ATARI COMPUTER CONCEPTS.

By Administrator at februára 20, 2013 21:43
Filed Under: Atari

Koncepčné návrhy ako mali vyzerať ďalšie počítače od firmy ATARI. Ak by sa nápady zrealizovali - mali by sme sa na čo tešiť. Ale cesty života a návrhov sú riadené nevyspytateľnými vedúcimi pracovníkmi a tak aj toto sa zmietlo a išlo to do koša ...


 

Sú to koncepčné skice od autora menom Regan Cheng - je to bývalý priemyselný dizajnér vo firme ATARI.

 

 

V roku 1981 začala firma ATARI rozmýšľať nad tým ako nahradiť design pre starnúce modely rady ATARI 400/800. Vytvoril sa medziným projekt s názvom A-300, ktorý mal zahŕňať celkom nový rad počítačov ATARI, kde jednotlivé zariadenia mali pracovať v systéme ako moduly, ktoré vytvoria kompletný počítačový systém. Potom bol ešte evolučný projekt 300 kde sa hľadala cesta tak, aby sa vychádzalo z konceptu ATARI 1200XL, ktorý potom predurčoval ako by mali vyzerať počítače vychádzajúce z jeho línie. Na nižšie uvedenom linku je niekoľko pekných skíc ako to všetko malo vyzerať - a je sa na čo pozerať.


 

Odkaz na celý článok s kompletnými skicami - link - anglický:

http://colorcubic.com/2010/03/06/atari-computer-concepts/

 

No, mohlo to byť fakt hodne zaujímavé, ale v tej dobe sa zabilo omnoho viacej už rozbehnutých projektov - večná škoda, ten stav sa už dnes nedá zmeniť. Zjavne tí ktorí to vtedy riadili nemali na to aby zaviedli výrazné zmeny. Peniažky sa sypali a ostatné išlo bokom  a keď potom prišla kríza - rok 1983 a 1984 - bolo už zle a oni neboli schopní rýchlo zareagovať - žeby to pripomínalo niektorých dnešných manažérov ?

____________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SIO2PI -> Raspberry Pi ->Floppy.

By Administrator at februára 17, 2013 23:05
Filed Under: Atari

 

Na nemeckých stránkach o malom 8-bitovom ATARI sa objavila informácia o Raspberry Pi ako náhrada za floppy jednotku. Tak sa nám začínajú objavovať zariadenia na emuláciu disketovej mechaniky ako huby po daždi. A to je dobre. I keď - niečo čo beží na 800MHz emuluje disketovku s procesorom na 1MHz ...

 

Podrobnejšie sa dočítate o emulácii disketovej jednotky na tomto zariadení na tomto odkaze:

http://www.abbuc.de/community/forum/viewtopic.php?f=15&t=7230

 

Podrobnejšie o Rapsberry PI:

http://www.raspberrypi.org/wp-content/uploads/2012/02/BCM2835-ARM-Peripherals.pdf

 

treba ešte prevodník na RS232:

 

Základné zapojenie - prevzaté z www.abbuc.de

(kliknutím na obrázok sa zobrazí v horizontálnej rovine)


 

Na uvedenom nemeckom odkaze sú aj linky na fungujúci software - existujú 2 verzie, všetko nájdete v už hore uvedenom odkaze. Kto Raspberry Pi vlastní, môže skúšať !

____________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI 600XL - rozšírenie RAM na 64kB, Extended RAM 64kB for ATARI 600XL. ATARI 600XL 64k upgrade pictures.

By Administrator at februára 07, 2013 21:39
Filed Under: Atari

ATARI 600XL 64KB RAM

 

EXTENDED RAM 64KB - STEP BY STEP

Ako natlačiť do ATARI 600XL namiesto 16kB RAM celých 64kB RAM ? Určite nebudem postupovať podľa obrázku nad týmto textom. Dá sa to ale urobiť celkom jednoducho, netreba k tomu až tak veľa vecí a nevyžaduje to žiadne násilie a nie je to ani časovo až tak náročné - čítajte ďalej.

 

ATARI 600XL od svojho uvedenia na trh tak nejako stále do dnešných dní trvale dopláca na to, že sa stále verí na to, že jeho rozšírenie na štandartných 64kB RAM  je príliš zložitá záležitosť  a teda že sa ho neoplatí prerábať na túto väčšiu pamäť. Dôvody ? - zaberie to príliš veľa času, výsledky sú aj tak neisté, lebo za 1., za 2., atď., atď. Mýtus je mýtus, pretrváva už vyše 30 rokov a je to pritom poriadne škodlivý a nepravdivý mýtus ! Podporujú ho aj uverejňované návody ako na to - sú väčšinou strašne dlhé a po chvíli sa v takomto návode nadobro stratíte, namiesto fotografií je buď dlhokánsky textový popis, alebo sú tam uverejnené ASCII obrázky a jedno aj druhé stojí za h...o. Touto cestou ale nechcem ísť, aj som nakoniec tie siahodlhé návody v článku o ATARI 600XL proste zrušil, tadiaľto cesta podľa mňa jednoducho nevedie. (Autori tých návodov mi prepáčia.) Pritom existuje jedna cestička a to dobrá a nie je ani tak veľmi náročná. Aj tu existujú variácie, ale povedal som si, že uverejním jeden návod ktorý funguje na 100% a tak teda nebudem popisovať ďalšie variácie toho istého. Ak sa uvedený postup prerábky niekomu nepáči - prosím, hľadajte iné riešenie na iných stránkach, vaše právo, vaše rozhodnutie. Samosebou existujú na webe aj dobré návody, tento patrí medzi tie dobré a hlavne použiteľné a reprodukovateľné návody.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených schém alebo zobrazených úprav.


Ponúkam prestavbu takého typu, že netreba robiť žiaden zásah do dosky plošných spojov (žiadne spoje netreba preškrabávať) a potrebujeme len pár veci (ešte treba mať k dispozícii asi tak cca 20 cm kábliku - ten som na fotku nedal, sypem si popol na hlavu...)

 

Nové pamäte pre počítač musia mať organizáciu 64k x 4bity - je to teda typ DRAM 4464, potrebujeme 2 kusy, rýchlosť prístupu pamätí je 150ns a menej, na obrázku sú pamäťové obvody ktoré majú prístup 120ns, čiže naprosto vyhovuje ich prístupová doba.

 

Celú prestavbu mimoriadne uľahčuje to že naprostá väčšina počítačov ATARI 600XL má čipy umiestnené v pätičkách, takže sa potrebné obvody dajú ľahko vybrať a nanovo osadiť.


Potrebný materiál + 20cm tenkého kábliku.


Z celej tejto rady konektoru budeme potrebovať len 3 radový konektor, tak si ho ulomíme:



Potom vytiahneme stredný kolík a preložíme ho nasledovne podľa obrázku a pripájkujeme, skrátime ho na strane spákovania aby to zbytočne netrčalo do všetkých svetových strán, prepojku si odložíme, pretože za chvíľu ju budeme potrebovať.

 

 

Ideme priamo na dosku počítača, výhodou je aj to že vôbec nemusíme dosku vyberať z jej uloženia, pretože prístup zo strany súčiastok nám bohate vystačí. Zatiaľ som mal v rukách 7ks počítačov ATARI 600XL a všetky mali kompletne čipy v pätičkách, úžasne to urýchľuje prevedenie tejto úpravy.

 

A začíname s prestavbou - otvoríme počítač, odpojíme klávesnicu a môžeme začať s úpravami:


Vyberieme z pätičky obvod 74S32 - je v druhom rade zľava (odvrchu), tento obvod už viac nebudeme pri prestavbe potrebovať, bol potrebný iba v základnom zapojení  pre pôvodnú pamäť RAM = 16kB. Na mieste obvodu 74S32 ešte musíme osadiť skratovaciu prepojku (prepojku môžeme nazvať aj jumperom), ktorá potom v pätičke čipu 74S32 skratuje piny 8 a 10, na toto nesmiete zabudnúť ! Na fotke vpravo dolu je ešte vidieť obvody 74LS158 (74HC158) - majú označenie priamo na doske ako čipy U5 a U6 - s tými ešte budeme tiež robiť.


Tento čip treba vybrať.


Namiesto obvodu 74S32 potom vložíme nami vyrobenú skratovaciu prepojku tak, že ňou skratujeme piny 8 a 10 v jeho pôvodnej pätičke. Zasunúť tá prepojka  ide celkom ľahko, pozlátené vývody istia dobrý kontakt, dajte to tam na doraz. Garantujem, že takto vytvorená prepojka je dostatočné spoľahlivá.



Prepojka (jumper medzi pinmi 8 a10) namiesto obvodu 74S32.

Tu sa už nič následne nepridáva.


Vyberieme z pätíc pôvodné pamäťové obvody DRAM 2x 4416, tiež ich už viac v ATARI 600XL nebudeme potrebovať. (Odložte si ich na pamiatku.) Tu sú už pôvodné pamäťové obvody vybraté z pätičiek a na obrázku po nich zostali iba prázdne pätičky. Tu sa žiadna ďalšia úprava nerobí.

 

 

V ďalšom kroku namiesto pôvodných DRAM obvodov 2x 4416 založíme nové pamäťové obvody DRAM 2x 4464. Tu konkrétne som použil pamäťové čipy M5M4464P od Mitsubishi. To je všetko čo sa robí s pamäťovými obvodmi, žiadne preškrabávanie plošného spoja. 2 kusy čipov typu 4464 dávajú výslednú kapacitu RAM = 64kByte.

 

Už osadené nové pamäťové čipy DRAM 2x 4464.

 

Potom z pozície U5 a U6 vyberte multiplexory 74HC158 (alebo 74LS158, podľa toho čo tam máte) a vyhnite na nich nasledovné nožičky, na prvom - t.j. U5 ohnite dohora mimo pätičky pin 3, na druhom t.j. na čipe U6 ohnite dohora pin 10.

U5 -pin 3

    U6 - pin 10

 

Potom obvody zase nasaďte na ich pôvodné miesto a nachystajte si tenký, 2x 10cm dlhý káblik. Na fotografii už sú osadené multiplexory na svojich pôvodných miestach a čipy majú už zahnuté označené piny smerom nahor.

 

Na fotke vpravo sú naše obvody multiplexorov soznačením U5 a U6.

 

A už zostáva iba natiahnuť a zapojiť 2 kábliky:

Pre U5 privedetie káblik (je to vľavo) na jeho pin 3, takto privediete na multiplexor s označením U5 signál A14.

Pre U6 privedetie káblik (je to ten vpravo) na jeho pin 10, takto privediete na multiplexor s označením U6 signál A15.

Vodiče sa vzájomne neprekrývajú. Nezabudnite tieto vodiče zapájkovať aj na jednej a aj na druhej strane !


Celkový pohľad:

 

Zľava idú vodiče A14 A15.

 

Detailný pohľad:


                                                          A14 A15                                                 U5-pin3           U6-pin10


Hotovo !

Zapojte klávesnicu, zatvorte počítač, pripojte kabeláž (napájanie + monitor) a môžete začať testovať svoje upravené ATARI 600XL s novou pamäťou celých 64kB RAM :

 

Pri zapnutom Basicu už dostaneme hodnotu voľného priestoru RAM

tak ako pri modeli Atari 800XL.

 

Nakoniec ešte klasický test RAM, všetko O.K., máte počítač ktorý má v sebe 64kB RAM.
(pozor, pri štarte nesmie byť zapnutý Basic, potom kontroluje iba 40kB RAM a nie 48kB!)

 

 

Bolo to zložité ?

Celá úprava trvala asi 10 minút, potom som to poskladal, nakoniec sa aj tak najdlhšie čaká až to celé otestuje SELF TEST na celých 48kB RAM (SELF TEST viac otestovať nevie).

 

Už sa teším na to, ako mi niekto napíše že táto úprava na ATARI 600XL na 64kB RAM nefunguje. Funguje, ak neurobíte chybu a použijete dobré súčiastky a neurobíte niekde studený spoj - musí to fungovať.


Ak rozšírenie  aj tak nefunguje  (ak sme použili dobré súčiastky) - tak potom je tu skutočne problém - ale je to  problém medzi stoličkou a počítačom Tongue out, ale to už nie je problém tohoto rozšírenia, ale problém majiteľa tej stoličky pri počítači. Foot in mouth

 

Napísať tento článok spolu s úpravou veľkostí fotografií mi zabralo podstatne viac času ako vlastná úprava, to len na porovnanie časových úsekov. A takto si zo svojej mašinky počas krátkej chvíle urobíme plnohodnotný stroj ktorý je potom vlastne zmenšený model Atari 800XL - potom už máme k dispozícii všetko programové vybavenie, ktoré pri pôvodných 16kB RAM pamäte bolo na tomto stroji nespustiteľné. Ono nie každý má niekde v šuplíku odložený funkčný modul Atari 1064 ktorý zasunutím na PBI zbernicu počítača Atari 600XL dá k dispozícii 64kB RAM. A vidíte - aj takto sa dá dopracovať k rovnakému výsledku a netreba mať vzadu pripojený celkom veľký modul ktorý nám nasunutím na 600XL-ku už potom dá RAM veľkú tak ako model Atari 800XL. Síce je to tiež funkčné riešenie - má ale zaručene väčšiu spotrebu (šťavu "papá" celý pamäťový modul 1064 zo svojimi čipmi -je ich tam celkove 14) a tak isto už máme trvale obsadený PBI konektor (čo môže byť niekedy dosť obmedzujúce), v neposlednom rade sa nám týmto modulom neprimerane zväčší celková veľkosť 600-ky (do hĺbky). Tu popísané riešenie rozšírenia RAM na 64kB tieto problémy odstraňuje.

A verte - plnohodnotná "vrecková" verzia náhrady modelu 800XL sa vždy hodí - a hlavne šetrí ako vždy prepotrebné miesto na stole.

____________________________________________________________________________________

Súvisiacie články:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1064-Memory-expansion-module-microRAM-modul.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL-zije-ATARI-600XL-OK.aspx

____________________________________________________________________________________

21.12.2016

Časy sa menia a pamäť sa dá zväčšiť aj inak, môžete pre Atari 600XL použiť 64kB static RAM, teda 64kB SRAM:

http://blog.3b2.sk/igi/post/64kB-static-RAM-(SRAM)-Atari-600XL.aspx

________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

THE MICROBITS STORY, interface MM1150, Supra Microprint, SUPRA Corporation.

By Administrator at februára 06, 2013 03:00
Filed Under: Atari

Čo tieto štyri veci majú spoločné ? Autorov a firmu - a to, že produkty boli určené k ATARI. O tom si povieme v dnešnom článku.


Firma MPP - skratka pre Microbits Peripheral Products.


Firmu založili v roku 1981 dvaja mladíci - Allan Ackerman a John Wiley.

(V roku 1985 mali obidvaja 22 rokov). V tom istom roku ich spoločnosť mala 35 zamestnancov a ročný obrat vtedy dosiahol 5 mil. USD. Na malú firmu viac ako slušný obrat. Allan bol šéfom vývoja - oddelenie malo 8 ľudí, John sa zase venoval firemnému marketingu a predaju.


   Allan Ackermann        John Whiley

 

Ešte za štúdia na Oregon State U. sa rozhodli začať s obchodovaním, najprv v malom (mali vtedy iba 16 rokov), a tak sa realizovali najprv obchode s cyklistickými potrebami strýka Wileyho kde predávali svoje produkty a vybavenie pre počítače. Na samom začiatku ale predávali zo ziskom po škole diskety svojim spolužiakom. A - počúvali svojich zákazníkov zo školy čo by vlastne potrebovali a nebolo to bežne v tom čase k dispozícii pre počítače. Nakoniec sa rozhodli opustiť vysokú školu a začali sa naplno venovať obchodu, pretože už vedeli aké veci trh očakáva a čo by teda mali dodať -potrebné periférie pre malé počítače. Samozrejme skúsili dodať to čo chýbalo - bol to modem a firma MPP ho ponúkala lacnejšie ako konkurencia - z toho sa už dalo ťažiť. Jednalo sa o typ MPP-1000E. Modem nevyžadoval pripojenie cez rozhranie ATARI 850, teda bol úplne samostatnou jednotkou. Potom už logicky prišiel rad na rozhrania pre pripojeniie tlačiarní - tieto zariadenia zase boli o poznanie lacnejšie ako konkurencia a teda boli na počítačovom trhu aj veľmi dobre predajné.


MPP-1150 existovalo už  ako samostatné zariadenie na pripojenie tlačiarne cez rozhranie Centronics, plus bolo možné dokúpiť 2kB modul RAM pre buffrovanie dát. Obsahovalo aj zabudovaný jeden SIO konektor na pripojenie ďalších zariadení. Patrilo k tomu aj rozhranie MPP-1156, kde bol TTL sériový výstup, ale po ostatných podrobnostiach sa už zľahla zem.


 

MicroRam som popisoval pred pár dňami v samostatnom článku, bola to prvá RAM-ka pre rozšírenie ATARI 600XL na 64kB RAM, tu sa im podarilo predbehnúť v dodávke zariadenia na trh aj originálne rozšírenie RAM od firmy ATARI. A kto je prvý na trhu aj diktuje cenu - to sa muselo vyplatiť.


64k MicroStuffer bol vyrovnávací buffer pre tlačiarne:


Z reklamy na toto zariadenie:


MicroStuffer 64K Printer Buffer je ďalší z tých výrobkov, ktoré Vám vykúzlia na tvári úsmev. MicroStuffer má vlastné napájanie a len sa pripojí medzi paralelný výstup na tlačiareň a paralelný vstup. To znamená, že je zariadenie možné použiť s akýmkoľvek počítačovým systémom a akoukoľvek  tlačiarňou pomocou rozhrania Centronics. Môže prijať do seba 32 strán tlače pri vysokej rýchlosti, a zároveň ich dokáže aj posielať na tlačiareň, zatiaľ čo vy robíte už dávno niečo iné. (Aj keď sa potom vypne počítač a reštartuje nejaký iný softvér.) Tlačidlo Repeat vám umožní tlačiť viac kópií, aj keď budete mať už dávno spustený na obrazovke iný software.

V roku 1985 chystalii aj  zariadenie MPP-1200A bol to 1200 baud modem, teda 4x rýchleší ako boli modemy v tej dobe a zase sa jedanlo o kompletný modem szo zabudovaným pripojením priamo na SIO port ATARI.

 

Plánovali aj pripojenie 10MB hardisku, ale ako už býva zvykom v roku 1985 firma ukončila svoju činnosť, prišli ťažké časy - vtedy krachol (vlastne to bolo už začiatkom roku 1984) v podstate celý herný biznis a tak majitelia museli urobiť ten nepopulárny krok a kompletne zreorganizovať firmu.


Koniec MPP ? Áno, ale nebol to koniec tejto úspešnej dvojice.


Firma sa znova objavila pod novým názvom - SUPRA Corporation. Proste vstali  z popola ako bájny vták Fénix, firma SUPRA je nielen v ataristických končinách veľmi dobre známa. Proste  pokračovali pod iným názvom ďalej, neskôr bola od nej známa rada veľmi kvalitných modemov SUPRA. A to je zase už iná kapitola.


Niektoré veci pre ATARI sa teda potom skutočne dostali do štádia realizácie, ako príklad uvediem ten už spomínaný 10MB disk SUPRA.


Pripomeniem jeden z výrobkov firmy SUPRA pre malé 8 bit ATARI - pripojenie tlačiarne k ATARI cez SIO a výstup na pararelný port Centronics - Supra MicroPrint, toto zariadenie sa dá zohnať ešte aj v dnešných časoch a dokonca v originálnom balení:

 

 

Potom už za SUPRA Corporation éry existoval SUPRADRIVE, jeden z prvých interfejsov, ktorý umožňoval k malým ATARI 800XE a 130XE pripojiť pevný disk. Vzhľad zariadenia:

 

_________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI PUNK CONSOLE.

By Administrator at februára 05, 2013 19:22
Filed Under: Atari

Kam to zaradiť ?

Medzi 8 bity, 16 bity ?

Nepatrí to vlastne ani do jedného. 

Výstup je 1-bitový ... takže nakoniec som to predsa len "prifaklil" k malému ATARI, aj keď  je to len prídavná vec, nedá sa hovoriť ani o periférii. Nakoniec posúďte sami.

 

 

Narazil som na to úplnou náhodou a nebolo to cieľavedomo hľadané, no ale ako už býva zvykom - pri hľadaní niečoho určitého narazíte na niečo neurčité - toto je práve ten prípad - ale aj tak to uverejňujem - niečo na odľahčenie nikdy nie je na škodu Tongue out. Ani neviem kam to presne zaradiť ... Nie vždy sa jedná o život a niekedy aj takéto zariadenie sa môže na niečo niekomu hodiť a podľa schémy sa naozaj nejedná o nejaké zložité zariadenie - ale medzi nami - POKEY to nie je ... Pre menej znalých - čip je NE556, je to dvojitá 555-ka v jednom púzdre..

 

Hurá do stavby ! Za tých pár centov toľko kakofónie - no neurobte si to !

 

Schéma:


Pre tých ktorých to zaujíma trošku viac a chceli by si to postaviť - uvádzam link na pôvodnú stránku:

http://compiler.kaustic.net/machines/apc.html

 

 

Kto si to chce pozrieť v praxi je tu pre neho odkaz na video, kde je to podrobnejšie, je tam aj ukážka stavby zariadenia na kruhovú doštičku plošných spojov, potom už môžete sami počuť zvuk ATARI PUNK CONSOLE a vychutnať si to tak ako na videu autor - podľa toho ako sa pri tom tvári je vidieť, že sa jedná o naozaj "dokonalý zážitok" Yell:

http://www.youtube.com/watch?v=Oi3dmSMpjsU&list=SPDE23FAC8A681FA46&index=5

 

Síce sa priznám že to nehodlám stavať, ale tiež nie všetko musím okúsiť, nechám tú radosť z hotového diela aj pre iných. Aby som pravdu povedal, dal by som ešte do série s obidvoma potenciometrami ochranné odpory cca 2k2, predsa len nie je celkom v poriadku pripojiť do čipu plné napätie bez akéhokoľvek obmedzenia na tie vstupy - toľko môj súkromný názor.

____________________________

11.02.2013

A táto potvorka sa dá aj kúpiť:

http://www.jameco.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_10001_10001_2158080_-1

Poznámka:

Na to čo je vovnútri je to drahé ako sviňa, proste obal predáva to nič vovnútri. Kšeft je kšeft.

____________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI 1064 Memory expansion module, microRAM modul.

By Administrator at februára 03, 2013 07:38
Filed Under: Atari

Rozšírenie RAM na 64 kB u ATARI 600XL.

Rozhodol som sa, že tieto dva rozširujúce pamäťové moduly predsa len dám do samostatného článku, pretože sú to periférie a stoja za to aby mali samostatný článok. V roku 1983 tisíce a tisíce majiteľov ATARI 600XL sa stretávali s hláškou na obrazovke ktorá ich často uvádzala až do stavu nepríčetnosti:


ERROR 2 - OUT OF MEMORY


Jasné, 16kB RAM bolo proste málo a čoraz viac hier vyžadovalo plných 64kB. Ako na to ?  Objavili sa dve "bezzásahové riešenia, nič sa nemenilo v počítači" - napodiv prvé riešenie uviedla firma MPP (Microbits Peripheral Products) - MicroRam modul, ešte sa k nemu dostaneme. Potom sa pridala aj samotná firma ATARI zo svojím modulom.


Obidva pamäťové moduly sú určené na rozšírenie základnej pamäte len pre počítač ATARI 600XL z pôvodných 16kB RAM na 64kB RAM. Riešenie je jednoduché - modul sa proste "nastrčí" na systémovú zbernicu a tým sa počítač dostane k pamäti o veľkosti 64kB. Jedna nevýhoda existuje - dosť veľká - ono sa totiž počítač predsa len o kus vďaka modulu zväčší a tak sa neodporúča s počítačom hýbať za chodu, pretože sa modul môže vďaka svojej váhe prehnúť nadol a o problém je postarané. Riešením je prevádzkovať počítač na pomocnej doske, ktorá má taký rozmer, že pokrýva aj rozmer pripojeného modulu. S takouto základňou sa už dá bez problémov pohnúť aj za chodu. Výhodou v obidvoch prípadoch je to, že proste sa ten modul len pripojí k počítaču a máme rozšírenú pamäť - pre laikov jednoduché a hlavne bezpečné rozšírenie. Prvý popisovaný modul - je k dispozícii aj jeho schéma, druhý viem popísať už len zo spomienok pamätníkov - schému zobral čas ...


ATARI 1064 modul RAM - výrobca spoločnosť ATARI:

 


Schéma prídavného modulu ATARI 1064:

Modul ATARI 1064

_________________

Druhým popisovaným rozširujúcim pamäťovým modulom je MicroRam od spoločnosti MPP - Microbits Peripheral Products:

 

 

Ako som už spomínal, firma MPP sa problému chopila ako prvá a dodala na trh externý modul 64kB RAM pre ATARI 600XL. A kto je prvý na trhu aj diktuje cenu - vtedy to bolo celých 149.99 USD. Pokiaľ nebola k dispozícii v tejto oblasti aj konkurencia tak ani neznižovali cenu. O firme MPP sa ešte zmienim, pretože jej produkty sa u ATARI objavovali pravidelne. Uvádzané rozmery boli - v palcoch 1" x 3.5" x 7" (pre neznalých - násobte x 2.54 a máte to v cm), čiže až taký drobček to nebol. Modul bol v plaste zvarený - nebolo to určené na rozoberanie - proste firma si chránila svoje know-how a obsah modulu nebol určený očiam obyčajného smrteľníka.


Chápem prečo sa vtedy dodával počítač s pamäťou 16kB - proste vtedy ešte boli pamäťové čipy hodne drahé a tak pri kúpe počítača sa ľudia proste rozhodovali aj podľa ceny. Aj ZX-Spectrum sa v tej dobe štandartne predávalo hlavne vo verzii zo 16kB RAM. Že to robilo problémy pri používaní počítačov sa majitelia dozvedeli následne až pri vlastnom používaní ...

________________________________________________________

Súvisiaci článok - vlastný popis počítača ATARI 600XL:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL.aspx

Rozšírenie RAM na 64kB priamo v počítači:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL-rozsirenie-RAM-na-64kB-Extended-RAM-64kB-for-ATARI-600XL.aspx

____________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

02_2013 Blog, Notes.

By Administrator at februára 01, 2013 12:47
Filed Under: Blog

02-03.02.2012

Tak je tu  zase február, len dúfam že nie ten víťazný ...

_____________

Honza má zlomenú ruku, prajem mu všetko dobré a začíname sa pripravovať na nový ročník Foreveru - už štrnásty. Letí to. Pre mňa to bude štvrtý ročník na ktorý sa chystám. Je to v našich končinách jediná a naozaj poriadne veľká párty na 8-bity, tak si to užite.

____________________________________________________________

Začal som zháňať súčiastky na stavbu Centronics interface pre paralelný port na ATARI. Pretože som zohnal procesor 8035, 74LS373 a Eprom 2764 tak to bude na troch integrovaných obvodoch - tá Eprom je zbytočne veľká, ale  mám ich veľa a nemusím ich zháňať. Stačila by 2732, alebo najlepšie obyčajná 2716-ka. Veď to zase popíšem a dodám aj schému. Ešte si nájsť na tú stavbu čas ... nič iné mi ale nezostane, pretože tú Epson tlačiareň chcem pripojiť a bez toho interfejsu to nepôjde. Kedysi bolo treba k tomu ATARI 850, ale na pripojenie paralelnej tlačiarne nepotrebujem aj sériové porty. A 850-ka je aj dosť drahá, vyžaduje svoje vlastné napájanie atď. Ako vždy niečo za niečo. Toto je jednoúčelovka, ale vyhovuje na všetky Epson kompatibilné ihličkové tlačiarne.

Celé zapojenie samozrejme vychádza z už uverejnenej schémy v tomto článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Centronics-Interface-ACI-2_3.aspx

________________________________________________________________________________

Rozhodol som sa popis modulu ATARI 1064 presunúť do samostatného článku spolu s popisom modulu od firmy MPP - viacej v odkaze:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1064-Memory-expansion-module-microRAM-modul.aspx

______________________________________________________

05.02.2013

Včera som sa zapojil do fóra na poľských Atari stránkach ohľadne studeného resetu. Za chvíľu  samozrejme - ako inak - sa ozval človek že to nefunguje. Takže mojich už 6 kusov prerobených počítačov na studený reset je vlastne výmysel, zjavne sa nedá presvedčiť  - asi ho chudáka nechám v jeho svete kde nič nie je tak ako by si predstavoval. Ale aj tak som začal vyzvedať v čomže je ten pes zakopaný. Aha - vraj nejde zresetovať cez to založený cartridge SIC ! No koľko ľudí to u  nás má - a ak sa nemýlim existuje aj normálny zabudovaný Reset ktorý to predsa vždy spustí do východzieho stavu - len tak na okraj. Pripadá mi to tak, ako keď mám zastrčený originálny cartridge v počítači a divím sa že neviem z neho vyskočiť inam. (RD5 ho predsa drží a po resete sa cartridge nanovo spustí - musel by som vypnuť predsa prívod RD5 - ale to idem už do zbytočných podrobností.) Tak na to je fakt ťažká odpoveď. Tu by som to videl skutočne na problém medzi stoličkou a počítačom.Tongue out

__________

Ako ďalší článok o ATARI bude rozšírenie ATARI 600XL z pôvodných 16kB RAM na 64kB RAM. tento stroj je trošku zaznávaný, pretože sa veľa ľudí bojí toho, že tá prerábka je zložitá a tak teda radšej chcem niečo iné ... mal som aj ja uverejnené všelijaké prerábky na 64kB RAM ale už som to stiahol, pretože ponúknem veľmi jednoduché riešenie - 2x 4464 - t.j. 2x 64k x4bity = 64kB. Žiadne škrabanie plošného spoja, jeden obvod sa vyberie z pätičky - už ho nebude treba, zapojí sa tam na jeho miesto jedna prepojka, staré obvody 2ks - 4416 sa vymenia za 2ks nových pamätí 4464, dva vyhnuté piny na multiplexoroch 74LS158 a dva cca 7cm dlhé drátky na prepojenie. Hotovo !

Zase k tomu bude aj foto je to fakt veľmi jednoduché, celé mi to trvalo 10 minút a to som ešte robil fotodokumentáciu.

Ak si ešte viete zohnať ATARI 600XL, neváhajte !

_____________________________________________________________

06.02.2012

ATARI PUNK CONSOLE - no comment:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-PUNK-CONSOLE.aspx
_____________________________________________________________

06.02.2013

Dnes stručne o histórii firmy MPP a o pár jej produktoch pre počítače ATARI:

http://blog.3b2.sk/igi/post/THE-MICROBITS-STORY-interface-MM1150-Supra-Microprint.aspx

_____________________________________________________________

08.02.2013

Dnes ráno pridaný článok o rozšírení ATARI 600XL z 16kB RAM na 64kB RAM:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL-rozsirenie-RAM-na-64kB-Extended-RAM-64kB-for-ATARI-600XL.aspx

_____________________________________________________________

14.02.2013

Trošku som "prekopal" články pre 3xOSin1Eprom - t..j 3xOS pre ATARI XF551, pretože ako som už dávnejšie písal dal som tam OS BW, OS originál XF a OS Hyper XF a OS od BW nefungoval a tak mi nezostalo nič iné len urobiť verziu 2xOS, pretože Hyper XF a pôvodný OS fungujú bez problémov. Aj majster tesár sa utne a mne sa to podarilo práve pri tomto článku - síce som tam na to hneď upozornil a popísal čo a ako a teda aj som popísla riešenie ako to používať aj tak, ale nejako som s tým stále vnútorne nebol spokojný. Tak som dnes upravil tie články tak, aby skutočne bolo jasné že bohužiaľ 3xOS je zatiaľ len vec teoretická - niet tam proste čo osadiť na 3xOS a pre istotu som aj stiahol súbor ktorý tie 3xOS obsahoval. No ale 2xOS ide a tak teda síce menej OS, ale zato funkčných. Kto sa tomu venuje nech hľadá 3xOSin1Eprom a tie články na neho "vyskočia". Uznávam že to je už staršia vec, bolo to tam už dávno napísané čo a ako aj tie úpravy a že to v tej verzii 3xOS beží funkčne len v 2xOS - ale proste až teraz som to doriešil k svojej plnej spokojnosti. Len som chcel aby to bolo prehľadnejšie a zrozumiteľnejšie prečo som znížil počet OS pre XF551.

Výhodou je že potom OS Hyper XF rozpozná novo založenú disketu a vždy správne rozpozná jej hustotu. A ako zabudovať ten spínač je aj s fotografiami tak isto v tom článku. Už sa k tomu nebudem vracať, takže k tejto téme je to naozaj všetko. Howgh !

__________

Ako som náhodou zistil - máme na Slovensku ATARI s.r.o. Konkurencia ? Asi nie, podnikanie je v inej oblasti, ale majú tam aj predaj elektroniky - no, veď uvidíme ...

Ešte pridám jednu vec, aj tu v Bratislave na Fedinovej veľmi dlhú dobu fungoval bufet s nazvom ATARI ...

__________

Od Krupkaja som dostal hodne zaujímavú informáciu (doteraz som o tom nevedel) že tvorca SIO protokolu na malom ATARI sa zúčastnil vývoja USB protokolu pre PC. Sakra, teda to sú korene ! Niekedy inokedy o tom skúsim napísať viac, najprv si to chcem pozrieť a naštudovať. Poslal mi odkazy a tak som na to hodne zvedavý. Vždy sa niekde začína a od niečoho sa robí začiatok a tie korene od ATARI sú fakt dobré. Mimochodom, ten chlapík sa volá -  Joe Decuir.

_________

Do článku o rozšírení pamäte na ATARI 800XL na 320kB RAM pridané ešte dva popisy v češtine, tak si tam dúfam nájdete popis čo bude vyhovovať na prestavbu:

ATARI 320kB RAM

______________

Zase spomienka na staré časy:

V ÚAK (Ústav Aplikovanej Kybernetiky) mali počítače SMEP, technologická špička (naša) začiatkom 80-tych rokov. Samozrejme brali sme počítače aj od veľkého brata - nášho dobrodinca - ZSSR. Alebo aj CCCP. Prišli obrovské krabice, všetko sa pootváralo, počítače sa nainštalovali do počítačovej sály - zdvojená podlaha, proste high-tech vtedajšej doby. Pretože ale ešte nebol v budove urobený rozvod elektriny tak ako mal byť tak sa ťahal na 3 poschodie kábel pre napájanie - odhadovaný odber tak cca 2.5kWh na jednu fázu, kábel dimenzovaný kompletne pre 3 počítače - proste to bol dosť hrubý kábel. Tak sa všetko nachystalo, zapol sa počítač a ... a nič - tak 7-8 sekúnd. Potom sa na kábli vytvorili bubliny veľkosti futbalovej lopty, bubliny začali praskať a kábel sa začal správať ako živý had - začal naháňať nebohých vedcov po miestnosti. Po ďalších 10 sekundách konečne vyleteli poistky. Jasné - skrat ako hrom ! Tak sa milý počítač zo zeme kde dnes znamenalo včera otvoril a ajhľa! záhada bola vyriešená. Súdruhovia zo ZSSR zapojili vovnútri prívody pekne priamo na zem. Dokonalý skrat, to sa hneď len tak nevidí. Fajn, zohnal sa iný kábel - ale nie už v ten deň, pretože zážitok na ten deň bol príliš silný aj pre otrlé povahy. Na druhý deň ráno sa zase skúšalo. Vedci sa prikrčili a najodvážnejší zapojil vypínač - sálový počítač sa rozbehol.  Výborne ! Cez pásku (diernu pásku - to bol loader) sa nabootovalo a počítač ožil. Bežal síce len 10 minút a pekne krásne zamrzol. Otvorila sa skriňa a ďalšie prekvapenie od súdruhov. Ventilátory zospodu aj zvrchu hnali vzduch dovnútra - problém bol v tom že ten vzduch už nemal kam unikať. Správne, vzduch mal ísť cez spodné ventilátory dovnútra a cez horné ventilátory mal byť vytlačený von. A tak sa zase prerábalo. Po prehodení ventilátorov to zase bol prevádzkyschopný počítač. Síce každý týždeň sa niekoľko hodín nastavovala bulharská mechanika pevného disku - rozmer UFO zariadenia, inak by to ale nefungovalo.


Po asi 2 mesiacoch sovietsky špičkový počítač povedal "dosť!" a prestal fungovať. Tak sa volal sovietsky špecialista, bolo to v záruke. Síce ho nikto nevolal keď tam bol ten skrat a nevolali ho ani pri tých prehodených ventilátoroch - veď vedci si predsa vedia poradiť pri takých maličkostiach, nie? Špecialista prišiel, na môj nesmierny údiv mal zo sebou len dve veci - ručičkový merací prístroj a maličký šróbovák. Zjavne ale vedel čo ho čaká - na rozdiel od tých okolo. Otvoril skriňu, zapojil merák a meral napätie zdroja - bolo 5V, ale zjavne vedel čo robí, pretože začal znižovať napätie na hodnotu 4.7V a pamäte začali pracovať - a tým aj celý počítač. Opravené ! Boľšája technika!


Pretože to ale bol počítač zo zeme netušených možností  čo chcel aj otestovať technikov tak jeden zo zdrojov bol kaput - proste nešiel. Po otvorení zase jedno prekvapenie - sovieti vtedy nemali rýchle Schottky diódy a tak to riešili poľom germániových diód, kľudne 20x 30 diód zapojených paralelne. A tu niektorá z diód chytila skrat a v tomto poli paralelne zapojených 600 diód sa hľadal ten potentovaný skrat ... niekedy sa to dalo vidieť cez lupu kde chýbal prechod, ale väčšinou nie. Ak to bolo vážnejšie -teda ten skrat, tak sa cesta skratu dala vysledovať podľa vypálenej cestičky na plošnom spoji ...

Bol tam aj SMEP počítač z Banskej Bystrice, tá potvora ale fungovala a nijaký problém ich bratov z ďalekého východu sa ho netýkal a poruchy sa mu zďaleka vyhýbali. V čom délo ?


Vždy si odvtedy spomeniem na ten vtip:

Na Červenom námestí v Moskve za starého režimu kolportér predáva

noviny, ale namiesto textu sú tam prázdne biele strany.

Konečne po hodine sa jeden kupujúci odváži spýtať:

"Prečo sú prázdne strany?"

Odpoveď:"Búkvy (písmená) ne nádo, vsjó jásno !!!

_____________________________________________________________

18.02.2013

Počuli ste už o Raspberry Pi ? A počuli ste o tom že dokáže simulovať floppy mechaniku na ATARI? Ak nie, tak si prečítajte nasledovné:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PI-3e-Raspberry-Pi-3eFloppy.aspx

_____________________________________________________________

20.02.2013

Dnes sa medzi rady ataristov vrátil SH. Stano, aj keď som Ťa už dnes osobne uvítal znova medzi našimi radami, tak Ti aj tu v blogu znova prajem len to najlepšie. Si výborný v softe aj v hardware, takže verím že nezostaneš len u ATARI 800XLF a SIO2PC, ktoré máš odo dnes k dispozícii - na to Ťa poznám príliš dobre. Je to výborná správa pre ataristov a mňa teší že táto osobnosť je tu v Bratislave.  Viem že roky mal naozaj iné starosti, ale ako sa hovorí stará láska nehrdzavie - našťastie pre nás si našiel cestu naspäť  ku koníčku ktorý vie síce zabrať naozaj veľa čas,u ale zase je to zábava. A tom to vlastne je ...

_____________________________________________________________

21.02.2013

Koncepčné návrhy ako mali vyzerať ďalšie počítače od firmy ATARI . Ak by sa zrealizovali - mali sme sa na čo tešiť. Ale cesty života a návrhov sú riadené nevyspytateľnými vedúcimi pracovníkmi a tak aj toto sa zmietlo a išlo to do koša ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-COMPUTER-CONCEPTS.aspx
_____________________________________________________________

22.02.2013

Tak som sa zbavil jediného magnetofónu ATARI XC12 ktorý som vlastnil. Kamarát, nebudeš mi vôbec chýbať, aj keď magneťáky (hlavne kazetové) sú normálne moja záľuba.


Keď sa tak pozerám von oknom na to sneženie - globálne otepľovanie v praxi.

 

Prišla mi periféria od Supra Corporation - MicroPrint - priame pripojenie Centronics tlačiarne do SIO portu. Zvláda automatické prepínanie z textového režimu do grafiky a naopak, toto vie automaticky len málo interfejsov. Originál balenie z roku 1985 ... no veď keď si nájdem čas tak to bude popísané trochu podrobnejšie.
_____________________________________________________________

27.02.2013

Tak z veľkých plánov na odchod v trojici na Forever 2013 som nakoniec zostal sám. No čo, čím dlhšie sa niečo plánuje a chystá tak tým menej to vychádza - vitajte v reálnom živote !

_____________________________________________________________

28.03.2013

Najprv začnem blázincom - teda nie doslovným, ale veľa k tomu nechýbalo - osobný nákup v GME ... Toto sú moje skúsenosti a tak teda možno máte aj iné a silnejšie zážitky, ale nestalo sa mi to po prvýkrát - teda tá rýchlosť obsluhy pri pulte hneď vľavo ako prídete dovnútra. Ak vojdete do obchodu a hneď vľavo pri pulte obsluhuje starší pán - utekajte preč, ušetríte si hóooooooooodne času !  Pri ňom stáli traja optimisti v rade v rade, na druhej strane ich bolo asi 7, tak som si povedal v pohode idem do rady kde sú traja, zjavne som tiež nevyliečiteľný optimista. Chyba lávky ! Za 35 minút nevybavil ani jedného z rady - stále ešte niečo riešil a nekonečne sa vracal k pultu, zase k súčiastkam a nevedel nájsť čo bolo treba (ten z druhej strany mu radil: "Vojdi  tam, teraz doprava, otoč sa ku mne, pozri úplne vľavo hore, potom to máš priamo pred očami"  - atď., na druhej strane tento jeho druhý kolega medzitým stihol vybaviť asi tak desiatich a ešte navigoval tohoto spomaleného predavača. Viem že je tam už vyše pol roka, t.j. už by mal byť mimo "zábehu", ale zjavne má dodnes iné priority ako predaj súčiastok.  No, čo už - ja som nakoniec tiež prešiel do tej druhej rady (kde vybavujú aj objednávky), prešli tam aj tí dvaja čo ešte stáli predomnou a tiež ich stihol vybaviť ten druhý a na druhej strane pri pulte vľavo stále ten istý človek pri pulte a predavač v pohode - na rozdiel od nás. Fajn nakoniec som bol na rade aj ja, vybavil som, odišiel som. Šťastný že som konečne zase na čerstvom vzduchu a teda som si neskontroloval čo som nakúpil.  Sadol som do auta a odišiel. Po príchode na miesto činu asi tak 2km odtiaľ som zistil, že mi zabalili inú vec ako som požadoval ... zase naspäť do auta a reklamovať, v tom nakoniec nebol problém. Podobné číslo na krabičke, každý sa môže pomýliť, len už si to skontrolujem priamo na mieste. Len dúfam že to nebude aj nabudúce. Dôveruj, ale preveruj - a hlavne pozri dovnútra obalu ! Yell

________________

Ale že ten dnešný deň zase nie je až taký blbý dokazuje to, že sa mi po necelom mesiaci čo som interne vyhlásil akciu "1050" podarilo zohnať disketovú jednotku ATARI 1050. Moju pôvodnú ATARI 1050-ku som predal v marci 1993 - aj s počítačom, proste predal som vtedy komplet zostavu, takže teraz skoro na chlp presne ju mám doma zase po 20 rokoch (možno je tam rozdiel 2 týždne čo chýbajú presne do tej dvadsiatky - ale to asi nehrá podstatnú rolu). A vyzerá tá jednotka v celkom dobrom stave. Potrebuje premazať vedenia floppy mechaniky, očistiť kryty - ale to sú drobnosti.  Neviem, síce som už dlhšie váhal čo dám do štvrtého pokračovania o disketovej mechanike ATARI 1050, aj som písal že je mi ľúto že nemám viac fotografií k dispozícii o tejto jednotke - tak teraz sa to zmení. Len si na to vyberiem dlhší oddychový čas, mám teraz iné povinnosti.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: