CALP a zdravý rozum.

By Administrator at decembra 31, 2018 13:25
Filed Under: Atari

Včera som si prečítal reakciu na moju odpoveď pod Martinovým článkom na 8bity.cz

31.12. sa zvyčajne bilancuje, tohtoročný posledný deň uzavriem niečím čo nikoho z nás nepoteší. (Ostatné veci čo sa udiali počas posledných 12 mesiacov prežujem v samostatnom článku.)

Reagoval na mňa dex ktorý ma upozornil (vďaka za info !) na to že projekt CALP vymazal na svojich stránkach všetky spravodaje ZAK, teda pražského Atari klubu. No, neviem síce tam bolo občas celkom zaujímavé veci (tak isto vo veľkej väčšine prevzaté zo zahraničných zdrojov), ale beriem to ako ochudobnenie celkového pohľadu na to čo sa v Československu a neskôr v ČR na tomto poli dialo. Nezabudnite že sa jedná o spravodaje staré priemerne 30 rokov a viac a okruh čitateľov je špecificky hodne malý (trúfam si povedať že maximálne niekoľko desiatok čitateľov) a teda nehrozí že by to povinne čítalo 15 miliónov obyvateľov bývalého Československa.


Pozrime si ako to riešia vo svete:

https://archive.org

sú tam uložené celé ročníky časopisov (a to teda hodne renomovaných), ktoré sú tam voľne k dispozícii a teda aj na stiahnutie. A bez obmedzení.
Síce mám rád pražské spravodaje, ale keďže som bez nich roky vydržal - tak bez nich asi vydržím aj naďalej. Budem musieť. A vy budete musieť vydržať tiež.
Zaujímajú Vás časopisy o elektronike teda aj o 8 bit počítačoch (alebo ste rádioamatéri ?), množstvo voľne stiahnuteľných časopisov nájdete na:

https://www.americanradiohistory.com/


A teraz lokálne problémy:

Ja som napríklad za celé roky blogu mal len 2 reakcie na uverejnené veci, teda myslím tým negatívne reakcie. Jedna bola od usera candle na tému disketovej jedntoky SN-360, vraj som si nevyžiadal súhlas k zverejneniu. Vysvetlili sme si to spoločne na na jednom stretnutí Foreveri ((a bolo to korektné vysvetlili sme si to aj ako som sa k tej schéme dostal (našiel som ju na webe na stránke ktorá nemala byť voľne prístupná, ale bola), inak fakt slušák človek)). Stiahol som schému u seba z webu z obehu a o pár mesiacov som ju zase uverejnil - pretože ju uverejnil J.Sobola a od neho súhlas na zverejnenie schém mám.


Ďalšia vec bol článok o tom aké disketové rozšírenia existovali pre Atari 1050. To sa mi ozval brenski, vraj s tým bolo hodne práce a teda ani že som nenechal odkaz na pôvodný zdroj. Tak toto mi trošku nadvihlo mandle, pretože odkaz na to odkiaľ som čerpal info v článku uvedený bol, ale autor zjavne nabudený neprišiel až na jeho koniec. Tak neviem, niekde som tvrdil že za tým nie je robota ? Ale dobre, O.K, zmazal som článok a potom už iba nechal link - ktorý tam bol po celú dobu. Reakcia? Prišla hneď, spokojnosť sama. Odvtedy som od neho nečerpal už ani jednu jedinú informáciu.


Po pár rokoch som sa išiel pozrieť na jeho fórum, už je zamknuté, iba pre prihlásených userov. Ak si niekto myslí že takto získa exkluzivitu a získa väčší počet užívateľov, no, no, jeho vec, prístup k veci mi pripadá podobný ako u držiteľa práv ZAK.

Takže dá sa aj tak, aj tak. Čo myslíte ktorý prístup je sympatickejší ?

 

P.S.:
Info neznalým, CALP je projekt na záchranu a archiváciu všetkej možnej a nemožnej literatúry ktorá bola vydaná na tému Atari v končinách strednej Európy (tj. Československo + následne ČR).

 

Ja aj tak nejako dúfam že sa to podarí dotiahnuť do dobrého konca, síce v tomto okamžiku neviem prečo je tu takýto problém, ale prejde nejaký čas a určite sa to nejako vysvetlí - aj keď možno nedorieši.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 21 - special null-modem cable. NM-iface cube.

By Administrator at decembra 23, 2018 12:00
Filed Under: SBC6502

 

"Skrátená" verzia null-modem kábliku na svojom "pracovnom" mieste.

 

Urobil som si vianočnú drobnosť pre spríjemnenie práce s SBC6502 - špeciálnu null modemovú verziu prepojovacieho kábliku integrovaná do mini krabičky (nazval som to NM-iface). Pokúsim sa vysvetliť prečo som to takto zrealizoval.

Mám dve verzie prevodníku USB ↔ TTL RS232. Jedna je malá krabička priamo na konektore USB, k tej sa hodí normálny null modemový káblik, ten sa už potom len zastrčí do konektoru na SBC6502. Vtip je v tom že mám aj druhý prevodník, ktorý používam radšej (proste viac mi vyhovuje - používam ho aj na zariadenie SIO2PC pre malé Atari, funkčne je to ale vo výsledku rovnaké). A tam je to už zložitejšie pre pripojenie na SBC6502, pribudne v zapojení ďalší káblik čo mi už trošku vadí. Ale veď si to poďme pozrieť o čom to tu točím.


Toto je prvý spomínaný prevodník USB ↔ TTL RS232. K nemu som postavil 1.5m dlhý null modemový káblik spomínaný už v prvom dieli o stavbe zariadenia SBC6502. Chodí tak isto bezproblémovo - pre mňa je ale už určený len ako záložná verzia pripojenia na zariadenie SBC6502 a aj pre SIO2PC k Atari.


Takto to potom vyzerá v reáli ak sa prvá verzia pripojenia použije pre komunikáciu s SBC6502. Je vidieť že krabička USB prevodníku je orientovaná "našikmo" čo občas môže pri používaní na notebooku zavadzať (asi ten najdôležitejší dôvod prečo ho chcem mať už iba ako zálohu) pri potrebe využiť aj ďalšie USB zariadenie.


Druhá verzia USB<->TTL RS232 prevodníku ktorá má priamo na sebe v kábli zabudovanú krabičku spomínaného prevodníku. Vtedy treba na jeho koniec pripojiť ešte null-modemový káblik - a to už začína byť naozaj strojovňa ... takto sa mi to naozaj nepozdáva.

 

Ha, síce je to na 100% funkčné, len tej kabeláže je v zapojení už nejako príliš veľa, pletie sa to potom buď všade pod nohami, alebo treba mať skrútenú kabeláž niekde na stole, alebo radšej pod ním (zaberá to tak či tak ďalšie miesto), proste to stále nejako nie je ono. Mimochodom, vlastná váha kábliku tlačí na 9 pinový Cannon konektor pripojenia SBC6502, tým pádom namáha pripojenie cez konektor. Použitý konektor čo je na doske SBC6502 nie je práve najšťastnejším riešením, pretože nemá "ukotvenie" priamo v základnej doske, teda môže sa časom vykývať a spôsobiť studený spoj, no čo už teraz - "varil" som z domácich zásob. Tak som si povedal že s tým treba niečo urobiť a konektoru na základnej doske skúsim čo najviac uľahčiť život v tomto zapojení.  

 

Obsah NM-iface.

 

Vlastné zapojenie null modemového kábliku je známe (viď obrázok nad týmto textom) - napadlo ma urobiť to v malej homemade krabičke (má to rozmermi len pár cm) a teda tento kus NM-iface zabudovať do niečoho čo nebude veľké, rozhodne tým pádom to nezaberie príliš veľa miesta a len tak mimochodom mi to nebude skrúcať prívod kábliku priamo na konektore dosky SBC6502 - čiže treba tam mať zabudované aj nejaké podporné stĺpiky.

 

Riešením je tento NM-iface.


Zapojenie bolo prepojené káblikmi priamo na 2 pinových konektoroch Cannon (samičky) a následne zaliate do Epoxy. V tejto zálievkovej hmote sú ešte osadené dva vývody na zašróbovanie pomocných distančných stĺpikov pomocou ktorých sa nastaví správna výška NM-iface voči základnej doske SBC6502. Zo zapojenia vidieť že to nemá v sebe žiadne aktívne prvky a teda ak to správne zapojíte nemá sa vovnútri čo pokaziť. Len je tam treba prepojiť tých drôtikov viacero. (Pred vlastným zaliatím Epoxy treba funkčnosť NM-iface vyskúšať ! - možno blbá poznámka, ale fakt sa oplatí to spomenúť, minimálne to treba premerať, "prepískať" multimetrom.)


NM-iface na obrázku  "hore kopytami". Nejedná sa síce o nič svetoborného, je to funkčné (a malé). A aj nastaviteľné na výšku - nakoniec by sa to dalo urobiť vo výsledku ešte menšie, ale men v prvom rade išlo o to to vyskúšať či to bude funkčné. Bolo.


NM-iface pripojený priamo na SBC6502. Distančky už podopierajú krabičku na jej pracovnom mieste. Vďaka tomu už vstupný konektor Cannon na SBC6502 nemá tendenciu na skrúcanie sa. Na pevnej podložke je to ideálne stabilné.


Doplnená poznámka 15.09.2023 - a funguje to dodnes, akurát ešte predtým som musel urobiť opravu na 9-pinovom konektore Cannon priamo na doske SBC6502, predsa len sa tu časom "vykývala" nožička č.5 (Gnd) a SBC6502 prestal komunikovať, v ďalšej časti (č.23) je táto oprava popísaná, odvtedy zase SBC6502 funguje bez problémov.


Celý "zázrak" Laughing - NM-iface na foto je kompletne pripojený na SBC6502 už aj spolu s prevodníkom USB ↔ TTL RS232. Nemôžem hovoriť za druhých, ale pre mňa je to takto zapojené predsa len úhľadnejšie (a čo sa týka miesta skladnejšie) ako tá strojovňa predtým. Síce je s tým trošku roboty si to postaviť ale stálo mi za to. Používa sa to naozaj maximálne pohodlne.


Som si vedomý že by sa to dalo urobiť už priamo na doske SBC6502 - akurát celý vtip alebo pointa je v tom, že keď som postavil SBC6502 tak som tento druhý prevodník USB ↔ TTL RS232 ešte nemal k dispozícii, takže to len na vysvetlenie prečo som túto úpravu robil až následne. Je to proste urobené až po funuse, preto na takéto riešenie veľmi nefrflite. Možno takéto riešenie pomôže aj pri použití na inom zariadení, takže to berte ako inšpiráciu ako si vyriešiť drobné problémy s kabelážou na svojom stole.

Najviac času zabralo prepájkovanie dvoch 9 pinových Cannon samičiek, teda vzájomné prepojenie ich kabeláže. Epoxy v zálievke som použil 5 minútové, čiže to zaliatie hmotou a následné vytvrdenie až tak dlho netrvalo. Ešte to chce urobiť tomu nejakú slušnú povrchovú úpravu - ale to asi príde na radu až po Vianociach ... alebo až po Novom roku (niektorom ...). Alebo dočasné riešenie sa stane riešeným trvalým.

A ešte k tomu názvu - cube, skôr je to kváder ako kocka, ale máme Vianoce ... takže to nejako ďalej neriešim.

(A dalo by sa to urobiť ešte menšie - tu som si rýpol sám do seba.)

__________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

____________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 20 - software. Benchmarks. Part3.

By Administrator at decembra 15, 2018 20:06
Filed Under: SBC6502

 

Benchmarks SBC6502.

 

Part3.

Dnes som si prečítal tento článok a teda tým sa mi nejako s tými benchmarkami roztrhlo vrece:

https://diit.cz/clanek/recenze-speccy2010-poradne-moderni-retro

 

Pretože sa v texte spomínaného článku nachádza aj benchmarkový test tak som si povedal - skúsim ho spustiť aj na SBC6502 (prečo nie) - a tak vznikol tento kratučký článok a zase vychádzajú na povrch celkom zaujímavé čísla:


SPECCY2010, tabuľka údajov, vľavo rýchlosť:

 

Tabuľka je prevzatá z odkazu na článok.

 

A teraz moja tabuľka SBC6502:


 

A môžeme porovnávať:


SBC6502 (1.8432MHz) - toto je na rozmedzí medzi TURBO 2x a 4x na SPECCY2010, inak povedané je to na úrovni TURBO 3x (ak by tento režim existoval).

SBC6502 (2.4576MHz) - táto verzia sa vyrovná SPECCY 2010 v režime TURBO 4x.

SBC6502 (4.00MHz) - dáva na frak SPECCY 2010 ktoré beží v režime TURBO 8x, pekné ...

SBC6502 (5.00MHz) - no comment ...

SBC6502 (6.00MHz) - no comment ...


(údaje + tabuľka vložené do článku 30.09.2019)

___________________________________________________________

Len pripomeniem že ver.1 je originálny program, ver.2 má odstránené LET premenná =, pretože SBC6502 takýto zápis  nevyžaduje.


Ver.1:

10 LET W=250: DIM F(W):LET P=1:LET A=3
20 LET F(P)=A:LET P=P+1:IF P>W THEN STOP
30 LET A=A+2:LET X=1
40 LET S=A/F(X):IF S=INT(S) THEN GOTO 30
50 LET X=X+1:IF X>=P THEN GOTO 60
51 IF F(X)*F(X)<=A THEN GOTO 40
60 GOTO 20   

Ver.2:
10 W=250: DIM F(W):P=1:A=3
20 F(P)=A:P=P+1:IF P>W THEN STOP
30 A=A+2:X=1
40 S=A/F(X):IF S=INT(S) THEN GOTO 30
50 X=X+1:IF X>=P THEN GOTO 60
51 IF F(X)*F(X)<=A THEN GOTO 40
60 GOTO 20

__________

Čo z toho vyplýva?

Že 2.457 MHz procesor 6502 porazí 14MHz SPECCY2010 a 6.00MHz verzia 6502 na hlavu poráža 28MHz (emulovanú) verziu SPECCY2010, pritom túto 28MHz (8x) porazí aj 4.00MHz verzia procesoru 6502. A pri akej emulovanej rýchlosti by SPECCY2010 konečne dosiahlo vyrovnaný výkon s 6.00MHZ 6502 radšej ani neskúsim vypočítať. Síce som si od spectrákov vypočul že ich firmware bol otimalizovaný na veľkosť a nie na rýchlosť - ale nejde jedno s druhým v rukáve ? Keď si zoberieme že 6502 bol pôvodne určený do bielej elektroniky a teda s jeho nasadením na poli počítačov sa vlastne pri jeho vývoji ani nerátalo tak sú tie výsledky testov skutočne zaujímavé. Zase sa mi potvrdzuje že širokospektrálny Z80 je práve vďaka tejto vlastnosti proste pomalý - a nijako tomu nepomáha ani Basic v jeho podaní.  A 6502 nepotrebuje honosné slovo TURBO, je rýchly (reálne) aj bez takéhoto honosného označenia.

(Aby ma niekto nepodozrieval že neviem čo je Speccy2010,  je to moderný klon počítača ZX Spectrum postavený na FPGA Altera Cyclone II.)

 

Skúste si ten test aj na svoju mašinku, možno večer zaspíte zo spokojným úsmevom, tak ako ja ...

__________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 1050 - bad chip 6532. Zlý čip 6532.

By Administrator at decembra 08, 2018 17:50
Filed Under: Atari

Dnešný krátky pokec sa bude zaoberať iba jednou vecou - chyba ktorá sa prejavuje vadným čipom 6532. Prejav tejto chyby je našťastie nezameniteľný a teda aj ľahko rozpoznateľný - na konci článku je uvedený odkaz na video, ktoré túto chybu priamo v praxi ukazuje. Nezabúdajme na to že príkon tohoto čipu je dosť veľký (až 1W) a teda ak nie je dobre zabezpečené jeho chladenie tak sa nám môže celkom ľahko odporúčať do večných lovíšť. Najľahšie tomu predídete tým, že z disketovej jednotky Atari 1050 na základnej doske natrvalo odstránite tieniacu "kovovú" klietku ochranného krytu - tým sa zásadne zlepší chladenie čipu 6532. A všetci vieme že teplo žiadnemu čipu dobre nerobí, pritom treba zvážiť aj to že neupravovaná pôvodná A1050 hreje sama o sebe celkom slušne, teda prosterdníctvom jej hliníkovového chladiča.


Chyba sa prejavuje poväčšine tým, že motor disketovej jednotky A1050 sa opakovane zapína a vypína v približne 2 sekundových intervaloch.

 

Disketová jednotka niekedy po zapnutí potom nevie nájsť východzie nastavenie hlavičky na nultú stopu diskety čo spôsobí "zadrnčanie" hlavičky pri jej návrate do východzej polohy. Platí to ak je senzor 0-tej stopy v poriadku a blbne čip 6532. Čiže máme tu dve možnosti takže potrebujeme jednoznačne zistiť čo nám spôsobuje problém.

Problém by sa dalo predísť tým, že by sa na čip 6532 umiestnil chladič, ktorý bude mať pod sebou siliónovú chladiacu pastu, síce je s tým celkom robota, ale dokáže to znížiť celkovú výslednú teplotu čipu 6532 na takú hodnotu že nepríde k prehriatiu čipu kedy príde k jeho nevratnej deštrukcii.

Ako teda prísť na to čo je vlastne pokazené ? 

Jednoducho, stačí merať či sa stav log.0 na senzore nultej stopy zmení na  log.1 po zatienení plastovou krytkou na hlavičke jednotky (to značí že hlavička jednotky sa vystavila na nultú stopu), meranie robíme na konektore J10, pin č.4. Ak je toto v poriadku - tak je na vine zlý obvod 6532. Ak nereaguje senzor - tak najprv treba dať do poriadku senzor 0-tej (nultej) stopy. Ako na to si môžete prečítať v tomto článku:


Oprava - repair Atari 1050 - Track 00 sensor.

 

Ak ani toto nepomôže - čo je jav zriedkavý, tak treba hľadať problém v obvode CA3086 (je to jednoduchý integráč, má v sebe iba 5 tranzistorov), na doske sú použité 2ks týchto IC.

 

No, teraz už poďme na ukážku (našiel som toto video na webe) ktorá nám krásne predvedie ako to vyzerá keď je Atari 1050 "mimo prevádzky" práve pre zlý čip 6532. Tu je prevzatý odkaz.

 

Video /link/:

Bad chip 6532 - Atari 1050

Moja poznámka:

Komentáre pod týmto videom nezodpovedajú skutočnému stavu, takže ich prosím neberte do úvahy !

 

Ja už len dodám - ak nie ste šikovný a ste majiteľom Atari 1050 - dajte si to túto opravu robiť niekomu kto sa v tom vyzná - napzaj si ušetríte nervy. Obvod 6532 sa v dnešnej dobe dá zohnať, ale asi to chvíľu potrvá, takže sa treba pozrieť po jeho zdrojoch na webe. Na záver už len obligátne:

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

12_2018 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 01, 2018 14:21
Filed Under: Blog

01.12.2018

Zase sme o krok bližšie k Novému roku. Síce sa sem snažím necpať politiku, ale občas mi to skutočne nedá.

Kapitán zo svojou družinou verných nás obšťastňuje kde sa dá. Jeho prístup k tomu ako doštudoval je pekný signál pre mladých ako sa vyštudovať dá, len to treba vedieť pekne pomenovať. Žiaden plagiát, hovorí sa tomu po novom kompilát z podkladov. Je tu len drobný zádrhel, kompilát je výcuc, toto je totálne presná kópia z nepriložených zdrojov. Béla nám medzitým vysvetlil čo si myslí pod pojmom osobná zodpovednosť. Kapitán túto osobnú zodpovednosť plne pochopil a odstúpiť nehodlá, veď by mohla padnúť vláda. Tento zlepenec ktorý sa drží zubami nechtami nám pred časom dal dokopy (možno) budúci minister zahraničia. Máme sa na čo tešiť v blízkej budúcnosti. Ide to zase smerom na Večné časy.

Ukrajina na svojom uzemí vytrvale ohrozuje Ruskú federáciu. Tú, ktorá sa pred rokmi zaviazala dodržovať územnú celistvosť Ukrajiny vďaka ústretovému kroku ktorým sa Ukrajina vzdala jadrových zbraní.
Však rebjáta ! Vot náše délo !

Na tento rok politiky stačí.

__________

Objednal som si Zeta SBC počítač od Romana Fuleka, mal by mi prísť na budúci týždeň. Už sa teším, s CP/M som robil naposledy tak pred 30 rokmi ...

__________

Doplnené ďalšie podklady do materiálu TOMS 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/TOMS-1050.aspx

____________________________________________________________

08.12.2018

Na webe som našiel krásnu ukážku ako sa prejavuje jedna dosť častá chyba disketovej jednotky Atari 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-bad-chip-76532-Zly-cip-6532.aspx

_____________________________________________________

15.12.2018

S tými benchmarkovými testami /zase pre SBC6502/sa mi roztrhlo vrece:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-20-software-Benchmarks-Part3.aspx

_____________________________________________________

23.12.2018

Drobnosť - a to hardvérová, pre počítač SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-21-special-null-modem-cable-NM-iface-cube.aspx

 

___________________________________________________________

31.12.2018

Silvester nemusí zákonite prinášať dobré správy:

http://blog.3b2.sk/igi/post/CALP-a-zdravy-rozum.aspx

Všetkým prajem dobrý Nový rok a PF ŠNR2019 !

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: