Symetrický zdroj 3-18V. Split power supply 3-18V.

By Administrator at septembra 18, 2012 01:16
Filed Under: Non-Atari

Existuje jeden pekný výkonový operačný zosilňovač - L165. Dá sa s ním robiť všeličo, jedna z možností je postaviť si s jeho pomocou jednoduchý symetrický zdroj. Môžeme ho nazvať aj delený napájací zdroj - ako komu vyhovuje.


Každý kto bastlí občas potrebuje pekný a hlavne jednoduchý symetrický zdroj.

Možnosti sú dve:

- postaviť si kompletný symetrický zdroj, čo je časovo náročné a využitie je malé, teda málokedy sa využije

- použiť obvod L165 a postaviť si jednoduchú doštičku s pár súčiastkami ktoré pripojíme na normálny zdroj a ono nám to urobí "samé" symetrizáciu a máme to čo požadujeme, funguje aj pôvodná prúdová poistka.


Poďme na schému, upozorňujem ža obvod zvládne prúd do 3A, takže ak chceme využiť všetky jeho možnosti v oblasti maximálneho prúdu použite slušný chladič !

Niečo za niečo.

Jedná sa len o mierne upravenú schému z datasheetu, vďaka nej môžeme ísť až na minimálne napätie 3V na výstupe, štandartne sú to v katalógovom zapojení 4V.

Sami vidíte že tých súčiastok nie je až tak veľa.



Ešte sa oplatí popísať vývody tohoto výkonového operačného zosilňovača.

Obvod je bežne k dostaniu v obchode.


____________________________________________________________

04.04.2013

Písal mi  robo, ktorý si toto zariadenie postavil a "papalo" mu to v kľude prúd rovný 1A. Trošku sme mailovali a nakoniec mi napísal:


Medzi tým ako som Ti napísal som trochu experimentoval (aj podľa obrázku z toho linku od nemca) so spomenutými 22mikro kapacitami (rovno som tam šupol 470mikro zo starého PC zdroja) a prúdový odber naprázdno klesol na fajných 40mA a samozrejme dal som aj väčší chladič keby niečo.  Nerozumiem síce prečo, ale ono to pomohlo.


Je možné že OZ kmital, bez osciloskopu ťažko určiť čo to bolo, ale zjavne vyššia kapacita na výstupoch nie je na škodu, kondenzátor s väčšou kapacitou by mal mať aj nižšie ESR. Závisí to samozrejme aj od zapojenia - čo najkratšie prívody kapacít k OZ, dostatočne dimenzované prívodné vodiče (alebo plošný spoj, atď.), filtračné kapacity 220uF a M1 musia byť čo najbližšie vývodom 3 a 5 (toto ale považujem za samozrejmosť). Tak isto je možné že konkrétne hodnoty sú závislé aj od výrobcu OZ, ale väčšie hodnoty kapacít na výstupe v žiadnom prípade nič nepokazia.

________________

V rámci experimentovania je možné skúsiť aj úpravu použitého zapojenia:

- vynechať odpor 1k, proste ho zrušiť, tým sa zruší spojenie medzi vývodmi 1 a 2

- skratovať odpor 22k, t.j. urobíte priamy spoj medzi vývodmi 2 a 4

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Unipolárny driver pre krokový motorček. Unipolar stepper motor driver - type 4.

By Administrator at septembra 12, 2012 08:27
Filed Under: Non-Atari

Dnes budem trocha viac ukecanejší ako obvykle, pretože práve toto som si postavil a prezentujem tu dve verzie tohoto zapojenia driveru pre unipolárny krokový motor.


Najprv som si to vyskúšal v jednoduchšej verzii a potom som si to prerobil na tú "zložitejšiu".


Čo som mal k dispozícii s tým som robil a postavil som to na univerzálnej doske plošných spojov.


Tých súčiastok zase až tak veľa v tomto prípade nebude treba, použité integrované obvody tú stavbu dosť zjednodušujú.

 


Rozhodol som sa že si postavím driver pre unipolárne krokové motorčeky a to priamo pre ovládanie 3 motorčekov. Proste niečo na skúšanie a pritom to ešte nie je až také zložité. Motorčeky mám a tak som vlastne len kupoval obvody L297. Hlavným impulzom bolo to že som zohnal obvody SLA4038 ktoré som popísal v samostatnom článku. Potom už začal červík hlodať že by som mal niečo zbastliť. Takže 3x L297 a 2x SLA4038 je základ z ktorého som vychádzal pri stavbe driveru pre 3x unipolárne motorčeky.

 

Pri pozornej stavbe som nemal najmenší problém a driver chodil správne na úplne prvé zapojenie. A to pri zapájaní na univerzálku nie je vždy až také samozrejmé. Jediná vec ktorá zdrží je správne zapojiť vinutia motorčeka. Motorček "trhá", ak nemáte správne za sebou zapojené vinutia, potom treba skúsiť prehodiť prívodné vodiče - mimo spoločného vodiča na napájanie. Niekedy to chvíľu trvá, teraz som mal napríklad  motorček z EPSON tlačiarne, ktorý mal nesprávne označený spoločný vývod (bolo to v skutočnosti naopak, spoločný vodič bol na druhej strane od označeného farebného označenia). Merajte, merajte a nespoliehajte sa na nič iného, šetrí to čas, peniaze a hlavne nervy. Pri testoch spojazdnenia som používal stabilizovaný zdroj a  na spoločný vodič pre motorček som vždy zavesil pre istotu odpor cca 11Ω, 20W (2x 5.6Ω), pretože ak sa Vám aj podarí nesprávne prehodiť vývody tak potom sa nič nestane, všetko to prežije.


Jedinými podmienkami čo som si dal bolo použitie univerzálneho plošného spoja, driver bude na 3 motory a napájanie bude 12V, pretože nepoužívam žiaden obmedzovač prúdu (aj k tomu sa ale dostanem). Tých 12V momentálne stačí, ale nie je problém zdvihnúť napájanie na 24V čím sa významne zvýši rýchlosť motorčekov - zase ale bude viac odpadného tepla. Nebudem to tu teraz ventilovať a tak to nechám na tom napájaní 12V - jednoduchosť je teraz dôležitejšia.

_______________________________________________________________________________


3x UNIPOLAR STEPPER MOTOR DRIVE IG version 1.00.


Verzia 1.00 slúži len na základné odskúšanie čo to dokáže, takže fičúrky som vynechal a tie sú potom až vo verzii 1.01, ktorá nasleduje hneď po tomto popise.

 

Pre obvody L297 je k dispozícii napájanie z +5V, je to úplná klasika s obvodom LM7805, len vstup LM7805 je chránený tlmivkou pre prípadným prepätím. Bižutéria okolo stabilizátoru zodpovedá datasheetu obvodu, ďalej odpory zabezpečujú potrebné logické úrovne na vstupoch DIR a CLOCK obvodu L297.

Prepojenie medzi L297 a SLA4038 je realizované cez odporovú sieť, takto nepreťažíme výstupy z obvodu L297 a pritom Darlingtony v obvode SLA4038 dostanú dostatočný vstupný prúd na ich vybudenie. Je na zváženie či tieto odpory 1k5 nezmenšiť až na hodnotu 1k, ale pod túto hranicu by som už nešiel - L297 vie katalógovo dodať v log.1 na výstupe max.5mA, takže s tým treba rátať.


Verzia 1.00 sa dá veľmi jednoducho zmeniť neskôr na verziu 1.01, rozdiely sú tak malé, že sa oplatí priamo si urobiť verziu 1.01.




3X UNIPOLAR STEPPER MOTOR DRIVE IG version 1.01.

 

Tu su už použité drobné zmeny - je možné nastaviť krok FULL STEP/HALF STEP a je funkčný pin ENABLE, t.j. v kľude vieme odpojiť prúd do motorov a tak sa významne znižuje odber a nehrejú motorčeky. Práve toto je už aj nafotené v obrazovej galérii - zmeny sú drobné, ale rozhodne sa oplatia oproti verzii 1.00. Zníženie kroku o 1/2 je dobrá vec ak potrebujeme presnejšie polohovať. Daňou nie je v tomto prípade menšia rýchlosť, pretože môžeme zdvojnásobiť počet pulzov na vstupe CLOCK. Jediná nevýhoda je to, že sa zvyšuje odber, pretože prichádza k tomu, že sa neprepína jedna cievka po druhej ale priebeh je zložitejší a podieľajú sa na odbere 2 cievky - popis je mimo rozsah tohoto článku -.


 


Už som to spomínal - hlavnými súčiastkami sú obvody L297 - 3 kusy a obvod SLA4038 - 2 kusy. Sami uznáte že to nie je až tak veľa súčiastok. Ešte nejaká bižutéria - odpory, kodenzátory a stabilizátor na 5V. Stanovil som si hornú povolenú hranicu prúdu pre jeden motorček = max.2.5A (výkonové tranzistory v SLA4038 majú max. povolený prúd 3A, takže aby som nešiel na doraz). Spotreba obvodu L297 sa pri napájaní 5V pohybuje na úrovni necelých 60mA, preto je použitý stabilizátor LM7805 a je tak isto umiestnený na spoločnom chladiči, pre istotu izolovane, aj keď obvod SLA4038 má izolovanú chladiacu plochu. Odber z 12V je potom cez stabilizátor LM7805 pre 3 obvody L297 necelých 180mA, teda na teplo sa musí meniť 7x180mA=1.26W a to je znesiteľné aj pre taký chladič aký som použil.

____________________________________________________________


Je tu pár fotografií z tejto stavby. Takže najprv nejaký návrh kde čo asi bude rozložené, počítam s masívnejším chladičom, ktorý nebude uložený priamo na doske a tak môžu ísť prepojky aj pod ním, zmestia sa tam aj odpory. Na fotografii je vidieť podloženú izolačnú pásku (kotúč)Smile.



Vyvŕtané diery pre uchytenie chladiča, rozmiestnenie obvodov SLA4038, tu bohužiaľ nejdú nožičky v rozostupe univerzálnej dosky a tak sa musia niektoré vývody prihnúť do strany, ale nie je to nič zložité.



Skúšanie osadenia chladiča, vľavo je IC LM7805:



Na tomto obrázku je pekne vidieť ohýbanie nožičiek obvodu SLA4038 do univerzálnej dosky:



A nasledujú ďalšie potrebné veci, bižu, prívodné konektory:



Prepojenie výkonovej časti na výstupné konektory pre 3x krokový motorček,

celá táto časť je potom skrytá pod chladičom:



Ochranné podpery, zospodu aj zvrchu, aby sa nepoškodilo niečo

pri zapojovaní vodičov a a obvodov:



Tu je vidieť, že zopár odporov je aj pod budúcim chladičom, voľná výška

chladiča nad doskou je 5mm, takže je to v poriadku a nehrozí skrat:



Osadil som chladič, je nastriekaný na čierno, vyzerá to lepšie (plošky pod stabilizátorom a pod obvodmi SLA nie sú nastriekané, tam je priamo pôvodný kov a je tam daná silikónová pasta):



Pohľad z druhej strany:


     motor3           motor2           motor1

     1 2 3 4 5         1 2 3 4 5        1 2 3 4 5

3x konektor pre motory, poradie na konektoroch


význam je nasledovný:

1 - cievka 1

2 - cievka 2

3 - cievka 3

4 - cievka 4

5 - +12V

 


A nasledujú obidva bočné pohľady, tu sú prívody pre ovládanie:


 

Gnd, +5V, CLOCK1, DIR1, CLOCK2, DIR2, CLOCK3, DIR3

poradie zľava doprava, tých 5V ide z obvodu LM7805 (ak by sa časom robil optický oddeľovač, tak treba pre neho napájanie)


                                                +12V NC Gnd

Nasleduje napájanie    

 

Testy prebehli aj pri hodnote CLOCK=1.5kHz, pritom stále slušný záberový moment a mám tam ešte v sérii s napájaním cca 11Ω odpor, takže ten točivý moment sa dá ešte zvýšiť. Motor vôbec nehreje, takže by bezpečne zniesol aj väčší prúd ako je teraz 0.8A na cievku.

P.S: tu je ten svojpomocne postavený TTL generátor aby som nemusel špekulovať akú frekvenciu posielam do driveru

 

 

No a nasleduje záber ako to vyzerá z "lietadla", pohyb osky motorčeka je rozmazaný, nastavený záber má dlhšiu expozičnú dobu, tu sa mi to hodilo.. Tu už je aj jumper4, takže sa dá ovládať ENABLE. V ceste napájania celého drivera je ešte zapojená poistka, sicher ist sicher. Vľavo - červený a čierny vodič prívod 12V (zatiaľ používam spínaný zdroj 12V/4A), pripojenie motorčeka je na na vývody Motor stepper3, čomu zodpovedá aj pripojenie bielozeleného vodiča - CLOCK, Gnd z TTL generátora je pripojené zeleným vodičom (vpravo).

 

 

Záverom ešte nejaké tie videá, ktoré ukazujú testy v prevádzke:

DSCF2073.mp4 (4,32 mb)

Funkcia ENABLE - Jumper4 sa spína voči zemi,

výstupy z L297 idú do log.0 a tým pádom do motora netečie žiaden prúd.

___________


DSCF2062.mp4 (7,75 mb)

Funkcia FULL STEP/HALF - rozopne sa Jumper3,

mení sa krokovanie na 1/2 pôvodného, jemnejší krok je vidieť práve na videu, proste sa zníži rýchlosť na polovičnú, otáčka motora má potom dvojnásobný počet krokov.

___________________________________________________________

Prvý článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-1.aspx

Druhý článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-2.aspx

Tretí článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-3.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Unipolárny driver pre krokový motorček. Unipolar stepper motor driver - type 3.

By Administrator at septembra 10, 2012 21:25
Filed Under: Non-Atari

Dnes to budú drivre pre unipolárne krokové motory - poskladané z normálnych IC obvodov, žiaden špecializovaný čip. V poznámke síce jeden špecializovaný typ spomeniem ale aj s dodatkom prečo je ťažké ho zohnať a použiť.

Ľahšie sa zháňa súčiastková základňa, nepoužívajú sa exotické obvody, proste jednoduchosť sama. Dopredu upozorňujem, že uverejňujem len 3 zapojenia (už som pridal aj naviac - 03.10.2012) (to v poznámke je vlastne 4. zapojenie, ale javí sa ako provokácia), takže nepokrýva to všetky možnosti, ale ja sa ani nesnažím pokryť celú oblasť, jednoducho ak sa Vám drivre nepozdávajú - hľadajte ďalej ... a inde.

_______________________________________________________________________________

Poznámka:

Síce je to špecializovaný obvod a teda asi by tu nemal v tomto 3. pokračovaní byť, ale aj tak to spomeniem.

Kto má k nemu prístup použite ho, ušetríte si starosti s laborovaním ...


          IC UCN5804B

 

Ako príklad špecializovaného obvodu na jednoduchý driver je obvod UCN5804B - pozriem do GM, dá sa objednať, ale treba objednať najmenej 25 kusov ... tak teda ďakujem a výborný obvod - z ďalšieho popisu vďaka tomuto predajnému nezmyslu automaticky vypadol.

Škoda, je to naozaj dobrý obvod a celý návrh podstatne zjednodušuje. Takže kto má možnosť sa k nemu dostať, naštudujte datasheet a veselo do stavby drivera! (Napájanie do 35V, prúd 1.25A, 16 pinové púzdro - obsahuje kompletne všetko v jednom púzdre). Dosť sa divím že to neobjednajú priamo - napríklad 100ks a bol by v tom čert že by sa to nerozchytalo ... žeby o to v našich končinách nebol záujem ??? Sami vidíte že tam naozaj pomaly nie je čo robiť, všetko je už na čipe, paráda.

Dobre, utriem slzu a idem ďalej.

___________________________________________________________

Prvé zapojenie používa u nás predsa len trochu menej známy a používaný obvod 74194, ostatné veci sú štandartne k dipozícii, na obrázku je len naznačené pripojenie výstupu cez obvod ULN2803, takže čakajte prúd do tých povolených Imax=0.5A.

Dnes by som už použil obvody typu LS alebo HC alebo HCT práve z hľadiska odberu. Zdrojom hodinových pulzov (CLOCK) je obvod LM555. V zapojení netreba hľadať žiadne záludnosti, je to "chodivé" na prvé zapojenie.

Výhodou je to, že celý driver ide len napájanie 5V a tak sa nemusia prispôsobovať rozličné úrovne napätia.

V prípade použitia iného vstupu CLOCK a DIR signálu je treba riešiť aj logiku prepínania DIR.

 

Druhé zapojenie využíva obvody rady CMOS, celé napájanie ide z 12V. Zapojenie je vhodné tak do prúdu 1A, viac nečakajte (tranzistor nemusí mať nad túto hodnotu dostatočné zosilnenie)

Je to istá nevýhoda že celá logika beží z 12V, ale ak sa použije napájanie 5V a použijú sa tranzistory z posledného, tretieho obrázku - skombinovali sme všetky dobré vlastnosti a máme fakt dobrý driver, s prúdom do 4A.. Pri použití koncových tranzistorov (pri napájaní 5V) IRFZ44 vynecháme aj odpory R1, R2, R3 a R4.

 

Posledný driver používa trošku zložitejšie zapojenie, v prípade použitia CLOCK a DIR zvonku je možné zapojenie zjednodušiť, pretože nepotrebujeme zdroj hodinových signálov. Výhodou je veľmi malý úbytok napätia na koncových tranzistoroch a tak odpadá potreba ich chladenia. Zase odoberaný prúd je do 4A.

 

 14.09.2012

P.S: tu je oprava, mal som tu zle uvedený zdroj v obrázku, opravené

Zapojenia môžete postaviť presne podľa obrázkov, alebo si vzájomne skombinovať tie časti ktoré sa Vám hodia. Tak napríklad  ako som už spomínal v druhom zapojení použiť 5V napájanie a zobrať s posledného obrázku tranzistory. Ale to už je vec na skúšanie a experimentovanie - proste bastlenie ako sa patrí.


Na druhej strane nám predajcovia (a my nedobrovoľne ...) pomáhajú budovať drivery ktoré potrebujeme, pretože to čo by sme potrebovali na sklade a v predajni - jednoducho nemajú k dispozícii.

Pokrok v praxi.
_____________________________________________________________

03.10.2012

Ďalšie zapojenie na klasických čipoch, tu je využitá žiarovka ako predradný odpor pre vinutie motorčeka - zaujímavý nápad a funkčný:

 

_____________________________________________________________

Prvý článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-1.aspx

Druhý článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-2.aspx

Štvrtý, posledný článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-4.aspx

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Unipolárny driver pre krokový motorček. Unipolar stepper motor driver - type 2.

By Administrator at septembra 10, 2012 12:54
Filed Under: Non-Atari

Dnes si popíšeme ďalší driver pre unipolárne krokové motorčeky založený na čipe L297. Pretože to je len čip bez výkonovej časti potrebuje k svojej činnosti ešte výkonovú časť - tú robí v našom prípade buď obvod s ULN2803A a potom môžeme ísť s prúdom do hodnoty maximálne 0.5A, alebo použijeme výkonové Darlingtony a potom môžeme ísť s prúdom aj do 4A.

Čip L297 samozrejme vie toho podstatne viac, ale v danom zapojení sa nevyužívajú všetky jeho možnosti.

 

Dnes uverejnené schémy majú tú výhodu že súčiastky sú bez problémov dostupné v GME, SOS, Avelmak a inde.

 

Pre lepšie porozumenie ako to vyzerá vovnútri obvodu prikladám nasledujúci obrázok:

 

 

Obvod L297 je napájaný z vetvy +5V, jeho výstupy idú priamo na výkonové Darlingtony v púzdre ULN2803A. Pretože ULN2803A má na vstupe priamo zabudované odpory nepotrebujeme už žiadne ďalšie pomocné odpory na prepojenie týchto 2 čipov medzi sebou.  Diódy slúžia ako ochrana pre prepäťovými špičkami. Samozrejme je táto schéma známa a je na nete, ale keď sa bližšie na tú tak často uverejňovanú schému pozriete má v sebe niekoľko chýb - je neuveriteľné že aj na tak jednoduchej schéme sa niekomu podarilo prehodiť vstupné signály medzi sebou (na pôvodnej schéme je prehodený signál DIR a CLOCK ...) Tu uverejnená schéma už tieto nedostatky nemá. Nezabudnite samozrejme na blokovacie kondenzátory, čipy majú rady dobre vyhladené napájacie napätie. Tí hĺbavejší si už určite všimli že pin 19 na čipe L297 poskytuje možnosť prepínať  krokovanie motorčeka na HALF STEP/FULL STEP, stačí tam vedieť prepínať logickú hodnotu, ale pretože sa zase jedná o jednoduchý driver, tak to nechcem zase nafukovať do väčších rozmerov. Ak potrebujeme väčší prúd cez 0.5A, niekedy pomôže zdvojiť zapojenie Darlingtonov v obvode ULN2803A (nezabúdajte na to, že využívame len 1/2 obvodu ), ale zase vznikne väčšie teplo a tak treba potom dôsledne kontrolovať či sa čip nezačne prehrievať. Ak treba väčší prúd radšej použite zapojenie s klasickými výkonovými Darlingtonami, je to popísané ako druhá možnosť.

My z celého čipu ULN2803A využívame len 1/2, takže ak dodáme ďalší obvod L297 môžeme riadiť dva unipolárne krokové motorčeky a potrebujem potom len 3 čipy - 2x L297 a 1x ULN2803A.

 

UNIPOLAR STEPPER MOTOR DRIVER

1x L297, 1x ULN2803A, Imax=0.5A, FULL STEP:

 

Čo ale robiť ak poskytovaný prúd 0.5A nestačí a potrebovali by sme silnejší výstup - napríklad s prúdom 2A, alebo viacej - 4A?

- aj na to je riešenie, použijeme samostatné výkonové Darlingtony, nakoniec pozrite si obrázok. Pretože sa pracuje s väčšími prúdmi nezabudnite na chladenie tranzistorov ! - tu si treba uvedomiť že na Darlingtone vzniká 2x väčší úbytok napätia ako na normálnom tranzistore a teda aj strata je väčšia, ak chcete ísť na hodnotu 4A tak by to malo mať už celkom slušný chladič, ak použijeme izolačné podložky tak stačí jeden chladič na všetky štyri tranzistory spolu. Tak isto už treba použiť aj oddeľovacie odpory 4x 1k5, môžete ísť dolu s hodnotou až na 1kΩ. Tak isto sa už nevyhneme použitiu ochranných diód - idú 2ks na každé jedno vinutie. Dôrazne neodporúčam "ušetriť" na tom, že neosadíte ochranné diódy ! Na motore vznikajú indukčné špičky a úlohou týchto diód je práve potlačiť všetko to, čo by mohlo spôsobiť napäťový impulz tam kde ho práve nepotrebujeme.

 

UNIPOLAR STEPPER MOTOR DRIVER

1x L297, 4x Power Darlington, Imax=4A, FULL STEP:

_____________________________________________________________

Prvý článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-1.aspx

Tretí článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-3.aspx

Štvrtý, posledný článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-4.aspx
_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Unipolárny driver pre krokový motorček. Unipolar stepper motor driver - type 1.

By Administrator at septembra 09, 2012 03:44
Filed Under: Non-Atari

Kto má "šuplíkové zásoby" môže použiť starý známy obvod SAA1027. Veľkou nevýhodou je to, že obvod sa už nedodáva. Pritom obsahuje všetko čo potrebujeme na to, aby sme mohli ovládať unipolárny krokový motorček. Pritom v svojej dobe to v tejto oblasti bolo niečo také ako obvod 555 ... ale ten na rozdiel od SAA1027 prežil do dnešných dní.

 

Nebudem zabiehať do podrobností, kto sa chce danej téme venovať nech si naštuduje základné vlastnosti krokových motorčekov - unipolárnych a bipolárnych. Pretože sa jedná o použitie na nenáročné aplikácie budem sa venovať s dovolením len tým jednoduchším motorčekom - unipolárnym. Ako ich rozpoznáte? Jednoducho - majú 5, alebo 6 vývodov. Teda buď je jeden spoločný prívod a ešte sú prívody na 4 cievky - to je 5-vývodový unipolárny krokový motorček. 6-vývodový má vyvedený 2x stred dvoch cievok, tieto sa potom spoja spolu a máme vlastne zase motorček 5 vývodový.

Na obrázku pekne vidieť že u 6 vývodového spojíme vývody 1 a 2 spolu. Ktoré vinutie je ktoré najlepšie zistíme s multimetrom, proti spoločnému vývodu na ostatných 4 výstupoch musíme namerať približne rovnaký odpor vinutia cievky.


Ešte jeden obrázok pre názornosť ako sa postupne spínajú cievky v krokovom unipolárnom motorčeku a tak prichádza postupnému otočnému pohybu. Tých typov motorčekov je priveľa, ak potrebujeme zistiť konkrétne údaje koľko krokov treba na jednu otočku naštudujte si to priamo na štítku daného motorčeka. Existuje ešte jedna možnosť - tzv. HALF STEP, t.j. na jednu otočku motorčeka treba dvojnásobný počet privedených impulzov na vstup CLOCK. Tu u tohoto zapojenia to ale nebudeme riešiť. V našom zapojení v jednom okamžiku vždy ide prúd len do jednoho zo 4 vinutí. Tu je použitý 6 vývodový motor, vývody a + b sa spoja nakrátko, potom už ostávajú len vývody 1a,2a, 1b,2b - a máme zase požadovaných 5 vývodov.



Viac napovie samotná schéma:


Maximálny povolený prúd na vetvu je 0.5A, nie je to až tak veľa. ale na obrovské množstvo aplikácií to stačí. Každý nepotrebuje stavať CNC stroj a tak unipolárny motorček bohate na veľa vecí stačí. Kto neverí nech sa pozrie do starších tlačiarní a faxov - ak ich tam výrobca použil a stačili na danú úlohu tak by mohli stačiť aj na vaše aplikácie, nie ? Obvod v sebe už obsahuje zabudované ochrany pri spínaní indukčnej záťaže, takže toto netreba ďalej riešiť - kladný bod. Je možné posilniť výstupy pomocou výkonových tranzistorov, ale zase sa vrátim k úvodu - nech to nebobtná, je to určené na menší prúd a basta. K tomu ako výstupy posilniť si popíšeme niekedy inokedy a pri inom zapojení. Toto zapojenie je ideálne na motorčeky z 5.25" disketovej mechaniky a motorčeky z faxov, odpor vinutia jednej cievky by mal mať hodnotu medzi 35 až 70Ω, ak by mal nižšiu hodnotu na ten spoločný prívod zapojte do série odpor tak 22Ω a na 5W a až potom cez neho dajte napájanie na motor +12V. Sledujte teplotu čipu! Počet pulzov za sekundu určite neprekročí 600Hz, t.j. 3 až 6 otáčok za sekundu, niekedy menej je viac. Pri väčšom počte pulzov sa rýchlo stráca točivý moment, takže počet pulzov za sekundu je kompromisom medzi rýchlosťou a možnosťami motorčeka.


Driver potrebuje na svoju obsluhu len 2 signály - hodiny (CLOCK), každý pulz znamená posun o krok, druhým je DIR, kde logická úroveň rozhoduje o smere otáčania. Takto sa robia vlastne každé drivre na krokové motorčeky. To čo ja popisujem nemá v sebe také veci ako zníženie prúdu v kľude a pod., má to byť jednoduché.


Povolený rozsah napájacieho napätia je medzi 9 až 18V, obvod 7406 vlastne robí "prispôsobenie", alebo nazvime to prevodník medzi TTL a napätím čo obvod potrebuje na vstupe. V núdzi sa dá nahradiť aj tranzistorom ktorý bude mať v bázi odpor 12kΩ, emitor ide na zem a kolektor sa pripojí na vývod 3 a to isté sa urobí s druhým tranzistorom, len jeho kolektor pôjde na vývod 15. Hodiny idú na pin 15, smer otáčania sa riadi zmenou logickej úrovne na pine 3. Jednoduché, funkčné, bezproblémové. Teda až na totálnu nedostupnosť obvodu SAA1027. Doma som v zásobách našiel ešte 3 kusy SAA1027, tak to teda uverejňujem aby sa podobní historickí nadšenci mohli uviesť do varu tak ako ja.


Kto si chce na danú tému niečo naštudovať - niečo na tému krokové motory - link (sk):

http://www.posterus.sk/?p=2840

(cz)

http://robotika.cz/articles/steppers/cs

___________________________________________________

Druhý článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-2.aspx

Tretí článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-3.aspx

Štvrtý, posledný článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-4.aspx

___________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI Portfolio rozšírenie RAM, Extended RAM ATARI Portfolio.

By Administrator at septembra 05, 2012 01:50
Filed Under: ATARI Portfolio

Dnes zase pár riadkov o rozšírení pamäte na ATARI Portfolio. Pamäte nikdy nie je dosť, to hovorím na rozdiel od Billa Gatesa, ako je to v skutočnosti nechám na Vás. RAM karta obsahuje lítiovú batériu a tak je možné obsah karty po prepnutí "podržať", t.j. nepríde k vymazaniu dát - šikovná vecička.


Vyrábali sa prevedenia modulov pamätí vo veľkosti 32kB, 64kB a 128kB.


Sú dve cesty:

- prvá použiť originálny rozširujúci modul

- druhá - "homemade" výroba pamäťového modulu

 

Prvá možnosť, kúpiť modul priamo (eng.):

http://www.best-electronics-ca.com/portfoli.htm

 

Tu sa už budeme venovať tej druhej možnosti, = domáca výroba pamäťového modulu.

 

Podrobný popis pamäťovej karty, link (cz):

http://portfolio.wz.cz/hardware/hw_ccm.htm


Zverejním niekoľko schém, ostatné je na Vašej zručnosti ...

512k_upg1.gif (39,31 kb)

memexp2.jpg (455,05 kb)

ramcard3.jpg (392,85 kb)


Compact Flash karta v ATARI PortFolio (cz):

http://vlastikd.webz.cz/atari/cf_pofo/cfkarta.htm


link - rozšírenie RAM na 512MB a 1MB RAM (eng.):

http://gem.win.co.nz/mb/pofo/


a ešte nejaké linky na danú tému:

http://palmtop.cosi.com.pl/2011/11/20/ram-expansion-for-atari-portfolio/


porovnanie veľkostí RAM u jednotlivých modelov:

http://mycalcdb.free.fr/main.php?l=0&b=37

____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

09_2012 Blog, Notes.

By Administrator at septembra 03, 2012 09:30
Filed Under: Blog

03.09.2012

Mal som dlhšie obdobie bez mailov, teraz sa to výrazne zvýšilo, je koniec prázdnin a tak sa aj ataristi a iná háveď vracajú domov a začínajú komunikovať - ja tak isto.

- prebehla výmena mailov s Fandalom

- Krupkaj dtto, upozornil ma na problém v článku o ICD periférii, už som to opravil, ešte raz vďaka

- a zase aj ja skuhrám na nedostatok času, stále robím niečo iné ako by ma bavilo a na koníčka je strašne málo času

- čas letí a stále som sa nedostal k tomu aby som postavil interface pre ATARI na RS232-ku ...

________________________________________________________________________________

Dnes ešte jedna vec, nabíjačka v aute na USB zariadenia, dostal som, otvoril som, popísal som, toto naozaj nemusím:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Mini-Car-Cigarette-Powered-1000mA-USB-AdapterCharger-Black-%28DC-12V%29.aspx

____________________________________________________________

Velleman kit K6003 - merač teploty spolu zo zobrazovačom a PWM výstupom pre modul K6002, síce som to robil pred polrokom, ale tak som zašil podklady, že až teraz uverejňujem to čo sa mi podarilo zase nájsť. Takto som konečne mohol dokončiť seriál na tému kity Velleman K6001, K6002 a K6003:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-K6003-Temperature-controller-3_3.aspx

____________________________________________________________

05.09.2012

Nakoniec som našiel aj ten popis - teda manuál k Velleman kitu K6003  a je priložený  k článku ktorý je popísaný o dva riadky vyššie, takže je to kompletné, nastavovanie je v popise  - (eng.)

_____________

Do sekcie ATARI Portfolio prišiel popis rozširujúcich pamäťových modulov, tak isto aj popis pripojenia Compact Flash karty:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Portfolio-rozsirenie-RAM-Extended-RAM-ATARI-Portfolio.aspx

____________________________________________________________

09.09.2012

Prvá časť:

Robím jeden driver na unipolárne krokové motorčeky, je to trošku väčšia robota, ale je to zase len pre mňa, beží, len to teraz musím nakresliť a popísať. Pri tej príležitosti ma napadlo že by nemuselo byť od veci urobiť na tému unipolárnych driverov taký malý seriál, čo ja viem 3-4 časti.  Takže uvidíte ako sa to vyvrbí a čo s tým urobím.

Driver pre krokový unipolárny motorček 1 typ, je založený na populárnom obvode SAA1027, dnes sa k nemu dá dostať poväčšine iba pri rozoberaní starších zariadení:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-1.aspx
____________________________________________________________

10.09.2012

Druhá časť:

Ďalší driver pre unipolárny krokový motor, založený na čipe L297 - potom nasledujú dve možnosti - ako výkonový člen je použitý alebo obvod ULN2803A, alebo sa použijú výkonové Darlingtony. Ostatné je popísané podrobnejšie priamo v článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-2.aspx
____________________________________________________________

11.09.2012

Tretia časť:

Drivery pre unipolárne krokové motorčeky zložené z normálnych IC obvodov, nie špecializovaných. Jeden špecializovaný tu síce spomínam, ale len ako ukážku toho ako vie obchod spackať kúpu výhodných obvodov:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-3.aspx

_____

Dnes som narazil na takúto peknú vecičku ..., tak si potešte oko, cena 599 USD nie ja až taká vysoká, podrobnosti sú na uvedenom linku:

FireBall V90 CNC Router

http://www.probotix.com/FireBall_v90_cnc_router_kit/
____________________________________________________________

12.09.2012

Štvrtá, posledná časť, stavba vlastného drivera pre 3x unipolárny krokový motor, zapojenie, obrázky stavby, videá z testov:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-4.aspx

___________

Uff, teraz si dám na chvíľu od blogu pokoj, urobil som tie 4 pokračovania každý deň jedno ...

____________________________________________________________

18.09.2012

Jedna maličkosť - symetrický napájací zdroj urobený s pomocou obvodu L165, stačí to pripojiť na normálny zdroj a máme k dispozícii symetrické výstupné napätie. Síce je to už "fúzatý" obvod - vyrába sa už dlhé roky, ale stále sa predáva, takže je kvalitný a prežíva dodnes:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Symetricky-zdroj-3-18V-Split-power-supply-3-18V.aspx
____________________________________________________________

23.09.2012

Téma:

CHUCK NORRIS BRIDGE ?

Pred pár mesiacmi Reuters citovala jedného bratislavského župana, ktorý údajne prisľúbil že bude rešpektovať vôľu ľudí pokiaľ ide o názov mosta, ktorý sa postavil. Bol rád že sa občania aktívne zapájajú.

Terajším výsledkom dal ale najavo že na názor občanov kašle. Jedným z dôvodov bolo, že nie je možné pomenovávať po žijúcich ľuďoch, pravda, ale týka sa to iba názvov ulíc. Ak nám zákon nevyhovuje, tak si ho "prihneme". Predpokladám, že tých vyše 12000 hlasov ktoré takto jednoducho hodil cez palubu to pánovi županovi pri budúcich voľbách dosť dôrazne pripomenie. Včera v správach padla otázka že vraj nie je všetko ohľadne mostu vysporiadané. Odpoveď hodná politika (ten istý župan): "Nie je to pravda, most je v poriadku, síce nemáme vysporiadné pozemky na prístupe na most, ale postupujeme v súlade zo zákonom". Takže, most je skolaudovaný a prístupný verejnosti, pritom nie je v poriadku to čo je pod ním - mrdník v praxi na slovenský spôsob.

Vyzvať občanov aby si sami niečo zvolili a potom to následne poprieť je fackou medzi oči.

 

Nový názov mostu:

MOO - most okašľaných občanov

MNS - most nesplnených sľubov


P.S: ten Chuck Norris by bol lepší ... ale zase raz platí že Chucka Norrisa neprekročíš ...

Stále mi to pripomína nedávnu dobu keď sa mal prestavať Starý most a občania mali rozhodnúť o jeho budúcej podobe. Prebehlo hlasovanie, vyhrala jedna z 3 možností. Pretože ale vyhrala tá verzia ktorú nepresadzoval magistrát mesta, potichu sa to stiahlo a nič sa nestavia. Zase jedna ukážka demokratického prístupu k veciam verejným ...

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Regulátor teploty - Velleman kit K6002 - K6003. Temperature controller 3_3.

By Administrator at septembra 03, 2012 07:22
Filed Under: Non-Atari

Tak dnes síce zase bude reč aj o K6002-ke, ale hlavne o K6003, ktorá sa dá tiež na K6002-ku pripojiť. Samozrejme som chcel pripojiť aj zapojenie, ale ako na potvoru to nie a nie nájsť kde som to založil. Zase kto si tento Velleman kit kúpi tak tam bude mať aj popis spolu zo schémou prežije to ...



Stavebnica K6003 môže slúžiť ako samostaná zobrazovacia jednotka teploty, alebo sa dá použiť ako čidlo pre pre modul K6002 a potom je možné riadiť teplotu. To isté zastane aj modul K6001 - ale bez zobrazenia teploty, preto je K6001 lacnejší.


Síce som to robil vo februári t.r., lenže absolútne všetky fotografie a popisy a všetko som tak založil tak, že som niečo z toho zase objavil až dnes - strata pamäte nebolí, ale človek sa zase nachodí až až ...

Takže to nebude až také kompletné ako by malo byť, ale lepšie niečo ako vôbec nič. Pekná veta, rozvitá - a zase som toho až tak veľa nepovedal. Už som chcel túto tému nejako uzatvoriť, ale keď podklady zmizli ... no taká malá nočná mora. Som rád že som vôbec našiel niečo.

Ako som už spomínal, je to stavebnica od fy Velleman a ako vždy je perfektná a je tam všetko čo treba.


 

Po otvorení krabice na nás vykukne všetko čo na nás vo Vellemane "nachystali", ako je u nich zvykom pekne všetko rad-zaradom, takže sa s tým výborne robí. Netrúfam si povedať koľko mi to presne trvalo, ale tak za hodinku sa už určite meralo a nastavovalo.



Začalo sa osádzanie súčiastkami, pekne rad zaradom, v provom rade nezabudnite na prepojky (jumpre), pretože idú pod pätičkami displeja a potom sa to už veľmi nedá osadiť !



Ďalšie bižu na doske, ešte sa o tom zmienim, x-tal som osadil inak ako píšu v návode, mne sa to osobne viac pozdávalo.



Modul meria teplotu, po cca 2 minútach začne prepínať - zobrazuje maximálnu teplotu, minimálnu teplotu a potom skutočnú teplotu, takto cykluje zobrazenie a priznám sa že občas by neškodilo keby sa to dalo vypnúť a trvale by bežala iba skutočná teplota - ale je to len môj subjektívny názor.



Takto vyzerá celkom osadená doska a senzor je zaliaty kvapkou Epoxy a vložený do sklenej trubičky, sám sa jej pritom nedotýka. Nevýhodou je väčšia tepelná zotrvačnosť, výhodou je 100% odolnosť proti vlhkosti. Ak to chcete používať iba doma, dá sa to riešiť aj jednoduchšie, poprípade nemusíte čidlo vôbec zalievať do nejakej hmoty. Tri kontakty na pravej strane.- zem, napájanie a výstup - PWM pre pripojenie na K6002-ku.



Detail na dosku:



V peknom kovovom obale je zboku miesto na nastavovacie trimre - Gain, Offset a Zero. Pretože nemám teraz poruke príručku nebudem tu otravovať zdĺhavým popisom nastavenia - a pritom si to už fakt nepamätám. Nastavenie nerobilo problém, len bolo treba niekoľkokrát zopakovať meranie pri 0°C a pri 100°C, dá sa merať aj v stupňoch Fahrenheita.



Vpredu je ešte ochranná fólia na celej prednej stene:



Takto vyzerá pracovné zátišie - úplne vpravo zdroj pre K6002-ku (má červený displej), a je to tak isto aj zdroj pre K6003-ku, zdroje sú galvanicky oddelené ! Ako sami vidíte pomocou trimrov je potrebné nastaviť súbeh, mne sa bez väčších ťažkostí  podarilo dosiahnuť pri zobrazení rozdiel 0.1° - nie je to žiadna tragédia. Odvtedy to beží a viac som sa tomu nevenoval. Zdroj dáva 2x9V/AC, jedna vetva ide priamo do K6002 - dostáva teda 9V/AC, druhá vetva je usmernená a dodáva cca 13.5V/DC, nie je žiadna stabilizácia, pretože tá je priamo v K6003-ke. Tlačítko vpravo dolu je Reset - je to urobené tak, že sa proste rozpojí napájanie a K6003 sa tak zresetuje. Je to rozložené ála -"vrabčie hniezdo", pretože som to ale nastavoval, tak účel svätil prostriedky a vzhľad išiel trošku bokom.



Jedinú vec som nerobil tak ako je v návode - x-tal sa mal pájkovať tak, že prekrýva procesor. Zdalo sa mi to zbytočné, pretože ak x-tal dáte na "kant", tak sa tam bez problému vojde na svoje miesto a neleží priamo nad mikroprocesorom. Nakoniec na detailnom pohľade na dosku je vidieť ako som ho tam pripájkoval. Bez problémov sa to dá dať do krabičky. Ako to urobíte Vy je na Vás.

Konečne som dnes dokončil tento serál na tému K6001- K6002 - K6003, uff ...

_____________________________________________________________

05.09.2012

Tak svete div sa! - našiel som aj popis - teda manuál na stavbu, tak ho prikladám, popis je v angličtine, ale ako som tak pozeral nikde na nete nie je uverejnený - čo ma dosť prekvapilo. Velleman to predsa neohrozuje, pretože je tam použitý mikroprocesor a bez programu to nikdo kopčiť nebude ... a ako pozerám pomaly sa to už ani nepredáva, len samý výpredaj.

K6003.pdf (2,45 mb)
_____________________________________________________________

Teraz ešte zhrnutie čo som už na túto tému napísal:

Prvý článok o K6001 - K6002:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-Temperature-controller-1_3.aspx


Druhý článok o K6001 - K6002:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-Temperature-controller-2_3.aspx

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Mini Car Cigarette Powered 1A USB Adapter/Charger - Black (DC 12V)

By Administrator at septembra 03, 2012 00:53
Filed Under: Non-Atari

Mini Car Cigarette Powered 1A USB Adapter/Charger - Black (DC 12V)


Tak takáto "sranda" sa mi dostala do rúk.

 

Na prvý pohľad šikovná vecička, skladná, výkonná a naprosto malá - ideálna vec do auta. Ešte to má na sebe aj značku RoHS, proste vzbudzuje to dôveru.


Ale nie všetko je také dokonalé ako sa na prvý pohľad zdá.


 

Poznámka:

Už je odstránená pružina na + prívode, predsa len sa lepšie pájkuje priamo na plošák. Prívodné drôtiky sú zvonkový drôt, nakoniec najplešia mierka je samotný USB konektor.

 

Keďže som to dostal od známeho a nič ma to nestálo, tak prečo by som tomu nepozrel do "žalúdka"? Síce je to zlisované, ale pri troške šikovnosti sa to dá otvoriť bez poškodenia. Výroba Made in China, kvalita uchádzajúca, ale nečakajte od toho že to dá naozaj 1A pri 5V. Ja som to pripojil (otvorené) na Samsung mobil (odber bol pri 12V 0.3A, tj. príkon 3.6W). A hrialo to priamo na USB konektore tak, že sa na tom dalo popáliť - a poriadne, pritom celý USB konektor aj s protikusom vlastne slúži ako chladič. Z týchto údajov je jasné že som z toho zďaleka neodoberal tých deklarovaných 5V/1A. Čo k tomu dodať ? Ak chcete nabíjať niečo tak na 5V/0.3A tak to vyhovuje, nad to hrozí riziko požiaru, pretože sa to neúmerne zahrieva a to som to ja mal otvorené a chladilo sa to podstatne lepšie ako v tom plastovom kryte. Také pracovné teploty sú absolútne nevyhovujúce a to ešte v aute v lete býva poriadny hic aj bez toho. (Sorry, mal som tu preklep, až dnes som si to všimol ...01.10.2012)

No lenže nekúp to za 1.89 USD ...

Pekná hračička, ale nie na serióznu robotu.


 

Pri tej cene sa tomu ako spínaný zdroj nájde určite využitie, ale ako som už písal, na i-produkty ako nabíjačka je to dosť poddimenzované. Nie som Apple fanda, ale pri cene vlastného zariadenia by som to z tejto veci nenapájal.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: