Tester ESR-T4 v2.68

By Administrator at januára 28, 2020 10:51
Filed Under: Non-Atari

 

Dostala sa mi do rúk táto vecička - tester ESR-T4 v2.68 (pri tej cene som neodolal a kúpil som si to, tak isto aj plexi krabičku), teraz si pozrime čo to má vedieť:

 

Multifunkčné zariadenie umožňujúce otestovanie rôznych vlastností tranzistorov. Hodnoty sú zobrazované na LCD displeji už po približne 4 sekundách merania. Okrem tranzistorov dokáže otestovať aj diódy, rezistory, MOSFET, kondenzátory (kapacitory) aj induktory (cievky) a vypísať ich vlastnosti.

 

Špecifikácia:


Napájanie 9V batéria
LCD displej s podsvietením 128 x 64. monochromatický
Meranie 5 až 10s
Založené na ATMega328P
Automatické rozpoznanie súčiastky
Automatické vypnutie
Zobrazovanie stavu batérie
Rozmery: 135 mm x 70 mm x 25 mm
Hmotnosť: 100g

Rezistory: 0.5 ohm – 50M ohm
Induktory: 0.01 mH – 20 H
Kondenzátory: 30 pF – 100 mF

 

A poďme na praktické skúsenosti:

 

Meranie tranzistorov O.K., akurát pre Darlingtony nevie zobraziť h21e (hFE). Rýchlosť zobrazenia hodnoty založenej súčiastky je omnoho rýchlejšia ako za 10 sekúnd čo je v špecifikácii (v pdf súbore), asi to udáva najhoršiu možnú odozvu zariadenia pre nejaké konkrétne špecifické meranie, čiže je to o kus svižnejšie ako sa udáva. Odber minimálny, po 30 sekundách od zobrazenia hodnoty sa automaticky zariadenie vypne. Príjemné je zobrazenie ESR pri kondenzátoroch, ak robíte zo spínanými zdrojmi vec priamo nenahraditeľná.


Vidím to ako veľmi dobrú pomôcku pri orientačnom meraní súčiastok už priamo pred osadením súčiastok do dosky, máme záruku že súčiastka má správnu hodnotu a tak isto si vďaka tomu vieme skontrolovať tranzistory či nám "sedia" vývody. Niekedy nás totiž pamäť môže sklamať a takto si len overíme či máme pravdu - je to lacnejšie a hlavne netrebe zapájkovanú súčiastku vybrať a pájkovať nanovo - a správne ... a na stole to zaberá naozaj minimum miesta, pritom dokáže merať naozaj hodne vecí. Takže za mňa - malé, šikovné, skladné - a hlavne funkčné.


lcr-t4-manual.pdf (158,51 kb)

 

Nasledujú fotografie, kvalita mizerná, nemal som dobré svetlo ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Tester má iba jedno tlačítko, po zobrazení súčiastky tester zobrazuje údaj o súčiastke 30 sekúnd a potom sa automaticky vypne. Vždy ak chceme merať ďalšiu súčiastku tak po jej založení treba stlačiť tlačítko.


Ak už máte pre tento tester k dispozícii aj plexi krabičku, potom je dobré nejakým materiálom vypolstrovať priestor určený pre 9V batériu - aby tam v tom jej voľnom priestore nelietala nahor-nadol. Ale to je naozaj drobnosť. Bočnice som prilepil malými kvapkami gelového sekundového lepidla priamo k spodnému dielu a tak isto aj bočnice medzi sebou, pretože inak sa to celé stále rozkladá na samostatné diely (najprv zložené, potom otočené hore nohami a nasledovalo lepenie, lepidlo je aplikované v malom množstve iba na mieste výrezu plexi spojov), mne sa tento postup osvedčil.


Poznámka: Počas lepenia bočníc a spodný diel je nasadený aj vrchný kryt, inak by to pri priložení vrchného krytu navzájom nemuselo "sedieť".


Na vrchný diel lepidlo nedávame, nejako sa k batérii dostať musíme /väčšinou.../. Nezabudnite na to že ZIF pätička sa otvára až do úrovne bočnice, teda musí na tomto mieste byť správna otoťená bočnica s výrezom na potrebnom mieste. Teraz ak sa potrebujem dostať dovnútra na výmenu batérie odnímam horný krycí panel (uvoľním 4 šróby ktoré prechádzajú priebežne cez celú krabičku). Pri osadzovaní dosky testeru na svoje miesto treba byť opatrný aby sa nezlomil prívodný káblik k displeju. Celkom som nepochopil prečo ak je pre batériu voľné miesto navyše asi tak 1cm tak pre dosku a káblik k displeju na druhej strane je k dispozícii iba niekoľko mm. Ak prívodný káblik zlomíte tak to celé môžete ... takže pri zakladaní na svoje miesto - opatrne. Našťastie dosku na svoje miesto stačí osadiť len 1x.

ZIF pätička je pripájkovaná, výmena nebude triviálna, ale zase vďaka tomu pätička stabilne drží na svojom mieste - to je +.


Cena sa pohybuje okolo 10,- Euro za zostavenú verziu, 1.5 až 2.- Eurá dáte za plexi krabičku, za tie financie to rozhodne stojí.

____________________________________________________________________

P.S. - každá vec sa dá nejako vylepšiť (alebo aj naopak ...)

Pre napájanie som začal používať 250mAh 9V NiMH batériu. Nejako som po tom nepátral koľko má odber tester vo vypnutom stave, ale baterka nevydržala nejako extra dlho. A to značí každý krát rozobrať a oddeliť vrchný kryt, oddeliť batériu a dať ju nabíjať. Podarilo sa mi odstrániť tento vcelku zbytočný kolotoč neustále potrebného odkrytovania.


 

Uvedené "vylepšenie" odstraňuje ustavičné vyberanie batérie (9V accu), pribudol len jeden prepínač, teda do krabičky stačí vyvŕtať iba jednu dieru. Vstup konektoru pre nabíjačku je vyriešený tak že využíva voľný otvor na spodnej strane krabičky.


 

V dolnej polohe nabíjania je možné dobíjať batériu - pritom je oddelená od testeru a teda nehrozí že tam priložím nevhodné napätie. V tejto polohe je baterka (accu) úplne odpojená od testeru = žiaden odber, teda ani ten minimálny čo by to "papalo" v kľude.


 

V hornej polohe ide už baterka priamo na tester - stačí stlačiť tlačítko a tester je funkčný. Počas práce s testerom je prepínač stále zapnutý, po skončení práce sa zase prepne do dolnej polohy.

 

Tento otvor slúži na založenie nabíjacieho konektoru. Ak je náhodou založený naopak

tak najhoršie čo sa stane je to že nabíjačka "neuvidí" akumulátor.

 

Pomocná doštička pre konektor vovnútri testeru je priamo prilepená na prepínač. Na bočnej strane doštičky je kus mäkkej gumy ktorá zabezpečí že sa nemôžu kontakty batérie (accu) dotýkať s prepínačom. Na vrch accu je položený tiež kus gumy ktorá zabezpečí že sa accu nepohybuje. Vlastná použitá 9V accu NiMH nabíjačka dokáže urobiť celý cyklus, t.j. najprv vybiť accu a až potom ho zase naplno nabiť, je pre 170mAh, 200mAh a 250ma typy NiMH 9V accu. Použité nabíjanie je tzv. pomalé, t.j. 14h pri prúde rovnajúcom sa 1/10 kapacity accu. (Poobede zapnete nabíjanie (aj zo zaradeným vybíjacím cyklom), na druhý deň ráno je plne nabitá.)

Myslím si že za ten jeden prepínač navyše zabudovaný v tomto testeri to stojí, rozoberanie pri výmene batérie je minulosťou.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari - čriepky. Atari tidbits. 10.

By Administrator at januára 27, 2020 17:53
Filed Under: Atari

Nepravidelný občasník, alebo občasný nepravidelník ? Sú to čriepky (a aj črepiny) z oblasti Atari. Tak vitajte aj v tejto oblasti, nech vidíte čo sa v danej oblasti vyrobilo, čo sa používalo a čo sa sem-tam aj posr..o, alebo čo sa podarilo a z čoho máme radosť. (Alebo čo nám vo výsledku nadvihlo mandle.) Wink

____________________________________________________________

 

Začnem tým čo sa prednedávnom objavilo na domácom bazos.sk:


 

Cena ? - púhych 150.-€uro ..., počítač nefunkčný (aký div, že), no nekúp to - za tú výhodnú cenu ! Zdá sa že tu máme "zlatokopa" ale ešte väčší kôň by bol ten kto to by to za tie bubáky kúpil.

___________________________________________________________

 

A tera z iného súdka - poznali ste aj takéhoto výrobcu magnetofónu pre Atari ?


 


Je vidieť že farebne to "ťahá" niekde mimo rozsahu na aký sme u Atari zvyknutí.

___________________________________________________________

 

Dnes sa pozriem do Poľska, kde je silná Atari komunita a je aj veľmi aktívna.

User DearHenry (foto pochádza z atari.org.pl) vytvoril (sčasti upravil) vlastný Atari monitor a sám mu aj pridelil číslo (reálne Atari s takýmto číslom nič nevyrobilo):

 

 

 

 

Tu len skonštatujem - pekná, čistá práca, farebne zladené - viac niet čo dodať.

___________________________________________________________


User piwkooo (foto pochádza z atari.org.pl) a osadená nová základnú doska (autor Endriu) pre disketovú jednotku TOMS720:


 

Tu by som zopakoval to isté ako pri predchádzajúcom popise. TOMS 720 s mechanikou HD 5.25"  bez problémov zapisuje 720kB dát. Doska rozmerovo sedí s veľkosťou mechaniky 5.25". Zaujímavé je že čipy 74LS273 (2 kusy) sa nachádzajú dosť ďaleko od displeja ktorý "živia".

____________________________________________________

 

User zaxon (PL) urobil novú malú dosku XF551 pre 3.5" mechaniky:

 

3.5" FD je zabudovaná v skrinke (all in one, ale bez zdroja), čo je prekvapujúce je to, že 3.5" mechanika je uniestnená na spodku skrinky (= horší prístup pri práci s disketou). Zjavne asi k tomu bol nejaký dôvod prečo je to vyriešené práve takto, mne ale zostal skrytý.


 

Výhodou je to že stačí jediný napájací zdroj 5V, najlepšie aspoň 2A a viac, 2.5A je priamo ideál. Pekné, kompaktné riešenie  i keď ako som spomínal mierne nevhodné umiestnenie 3.5" mechaniky (žeby jednoduchšie umiestnenie bez potreby distančných stĺpikov ?). Aj tak je to celé dotiahnuté až do konca - palec nahor !
(foto pochádza z atari.org.pl)

_________________________________________________________


Riešenie toho istého inými prostriedkami a dosiahnutý iný vzhľad:


 

User perinoid dosku od zaxona zabudoval do magnetofónu Atari XC12 spolu aj s 3.5" FD mechanikou. No, ten vzhľad mi pripadá kontroverzný, ale proti gustu žiaden dišputát, dá sa to urobiť aj takto.
(foto pochádza z atari.org.pl)

___________________________________________________________


Čo by ste povedali na takúto novú základnú dosku pre Atari 800XL ?

 

 

Čistá práca. Nakoniec, kto chce o tomto projekte vedieť viac stač navštíviť tento odkaz:

https://ezcontents.org/atari-800xl-pcb-remake

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 39 - PP 3in1, PROM programmer.

By Administrator at januára 20, 2020 10:10
Filed Under: SBC6502

"Nikdy nehovor nikdy" - zlaté pravidlo. Prednedávnom som písal že mám v hlave hardvérový návrh pre programátor pre pamäte PROM 74188, 74S287 a 74S571. (A nerátal som zo záujmom.) Za tých pár dní sa mi ohlásili 3 záujemcovia (2 mi písali do mailu) že im stačí schéma. Tak to ma prekvapilo a zároveň potešilo, ak je záujem tak to teda nakreslím. Včera som sa pustil do kreslenia schémy a tu je výsledok. Dúfam že teraz je to už celé jasnejšie a teda nebude problém pre tento hardvér napísať aj funkčný program.


Dopredu upozorňujem na to že sa jedná iba o schému, bez programu, na toto zapojenie sa nedá použiť program napísaný pre samotnú PROM 74188 ktorý bol už uverejnený !

(Je tu použitý iný hardvérový návrh.)

 

K uvedenému zapojeniu som dospel až prí napísaní 4.časti o programátore PROM 74188, tak nejako sa to stáva a proste ma to napadlo a tak som tam na záver článku pripísal vetičku že to viem navrhnúť ...

 

Pripomeniem:


74188   - PROM   32x 8bit

74S287 - PROM 256x 4bit

74S571 - PROM 512x 4bit


Pre PROM 74188 sa čítač 4040 bude plniť od 0÷31d (0÷1Fh). Pre PROM 74S287 sa plní 0÷255d (0÷FFh), pre PROM 74S571 je plnenie čítača v rozsahu 0÷511d (0÷1FFh).

 

Celé je to založené na tom že sa odlišne tvorí tvorí adresa pre pamäte (teraz to ide cez čítač 4040 - a preto sa nedá použiť pôvodný program určený pre programátor PROM 74188). Vo výsledku sú na porte A ušetrené (a teda nepoužité) celé 3 bity.


Schéma v nízkom rozlíšení pre PROM 74188, 74S287 a 74S571:

 

 

Schéma programátoru pre PROM 74188, 74S287 a 74S571 vo vysokom rozlíšení:

PP_3in1.PNG (76,74 kb)

Upozornenie:

Na pôvodnom obrázku boli prehodené vývody na tranzistoroch BS170, už je to tu opravené.

 

Od začiatku bolo jasné že musím zmeniť filozofiu návrhu ak to má zvládnuť jedna 8255A-ka (a má to vedieť napaľovať 3 druhy PROM), proste priamo nie je dostatok bitov pre potrebné adresy (treba 9 adresných bitov). Tu vypomohol čítač 4040 - a pritom ani nie je celý využitý. Pre založenie PROM sú určené (a potrebné) 2 pätičky, jedna je pre PROM 74188 a druhá pre PROM 74S287 a PROM 74S571. Druhá pätička má vedľa seba prepínač, ktorým sa potom zvolí požadovaný typ PROM 74S287 alebo PROM 74S571 (prepínač pritom pravdepodobne netreba). Ostatná filozofia programátoru vychádza z pôvodného uverejneného návrhu programátoru pre typ PROM 74188. Tu v zapojení použitie 2x ZIF pätičiek mimoriadne zjednodušuje návrh zapojenia celého programátoru.

Ešte si musím overiť funkciu prepínača 74S287-74S571, podľa datasheetu by pri 74S287 mali "cvičiť" obidva chipselecty do "1" pri programovaní. Dalo by sa to zvládnuť použitím malého 12V relé s jedným prepínacím kontaktom namiesto prepínača (teda + 1 tranzistor BC546, ochranná dióda 1N4148 a odpor navyše) a využitím voľného bitu z portu A (sú voľné 3), programovo by to nebolo príliš zložité, ale akosi to nepovažujem za potrebné, pretože tak často sa prepínač prepínať nebude - veľa dostupných PROM 74S287 a 74S571 asi nemá nikto doma k dispozícii.

 

Pozrime sa na to ako sú teraz využité porty čipu 8255A:


port A - bity  0,1,5,6,7

            bit 0 - tu sa generuje pulz pre +1 čítača 4040(↑ ↓)

            bit 1 - tu sa generuje pulz pre vynulovanie čítača 4040(↑ ↓)

            bity 2,3,4 - nepoužité (nc)

            bit 5 - ovládanie CS(neg.) PROM

            bit 6 - ovládanie prog.pulzu z 5V/10.5V/5V

            bit 7 - ovládanie relé na On/Off pre pin 16 (Ucc) PROM


port B - bity  0,1,2,3,4,5,6,7

            ovládanie tranzistorov T1÷T8, ktoré spínajú výstupy portu B do 0 pri programovaní

            pamäte PROM sa programujú postupne v rámci bytu vždy iba jednotlivo

            po bitoch, vždy býva zopnutý v jednom okamžiku iba jeden bit (teda v log.1)

           (teda zopnutý je v jednom momente iba jeden tranzistor BS170)

         
port C - bity  0,1,2,3,4,5,6,7

           čítanie obsahu PROM, čítanie obsahu PROM po naprogramovaní


Nuž čo - na rovnakom pricnícpe by sa dal postaviť aj programátor pre Eprom pamäte 2708, ale ako sa poznám tak do toho nejdem - nemám žiaden počítač čo by takto staré Eprom vyžadoval - a mimo iného - ja tie trojnapäťové potvory fakt nemusím.


Poznámka:

Ak by som sa niekedy do stavby takéhoto programátoru pustil tak rozhodne to už nebudem robiť na SBC6502 ale prejdem s napísaním ovládacieho programu na malé Atari, dôvodov je veľa, hlavne ten že pri väčších PROM by sa neúmerne zväčšovali problémy na SBC6502 pri práci s datovými súbormi - a nakoniec na Atárku sa to dá celé dá previesť rozhodne elegantnejšie ...

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 38 - PROM 74188, obsahy, contens, part 2_2.

By Administrator at januára 06, 2020 11:15
Filed Under: SBC6502

Stále plati - ak chcete programátor používať musite mať k dispozícii aj dáta ktoré sa dajú napáliť, inak mať programátor akosi nemá zmysel. V tejto časti sú obsahy PROM ktoré som získal a niečo čo som aj našiel na webe, niečo je vlastná tvorba. Prvá časť je obsah PROM 74188, potom nasledujú už vygenerované data riadky priamo pre programátor 74188.


Obsahy PROM 74188 ktoré majú označenie (ML) mi láskavo poskytol Martin Lukášek (8bity.cz) zo svojho archívu za čo mu touto cestou ďakujem.


P.S.: Niektoré (pozor, teda nie všetky !) obsahy som previedol aj do binárnej formy.

 


__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.01:

Počítač SAPI (D7A), doska PD-1Z:

 

0000: 3E 3D 7F 7F 3B 37 7F 7F 6F 6F 6F 6F 5F 5F 5F 5F
0010: 4F 4F 4F 4F 4F 4F 4F 4F 4F 4F 4F 4F 7F 7F 7F 7F

 
DATA line:

9000 C$="PROM 74188 SAPI
(7A)":ID=32:RETURN
9001 DATA 62,61,127,127,59,55,127,127
9002 DATA 111,111,111,111,95,95,95,95
9003 DATA 79,79,79,79,79,79,79,79
9004 DATA 79,79,79,79,127,127,127, 127
9005 CRC= 3025 :RETURN:
REM CRC in (dec) form !

 

Počítač SAPI -1

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

01_PROM74188_SAPI_D7A.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.02:

Alfi plotter - pripojenie Atari 8bit:

   
0000: 01 05 04 06 02 0A 08 09 00 00 00 00 00 00 00 00
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

 
DATA line:

9000 C$="PROM 74188 ALFI - pripojenie Atari 8bit":ID=32:RETURN
9001
DATA 1,5,4,6,2,10,8,9
9002
DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9003
DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9004
DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9005 CRC= 45 :RETURN:
REM CRC in (dec) form !

 

Legendárny plotter zo súčiastok stavebnice MERKUR.

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

02_PROM74188_ALFI.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.03:

počítač TN HC- 08, obsah (IC39):

  
0000: 04 06 0A 26 32 05 07 03 00 00 00 00 00 00 00 00
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

 
DATA line:

9000 C$="PROM 74188 TNS HC-08 (IC39)":ID=32:RETURN
9001 DATA 4,6,10,38,50,5,7,3
9002 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9003 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9004 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9005 CRC= 123 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Aj tento počítač sa použitiu PROM nevyhol - a to dokonca v 2 kusoch.


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

03_PROM74188_TN HC08_IC39.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.04:

počítač TN HC- 08, obsah (IC69):

  
0000: 3F 4B 57 62 6C 73 79 7D 7E 7D 79 73 6C 62 57 4B
0010: 3F 33 27 1C 12 0B 05 01 00 01 05 0B 12 1C 27 33

 

DATA line:

9000 C$=""PROM 74188 TNS HC-08 (IC69)":ID=32:RETURN
9001 DATA 63,75,87,98,108,115,121,125
9002 DATA 126,125,121,115,108,98,87,75
9003 DATA 63,51,39,28,18,11,5,1
9004 DATA 0,1,5,11,18,28,39,51
9005 CRC= 2016 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Počítač TN HC- 08


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

04_PROM74188_TN HC08_IC69.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.05:

Počítač Ondra


počítač ONDRA SPO186:

  
0000: F8 F1 EB EB ED ED EF EF E9 E9 EB EB ED ED EF EF
0010: F8 F1 EB EB ED ED EF DF E9 E9 EB EB ED ED EF DF

  

DATA line:

9000 C$="PROM 74188 8bit ONDRA SPO186":ID=32:RETURN
9001
DATA 248,241,235,235,237,237,239,239
9002
DATA 233,233,235,235,237,237,239,239
9003
DATA 248,241,235,235,237,237,239,223
9004
DATA 233,233,235,235,237,237,239,223
9005 CRC= 7566 :RETURN:
REM CRC in (dec) form !

 

Počítač Ondra tak isto riešil zjednodušenie zapojenia pomocou PROM.


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

05_PROM74188_ONDRA_SPO186_V1.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.06:

počítač ONDRA SPO186 (16kB verzia) (ML):

  
0000: 38 38 2B 2B 2D 2D 2F 2F 29 29 2B 2B 2D 2D 2F 2F
0010: 38 38 2B 23 2D 2D 2F 1F 29 29 2B 2B 2D 2D 2F 1F

 

DATA line:

9000 C$="PROM 74188 pocitac ONDRA SPO186 (16kB)":ID=32:RETURN
9001 DATA 56,56,43,43,45,45,47,47
9002 DATA 41,41,43,43,45,45,47,47
9003 DATA 56,56,43,35,45,45,47,31
9004 DATA 41,41,43,43,45,45,47,31
9005 CRC= 1428 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

PROM pre použitie 16kB PROM v počítači Ondra.

 

Počítač Ondra

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

06_PROM74188_ONDRA_SPO186_V2.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.07:

Quest SuperElf (ML):

   
0000: F8 FF A1 E1 6C 64 A3 21 6C 64 3F 07 37 0C 3A 11
0010: D3 E3 F6 33 17 7B 6C 64 23 3F 13 37 1B 13 30 13

 

DATA line:

9000 C$="PROM 74188 Quest SuperElf":ID=32:RETURN
9001 DATA 248,255,161,225,108,100,163,33
9002 DATA 108,100,63,7,55,12,58,17
9003 DATA 211,227,246,51,23,123,108,100
9004 DATA 35,63,19,55,27,19,48,19
9005 CRC= 3087 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Tak toto ide trošku mimo moju "misu".

 


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

07_PROM74188_QUEST SUPERELF.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.08:

ZX DISKFACE PLUS A (ELECTUS 1993):

 

0000: 01 01 02 03 03 04 05 06 0B 0C 0D 0E 0F 0F 00 01
0010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 00

 
DATA line:

9000 C$="PROM 74188 ZX DISKFACEPLUS ":ID=32:RETURN
9001
DATA 1,1,2,3,3,4,5,6
9002
DATA 11,12,13,14,15,15,0,1
9003
DATA 1,2,3,4,5,6,7,8
9004
DATA 9,10,11,12,13,14,15,0
9005 CRC= 226 :RETURN:
REM CRC in (dec) form !

 

Toto zaiste ocenia "Spectráci".


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

08_PROM74188_ZX DISKFACE PLUS_A_ELECTUS.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.09:

ZX DISKFACE neznáma verzia (ML):

   
0000: 01 01 02 02 03 03 04 04 0D 0D 0E 0E 0F 0F 00 00
0010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 00

   

DATA line:

9000 C$="PROM 74188 ZX DISKFACE ??? verzia":ID=32:RETURN
9001 DATA 1,1,2,2,3,3,4,4
9002 DATA 13,13,14,14,15,15,0,0
9003 DATA 1,2,3,4,5,6,7,8
9004 DATA 9,10,11,12,13,14,15,0
9005 CRC= 224 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Túto verziu nepoznám, ak niekto dá vedieť presnejšie, rád info doplním.

 


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

09_PROM74188_ZX DISKFACE X.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.10:

RAMdisk SHARP MZ v3.1 (ML):

  
0000: FD FD FD FD FD FD FD FD FD FD FD FD FD 90 10 FD
0010: FD FD FD 85 FD FD FD FD FD FD FD A5 FD D0 50 FD

 

DATA line:

9000 C$="PROM 74188 RAMdisk Sharp MZ v.3.1":ID=32:RETURN
9001 DATA 253,253,253,253,253,253,253,253
9002 DATA 253,253,253,253,253,144,16,253
9003 DATA 253,253,253,133,253,253,253,253
9004 DATA 253,253,253,165,253,208,80,253
9005 CRC= 7324 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

10_PROM74188_SHARP_RAMDISK V31.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.11:

RAMdisk SHARP MZ v3.3 (ML):

 

0000: FD FD FD 85 FD FD FD FD FD FD FD A5 FD D0 50 FD
0010: FD FD FD FD FD FD FD FD FD FD FD FD FD D0 10 FD

 
DATA line:

9000 C$=PROM 74188 RAMdisk Sharp MZ v.3.3":ID=32:RETURN
9001 DATA 253,253,253,133,253,253,253,253
9002 DATA 253,253,253,165,253,208,80,253
9003 DATA 253,253,253,253,253,253,253,253
9004 DATA 253,253,253,253,253,208,16,253
9005 CRC= 7388 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

11_PROM74188_SHARP_RAMDISK V33.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.12:

Nostalcomp Claudia CLITE (ML):

 

0000: 8F 1A 51 00 8F 10 8F 11 40 00 30 00 20 00 53 00
0010: 8F 9E 1A 00 8F 9D 1A 00 8F 9C 1A 00 EF 1A FF 1A

 
DATA line:

9000 C$="PROM 74188 Nostalcomp Claudia CLITE":ID=32:RETURN
9001 DATA 143,26,81,0,143,16,143,17
9002 DATA 64,0,48,0,32,0,83,0
9003 DATA 143,158,26,0,143,157,26,0
9004 DATA 143,156,26,0,239,26,255,26
9005 CRC= 2320 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

12_PROM74188_NOSTALCOMP CLAUDIA CLITE.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.13:

Nostalcomp Claudia CLITE2 S+ (ML):

  
0000: 8F 1A 51 00 8F 10 8F 11 8F 9B 40 00 20 00 53 00

0010: 8F 9E 1A 00 8F 9D 1A 00 8F 9C 1A 00 EF 1A FF 1A

  

DATA line:

9000 C$="PROM 74188 Nostalcomp Claudia CLITE2 S+":ID=32:RETURN
9001 DATA 143,26,81,0,143,16,143,17
9002 DATA 143,155,64,0,32,0,83,0
9003 DATA 143,158,26,0,143,157,26,0
9004 DATA 143,156,26,0,239,26,255,26
9005 CRC= 2570 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 
doska V2/V3 (tam sú 2 EPROM, zmení sa na hlavnej doske  S + na prídavnej D)


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

13_PROM74188_NOSTALCOMP CLAUDIA CLITE plus.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.14:

Nostalcomp Claudia CLITE2 D (ML):

  
0000: 1B 14 1E 11 16 19 10 15 1A 13 1C 0C 09 06 00 0F
0010: 1E 11 1B 14 19 16 10 1B 1A 1C 13 0C 09 06 0F 00

   

DATA line:

9000 C$="PROM 74188 Nostalcomp Claudia CLITE2 D":ID=32:RETURN
9001 DATA 27,20,30,17,22,25,16,21
9002 DATA 26,19,28,12,9,6,0,15
9003 DATA 30,17,27,20,25,22,16,27
9004 DATA 26,28,19,12,9,6,15,0
9005 CRC= 592 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Doplnok:

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

14_PROM74188_NOSTALCOMP CLAUDIA CLITE2.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

Tieto 2 odkazy som našiel na poslednú chvíľu takže nie je urobený prepis do DATA riadkov.


PROM 74188 č.15: Speccy128 - uprava ZX Spectra 48K na ZX Spectrum 128:

http://www.zx.cz/sp128.php

__________________________________________________________

 

PROM 74188 č.16: Počítač Mistrum:

Mistrum.pdf

(Tiež je použitá PROM 74188.)

__________________________________________________________

 

07.01.2020
PROM 74188 č.17:

Súradnicový zapisovač riadený mikroprocesorom.

(Mikroelektronika ME-90 strana 22)

 

0000: 02 06 04 05 01 09 08 0A 12 16 14 15 11 19 18 1A

0010: 22 26 24 25 21 29 28 2A 32 36 34 36 31 39 38 3A

 
DATA line:

9000 C$="Suradnicovy zapisovac s uproc. ME-90":ID=32:RETURN
9001 DATA 2,6,4,5,1,9,8,10
9002 DATA 18,22,20,21,17,25,24,26
9003 DATA 34,38,36,37,33,41,40,42
9004 DATA 50,54,52,53,49,57,56,58

9005 CRC= 948 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

17_PROM74188_PLOTTER_ME90.bin (32,00 bytes)

___________________________________________________

 

31.01.2020
PROM 74188 č.18:

Elektronický kompas (s použitím 74188), strana 33:

https://www.americanradiohistory.com/Archive-Hobbyist-Specials/Electronics-Handbook-Vol-X.pdf

 

Poznámka:

Tu si potom všimnite chybu v zapojení napájania uvedeného zapojenia, dióda D1 je v schéme zapojená obrátene, t.j. treba ju otočiť aby stabilizátor dostal na seba napätie z 9V zdroja, sakrble, toto by sa stávať nemalo !

_________________________________________________________

 

14.02.2020

PROMy 74188, č.19:

Obsahy 4x PROM 74188 pre počítač Apollo 181:

Apollo181

(Homemade 4-bit TTL Processor based on 74181 chip)

 

Obrázok prevzatý z: https://apollo181.wixsite.com/apollo181

_________

 

PROM 74188 č.20:

TESLA magnetofón SM260/SM261:

 

0000: 85 06 CD C9 D5 D1 CD 85 F6 F6 C9 85 D1 85 85 85
0010: 85 07 85 81 85 81 85 85 87 87 81 85 81 85 85 85


DATA line:

9000 C$="Magnetofon SM260/SM261":ID=32:RETURN
9001 DATA 133,6,205,201,213,209,205,133
9002 DATA 246,246,201,133,209,133,133,133
9003 DATA 133,7,133,129,133,129,133,133
9004 DATA 135,135,129,133,129,133,133,133
9005 CRC= 4729 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

TESLA SM260

 

Tabuľka:

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

20_PROM74188_SM260_261.bin (32,00 bytes)

_____________________________________________________________________________

 

12.02.2021

PROM 74188 č.21:

SBC6502 experimental MMU - nahrádza všetky dekodéry:

 
0000: BE BE BE BE BE BE BE BE BE BE BE BE BE BE BE BE
0010: BE BE BE BE BD BB B7 AF 3F 3F 3F 3F 3F 3F 3F 3F

  

DATA line:

9000 C$="SBC6502 experimental MMU adress decoder":ID=32:RETURN
9001 DATA 190,190,190,190,190,190,190,190
9002 DATA 190,190,190,190,190,190,190,190
9003 DATA 190,190,190,190,189,187,183,175
9004 DATA 63,63,63,63,63,63,63,63
9005 CRC= 5038 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Výstupy:

Y1 - chip select (neg) pre RAM 40kB (pri použití RAM 64kByte, posledných 24kB zostáva nepoužitých)

Y2 - chip select (neg) pre ACIA 6850

Y3 - chip select (neg) pre 8255A

Y4 - chip select (neg) pre adresu B000h (výber ide po 2kB), zatiaľ nepoužité

Y5 - chip select (neg) pre adresu B800h (výber ide po 2kB), zatiaľ nepoužité

Y6 - nepoužité, nc

Y7 - nepoužité, nc

Y8 - chip select (neg) pre 16kB Eprom 27128

 

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

21_PROM74188_SBC6502_EXP_MMU.bin (32,00 bytes)

___________________________________________________

 

17.05.2021

PROM 74188 č.22:

74188 PROM MMU unit for ext.board SBC6809 ver.1
                      MMUe6809

 
0000: 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F
0010: 0E 0E 0E 0E 0D 0B 07 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F 0F
 

Data line:

9000 C$="MMU ext.board SBC6809":ID=32:RETURN
9001 DATA 15,15,15,15,15,15,15,15
9002 DATA 15,15,15,15,15,15,15,15
9003 DATA 14,14,14,14,13,11,7,15
9004 DATA 15,15,15,15,15,15,15,15
9005 CRC= 462 :RETURN:REM CRC in (dec) form !
 
Výstupy:

Y1 - chip select (neg) + 8kB RAM (8000h), spolu 40kB

Y2 - chip select (neg) ACIA            (A000h)

Y3 - chip select (neg) 8255A          (A800h)

Y4 - chip select (neg) reserve       (B000h)

Y5 - nepoužité, nc

Y6 - nepoužité, nc

Y7 - nepoužité, nc

Y8 - nepoužité, nc

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

22_PROM74188_SBC6809_MMU_VER1.bin (32,00 bytes)

__________________________________________________________

 

02.06.2021

PROM 74188 č.23:

 

74188 PROM MMU unit for ext.board SBC6809 ver.2

  
0000: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0010: EE DE BE 7E FD FB F7 FF FF FF FF FF FF FF FF FF

 
Data line:
9000 C$="MMU ext. board 6809 v.2":ID=32:RETURN
9001 DATA 255,255,255,255,255,255,255,255
9002 DATA 255,255,255,255,255,255,255,255
9003 DATA 238,222,190,126,253,251,247,255
9004 DATA 255,255,255,255,255,255,255,255
9005 CRC= 7902 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

  
Y1 = CS RAM 8kB 8000h-9800h
Y2 = CS ACIA 6850 A000h
Y3 = CS 8255A A800h
Y4 = CS rezerva B000h
Y5 = CS 8000h
Y6 = CS 8800h
Y7 = CS 9000h
Y8 = CS 9800h
 
Pozor, nie je možné skombinovať naraz Y1 a Y5,Y6,Y7,Y8 !

(Buď Y1, alebo iba Y5,Y6,Y7,Y8)

(Buď použijeme CS RAM 8kB alebo 4 samostatné CS pre iné periférie.)


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

23_PROM74188_SBC6809_MMU_VER2.bin (32,00 bytes)

___________________________________________________

 

23.09.2021

PROM 74188 č.24:

Obsah PROM pre Alfigraf:

___________________________________________________

 
PROMy 74188, č.25:

 
Ďalšie 3 možnosti programového vybavenia pre zapojenie 4-fázového bipolárneho krokového motorčeku:

 

0000: 08 04 02 01 08 04 02 01 0C 06 03 09 0C 06 03 09
0010: 08 0C 04 06 02 03 01 09 00 00 00 00 00 00 00 00

 
Data line:

9000 C$="3x program 4phase bip.stepper motor":ID=32:RETURN
9001 DATA 8,4,2,1,8,4,2,1
9002 DATA 12,6,3,9,12,6,3,9
9003 DATA 8,12,4,6,2,3,1,9
9004 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9005 CRC= 135:RETURN:REM CRC in dec form !

 

Doplnok:

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

25_PROM74188_STEPPER MOTOR.bin (32,00 bytes)

___________________________________________________________

 

08.01.2022

PROM 74188, č.26:

TESLA BM591 RLC meter
 
IO48 (136-05)


---------------

0000: 1E 5D 9B 27 6D AB 37 7F 4E 0D 9B 57 1D AB 67 2F
0010: 8E 1D 5B 97 2D 6B A7 3F 0E 9D 5B 17 AD 6B 27 BF

 

Data line:
9000 C$="BM591 RLC meter IO48 (136-05)":ID=32:RETURN
9001 DATA 30 , 93 , 155 , 39 , 109 , 171 , 55 , 127
9002 DATA 78 , 13 , 155 , 87 , 29 , 171 , 103 , 47
9003 DATA 142 , 29 , 91 , 151 , 45 , 107 , 167 , 63
9004 DATA 14 , 157 , 91 , 23 , 173 , 107 , 39 , 191
9005 CRC= 3052 :RETURN:REM CRC(dec!)

 

Doplnok:

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

26_PROM74188_BM591_IO48.bin (32,00 bytes)

______________

 

PROM 74188, č.27:

TESLA BM591 RLC meter

 
IO46 (136-04)

---------------
0000: ED CE 65 F5 ED DD 62 F5 EF C6 67 F7 EB D3 62 F3
0010: 2B 13 65 33 2B 13 61 33 2D 15 67 35 2D 15 67 31

 
Data line:
9000 C$="BM591 RLC meter IO46 (136-04)":ID=32:RETURN
9001 DATA 237 , 206 , 101 , 245 , 237 , 221 , 98 , 245
9002 DATA 239 , 198 , 103 , 247 , 235 , 211 , 98 , 243
9003 DATA 43 , 19 , 101 , 51 , 43 , 19 , 97 , 51
9004 DATA 45 , 21 , 103 , 53 , 45 , 21 , 103 , 49
9005 CRC= 4028 :RETURN:REM CRC(dec!)


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

27_PROM74188_BM591_IO46.bin (32,00 bytes)

 

RLC meter TESLA BM591

__________________________________________________________

 

29.01.2022


PROM 74188, č.28:

;************************
;* data separator for fdc ver 1.1
;* prom 74188 fdcsep
;* (c)R.Benedikt, Prag 1984
;************************
;
;adress    A0 - A3 ... internal state
;    A4    ... latched data from disk
;data    D0 - D3 ... internal state (next)
;    D3    ... clock for controler (*2)
;
db    01h    ;00 none
db    01h    ;01 retard by 1 count
db    02h    ;02
db    03h    ;03
db    03h    ;04 retard by 2 count
db    04h    ;05
db    05h    ;06
db    06h    ;07
db    0bh    ;08 advanced by 2 count
db    0ch    ;09
db    0dh    ;0a
db    0eh    ;0b
db    0fh    ;0c
db    0fh    ;0d advanced by 1 count
db    00h    ;0e
db    01h    ;0f
;
db    01h    ;10 free run
db    02h    ;11
db    03h    ;12
db    04h    ;13
db    05h    ;14
db    06h    ;15
db    07h    ;16
db    08h    ;17
db    09h    ;18
db    0ah    ;19
db    0bh    ;1a
db    0ch    ;1b
db    0dh    ;1c
db    0eh    ;1d
db    0fh    ;1e
db    00h    ;1f
;
end

P.S:

Bohužiaľ, nejaké ďalšie, bližšie info k tomuto obsahu PROM sa mi už nepodarilo zohnať.

__________________________________________________________

25.04.2022


PROM 74188, č.29:

(Logická sonda 85 - Amatérské rádio 1986/07, strana č.252)

 

 

 

PROM 74188 č.30:

(Logická sonda 85 - Amatérské rádio 1986/07, strana č.252)


_________________________________________________________

21.11.2022


PROM 74188, č.31:

Kedysi dávno v časopise VTM vyšlo toto:

 

 

Tu mám k tabuľka a vlastnému zapojeniu niekoľko pripomienok:


- nepáčilo sa mi zobrazenie čísla 4 a Y na sedemsegmentovke, tak som pozmenil kódovanie týchto 2 znakov tak aby to zodpovedalo mojej predstave

- použitie odporov s hodnotou =120Ω je masaker nielen pre PROM 74188 ale aj pre zdroj, jej odporučená záťaž pre jeden výstup =12.5mA, tu sa "ťahá" z jedného výstupu prúd až 30mA !, t.j. ak by svietila 8-ka tak zobrazenie následne "žerie" skoro štvrť ampéru, stačí tu použiť citlivejšie sedemsegmentovky a zväčšiť hodnoty odporov na minimálnu hodnotu =330Ω, dnešné moderné displeje vystačia aj s hodnotou odporov =1k5÷1k8

___________________________________________________

06.05.2023

PROM 74188, č.32:

A niečo pre PMD85 ... disketová jednotka PMD 32

PMD32 FDC Read Data Separator 74S188.bin (32,00 bytes)

Súbor poskytol rombor, ďakujem !

 

disketová jednotka k PMD85 s označením PMD32

___________________________________________________

29.10.2023

PROM 74188, č.33 a č.34:

TESLA čítač BM641, obsahy IO č.25 a IO č.26

čítač TESLA BM641

__________________________________________________________

Poznámka:

V príznakovom analyátore TESLA BM578 sú použité 2x PROM 74188 - jediné čo som zistil že sú osadené na pozíciách IO14 a IO15 (ich interné označenie je 1AN 136 01 a 1AN 136 02 pre druhú), bližšie údaje som nezohnal, má niekto ich obsah k dispozícii? Existuje len normálny manuál, servisný akosi nie je ...

 

príznakový analyzátor TESLA BM578

__________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

__________________________________________________________
Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari PROM a Eprom - vypadávanie obsahu.

By Administrator at januára 04, 2020 10:55
Filed Under: Atari

Dnes len taký krátky pokec na tému - PROM pamäte v Atari. Musím pripomenúť že Atari je tu s nami už hodne dlho - a blížime sa pomaly k 40-ke ..., niektoré modely už túto métu prekročili (800,400). No a práve preto sa pomaly musíme pripraviť na to že nám môžu postupne "vyprchať" uložené údaje v PROM a Eprom pamätiach. Presnejšie - sú to Eprom pamäte bez okienka = lacnejšia verzia EPROM, určené na jednorázové napálenie obsahu. Občas sa síce môže prepálením správny obsah obnoviť, ale je to bez záruky že to bude O.K.


Konkrétne - v počítači  sú 2 takéto "PROM" obsahujúce BASIC (8kB verzia) a OS (16kB verzia). Že sa niečo deje ľahko zistíme ak nám počítač prestane správne fungovať. Ak je problém v RAM tak skáče do Selftestu a objavia sa červené štvorčeky, pri probléme s OS sa zmení farba pozadia Selftestu zo zelenej na červenú. (OS si pri štarte skontroluje CRC (kontrolný súčet) a ak nesedí tak ide do chybovej hlášky = červená).


Či sa nám to páči alebo nie, po tých rokoch sa už tento problém objavuje a teda treba s týmto javom rátať. Dtto sa týka napríklad firmware v disketových jednotkách Atari. Budem konkrétny - EPROM, alebo PROM v Atari 1050 (2732 EPROM alebo PROM, 4kB, zatiaľ sa nejako neprejavuje, kvalitnejšie súčiastky ?, tu som sa s vypadávaním obsahu doteraz nestretol) a Atari XF551 - tu som sa s uvedeným problémom stretol už niekoľkokrát (2764 EPROM, 8kB). Výmena za novo naprogramovanú EPROM vždy pomohla. Samozrejme je možné tiež vymazať pôvodnú EPROM a potom nanovo do nej nahrať potrebný obsah, ale ak nedrží obsah (teda po 32 rokoch) tak asi ho bude strácať nanovo (a asi aj rýchlejšie), ak máte druhú EPROM radšej skúste použiť tú. (Na druhú stranu ak tam zase vydrží možno ďalších 32 rokov tak s tým ja už problém mať nebudem.)


Samozrejme, rozličných periférií je tiež dosť (teraz si uvedomujem že síce krčím nosom nad magnetofónmi - ale tie takúto súčiastku našťastie nemajú Laughing - ale zato zase majú remeničku a spínacie kontakty Undecided), čiže trable sa očakávať v nasledujúcom období dajú.


Takže - ataristi hlavu nahor, najmä ak o možnom probléme už viete - pre istotu sa predzásobte nejakými Epromami 4kB, 8kB a 16kB - je dosť pravdepodobné že ich možno v nasledujúcom období budete potrebovať (tak isto si zabezpečte potrebné obsahy na napálenie). Nebolo by dobré ak by sme sa na daný problém nepripravili, alebo prinajmenšom s ním nerátali.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

01_2020 Blog, Notes.

By Administrator at januára 01, 2020 10:02
Filed Under: Blog

01.01.2020

Sakra, to je dátum ... všetko dobré v Novom roku.

V dnešnom pokračovaní o PROM 74188 bude popis dekodérov pre LED (sedemsegmentovky) urobené pomocou spomínaného čipu:

SBC6502 - 37 - PROM 74188, obsahy, contens, part 1_2.


(Mimo iného - niečo extra špecifického - niečo čo je pre Atari - ak si chcete doplniť číslo disketovej jednotky na prednom paneli pomocou LED sedemsegmentovky - to som už síce pre Atari urobil, ale bolo to robené naozaj hodne zložito. Pritom ak máme túto PROM tak práve PROM 74188 uvedené zapojenie dokáže neuveriteľne zjednodušiť.)

_____________________________________________________

04.01.2020

Dnes na tému niečoho čo nás rozhodne neteší - vypadávanie obsahu z PROM a EPROM pamätí:

Atari PROM a Eprom - vypadávanie obsahu.

 

_____________________________________________________

06.01.2020

Zaujímavé obsahy PROM 74188:

SBC6502 - 38 - PROM 74188, obsahy, contens, part 2_2.

___________________________________________________________

07.01.2020

Do článku z predchádzajúceho dňa doplnený ďalší obsah PROM:
Súradnicový zapisovač riadený mikroprocesorom. (Zdroj: Mikroelektronika ME-90 strana 22.)

_____________________________________________________

08.01.2020

Celkom som sa zapotil ako mi zblblo zobrazovanie posledných článkov, totálne sa to na webe rozsypalo. Cache je dobrá vec - ale nie vždy, teraz dúfam je už všetko v poriadku. Podarilo sa mi "vyrobiť" dva články s rovnakým názvom - to síce normálne nie je tragédia ale redakčný systém mi najnovší článok dokonale ukryl, nevedel som ho nájsť, nepomohlo ani fulltextové prehľadávanie. No nič, musel som ho napísať znova, to ma fakt nepotešilo. Prešiel týždeň a zrazu sa pôvodný článok v zozname objavil ... no, síce som to prežil, ale zahrešil som celkom slušne. Laik žasne - odborník je v pérdeli. Tak som ho pekne krásne vymazal (už bola na webe napísaná náhrada za neho) a teda teraz je to v poriadku. V tomto roku stav redakčný systém a ja - 1:0. 

___________________________________________________________

20.01.2020

A zase niečo k SBC6502:

SBC6502 - 39 - PP 3in1, PROM programmer.

 

___________________________________________________________

27.01.2020

Desiate pokračovanie čriepkov o Atari:

Atari - čriepky. Atari tidbits. 10.

____________________________________________________

28.01.2020

Malé, jednoduché viacúčelové zariadenia ktoré šetrí náš čas (a nervy tak isto):

Tester ESR-T4 v2.68

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 37 - PROM 74188, obsahy, contens, part 1_2.

By Administrator at januára 01, 2020 09:56
Filed Under: SBC6502

Stále platí - ak chcete programátor používať musíte mať k dispozícii aj dáta ktoré sa dajú napáliť (a majú zmysel), inak je programátor dobrý len na jednu vec - a to do vitríny. V tejto časti sú obsahy PROM ktoré ktoré som sám vygeneroval. Prvá časť je obsah PROM 74188 v hexa tvare, potom nasledujú už vygenerované DATA riadky priamo pre programátor 74188. Dnešná časť sa bude zaoberať jednou vecou a to dekodérmi pre LED sedemsegmentovky.

 

P.S.: Obsahy som previedol aj do binárnej formy ktorú zvládajú aj iné programátory.

 

___________________________________________________________________________

 

Obsah PROM 74188, A (Igi):

 

 

Poďme najprv na niečo extra špecifického - niečo čo je pre Atari - ak si chcete doplniť číslo disketovej jednotky na prednom paneli pomocou LED sedemsegmentovky - to som už síce pre Atari urobil, ale bolo to robené naozaj hodne zložito. Pritom ak máme túto PROM tak práve PROM 74188 uvedené zapojenie dokáže neuveriteľne zjednodušiť - prekódovanie vstupov, výstupný dekodér a výkonový výstup - všetko AllInOne v jednej PROM 74188.

 

Poďme na to, zapojenie pre obidva druhy teda Atari XF551 a aj Atari 1050 sa dá bez najmenších problémov vtesnať iba do jednej PROM 74188 (stačí na to púhych 8 byte).


A je to aj poriadne jednoduchšie, výber druhu disketovej jednotky sa robí jumperom. Skratovaný jumper = platí pre XF551, otvorený jumper = platí pre 1050. Odpory 4k7 zabezpečujú správne logické úrovne na potrebných vstupoch. Použitá LED sedemsegmentovka v zapojení je typ zo spoločnou anódou.


Obrázok č.1:

Zapojenie PROM 74188 určené pre zobrazovanie nastavenia čísla pre disketovú jednotku Atari XF551.

Priamo v obrázku na ľavej strane je popis kde pripojiť na ktorý čip 2 vodiče + zem.

 

Obrázok č.2:

Zapojenie PROM 74188 určené pre zobrazovanie nastavenia čísla pre disketovú jednotku Atari 1050.
Priamo v obrázku na ľavej strane je popis kde pripojiť na ktorý čip 2 vodiče + zem.


PROM 74188,  A (Igi): ATARI XF551-1050 DRIVE NUMBER DECODER:

0000: 79 24 30 19 30 19 24 79 00 00 00 00 00 00 00 00
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00


DATA line, programmer 74188:

9000 C$="ATARI XF551-1050 DRIVE NUMBER DECODER":ID=32:RETURN
9001 DATA 121,36,48,25,48,25,36,121
9002 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9003 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9004 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9005 CRC= 460 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Tu si treba uvedomiť že tieto disketovky majú odlišné kódovanie vstupných dát pre nastavenie čísla jednotky, preto je potrebný jumper ktorý nastaví dekodér na správne dekódovanie tej ktorej konkrétnej disketovej jednotky.

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

A_PROM74188.bin (32,00 bytes)

_____________________________________________________

 

Obsah PROM 74188, B (Igi):

Teraz sa pozriem na plný BCD dekóder zo zobrazením na LED, teda vieme zobraziť aj hexa tvar (ak je treba).

 

PROM 74188 FULL BCD DECODER CA VER.1
0000: 40 79 24 30 19 12 02 78 00 10 08 03 46 21 06 0E
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

DATA line, programmer 74188:
9000 C$="PROM 74188 FULL BCD DECODER CA VER.1":ID=32:RETURN
9001 DATA 64,121,36,48,25,18,2,120
9002 DATA 0,16,8,3,70,33,6,14
9003 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9004 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9005 CRC= 584 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

obrázok č.3: Vzhľad jednotlivých segmentov LED pri plnom dekódovaní verzia 1.


Čiže tu sa jedná o plné dekódovanie všetkých 4 bitov a výstup je v hexa tvare. Pritom sa dá priamo použiť tiež ako dekodér 1 z 10, teda namiesto štandartne používaných dekodérov typu D146, D147 (7447). Uvedené dekodéry nezobrazujú priamo hexa kódy, čo občas môže spôsobovať problémy s pochopením toho čo práve displej konkrétne zobrazuje, tu je pochopenie obsahu určite lepšie. Použitá LED sedemsegmentovka je typ zo spoločnou anódou.

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

B_PROM74188.bin (32,00 bytes)

___________________________________________________________

 

Obsah PROM 74188, C (Igi):

PROM 74188 FULL BCD DECODER CA ver.2

(iný vzhľad na výstupe sedemsegmentovky, zmena sa týka iba zobrazenia 2 znakov)

0000: 40 79 24 30 19 12 02 68 00 10 08 03 23 21 06 0E
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

DATA line, programmer 74188:

9000 C$="PROM 74188 FULL BCD DECODER VER.2":ID=32:RETURN
9001 DATA 64,121,36,48,25,18,2,88
9002 DATA 0,16,8,3,35,33,6,14
9003 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9004 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
9005 CRC= 517 :RETURN:REM CRC in (dec) form !


Obrázok č.4: Vzhľad jednotlivých segmentov LED pri plnom dekódovaní verzia 2.


Dtto ako v predchádzajúcom prípade, akurát je mierne zmenené zobrazovanie (týka sa číslice 7 a zobrazenia c), takže ak niekomu z akýchkoľvek príčin nevyhovuje verzia 1, máte tu verziu 2.  No a teraz už len zapojenie vývodov PROM 74188 pre funkciu dekodéru. Použitá LED je zase typ zo spoločnou anódou.

 

obrázok č.5 : Zapojenie vývodov pre BCD dekodér, platí  pre verziu 1 a 2.

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

C_PROM74188.bin (32,00 bytes)

___________________________________________________________

 

Obsah PROM 74188, D (Igi):

Niekedy treba zobraziť dekódovanie aj 1 z 32, dá sa to tak isto urobiť s jednou PROM 74188 a jedným tranzistorom, vyriešil som to tak že na ľavej sedemsegmentovke trvale svietia segmenty b a c (zobrazenie 1) a segmenty a, d, e, f sú spínané cez tranzistor (potom sa zobrazí 0), segment g nie je zapojený. Jedná sa o celkom jednoduché riešenie tohoto problému bez potreby ďalšieho dekodéru v uvedenom zapojení. Rozsah zobrazenia je 0÷1Fh.


PROM 74188 FULL BCD DECODER CA VER.3
0000: C0 F9 A4 B0 99 92 82 F8 80 90 88 83 C6 A1 86 8E
0010:
40 79 24 30 19 12 02 78 00 10 08 03 46 21 06 0E


DATA line, programmer 74188:

9000 C$="PROM 74188 2 DIGIT FULL DECODER 00-1Fh ver3":ID=32:RETURN
9001 DATA 192,249,164,176,153,146,130,248
9002 DATA 128,144,136,131,198,161,134,142
9003 DATA 64,121,36,48,25,18,2,120
9004 DATA 0,16,8,3,70,33,6,14
9005 CRC= 3216 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

obrázok č.6: Zobrazenie na dvojmiestnej sedemsegmentovej LED - zobrazuje rozsah 00÷1Fh.

Poznámka - drobná finta, táto PROM 74188 sa dá tak isto použiť priamo v zapojení na obrázku

č.5 - a to bez akýchkoľvek úprav.

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

D_PROM74188.bin (32,00 bytes)

___________________________________________________________

 

Obsah PROM 74188, E (Igi):

No a po všetkých týchto možnostiach ako sa "vyšantiť" s PROM 74188 ako dekodérom pre LED sedemsegmentovky prichádza už len to jediné možné - mať v jednej PROM 74188 napálený dekodér pre LED zo spoločnou anódou a tak isto aj dekodér pre LED zo spoločnou katódou - bolo by skutočne smutné ak by sa na displeje zo spoločnou katódou zabudlo. Pritom stále dokážeme BCD dekodérom zobraziť plný rozsah v hexa tvare (ak treba). Na prepínanie pri použití medzi CA a CC (CA - spoločná anóda, CC - spoločná katóda) používam najvyšší bit (E), ak je na ňom log.0 tak je LED sedemsegmentovka pripravená pre = CA, ak je tam log.1 tak je to pre typ CC. Pretože pri zapojení CC vlastne skratujeme LED voči zemi je z princípu potrebné použiť odpory s väčšou hodnotou ako pri CA. Ak máme kvalitný displej, teda ktorý ide na 10mA tak tu nie je žiaden problém. Výhodou je to že ak si niečo postavíme tak nás dopredu nemusí trápiť aké LED sedemsegmentovky zoženieme, tu len proste prestavíme jumpre (a správne osadíme odpory) a je hotovo.


PROM 74188 FULL BCD DECODER CA+CC VER.4
0000: 40 79 24 30 19 12 02  78 00 10 08 03 46 21 06 0E

0010: BF 86 DB CF E6 ED FD 87 FF EF F7 FC B9 DE F9 F1


DATA line, programmer 74188:
9000 C$="PROM 74188 FULL BCD DECODER CA+CC VER.4":ID=32:RETURN
9001 DATA 64,121,36,48,25,18,2,120
9002 DATA 0,16,8,3,70,33,6,14
9003 DATA 191,134,219,207,230,237,253,135
9004 DATA 255,239,247,252,185,222,249,241
9005 CRC=4080:RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

obrázok č.7: Vzhľad jednotlivých segmentov LED pri plnom dekódovaní tejto verzie 4.

(Platí rovnako pre displeje CA aj CC.)

 

obrázok č.8:

Prepínateľný obsah PROM, teraz nastavenie pre CA, verzia 4.

 

obrázok č.9:

Prepínateľný obsah PROM, teraz nastavenie pre CC, verzia 4


Je vidieť že aj s takto malou pamäťou sa dajú robiť zaujímavé veci (a je možná veľká úspora súčiastok), stačí vedieť ako si tam do PROM dodať žiadúci obsah.

V druhom pokračovaní o obsahoch PROM 74188 budú už obsahy PROM zo zariadení, ktoré sa používali (a používajú). Ale o tom podrobnejšie až nabudúce.

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

E_PROM74188.bin (32,00 bytes)

_____________________________________________________

 

01.02.2023

Obsah PROM 74188, F (Igi):

Igiho alfanumerický displej pre 7-segment LED + dp:

Občas potrebujeme na sedemsegmentovke zobraziť nielen číslice ale aj alfanumerické znaky. V ďalšom pokračovaní je jedno možné riešenie, ja tu ponúkam vlastnú sadu ktorá využíva pri zobrazení aj desatinnú bodku, teda využíva sa tu všetkých 8 výstupov PROM 74188 - z toho vyplýva že niektoré alfanumerické znaky som použil vlastné a teda odlišné od toho čo bolo doteraz dostupné.


Zapojenie výstupov PROM 74188:

Igiho alfanumerický displej pre sedemsegmentovú LED.

Vzhľad jednotlivých znakov a vzájomné zastúpenie v niektorých prípadoch.


           Common anode (CA):
          

           Data hex:
            0000:C0 F9 A4 B0 99 92 82 F8 80 90 88 83 A7 A1 86 8E
            0010:42 8B F1 0F C7 48 AB A3 8C 23 AF 87 C1 09 91 FF
          

           Data dec:

            9000 C$="PROM 74188 IGI ALFANUM CA":ID=32:RETURN
            9001 DATA 192,249,164,176,153,146,130,248
            9002 DATA 128,144,136,131,167,161,134,142
            9003 DATA 66,139,241,15,199,72,171,163
            9004 DATA 140,35,175,135,193,9,145,255

            9005 CRC=4754:RETURN:REM CRC in (dec) form !


Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

F_PROM74188_CA.bin (32,00 bytes)

 

 

           Common cathode (CC):


           Data hex:
            0000:3F 06 5B 4F 66 6D 7D 07 7F 6F 77 7C 58 5E 79 71
            0010:BD 74 0E F0 38 B7 54 5C 73 DC 50 78 3E F6 6E 00


           Data dec:

            9000 C$="PROM 74188 IGI ALFANUM CC":ID=32:RETURN
            9001 DATA 63,6,91,79,102,109,125,7
            9002 DATA 127,111,119,124,88,94,121,113
            9003 DATA 189,116,14,240,56,183,84,92
            9004 DATA 115,220,80,120,62,246,110,0

            9005 CRC=3406:RETURN:REM CRC in (dec) form !

 

Data uložené v binárnom tvare, priamo určené pre programátor USBprog:

F_PROM74188_CC.bin (32,00 bytes)

____________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

____________________________________________________________
Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: