AMDEK AMDISK AMDCI, AMDCII 3" floppy drive.

By Administrator at februára 05, 2015 11:20
Filed Under: Atari

Disketová jednotka AMDEK Amdisk  3", ktorá používa 2 floppy jednotky v jednom zariadení. Už som to síce dávnejšie spomínal  že na webe je tých informácií naozaj poskromne, proste toto zariadenie už pravdepodobne "zomlel" čas. Aj napriek tomu sa jedná o mimoriadne zaujímavú perifériu k Atari a tak som sa rozhodol že si to zaslúži samostatný článok. Svojím vzhľadom a farbou sa jedná o dosť netypickú jednotku, vyrábala sa aj pre použitie s inými 8 bitovými počítačmi.


AMDC-1
je verzia s jednou mechanikou FD, jednostranná, dual-density 3-palcový disk s paralelným portom tlačiarne. AMDC-2 je dvojitá verzia pohonu (2x FDD). Rýchlosť otáčania diskety = 300 RPM/min.


AMDEK 3"- rok výroby: 1984


Cena (1984):

AMD I za $ 550, SS SD/DD printer port

AMDC II za $ 760, SS SD/DD dual drives, printer port

Rozmer 3" bol atypický - v danej dobe ale zmenšoval rozmery zariadenia o poriadny kus.



Je tu zaujímavé použitie ventilátoru, pretože prach a floppy mechaniky si spolu neveľmi rozumejú. Možno i to je dôvod, prečo sa táto "mašinka" neujala - pritom nesmieme zabúdať na neštandartný rozmer diskety - 3". Na zadnej strane je vidieť osadenie štandartnými SIO konektormi (tu je to "priechodná" verzia = teda je použitý 2x SIO konektor), ďalej je tu prepínač nastavení zariadenia, výstup na tlačiareň a konektor pre dodatočné pripojenie 2x 5.25" floppy jednotky, alebo 2x 3.5" floppy jednotky. Celé to vyzerá mimoriadne kompaktne - čo je zaujímavé, pretože floppy jednotka 3" je o poznanie vyššia ako nám dobre známa 3.5" floppy jednotka. Asi to je aj dôvodom, prečo sú obidve jednotky položené do "strany". Hmm, aj tak to vyzerá dobre - to sú tie paradoxy v praxi.
Na druhej strane tu máme zabudované dve disketové jednotky v jednom zariadení, ktoré ponúkali v tej dobe pre prácu skutočný komfort - veď napríklad v jednej jednotke ste mohli mať obslužný program a na druhej jednotke boli dáta.


AMDISK AMDC-1 používa 3-palcové disky, ktoré sú určené na použitie na oboch stranách diskety. Príjemnou vlastnosťou je, že jednotka má indikáciu pomocou LED, ktoré identifikujú stranu disku ktorá je v prevádzke. Keď strana diskety je v prvej polohe (nazvime ju strana A) svieti LED dióda zelene. Keď je disketa otočená na stranu B tak svieti LED dióda červene. Toto eliminuje zmätok, ktorá strana disku je práve používaná a zabraňuje problémom ako je napríklad nechcené sformátovanie zlej strany.

Spínače - výber voľby:

Na zadnej stene zariadenia sa nachádza DIP prepínač s 8 spínačmi - sú umiestnené na hornom pravom zadnom paneli zariadenia AMDC. Tieto umožňujú nasledujúce konfigurácie:

Spínače č. 1 až 4 sú určené pre výber hustoty diskety, ktorý vám umožní nastaviť jednotky - buď jednu alebo dve hustoty pri štarte. Hustota spúšťacej jednotky je určená pre disk použitý pri štarte. Tieto prepínače a ich nastavenia ale nemajú žiaden účinok, ak je regulátor nastavený pre DOS 3.0.

Spínače 5 a 6 určujú ktorý disk bude nastavený ako spúšťací disk. Továrenské nastavenie je prednastavené pre pohon č.1, ale je možné nastaviť takto každý od 1 do 4.

Spínač 7 sa používa, keď sú pripojené naraz tri jednotky alebo štyri (...), je to obzvlášť užitočné, keď je pripojený 5.25" disk. Ak je tento prepínač zapnutý, bude externý disk pripojený ako disk 1. Ak je vypnuté, 3-palcové disky sú 1 a 2, a externý disk je potom ako jednotka 3.

Prepínač 8 pre jednotky, ktoré boli vybrané - dvojitá hustota = 256 bajtov na sektor, keď je prepínač v polohe Off. Ak je na prepínač 8 v polohe On, nastavia sa všetky jednotky do režimu kompatibility s Atari 1050 pre použitie s DOS 3.0. Keď je prepínač 1 nastavený pre disky = 256 bajtov na sektor táto voľba nebude uznaná.

 

Paralelný port tlačiarne:

Port tlačiarne na AMDC je softvérovo kompatibilný s rozhraním Atari 850. To umožňuje použitie databázových programov, textových procesorov a teda používať LPRINT zo základných nastavení a teda aj bezproblémovú tlač. Port tlačiarne tak isto používa rovnaký 15 pinový konektor ako používa zariadenie 850. Vzhľadom k tomu že pinout je rovnaký ako pri rozhraní 850, budú použiteľné všetky Atari kompatibilné káble pre tlačiareň alebo ploter.

Ak už vlastníte jedno rozhranie Atari 850, môže byť jedna tlačiareň / ploter k nemu pripojené a ďalšie môže byť pripojené na AMDC. Vzhľadom k tomu, že obe reagujú na rovnaké signály z počítača, je možné mať ekvivalent spínača tlačiarne jednoduchým zapnutím na prístroji ktorý chcete použiť a teda aj vypnutím druhého zariadenia.



Napájací zdroj je priamo zabudovaný do tela jednotky - poznám len USA verziu, pre Európu sa to asi vôbec ani nevyrábalo, škoda. Neviem či sa s týmto zariadením niekto stretol aj v našich končinách, pokladám to za veľmi málo pravdepodobné.


AMDEC AMDISK sa dodával s OSS typu DOS XL, na jednu stranu diskety sa dalo uložiť 180kB dát, 3" disketa sa dá otočiť. Ak sú dve zariadenia máte potom 720kB priestoru na ukladanie dát, teda presnejšie 2x 180kB na ich jednej strane a po ich otočení zase 2x 180kB.


Nemám údaje o použitom procesore a teda aj schéma je jedna veľká neznáma, ak niekto niečo má, dajte vedieť, poteším sa.


A na záver lahôdka:

AMDEK, disketová jednotka s disketami veľkosti 3", táto reklama vlastne mala byť "posledným bozkom" pre disketu 5.25", história pritom ukázala pravý opak, porúčala sa disketa 3" a to omnoho skôr ako diskety 5.25".

Život vie pripraviť prekvapenia ...

 

Špecifikácia a parametre disketovej jednotky AMDEK 3", rozmery jednotky aj tak nie sú uvedené, ale pôsobí to naozaj hodne kompaktne:

Amdek 3inch.pdf (2,35 mb)


Táto jednotka sa vyskytuje medzi ataristami už naozaj iba v neveľkom počte, možno stačia prsty jednej ruky. Aj napriek tomu že sa poniektorí hlásia hrdo k jej vlastníctvu - aj tak sa nenašiel nikto kto by zariadenie vyfotil zvnútra. Dosť nepochopiteľné že je to tak, pretože by to bol naozaj zaujímavé a poučné. Nemám pocit že by sa ohrozila funkčnosť jednotky ak by sa na nej odkryl horný kryt, ale to je už len môj osobný názor. Osobne by som rád videl ako je riešené oddelenie disketových jednotiek od ventilátoru, ktorý je naozaj hodne rozmerný vzhľadom na ostatné proporcie zariadenia. Prach a diskety mi fakt nejako dohromady dosť dobre nejdú, to sa asi zhodneme.


Prečo sa táto jednotka nepresadila ? Určite v tom bolo viacero faktorov ktoré na tom mali vyrazný podiel:


- vtedy sa este nevyrábala jednotka, ktorá by mala osadený stredový motor (priamo v tŕni),

   čiže náhon od motoru na stredový třň bol gumičkou preto 3" jednotka pripomínala zmenšenú

   verziu 5.25" jednotky niečo ako v Atari 1050

- šírka jednotky bola menšia, ale čo sa ušetril na šírke tak zostalo (alebo poviem inakpribudlo)

   na jej výške

- v porovnaní sa nastupujúcou mechanikou 3.5" nepriniesla žiadne výhody (ani kapacitou a ani

   rozmermi)

- potreba 5V a 12V pre napájanie, na rozdiel od iba 5V ktoré treba pre 3.5" jednotku

- kapacita diskety = 2x180kB, 3.5" nastupujúca disketa vtedy už ponúkla dvojnásobok (720kB),

   pritom bez potreby otáčať disketu

- o poznanie drahšie 3" médium ako boli diskety  3.5"

- nikto sa nehrnul na 3" médiu ponúkať programové vybavenie pretože na všetky hry stačila

  s prehľadom disketa 5.25" ktorá na jednu stranu uložila 90kB

- ak ste to mali, aj tak ste potrebovali mať doma ešte jednu Atari 1050 pre prenosy dát ...

  (ešte nebolo k dispozícii zariadenie SIO2PC)

_____________________________________________________

09.05.2020

Ďalšie podklady na danú tému:

http://www.atarimagazines.com/v3n4/floppies.html

____________________________________________________

12.08.2020

Ďalšie info:

druhé pokračovanie:
AMDEK AMDISK AMDC I, AMDC II, AMDC III - 3" floppy drive - motherboard. Part 2.

tretie pokračovanie:
AMDEK-AMDISK-AMDCI-AMDCII-3-floppy-drive-Part-3

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 2. 2015 21:39:04 #

dex

Jen bych se bránil tomu, označit 3" disketu za "atypickou" nebo "nestandardní".

Tehdy to naopak byl příjemně malý formát, který začal do počítačů pronikat začátkem 80. let tak nějak ve velkém (velcí výrobci - Hitachi, Matsushita, Maxell a Teac) a používal je jednu dobu kdekdo, zejména v Británii (Timex, Amstrad, Sord, Tatung Einstein, Oric, původně se s 3" počítalo i pro Apple II - mělo se za to, že tento formát prorazí právě v "domácích" mikropočítačích).
Až později se objevil překvapivě ne menší, ale větší, 3,5" formát odvozený z původních 3,5" Sony disket (očekával se pro budoucnost spíš nástup 2,5" nebo 2" formátu), který zpočátku nebyl přijatý tak jednoznačně - sice levnější na výrobu, ale méně spolehlivý záznam, a ač jednostranný, neumožňoval disketu narozdíl od 3" otáčet (oboustranné 3,5" mechaniky a média vznikaly až později - 1984).

3" disketu zabilo ani ne tak to, že by byla špatná (jako datový nosič je i po letech spolehlivější, než 3,5"), jako spíš to, že byla dražší a těžší (váha diskety byla důvod, proč do Macintoshe zvolil Jobs 3,5") a lidi kvůli možnosti přenosu dat žádali stejné médium, jaké měly "velké" počítače (tedy především 5,25" a později i 3,5").
Kdyby měla zvítězit kvalita a spolehlivost nad levnější výrobou, tak by dnes nikdo neoznačil 3" disketu za "atypickou" nebo "nestandardní".

dex Czech Republic |

10. 2. 2015 18:24:33 #

Igi

Dexi - je to vec pohľadu. Ak v Británii to bol štandart, tak u nás to bolo stále atypické a v Európe a ani v zámorí sa to nerozšírilo. Beriem to stále ako môj pohľad na vec (a píšem ako sme to vnímali v 80-tych rokoch) a tak každá ďalšie informácia je dobrá  - a vzácna. Čo 3" disketu zabilo je to, že sa dostatočne nerozšírila - na tom sa asi zhodneme. Osobne s disketou 3" problém nemám, som si ju dostatočne "očuchal" - bola to 3" mechanika (CPC Schneider ktorý mám osobne) a teda tá 3" mechanika rozhodne žiaden technický zázrak nie je - gumičkový prevod z motorčeku na stredný tŕň - možno toto bol hlavný problém prečo to dopadlo tak ako to dopadlo. Ak sa k tomu zase raz dostanem asi to nafotím a bude jasné čo za problémy tam vidím. Proste jedno z druhým.

Igi Slovakia |

10. 2. 2015 18:27:59 #

Igi

A ešte dodatok:
Svoje určite zohrala aj kapacita - 360kB je 360kB a 1,44MByte je "poněkud více".
A netreba disketu otáčať, proste 180kB na stranu sa už javilo ako nedostatočá kapacita.

Igi Slovakia |

6. 10. 2018 15:52:29 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: