CPC Amstrad - 256kByte Silicon disc.

By Administrator at januára 19, 2021 10:40
Filed Under: Non-Atari

 

Pretože akosi viacej sedím doma, tak ešte stále prehľadávam dobre založené veci. A tak som dnes natrafil na kremíkový disk (ha, má celých 256kByte) spolu aj s ovládacou časťou. Sú to dve samostané cartridge (jedna je vlastný Silicon disc a druhá obsahuje ovládací software ktorý je v Eprom pamäti NEC27128, t.j. má 16kByte) ktoré sa založia na zadnej strane počítača CPC Amstrad.

 

Obidva cartdridge sú priechodné, t.j. je možné do nich zasunúť ďalšie.

Samolepky sú mierne odlepené - inak sa dovnútra cartridge nedostanem ...

 

No a idem dovnútra, pekná čistá robota - i keď osobne použitý druh plošného spoja vôbec nemusím.


Pod samolepkou sa skrýva 8ks DRAM pamätí typu 41256, úplne vpravo GAL riadiaci čip.

Vlastné DRAM sú osadené v pätičkách.


Pohľad na zadnú stranu plošného spoja.


Dtto - ale "hore nohami".

 

Nasleduje pohľad dovnútra cartridge "OS Silicon disc".

Čo je zaujímavé - doska má na sebe nápisy (asi Light pen). Doska má jednostranný plošný spoj. Ale ako vidieť stačí jeden jediný prepoj drátikom a dá sa použiť ako úložište pre OS SilicON disc. Sú mi to veci ...


Vidieť že tých súčiastok tu nie je veľa. Pin č.1 Eprom je vľavo dole

 

No, CPC Amstrad nie je celkom moja parketa, ale obsah Eprom som prečítal a vytiahol do binárky. Už z pomenovania binárky vyplýva že sa jedná o verziu 1.1. Takže kto to potrebuje (a chce), tu to má:

Silicon disc 1-1.BIN (16,00 kb)

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 46 - Ahl´s Simple Benchmark Test.

By Administrator at januára 09, 2021 17:45
Filed Under: SBC6502

A máme tu ďalší benchmarkový test pre počítače. Autorom programu je David H. Ahl. Test bol publikovaný v časopise Creative Computing v novembrovom čísle roku 1983. Tu len dopredu upozorňujem že originálny listing programu v časopise obsahuje chybu, preto uverejňujem opravenú správnu verziu. Koho to zaujíma podrobnejšie môže si v pdf verzii (strana 259, reálne v pdf je to číslo strany 261) dostupnej na archive.org prečítať aj podrobnejšie informácie.

 

 

A teraz poďme na funčnú verziu tohoto benchmarku:


10 ?"Ahl's Simple Benchmark"
20 FOR N=1 TO 100: A=N
30 FOR I=1 TO 10
40 A=SQR(A): R=R+RND(0)
50 NEXT I
60 FOR I=1 TO 10
70 A=A^2: R=R+RND(0)
80 NEXT I
90 S=S+A: NEXT N
100 PRINT ABS(1010-S/5)
110 PRINT ABS(1000-R)

 

Poznámka k vlastnému programu - závisí to od počítača, ale je možné že v riadkoch 40 a 70 bude potrebné zameniť RND(0) za RND(1).

 

Pozrime si prvotnú tabuľku rýchlosti vykonania testu

(k danému dátumu vydaniu testu v časopise):

 

 

A kde sa umiestni SBC6502  4.00MHz:

Výsledný čas = 18.52 sec.

- je naozaj slušný - čím sa dostáva na 2.miesto.

Nezabúdajte že SBC6502 pochádza z roku 1977 a to ho tu zrovnávam zo strojmi o viac ako 6 rokov mladšími.

Pozrime si aj SBC6502 s x-talom 4.9152MHz:

Výsledný čas = 15.28 sec.

 

Atari som netrápil, čas je tu uvedený, netestoval som Atari Turbo Basic a jeho kompilátor, toto má byť o vlastnej rýchlosti jazyku Basic - nakoniec v druhej rozšírenej tabuľke je toho o Atari viac. Tiež je vidieť že nejaké to ZX-Spectrum v USA vtedy nikoho nevzrušovalo a to už bolo na trhu celkom obstojnú dobu. Chcete vedieť jeho čas ? - 4:39min

 

Objavujú sa aj tabuľky (sú na webe, kde je na druhom mieste v tabuľke uvedená P90 - ale úprimne medzi nami  - v roku 1983 žiadne Pentium 90 neexistovalo ...), takže to do zrovnávania naozaj nedám, to tiež na porovnávanie počítačov tej doby neobstojí. V odkaze na konci článku sú testované počítače dostupné do mája 1984, takže tam sa tie výkonnostné rozdiely dajú rozumne porovnať.

 

Takáto výzva na test vyvolala v tej dobe búrlivú reakciu a tak onedlho, iba za pár mesiacov (6) v tom istom časopise (máj 1984) nasledovala tabuľka kde je už týmto testom testovaných celkove 183 počítačov - tu sa potom SBC6502 umiestňuje v 1/3 zoznamu - a to sú tam naozaj už aj trošku iné mašiny. (SB6502 je teda testovaný počítač s poradovým číslom = 184.) 


Druhá, rozšírená tabuľka:

 

 

Creative_Computing_v10_n05_1984_May_benchmark.pdf (302,11 kb)

 
Test je naozaj zaujímavý a svedčí o tom ako sa dá napísať interpreter pre jazyk Basic. Ale ten superpočítač Cray 1 v tomto zozname ma naozaj dostal, fakt si myslím že je to mimo misu, nevedel som a ani si nemyslím že na tomto stroji sa prevádzkoval Basic - ak sa použil nejaký vyšší programovací jazyk - tak toto považujem za oblbovanie ako fras, ale čo - aj toto pomáhalo predávať časopis.  Na opačnom konci spektra výkonnosti v tomto teste je TI SR-50 kalkulátor, ktorému tento test zaberie viac ako 12 dní, to je na nasadenie v praxi už naozaj dosť ťažko použiteľné. Mimochodom, je tam už uverejnený už aj opravený (a správny) listing programu. Napríklad vo veľkej tabuľke je IBM PC v teste kde je použitý skompilovaný BASIC.

Poznámka - Atari s jazykom MBASIC dosahuje podstatne, podstatne lepší čas ako zo zabudovaným Basic-om. A to sa ešte nevypína zobrazovanie kedy je dosiahnutý čas o cca 30% kratší. Timex verzia Spectra (slow) ma celkom nepríjemne prekvapila, 16:55 min. to je už naozaj pomalé.

Je zaujímavé že sa do sveta vydala v novembri´84 verzia testu ktorá mal v sebe chybu - chýbal tam jeden dôležitý znak, je vidieť že aj vtedy sa robili kiksy, či to spôsobil zlé podklady alebo chybné naskenovanie sa už asi nedozvieme. A my tak dnes nevieme či si vtedy do testu testujúci správne dosadili chýbajúci znak ...a teda či ich testy boli správne, ale toto už naozaj ponechajme tej dobe. Na druhú stranu - David H. Ahl patril medzi hlavných testovateľov počítačov tohto časopisu, čiže rukami mu prešli naozaj veľké počty počítačov. Takže - už mám len také maličké pochybnosti. Laughing


Viem že k tým mojím uverejňovaným benchmarkovým testom podaktorí jedinci majú výhrady - ale uvedomte si že vtedy sa ničím iným netestovalo, nič iné nebolo k dispozícii a považovalo sa to v tej dobe za naprosto spoľahlivý ukazovateľ rýchlosti spracovania programu v jazyku Basic. A aj sa podľa toho počítače nakupovali, teda niektorí sa podľa týchto testov rozhodovali čo si nakoniec prinesú domov. A je myslím si tiež jasné že sa vŕtam v histórii. Dnes existujú benchmarkové testy na podstatne výkonnejšie mašiny - a výhrad k ich obsahu a spôsobu prevádzania testu je aj v dnešnej dobe tak isto viac ako dosť - takže odporúčam ak nie je Váš počítač v prvej 50-ke - klídek, pohoda, tabáček, v inom teste to môže byť lepšie (alebo aj horšie).Tongue out

___________________________________________________________

11.01.2021

Dostal som naozaj pekný záber - počítač BBC Master v tomto teste:

 

autor foto: J.Šutera

___________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 45 - PROM 74188 - program v.1.03.

By Administrator at januára 04, 2021 16:20
Filed Under: SBC6502

SBC6502 + doska programátoru PROM 74188.

 

Mám tu ďalšiu verziu programového vybavenia pre programátor PROM 74188, pribudla možnosť reprogramovania nepoužitých výstupov tejto PROM. Občas sa ukáže že potrebujeme zmeniť program v PROM - samozrejme normálne sa to nedá, ale ak máme k dispozícii doteraz nepoužité výstupy a preventívne sme v nich nezmenili základnú hodnotu z 0 na 1 tak ich stále môžeme naprogramovať. Následne sa stačí prepojiť na tento nanovo naprogramovaný výstup - alebo môžeme ho paralelne spojiť s výstupom doterajším, pretože výstup je otvorený kolektor takže sa to skutočne "nepobije". No, doteraz som to síce  nepotreboval, ale takáto možnosť sa naozaj môže hodiť a tak teda som programové vybavenie príslušne upravil. Nápad pridať túto funkciu vznikol v hlave na Nový rok nadránom - keď som po neskoršej večernej káve nevedel zaspať ...

 

Autor nenesie žiadnu zodpovednosť za škodu ktorá vznikne

zničením PROM pri nesprávnom použití programátoru !


Ďalší príklad:

Máme PROM ktorá je naprogramovaná ako dekodér pre sedemsegmentovku LED. Štandartne na to postačuje 10 byte, ak zobrazujeme aj hexa tvar tak treba 16 byte. To značí že stále máme nepoužitých minimálne ďalších 16 byte. Ak do nich naprogramujeme novú funkciu stačí trvale vstup E (ako A,B,C,D,E - nie Enable) pripojiť do log.1 a môžeme využiť PROM na nový účel. Pôvodná verzia programátoru neumožňovala takéto veci, iba napálenie celého obsahu v jednom ťahu a tým to končilo, teraz sa dajú za istých okolností meniť obsahy pre nové, alebo upravené použitie.


Nová voľba "S" - reprogramming PROM

 

Takže v programovom vybavení pribudla voľba "S" - kde je možné takúto PROM 74188 preprogramovať. Tu sa pritom predpokladá, že ten kto to ide robiť si vie skontrolovať či má v PROM priestor na takéto riešenie. Pri tejto voľbe sú vypnuté ochrany ktoré kontrolujú že je PROM čistá a že obsahuje samé 0 - je to potrebné, inak by nebolo možné reprogramovanie. Nachystanie potrebných (a správnych !) dát na takéto niečo je už plne v réžii toho kto sedí na stoličke pred počítačom.


 

Na obrazovke sa vypíše varovná hláška o tom, že ak je na niektorom výstupe naprogramovaná 1 tak ju na tomto konkrétnom výstupe nie je možné  preprogramovať na 0, to je myslím jasné. Ale predsa len na to radšej upozorním. Asi právom predpokladám že túto funkciu využije len ten kto tomu naozaj rozumie.


 

Následne zbehne klasické naprogramovanie a nasleduje verifikácia obsahu PROM 74188, ak nezbehne na prvýkrát nasleduje ešte jeden pokus. Ak je všetko O.K, skáče program po naprogramovaní do menu. Ak verifikácia nezbehne ani po druhom pokuse naprogramovať správne údaje program ukončí svoju činnosť a vypíše hlášku o neúspešnom programovaní.

 

Program - verzia 1.03 je pre x-tal:
1.8432MHz
2.4576MHZ
4.0000MHz
5.0000MHz

version 1.03.zip (17,14 kb)

______________________________________________________

P.S.:

S odstupom doby si myslím že toto je asi najmenej prehľadná verzia programu, t.j. neodporúčam ju používať, neskoršie verzie sú na tom o poznanie lepšie, nechal som ju tu k dispozícii iba s dôvodu kontinuity vývoja vlastného programového vybavenia, považujem ju za tzv. "slepú" cestu vývoja. Aby bolo jasné - program plní svoje úlohy, naprogramuje PROM naprosto bezproblémovo, ale tá časť pre reprogramovanie je už zbytočne zložitá /myslím tým postup ako to vyvolať/ ...

____________________________________________________________


Všetky ostatné možnosti programátoru boli popísané v manuáli v druhej časti o programátore PROM 74188, v tej časti sa nič nezmenilo, ak áno tak sú to len nejaké naozaj kozmetické úpravy (posun textu a pod., odstránil som zdvojenú možnosť ukončenia programu klávesou "E").

Možnosť reprogramovania považujem za príjemné rozšírenie funkcií programátoru PROM 74188. A už vážne uvažujem nad ďalšími drobnými doplnkami (vylepšeniami) ktoré uplatním v nasledujúcej verzii programového vybavenia 1.04 ... zatiaľ chystám malý návod ako postupovať pri tvorbe dát pre reprogramovanie, bude to v ďalšej časti, alebo hneď po návode, ešte uvidím, ale určite to tam niekde priložím. V tejto podobe program síce funguje, ale k dokonalosti má ešte ďaleko ...

Manuál:
SBC6502 - 34 - Programátor PROM 74188. PROM 74188 programmer. Part 2-4.

_________________________________________________________________________________

V uvedenom odkaze sú uverejnené všetky vydané verzie programového vybavenia pre programátor PROM 74188:

SBC6502 - 66 - PROM 74188 - všetky verzie programu, all program version.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

01_2021 Blog, Notes.

By Administrator at januára 03, 2021 10:23
Filed Under: Blog

03.01.2021

Tak uvidíme čo nám tento rok prinesie - či už dobrého, alebo zlého. Zase budeme sedieť zavretí doma a budeme počúvať múdre slová o tom ako máme byť zodpovední a pritom sme videli premiéra ako sa baví na veľkej svadbe bez rúška. A tých "kiksov" bolo viac - napr. aj s rokovaním u Kollára v nemocnici. Pritom ministra školstva hneď pokutoval ak sa zjavil na verejnosti bez rúška. Nuž potom to vyzývanie na zodpovednosť je dvojitou zbraňou ... a zároveň arogantnou fackou občanom. Ale čo už čakať od ignoranta najhrubšieho zrna.

___________________________________________________________

04.01.2021

Najnovšia verzia (1.03) programového vybavenia pre programátor PROM 74188, teraz už umožňuje tak isto reprogramovať nepoužité výstupy.
SBC6502 - 45 - PROM 74188 - program v.1.03.

_____________________________________________________

09.01.2021

Ďalší benchmark test určený pre 8-bity, je z roku 1983, v aktualizovanej tabuľke z mája 1984 je otestovaných 183 počítačov tej doby:
SBC6502 - 46 - Ahl´s Simple Benchmark Test.

_____________________________________________________

17.01.2021

Time:18:40, veľmi stručne:

Dnešná tlačovka - začiatok rokovania posunutý o 1 a 1/2 hodiny - pre technické problémy. Pomenujme to presnejšie, premiér sa zase včas nedostavil, nič nového pod slnkom. Hlavne že má plné ústa že mu ide o ľudí, ale zase spokojne buvinkal aj keď mal zachraňovať. Rokujú, rokujú a zase odklad času tlačovky - pre technické problémy. Preložené = premiér zase trucuje. Tieto nekonečné ťahačky sú takou aroganciou že toto sa len tak nevidí. A čo novinári  ktorí tam čakajú už niekoľko hodín ? Nuž - lebo Matovič ...

____________________________________________________________

19.01.2021

Takže screening je iné pomenovanie pre celoplošné otestovanie. Obsesia premiéra v priamom prenose pokračuje. Bodka. No cement.

__________

Dnes som pri upratovaní našiel niečo z úplne ale úplne iného súdka:
CPC Amstrad - 256kByte Silicon disc.

_____________________________________________________

27.01.2021

Tak nám premiér s ministrom zdravotníctva v celoplošnom testovaní do výsledkov dosadili svoju dlho očakávanú bulharskú konštantu, iné sa totiž ani nedalo čakať. (Pre neznalých: Bulharská konštanta je číslo, ktoré presne zodpovedá predstavám toho kto to číslo potrebuje na to aby presadil svoje.) Jednotlivé časti BA boli hlboko pod stanoveným 1% - ale, zase musím uznať že Bulharsko je k nám predsa len bližšie ako Mongolsko ...

Je smutné že na poste premiéra máme niekoho kto sa vyžíva v svetle kamier namiesto toho aby niečo rozumné robil. Nemyslím si že výsledky musí vždy prezentovať premiér, na to je predsa minister zdravotníctva - lenže - je to JEHO dieťa a proste musí nám dokázať že mal (ako vždy) pravdu. Aj keď bude hovoriť hodinu v TV ďalšie nezmysly. A zdá sa že ON v tomto svojom hlbokom omyle zotrvá po celý zbytok svojho života. A tiež ho netrápi dodržať voči druhým to čo sľúbi. To by mi ani tak nevadilo - keby nebol na poste na ktorom je.

Aby bolo jasné - nosím rúško a nemám problém s rozumnými odôvodnením opatrení - ale mám problém zo zavádzaním.

___________

Dnes som predbežne (dúfam) dokončil programovú verziu 1.04 pre programátor PROM 74188, zabralo mi to dosť času než som bol s výsledkom spokojný. Vŕtal som sa v tom v podstate od 5.januára doteraz. Boli chvíle kedy som si myslel že som sa tak zacyklil že bude potrebné vrátiť sa o niekoľko dní naspäť, alebo sa na to už jednoducho vykašlem, ale ukázalo sa že našťastie som sa mýlil. (Práca konkrétneho dňa bol vždy odzálohovaná, to bola moja poistka.) Teraz už len urobiť k tomu manuál. Skúsim ho urobiť ako video snímaním priamo z obrazovky, takže si to najskôr musím odskúšať. Verzia 1.04 vie omnoho viac vecí ako doteraz uvedené verzie 1.02 a 1.03. Nateraz si myslím že toto ešte dopĺňať a prerábať mi v najbližšej dobe už naozaj nehrozí.

Laughing

___________

Doplnok podvečer:

Tak zase BA zo zoznamu na testovanie vypadla. Prečo tam patrila (ak tam nemala byť) a prečo teraz tam zase nepatrí ? Lebo IM ...

___________

Objavila sa u mňa momentálna klasika:

Zvoní mobil, pozerám číslo - začína 049, Nemecko ... jasné falošné zastúpenie Microsoftu. Číslo som zablokoval, o 2 hodiny volali znovu. Skrátim to - volali celkove 5x (vždy presne po 2 hodinách), každý krát z iného čísla a tak som to zase nezdvihol a ešte 4x zablokoval ďalšie čísla na svojom mobile. Potom už bol pokoj. Akosi som nemal chuť komunikovať s niekým kto sa snaží človeka oblbnúť, toto im nevyšlo. (Len by ma zaujímalo ako sa dostali k môjmu číslu.)

____________________________________________________________

29.01.2021

19:00 - vystúpenie ministra zdravotníctva, zbabelý premiér neprišiel, toto nie je vec ku ktorej sa chce hlásiť. Výsledok tlačovky ?  BA zase spadla na druhú stranu. Jeden deň čihi, druhý hot - a potom na zase naopak. Naozaj neskutočne úbohí amatéri, čistý chaos a totálna nekompetencia - k tomu už nemám čo dodať. 

Titulka z dennikn.sk:

(Takto vyzerá bulharská konštanta v praxi.)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: