LED Scope - (mini oscilloscope) - 1.

By Administrator at februára 16, 2015 19:00
Filed Under: Non-Atari

V dnešnej úvodnej časti som vytiahol a naskenoval poriadne bradatý materiál, ktorý vyšiel v anglickom časopise ETI v júni 1982 ...

 

Jedná sa  veľmi jednoduchý návrh mini LED osciloskopu, ktorý používa CMOS verziu obvodov rady 4000. Teda 1x 4011, 6x 4017 a ústredným čipom je tu obvod 1x LM3914, ktorý je tu vo funkcii A/D prevodníku. Celé to teda používa v zapojení 8 čipov.


 

Ako displej je použitá matrica 10x10 červených (alebo zelených, červené je lepšie vidieť) LED, t.j. spolu 100ks LED. Časová základňa umožnuje sledovať dej až do niekoľkých desiatok kHz. Berte to prosím ako "úvodné cvičenie" pretože kvalita podkladu je mizerná, to už ale nezmením. Tu sa jedná hlavne o to že toto zapojenie sa stalo inšpiráciou pre ďalšie zapojenia, ktoré postupne v krátkosti popíšem. Kto sa v tom trošku vyzná vidí, že síce je tam vstupný delič, ale nie je k dispozícii vertikálny posuv "lúča". Je to jedno z najjednoduchších zapojení a tak tu samozrejme nie sú všetky budúce vychytávky. Odber je minimálny, pretože vždy v jednom okamžiku svieti iba jedna LED zo 100.

Už vtedy som rozmýšlaľ že pri použití obvodu 1 zo 16 je možné túto matricu veľmi jednoducho natiahnuť na 10x 16LED = 160ks LED, a toto som nakoniec aj zrealizoval - i keď v pozmenenej podobe. Ak by ste potrebovali zobraziť priebeh TTL, alebo CMOS logiky do niekoľkých kHz tak toto zapojenie vyhovuje.

 

Časová základňa je tvorená x-talom = 1Mhz, z ktorého je deličkami :10 (5x 4017) postupne vytváraný potrebný kmitočet časovej základne:

- 1Mhz

- 100kHz

- 10kHz

- 1kHz

- 100Hz

- 10hz


ďalší obvod 4017 slúži pre potrebný posun o jednu LED diódu v "horizontálnom rozklade". Vertikálny rozklad zabezpečuje obvod LM3914, je to A/D prevodník 1 z 10. Pretože časová základňa má pevné kmitočty, veľmi ľahko sa môže stať že obraz nebude zasynchronizovaný a teda dej na displeji bude "utekať", je to daň za jednoduchosť. Na rozdiel od autora odporúčam použiť stabilizovaný zdroj 9V alebo 12V.

 

 

Ako vidieť na obrázku "zapracovala ľudová tvorivosť", ale s tým už v dnešnej dobe veľa neurobím, ale funguje to.

____________________________________________________________

22.07.2023

Predsa len kvalitnejší obrázok ako predchádzajúci ...

 

____________________________________________________________

A keď som Vás už namlsal, tak teda ešte pokračujem s jedným zapojením, ktoré zase šetrí súčiastkami a ako časovú základňu používa populárny obvod 555. Displej znova pozostáva z matrice 10 x 10 LED, čiže zase potrebujeme použiť 100 kusov LED. Ostatné súčiastky sú Vám už známe z prvého obrázku. Niečo za niečo, časová základňa nedosahuje takú max. frekvenciu ako v predchádzajúcom prípade (tak do 300 - 350kHz) - ale, a to veľké ale - pretože nemáme synchronizovanú časovú základňu a tu je kmitočet premenný môžeme dej na displeji "zastaviť", t.j. nebude utekať buď na jednu alebo na druhú stranu. To je veľké plus. Tak isto tu už máme primitívny posun "lúča" do stredu displeja (potenciometer 5kΩ), t.j ak na vstup dáme striedavé napätie dokážeme už zobraziť sínusovku. Vstupný odpor je dosť nízky a chcelo by to nejaký operačný zosilňovač na vstupe ako oddeľovač. Môžeme nastaviť jas LED (potenciometer 2kΩ), rýchlosť časovej základne reguluje potenciometer 500kΩ. Všetky potenciometre sú lineárne. Ak chceme skúsiť vyššiu týchlosť časovej základne musíme v obvode 555 skúsiť menší kondenzátor ako 50nF (u nás skôr 47nF). Tlačítko HOLD slúži na "zamrznutie" obrazu na displeji. Na celú túto "srandu" nám stačia púhe 3 integrované obvody. Napájacie napätie  je vhodné = 9V, maximálne 12V, zase najlepší je stabilizovaný zdroj, odber max. do 100mA.

Najťažšia a najhnusnejšia práca nás čaká pri zapájaní samotnej matrice LED. takže čo iné ako trpezlivosť a zase trpezlivosť ...

 

Obidve zapojenia sú vhodné pre zapojenie na univerzálnej doske, tam sa asi aj najlepšie prepoja matrice LED.

Jedno drobné upozornenie  na záver - občas slabo presvitá spodný riadok LED, vtedy odporúčam túto radu LED "prizemniť" cez odpor 10kΩ (na strane IC 4017), malo by to uvedený jav úplne odstrániť.
Jedná sa o jednoduché zapojenia, ktoré majú aj nízke rozlíšenie dané spôsobom zobrazovania, takže nečakajte zázraky ... a na druhú stranu by ste sa divili na čo všetko to stačí.

_____________________________________________________________________

14.07.2022

Pri dnešnom listovaní som v časopise ETI  Australia /February 1987, strana 25/ narazil na asi najjednoduchšie riešenie:

/ETI = Electronics Today International/

Nevýhodou je naozaj malý rozsah sledovaných frekvencií - 500Hz pre sínusový signál.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari - joystick port - spínač (switcher).

By Administrator at februára 10, 2015 09:00
Filed Under: Atari

Ako ovládať nejaké zariadenie cez joystickový konektor ? Celkom jednoducho. Celú vec reálne postavil kolega Marcel Koložváry, takže je to otestované a funkčné. Pomocou software budeme ovládať 4 spínače LED. Asi bolo dosť tých, ktorí chceli mať v rukách nástroj na nejaké ovládanie, tu predkladám jednu z naozaj jednoduchých možností ako na to. Chce to vedieť stavať a robiť s elektronikou a potom ešte zostáva "nadlapať" do počítača potrebný software.


Nasleduje schéma, ešte pár upozornení:


- odporúčam použiť odpory medzi portami a bázou tranzistorov - hodnoty odporov = 4k7, slúži to ako bezpečnostná poistka ak by sa prerazili tranzistory a teda mohlo by prísť k poškodeniu portu (obvod 6520) - a to nechceme (síce v počítači sú, ale ich hodnota je len okolo 100Ω a to je príliš malá hodnota ak by došlo k prierazu)


- v zapojení sa používa druhý joystickový port, neprehliadnite to

 

- ak použijete supersvietivé LED, tak odpory 220Ω nahraďte odpormi 2k2

 

 

 A po postavení napríklad na univerzálke doštičke to môže vyzerať nasledovne:

 

 


A takto to vyzerá keď to funguje.


 

Pre tých "šikovnejších" - nie je problém použiť celú "šínu", t.j. kompletný byte, potom máte k dispozícii celých 8 spínačov a to už sa dá robiť iná svetelná show (napríklad). Držím palce pri stavbe a zábavu pri spustení. Potom si ale obsadíte ale obidva joystickové porty - ako vždy niečo za niečo.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

AMDEK AMDISK AMDCI, AMDCII 3" floppy drive.

By Administrator at februára 05, 2015 11:20
Filed Under: Atari

Disketová jednotka AMDEK Amdisk  3", ktorá používa 2 floppy jednotky v jednom zariadení. Už som to síce dávnejšie spomínal  že na webe je tých informácií naozaj poskromne, proste toto zariadenie už pravdepodobne "zomlel" čas. Aj napriek tomu sa jedná o mimoriadne zaujímavú perifériu k Atari a tak som sa rozhodol že si to zaslúži samostatný článok. Svojím vzhľadom a farbou sa jedná o dosť netypickú jednotku, vyrábala sa aj pre použitie s inými 8 bitovými počítačmi.


AMDC-1
je verzia s jednou mechanikou FD, jednostranná, dual-density 3-palcový disk s paralelným portom tlačiarne. AMDC-2 je dvojitá verzia pohonu (2x FDD). Rýchlosť otáčania diskety = 300 RPM/min.


AMDEK 3"- rok výroby: 1984


Cena (1984):

AMD I za $ 550, SS SD/DD printer port

AMDC II za $ 760, SS SD/DD dual drives, printer port

Rozmer 3" bol atypický - v danej dobe ale zmenšoval rozmery zariadenia o poriadny kus.



Je tu zaujímavé použitie ventilátoru, pretože prach a floppy mechaniky si spolu neveľmi rozumejú. Možno i to je dôvod, prečo sa táto "mašinka" neujala - pritom nesmieme zabúdať na neštandartný rozmer diskety - 3". Na zadnej strane je vidieť osadenie štandartnými SIO konektormi (tu je to "priechodná" verzia = teda je použitý 2x SIO konektor), ďalej je tu prepínač nastavení zariadenia, výstup na tlačiareň a konektor pre dodatočné pripojenie 2x 5.25" floppy jednotky, alebo 2x 3.5" floppy jednotky. Celé to vyzerá mimoriadne kompaktne - čo je zaujímavé, pretože floppy jednotka 3" je o poznanie vyššia ako nám dobre známa 3.5" floppy jednotka. Asi to je aj dôvodom, prečo sú obidve jednotky položené do "strany". Hmm, aj tak to vyzerá dobre - to sú tie paradoxy v praxi.
Na druhej strane tu máme zabudované dve disketové jednotky v jednom zariadení, ktoré ponúkali v tej dobe pre prácu skutočný komfort - veď napríklad v jednej jednotke ste mohli mať obslužný program a na druhej jednotke boli dáta.


AMDISK AMDC-1 používa 3-palcové disky, ktoré sú určené na použitie na oboch stranách diskety. Príjemnou vlastnosťou je, že jednotka má indikáciu pomocou LED, ktoré identifikujú stranu disku ktorá je v prevádzke. Keď strana diskety je v prvej polohe (nazvime ju strana A) svieti LED dióda zelene. Keď je disketa otočená na stranu B tak svieti LED dióda červene. Toto eliminuje zmätok, ktorá strana disku je práve používaná a zabraňuje problémom ako je napríklad nechcené sformátovanie zlej strany.

Spínače - výber voľby:

Na zadnej stene zariadenia sa nachádza DIP prepínač s 8 spínačmi - sú umiestnené na hornom pravom zadnom paneli zariadenia AMDC. Tieto umožňujú nasledujúce konfigurácie:

Spínače č. 1 až 4 sú určené pre výber hustoty diskety, ktorý vám umožní nastaviť jednotky - buď jednu alebo dve hustoty pri štarte. Hustota spúšťacej jednotky je určená pre disk použitý pri štarte. Tieto prepínače a ich nastavenia ale nemajú žiaden účinok, ak je regulátor nastavený pre DOS 3.0.

Spínače 5 a 6 určujú ktorý disk bude nastavený ako spúšťací disk. Továrenské nastavenie je prednastavené pre pohon č.1, ale je možné nastaviť takto každý od 1 do 4.

Spínač 7 sa používa, keď sú pripojené naraz tri jednotky alebo štyri (...), je to obzvlášť užitočné, keď je pripojený 5.25" disk. Ak je tento prepínač zapnutý, bude externý disk pripojený ako disk 1. Ak je vypnuté, 3-palcové disky sú 1 a 2, a externý disk je potom ako jednotka 3.

Prepínač 8 pre jednotky, ktoré boli vybrané - dvojitá hustota = 256 bajtov na sektor, keď je prepínač v polohe Off. Ak je na prepínač 8 v polohe On, nastavia sa všetky jednotky do režimu kompatibility s Atari 1050 pre použitie s DOS 3.0. Keď je prepínač 1 nastavený pre disky = 256 bajtov na sektor táto voľba nebude uznaná.

 

Paralelný port tlačiarne:

Port tlačiarne na AMDC je softvérovo kompatibilný s rozhraním Atari 850. To umožňuje použitie databázových programov, textových procesorov a teda používať LPRINT zo základných nastavení a teda aj bezproblémovú tlač. Port tlačiarne tak isto používa rovnaký 15 pinový konektor ako používa zariadenie 850. Vzhľadom k tomu že pinout je rovnaký ako pri rozhraní 850, budú použiteľné všetky Atari kompatibilné káble pre tlačiareň alebo ploter.

Ak už vlastníte jedno rozhranie Atari 850, môže byť jedna tlačiareň / ploter k nemu pripojené a ďalšie môže byť pripojené na AMDC. Vzhľadom k tomu, že obe reagujú na rovnaké signály z počítača, je možné mať ekvivalent spínača tlačiarne jednoduchým zapnutím na prístroji ktorý chcete použiť a teda aj vypnutím druhého zariadenia.



Napájací zdroj je priamo zabudovaný do tela jednotky - poznám len USA verziu, pre Európu sa to asi vôbec ani nevyrábalo, škoda. Neviem či sa s týmto zariadením niekto stretol aj v našich končinách, pokladám to za veľmi málo pravdepodobné.


AMDEC AMDISK sa dodával s OSS typu DOS XL, na jednu stranu diskety sa dalo uložiť 180kB dát, 3" disketa sa dá otočiť. Ak sú dve zariadenia máte potom 720kB priestoru na ukladanie dát, teda presnejšie 2x 180kB na ich jednej strane a po ich otočení zase 2x 180kB.


Nemám údaje o použitom procesore a teda aj schéma je jedna veľká neznáma, ak niekto niečo má, dajte vedieť, poteším sa.


A na záver lahôdka:

AMDEK, disketová jednotka s disketami veľkosti 3", táto reklama vlastne mala byť "posledným bozkom" pre disketu 5.25", história pritom ukázala pravý opak, porúčala sa disketa 3" a to omnoho skôr ako diskety 5.25".

Život vie pripraviť prekvapenia ...

 

Špecifikácia a parametre disketovej jednotky AMDEK 3", rozmery jednotky aj tak nie sú uvedené, ale pôsobí to naozaj hodne kompaktne:

Amdek 3inch.pdf (2,35 mb)


Táto jednotka sa vyskytuje medzi ataristami už naozaj iba v neveľkom počte, možno stačia prsty jednej ruky. Aj napriek tomu že sa poniektorí hlásia hrdo k jej vlastníctvu - aj tak sa nenašiel nikto kto by zariadenie vyfotil zvnútra. Dosť nepochopiteľné že je to tak, pretože by to bol naozaj zaujímavé a poučné. Nemám pocit že by sa ohrozila funkčnosť jednotky ak by sa na nej odkryl horný kryt, ale to je už len môj osobný názor. Osobne by som rád videl ako je riešené oddelenie disketových jednotiek od ventilátoru, ktorý je naozaj hodne rozmerný vzhľadom na ostatné proporcie zariadenia. Prach a diskety mi fakt nejako dohromady dosť dobre nejdú, to sa asi zhodneme.


Prečo sa táto jednotka nepresadila ? Určite v tom bolo viacero faktorov ktoré na tom mali vyrazný podiel:


- vtedy sa este nevyrábala jednotka, ktorá by mala osadený stredový motor (priamo v tŕni),

   čiže náhon od motoru na stredový třň bol gumičkou preto 3" jednotka pripomínala zmenšenú

   verziu 5.25" jednotky niečo ako v Atari 1050

- šírka jednotky bola menšia, ale čo sa ušetril na šírke tak zostalo (alebo poviem inakpribudlo)

   na jej výške

- v porovnaní sa nastupujúcou mechanikou 3.5" nepriniesla žiadne výhody (ani kapacitou a ani

   rozmermi)

- potreba 5V a 12V pre napájanie, na rozdiel od iba 5V ktoré treba pre 3.5" jednotku

- kapacita diskety = 2x180kB, 3.5" nastupujúca disketa vtedy už ponúkla dvojnásobok (720kB),

   pritom bez potreby otáčať disketu

- o poznanie drahšie 3" médium ako boli diskety  3.5"

- nikto sa nehrnul na 3" médiu ponúkať programové vybavenie pretože na všetky hry stačila

  s prehľadom disketa 5.25" ktorá na jednu stranu uložila 90kB

- ak ste to mali, aj tak ste potrebovali mať doma ešte jednu Atari 1050 pre prenosy dát ...

  (ešte nebolo k dispozícii zariadenie SIO2PC)

_____________________________________________________

09.05.2020

Ďalšie podklady na danú tému:

http://www.atarimagazines.com/v3n4/floppies.html

____________________________________________________

12.08.2020

Ďalšie info:

druhé pokračovanie:
AMDEK AMDISK AMDC I, AMDC II, AMDC III - 3" floppy drive - motherboard. Part 2.

tretie pokračovanie:
AMDEK-AMDISK-AMDCI-AMDCII-3-floppy-drive-Part-3

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

02_2015 Blog, Notes.

By Administrator at februára 02, 2015 12:14
Filed Under: Blog

02.02.2015

IT - nočná mora v praxi:
Crrrrrrŕŕŕŕŕŕ!!! Crrrrrrŕŕŕŕŕŕ!!!
"Haló !"
"Áno počúvam Vás."
"Nejde mi toto !"
"Dobrý deň, ešte že Vás poznám, nepredstavili ste sa ... čo je toto ?"
"Hovorím Vám že mi nefunguje Internet !"
"Ale Internet funguje ... práve som na ňom pripojený."
"Veď Vám hovorím že mi nejde pošta !"

"A ktorá ?"

"Gmail !!!"

" ..."

_______________

Doplnená ďalšia fotografia do článku Opravy a "opravy".

___________

Pridaný obsah diskety pre disketovú jednotku Indus GT, link na pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-Indus-GT.aspx

____________

Doplnené materiály k Atari 1060 CP/M Module "Sweet Pea":

- Sweet-16_OS

- Sweet-16_OS-supplement-1_Self-Test

- Sweet-16_OS-supplement-2_relocating-loader

- Sweet-16_OS-supplement-3_handler-loader

- Sweet-16_OS-supplement-5_charset

- Sweet-16_prodspecs

Link na pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1060-CPM-Module-Sweet-Pea-.aspx

_________________

Do článku o ATARI 1400XL a 1450XL pridané ďalšie materiály, konkrétne popis speechhandleru a tellecommunicator cartridge.

Link na pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-1400XL-a-1450XL-Computer-ATARI-XL-1400-and-1450XL.aspx

_____________________________________________________

05.02.2015

Netradičná disketová jednotka pre Atari - AMDEK AMDISK AMDCI a AMDCII s netradičným rozmerom použitých disketových jednotiek - 3". Dosť dlho som nevedel získať žiadne bližšie informácie, ale občas nemusí pršať, stačí ak kvapká ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/AMDEK-AMDISK-AMDCI-AMDCII-3-floppy-drive.aspx

____________________________________________________________

10.02.0214

K písaniu som sa dostal až dnes:

Rozbehaný víkend, ale celkom úspešný, nechytila ma cestou naspäť do Bratislavy tá snehová pohroma, našťastie na juhu Slovenska to prebehlo relatívne hladko.

 

Potešujúca správa:
Známy mi priniesol 2 kompletné BASF krabičky diskiet 5.25", určených pre 360kB záznam. Sú vo vynikajúcom stave. A našiel aj krabičku 8" diskiet, tiež sú v perfektnom stave. Že to ešte niekto našiel v svojich zásobách ... a potom sa nepýtaj ak niekoho podobného ako ja stretnem, veď by mi bok vyvalilo ... proste poklady sa nachádzajú aj v tých najnemožnejších okamihoch a situáciách.

Takže ak ešte niekto potrebuje 8" diskety sú k dispozícii u mňa.

______________

Jednoduché ovládanie 4 tranzistorových spínačov cez joystickový port počítača Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-joystick-port-spinac-%28switcher%29.aspx

________________

V Poľsku by malo vyjsť 18-te pokračovanie Serious. Držím palce a uvidíme !

___________________________________________________________

12.02.2015

Jedna zaujímavá vec pri jednom notebooku s Win8, najprv som si myslel že je interný problém zo sieťovkou - proste blbá sieťovka, pretože driver som už preinštaloval, nič nepomáhalo - stále mŕtva sieťovka. Zrazu naskočila a išla asi 10 sekúnd a zase nič. Napadlo ma pohnúť sieťovým káblikom a aha ! zase naskočila. Vymenil som káblik a - nič, zase nefungovala, napadlo ma zasvietiť si priamo do konektoru sieťovej karty a piny 1 a 8 boli mierne vyhnuté asi tak o 1mm viac (preliačené smerom dovnútra) ako ostatné, vyrovnal som ich a skúsil to znova. Všetko zrazu fičí ako víno. Polhodina času v prdeli ... Hovadina, ale na prvý pohľad sa to fakt nedalo zistiť. Kto často pripája sieťový káblik sa môže časom tiež stať nechceným účastníkom podobných radostí ...

___________________________________________________________

14.02.2015

Síce som tento popis dnes dával aj na Oldcomp.cz, ale pretože naozaj by som chcel tie časopisy získať, ak ma viete niekde správne nasmerovať - dajte mi vedieť, ďakujem !

V Británii vychádzal (možno ešte aj vychádza) v rokoch 80-90 určite, lebo som mal k nemu prístup (na 100% ho majú v Technickej univerzite BA) Electronics Today Internacional, skrátene ETI a tam bol hafo vecí na ZX-81, samozrejme aj pre ZX-Spectrum. Spektrákom sa ospravedlňujem, vtedy som bol už atarista a tak som to síce registroval, ale neodkladal ... sorry. Viem že tam bolo riešenie RS232 pre obidva druhy počítačov, pokiaľ si dobre pamätám tak tam bola aj vektorová grafika Spektra cez osciloskop, pripojenie AD  prevodníku a tak ďalej, tu sa už vyhovorím na zlyhavájúcu pamäť - podmienené časom ktorý odtedy ubehol. Rozhodne tento časopis považujem za perfektnú vec, bohužiaľ nikde na nete neviem nájsť pdf verzie.
Ak niekto k tomu má prístup dajte vedieť, potešili by ste nielen mňa, ale spústy ľudí.
O Atárku časopisy sú napríklad naozaj voľne dostupné a bez nejakých obmedzení, takže možno existuje niekde niečo podobné aj na ETI.
Časopis Elektor napríklad vydáva každoročne CD (DVD) s pdf verziou tlačenej verzie. Možno existuje niečo podobné pre ETI, ale neviem o tom. Každopádne by som to aj kúpil keby to bolo k dispozícii, bol to fantastický časopis - nielen pre Spektristov.
____________________________________________________________

15.02.2015

Do článku o poľských disketových mechanikách XFD601 a XFD602 priložený manuál (poľsky), link na pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-XFD601a-XFD602.aspx

_____________________________________________________________________

16.02.2015

Už mi "cvrliká" zo samých článkov a vecí pre Atari, nuž dnes radšej niečo aj z úplne iného súdka - miniatúrne LED osciloskopy (používajú ako displej matricu LED v matrici 10 x 10) na pokračovanie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/LED-Scope-%28mini-oscilloscope%29-1.aspx

_____________________________________________________________________

19.02.2015

Dodané ďalšie informácie a fotografie do článku o poľskej disketovej jednotke k Atari - XFD601 a XFD602, nájdete to v pôvodnom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-XFD601a-XFD602.aspx

Síce som tam prikladal už pred 4 dňami, ale keď sa mi to tak nejako poskladalo v tejto následnosti ...

_____________________________________________________________________

23.02.2015

Do pôvodného článku o ruskej disketovej jednotke D8002HS pridaný originálny ruský manuál:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-D8002HS.aspx

______________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: