SBC6502 - 45 - PROM 74188 - program v.1.03.

By Administrator at januára 04, 2021 16:20
Filed Under: SBC6502

SBC6502 + doska programátoru PROM 74188.

 

Mám tu ďalšiu verziu programového vybavenia pre programátor PROM 74188, pribudla možnosť reprogramovania nepoužitých výstupov tejto PROM. Občas sa ukáže že potrebujeme zmeniť program v PROM - samozrejme normálne sa to nedá, ale ak máme k dispozícii doteraz nepoužité výstupy a preventívne sme v nich nezmenili základnú hodnotu z 0 na 1 tak ich stále môžeme naprogramovať. Následne sa stačí prepojiť na tento nanovo naprogramovaný výstup - alebo môžeme ho paralelne spojiť s výstupom doterajším, pretože výstup je otvorený kolektor takže sa to skutočne "nepobije". No, doteraz som to síce  nepotreboval, ale takáto možnosť sa naozaj môže hodiť a tak teda som programové vybavenie príslušne upravil. Nápad pridať túto funkciu vznikol v hlave na Nový rok nadránom - keď som po neskoršej večernej káve nevedel zaspať ...

 

Autor nenesie žiadnu zodpovednosť za škodu ktorá vznikne

zničením PROM pri nesprávnom použití programátoru !


Ďalší príklad:

Máme PROM ktorá je naprogramovaná ako dekodér pre sedemsegmentovku LED. Štandartne na to postačuje 10 byte, ak zobrazujeme aj hexa tvar tak treba 16 byte. To značí že stále máme nepoužitých minimálne ďalších 16 byte. Ak do nich naprogramujeme novú funkciu stačí trvale vstup E (ako A,B,C,D,E - nie Enable) pripojiť do log.1 a môžeme využiť PROM na nový účel. Pôvodná verzia programátoru neumožňovala takéto veci, iba napálenie celého obsahu v jednom ťahu a tým to končilo, teraz sa dajú za istých okolností meniť obsahy pre nové, alebo upravené použitie.


Nová voľba "S" - reprogramming PROM

 

Takže v programovom vybavení pribudla voľba "S" - kde je možné takúto PROM 74188 preprogramovať. Tu sa pritom predpokladá, že ten kto to ide robiť si vie skontrolovať či má v PROM priestor na takéto riešenie. Pri tejto voľbe sú vypnuté ochrany ktoré kontrolujú že je PROM čistá a že obsahuje samé 0 - je to potrebné, inak by nebolo možné reprogramovanie. Nachystanie potrebných (a správnych !) dát na takéto niečo je už plne v réžii toho kto sedí na stoličke pred počítačom.


 

Na obrazovke sa vypíše varovná hláška o tom, že ak je na niektorom výstupe naprogramovaná 1 tak ju na tomto konkrétnom výstupe nie je možné  preprogramovať na 0, to je myslím jasné. Ale predsa len na to radšej upozorním. Asi právom predpokladám že túto funkciu využije len ten kto tomu naozaj rozumie.


 

Následne zbehne klasické naprogramovanie a nasleduje verifikácia obsahu PROM 74188, ak nezbehne na prvýkrát nasleduje ešte jeden pokus. Ak je všetko O.K, skáče program po naprogramovaní do menu. Ak verifikácia nezbehne ani po druhom pokuse naprogramovať správne údaje program ukončí svoju činnosť a vypíše hlášku o neúspešnom programovaní.

 

Program - verzia 1.03 je pre x-tal:
1.8432MHz
2.4576MHZ
4.0000MHz
5.0000MHz

version 1.03.zip (17,14 kb)

______________________________________________________

P.S.:

S odstupom doby si myslím že toto je asi najmenej prehľadná verzia programu, t.j. neodporúčam ju používať, neskoršie verzie sú na tom o poznanie lepšie, nechal som ju tu k dispozícii iba s dôvodu kontinuity vývoja vlastného programového vybavenia, považujem ju za tzv. "slepú" cestu vývoja. Aby bolo jasné - program plní svoje úlohy, naprogramuje PROM naprosto bezproblémovo, ale tá časť pre reprogramovanie je už zbytočne zložitá /myslím tým postup ako to vyvolať/ ...

____________________________________________________________


Všetky ostatné možnosti programátoru boli popísané v manuáli v druhej časti o programátore PROM 74188, v tej časti sa nič nezmenilo, ak áno tak sú to len nejaké naozaj kozmetické úpravy (posun textu a pod., odstránil som zdvojenú možnosť ukončenia programu klávesou "E").

Možnosť reprogramovania považujem za príjemné rozšírenie funkcií programátoru PROM 74188. A už vážne uvažujem nad ďalšími drobnými doplnkami (vylepšeniami) ktoré uplatním v nasledujúcej verzii programového vybavenia 1.04 ... zatiaľ chystám malý návod ako postupovať pri tvorbe dát pre reprogramovanie, bude to v ďalšej časti, alebo hneď po návode, ešte uvidím, ale určite to tam niekde priložím. V tejto podobe program síce funguje, ale k dokonalosti má ešte ďaleko ...

Manuál:
SBC6502 - 34 - Programátor PROM 74188. PROM 74188 programmer. Part 2-4.

_________________________________________________________________________________

V uvedenom odkaze sú uverejnené všetky vydané verzie programového vybavenia pre programátor PROM 74188:

SBC6502 - 66 - PROM 74188 - všetky verzie programu, all program version.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 1. 2021 16:22:45 #

trackback

Directory SBC6502

Directory SBC6502

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: