Atari 800XE - zlá klávesnica, čo teraz ?

By Administrator at februára 27, 2020 10:49
Filed Under: Atari

Nebojte sa, nebudem popisovať výmenu klávesnice, to je podľa mňa vec naozaj jednoduchá, skôr sa budem zaoberať ako sa ku klávesnicovej fólii dostať. Sú 3 možnosti - priamo ju kúpiť v Poľsku, alebo sledovať inzerciu, alebo ísť na eBay. Mne sa vyplatila druhá možnosť.


Nová fólia pre klávesnice počítačov Atari 800XE,130XE, 65XE.

 

Dostal sa mi do rúk počítač, ktorého predošlý majiteľ bol skutočne veľký "koumák" a povedal si:

"Ak blbne klávesnica tak z tej časti čo sa zasúva do konektoru cca 5mm odstrihnem !"


Naozaj "báječné riešenie" - akurát klávesnica samozrejme totálne vypovedala službu.


No, aj tak sa dá. Teraz sa mi ten nebohý počítač dostal do rúk. Najprv som skúsil fóliu zohnať na oldcompe (tam zvyčajne začínam "sondovať " všetko čo zháňam), tam som dostal radu ako sa dostať k novej fólii z Poľska. Niežeby by mi vadilo že je to odtiaľ, ale moje naozaj zlé skúsenosti s poštou kedy mi dorazil balíček z Poľska (stali sa mi to 2x) a pošta ma vôbec neupozornila že mám niečo u nich odložené ma akosi ísť touto cestou veľmi nevábilo. No ale ako sa už stáva, našiel som predajcu novučičkej fólie na bazoši pri zbežnom prehliadaní - a bolo po zháňaní. A stále je to o niečo lacnejšie ako ak to kúpite z Poľska + poštovné. Rozdiel v technológii výroby je asi tak 30 rokov. Mám to pred sebou, je to precízna robota. Takže ak niekto zháňate fóliu do svojho stroja, neváhajte, asi ich už veľa mať nebude. Pozrite sa, možno tam ešte nejakú tú fóliu má k dispozícii na predaj aj pre Vás. (Inak Vám potom zase zostávajú možnosti ako fóliu zohnať - č.1 a č.3)

A ja mám počítač ktorý teraz už šlape ako hodiny.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Zaujímavý zdroj externej FD jednotky 8bit počítača AMSTRAD.

By Administrator at februára 22, 2020 20:48
Filed Under: Non-Atari

Pozrime si tento zaujímavý zdroj, ktorý používa na získanie potrebných napätí +5V a +12V transformátor z dvojitým vinutím zo spoločným stredom. Zaujímavosťou v tomto prípade je to že ako zem sa využíva záporný pól napájania, teda nie spoločný stred vinutia. Je to nápadité a dá sa to použiť aj v iných zapojeniach. Veľmi niet čo ktomu dodať, stačí si "prečítať" schému. Tu je ešte navyše zaujímavé to, že 5V výstup má 2 vetvy (sú použité 2 samostatné stabilizátory na 5V).

 

Občas je dobré pozrieť sa ako to robili aj u "konkurencie". Vtedy sa dajú objaviť celkom zaujímavé pikošky. Takéto riešenie je rozhodne energeticky úspornejšie ako keď sa všetko odoberá "z jedného zdroja napätia".

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 - circuit version ála Igi.

By Administrator at februára 20, 2020 14:52
Filed Under: Atari

 

Minulý rok som nakreslil upravenú schému ála Igi pre disketovú jednotku Atari XF551 a ako to už býva našiel som si čas uverejniť to až teraz. Takže ak niekto má chuť stavať tak môžem odporučiť. Už priamo v schéme je možnosť prepínať medzi dvomi operačnými systémami, je tu možnosť voliť aj zdroj ktorý dodáva potrebných 8.333MHz. Proste je to určené pre tých ktorí tomu rozumejú a vedia si potrebné veci nastaviť tak aby im to vyhovovalo.


Tak isto je to kompletne pripravené na použitie operačného systému Hyper-XF od Stefana Dorndorfa, tento OS je tak dobrý že sa rozhodne oplatí ho mať k dispozícii. Podmienkou pre jeho plné využitie je zabudovanie nového mikrospínača do mechaniky disketovej jednotky, potom jednotka vždy správne rozpozná hustotu založenej diskety. Označenie vývodov pre vlastné pripojenie mikrospínača - ide sa z pinu č.35 uprocesoru voči zemi. Na ochranu výstupu je v sérii zapojený odpor 100Ω (jeho použitie nie je nutnosťou, dá sa vynechať).

Čo sa týka 2x OS, bez skratovania JU3 je atomaticky k dispozícii operačný systém v horných 4kB Eprom, čiže dá sa toto zapojenie používať aj bez toho aby sme mali v Eprom 2 operačné systémy.

Ďalšia vec ktorá je k dispozícii - je možné použiť pôvodný x-talový oscilátor 8.333MHz alebo druhý ktorý používa x-tal 16.666MHz s následnou deličkou aby sme dostali zase nám potrebných 8.333MHz. Len pripomínam, tu treba používať buď prvý, alebo druhý oscilátor, rozhodne nie obidva naraz ! 

Pomocou jumperu JU2 je možné voči zemi pripojiť kondenzátor 27pF voči zemi, štandartne by mal byť tento jumper skratovaný, zmena je prevedená aj v schéme. Niekedy ak nechce procesor spoľahlivo bežať je dobré zaradiť k pinu č.3 dodatočnú kapacitu 18pF. Pomocou S3 (8040) a S4 (8050) volíme použitý typ procesoru, vždy je funkčne zapojená len jedna z týchto prepojok !

Zásadná zmena nastáva v napájacom zdroji - používa sa tu zdroj 24V/DC a z neho potom dostávame +5V a +12V pomocou DC/DC meničov. Tu je možnosť používať aj staršie notebookové zdroje ktoré dávajú výstupné napätie medzi 19÷20V/DC, bude to tak isto dobre fungovať, zdroj musí byť schopný dodať minimálne prúd 1.5A, v ceste je zaradená ochranná dióda proti prepólovaniu, ak je použitý konektor nezameniteľný tak je možné diódu prepojiť /skratovať/. Ak pripájane 3.5" FD mechaniku - tak tu potom vystačí na napájanie použiť zdroj +5V.

Zase vec s ktoru by si mali zdatní jedinci bez problémov poradiť.

Niektoré odpory som tu združil do odporových sietí, pretože to hodne šetrí miesto.

Ostatné myslím si už bolo viackrát popísané, takže nebudem zabiehať do podrobností a opakovať sa.

 

Poďme na schému:

xf551version_Igi_03.GIF (55,99 kb)

___________________________________________________

19.07.2022

Prevedené drobné úpravy v schéme - malo by to byť prehľadnejšie.

Doplnkové info:

JU2 je už skratovaný.

Resetovacia kapacita je 1uF/50V.

Čo sa týka zdrojovej časti, na vstupe DC/DC meničov sú použité kapacity 470uF/35V a vo výstupnej časti zase kapacity 47uF/35V - na výstupe boli doteraz kapacity 47uF iba na 16V, lepšie je ak sú použité kapacity na vyššie napätie - v schéme je to tak isto opravené.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

The Gumby Upgrade - A STEREO POKEY UPGRADE.

By Administrator at februára 08, 2020 18:50
Filed Under: Atari

Tak sa dnes pozrieme na toto stereo rozšírenie (pochádza z roku 1989) - nemá na výstupe oddeľovací zosilňovač a teda je to konštrukcia mierne odlišná od toho čo doteraz predával napr. Lotharek. Ale aj tak je dobré si pozrieť ako to robil niekto iný.

8-16-atari-newsletter-issue-10.pdf (1,76 mb)

____________________________________________________


Robert Petružela (Bob!k) & Radek Štěrba (Raster) to urobili inak - takto (ak sa nemýlim práve túto verziu predával Lotharek):

http://raster.atariportal.cz/hw/stereo/stereo.htm

 

 

Schéma v plnom rozlíšení:

STEREO POKEY - Bob!k + RASTER


Nuž a teraz už môžete porovnávať ... ale rozhodne odporúčam stavať verziu od Bob!k + RASTER, pretože je už dávno nepísaným štandartom.

__________________________________________________________

20.02.2020

Asi to sem musím dopísať, cieľom tohoto článku bolo poukázať na to že sa možno raz stretnete aj s týto zapojením v počítači ku ktorému sa dostanete a teda aby ste vedeli načo ste narazili a nemuseli bohviekde zháňať informáciu o tom čože to v tom počítači je zabudované. Podľa reakcie na článok - nie každý to v tomto smere tak pochopil.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Kurvítko = Skurvítko ?, part2.

By Administrator at februára 07, 2020 08:32
Filed Under: Non-Atari

 

Idem na to bez nejakého ďalšieho úvodu:


Dnes začnem už v prvej časti okrajovo spomenutým televízorom LCD SONY (Bravia), aj keď som samozrejme presne nevedel čo sa časom objaví. Niečo som tam síce na danú tému už popísal, ale to čo je k dispozícii je ďaleko nad mojím očakávaním v tejto oblasti. Dočkal som sa, ale naozaj to predčilo moju fantáziu. TV má v sebe priamo kartu na pripojenie na UPC, už to je "potešujúce" že televízor štartuje tak cca 1 minútu, pretože musí previesť tzv. autentifikáciu (musí spoznať že má oprávnenie). Príma, hlavne že si pokecajú a vy čakáte. V dnešnej dobe by to mala byť záležitosť maximálne pár sekúnd a nie minúty, to je môj názor.

Ale toto nie je to naj čo ma ňom vytáča. Predstavte si že máte možnosť nastavenia tzv. eko režimu, t.j. či sa vypne TV po 1 alebo 2, 4 hodinách nečinosti, teda ak nestlačíte medzitým niektorú klapku na ovládači. To je fajn, je to zelené a teda mala by to byť paráda. Je tam ešte aj možnosť vypnúť to úplne - čo aj robím. V dnešnej dobe film za 2 hodiny aj s reklamami nepozriete aj keby ste po......

Zapíšete to do TV 4 hodiny, zobrazí sa to a Vy ste spokojný. Lenže prejde pár dní a TV si sám (bože, tá umelá inteligencia !) nastaví čas na 2 hodiny a je mu šumafuk čo si Vy želáte. Niekedy to urobí  t.j. prevedie sám túto zmenu po 2 dňoch, inokedy to vydrží týždeň až 10 dní, proste robí si z Vás prču. Vy pozeráte a zrazu Vám vyskočí hláška že za 1 minútu sa TV vypne (ak niečo na diaľkovom ovládači nestlačíte). Proste TV trendovo zozelenal, šetrí životné prostredie - a to za každú cenu, Vy postupne zeleniete tiež, ale už z iných príčin. Rozhodne viac by prospelo keby z programov vypadli reklamy, to by šetrilo životné prostredie omnoho výraznejšie.

Vec druhá - nastavil som TV programy ktoré ma zaujímajú (v ponuke je ich cca 200), obmedzil som to a vybral 50, ostatné som zmazal, v TV som zakázal aktualizácie nech mi tam ustavične nenahráva ďalšie kraviny. Po pár dňoch televízor začal robiť štrajk, občas po zapnutí dlho rozmýšľa, nenabehne a nasleduje reštart, občas ešte jeden. Proste nie je spokojný a až potom po druhom reštarte nabehne do môjho nastaveného módu. Po vypnutí nezostáva niekoľko desiatok minút v tzv. hotovostnom stave, každýkrát  štartuje "za studena". Zjavne je nasraný že mu niečo vnucujem. Po pár týždňoch sa to ukľudnilo, síce občas ešte protestuje (skúša či ma "neprebije"), ale vcelku sa to už dalo.

Rozsah prijímania možných kanálov je 0 až 999, čiže miesta je zatiaľ celkom dosť.

Lenže on (TV) po zakázaní nahratia nových programov si vytvoril ďalšie 4 kanály, každý s rovnakým číslom 1000, tie ani nejdú zmazať (nie sú v ponuke editácie programov), zato v Guide sú, aj napriek zákazu tvorby nových kanálov. A z menu Guide sa tieto programy s rovnakým číslom 1000 dajú spustiť ... Tak toto je sila, ale čo už s tým, TV má viac ako 4 roky a teda reklamovať to môžem asi tak na lampárni.

Dá sa to nazvať nadštandartnou službou ? Asi nie.

Samozrejme som potom uvoľnil akutalizácie - paráda, tie 4 kanály TV presunul na voľné miesto za nainštalovanými a ... a nič, ďalšie kanály sa neobjavili. Takže nezostalo nič iné ako tieto konkrétne 4 kanály zmazať (teraz už išli vymazať, mali pekne správne poradové čísla) a potom som reštartoval TV. Bingo ! - objavili sa ďalšie kanály. Po vypnutí zostáva pekne v hotovostnom stave.

Niet nad inteligentný TV (našťastie nemá pripojenie na internet), pretože potom by asi ešte len prišli ďalšie prekvapenia.

P.S.:

Teraz beží trend mať aspoň 55" uhlopriečku TV, rozmer okolo 40" fakticky vymizol, ja osobne nemám záujem vidieť tie hlúpe reklamy ešte väčšie a žiarivejšie, na to je naozaj škoda kupovať veľkú obrazovku. Dosť mi to pripomína trend spred pár rokov - 3D televízory, reklama ako sa bez nich nedá žiť boli vtedy naozaj všade. A dnes ?  Po uvedenom ani pes neštekne.

Testy skonštatovali že ľudské oko nerozozná rozdiel medzi 4k a 8k televízorom, pretože 4k je medzou rozlíšenia ktoré je schopné spracovať ľudské oko. Ale reklama do nás búši nie si in ak nemáš 8k ! a basta. Pritom nemáme ani programy pre 4k ...

_______________________


Sporák Electrolux - blbla elektrická rúra, vypadávala. Zavoláte technika, príde, vymení jednu jedinú súčiastku a to ochranný bimetalový kontakt proti prehriatiu, cena tak 1 až 2.- Euro za súčiastku - s cestou technika, identifikáciou problému, jeho auto - výsledná cena opravy = 60.- Euro ... Problém ochranného kontaktu je v tom že je to v ňom vzájomne iba nalisované, nie bodovo privarené. Ideálne kurvítko, prechodom el. prúdu tam prebiehajú tepelné javy, sťahuje sa to, rozťahuje - až to povolí a Vy voláte technika - takú súčiastku sami nezoženiete. A namontovaná nová súčiastka (ktorá má v sebe priamo zabudované kurvítko už z výroby) zase čaká na svoju budúcu príležitosť aby mohlo prejaviť že je súčasťou zariadenia.

_______________________ 

 

Mnou "hodne obľúbené" kurvitko je zabudované vo firmware disketovej jednotky Atari XF551, po výmene diskety a zmene hustoty (90, 128, 180 alebo 360kB) nepozná že bola prevedená zmena. Vraj je to O.K., potom si neprepíšeme diskety. A tak isto je to žiadaná vlastnosť zariadenia. Do neba volajúca kravina ... našťastie existuje riešenie - patchovaný firmware 7.7. Dnes to síce už asi nikoho netlačí, ale aj tak je desivé to čo sa tvrdí - že je to systémovou vlastnosťou zariadenia.

_______________________

 

Spomenul som si ešte na akumulátory v aute. Jeden príklad - v roku 1993 kúpený Forman. Po 7 rokoch kedy som pravidelne denne štartoval tak cca 30x som si povedal - je načase vymeniť akumulátor (krátke jazdy po meste). Chyba lávky, nový akumulátor (Bosch) pri tom istom prevádzkovaní vydržal v aute necelé 3 roky a odišiel ako obyčajne v tú najnevhodnejšiu chvíľu (stačil prvý mráz). Takže niečo na tom bude že akumulátory dodávané priamo s autom sú predsa len kvalitnejšie.

Nakoniec tam išiel noname akumulátor a ten na svojom mieste vydržal ďalších 7 rokov (než auto išlo z domu, dovtedy s ním jazdil syn). Či ho menil hneď nový majiteľ neviem, vtedy mal kapacitu na 80%. Celkom poučné.

V Octávii mi vydržal originálny akumulátor 9 rokov a menil som ho až mesiac predtým než auto išlo z domu (zablblo diaľkové ovládanie a zostali trvale svietiť svetlá, cez deň počas ostrého slnka som to prehliadol, až úplne vybili aku). A následne po mesiaci rodinná rada rozhodla že sa ide kupovať nové auto. Dosť zbytočná investícia.

_______________________

 

Domáca klíma vyššej triedy - Toshiba. Perfektným kurvítkom je tam WiFi modul, cez ktorý môžete klímu zapnúť, vypnúť, nastaviť paramatre. Je to totiž napojené na cloud firmy, teda má to centrálne riadenie. V mobile ovládacia aplikácia zaberá celých 80Mbyte (dofrasa čo tam všetko môže byť ? - riadi to mimo iného aj burzu v NY ? A čo Tokio ?). Vtip je v tom že cloud celkom často vypadáva, niekoľkokrát do roka a to aj na niekoľko dní. Poviete si, bez diaľkového ovládania cez mobil sa dá predsa žiť. Dá, samozrejme je to pravda, lenže jednotka ak nemá prístup na cloud pípa ... trebárs 1x za 90 sekúnd, ak je v ráži tak pípa 1x za 15 sekúnd - skúste to v byte počúvať 3 dni v kuse vo dne i v noci. Pípanie pritom nie je možné vypnúť ... (staršie WiFi jednotky pritom repráčik nemajú, iba im bliká LED na prednom paneli).

Overené, ten kto má stašie WiFi pripojenie - samozrejme to tam tiež beží cez cloud, ale je to naozaj ticho, nepípa. Zase raz urobili vylepšenie ako hrom. Známy skúšal spustiť svoju jednotku počas výpadku cloudu cez mobil - žiadna odozva softu že je to odpojené od cloudu. Prešli 3 dni a jednotka sa zrazu zapínala a vypínala ako si dodatočne z cloudu stiahla doteraz nevybavené príkazy - a zaradom sa spúšťali a prevádzali pekne naskladané a prijaté povely. Husté, fakt husté. A že Toshibe ten cloud často vypadáva ... tak to je husté tak isto.

A keď to funguje tak Toshiba má prehľad kedy chladíte, kedy kúrite (teda ak im to funguje), pomaly vie kedy chodíte aj na WC. (To som ale nepreveroval.)

A WiFi modul letel z klímy von.

_______________________

 

Iste si pamätáte ako Apple úmyselne spomaľoval staršie iPhony - vraj aby dlhšie vydržala batéria. Ale aby sa to aplikovalo na usera po necelom roku od kúpy ? ... Think different ...

_______________________

 

Stojanová lampa s prídavným bočným svetlom, starší výrobok, opravoval som 2 kusy - od toho istého výrobcu. V prvom prípade v časti triakového regulátoru bol studený spoj na odrušovacej tlmivke. Prepájkované , O.K.  Druhý kus - studený spoj priamo na jednom vývode triaku. Lampa má 60W žiarovku a obrátený tanier smerom nahor kde je umiestnená halogénová výkonová 300W "tyčinka". Ak si zoberiem že obidva kusy mali na doske elektroniky studený spoj na tom istom mieste tak sa už začína črtať zabudované kurvítko priamo od výrobcu. Len tak ďalej !

_______________________


Pozrime si také kondenzátory - elektrolytické - existujú pre teploty do 85° a 105°. Je jasné že tie na nižšiu teplotu toho nejako extrémne veľa nevydržia. A ak ich prevádzkujete v tepelne namáhanom prostredí tak sa sa po čase prestávame diviť ako sa niečo pos..rie. A ak takýto kondenzátor "strelí" tak je to zvuk ako výstrel z poplašnej pištole. Sajrajt ktorý z kondenzátoru následne vyletí spoľahlivo skratuje všetky súčiastky v svojom blízkom okolí. A máme zarobené na poriadny a naozajstný problém.

Tu pomôže len jedna vec - občas zrakom skontrolovať stav kondenzátorov či nie sú časom už "nafúknuté", hlavne v napájacej časti zdrojov.

_______________________

 

V starších PC to boli NiCd akumulátorky ktoré zálohovali nastavenie BIOSu. Dosť často a po krátkej dobe vytiekol obsah na základnú dosku a tento "gél" spoľahlivo a takmer dokonale vo svojom okolí zničil plošný spoj s jeho cestičkami a tým pádom poslal do večných lovíšť celý motherboard. Riešenie ? - baterku uložiť na extra miesto mimo dosky a tak zabrániť aby sa kurvítko mohlo na doske prejaviť. Lenže - každý si to urobiť nevedel. (A nevie.)

_______________________

 

V ríši mobilných telefónov tu už dlhšie máme tak isto trend ktorý nepoteší - napevno pripojené batérie. Takéto mobily sú vlastne už v okamžiku kúpy odsúdené na pomalé odumieranie. Je to úprava ktorá má slúžiť zákazníkovi - podľa výrobcu (škoda len že toto riešenie zákazník neoceňuje). Akurát to poteší reálne len výrobcu. A o tomto to je.

_______________________

 

Toto by si zaslúžilo samostatnú kapitolu - niektoré lítiové batérie  z Číny. Na obale veľká kapacita, vovnútri pravý opak. Ktovie či práve takéto praktiky tak isto nedefinujú čínsky tovar ako málo kvalitný a aj hodnoverný.

_______________________

 

Čítače cyklov batérií v notebookoch. Pri konci skáču údaje od 100% do 0%. A keď to najmenej čakáte tak máte namiesto baterky v notebooku iba čisté ťažítko - bez akejkoľvek kapacity. Šlus - a aby to bolo poistené potom ani s pripojeným zdrojom nedáte ani ranu. (Konkrétne niektoré HP ntb.)

_______________________

 

Excelentným kurvítkom sú ističe v panelákoch. Na chodbe namontovaný hlavný istič je rýchly, v bytoch pritom stále pôvodné, pomalé ističe. Žiarovka ak sa vypáli zhodí centrálny istič - na chodbe, v byte sú ističe v poriadku. A Vy sa vďaka tomu aspoň občas možno stretnete zo susedmi. Smile

_______________________

 

Kombinovaná chladnička s mrazničkou Liebherr - síce ešte v záruke, ale predsa. Prídete ráno ku chladničke a dvere pootvorené. Z ničoho nič, dovtedy absolútne v pohode. Zatvoríte dvere, po pár sekundách - ozve sa tiché "puk" a dvere sa samé pootvoria.  No vec naozaj zaujímavá. Po telefonáte do servisu som dostal info že to robí dverný spínač a teda že ho prídu v rámci záruky vymeniť. (Dverný spínač je na strane pántov chladničky, čiže dosť ma udivilo že by spínač vedel vyvolať takú silu aby otvoril dvere veľkej chladničky, ale potvrdilo sa to. Ak si predstavíte že to spína iba LED svetlo ...) Budem stručný, servisák prišiel do 2 mesiacoch (!), vraj nové správne spínače neboli na sklade a čakalo sa kedy príde objednaný diel z Nemecka. Medzi nami - ak sa vie že je tam v niektorých sériách chladničky kurvítko tak by som predpokladal že majú na to v servise náhradné diely dávno na opravu k dispozícii, alebo ešte lepšie tie blbé diely by mali ešte pred expedíciou vymeniť. Náhradný diel v sklade nemali ... Po výmene dverného spínača chladnička zase robí to čo má, chladí a otvára sa iba vtedy ak ju otvoríte Vy. Jednoducho zázrak v priamom prenose (pritom spomenutý prvok iba konečne teraz robí to čo od neho očakávate od začiatku a po celú dobu).

Poznámka: A tak som mal 2 mesiace pred dverami chladničky položenú basu minerálok - tá zabezpečovala dovretie dverí, istota je istota, netreba aby sa v noci samovoľne (a na 100%) otvorili dvere chladničky. Fakt som mal už chuť si ten konktakt sám prerobiť - lenže stále to bolo v záruke ... a tak som čakal. A po čase som sa aj dočkal.

_______________________

 

Po 26 rokoch odišiel na chalupe bojler, Tatramat 80l, po odpojení a odmontovaní - váha cca 90kg (vlastná váha 66kg), vovnútri bolo cca 14l vodného kameňa (je tam naozaj tvrdá voda). Zážitok odmontovať to a zložiť na zem ... Vymenené za nový, tak isto 80l bojler, uvidíme koľko ten nový vydrží ... tento váži 33kg (MORA).

Vďaka tej vode tak isto odišla práčka, už je kúpená nová, tiež uvidíme koľko vydrží (pôvodná a aj nová - Whirpool).

Tak neviem či tieto 2 veci spadajú pod názov na začiatku, pretože som presvedčený že nové veci nemajú zďaleka takú životnosť - nuž tu to len uvádzam aby bolo aj nejaké porovnanie s tým že sa veci dali robiť aj tak aby niečo vydržali. Ale tým asi už vyrypujem.

_______________________

 

Notebook Acer Aspire One 756 - vlastnil som ho pred pár rokmi, šikovný 11" notebook, procesor PIII 1.6GHz, dal som mu tam 8GB RAM, OS bol WIN 7 profi. Maximálne som si na neho zvykol, malý, dobre prenosný, na písanie článkov tak akurát, výdrž skoro 5 hodín a to bez nastavenia nejakých extra šetriacich režimov. Vláčil som ho naozaj všade. Prešli 2 roky a 3 týždne - a odišla zdrojová časť na motherboarde - ako sa vraví unikol dym zo súčiastky a súčiastka prestala fungovať. No, toto ma naozaj nenadchlo a to načasovanie bolo tak nejako pekne tesne po vypršaní záruky, (teda priznám sa - nasr...lo ma to vtedy poriadne) radšej som to rovno vyhodil. A odvtedy bežím na ntb Fujitsu Siemens - ten zatiaľ drží. Ale po týchto skúsenostiach som si zohnal ešte aj jeho novšie verziu - predsa len kurvítko nespí ...

____________________________________________________________

 

V poslednej dobe ma dostal nalepovací štítok na práčkach Whirlpool:

Veľkými písmenami (tuším vysokými tak 5cm - konkrétne číslica 5):

A prečítajte si aj spodný riadok textu, ten má v reáli výšku asi tak 7÷8mm. Bombastická reklama - akurát "mierne" zavádzajúca. Ale to je už tuším v dnešnom živote normálka.

_____________________________________________________________

01.12.2021

Dnešný "zážitok" zo sušičkou Electrolux:

Poistka a háčik čo drží zatvorené dvere na sušičke - háčik vylomený smerom von, bez ručného úsilia nebolo možné zatvoriť dvierka. Po otvorení krytu dvierok mi padla brada, pružina čo tlačí na háčik z opačnej strany je pridržiavaná plastovým "dzindzikom" s hrúbkou tak 1/4 milimetru. Je zázrak že to doteraz držalo (a vydržalo). Tu naozaj po stlačení otvorenia dvier ich stačí rýchlejšie pustiť a vlastná sila dorazu na tento plast spôsobí jeho deštrukciu. Takže som riešil náhradu tohoto plastového kúsku. Nie je to realizované na jeho mieste, ale o niečo viac smerom von - tam je na to dostatočné miesto. Pomohol cuprexit 1.5 mm hrúbky, veľkosť 13x 51,5mm, v jeho strede a na kraji jeho jednej strany som nacínoval malý mosadzný šesťhran (kedysi slúžil na uchytenie motherboardu v PC) ktorý bol náležite upravený na vlastnú výšku 4.5mm a na jednej strane bol skosený aby nezavadzal opretiu o vlastný kovový háčik. Toto "veľdielo" bolo vsunuté na nové miesto, teda vyčnieva až k vnútornému plastovému okruhu. Výsledok ? Funguje to, práca tak na cca 20 minút, najviac trvalo aký veľký kus cuprextitu bude treba zasunúť tak aby sa už na svojom nvom mieste samovoľne nepohyboval a plnil aj zo šesťhranom správne funkcu podopierania kovového jazýčku uzáveru dverí.

Takže ako vidieť aj tu je zabudované kurvítko - a to poriadne, fakt len čakalo na svoju chvíľu. Dočkalo sa - a aj ja.

_____________________________________________________________

19.05.2022

Druhá, rovnaká sušička Electrolux v rodine, rovnaké kurvítko v praxi. Už poučený som mal odložené potrebné rozmery pre výrobu nového ND, chyba bola opravená za prijateľných 10 minút ...

_____________________________________________________________

06.07.2022

Spomenul som si ešte na televízor Junosť C301, malý farebný televízor made in CCCP, tipujem to tak na rok 1981 alebo 1982. Farba samo sebou iba v norme SECAM, po čase pri prevádzke dlhšej viac ako hodinu zrazu začal vypadávať obraz. Stačilo vypnúť, počkať 5 minút a zase hodinu bezproblémová prevádzka. Po jeho odkrytovaní závadu nebolo možné nájsť a identifikovať. Vyplývalo z toho jediné - teplotná závislosť ... pomohol fén a bingo - bola to oneskorovacia linka. Šlendriánske prevedenie jej vrchného krytia (staniol) ktorý sa po zahriatí dotýkal jedného z vývodov linky a tak ju skratoval. Boľšája techníka !

A tie schémy zapojenia tohoto veľdiela ...

_____________________________________________________________

23.09.2022

Každý z Vás pozná plastovú lopatku na smeti, či už s predĺženým držiakom alebo aj bez neho. Po pár týždňoch používania sa stredná "naberacia" časť nezameniteľne vyhne smerom nahor do tvaru písmena U a je skoro nemožné nabrať smeti na túto lopatku. Experti dokážu zatlačením na držiak smeti naďalej naberať pretože potom sa stred lopatky nanovo dotkne zeme - ale tu zase po čase povie dosť samotná rúčka a definítvne praskne. Priznám sa že už ani neviem koľko sme ich doma za tie roky menili ...

(Riešenie problému ? jednoduché, nezbierať smeti zo zeme ... Laughing)

P.S.:

Ešte sa vrátim k televízoru SONY - momentálne sa rozhodol že nebude blbnúť pri zapínaní a reštarty akoby mávnutím kúzelnej paličky zmizli, tvrá to už niekoľko mesiacov, samooprava alebo televízor "konečne" pochopil že sa nevzdávam ... ?

_____________________________________________________________

Záverom článku by sa patrilo dodať že dosť často sa stáva že kurvítkom v praxi môže byť aj vlastný užívateľ  zariadenia ...

A ešte dodám, nejako začínam mať pocit že nie je správne si myslieť že pračka má prať, chladnička chladiť, televízor zobrazovať niečo čo od neho očakávate.

Zmierme sa s tým - je new deal, stačí platiť.

 

Tento článok je voľným pokračovaním prvej časti:

Kurvítko = Skurvítko ?

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 - originálna schéma. Atari XF551 - original circuit.

By Administrator at februára 06, 2020 10:14
Filed Under: Atari

 

Nejako som si neuvedomil že som doteraz neuverejnil originálnu schému disketovej jednotky Atari XF551. Berte to ako doplnok, pretože v schéme sú neopravené bugy, preto odporúčam použiť prekreslenú schému ktorú som už dávnejšie nakreslil. Napriek tomu na študijné účely sa to určite hodí. Z názvu je jasné kde sa táto jednotka vyrábala. Základných dosák bolo niekoľko verzií, kde boli napríklad na doske prehodené označenia On a Off pre vypínač (a na doske bolo predrátovanie, uff ...), zdvojené názvy odporov a tak isto kondenzátorov, tak isto existovali verzie kde všetko bolo v poriadku aj na doske a žiadne bugy. Chrlilo sa to a plne zodpovedalo dnešnému názvu spotrebná elektronika, nejako sa nepredpokladalo že sa v tom niekto niekedy ešte bude vŕtať. Pokazí sa, kúpi sa nové a basta. No, doba je fuč a my vrtáci sa v tom vŕtame. Minimálne existovali 2 verzie - jedna z roku 1987 a druhá z roku 1988, líšili sa len v drobnostiach - inak riešený  zdroj a iné zapojenie vývodov čipu 74LS14 (jedno hradlo je nepoužité, v druhom sa nepoužíva iné konkrétne hradlo). Neskorší model má odstránenú dodatočnú filtráciu v DC zdroji (nižšie náklady, na funkciu to nemalo vplyv). Uvedené zapojenie sa týka modelu z roku 1988.


Tak sa na to pozrime:

Schematics XF551.pdf (1,01 mb)

Najmarkantnejšmí problémom je v schéme zlé označenie prepojok pre použitý procesor, pre 8040 musí byť na pine č.7 Gnd (platí aj pre 8050 ak sa používa externá Eprom) a pre samostatnú 8050 na pin 7 potom treba priviesť +5V.

 

Pretože v origináli sú chyby, pozrite si prekreslené a opravené schémy na tomto odkaze:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Chyby-v-scheme-ATARI-XF-551-Bugs-in-circuit-ATARI-XF551.aspx

(V tomto článku sú bugy zobrazené a aj popísané.)

Tak sa na to pozrite a sami posúďte kde je to lepšie urobené. Laughing

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

02_2020 Blog, Notes.

By Administrator at februára 01, 2020 09:40
Filed Under: Blog

01.02.2020

Tak uvidíme či po voľbách tu bude zase víťazný február, alebo sa posunieme ďalej.

Zatiaľ to definujem takto, teda to čo sa teraz deje na webe:

Kedysi mala každá dedina svojho blázna, dnes sa stretávajú na internete.

_______________

Nasleduje popis ďalšieho testeru súčiastok:

DROK- transistor tester.

_____________________________________________________

06.02.2020

Tak som "vyštrachal" na mojom znova nájdenom HDD aj tieto maličkosti:

 

 

 

 

 

Pred 2 dňami som konečne našiel môj 1TB prenosný 2.5" HDD, v jednej skrinke povolila spodná stena a ten disk odtiaľ zapadol do 3cm medzery medzi zadnou stenou a vlastným šuplíkom. Tak som tú potvoru konečne po 1 a 1/4 roku našiel ... už som si dosť dlho myslel že i keď to bolo doma že aj tak naozaj zmizol celkom bez stopy. Takže skrinky od IKEA - ak Vám niečo zmizne - dobre hľadajte, IKEA to dokonale dokáže skryť. No, neskonale ma to potešilo, mám tam uložené nejaké veci ktoré som už inde nemal odložené. Prvý dôsledok nálezu - zase mám pár materiálov na uverejnenie k dispozícii, hneď aj jeden uverejňujem.

___________________

Originálna schéma zapojenia disketovej jednotky Atari XF551, pozor, sú v nej chyby tak si to v priamo v článku porovnajte s opravenými schémami:

Atari XF551 - originálna schéma. Atari XF551 - original circuit.

____________________________________________________

08.02.2020

Stereo rozšírenie, ktoré bolo ešte pre verziou Bob!k+Raster:

The Gumby Upgrade - A STEREO POKEY UPGRADE.

______________________________________________________________________________

13.02.2020

Názov o obsahu hovorí hodne:
Kurvítko = Skurvítko ?, part2.

____________________________________________________

20.02.2020

Asi už bolo načase uverejniť upravenú schému Atari XF551 ála Igi:
Atari XF551 - circuit version ála Igi.

____________________________________________________

22.02.2020

Zdroj externej disketovej 3" FD mechaniky pre 8bit AMSTRAD:
Zaujímavý zdroj externej FD jednotky 8bit počítača AMSTRAD.

____________________________________________________

27.02.2020

Nová fólia do klávesnice Atari 800XE:
Atari 800XE - zlá klávesnica, čo teraz ?

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

DROK- transistor tester.

By Administrator at februára 01, 2020 09:38
Filed Under: Non-Atari

Multifunkčné zariadenie umožňujúce otestovanie rôznych vlastností tranzistorov - a nielen ich. Hodnoty sú zobrazované na displeji zo zobrazovacou technológiou TFT už po necelých 2 sekundách merania. Okrem tranzistorov dokáže otestovať aj diódy, rezistory, MOSFET, kondenzátory (kapacitory) aj induktory (cievky) a vypíše ich vlastnosti.

 

Špecifikácia:


Napájanie 9V batéria
128 x 160 pixel TFT farebný displej
Meranie trvá necelé 2s (ak je veľká kapacita tak sa meranie silne predĺži)
Automatické rozpoznanie súčiastky
Automatické vypnutie
Zobrazovanie stavu batérie
Rozmery: 135 mm x 70 mm x 25 mm
Hmotnosť: 100g

Rezistory: 0.5 ohm – 50M ohm
Induktory: 0.01 mH – 20 H
Kondenzátory: 0.25 pF – 100 mF

 

Tu si môžete pozrieť ako sa s testerom pracuje, myslím si že by bolo zbytočné nejako zdvojovať obsah tohoto videa:

DROK transistor tester in action

 

Pekná pevná krabička z húževnatého plastu ktorý by naozaj mal niečo vydržať. U takéhoto typu testeru sa právom predpokladá "tvrdá" záťaž. No a pretože som to chcel vidieť aj zvnútra ako je to spracované tak som zo zadnej strany odšróboval 4 šróbiky (2 z nich sa nachádzajú ukryté pod krytkou baterky) aby som sa dostal dovnútra. Čakal som že doska elektroniky s displejom vypadne sama "celá von". Chyba ...


Prvá vec čo ma po otvorení prekvapila bol jeden chýbajúci šrób zo štyroch ktorý upevňuje základnú dosku voči prednému panelu. Nepríjemné, pretože práve spodná časť dosky má na sebe umiestnený testovací konektor a teda logicky aj pri zatlačení ZIF pätičky do testovacieho konektoru je tu vyvíjaný celkom veľký tlak. Našiel som v zásobách rovnaký šrób a pripravil som si ho na zašróbovanie, jeho zašróbovaniu tam nič nebráni. Ale než som to urobil tak predtým som tie 3 šróby dal preč a pozrel som na uchytenie displeja ...

 

Displej je "natvrdo" prilepený termolepidlom. Prívodný káblik od displeja je fakt krátky tak som sa základnú dosku ani nesnažil viac vyklopiť. No, aj takto sa dá, toto zjavne nie je určené na nejakú opravu. Koniec bádania, ide sa skladať - doska už bude mať 4 šróby tak ako by malo byť od samého začiatku. (Je tam pri výrobe vôbec nejaká výstupná kontrola ?)


Na doske je videť neočistené stopy po pájkovaní.

 

Použitý procesor je ATMEL MEGA 328.


Pohľad na meranie cievky, rýchlosť identifikácie je podstatne rýchlejšia (minimálne 2x) ako pri prvom type testeru. Dosť zdržuje aj grafika ktorá sa po zapnutí zobrazí - zobrazuje niečo také ako hlava samuraja, toto "extempore" sa pri zapnutí nedá preskočiť a teda ho treba vydržať. Rýchlosť otestovania súčiastky sa rapídne predlžuje ak sa meria kondenzátor s veľkou kapacitou, ak meriate kapacitu =100.000uF tak si naozaj "chvíľu" počkáte (viď úvodný obrázok). Rozdiel je tak isto aj v tom že je tu použitý farebný displej, zobrazenie informácií je trochu iné a inak rozmiestnené. Tester sa automaticky vypína po 40 sekundách ak nestlačíte nanovo tlačítko TEST a tým spustíte nové kolo merania. Je tu rozdiel oproti predchádzajúcemu testeru v tom, že tu stačí vymeniť testovanú súčiastku a nanovo stlačiť TEST na zobrazenie o akú súčiastku sa jedná a zbehne nové meranie novej súčiastky. Vľavo hore je použitá úplne zbytočná modrá LED (vrrrŕŕŕŕŕ ...) - ak zariadenie funguje tak svieti predsa displej a my vieme že tester je zapnutý, vďaka tomuto je tu zbytočná spotreba z batérie o pár mA navyše. Alebo je to na to ak si niekto "urve" displej tak vie že ostatná časť zariadenia je stále O.K. ? ...

 

Vzájomné porovnanie veľkostí testerov.

 

Poznámky na záver:

 

ZIF pätička dosť trčí nad krabičku, môže to byť pre niekoho výhodné, ale aj nevýhodné. Ak by to bolo riešené inak tak by musela byť základná doska "utopená" podstatne hlbšie v krabičke, na uloženie displeja by to vplyv nemalo ten je dôkladne "zasoplený" lepidlom samostatne priamo na prednom paneli. Pre prvotné nasadenie ZIF pätičky je potrebné vyvinúť naozaj dosť veľkú silu takže bacha - ak pri zakladaní nasvoje miesto pätička "ustrelí"  tak si môžete poškrabať povrch predného panelu. Je tu použitá úplne zbytočná modrá LED na indikáciu že je tester zapojený (prvý popisovaný tester ju vôbec nemá, pretože je nepotrebná). Displej je o poznanie menší oproti prvému testeru a to celkom výrazne, takže zobrazenie údajov na displeji je zákonite "prťavejšie" (menšie), ale aj tak je dobre čitateľné.

Rýchlosť testovania je naozaj vysoká, treba si zvyknúť na to že pri zapnutí sa objaví najprv grafický symbol, potom údaje o výrobcovi (viď video) a až potom začne meranie. Ak testujete zaradom súčiastky tak je všetko O.K, pretože potom to už neobjaví, ale ak sa zariadenie vypne tak potom idete cez celý kolotoč znova - to už začne mierne otravovať (môj názor). Príjemné je to že zobrazenie testovanej súčiastky trvá o 10 sekúnd dlhšie ako pri prvom testeri, dáva nám to aj viac času na výmenu súčiastky za inú. Cena zariadenia je síce skoro trojnásobná ako v predchádzajúcom prípade, ale je to naozaj kompaktné (teda až na vyčnievajúcu ZIF pätičku, tento druhý tester je aj rýchlejší). Hodne nepríjemné môže byť že o ZIF pätičku by sme niekde v teréne ľahko zavadili a teda môžeme si celé zariadenie poškodiť (hlavne práve túto pätičku). ZIF pätička je len zastrčená do kontaktov čo občas prináša problémy, nemusí byť vždy k dispozícii dokonalý kontakt, časom sa to dokonca môže vykývať, tu by bolo lepšie ak by bola pripájkovaná (znamenalo by to zmenu konštrukcie krabičky). Rozsahy merania sú tu väčšie. A kto má rád "farbičky" na displeji si tu tak isto príde na svoje.


Cena zariadenia - cca 28.- Euro.

 

Pri vzájomnom porovnaní mi vychádza nasledovné - prvý tester by som bral do terénu, tento druhý by som si šetril do domáceho nasadenia v dielničke. Ak máte len tento druhý tester a chcete to používať v teréne, asi by som si k nemu vždy pribalil aj druhú, náhradnú ZIF pätičku ...


Boli Vianoce a ja som tento tester dostal pod stromček ..., to tak vedieť tak ten prvý tester asi nemám. No, aspoň som ich mohol vzájomne porovnať.

___________________________________________________________

21.04.2020

No, ZIF pätička fakt prestala držať na svojom mieste, bolo to nesmierne otravné pretože som nikdy nevedel kedy to zase nemá kontakt. Nasledovala jednoduchá pomoc, na ZIF pätičku som pripájkoval L piny určené do plošného spoja, ich vývody sú dlhšie a teda teraz pätička osadená do soklu sedí ako pribitá. Akurát to chce trochu pájkovania. Pätička je vďaka tomuto riešeniu mierne mimo pôvodnej osi a je posadená pritom aj o pár mm vyššie, ale na funkciu vlastného merača to vplyv nemá.

 

Takto to na spodku pätičky vyzerá po úprave. Pritom táto úprava

vôbec nezasahuje do samotného zariadenia.

 

Teraz už obavy z kývajúcej sa pätičky v jej sokli netreba mať - fakt to bolo na nervy ako sa to predtým viklalo - ale to už len bolo, teraz som s výsledkom úpravy naozaj spokojný. Pätička teraz na svojom mieste drží naozaj festovne ... tak ako to malo byť už od samého začiatku.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: