF-ku a napichol som tam namiesto pôvodnej túto práve vybalenú mechaniku. Skontroloval som že mám na nej správne nastavené DS0, založil som disketu a zapol počítač. Prvé dve sekundy nič, ticho, bŕŕŕŕŕŕŕŕ nepríjemný pocit, potom mechanika tichúčko cvakla a nabootovala ... fajn, prvá vec za mnou. Tak som skúsil disketu nakopírovať sektorovým kopírákom (SECTOR COPY 1.5). Bez najmenších problémov sa načítala celá disketa, založil som druhú disketu a spustil START. Vypísalo sa že beží formátovanie, ale ouvej, hlavička prebehla, potom znova a na displeji sa objavila hláška Error - tak toto nebol stav čo by ma potešil. Ale keďže som už s FD mechanikami robil tak bola ešte jedna možnosť - že nemám zapnutý terminátor, t.j. ukončovák v FD jednotke. Hmm, ľahko sa povie, miesto pre jumper na terminátor tam síce je, ale dobre dlho som hľadal v mojich zásobách takýto mini jumper - je o poznanie menší ako normálne jumpre v PC doskách. Nakoniec som v zásobách taký krpatý jumper našiel, nasadil, zapol mašinu a pustil kopírovanie nanovo. Bingo, všetko fachčí na jednotku ! Takže som spokojnosť sama, základ pre stavbu novej jednotky mám a je funkčný.

Mám rozbehnutú ešte nejakú dodávku 360kB mechaník, pretože tie sa už celkom obtiažne zháňajú a pritom práve takéto mechaniky skoro na 100% bez najmenších problémov fungujú práve v Atari XF551.

 

_______________

Tak nám Intel začne dodávať nové SSD disky s technológiou QLC. Čo zarazí sú rozdielne údaje - do jednej bunky sa dokáže uložiť viac bitov, celková životnosť je ale nižšia. Do prčíc, ak to takto pôjde ďalej za chvíľu sa na SSD nebude dať ukladať vôbec ! Možno je za tým cielená stratégia aby ste ukladali svoje dáta v cloude, pretože doma nebude nič tak spoľahlivé aby ste si to mohli odkladať. A tam sú zase už poväčšine použité SSD disky. No, svetlá budúcnosť ako vyšitá ...

_______________

Toyota prišla na to čo zo starými batériami z hybridov, odoberie ich a použije ďalej (trebárs ako záložné v nejakej slnečnej elektrárni). Tomu sa hovorí využitie ! Vy to zaplatíte - a firma to využije ešte raz ! Majú z jednej veci 2x úžitok, je zaujímavé že na pohon áut to už vraj nestačí, ale dodávať záložnú elektrinu to ešte mimo Vášho auta zvládne. Žeby ďalšie kurvítko v praxi ?

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: