05_2013 Blog, Notes.

By Administrator at apríla 30, 2013 15:13
Filed Under: Blog

01.05.2013

Máj lásky čas - ako pre koho a kde. Nechám to tým ktorým to patrí a budem sa radšej venovať technike. Čas uteká a mám pocit že nejako zase nestíham podľa môjho interného kalendára.

Dodatok: A to som ešte nevedel čo ma v tomto mesiaci čaká ... a ešte v tento prvý májový deň hneď zrána.

_____________

Obrázok prevzatý z www.atarimuseum.deň


Prvý článok v tomto mesiaci sa bude venovať - ako inak - zase ATARI a bude to o rozmiestnení čipov na základných doskách. Niekto si s tým vie poradiť, niekomu sa ale podrobnejší popis daného problému môže zísť. Našiel som to na nemeckých stránkach o ATARI (http://www.atarimuseum.de/) a získal som aj súhlas na uverejnenie tých obrázkov na mojom blogu - tak idem na to, všetky obrázky v článku sú prevzaté z uvedenej adresy, len popis je prevedený z nemčiny do angličtiny a je opravená chyba v pôvodnom obrázku o ATARI 600XL - neboli tam správne označené RAM čipy:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-cipy-rozmiestnenie-ATARI-distribution-of-chips.aspx

____________________________________________________________________


____________________________________________________________________

Dnes ráno nečakane a náhle zomrel môj dlhoročný najlepší priateľ a kamarát Paľo Buliš.  Bol to o to väčší šok, že som bol práve  na ceste k nemu ...

Paľko, nech sa ti tam hore darí, radšej by som ale bol, keby si bol ešte tu dolu s nami ...

Česť Tvojej pamiatke !

____________________________________________________________


____________________________________________________________________

06.05.2013

Nasleduje popis ako si urobiť prepínač čísla disketovej jednotky pre typ ATARI 1050 a pre ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-drive-unit-identification-switcher.aspx

Zobrazenie na prednom paneli pomocou displeja bude v ďalšom pokračovaní.

____________________________________________________________

07.05.2013

Kopíroval som nejaké diskety na malom ATARI (cez ATARI 1050 a SIO2SD) a prekladal som ich do atr súborov. Bez problémov som stiahol veci z diskiet staré 21 - 22 rokov. Je zaujímavé, že diskety 5.25" držia na sebe obsah omnoho lepšie ako diskety 3.5". Fakt je ten, že tá hustota je nižšia a tak teda potom aj tá čitateľnosť po rokoch je bezproblémová, chvalabohu. Teraz som kopíroval originálku XE DOSu, má 25 rokov (rok výroby 1988 je priamo vytlačený na diskete) -  fičalo to ako hodinky. Nie všetko staré je zlé. Ostatne, na túto tému som už pred časom písal (je to v tom mesiaci):

http://blog.3b2.sk/igi/post/07_2010-Blog-Notes.aspx
____________________________________________________________

08.05.2013

Dnes som časť dňa strávil príjemným rozhovorom s kolegom ataristom M.Č. - nevideli sme sa 20 rokov čo je celkom slušná doba aby bolo o čom rozprávať. Už sme v kontakte a tak dúfam že na nejakom atari session sa zídeme a zase podebatíme.

____________________________________________________________

09.05.2013

Sypem si popol na hlavu, v zapojení SIO2PC v schéme som mal jeden elektrolyt zakreslený naopak ... sorry, sorry a ešte raz sorry. Už som to opravil, prišiel som na to keď som potreboval súrne postaviť jedno SIO2PC a pri zapájaní na  univerzálke som si všimol že som to blbo nakreslil. Kto to staval asi to už vie, kto to ešte len bude stavať - schéma je opravená, je to tam v už poriadku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PC.aspx

______________

Digitálne zobrazenie čísla nastavenia D1 až D4 pre disketovú jednotku ATARI 1050, pre "chudého ataristu" je aj schéma ktoré robí to isté, ale zobrazenie je pomocou 4x LED diód, pre čo sa rozhodnete je na vašom posúdení:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Cislo-disketovej-jednotky-ATARI-1050-number-of-drive-unit.aspx

____________________________________________________________

10.05.2013

Nasleduje digitálne zobrazenie nastavenia D1 až D4 pre disketovú jednotku ATARI XF551, tak isto zase je priložené aj  zapojenie zobrazenia pre "chudého ataristu" pomocou štvorice LED diód:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Cislo-disketovej-jednotky-ATARI-XF-551-number-of-drive-unit.aspx
____________________________________________________________

13.05.2013

Oprava v schéme rozšírenia Happy WARP, schéma je uverejnená v článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050-3_4.aspx

_____________________________________________________________________

14.05.2013

Včera sa objavila v správach zaujímavá informácia:

OSN odporúča: Mali by sme jesť viac hmyzu

Prečo nie ? Hlavne ak odporúčatelia z OSN nám osobne predvedú ako im to "papanie" bude chutnať, najlepšie pred televíznymi kamerami a z plnými porciami v tanieroch ...

(Už na vojne nás učili, že najlepší je vždy osobný príklad.)

___________

Nadpis v TOPkách:


Ďalšie šokujúce výsledky kontroly obchodov: V potravinách zdochnutý hmyz a iné chuťovky!

No bóže, veď to je už asi realizácia odporúčania OSN v praxi !

___________

Tí, ktorí majú radi staré počítače - otvorila sa nová stránka na danú tému, pretože je to ale ešte dosť nová záležitosť odkazov a tém tam zatiaľ veľa nie je, rozsah podľa rozdelenia časom ale môže byť úctyhodný:

http://www.oldcomp.cz/

_____________________________________________________________________

15.05.2013

Chcete meniť číslo disketovej jednotky ATARI 1050 za chodu ? Tak potom si musíte vyviesť von ešte jedno tlačítko - Reset. Ako na to - je obsahom nasledovného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Reset-FD-ATARI-1050.aspx
_____________________________________________________________________

17.05.2013

Programátor na EPROMky, síce behá len pod DOSom, ale stále to bohate stačí na staré počítače ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Programator-Eprom-Eprom-programmer.aspx

_____________________________________________________________________

21.05.2013

Jednoduchý generátor 50Hz, 100Hz, po výmene x-talu je k dispozícii 60Hz a 120Hz. Záverom článku je popísaný aj generátor 1Hz. Kto teda potrebuje presnú frekvenciu riadenú x-talom čítajte celý článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-50Hz-100Hz-60Hz-120Hz-clock-generator-1Hz-clock-generator.aspx

____________

Dnes som robil jeden notebook a takáto krásna hláška pri aktualizácii Adobe Readeru mi prácu "zaklincovala" - urobil som z toho printscreen, proste paráda - s tým sa musím podeliť:

Tak zbehlo to, alebo nie ? (Zbehlo...)

__________________________________________________

30.05.2013

Tak zase raz chčije a chčije - povedané ústami klasika. Leto ako vyšité, dôsledok globálneho otepľovania v praxi cítime sami na vlastnej koži - je celkom zima na toto ročné obdobie - ale aspoň je čas na niečo iného. Francúzi - teda ich meteorologický kanál Meteo momentálne tvrdí, že
bude najchladnejšie leto  od roku 1816 - asi sa potom máme na čo tešiť ...
Na druhú stranu, keby bolo pekne tak nesedím doma a nepíšem tieto riadky ... Smile.
_________
Nasadil som páky do boja o získanie druhej disketovej jednotky ATARI XF551. Ak by to vyšlo, tak sa potom rozhýbem a urobím kompletnú  fotodokumentáciu ako mechaniku tejto jednotky prerobiť na obojstrannú, povolenie zápisu aj keď je disketa write protect, reset jednotky,  digitálne zobrazenie čísla nastavenej disketovej jednotky a nakoniec zabudovanie 2 operačných systémov - pôvodný a od S.Dorndorfa, pekne by som to "tresol" do jedného uceleného článku. Už som to síce dávnejšie písal že tú XF-ku čo mám doma som takto prerobil, ale priznám sa, že rozoberať ju kompletne iba kvôli foteniu sa mi nejako extra nechcelo. Takto by som urobil zadosť ucelenému  návodu na prerábku a nemusel by som sa hrabať v už hotovej jednotke. Takže teraz už len čakám či tá XF-ka príde - a je možné že to nejaký týždeň ešte potrvá. Je to zo zahraničia, tak budem trpezlivý, iné mi aj tak nezostáva. A možno som situáciu príliš predbehol a nič z toho nebude, ale aj to je život, nie ?
__________

Nakoniec je tu aj článok o o inštalácii Reset tlačítka do disketovej jednotky ATARI XF 551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/RESET-FD-XF551.aspx

__________
Pred pár dňami som písal o novom serveri na:

http://www.oldcomp.cz/

A začína to tam ožívať a už pár vecí sa tam objavilo - takže zachovajte serveru priazeň a teda tým aj sami sebe dobrý zdroj dostupných informácií pre naše malé mašinky.
__________
Na poľských stránkach atari.area.forum odporúčajú pokazeý vypínač na 130XE vystriekať olejom WD40, žeby tam nikto nepočul o spreji na korodovaný kontakt ? Kontox, alebo niečo iného - no zjavne iný kraj, iný mrav. Nakoniec bez nejakých väčších problémov to ide nahradiť aj páčkovým switchom,takže počítač sa dá udržať v chode aj za cenu mierneho zásahu na základnej doske.
Ale nech len nekritizujem, je tam vážna debata o výrobe modulu pre 4MB RAM na ATARI, už som to síce nedávno  spomínal, ale toto ma dostalo, čo s tým? Zase na nejaké 4MB demo ? Rád si počkám na reálne použitie - sám si neviem predstaviť čo do tej RAM narvať aby to ešte dávalo zmysel.
__________
Na atari.age.com je pár (4) atr súborov, každý má veľkosť 16MByte, kde je spolu narvaných cca 3000 hier, takže navštívte tento link:

(http://atariage.com/forums/topic/187482-4-atari-16mb-hard-disk-images-completed/)

sú tam 4 atr súbory + súbor, ktorý má v sebe popis všetkých hier. Pekný download ! A nezavarte joystick !

_____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI čipy - rozmiestnenie. ATARI distribution of chips.

By Administrator at apríla 30, 2013 15:13
Filed Under: Atari

Rozmiestnenie čipov (integrovaných obvodov) v počítači je pre veľa ataristov dodnes záhadou. Pomôžeme si nákresmi čo kde v našich počítačoch je rozmiestnené a hlavne kde to hľadať a aj nájsť. Schéma je ale jedna vec, nie každý je ale tak zdatný "borec" aby si s tým poradil a niekedy je dobré mať podklady, ktoré nás navedú správnym smerom.

 

Ak máte náhodou inú verziu základnej dosky, jednoducho bolo tých "version" dosť a tak môžu byť aj zmeny v rozmiestnení čipov, preto - nebite ma ...  Zase raz platí kontrolovať, kontrolovať a ešte raz kontrolovať.

 

Materiál na tento článok som si pripravoval dosť dlho, lebo sa mi nejako nedarilo skontaktovať sa zo správcom webu odkiaľ tie obrázky boli (posielal som to na blbú adresu, odpoveď žiadna, ani hláška o tom že by to nedorazilo, proste klasický problém medzi stoličkou a počítačom Tongue out). Nakoniec sa mi podarilo obrátiť sa na správnu adresu a tak teda konečne môžem tento článok "pustiť do sveta".

 

Všetky v článku uverejnené obrázky pôvodne pochádzajú z:

http://www.atarimuseum.de/

Obrázky sú upravené (popis prevedený z nemčiny do angličtiny) a pozmenené (zmena je v obrázku rozloženia a označenia čipov na ATARI 600XL, bola tam chyba a tak teda som ju opravil). 


Článok je zverejnený s láskavým súhlasom správcu webu www.atarimuseum.de  - je ním pán Michael Vogt, za čo sa mu chcem aj touto cestou poďakovať.

_______________________________________________________________________________

Computer ATARI 400:


Vec ktorá je v tejto rade úžasná - 4 joystickové porty. Je vidieť, že pre RAM je k dispozícii len 1 slot. Najúžasnejšie sú ale rozmery tejto rady - povinné odtienenie v tej dobe zvyšovalo rozmery a hmotnosť  neuveriteľlným spôsobom. K tomu si pridajte liatinové odliatky pre jednotlivé sloty a pre cartridge a máte solídny kus "nábytku". Klávesnica pritom je len fóliová, robilo sa z ňou predsa len o poznanie horšie - vlastne aj tak bol tento počítač zameraný hlavne na hranie - ale 16kB RAM je sakramentsky málo ...


_______________________________________________________________________________

Computer ATARI 800:

Samozrejme tie 4 joy porty má aj 800-ková rada, a hlavne sú k dispozícii ďalšie 3 sloty pre RAM. Zmenou je tu "poriadna" klávesnica na rozdiel od 400-ky.


________________________________________________________________________________

Computer ATARI 600XL:

 

 

 

Tu je už vidieť iná filozofia návrhu základnej dosky, tá sa potom držala v celej XL rade. Zdá sa, že v niektorých modeloch sú navzájom prehodené čipy ANTIC a GTIA, teda boli drobné zmeny v návrhu základnej dosky. Preto si aj Vy dôkladne skontrolujte kde máte umiestnené tieto čipy, aby ste sa potom nedivili čo je s vaším počítačom ak by ste potrebovali niektorý čip na základnej doske meniť. Kontrola a zase len kontrola - to je najspoľahlivejší liek proti nežiadúcim prekvapeniam.

 

________________________________________________________________________________

Computer ATARI 800XL:

 

 

Mierny posun doprava a vľavo je miesto pre RAM pamäte. Slušná klávesnica, možnosť rozšírenia RAM - to sa síce preberá na inom mieste, ale vcelku bez problémov sa dá ísť na 320kB (dnes aj vyššie, ja zase nevidím zmysel na tomto stroji s tou RAMkou ísť ešte vyššie.) Existuje aj verzia ATARI 800XLF (má na základnej doske obvod Freddie), jej rozmiestnenie čipov tu na obrázku nemám,  dosku ľahko spoznáte tak že vľavo dole je obvod Freddie a pri ňom je aj x-tal = 14.1875MHz.

__________________________________________________________________________________

Computer ATARI 800XE:

 

Rada XE s rozmiestnením súčiastok poriadne zamiešala, pretože obvod Freddie nahradil hodne obvodov. Nakoniec sa robila doska rovnaká s ATARI 130XE - teda dva druhy, buď na s osadením pamäťovými čipmi 4x 4464 alebo 16x 4164 - pre 800XE sa potom neosadzovala MMU a druhá časť pamäťových čipov, MMU nahrádzala v základnej 64kB verzii iba trojica odporov = 0Ω (teda tu boli vlastne v úlohe jumperov). Zjednodušovalo to výrobu, pretože na výrobu nakoniec stačili v texte už spomínané 2 typy základných dosák.

___________________________________________________________________________________

Computer ATARI 130XE:

 

130-ka sa len drží predchádzajúcej verzie s tým, že má dvojnásobok pamäte a teda pribudol aj obvod pre správu pamäte MMU. Toto je klasika s pamäťami 4164, v novších modeloch nahrádzajú týchto pôvodných 16 čipov už len 4 čipy 4464. Ostatné je spomenuté v predchádzajúcom odstavci o ATARI 800XE.

_________________________________________________________________________________

Computer ATARI XEGS:

 

XEGS je zase úplne iné rozmiestnenie čipov na základnej doske. RAM je osadená pamäťovými čipmi 2x 4464. Je tu aj samostatný prívod pre pripojenie klávesnice.

________________________________________________________________________________

Computer ATARI 1200XL:

 

Toto u nás nie je vidieť, skôr je to pre úplnosť. Počítač sa predával iba v USA a aj to len po krátku dobu. Bohužiaľ ATARI 1200XL som nemal fyzicky v rukách, tak tu sa teda  spolieham len na podklady.

________________________________________________________________________________

Computer ATARI 1400XL:

 

 

_________________________________________________________________________________

Computer ATARI 1450XLD:

 

 

_______________________________________________________________________________

Rate post:

ATARI 1050 - tuning chladiča, tuning cooler.

By Administrator at apríla 29, 2013 00:58
Filed Under: Atari

TUNING - ÚPRAVA CHLADIČA V DISKETOVEJ JEDNOTKE ATARI 1050.


Niektoré základné pomôcky:

Chladiče + teplovodivá pasta

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Rozhodol som sa pre úpravu chladiča disketovej jednotky ATARI 1050, pretože jednotku chcem používať s pôvodným napájacím zdrojom. Ataristi čo ju vlastnia vedia, že jej najväčším problémom a nepriateľom číslo jedna pre prácu je to, že disketová jednotka má tendenciu sa prehrievať, síce až tak asi po hodine, ale nie je to nič príjemné. Tí čo to poznajú to riešia vypínaním napájania vtedy ak s jednotkou nie je potrebné pracovať. Jednoduché, účinné, ale vlastný problém to nerieši. Je to dané tým, akým spôsobom sa vyrábajú potrebné napätia pre napájanie. 


Zdrojová časť disketovej jednotky ATARI 1050:

 

 

Zdroj dodáva striedavých AC/9÷10V/3A, z neho sa priamym usmernením získa 12V až 14V a z neho sa potom cez stabilizátor 5V vyrába potrebných 5V. Účinnosť je nízka, 7V x pretekajúci prúd sa niekde musí stratiť - vo forme tepla - ide to proste na ten hliníkový chladič vovnútri disketovky. Ešte treba spomenúť druhé potrebné napätie - 12V, to sa vyrába zo striedavých 9÷10V násobičom napätia. Tu máme nakoniec jednosmerných 24V a z toho sa zase 12V stabilizátorom vytvára napätie pre napájanie motora disketovej mechaniky. A zase približne polovica napätia x potrebný prúd pre motorček sa musí niekde zase stratiť a zase je to vo forme tepla na chladiči. A ten teda má čo robiť aby to uchladil ! Odmeral som teplotu na chladiči 45.2°C v kľude bez založenej diskety, asi po 30 minútach po zapnutí. Celkom vysoká teplota naprázdno, meral som prípravkom na meranie teploty čo som si postavil pred pár dňami. Veci som zakúpil v KB-Shope tu v Petržalke.

Nakoniec som pridal na základný hliníkový plech celkove 7 ks dodatočných chladičov, ich cena neprestúpila dohromady 4.- €.


P.S: všetky merania teplôt prebiehali v miestnosti pri teplote 25°C ± 1°, jednotka ATARI 1050 bola normálne zakrytovaná, t.j. štandartné prevádzkové podmienky.

 

Potreboval som zistiť nakoľko sa pôvodný chladič skutočne zohreje pri intenzívnej práci, a teda urobil som ten test v záťaži:


Test bežal 10x:

Založená jedna disketa, na nej plných 90kB software a cez sektorový kopírák sa to najprv skopíruje do RAM pamäte, potom naformátuje disketu a uloží na ňu obsah z pamäte RAM, potom sa zopakuje. Pekne sa to stále dokola prepisuje, je to plná záťaž, motorčeky stále bežia = najvyšší odber zo zdroja. Celá akcia trvá dobre cez 20 minút.


Takto vyzerá pôvodný chladič v jednotke ATARI 1050:


 

Na konci testu teplota chladiča stúpla na 61.5°C, čo je už naozaj veľa. Po skončení práce s disketou teplota len veľmi pozvoľna klesla na 55.8°C po 15 minútach. Tak takáto teplota vovnútri disketovej jednotky neprospieva celému zariadeniu v žiadnom prípade a týka sa to aj životnosti súčiastok v takto zohriatom priestore.


Na zlepšenie stavu existuje pár možnosti:

_________

Prvá možnosť - použijete spínaný zdroj 12V/3A, odstránite pôvodný stabilizátor LM7812 a na jeho výstup pripojíte priamo +12V. 5V vetva sa napája ďalším spínaným zdrojom, ktorý tých 5V vyrába priamo z 12V zdroja. Tak isto sa odpojí stabilizátor 5V LM7805 a na jeho pôvodný výstup pripojíte +5V. Výhodou je že rapídne poklesne teplota v disketovej jednotke. Najúčinnejšie, ale jednotka potom beží len s novým zdrojom.

(Upozornenie - toto sa v ďalšom popise už nerieši.)

_________

Druhá možnosť  - použiť pôvodný zdroj a namiesto lineárnych stabilizátorov použiť na ich mieste spínané 3 vývodové hotové zdroje - toto je fakt elegantné riešenie, 5V spínaný zdroj potom beží z cca 12V, ktoré sú na vstupe pôvodného obvodu LM7805. Spínaný zdroj 12V potom beží z cca 24V, ktoré sú na vstupe pôvodného obvodu 7812. Výhodou je použitie pôvodného napájacieho zdroja. Účinnosť je tak isto vysoká, chladič nehreje, pretože je na ňom len tranzistor Q6. (To platí aj pri prvej možnosti.)

(Upozornenie - toto sa v ďalšom popise už nerieši.)

_________

Tretia možnosť - túto možnosť som  použil aj ja - na pôvodný chladič som pridal ďalšie krídelká, takže sa zväčšila plocha na odvádzanie tepla približne dvojnásobne  a teda ide dolu aj teplota celej jednotky - a na napájaní sa nič nemení.  Samozrejme som zase zmeral výslednú teplotu takto upravenej disketovej jednotky. Zrazilo to výslednú teplotu asi o 11°-12°, čo je už celkom dosť.

_____________________________________________________________

Na pomocné chladiče som použil elektricky vodivú pastu, prosím túto pastu nepoužite na výkonový tranzistor Q6 - tam by to narobilo problémy - tam treba bielu nevodivú pastu !


Dá sa povedať že som fakticky zdvojnásobil plochu chladiča a na výslednej teplote je to poznať. Hliníkový plech chladiča som najprv samozrejme vybral, treba pritom odšróbovať Q6, stabilizátory 7805 a 7812, potom už chladič držia len 2 masívne šróby priskrutkované na základnú dosku. U Q6 dajte pozor, je tam pod ním nevodivá sľudová podložka - nestratiť ! Treba ju odložiť a pri spätnom namontovaní ju treba zase vložiť na pôvodné miesto.



Urobené miesto pre konektor J15 medzi rebrami chladiča.



Nakoniec prišlo aj na inštaláciu odloženého chladiča z PC, nech Vás ten nápis na chladiči "ASUS" nevyvedie z miery ... tu sa mi proste rozmermi na zadnú stenu pôvodného chladiča hodil tento kus chladiča z čipsetu na jednotku.



Tu je pekne vidieť tranzistor Q6 a sľudovú podložku čo je pod ním. Premerajte si odpojenom chladiči aký zvod má kolektor Q6 voči zemi, na mojom digi meráku sa to po chvíľke ustálilo na 7.8kΩ, s týmto javom počítajte aj keď dáte tranzistor naspäť a dáte pod neho sľudovú podložku - je to proste tak, nerobí to silikónová pasta - je to v poriadku.  Možno iný merák ukáže inú hodnotu, ale premerajte si to !



Takto to celé vyzerá po prerábke - tuning chladiča je hotový. V hornej časti som už zvnútrajška na pôvodný chladič nič nepridával, pretože po celej dĺžke tam ide v rade za sebou postupne 5 konektorov, aby neboli problémy.



Osadil som mechaniku a zapojil som naspäť všetky konektory.



Ešte jeden pohľad na už zapojený konektor J15, bez problémov sa dá založiť a aj vytiahnuť - nakoniec to bolo aj cieľom. Pri konektore je použitý kratší šrób, aby matička nezasahovala nad konektor - sťažilo by to v budúcnosti jeho vytiahnutie. Všetky šróby používajú pérové podložky na dokonalé utiahnutie nových chladičov smerom k pôvodnému hliníkovému chladiču.



Dtto, troška iný uhol pohľadu.



Výsledok tuningu chladiča:


Teplota nepresiahne ani po polhodine intenzívnej práce (30 minút to najprv bolo zapnuté len tak na "blind", aby sa ustálili pomery - vtedy sa teplota ustálila na cca 39.4°C) nedosiahne na 50°C. Takže je to chladnejšie minimálne o 12°C a viac, jednotka beží v kuse v pohode trebárs aj 4 hodiny a jav s prehrievaním (vlastne zamrznutím celej jednotky) zmizol, takže tá robota za to stála.

 

A aby som nezabudol, vytuningovaný je aj zdroj - sú v ňom navŕtané pomocné diery na chladenie, ani trafo odvtedy v podstate nejako nehreje, ono totiž aj prehrievanie napájacieho zdroja bol dosť často problém (potom zareaguje termopoistka a zdroj odpojí - natrvalo...). Proste dobré chladenie = bezproblémová práca, toto ale platí nielen pre ATARI.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava ATARI 1050, repair ATARI 1050.

By Administrator at apríla 23, 2013 00:40
Filed Under: Atari

Zakúpil som si ďalšiu disketovú jednotku ATARI 1050. Fajn, potešil som sa, chcel som si tú jednotku zohnať a teda keď sa mi to podarilo tak som bol rád. Prišla, otvoril som krabicu zapol, čítanie paráda, ale chyba lávky - pri zápise ani nepípla. Proste krokový motorček hlavu pekne odkrokoval pri formátovaní, ale zápis ani ťuk - ERROR 144. Vystavenie na nulovú stopu zbiehalo bezchybne, tam problém nebol. Prívody k hlavičke a vlastná zapisovacia cievka v poriadku - takže bolo jasné že sa nedostávajú zapisovacie údaje do hlavičky. A že je tam toho v schéme požehnane, práve v tejto časti schémy ...


Takže bola potrebná oprava, čo ma síce nepotešilo, ale čo už s tým. Po toľkých rokoch to má nárok.

 

Jedna vec je to opraviť a druhá vec ešte potom zlepšiť funkčnosť jednotky - napríklad tuningom chladiča. Menšia teplota = väčšia prevádzková spoľahlivosť. Ale o tom tuningu zase niekedy inokedy, dnes budem riešiť opravu disketovej jednotky - aby bola v poriadku.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Nastúpila príprava na opravu. Teda dal som si s tým načas, pretože prišiel Forever, potom som mal rozbehnuté iné akcie, robil som cartridge na RS232 atď, atď. Potom zase už prišlo poradie na Atariádu a tak som si povedal že sa nebudem siliť do termínu a opravu odložím na termín po Atariáde. A dobre som urobil, nič mi neušlo.

 

Zatiaľ som si podrobne naštudoval schému a podklady čo mám k ATARI 1050-ke, aj sa to zišlo. Vytypoval som si čipy ktoré by mohli robiť problém (integrovaný obvod CA3086 sa už síce nedá zohnať, ale nie je problém ho nahradiť zapojením 5x tranzistor BC507, pozri datasheet CA3086) a objednal som si v predstihu  GME základné čipy ako 74LS02, 74LS06, 74LS74, 74LS123 a tak isto aj výstupný tranzistor 2N4403 z ktorého ide zápis do hlavy FD mechaniky.

 

Tie drobnosti ma vyšli tuším na 3.- € (pätičky na čipy mám), takže čo sa týka súčiastok to naozaj nebola drahá oprava. Radšej som si zohnal všetko čo som mohol potrebovať dopredu, pretože neznášam ak stojím kvôli tomu že mi nejaký čip na skúšku práve chýba - to potom nie je robota, ale beh na dlhé trate. Takže radšej čakám až všetko potrebné mám k dispozícii a potom sa robí.


Ak by som sa bol držal toho čo tvrdí Atari 1050 disk drive field manual, tak by som mal najprv meniť obvod 74LS02 alebo je zlý priamo radič WD7493. Našťastie aj príručky sa občas môžu mýliť Laughing, obvod 74LS02 aj radič WD2793 sú v poriadku. Podľa manuálu ďalej kontrolovať U15=74LS123, U18=74LS74, U21=CA3086, Q1=2N4403, U17=7406.


____________________________________________________________

Literatúra vhodná na naštudovanie než sa sa pustíte do opravy ATARI 1050, príručky vrelo odporúčam:

 

Kto si chce pozrieť príručku Atari 1050 disk drive field manual, choď na link :

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050.aspx

 

Kto si chce pozrieť  príručku Sam´s Computer Facts ATARI 1050, choď na link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050-3_4.aspx

_____________________________________________________

 

P.S.: použil som tu starý obrázok s ešte pôvodnými kondenzátormi, ale dúfam že to nevadí, len som na obrázku vyznačil o ktoré súčiastky sa pri ich výmene jedná:


Vymenené súčiastky - čip U17 a tranzistor Q1.


Nezdal sa mi priamo koniec určený na zápis, takže som začal poslednými dvomi súčiastkami čo by mohli podľa field manuálu robiť trable. Priamy zápis do hlavy mechaniky ide cez tranzistor Q1 = 2N4403 - stojí 0.04 € a aj cez obvod 7406, teraz je k dostaniu len vo verzii LS (tu to ale nevadí), stojí 0.61 €. No a ešte precízna pätička 14 pin, čo je tiež pár centov, ale tú som mal. Najväčšou "radosťou" bola výmena súčiastok. Ten tranzistor išiel pomerne dobre vybrať, nový som nechal  na dlhších vývodoch, miesta je tam dosť. Nesnažte sa ho nahradiť napríklad tranzistorom BC547, ten má podstatne menší povolený kolektorový prúd (BC547 I=0.1A, 2N4403 I= 0.6A) a asi by fungoval na hranici povoleného kolektorového prúdu. Keď sa dá zohnať pôvodný tranzistor tak nevidím dôvod vymýšľať tam náhradu. Sviňačina bola ale snaha vybrať von pôvodný čip 7406, na doske je označený ako U17. Nemám špeciálnu odsávačku, len digitálnu pájkovačku a ručnú odsávačku. Teplota nastavená na 320°C - držal tam ten pôvodný čip ako blázon, už som sa naozaj obával že zlikvidujem prívody k čipu, tak som to musel silne nahrievať. Nakoniec sa to podvolilo, osadil som pätičku a všetko fičí tak ako má.


Výrez časti zo schémy, aby bolo jasné v ktorej časti schémy sa pohybujem pri oprave:

 

 

A na konci snaženia bol už aspoň dôvod k radosti ...FrownSmileLaughing


 Takto to vyzerá po oprave, obrázok je pootočený o 90°:


                                                                                U17=74LS06

                                         tranzistor Q1=2N4403          čip U17 je už v pätičke

 


Vyzerá to tak, že pôvodný majiteľ nastrčil prívody z dosky ku hlavičke naopak a spôsobil skrat - a tým aj nevyhnutný koniec spomínaných súčiastok, inak sa to nemohlo stať. To naozaj dokáže urobiť iba neskutočný amatér. Bývalého majiteľa poznám - predal mi ju ako funkčnú. Z mne známych dôvodov jeho meno neuvádzam. Proste ak má niekto obidve ruky ľavé a ešte aj zatají skutkový stav - vychádza to len na jednu možnú osobu. Sám som sa tu podučil, niektorým nepoctivým a vychcaným gaunerom je lepšie sa v budúcnosti na hony vyhýbať. Už našťastie aktívne medzi nami nefiguruje.


Jedna vec je to zariadenie odložiť do poličky (niekto to zbiera aj v nefunkčnom stave, ja ale nie) a iná vec je tú jednotku ešte spokojne používať - teraz sa to už dá. Ešte bude nasledovať tuning chladiča, pretože ATARI 1050-ku chcem používať s pôvodným zdrojom, ale tá prevádzková teplota chladiča sa mi zdá pre trvalú robotu príliš vysoká a tak s tým hodlám v najbližšom čase niečo urobiť. Dobre si pozrite pôvodný chladiaci hliníkový plech - je tam dosť miesta na pridanie ďalších chladičov priamo na neho a tak teda poriadne zlepšiť chladenie celej jednotky - len treba počítať s rozmiestnením konektorov a aj miestom pre kondenzátory - proste aby sa to navzájom nepobilo ...

 

Ale ako som už povedal - o tom zase niekedy inokedy v inom článku.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Toolbox: Parallel Bus Revealed.

By Administrator at apríla 21, 2013 08:45
Filed Under: Atari

Tento materiál pochádza z časopisu ANTIC a nie každý má možnosť sa k týmto veciam dostať  tak zase niečo na tému software a a hardware. Články boli uverejnené v nasledovných číslach:

 

Antic Vol. 3 No. 9 - January 1985

Antic Vol. 3 No. 10 - February 1985

Antic Vol. 3 No. 11 - March 1985

Antic Vol. 3 No. 12 - April 1985


____________________________________________________________

1

THE PARALLEL BUS REVEALED

100,000 bytes per-second

Part one of a four-part series

by EARL RICE

Until now, the Parallel Bus Interface has been one of the big mysteries of Atari XL computers.  This important Antic series-by one of Atari's former top technical executives-will at last provide all the information necessary for tapping the power of this 100,000 byte per second connection.

If you own an Atari 600XL or 800XL, you've probably noticed a little plastic cover on the back.  Above that cover are the Words "PARALLEL BUS." Until now, this port has only been used for memory expansion cartridges.
   Then last June at the Consumer Electronics Show, the Atari company finally released full specifications for the Parallel Bus Interface (PBI).  This series of articles is based on that information.
   In the next few issues of Antic, we'll explain how the parallel bus works and how you can use it with your own projects.

IMPORTANCE OF THE PBI
The parallel bus interface runs at the same speed as the 6502 microprocessor-and it can transfer information more than 40 times faster than the serial connector.
   The serial connector can transfer no more than 2400 bytes per second.  The parallel bus can easily transfer 100,000 bytes or more per second, depending on software execution speed.  This speed allows you to design controllers for hard disks and other high-speed devices.

WHAT THE PBI IS
Basically, the parallel bus connector is an extension of the 6502 data, address, and control signals.  These signals aren't buffered, and can drive only a very limited electrical load.  Unmodified, there isn't very much you can do with the PBI.  When used with appropriate software and hardware, however, the PBI becomes an extremely powerful extension of your computer.
   Fortunately, the PBI's design is easy to understand.  Additionally, most of the software you'll need is already in the Operating System.  This code, called the Generic Parallel Device Handler, resides at location 58511 ($E48F), just waiting to talk to your high-speed devices.  All you have to do is write the low-level hardware driver software and combine it with your hardware.
   But first you need to see how the PBI works.

Figure 1

   A parallel device (Figure 1) is essentially a circuit board containing five key elements:

  • A ROM chip containing both the low-level driver software and a Device Handler Table.
  • Any RAM required for on-board buffers.
  • Some address-decoding logic.
  • A hardware-select register.
  • The functional circuitry itself. (Perhaps an I/O device such as a universal asynchronous receiver/ transmitter (UART) to drive a modem, or a parallel interface adapter (PIA) to drive a printer.)

All device registers, ROM, and RAM are mapped into your computer's memory space as shown in the simplified memory map (Figure 2).
   The PBI's ROM space is mapped into the same area as the OS conversion routines from ASCII to Floating Point.  The computer's memory management IC switches out the OS ROM when an external device is selected, and switches back in when it's done.  The catch is that your external device can't use the floating point software in the OS. it also can't use any function of the OS or application software (like BASIC) that uses floating point routines.
   Since most external devices are essentially I/O peripherals, these restrictions should not create many programming problems.
   The first 26 bytes of ROM contain a data table (Figure 3).  This is a handler table which has the same format as the other OS vector tables.  Note that some of the data is optional.  The required data consists of ID bytes used by the Generic Handler to validate the presence of a parallel device, and JUMP vectors to device functions.
   During a coldstart, just before attempting to initialize a cartridge, the OS will poll for parallel devices.  If the ID bytes are correct, the OS will execute the JMP to the INIT routine at 55321 ($D819) through 55323 ($D81B).  This routine must put the address of the Generic Handler (58511, or $E48F) into the OS handler table (HATABS) along with the device name (T:, for example).
   That done, your routine sets its select bit in the Device Mask, performs any device-specific initializations and ends with an RTS instruction.
   That's really all it takes to let the OS "talk" to your device.  Of course, there are the low-level device drivers to consider, but we'll examine them in a later article.  For now, remember that the OS simply needs to know that your device exists (have its bit set in the Device Mask) and to have the Generic Handler's address in HATABS (Figure 4).
   The OS can handle up to eight devices on the PBI.  The OS selects a device by setting the appropriate bit in the Hardware Select register, located at 53759 ($DIFF).  BIT 0 selects DEVICE 0, BIT 1 selects DEVICE 1, and so on.
   Just like the other registers in the corn this one has a shadow location.  The computer uses shadow registers to update the values in its hardware registers.  These values are updated 30 times per second.  The Hardware Select register's shadow location is at 583 ($0247).

Figure 2

Figure 3

Figure 4

SELECTING DEVICES
Before selecting a device, the OS looks at the Device Mask (location 583, $0247) to see if such a device really exists.  Recall that this was the bit set by the initialization routine.
   Parameters are passed between the OS and the device using the A, X and Y registers plus the Page Zero I/O Control Block (IOCB).
   The carry flag tells the OS whether or not the device performed its requested function.  The device sets the flag when it has performed its function.  Otherwise, the carry flag is left RESET (0).
   The A register passes a data byte, the X register contains the index to the originating device's IOCB, and the Y register contains a Device Status byte.  This is the same as any other Central I/O (CIO) operation.
   By the way, this is a good place to mention that Atari's Technical Reference Notes (CO16555 Rev. A) are worth their weight in system errors.  The basic operation of CIO, IOCB'S, Device Status codes and the like are all presented concisely.  If you are serious about writing professional-level software or designing any kind of hardware for the Atari computer, this manual is a must.  As we go along, I'll briefly explain the concepts you need for these articles, but these explanations are not offered as a substitute for the Tech Reference Notes.

SUMMING UP
So far we've learned: The OS contains a Generic Handler for parallel devices.  It selects one of up to eight devices through a hardware register and keeps track of it through a shadow register.  The parallel device has a ROM containing low-level driver vectors (and, perhaps, the drivers themselves) and an INIT routine.  During coldstart, the OS will run the INIT routine and the device will declare its existence by writing its bit into the Device Mask and putting its name, along with the Generic Handler's address into HATABS.  In operation, the device and the OS communicate through the 6502's A, X, and Y registers plus the Page Zero IOCB.  The parallel device cannot use OS Floating Point routines because the device's ROM is mapped into those same locations.
   Not too hard, huh?  Next month we'll look at hardware requirements, and after that, we'll work up an example and look at interrupts.  In the meantime, try to resist the urge to tear off that little cover.  We'll explain how to do it safely in the next Antic.

Earl Rice held a number of high-level technical positions at Atari, including head of users group support. His last post there was project leader of the projected top-of-the-line 1450XL computer.

________________________________________________________________________________

 

2

the toolbox

PARALLEL BUS REVEALED

100,000 bytes per second
Part II of a four part series
by EARL RICE

For the first time, advanced users of the Atari 800XL and 600XL. learn bow it's possible to connect peripherals to the fast, powerful Parallel Bus Interface.  Part 2 of a 4-part series.

Last month we looked at the general operation of the Parallel Bus Interface (PBI) emphasizing software concepts.  This month, we'll look at the hardware concepts involved in making an external device work via the parallel bus.
  Figure 1 shows the basic requirements for a simple serial I/O function such as an RS-232 board.  The serial I/O device can be an integrated circuit that looks like a set of registers to the computer.  The decode logic selects the device when the assigned PBI addresses are presented on the address bus.
  Beyond that, the computer needs to be able to read and write data to the device and respond to its requests for service.  That's what the Read/ Write and Interrupt Request lines are for.
  When the computer wants to talk to a parallel bus peripheral, it enables the decode logic with a signal called External Enable.  The decode logic decides whether the address on the bus is for the device or for the 2K ROM.
  If it's for the ROM, the decode logic returns a Math Pack Disable signal to the computer so that internal ROM won't contend with the 2K ROM for the data bus.
Serial Interface Block Diagram
  Figure 2 shows the approximate timing of the External Enable (EXTENB) and Math Pack Disable (MPD) signals.
  Figure 3 is a more detailed schematic of the hardware example.  This is still not the complete design, but it serves to illustrate the concepts some more.
  The decode logic does several things:

  • Decodes the $D8XX-$DFXX block to enable the 2K ROM.
  • Decodes the D1XX block for device registers.
  • Decodes the address $XXFF so the computer can select the Device Enable latch at $D1FF. This latch represents the select bit in the Device Select register (DEVSEL).

  In Figure 3, the latch is tied to the data 0 line (for device 0).  But it could be tied to another line to make the device respond to a different ID number-such as bit 3 for device 3. For simplicity, the latch is a write-only bit.  When we expand to a full design, we'll see how to make a readable register.  We would need to do that to make the peripheral available to an interrupt service routine.
  The Device Enable latch must be set to allow the computer to address the 2K ROM or the device registers.  Its output is also gated with the 2K ROM select line to send the MPD signal to the computer.  The Device Enable latch is set by writing a I to $D1FF.  It is reset by writing a 0 to $D1FF.

CPU-External Device Timing

Simplified Serial Interface Schematic

SUMMARY

  The basic concept isn't hard.  The external hardware is enabled by EXTENB.  It must decode the 2K ROM space, device registers, and Device Select register.  When the 2K ROM is selected, it must return a Math Pack Disable signal to the computer.  If the device is interrupt driven, it must supply an interrupt Request(IRQ) to let the computer know it. wants to be serviced.  In that event it will also need to supply an IRQ ID number to the computer.
  Simple?  Sure is ... At least at the conceptual level.  It gets a little more involved when we design the decoder and have to deal with timing.  We'll do that next month.  In the meantime, here's some additional information to help you understand the diagrams:

READING THE DIAGRAMS

  Some of the signal names in Figure 3, have a bar over them.  That means the signal's active state is low (binary 0). The little circles on the signal lines next to some of the symbols mean the same thing.  A dot at the intersection of two lines means they are connected.  If they cross without a dot, they aren't connected.  The wide arrows indicate multiple signal lines.  The numbers inside the arrows tell you which signals are involved.  For example, the arrow with A0-A11 means the address fines for address bit 0 through address bit 11 all go to the 2K ROM.  Only address bits A0-A7 go to the $XXFF decoder and the device registers, however.
  Figure 4 shows the pin numbers for the PBI signals.  It also shows how the pins are numbered on the printed circuit connector at the back of your 800XL computer.  Imagine you are looking into the open connector slot.
  CAUTION: Unplug your computer before removing the cover over the slot.  Be very careful not to short the connector pins.  Before touching a connector, be sure to discharge any static charge you may have built up by touching a grounded conducting object (such as a cold water pipe). STATIC CHARGES CAN DESTROY INTEGRATED CIRCUITS!  BE CAREFUL!
  Next month, we'll look at a serious design for a sort of baby 850 Interface-a serial I/O device useable for driving modems and such.

Parallel Bus Pinout

Earl Rice was head of users group support at Atari before moving on to be project leader of the now cancelled 1450XL computer

_______________________________________________________________________________


3


The Toolbox

PARALLEL BUS REVEALED

Part III: Building the serial i/o board
by EARL RICE

In Part Three of this important four part series, we're ready to build a serial I/O board to take advantage of the 100,000 bytes per second data transfer speed of the Parallel Bus Interface on the Atari XL computers.

In the first two parts of this series, we learned the basic concepts of the Atari Parallel Bus Interface. This month, we'll start the actual design of a serial I/O device for the PBI. We'll choose our devices and set up the logic to allow the computer to talk to the 2K ROM or the USART that we'll use for I/O. Next month, we'll design address decoders and put software into the ROM to make things work.

  Figure 1 is a block diagram of the devices we'll work with this month. Notice that the signals coming into the select logic are the same ones we invented on our block diagram last month. The exception is RST which comes directly from the PBI connector. The 2K ROM is a 2716, available from almost any surplus house. Be sure to get the 350ns version or it will be too slow for your computer.
  The USART and Baud Rate Generator are from Radio Shack. See the parts list for catalog numbers. I picked this USART because it is readily available. It is also simple to design with because it has only four registers to deal with, and all are brought out to IC pins. That means we can hard-wire some functions and save writing unnecessary software. Next month we'll explain how you can make the circuit more programmable if you prefer to.
  For this example, however, we'll hard-wire the control register to give us 300 baud, 7 data bits, no stop bits and no parity. Figure 3 is a description of USART pin functions and has the information you need to change the data format. Figure 4 and its associated table show how to change baud rate. Note that the Baud Rate Generator has to run at 16 times the baud rate you want from the USART.
  The select logic bears some discussion. Because PBI timing requirements are tight, we need to use fast logic chips to be sure things work. To make matters worse, the PBI can electrically drive only one low power TTL load. When we decode addresses, we'll either need to tie two gate inputs to some lines and overload them, or put a low power buffer on the line and add an extra gate delay to our circuit. Neither alternative is very attractive.
  Fortunately, there is a logic family available that combines the loading characteristics of CMOS with the speed of Schottky TTL. This combination of high speed with virtually no DC load on the PBI lines is just what we are looking for. The logic family is the 74HCTXX series. These are the parts to use here. They are exactly function and pin compatible with TTL.
  Be sure to get 74HCT parts and not 74HC parts. The HCT series is a little scarce on the hobby market, but they are available. I got mine at JDR Microdevices in San Jose, California.
  Figure 2 is a schematic diagram of our serial I/O device. Notice that the address lines to the 2716 ROM are left off. This is to avoid clutter. We'll put them in next month when we do address decoding. IC's 4 and 5, the NAND and NOR gates, are the select logic.
  The 2K ROM is selected when the signal from the DEVICE ENABLE LATCH is LOW AND D8XX-DFXX is LOW Follow the path through the two NOR gates. You'll notice that the second one is used as an inverter. LOWs at both pins 4 and 6 produce a LOW at pin 13, giving CHIP SELECT (CS) to the ROM.
  This doesn't allow the ROM to be read, however, because its POWER DOWN (PD) line has to be brought LOW to enable the ROM outputs. The R/W signal does that every READ cycle. When it brings pin 9 of IC-4 HI, pin 10 goes LOW, enabling the ROM outputs. When both CS and PD are LOW, the ROM is on the bus.
  We use R/W for the PD signal because its state is set at the beginning of the 6502 machine cycle, and the PD input takes about 250ns to work. If we waited for address decoding, a slow ROM might not come on quickly enough. CS operates in less than 3Ons, so there's plenty of time available to wait for decoding and device enable to happen.
  The USART is set up to operate as a single read or write register. Any address from $D100 to $D1FF will enable the USART This wouldn't do at all if we wanted to program its control functions or read its status register. But we've hard-wired those functions for our example, so it really doesn't matter. Besides, it saves parts cost.
  Next month we'll deal with embellishments. For now, writing to any address in the $D1XX range puts a character into the transmit register and the USART will send it. Reading any address in that range reads the last character received by the USART The DSl-DS8 pins go to the transmit register, and the RD1-RD8 pins go to the receive register. We've wired them together and connected them to the data bus so the computer can write and read USART data.
  When the signal from the DEVICE ENABLE LATCH is LOW at pin 3 of IC-4 AND the $D1XX signal is LOW at pin 3 of IC-4, its output goes HIGH and enables the read-write gates from IC-5. Then if R/W is HIGH at pin 1 of IC-5, pin 3 goes LOW, selecting READ DATA ENABLE (RDE) and placing the USART receive register on the bus to be read.
  At the same time, pin 10 of IC-4 brings pin 12 of IC-5 LOW keeping pin 11 HIGH so the DATA STROBE (DS) of the USART is disabled. (Why isn't the ROM selected too? Because pin 13 of IC-4 is HIGH.) If R/W were LOW, pin 1 of IC-S would be LOW and RDE would be disabled while pin 12 of IC-S would be HIGH and DS would be enabled.
  So that's how the select logic works. The only new signal we have is RST which comes from the PBI bus to reset the USART whenever the computer is reset. We send the buffered signal back out as DEVICE RESET (DRST) to reset the device enable latch. We'll see how that works in the final article.
  In the meantime, you might want to go about scrounging parts. The circuits can be built using wire-wrap boards if you want. I prototyped on a perforated bread board and it worked fine. Leave room for another half dozen 14 pin gate IC's, a 50 pin ribbon cable header, a 9 pin D-type connector (for I/O), a 5V power connector, and a little extra for any enhancements you might want.
  Next month we'll wrap things up with the address decoding logic, software drivers, and some suggestions for your own enhancements. See you then!

Former Atari Engineer Earl Rice was project leader for the planned top-of-the-line 1450XL computer

PARTS LIST:
IC-1 Baud Rate Generator  Radio Shack Cat. No. 276-1795
IC-2 USART Radio Shack Cat. No. 276-1794
IC-3 EPROM 2716-1 (350ns or faster)
IC-4 Quad 2-input NOR 74HCT02
IC-5 Quad 2-input NAND 74HCT00
CRYSTAL 5.066MHz
 
Figure 1. I/O dDevice Block Diagram
Figure 2. I/O Device Schematic

Figure 3. UART Pin Functions

PIN NAME (SYMBOL) FUNCTION
1 Power Supply (Vcc) +5V Supply
2   Not connected
3 Ground (VGI) Ground
4 Received Date Enable (RDE) A logic "0" on the receiver enable line places the received onto the output lines
5-12 Received Data Bits (RD8-RD1) These are the 8 data output lines. Received characters are right justified: the LSB always appears on RD1. These lines have tristate outputs, i.e., they have the normal TTL output characteristics when RDE is "0" and a high impedance state when RDE is "1" Thus, the data output lines can be bus structure oriented.
13 Parity Error (PE) This line goes to a logic "1" if the received character parity does not agree with the selected parity. Tri-state.
14 Framing Error (FE) This line goes to a logic "1" if the received character has no valid stop bit. Tri-state. 
15 Over-Run (OR) This lines goes to a logic "1" if the previously received character is not read (DAV line not reset) before the present character is transferred to the receiver holding register. Tri-state.
16 Status Word Enable (SWE) A logic "0" on this line places the status word bits (PE, FE, OR, DAV,TBMT) onto the output lines. Tri-state.
17 Receiver Clock (RCP) This line will contain a clock whose frequency is 16 times (16X) the desired receiver baud
18 Reset Data Available (RDAV) A logic "0" will reset the DAV line. The DAV F/F is only thing that is reset.
19 Data Available (DAV) This line goes to a logic "1" when an entire character has been received and transferred to the receiver holding register. Tristate-Fig. 16
20 Serial Input (SI) This line accepts the serial bit input stream. A Marking (logic "1 ") to spacing (logic "0") transition is required for initiation of data reception. Fig. 15,16.
21 External Reset (XR) Resets all registers except the control bits register, Sets SO, EOC and TBMT to a logic "1". Resets DAV and error flags to "0". Clears input data buffer. Must be tied to logic "0" when not in use.
22 Transmitter Buffer Empty (TBMT) The transmitter buffer empty flag goes to a logic "1" when the data bits holding register may be loaded with another character. Tri-state. See Fig. 9, 11.
23 Data Strobe (DS) A strobe on this line will enter the data bits into the data bits holding register. Initial data transmission is initiated by the rising edge of DS. Data must be stable during entire strobe.
24 End of Character (EOC) This line goes to a logic "1" each time a full character is transmitted. It remains at this level until the start of transmission of the next character. See Fig. 8, 10.
25 Serial Output (SO) This line will serially, by bit, provide the entire transmitted character. It will remain at a logic "1" when no data is being transmitted.
26-33 Data Bit Inputs (DB1-DB8) There are up to 8 data bit input lines available.
34 Control Strobe (CS) A logic "1" on this lead will enter the control bits (EPS, NB1, NB2, TSB, NP) into the control bits holding register. This line can be strobed or hard wired to a logic "1" level. See Fig. 19.
35 No Parity (NP) A logic "1" on this lead will eliminate the parity bit from the transmitted and received character (no PE indication). The stop bit(s) will immediately follow the last data bit. If not used, this lead must be tied to a logic "0".
36 Number of Stop Bits (TSB) This lead will select the number of stop bits, 1 or 2, to be appended immediately after the parity bit. A logic "0" will insert 1 stop bit and a logic "1" will insert 2 stop bits. The combined selection of 2 stop bits and 5 bits/character will produce 1 1/2 stop bits
37-38 Number of Bits/Character (NB2, NB1) These two leads will be internally decoded to select either 5, 6, 7 or 8 data bits/character. 
NB2       NB1       Bits/Character 
   0            0                   5 
   0            1                   6 
   1            0                   7 
   1            1                   8 
 
39 Odd/Even Parity Select (EPS)  The logic level on this pin selects the type of parity which will be appended immediately after the data bits. It also determines the parity that will be checked by the receiver. A logic "0" will insert odd parity and a logic "1" will insert even parity.
40 Transmitter Clock (TCP) 
 
This line will contain a clock whose frequency is 16 times (16X) the desired transmitter baud.
 

Figure 4. Baud Rate Generator

PIN FUNCTIONS

PIN NO. SIGNAL DESCRIPTION
1 XTAL/EXT1 Input is either one pin of the crystal package or one polarity of the external input.
2 Vcc Positive power supply-normally +5V
3 fR This output runs at a frequency selected by the Receiver divisor select data bits.
4-7 RA, RB, RC, RD These inputs, as shown in Table 1, select the receiver output frequency, fR.
8 STR A high level input strobe loads the receiver data (RA, RB, RC, RD) into the receiver divisor select register. This input may be strobed or hard-wired to a high level.
9 NC  
10 NC  
11 GND Ground
12 STT A high level input strobe loads the transmitter data (TA, TB, TC, TD) into the transmitter divisor select register. This input may be strobed or hard-wired to a high level.
13-16 TD, TC, TB, TA These inputs, as shown in Table 1, select the transmitter output frequency ft
17 ft This output runs at a frequency selected by the Transmitter divisor select data bits.
18 XTAL/EXT2 This input is either the other pin of the crystal package or the other polarity of the external input.

 
 REFERENCE FREQUENCY 4.915200MHz

 
Divisor 
Select 
DCBA
Desired 
Baud 
Rate
Clock 
Factor
Desired 
Frequency 
(KHz)
Divisor Actual 
Baud 
Rate
Actual 
Frequency 
(KHz)
Deviation
0000 50.00 16X 0.80000 6144 50.00 0.800000 0.0000%
0001 75.00 16X 1.20000 4096 75.00 1.200000 0.0000%
0010 110.00 16X 1.76000 2793 109.93 1.758983 0.0100%
0011 134.50 16X 2.15200 2284 134.50 2.152000 0.0000%
0100 150.00 16X 2.40000 2048 150.00 2.400000 0.0000%
0101 300.00 16X 4.80000 1024 300.00 4.800000 0.0000%
0110 600.00 16X 9.60000 512 600.00 9.600000 0.0000%
0111 1200.00 16X 19.20000 256 1200.00 19.200000 0.0000%
1000 1800.00 16X 28.80000 171 1796.49 28.743859 0.1949%
1001 2000.00 16X 32.00000 154 1994.81 31.916883 0.2697%
1010 2400.00 16X 38.40000 128 2400.00 32.000000 0.0000%
1011 3600.00 16X 57.60000 85 3614.11 57.825882 0.3921%
1100 4800.00 16X 76.80000 64 4800.00 76.800000 0.0000%
1101 7200.00 16X 115.20000 43 7144.19 114.306976 0.7751%
1110 9600.00 16X 153.60000 32 9600.00 153.600000 0.0000%
1111 19200.00 16X 307.20000 16 19200.00 307,200000 0.0000%

 
REFERENCE FREQUENCY=5.068800MHz

 
Divisor 
Select 
DCBA
Desired 
Baud 
Rate
Clock 
Factor
Desired 
Frequency 
(KHz)
Divisor Actual 
Baud 
Rate
Actual 
Frequency 
(KHz)
Deviation
0000 50.00 16X 0.80000 6336 50.00 0.800000 0.0000%
0001 75.00 16X 1.20000 4224 75.00 1.200000 0.0000%
0010 110.00 16X 1.76000 2880 110.00 1.760000 0.0000%
0011 134.50 16X 2.15200 2355 134.52 2.152357 0.0166%
0100 150.00 16X 2.40000 2112 150.00 2.400000 0.0000%
0101 300.00 16X 4.80000 1056 300.00 4.800000 0.0000%
0110 600.00 16X 9.60000 528 600.00 9.600000 0.0000%
0111 1200.00 16X 19.20000 264 1200.00 19.200000 0.0000%
1000 1800.00 16X 28.80000 176 1800.00 28.800000 0.0000%
1001 2000.00 16X 32.00000 158 2005.06 32.081013 0.2532%
1010 2400.00 16X 38.40000 132 2400.00 38.400000 0.0000%
1011 3600.00 16X 57.60000 88 3600.00 57.600000 0.0000%
1100 4800.00 16X 76.80000 66 4800.00 76.800000 0.0000%
1101 7200.00 16X 115.20000 44 7200.00 115.200000 0.0000%
1110 9600.00 16X 153.60000 33 9600.00 153.600000 0.0000%
1111 19200.00 16X 307.20000 16 19800.00 316.800000 3.1250%

 

_______________________________________________________________________________

 

4

The Toolbox

PARALLEL BUS REVEALED

Conclusion of the first-ever PBI usage guide by EARL RICE

Concluding the four-part series that for the first time teaches advanced XL users how to build an I/O connector for the powerful, ultra-fast Parallel Bus Interface.  This article includes an assembly language listing that requires MAC/65 or Atari Assembler Editor.  You will also need access to an EPROM burner.  The three earlier installments ran in the January, February and March 1985 issues of Antic.

Last month we looked at a design for a serial I/O device using a readily available USART chip. This month we'll design address decoding logic for the device and see how to add a status register and an interrupt register to it. We'll also look at some example software for the device ROM. But first, a little about last month's design.
  This USART design is a simplest case design. Writing to any address in the $D100-$D1FF range puts a character into the transmit buffer and it will be sent out the serial I/O line. Reading any address in the same range gets the last received character from the receive buffer.
  The easiest way to test this arrangement is to tie the serial input and output lines (USART pins 20 and 25) together. If you write a character to the transmit buffer and wait a few milliseconds, you should be able to read the same character from the receive buffer. All this assumes that we're decoding addresses and that we have some software in ROM, so let's get on with those details.

Address Decode and Device Enable

ADDRESS DECODER
Figure 1 is a schematic diagram of an address decoder to provide ROM selection and device register selection.
  The output signal $D8XX-$DFXX, combined with the Device Select signal (DEVSEL), provides the Math Pack Disable signal (MPD) to disable the floating point ROM in the CPU so it doesn't contend with our ROM for the data bus. We can use the same signal to select our ROM. This allows us to remove some of the logic from last month's circuit. Just remove the wires from 1C4 pins 6, 5, 4,13,12 and 11 and connect MPD to ROM pin 20. (See last month's Figure 2).
  The signal $DlFF selects the Device Enable Latch. When a write signal clocks the 74HCT74 latch, the value of the Data 0 line (D0) will be stored. Writing 1 to address $DlFF selects our external device. Writing 0 deselects it. $DlFF can also be used later to select an interrupt register.
  By combining it with DEVSEL and $DlXX, we get a Device Register Enable signal (DRE). We'll use this signal instead of part of the logic in last month's circuit to make the device registers work. Just remove the wires from 1C4 pins 3,2 and 1, and connect DRST to 1C5 pin 13.
  The CPU External Enable signal (EXTENB) lets our device know the computer wants to talk to device registers (or RAM in a more complex application). That signal is combined with DEVSEL and $DlXX to make an External Select signal (EXTSEL) to turn off CPU RAM so as to avoid bus contention.

Even/ odd Register Selection

DEVICE RESET
The Device Reset signal (DRST) comes from last month's circuit and resets the device select latch any time the CPU generates a RESET signal.
  You've probably noticed that this month's schematics are a little different from last month's. Since last month's circuit is the basic recipe for our device, we included IC location assignments and pin numbers.
  This month's article deals with several options you might or might not use, so we're giving you IC type numbers and no pin assignments for general logic functions. The number inside or next to a symbol is its type number. For example, 00 means 74HCT00.
  Since all the logic is 74HCT series, we just need to use the last digits of the type number to identify a part. Also, be aware that we use both positive and negative names for some signals. R/W and R/W are complementary signals and mixing them up won't work.
  It would be nice to have a status register. That way, we could tell the state of our USART by asking it, rather than just hoping the byte we gave it got sent, or assuming the byte we got from it is a good one. The USART does have a status word available: four bits to read and a reset bit to write to.
  The read bits are three error bits: Over-Run (OR), Framing Error (FE) and Parity Error (PE), and a Transmit Buffer Empty bit (TBE). The write bit is a Reset Data Available bit (RDAV). Last month's signal name list explains these bits's functions.
  In order to use this new register, we need to expand our addressing capability. Figure 2 shows a way to use the Address 0 line to select even and odd addresses in the device register space.

Adding a Status Function

STATUS REGISTER
Figure 3 shows an implementation of the status register. The 74HCT244 shown is a tri-state buffer. This allows us to read the status bits when we select any odd address in the device register space. The gate to the USART RDAV pin resets the Data Available flip-flop when we write anything to an odd address.
  The IRQ line is there in case you want to design in an Interrupt Register. We're assuming that we want to generate an interrupt when we get a Data Available signal from the USART.
  Figure 4 uses a 74HCT244 to make an interrupt register. This allows the OS interrupt handler to poll our Parallel Bus device to see who made an interrupt request. By putting the IRQ signal on the Data 0 line, we have established our USART device as Device 0.
  Putting the signal on the Data 1 line would make it Device 1, Data 3 makes it Device 3, etc. Whatever bit you use here must correspond to the bit you use for the Enable Latch (Figure 1). The remaining bits must be tied to 0 (Ground).
  Remember that we've designed this circuit to be the only external device on the parallel bus. If you were to put several devices on the bus, things would get much more complex. Designing a multiple board system is beyond the scope of this article.
  But if you're a serious hardware hacker, you can probably extend what we've done here for more than one function. You should also realize that the logic in this design can be streamlined in several places. We aimed for use of only a few IC types, and haven't always optimized for speed or elegance. Sometimes we do things like use a NOR and an inverter to make an OR gate. Bulky, but workable.

Adding An Interrupt Register

YOUR SOFTWARE
Now for software The only really awkward thing here is that you've got to have access to an EPROM programmer for 2716's. I used a cranky home-built programmer a friend put together. Most large users' groups have at least one member with access to one, so you might try there. The important part of the ROM is the vector table. You can put all your device driver routines on disk and load them as an AUTORUN.SYS file if you want, but the vector table MUST be in ROM. You can also put your device drivers in ROM if you want.
  For our example, we are only implementing INIT, PUT, GET, and STATUS. For simplicity, we're making the drivers contiguous with the ROM vector table to run entirely from ROM.
  The drivers in Listing 1 were written using MAC/65 (Optimized Systems Software). The source code will also assemble using the Atari Assembler Editor cartridge.
  The drivers are thoroughly commented so it should be easy for you to see how they work. Notice that we reset the CRITIC flag at the beginning of each driver routine. The Generic Handler sets it in advance in case a parallel device is extremely time critical.
  Forgetting to reset CRITIC defeats some OS functions such as software counter timers and key repeat among others. The rest of the code is very straightforward. Many thanks to Dave Menconi, formerly of Atari, for the easy-to-follow listing.
  Using these basic ideas with some ingenuity, you should be able to design your own parallel devices for your 800XL or 600XL computer. If you dream up an interesting project, the editors at Antic would like to hear about it.

Earl Rice headed users' group support and was an engineering project leader for Atari.

 

Download:

PBI.M65 (2,49 kb)

____________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atariáda 2013 - Olomouc.

By Administrator at apríla 15, 2013 04:50
Filed Under: Atari

ATARIÁDA v Olomouci prebehla v dňoch 12-14.04.2013, v mojom prípade to síce bolo kratšie a tak teda za seba môžem teda napísať:


mojich

24 hodín na ATARIÁDE 2013 v Olomouci.


V sobotu ráno sme sa pohli (syn + ja) na Atariádu. Odchod z Bratislavy bol krátko pred 8 hodinou ráno. Zvolili sme prístupovú cestu po diaľnici (aj u nás doma, aj za hranicami). Cesta trvala tesne nad 2 hodiny a presne o 10.00 sme boli na mieste akcie. Navigácia nás pekne priviedla presne na miesto a pritom sme obišli celé mesto a tak sme sa vôbec nikde cestou nezdržali. Budova je pekná, vonia novotou - akcia prebiehala na 2.poschodí.  Organizátori o nás hneď vedeli a tak sme sa už priamo zapojili do akcie. (Autá môžu parkovať priamo vovnútri areálu.)

 

Hneď na začiatku chcem poznamenať, že moje fotografie v žiadnom prípade nepokrývajú celý rozsah akcie, oficiálne fotografie by som videl skôr na stránke krupkaja, akonáhle ich uvoľní na web, tak sem prihodím link.

 

link na fotografie z akcie od krupkaja:

 http://www.krupkaj.cz/xgal/Atariada2013


link na komentár o Atariáde od factor6:

http://blog.factor6.cz/?p=814


4 minútové video z akcie - autor poison:

https://www.youtube.com/watch?v=a7nUJHQywsY


Miesto akcie.


Prvé čo ma zarazilo (v dobrom) bolo to, že sa tu občas objavili aj celé rodiny + deti. Tak takto sa buduje vzťah k značke ! ...


A deti sa hrali a dospelí sa bavili. Krásny príklad stretnutí (session) kde je pohoda. Po pohľade do zápisu o návštevníkoch je zapísaných vyše 40 účastníkov, ale ak prirátame rodinných členov a návštevníkov, ktorí sa zdržali trebárs len popoludní a podobne sa dostaneme podľa mňa kľudne aj na to číslo 100.



Ďaľšou zmenou je to, že tu sa jedná o Atariádu a teda sú tu aj silnejšie stroje ako 8 bity a to vo veľmi slušnom zastúpení (výkonom aj počtom). Zatiaľ som toľko Falconov v prevádzke nevidel Laughing. ST samo sebou boli tiež a tiež boli tu 4 kusy FireBee (z toho 2 kusy boli fungl nové a teda boli tu na Atariáde 2 úplne noví majitelia) - k tomu sa ešte vrátim.



V  miestnosti bol aj informačný panel, na ktorý sa dali vypisovať oznamy cez malé ATARI 600XL, pretože ale displej beží v multiplexe nečakajte že na obrazovke uvidíte zmysluplné zobrazenie ...


 

Hneď po príchode som sa zakecal s Radim Poláškom - Brno a dobre som sa zakecal.  A postupne som sa posúval od stola ku stolu. Deň mi utešene ubiehal v rozhovoroch s účastníkmi, prišiel napríklad aj factor6 a bolo o čom rozprávať, je fajn že aj iní ako ataristi si sem našli cestu a sú tu plne akceptovaní - tak by to malo byť. Veľmi príjemné bolo to, že po celú akciu nehrala hudba a tak sa všetci výborne počuli a nebolo potrebné zvyšovať hlasitosť pri vzájomnom dorozumievaní sa. Decibely išli proste bokom - toto podľa mňa stojí za zváženie aj na Foreveri ...


Matthias  v akcii - robil aj prednášku na FireBee - ak sa nemýlim je z Rakúska. Na stole má svoj jediný používaný pracovný nástroj FireBee. Prístup na PC stroj, prístup do Internetu, prehliadač obrázkov - všetko má k dispozícii. Stroj zvláda napájanie z ntb zdroja - rozsah od 12V do 24V, pri spodnej hranici vraj potrebuje 3A, ale bude to asi až s pripojeným hdd, otvorená a zapnutá mašinka je v podstate len veľmi mierne vlažná - nemá to ani ventilátor.


 

Foto základnej dosky FireBee z oficiálnej stránky:

 

 

Ak to niekoho o FireBee zaujíma viac do hĺky, navštívte tento link:

http://acp.atari.org/


 

Ctirad Feřtř v akcii (drží niečo v rukách),

vlastne som ho na akcii videl ako niekomu niečo neustále robí,

žiadna pauza, vyťažený bol stále mierne nad 100%.



Ešte neotestovaný Ctiradov nový výrobok mini SDRIVE,

je to naozaj mini, dá sa to posúdiť podľa veľkosti použítých tlačítok:




Poobede okolo 16.00 prišla prietrž mračien, blýskalo sa, lialo - našťastie za pár minút to zmizlo z oblohy a potom už bolo celkom dobre, len sa citeľne ochladilo.


V popredí FireBee, za ním ATARI, nasleduje AMIGA

- aj to sa tu našlo, aj nejaký ten Sinclair, dokonca tu  bol aj

plotter z Merkúru pripojený práve na Sinclair.



Dtto - iný uhol pohľadu.


 

Ešte pred odchodom "na kutě" sa robila taká malá spoločná fotografia - fotil krupkaj a Bohdan a mám už tú fotografiu sľúbenú, akonáhle ju dostanem tak ju v tomto článku uverejním. Len upozorňujem, že na fotke sú účastníci, ktorí v danom okamžiku na session boli k dispozícii, takže nie je to foto všetkých účastníkov. Pri fotení panovala fantastická atmosféra a príjemne sme sa pobavili.

 

Večer sme sa pobrali na hotel - starší človek si zaslúži poriadnu posteľ - cesta k hotelu trvala len asi 2 minúty autom, proste kúsok. Dobre sme sa vyspali a ráno po raňajkách zase hurá na Atariádu. Ráno v nedeľu to bolo zase také kľudné ráno, akurát bolo vonku citeľne chladno - účastníci mali možnosť spať priamo v miestnosti, alebo v pridelených miestnostiach vedľa. Proste pohoda a zase  zdôrazňujem pohoda. Veľmi príjemná kľudná atmosféra na stretnutie a na nové kontakty.


Úplná klasika - ATARI 800XL a  disketovka ATARI XF551, majiteľ vlastní cez 800 diskiet ...



ATARI Jaguar.



ffg v akcii - v pozadí.



Zľava Zdeňek Burian, napravo Bohdan Milar - organizačné pokyny, medziným JirkaS nachystal 18 kusov 3.5" FD mechaník z notebooku DELL voľne k dipozícii pre účastníkov stretnutia - bolo to pri zápisnej listine a keď organizátori upozornili na to  že je možnosť si zobrať (zadara) tie mechaniky, tak z 18 kusov tam už bolo iba 5 - ataristi vedia čítať čo je na papieri - jednu z tých mechaník mám aj ja ... ďakujem ! Aby som nezabudol - tie FD mechaniky majú vlastný mini USB konektor, takže floppy mechanika funguje priamo aj cez USB - paráda, toto sa už dnes ťažšie dá zohnať. Takže tomuto darčeku som sa fakt potešil - a ďalších 17 účastníkov so mnou určite tiež.



Pohľad na časť účastníkov, malých ATARI bolo dosť a dosť,to som už ani nefotil, všetci tie stroje poznáte, snažil som sa fotiť to, čo vidím málokedy a niektoré veci čo som dovtedy vôbec nevidel.



U našich kolegov za riekou Moravou kraľuje na malých ATARI jasne SDRIVE.



Fandal bohužiaľ naozaj napevno zrušil svoj blog, mal som ten blog rád, škoda, jeho rozhodnutie - má na to právo, ale tie z ľahkosťou písané riadky mi budú chýbať. A asi nielen mne. Ale aj tak vďaka za tie stránky, asi to berie hóoooooooodne času ...

 

A ešte nejaké organizačné pokyny.



FireBee v celej svojej kráse, vnútro tepe na 264MHz ...



Pohľad do útrob ATARI, ale nie 8 bit ...




Honza -krupkaj- v akcii pred svojím ST, mal tam Flight simulátor.

Honza mal tiež prednášku na tému Lotharekov simulátor floppy mechaniky,

pri tej príležitosti mi predviedol v chode na RapsberryPi emulátor

ATARI800 - chodí to fakt naozaj pekne.

 

Link na popis emulátoru floppy mechaniky:

http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emulator/index.html

 



Flight simulátor na Atari ST v akcii.



Nuž čo, už som spomínal že tam bolo dosť celkom slušných strojov od ATARI.



Mega skriňa, obsah ale ATARI FALCON.



ďalší záber



Už to pomaly začína pripomínať PC-čko ....Cool



A emulátor AMIGY:



Zase väčšie stroje:



ATARI MEGA ST:



Lákavý obal FireBee:



Spokojný nový majiteľ FireBee - Bohdan Milar (tým druhým spokojným majiteľom je krupkaj).


 

Skúsim vymenovať aspoň niektorých účastníkov (niekde viem prezývky, niekde nie, ak som niekomu spotvoril meno, alebo prezývku - ospravedlňujem sa vopred):

pepax, fandal, poison, ffg, bob!k, krupkaj, cápík, holík, ševčík, solaris, zelenay, eisenhammer, vrána, knápek, zelenay, ticháček, jmj, kouřil, polášek, factor6, noby, chris, matthias, noby, kudla, petrželka, svoboda, holyna, dostál, hlavinková, terber, svoboda, kovařík, stehlík, kapounek, walla, ctirad, naše 2 maličkosti a ešte ďalší a ďalší ... (tým ktorých som nemenoval - sorry, všetkých nepoznám ...)

___________

16.04.2013

Ohlasy na Atariádu sú viac ako priaznivé, takže čo viac si môžu organizátori priať ...

Tak krupkaj poslal sľúbenú fotografiu (ešte včera, ale asi tak o 23.15 - to som už nebol medzi živými ... Honzo , ďakujem !


Atariáda 2013 - účastníci v sobotu podvečer - foto krupkaj -

(foto zverejnené s láskavým súhlasom autora fotografie, ak som dobre počítal, tak na spoločnej  fotke je 40 účastníkov)

(kto si chce pozrieť podrobnosti - kliknite na fotografiu ...)

 

Ráno sme prišli späť na akciu asi tak o 8.30 a teda zotrvali sme tam ešte asi 1 a 1/2 hodiny.

 

O 10.00 v nedeľu odchod domov, ráno ako som už spomínal bolo citeľne chladno - o tej 10-tej už zase bolo naopak veľmi príjemne - cesta trvala do 12.03, takže zase približne 2 hodiny. Síce policajti na druhej strane merali tiež ako u nás, cestou som napočítal na druhej strane 7 hliadok čo merali rýchlosť, rýchlosť sme na diaľnici dodržali a tak by nemali byť zaslané žiadne zvláštne pozdravy na našu adresu. Naspäť do Bratislavy sme išli štyria, viezli sme ffg - syndikátnika a ešte išiel aj zelenay.

 

Stretnutie bolo veľmi dobre zorganizované za čo patrí vďaka organizátorom, ak sa im to zase podarí za rok urobiť na tom istom mieste tak to bude naozaj bezva, ja si pomôžem textom z ich stránky kde bola pozvánka na akciu:


Organizátoři::

Maskot a stěhovák: ZdenekB
Organizátor: Bohdan
Zběhlý organizátor a sklerotizátor: pepax
Chaotizátor: krupkaj
Řidič taxi: Bob!k
Webslave: JirkaS
Šéfredaktor Flopu a honorární konzul v Bohemistánu: Fandal
Deratizátor: Zdeňkova kočka - tak tohoto organizátora sa priznám som vôbec na akcii nevidel ...

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Merač teploty - Temperature meter - 2÷100°C. IC LM35DZ.

By Administrator at apríla 11, 2013 12:06
Filed Under: Non-Atari

Dosť často potrebujem merať teplotu - napríklad teplotu nejakého chladiča v zariadení. Najprv som chcel postaviť jednoúčelovku, ale potom ma napadlo že si urobím prípravok na meranie a stačí ak pripojím digitálny multimeter.  Nakoniec dá sa to postaviť aj zo samostatným digitálnym merákom, ktorý je nastavený na citlivosť na plný rozsah 200mV - takéto digitálne meradlá sú bežne k dostaniu v obchode - a je na Vás či použijete LCD verziu, alebo verziu s LED displejom, funguje to v obidvoch prípadoch, len merák s LED displejom je určený skôr na prevádzku zo sieťového zdroja (spotreba ...). Na jednoduchý merač teploty je ako stvorené čidlo LM35DZ - bez problémov sa dá zohnať a stačí k nemu naozaj pridať len pár súčiastok aby sme mali k dispozícii potrebný merač.


 

Napadlo ma použiť bez problémov dostupné čidlo LM35DZ - ten rozsah merania =  2÷100°C mi vyhovuje, tu nepotrebujem merať teploty v mínuse a ani tých 100°C pre zariadenie už nie je to pravé orechové a tak teda ten rozsah je naprosto vyhovujúci. Drobný problém je v tom, že čidlo LM35DZ prevádza teplotu  1°C=10mV, t.j. pri teplote 100°C je na jeho výstupe celý 1V. Pri použití dig. meradla kde môžeme prepínať rozsahy to problém nie je, vadí to ak máme dig. meradlo, ktoré má len základný merací rozsah 200mV.

 

Potom sú len dve možnosti:

- prerobiť vstup dig. meradla z 200mV na 2V (t.j. zmeniť vstupné odpory a na meradle prestaviť natrvalo desatinnú bodku), možné - ale tu nepoužité

- dig. meradlo je nastavené na svoj základný rozsah 200mV, kedy má nastavenú správne aj desatinnú boku a výstup z čidla LM35DZ pomocou odporov nastavíme na 1/10 pôvodnej hodnoty, t.j. čidlo bude mať na svojom výstupe citlivosť =  1°C = 1mV


Použil som tú druhú cestu, pretože aj na digi meráku existuje rozsah 200mV a nič sa nemusí ďalej prepočítať a na displeji máme pekne priamo údaj v °C a to dokonca aj na desatiny stupňa. Netvrdím že som to vymyslel, ono totiž ak to niekto chce použiť, tak musí ten pomer 1:10 dodržať a tak teda som to urobil aj ja ...


Aký delič použiť ? Taký ktorý nezaťaží priveľmi výstup čidla a zase nesmie byť tak veľký aby sa začal negatívne prejavovať vstupný odpor dig. meradla. A tak isto tie odpory musia byť bežne k dostaniu aby sa to nekomplikovalo. Pri požadovanej výstupnej hodnote = 1/10 som použil delič 90kΩ a 10kΩ, ktorý je dobrým kompromisom na to čo je opísané v predchádzajúcej vete. Odpor 90kΩ je poskladaný z hodnoty 22kΩ a 68kΩ. 3 odpory - to sa dá prežiť. Najlepšie je použiť presné odpory, potom sa už nič nemusí nastavovať. Nasledujú ešte tri pomocné filtračné kondenzátory - 10uF (tantal) a 2x M1 (keramika). No a ešte to už v úvode spomínané čidlo LM35DZ.

 

(Vlastné čidlo LM35DZ, detailný záver - prívody čidla a doštička  sú prestriekané elektroizolačným lakom - mimo povrchu čidla !  Čidlo je na základnú dosku pripojené pomocou 5 kolíkového konektora - taký som mal k dispozícii. (Popis čidla je na spodnej strane,  čierny vývod + odizolovaný vodič = Gnd = vývod 3, žltý vodič = vývod  2= Vout, červený a ružový vodič = vývod 1 =Vin)


Dočasné prichytenie 9V batérie na základnú doštičku plošných spojov je vyriešené

-  viď foto (stará gumička je z magnetofónu ATARI XC12 ...):

 

 

Poďme na schému, naozaj nič zložitého tam nie je, zapojenie pre digitálne meradlo s základným rozsahom 200mV:


P.S. - z bodu 2 tiež dostávate to, čo je popísané na nasledujúcom obrázku ...

 

Pre tých, ktorých zaujíma aj pôvodný rozsah - vstupný rozsah digitálneho meráku = 2V, nezabudnite si potom správne prepojiť desatinnú bodku, aby ste nemuseli stále prepočítavať !:

 

 

Napájanie LM35DZ  musí byť oddelené od napájania použitého digitálneho meradla, je to daň za jednoduchosť, zase na druhej strane pri spotrebe cca 60uA tá batéria 9V vydrží večnosť, sám neviem načo som tam dal ten vypínač - asi zo zvyku. Inak ak odpojím napájanie, tak 10uF kondenzátor to vládze napájať tak asi ešte 4 sekundy než  poklesne napájanie čidla pod povolenú najnižšiu hodnotu 4V. Napájanie LM35DZ je v rozsahu 4÷32V/DC, ten rozsah tu nevyužijem, ale zase aj pri poriadne "vyblinkanej" 9V batérii to ešte stále bude no problem fungovať. Na zapojení nie je nič zložitého, akurát sú pridané nejaké filtračné kondenzátory aby nám náhodou neplával výstup vďaka okolitému rušeniu.  Použitý merací káblik je dlhý cca 80 cm, môže byť aj dlhší, mne stačila uvedená dĺžka. (Tienený káblik nie je na zahodenie ...)


Samozrejme existuje aj možnosť pekne to celé priamo vstavať do jedného púzdra spolu aj s nejakým LCD meracím prístrojom - proste potom to bude jednoúčelovka. Pri pozornom čítaní datasheetu zistíte, že existuje aj verzia obvodu LM35 pre rozsah  -40 ÷ 150°C, takže sa ten pôvodný rozsah dá skutočne rozšíriť celkom slušne. Tam už je ale treba upraviť napájanie LM35-ky (musí byť iný typ - nie mnou tu použitý LM35DZ), pretože tam už treba aj záporné predpätie - zase v datasheete je to celkom slušne popísané. Fakt je ten - čo bude robiť baterka pri -40°C je vec iná ...Smile

 

 

Je to naozaj jednoduchý prípravok, ale vie perfektne poslúžiť, viem o čom hovorím. Pomôže napríklad zistiť aj teploty priamo v zariadení, takže umožňuje nájsť problematické miesta, kde sa potom môžu vďaka miestnemu prehriatiu vyskytnúť chyby, alebo práve vďaka vysokej teplote zariadenie prestáva pracovať úplne. Presné použitie merača zostáva na Vašej fantázii. V tomto prípade platí - za málo peňazí veľa muziky, častejšie to ale poznáme v opačnom garde ...

 

 

Pri fotení som mal dosť  teplo ...

 

Datasheet LM35:

LM35 datasheet.pdf (303,72 kb)

 

Čidlo LM35DZ je natoľko šikovné pre použitie že sami vidíte ako ľahko by sa takto dal urobiť napríklad termostat, pričom vôbec nie je problém s nastavením - stačí jeden prepínač na nastavenie teploty, druhá poloha prepínača potom sleduje aktuálnu teplotu, pritom na sledovanie stačí iba jeden digi merák + jeden komparátor (najlepšie OZ) na preklápanie výstupu (napríklad cez relé) a je hotovo. Iné možnosti využitia si určite asi domyslíte aj sami.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Floppy disk ATARI 1050 - 4_4.

By Administrator at apríla 09, 2013 00:58
Filed Under: Atari


Na záver popisu floppy jednotky ATARI 1050 sa patrí urobiť aj zopár fotografií ako to vyzerá vovnútri, konečne som sa k tomu dokopal. Použitá mechanika je TANDON.  Na prvý pohľad zaujmú "fľaše" - 3 kusy kondenzátorov v napájaní. Pretože sú staré, nakoniec som ich vymenil za nové a o poznanie menšie kondenzátory, ale o tom ešte bude reč.




Už som to spomínal, keď som začal písať články o ATARI 1050 tak som nevedel, že ju nakoniec aj budem fyzicky vlastniť, náhoda je blbec a tak som sa po dlhých rokoch zase stal majiteľom tejto jednotky, diskiet mám asi 160, takže je na čom testovať a skúšať. No a keďže ju mám, tak som nafotil nejaké drobnosti.

                                 Konektor J15


Základná doska je stará dobrá škola z nepájivou maskou, ešte to uvidíte ďalej, celkovo pôsobí mechanika solídnym dojmom.  Jedna nevýhoda tu je - a to že chladič sa veľmi rýchlo zahreje na vysokú teplotu čo nie je to pravé orechové - v ďalšom bude nasledovať doplnenie chladičov na pôvodný plech, ktoré dokážu rapídne zraziť prevádzkovú teplotu, ale to nebude v tomto článku, o tom zase niekedy neskôr.



Pekne vidieť že pod mechanikou je dosť miesta, ak sa rozhodnem znova postaviť napríklad SPEEDY 1050.


 

Pozor ! J1 sa osádza opačne, t.j. "trčí" z rady !

Jednotlivé konektory  -                  J11(4xpin), J12(2xpin), J1(4xpin), J10(4xpin), J14(3xpin)


                                                                                              Konektor J15


Celkový pohľad na základnú dosku:

(ak chcete ešte podrobnejší záber kliknite na obrázok pod týmto textom, je to len pre tento jeden záber, ostatné som tak nerobil, trošku šetrím miestom na serveri ...)



dtto z druhej strany:



Už som to spomenul, rozhodol som sa vymeniť 3 veľké kondenzátory za nové, takže staré som najprv vybral:



ešte raz to isté, premeral som vybraté staré kondenzátory - svete div sa, držia kapacitu - 2x 6800uF, obidva majú 7120uF, 1x 4700uF teraz má 5200uF, no ale už sú vonku ... dám tam nové kondíky, staré tam určite nedám naspäť.



a nakoniec som osadil nové kondenzátory, rozdiel vo veľkosti je dobre vidieť.


          Konektor J6 (6xpin, vľavo začína Gnd)


A ešte dva zábery na mechaniku TANDON, ešte z USA sa dá zohnať remenička na tieto stroje, cena je cca 6.- USD, čo nie je až taká položka.



Táto mechanika používa spomínanú remeničku, tá sa vie časom "vyťahať", následne začnú kolísať otáčky a postupne sa disketovka nedá používať. Táto remenička je ale v absolútnom poriadku a teda zatiaľ ju meniť netreba.



Týmto by som uzatvoril články na tému ATARI 1050 - aspoň na chvíľu a budem sa venovať aj niečomu inému.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Elektronický strážny pes - Velleman K2655 - Electronic watchdog.

By Administrator at apríla 08, 2013 01:28
Filed Under: Non-Atari

Moja záľuba v stavebniciach firmy Velleman je asi jasná, s tým nič neurobím - a ani návštevníci blogu. Teraz sa mi zase dostala do rúk stavebnica elektronického strážneho psa s typovým číslom Velleman K2655. Už názov sám hovorí na akú úlohu je zariadené určené. Pomocou mikrofónu môžeme nastaviť úroveň hluku pri ktorom elektronický strážny pes začne štekať. Je použitý jednoduchý DA prevodník vytvorený odporovou sieťou a v Eprom-ke je nahratý štekot - dve verzie. Môžeme meniť rýchlosť prehrávania, ostrosť zvuku a hlasitosť, tak isto aj dĺžku štekania. Môžeme pripojiť aj pohybové čidlo  a ním spúšťať štekot psa. Viem si živo predstaviť kde sa oplatí uvedené zariadenie namontovať - a tam to aj skončí.



Proste niektoré zadania ľudí sú špecifické a dosť často viem vyhovieť práve nejakou stavebnicou od Vellemana, čo samo osebe hovorí, že ich sortiment je široký a prevedenie stavebníc je naozaj v profesionálnej kvalite a ak robíte pozorne a osádzate tak ako treba - výsledkom je perfektne fungujúce zariadenie.

 

Zariadenie môžeme napájať dvojakým spôsobom - zo zdroja striedavého napätia 2x 9V z vyvedeným stredom, alebo priamo zo zdroja jednosmerného napätia o hodnote približne ako z 12V akumulátoru - (t.j. medzi 11 až 15V). Pozrite si podrobne manuál.


Začnem dnes netradične originálnym návodom:

illustrated_assembly_manual_k2655.pdf (1,03 mb)


Otvorme obal krabičky a vidíme ako vždy všetko pekne úhľadne pripravené na montáž:


 

Súčiastky sú ako vždy zoradené presne podľa osadzovacieho plánku čo uľahčuje osádzanie, priznám sa že ja aj tak vždy pri osadzovaní meriam každú súčiastku, či už odpor, alebo kondenzátor - síce to zaberie viac času, ale potom nemusím hľadať chybu.


 

Plošák s nepájivou maskou, na tom sa fakt dobre robí.



Tu je už čiastočne osadená základná doska, zase ako vždy použil som precízne pätičky, neznášam ak po čase čipy začnú vyliezať z pätičiek - pri precíznych tento jav neexistuje.



Kompletne osadené, na stabilizátor LM7805 netreba dávať chladič, pretože kľudový a aj pracovný odber 5V je tak malý, že sa stabilizátor vôbec nezohrieva. Nakoniec som zrušil pevný jumper J1 a dal som tam prepínač - teraz môžem prepínať medzi J1 a J2 - tým sa volí  typ psa. Len ešte upozorním, že ten prepínač čo je na ďalšom obrázku nie je súčasťou stavebnice ...Laughing


 


A testuje sa ... blbinka, ale fakt funkčná. Náročnosť zapojenia stavebnice nie je veľká, v pohode som to zapojil za cca 2 hodiny a to som ešte odbiehal ... Pri prvom zapojení nastavte všetky potenciometre do strednej polohy a môžete pripojiť napájanie. Potom si už individuálne nastavíte potrebné parametre pre požadovanú funkciu.



Vyskúšal som dve zmeny v zapojení, pretože som mal príliš veľkú citlivosť mikrofónu, vymenil som pôvodný odpor R20 = 2M2 za odpor = 1M.

Kto si chce zase zvýšiť citlivosť koncového zosilňovača (rozsah hlasitosti sa nedá ovládať v nejakom väčšom rozsahu)  s LM386, môže na jeho piny 1 a 8 pripojiť kondenzátor 10uF/16V, + pólom na pin 1 a - pólom na pin 8, jeho zosilnenie sa zvýši 10x. (Ak takto zvýšite citlivosť, už pri reproduktore zreteľne počuť vlastný šum zosiňovača.)


Je na vás čí použijete aktiváciu zariadenia pomocou mikrofónu, ak chcete použiť iba aktiváciu pohybovým čidlom môžete vybrať zo základnej dosky obvod LM324 a nemusíte pripojiť ani mikrofón.

Už som písal, že kľudový odber celého zariadenia je niekde na úrovni 25-30mA, v prípade vybudenia ale rátajte že si to spokojne môže zo zdroja "cucnúť" aj skoro 0.5A, zase podľa toho či tam dáte 4Ω reproduktor, alebo stačí 8Ω s primerane nižším výstupným výkonom. Napájanie som mal na úrovni 13.5V.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

ATARI 8bit homemade cartridge 1x RS232. Step by step.

By Administrator at apríla 04, 2013 01:54
Filed Under: Atari

Domáce zásoby dosák s plošnými spojmi mi ukázali, že postaviť si vlastnoručne cartridge presne podľa svojho gusta nebude až taký problém. Pritom mám na mysli konkrétny cartridge - ten, ktorý robí pre malé ATARI sériový port - proste 1x RS232 s maximálnou rýchlosťou 19.200Bd, to je pre náš počítač už celkom dosť slušný "cvrkot". Pri stavbe vychádzam z pôvodne uverejneného článku - link je na konci článku, urobil som niektoré drobné zmeny v zapojení, ktoré tomu ale myslím len prospeli a je na vás čo použijete naozaj - či to pôvodné, alebo to už mnou upravené zapojenie.

 

Nasleduje najprv domáca výroba krabičky a potom bude nasledovať schéma:

Použité dosky - jedna univerzálka  (vľavo), doska vpravo slúži priamo na 2 sloty pre carttridge, zase pre rýpalov - v mnou vyrobených cartridge je tá istá doska, len v priehľadnom prevedení. Doska vpravo má navzájom prekovené všetky diery a tak som z nej použil len potrebný kúsok a všetky spoje medzi sebou sú prerušené pilníčkom aby neprichádzalo ku skratom. Spoje na univerzálku urobím tenkým drátikom, zase tých spojov nie je až toľko a nehodlám si na to zaviesť sériovú výrobu ... 


A ešte treba pár kúskov jednostranného cuprextitu hrúbky 1.5mm:

- šírka 21mm, dĺžka 101mm - to sú bočnice

  (treba 2ks na jeden cartridge)

- šírka 21 mm, dĺžka 60mm, vrch

  (treba 1ks na jeden cartridge)

- šírka 16mm, dĺžka 56.5mm, predná vymedzovačka

  (treba 1ks na jeden cartridge - ešte treba vyrezať zárezy)


 

Najprv som meral a meral - aby som sa trafil presne do slotu cartridge a potom som to postupne začal "obaľovať". Pretože nie som trochár, rovno som to začal stavať v dvoch exemplároch, nakoniec sa mi to celkom dobre v páre robilo. Na jednej univerzálke som na boku urobil menší výsek a tak sa teda tie cartridge dajú od seba ľahko rozpoznať. Jeden obal je hotový, druhý je ešte vo fáze výroby. Pohľad na obidve strany - cartridge vľavo zo zadnej strany, cartridge vpravo z prednej strany. Hotový otvorený cartridge má boky nastriekané 3x matnou čiernou farbou + 2x matným bezfarebným lakom, to už niečo vydrží. Bočnice zabezpečia že aj keby som nezakryl zadnú stranu nepríde ku kontaktu dosky plošného spoja z hliníkovými dvierkami (rada 600XL a 800XL) a tak teda nemôže nastať skrat.

 


A tu sú zase vymenené obidve pozície, vývod pre 9 pinový konektor na sériový port je na pravej strane, cartridge som zámerne urobil dosť vysoký pre dobrú manipuláciu s káblom pre RS232. Tu je pekne vidieť predný spodný vymedzovací panel a je na ňom vidieť aj pomocné zárezy, ktoré vymedzujú zapadnutie cartridga do slotu.

 

 

Osadený konektor pre RS232, vpravo ešte budúci cartridge v surovom stave.


 

To isté zboku, pohľad na pravú stranu cartridge, sorry za blbé svetlo, nefotil som to cez deň ...

 

 

Pohľad zo strany spojov, univerzálka je priamo pripájkovaná

na boky krabičky, čím je cartridge dokonale pevný

a len tak s ním niečo nepohne.

 


Na skúšku zastrčený cartridge v ATARI 130XE, sedí v konektore

ako uliaty - jeden a aj druhý (ten som už nefotil).

Tu je dobre vidieť že použitý plošný spoj mi neumožňuje nejako

zásadne zmenšiť potrebn použitú veľkosť. (Iný som doma práve

poruke nemal ...)

 

 

To isté z iného uhla. Tým že je tam dostatok miesta je možné robiť rôzne úpravy zapojenia hardware podľa potreby a nie sme obmedzení miestom. Ak by sa potom pre to robil plošný spoj priamo na mieru mohlo by to byť o cca ½ menšie. Fakt je ten, že vďaka použitiu univerzálneho plošného spoja musím dávať pätičky iba v použitom smere smere a teda  nemôžem mírnix-dírnix zapájať pätičky tak ako ma napadne (ako keby boli použité len samostatné otvory). Zase raz teda je tu niečo za niečo. Ak by som použil univerzálku len s okrúhlymi alebo štvorcovými ploškami tak som to mohol urobiť menšie - čo dom (alebo moje šuplíkové zásoby) dal, to som použil. Takže tu výslednú veľkosť cartridge mi tu hodne silne limituje konkrétny použitý plošný spoj.

 

 

A ideme na mnou mierne upravenú schému - dnes obvody MAX232 bežia aj s podstatne menšími kapacitami (zase ale v zapojení dôsledne používam tantalové typy), tak prečo si to neupraviť k obrazu svojmu, pridaná filtrácia kde doteraz chýbala a malo by to byť O.K.:

 

Osadená časť s MAX232, menič funguje a pekne vyrába +10V a -10V tak ako je potrebné z napätia 5V, robil som naraz na obidvoch budúcich cartridge, tak isto to hneď testujem či je všetko O.K. Na doske je už aj osadený x-tal = 1.8432MHz.

 

 

Je tam napráskaných hodne tantalových kondenzátorov, ale verte mi pre stabilitu celého reťazca je to nevyhnutné. Výhodou je to, že oproti starým obvodom MAX232 teraz stačia vyše 20x menšie kapacity (iba 1uF)  a teda nie sú to také veľké "bumbrlíky" osadené na plošných spojoch.

 

 

Nie, fakt ste nepili, len sú tu obidva cartridge položené pod sebou ...

konektor pre RS-232 je vyvedený na boku (moje rozhodnutie).

 

 

A už konečne dokončené a osadené obidva cartridge, otestované, fungujú.

 

 

Bližší záber, tie dvojpinové konektory sú len pomocné pri oživovaní,

pre výsledný produkt nie sú dôležité a nemusia sa osadiť.

 

 

Tu je už cartridge v počítači a nahráva sa soft:

 

 

Ešte jeden detail:

 


Len tak na skúšku listing programu odoslaný na zariadenie R:, zbieha, takže to fičí. Ostatné podrobnejšie bádanie na tomto poli zatiaľ ponechávam nasledovníkom. Ešte len doplním nejakými poznámkami od kolegu ataristu M.Číčela, citujem z jeho mailu, uľahčil tým bádanie - ďakujem!:


Pozeral som na ARGS RS232 Cartridge. Podľa všetkého je verzia ARGSRS2.** kompatibilná s 850 a vo výpise je XIO 36 pre nastavenie rýchlosti a dĺžky slova, XIO 38 pre prevod znakov a paritu. Verzia ARGSRSM.** je minimalistická verzia s pevne nastavenými parametrami 300 8N1 s HW handshake a bez prevodu znakov (napr. RETURN 155->13). Obidva sú od adresy $2000 a posúvajú MEMLO. ARGSRSRE.** je miniverzia v relokovateľnej podobe. Prečíta si MEMLO, uloží sa od danej adresy a posunie MEMLO.

 

Poslaný listing na zariadenie R:  - prešlo bez chyby, žije !


Ešte software:

argsrs1.atr (90,02 kb)

argsrs2.atr (90,02 kb)

argsrs3.atr (90,02 kb)

 

Je jasné že cartridge môže byť kľudne menšej veľkosti, ale ak to staviate na test, tak viacej miesta sa hodí - čo bol aj tento prípad. Nabudúce by som to už ale urobil skutočne o polovicu menšie. Ale pri takýchto testovačkách tá veľkosť nie je rozhodujúca, hlavne že to funguje.

 

Link na pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/RS232-Atari-8-bit.aspx

Link na nemeckú stránku, kde je aj programové vybavenie:

http://atariwiki.strotmann.de/wiki/Wiki.jsp?page=ARGS%20RS232%20Cartridge

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI 1050, replacement IC UDN5713M .

By Administrator at apríla 02, 2013 23:51
Filed Under: Atari

Mám tu teraz viacero vecí na ATARI 1050, tak sa tomu budem venovať aby som sa pohol aj na iné veci ...

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Pokazená disketová jednotka ATARI 1050, hlavička sebou cuká ale nepohne sa. Problém spôsobuje jeden z dvojice čipov UDN5713M, ktoré riadia práve pohyb krokového motorčeka pre pohyb hlavičky. Prišiel na to na poľských stránkach user willy. A my sa na to dnes pozrieme podrobnejšie ako sa dá zachrániť takáto mašinka ak je pri nej dostatočne skúsený harcovník.


Obvod UDN5713M sa dnes už fakticky nedá zohnať. Niečo sa dá nájsť na ebayi - náhradou je obvod SN75478, ale neviem či to má zmysel - ak existuje jednoduchá hardvérová náhrada obvodu, ktorú vymyslel a odskúšal práve user willy. A funguje a parádne. Súčiastky sú bez problémov zohnateľné, použité diódy môžu byť 1N4148, ale kľudne aj 1N4001, v tomto zapojení to rolu nehrá, nepoužíva sa vysoká frekvencia, zase tie 1N4148 sú o poznanie menšie a tak teda ich použitie je namieste. Tranzistor BC817 má dovolený kolektorový prúd maximálne = 0.5A, takže aj tu sa môže použiť iný typ, ktorý má zhodné parametre. Autor výsledný produkt síce  bohužiaľ nevyfotil, ale postavil to celé na SMD súčiastkach (potreboval nahradiť len 1/2 obvodu, druhá polovica čipu bola  v poriadku). Spokojne sa to môže urobiť aj na normálnych súčiastkach, miesta je dosť, obvody sú na takom mieste že je nad nimi voľné miesto (nezasahuje tam disketová mechanika). Takéto veci, kedy sa zachráni fakticky už odpísané zariadenie tým, že niekto vymyslí náhradu za originálny šváb vždy potešia, to už nehovorím o tom, aký dobrý pocit z toho má autor zachránenej a spojazdnenej disketovej jednotky. Bravo !

 

Náhrada IC UDN5713M klasickými súčiastkami:

 

4x odpor 10kΩ (R1, R2)

2x odpor 1kΩ (R3)

2x tranzistor BC547 (Q1)

2x tranzistor BC817 (Q2)

2x dióda 1N4148 (D1)


 

Nasleduje názorná ukážka umiestnenia spomínaných čipov. Čipy UDN5713M na doske majú označenie U2 a U3. Na fotografii  som vyznačil ich pozíciu na základnej doske.

                                U2  U3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Môžeme na pôvodné miesto čipu osadiť 8 pinovú pätičku a do nej potom zastrčiť novovytvorenú doštičku s náhradou obvodu - je to jedna z možností, fantázii sa medze nekladú.

 

Pôvodný zdroj základnej informácie pochádza z: http://www.atari.org.pl

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Hardware modification ATARI 1050 - write protect bypass. D1-D4 switcher.

By Administrator at apríla 01, 2013 22:43
Filed Under: Atari

Drobné úpravy ATARI 1050 - možnosť zápisu na chránenú disketu +  vyvedenie prepínača diskov na predný panel.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Niekedy poteší, ak nemusíme na diskete prelepovať "vykusnutie" na diskete aby sme mali disketu chránenú, inokedy sa hodí zase pravý opak - ak je disketa chránená a aj tak na ňu vieme zapísať ďalšie údaje. Nasledujúce zapojenie to rieši bezo zbytku. Ďalšia vymoženosť je možnosť prepínať číslo disketovej jednotky priamo na prednom paneli bez potreby prepínače hľadať na zadnej strane disketovej mechaniky ATARI 1050.

 

 

 

Pôvodný zdroj: www.atariage.com

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Bomba - ATARI 800XLP !

By Administrator at apríla 01, 2013 16:04
Filed Under: Atari

Úplne žeravá novinka !


                  ATARI sa začalo znova vyrábať - inovovaná skrinka a vylepšený hardware !!!


3 rozširujúce (expanzné) sloty, ktoré poskytnú fakticky neobmedzené možnosti pripojenia ďalšieho hardwéru, pridaná aj oddelená numerická časť klávesnice, tak isto pridaná aj špeciálna klávesa ATARI, veľkosť RAM v základe je priamo už 128kB, vzhľad v retro štýle ako bola rada počítačov ATARI 600/800XL, zabudovaní spínaný zdroj, ostatné parametre zhodné z  pôvodnými počítačmi 8bitovej rady ATARI - ostatné podrobnosti priamo v reklamnom letáku (je len v angličtine). Po dohode s výrobcom mám potvrdenú exkluzivitu predaja na stredoeurópskom trhu, čo ma nesmierne teší. Bohužiaľ výrobca neposkytuje žiadne zábery priamo dovnútra na matičnú dosku - žeby kvôli záruke ? (Stroje sú priamo vo výrobe plombované.)


Špeciálna zavádzacia cena je stanovená na 386.- Euro = 499.- USD + poštovné 20.- Euro, objednávky môžete zadávať priamo u mňa na tejto adrese, dodávka do 3 týždňov od okamžiku potvrdenia objednávky, objednávky môžete vyplniť u mňa na tomto linku, je to priamo objednávkový formulár:

 

Objednávkový formulár, prosím tu treba kliknúť:


 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: