Atari XF551 - OS firmware in PROM 8050.

By Administrator at mája 29, 2023 14:58
Filed Under: Atari

Tak sa mi predsa len podarilo stretnúť ženu poručíka Colomba - stiahol som firmware (obsah PROM) procesoru 8050 z disketovej jednotky Atari XF551. Doteraz sa o tom že existuje takýto firmware hodne veľa hovorilo, hodne veľa popísalo, veľa ľudí tvrdilo že to doma má - ale nikto nikdy doteraz to reálne skutočne nedal k dispozícii. Dôvodov prečo to tak bolo môže byť naozaj veľa. Bolo k tomu veľa rečí, ale málo skutkov - rozhodol som sa to zmeniť, podarilo sa.

 

 

Pretože som našiel floppy jednotku Atari XF551 ktorá má v sebe použitý procesor 8050 a ten mal priamo na sebe aj označenie Atari - to mi vcelku dávalo základný predpoklad že by tam mohol byť k dispozícii priamo použiteľný firmware - a to priamo v jeho PROM, tak som to najprv otestoval.


Prepojky na doske som nahradil jumper kolíkmi - teraz môžem veselo prepínať podľa potreby.

Ako vidieť práve je prepnuté na 8050 (žltý káblik), tak isto je vidieť neosadená pozícia Eprom.

(Čierny dvojkáblik /vpravo/ je novo zabudovaný prívod pre Reset.)

 

Na prvotnú skúšku či je tam vôbec k dispozícii funkčný firmware som urobil nasledovné:

 

- vybral som z pätičky osadenú Eprom 2764

- prepojil som prepojky tak aby sa bežalo na internú PROM (8050)

- založil som disketu s DOS-om, XF551-ku som zapol a ...

- jednotka nabootovala, Colombova žena sa zjavila ...

- Bingo !!! funguje to !

 

Potom už nasledovala jediná možná vec - skopíroval som obsah PROM procesoru 8050 a zapísal som získanú binárku (mám na to k dispozícii tak softvérové ako aj hardvérové vybavenie, našťastie). Síce som najprv musel vypájkovať samotný procesor 8050 zo základnej dosky XF551 - tá doska je skutočne mizerná, s teplotou pri odsávaní treba byť fakt opatrný - aby na plošáku ešte niečo zostalo, ale mám naozaj dobrú odsávačku, zadarilo sa, po prečítaní obsahu PROM som procesor dal na pôvodné miesto a zase zapájkoval, prepojku som zase vrátil na typ procesoru 8040 (aby znova procesor bežal z externej Eprom), založil som do pätičky pôvodnú Eprom, disketovka XF551 po tejto "operácii" naďalej funguje (otestované po následnom kompletnom zložení diskovej jednotky).

 

Procesor 8050, označenie čipu firmou Atari je C070235.

(Odsávačka funguje perfektne, nožičky sú absolútne čisté.)


Uverejňujem 4kB binárku (obsah PROM 8050):

XF551_i8050_4kB.bin (4,00 kb

 

a tak isto sem dodávam aj verziu ktorú som upravil pre 8kB Eprom 2764, na skúšanie potom stačí nahradiť pôvodnú Eprom.

XF551_i8050_8kB.bin (8,00 kb)

(Teda ak sa s tý chce niekto zaoberať, firmware je v spodných 4kB, horné 4kB obsahujú iba samé nuly.)

No - a čo k tomu dodať - oproti novším verziám je rozdiel v obsahu minimálny, oproti verzii 7.7 som zaznamenal rozdiel iba v 16 byte samotného obsahu.

_____________________________

Zatiaľ čo môžem povedať - chytá sa to celkom slušne, problémy zo zmenou hustoty som zaznamenal tie klasické, známe, markantný je tu určitý pokles rýchlosti prenosu, nie je to pravidelné "cvrlikanie" ale skôr také v=r=r==r=r, vr=r=r=r=r=r= atď, nakoniec si to môžete na videu vypočuť. Tipujem že je to verzia určená pre NTSC počítače a teda preto sú tie záseky pri prenose, ale funguje to a máme k dispozícii zase o jeden OS pre disketovú jednotku Atari XF551 viac. Takže - kto má nervy skúšať a testovať - užite si ! Spätnú väzbu uvítam.

Zatiaľ som otestoval DOS 3.0, BiboDOS -  naformátovaný na Single 90kb, Medium 128kB aj Double 180kB hustotu + nový boot - zatiaľ všetko ide tak ako má - teda až na známy problém keď neprichádza k správnemu prepnutiu na inú hustotu po výmene diskety za inú z odlišnou hustotou. Na DS/DDensity 360kB mi disketu nedovolí naformátovať - hlási error ≠144, čo je hláška ktorú by som čakal ak nie je povolený zápis na disketu (vtedy sa táto hláška zobrazí okamžite), ale tu mi zbehne celé formátovanie diskety a až na konci hodí túto chybu, zápis je povolený pretože všetky ostatné hustoty disketovka naformátuje a aj bez problémov následne uloží DOS. Ďalej to ale neriešim, túto verziu OS nehodlám používať, máme k dispozícii novšie (a lepšie) s už opravenou chybou pre čítanie hustoty diskety a problém s prepínaním na správnu hustotu je našťastie už dávnejšie minulosťou.

(V tomto odstavci som opravoval včera uverejnený text, dnešné testy potvrdzujú čo je tu teraz napísané, teda až na jednu vec popísanú ďalej.)

_________________

Doplnok 31.05.2023:


Tak som na to čo spôsobuje hlášku error ≠144 konečne prišiel, síce až na druhý deň (včera) ale predsa. Pretože mám prerobený snímač otáčok disketovej jednotky (použitý externý optočlen) tak pri práci s otvorenou jednotkou mi na snímač umiestnený  zboku zospodu na zotrvačník FD jednotky svietila stolná lampa - a vtedy nastával zmienený problém.  Akonáhle som nahodil horný plastový kryt na jednotku XF551 tak som už bez najmenších problémov naformátoval disketu na DS/DD (360kB) a to aj  s uložením vlastného DOS-u. Takže bacha, bola to blbina a tento problém bol skutočne iba medzi stoličkou a disketovou jednotkou ... samozrejme rovnako účinne stačilo lampu vypnúť.  Jednoducho som lampu nevedomky počas testovania posunul zapnutú bližšie smerom k disketovke a zrazu začal vyskakoval  error ≠144. 

Ak by som sa tým nepáral vo večerných hodinách tak sa mi asi tento problém vôbec neobjaví ...

Môžem skonštatovať že sa problém podarilo vyriešiť - i keď tu som si za to mohol sám. Napriek všetkému som rád že sa uvedený problém podarilo nájsč a identifikovať, zradné chyby akosi nemám rád.

_________________

No a pretože som sám patril (doteraz) k neveriacim Tomášom že predsa len mohlo niečo takého vyjsť na svetlo sveta (firmware v PROM-ke procesoru bez osadenia čipov 74LS373 a Eprom) tak som to pre istotu nahral aj na video, možno tým presvedčím aj niekoho iného (nielen seba). Foot in mouth

Bola to vec ktorá ma zaujímala dlhé roky a keďže stále v tomto smere nebolo nič nového nezostávala iná možnosť ako sa toho chopiť vlastnou iniciatívou.

Zase je jedna vec (záhada?) po rokoch vyjasnená a aj reálne potvrdená, po takomto dôkaze som volal dlhé roky (teda mať k dispozícii obsah PROM + potvrdzujúce video). Je možné že spomenutí vlastníci takýchto "kusov" nemali dostatočné znalosti na to ako sa k obsahu PROM v procesore dostať, takže sa muselo hodne (naozaj hodne ...) dlho čakať na reálny výstup skutočného dôkazu - až sme sa dočkali, konečne. Ako som zistil user manterola (z atariage.com) minulý rok robil pokusy stiahnuť firmware ale nepodarilo sa mu stiahnuť funkčnú binárku. Nuž, niekedy sa zídu okolnosti tak že to proste nejde a nejde (o tom by som občas mohol rozprávať ...), podľa info na atariage sa jedná v tomto prípade asi o vydanú verziu firmware 1.0.


Som veľmi rád že mám toto "prvenstvo" vo vyjasnení a v tom že sa mi podarilo stiahnuť inkriminovaný obsah PROM, síce z toho nič reálne nemám (teda až na ten dobrý pocit), ale my čo sa vŕtame v týchto starinkách vieme že takéto veci skutočne dokážu človeka mimoriadne "nakopnúť" a zlepšiť náladu (minimálne na dnešný deň určite). Osobne som to považoval za taký nedoriešený tŕň v päte, teda že to nikto doteraz nedokázal poriadne dotiahnuť do konca a uverejniť. Ktohovie prečo ?

 

Je jasné že firmware uložený priamo v PROM procesoru 8050 má jeden a to naozaj zásadný problém - akosi sem už nijako a ničím nedostaneme ďalšiu, novšiu verziu firmware - a práve preto usudzujem že Atari upustilo od šírenia verzie XF551 s firmware iba priamo v procesore a nakoniec sa išlo cestou cez pomocné čipy 74LS373 a Eprom 2764 (poprípade OTP PROM), veď koniec koncov na doske je na to všetko pripravené. Tých verzií firmware pre XF551 bolo nakoniec "vypustených" celkom dosť (posledná známa je ver.7.7), iná vec je koľko z nich sa nakoniec reálne aj dostalo medzi ataristickú verejnosť.


Sľúbené video kde jednotka Atari XF551 beží na firmware priamo z internej PROM procesoru 8050, počítač je Atari 600XL (použitý je pripojený 320kB RAM modul od Ctirada), disketovka už má urobené niektoré úpravy, t.j. sú v napájaní použité DC/DC meniče, je už obojstranná s novým snímačom otáčok, pre test bola z pätičky vybratá Eprom 27128 ktorá obsahuje 3x OS, je tu tiež dopredu jednotky vyvedený Reset, je tu možnosť odblokovania ochrany proti zápisu atď. Toto všetko ale na funkčnosť obsahu PROM v procesore 8050 nemá vplyv.

    

video

XF551_i8050firmware.mp4 (13,35 mb)

(Je tu pekne vidieť že v základnej doske nie je osadená Eprom, čip 74LS373 som ale už z dosky pre toto video von nepájkoval, ako som už spomenul - na funkčnosť FD jednotky priamo z internej PROM to skutočne nemá vplyv ..., puristi mi prepáčia, možno. Tongue out)

____________________________________________________

11.06.2023

Pretože user manterola prejavil záujem vedieť viac ako som na to čítanie obsahu procesoru išiel - použil som programátor PREPROM-02 slovenského výrobcu - firma ELNEC + je k tomu potrebný dodatočný HW nástavec (modul x48) ktorý pochádza tak isto od uvedenej firmy.

Použil som software ktorý funguje pod DOS-om, je z roku 1998 (3.verzia vydaného programového vybavenia k tomuto programátoru), počítač má procesor 486 DX2-66MHz, 16MB RAM, pevný disk má 1.2Gbyte. Komunikácia s programátorom prebieha cez paralelný port (SPP). Celá zostava funguje excelentne.

Síce existuje tiež verzia programového vybavenia pre Win32bit - tu ale funguje bezproblémovo len napaľovanie Eprom, ako som zistil modul x48 funguje iba pod Win98/ME (s tým som už 486-ku nechcel trápiť, výrobca zjavne už vtedy "poháňal" majiteľov na nákup novej verzie programátoru), verzie 32bit WinNT s ním nespolupracujú, takže som pekne - krásne zostal na starom DOS-e kde funguje všetko priamo a okamžite. Mám aj iné staršie stroje, ale uvedená 486-ka je skutočne maličká (Globalyst 510) a teda mi nezavadzia na stole (a mám k nej veľkostne naozaj šikovný 10" LCD monitor).

Samotný programátor PREPROM-02 spolu s modulom x48 (náhoda ?, teraz to skutočne oceňujem) som kúpil z druhej ruky už pred niekoľkými rokmi (cca 4÷5), bola to zase tzv. príležitostná kúpa, je už naozaj v strednom veku - vyrábal sa pred 30 rokmi. Napriek tomu - je mimoriadne zachovalý, vidieť že sa o neho jeho pôvodný majiteľ vzorne staral. Na "starinky", teda pre staršie typy čipov Eprom a prácu s radou procesorov 8048, 8748, 8049, 8749 a 8050 je ako stvorený, už som s ním vyčítal aj niekoľko iných obsahov procesorov 8048 a 8049. Som naozaj veľmi rád že som ho neposunul ďalej do obehu (pred časom som o tom uvažoval ..., ale len uvažoval) a že programátor PREPROM-02 trvale zakotvil v mojej dielni, bolo to z mojej strany dobré rozhodnutie.

___________________________________________________________

Viac podrobností o tomto programátore je na uvedených linkoch:

Prvá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02.

Druhá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 2.

Tretia časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

Štvrtá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 4. Modul 008.

Piata časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 5. Káblik PREPROM-02 to PC.

Šiesta časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

___________________________________________________________

Ako príklad - princíp čítania obsahu PROM pre procesor 8049:

https://www.sbprojects.net/projects/8049spy/index.php

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 64 - basic programs - Quest.

By Administrator at mája 25, 2023 09:53
Filed Under: SBC6502

Pre SBC6502 sú vhodné textovky, s grafikou sa tu akosi neráta. Vyhrabal som túto textovku z roku 1979, SBC6502 musí mať 32kB RAM. No čo, nejaké obkecávanie je asi zbytočné, niečo som mierne upravil, niečo vypadlo - ale hlavné zostalo. Celková dĺžka programu - 15.327byte. Tvrdí fandovia originálu si v programe nájdu odkaz na zdroj.


 

Vlastný program:

Quest_Igi.txt (14,97 kb)

 

Listing programu:

1 REM ---
2 REM Adapted + modify for SBC6502/32kB RAM by Igi, 05/2023
3 REM original code from:
4 REM https://archive.org/details/byte-magazine-1979-07
5 POKE 15,80:?CHR$(12);
6 REM ---
7 REM
8 REM QUEST BY ROGER CHAFFEE
9 REM INSPIRED BY WILL CROWTHER'S "ADVENTURE"
10 REM COPYRIGHT(C) 1978, PENINSULA SCHOOL, MENLO PARK, CA
11 REM PERMISSION TO USE, NOT TO SELLTHE ORIGINAL VERSION
12 REM OF THIS PROGRAM WAS WRITTEN ON A COMMODORE PET 2001.
13 REM VARIABLES USED:
14 REM N     NODE (CAVE) NUMBER
15 REM M0    MOVE COUNTER
16 REM T     CURRENT LOCATION OF TREASURE (- 1 FOR CARRYING)
17 REM T1,T2 FIRST AND SECOND HIDING PLACES ( NODE NUMBERS)
18 REM M6    SAVES THE MOVE NUMBER WHEN HE SAID NO, HE DIDNT
14 REM       WANT TO TAKE THE TREASURE WITH HIM.
20 REM M     MAP OF INTERCONNECTIONS.
21 REM       M (I,J) IS NEXT NODE FROM NODE J, WHEN YOU GO
22 REM       N,E,U,D,W,S FOR I=1,2,3,4,5,6
23 REM
24 REM       BOUNCES
25 REM       TO GO TO NODE -2 MEANS BOUNCE BACK TO THE NODE YOU
26 REM       CAME FROM.
27 REM
28 REM       FORCED AND/OR RANDOM MOVES
29 REM       M(1,N)=-2 MEANS A FORCED MOVE AS SOON AS YOU REACH
30 REM       NODE N. IN THAT CASE, M(2,N) OF THE TIME YOU GO
31 REM       TO NODE M(3,N). IF YOU DON'T GO THERE, M(4,N)
32 REM       OF THE TIME YOU GO TO NODE (5,N), AND THE REST OF
33 REM       THE TIME YOU GO TO NODE (6,N).
34 REM
35 REM       NODES > 100:
36 REM       NODE N+100 MEANS NODE N IF YOU DON'T HAVE THE
37 REM       TREASURE, AND NODE N+1 IF YOU DO.
38 REM       NODE N+200 MEANS NODE N+1 IF YOU HAVE THE TREASURE
39 REM       THE SECOND TIME, AND NODE N OTHERWISE.
40 REM       NODE N+500 MEANS RUN THROUGH A DELAY LOOP AND THEN
41 REM       GO TO NODE N. THIS IS USED FOR PALLING DOWN THE
42 REM       EXIT CHUTE, AND YOU MAY WANT TO ADJUST THE DELAY
43 REM       TIME (LINE 6250).
44 REM
45 REM  Q$   INPUT STRING
46 REM  A$   CHARACTERS TO MATCH IN THE INPUT ROUTINE
47 REM  A2   NUMBER OF CHARACTERS IN A$
48 REM  Al   OUTPUT FROM THE INPUT ROUTINE
49 REM  P    PIRATE FLAG 1 IF PIRATE HAS GOT YOU, 0 OTHERWISE
50 REM  P1   COUNTER FOR PIRATE ROUTINE
51 REM  N9   SAVES OLD NODE IN MOVE ROUTINE, FOR BOUNCE
52 REM  N8   SAVES NODE WE BOUNCED FROM IN MOVE ROUTINE,
53 REM       FOR ? FLAG
54 REM  N0   SAVES OLD NODE IN MOVE ROUTINE, FOR DEAD END
55 REM  A0   SAVES OLD DIRECTION IN MOVE ROUTINE
56 REM  D    DEBUG FLAG (NON-ZERO TO ?)
57 REM  I,J  MISC. COUNTERS
58 REM  W    TRAVEL FLAG, USED IN SCORING. W(I)=1 IF HE'S
59 REM       BEEN TO NODE I, 0 OTHERWISE
60 REM  S    SCORE
61 REM  M9   MAXIMUM NUMBER OF NODES
80 D=0
100 REM ---
110 REM GIVE 'EM SOMETHING TO READ WHILE I GET THE DATABASE SET UP
120 ?"             QUEST":?
140 ?"YOU WERE WALKING THROUGH THE WOODS,"
150 ?"AND YOU CAME ACROSS THE ENTRANCE OF"
160 ?"A CAVE, COVERED WITH BRUSH. PEOPLE"
180 ?"SAY THAT MANY YEARS AGO A PIRATE HID"
190 ?"HIS TREASURE IN THESE WOODS, BUT NO"
200 ?"ONE HAS EVER FOUND IT. IT MAY STILL"
210 ?"BE HERE, FOR ALL I KNOW."
400 READ M9,T1,T2
490 REM DIMENSION OF W, M IS M9, IF YOU HAVE DYNAMIC ASSIGNMENT
500 DIM W(42),M(6,42)
510 REM READ MAP INTO M ARRAY
520 FOR I=1 TO M9
530 READ N
540 IF I=N THEN 570
550 ?"DATABASE PROBLEM"I,N
560 END
570 FOR J=1 TO 6
580 READ M(J,I)
590 NEXT J
600 NEXT I
900 ?"WHEN YOU ANSWER A QUESTION,I LOOK AT"
906 ?"ONLY THE FIRST LETTER, ALTHOUGH YOU"
907 ?"CAN TYPE THE WHOLE WORD IF YOU WANT."
920 GOSUB 7500
1000 REM ---
1010 N=5
1020 M0=0
1030 M6=0
1040 T=T1
1050 P=0
1060 P1=0
1070 FOR J=1 TO M9
1080 W(J) =0
1090 NEXT J
1100 ?
1110 REM DESCRIBE
1120 GOSUB 8000
1400 REM ---
1405 REM *** MAIN LOOP STARTS HERE ***
1410 REM COUNT MOVES
1420 M0=M0+1
1430 REM MOVE
1440 GOSUB 6000
1450 REM CHECK FOR FINDING THE TREASURE
1460 GOSUB 2000
1470 REM TRY THE PIRATE
1480 GOSUB 4000
1490 REM LOOP UNLESS FINISHED
1500 IF T>0 THEN 1400
1510 IF N<>5 THEN 1400
1700 REM CALCULATE SCORE
1710 GOSUB 3000
1720 ?:?"CONGRATULATIONS! YOU GOT THE TREASURE"
1740 ?"OUT IN";M0;
1750 ?"MOVES AND YOU GOT"S+10"POINTS!"
1760 ?"WANT TO HUNT AGAIN";
1770 A$="YN"
1771 A2=2
1780 GOSUB 5000
1790 ON A1 GOTO 1000,9999,1760
2000 REM ---
2010 REM FOUND?
2100 IF T<>N THEN RETURN
2110 IF T<0 THEN RETURN
2120 IF M6+5>M0 THEN RETURN
2200 ?"DO YOU WANT TO TAKE IT WITH YOU";
2210 A$="YN"
2220 A2=2
2230 GOSUB 5000
2240 ON A1 GOTO 2300,2400
2250 ?"WELL?...."
2260 GOTO 2210
2300 T=-1
2310 ?:?"OK, LETS GET OUT OF HERE!"
2330 RETURN
2400 ?:?"WE'LL LEAVE IT HERE AND YOU CAN EXPLORE"
2420 ?"SOME MORE."
2430 M6=M0
2440 RETURN
3000 REM ---
3010 REM *** SCORE ***
3020 S=O
3030 IF T=-1 THEN S=S+5
3040 IF P=1 THEN S=S+10
3050 FOR J=2 TO M9
3060 S=S+W(J)
3070 NEXT J
3080 RETURN
4000 REM ---
4010 REM *** PIRATE ***
4020 IF N=T2 THEN RETURN
4030 IF P=1 THEN RETURN
4040 IF T1=T2 THEN RETURN
4050 IF T<>-1 THEN RETURN
4060 REM HES AT THE EXIT WITH THE TREASURE . ZAP HIM.
4065 REM (ARRGH. HOW DID HE GET HERE, ANYWAY?)
4070 IF N=16 THEN P=160
4080 REM COUNT MOVES SINCE HITTING TIGHT TUNNEL WITH TREASURE
4090 IF P1>0 THEN P1=P1+1
4100 IF N=3 THEN P1=P1+1
4110 REM GIVE HIM A FEW MORE MOVES , THEN ZAP HIM
4120 IF P1<15 THEN RETURN
4130 ?:?"SUDDENLY THE PIRATE LEAPS OUT OF THE"
4150 ?"GLOOM AND GRABS THE TREASURE FROM YOU!"
4160 ?"'HAH!', HE SHOUTS, 'YOU FOUND MY"
4170 ?"TREASURE, DID YOU?! WELL, I'LL HIDE"
4180 ?"IT BETTER THIS TIME!'"
4190 ?"AND HE DISAPPEARS INTO THE DARKNESS"
4200 ?"WITH THE TREASURE."
4210 P=1
4220 T=T2
4230 RETURN
5000 REM ---
5010 REM *** INPUT ***
5020 REM FIRST CHARACTER OF Al INPUT STRING IS COMPARED WITH
5030 REM THE LETTERS OF AS, AND IF THERE IS A MATCH, THE INDEX
5040 REM IN AS IS RETURNED IN Al. IF NO MATCH, SIZE(A$)+l IS
5050 REM RETURNED.
5060 REM GET INPUT STRING
5070 INPUT Q$
5080 REM USE ONLY FIRST CHARACTER
5090 Q$=LEFT$(Q$,1)
5100 REM SEARCH FOR THE CHARACTER Q$ IN THE STRING AS. IN THIS VERSION
5110 REM OF BASIC , NDX IS THE INDEX FUNCTION , WHICH DOES EXACTLY THAT.
5120 REM A1=NDX(A$,Q$)
5130 REM BUT CHECK FOR THE CASE WHERE THE CHARACTER WAS NOT FOUND
5140 REM IF A1=0 THEN Al=A2+1
5145 REM RETURN
5150 REM IF YOUR VERSION OF BASIC DOESN -T HAVE THE NDX FUNCTION, BUT
5160 REM DOES, FOR INSTANCE, HAVE A FUNCTION WHICH WILL PICK A
5170 REM PARTICULAR CHARACTER FROM A STRING, SUCH AS MID(A$,A2,1)
5180 REM PICKING THE A2-TH CHARACTER FROM AS, YOU MIGHT USE THE
5190 REM FOLLOWING CODE.
5200 FOR A1=1 TO A2
5210 IF Q$=MID$(A$,A1,1) THEN RETURN
5220 NEXT A1
5230 Al=A2+1
5240 RETURN
6000 REM ---
6010 REM *** MOVE ***
6020 REM REMEMBER WHERE WE ARE, FOR BOUNCE.
6030 N9=N
6040 REM SET N8 TO ANYTHING BUT YOU CANT GO THAT WAY
6050 N8=0
6060 REM ASK WHICH WAY
6070 GOSUB 7000
6080 REM REMEMBER WHERE WE ARE, UNLESS A DEAD END
6090 IF N=1 THEN 6120
6100 N0=N
6110 A0=A1
6120 ?
6130 I=M(A1,N)
6200 IF I=-2 THEN I=N9
6210 IF D<>O THEN ? '>>> DEBUG';N;'TO';I
6220 IF I<500 THEN 6300
6230 REM DELAY LOOP TO WASTE SOME TIME
6240 I=I-500
6250 FOR J=0 TO 100
6260 NEXT J
6270 GOTO 6200
6300 ON I/100 GOTO 6340,6370
6310 REM NORMAL ROUTE-- LESS THAN 100
6320 N=I
6330 GOTO 6400
6340 REM N+100. ADD ONE IF CARRYING THE TREASURE
6350 N=I-100
6355 IF T=- 1 THEN N=N+1
6360 GOTO 6400
6370 REM N+200. ADD 1 IF CARRYING TREASURE THE SECOND TIME
6380 N=I-200
6390 IF T=-1 THEN N=N+P
6400 IF N<>1 THEN 6500
6410 REM DEAD END. TURN IT SO YOU GET OUT THE OTHER WAY
6420 FOR J=1 TO 6
6430 M(J,N)=2
6440 NEXT J
6450 M(7-A0,N)=N0
6500 REM ? OUT THE NODE DESCRIPTION
6510 IF N8<>2 THEN GOSUB 8000
6520 REM REMEMBER WEVE BEEN HERE
6530 W(N)=1
6540 N8=N
6600 IF M(1,N)<>-2 THEN 6800
6610 REM FORCED MOVE, WITH RANDOM DESTINATIONS
6620 REM ON THIS VERSION OF BASIC, J=-1 FOLLOWED BY RND(J)
6630 REM GETS YOU A NUMBER BETWEEN ZERO AND ONE.
6640 REM YOUR VERSION WILL DIFFER, AND THE NEXT FIVE
6650 REM LINES WILL HAVE TO BE CHANGED.
6660 I=M(6,N)
6670 J=1
6680 IF M(4,N)>100*RND(J) THEN I=M(5,N)
6690 J=1
6700 IF M(2,N)>100*RND(J) THEN I=M(3,N)
6710 IF D<>O THEN ?" >>> DEBUG BOUNCE TO";I
6720 REM NOW HAVE A NEW DESTINATION. GO BACK AND REDO IT
6730 GOTO 6200
6800 RETURN
7000 REM ---
7010 REM *** WHICH WAY? ***
7100 ?:?"WHICH WAY";
7120 A$="NEUDWSP"
7130 A2=7
7140 GOSUB 5000
7150 IF A1<8 THEN 7300
7160 ?"WHICH WAY DO YOU WANT TO GO"
7170 REM GIVE INSTRUCTIONS
7180 GOSUB 7500
7190 REM DESCRIBE THE LOCATION AGAIN
7200 GOSUB 8000
7210 GOTO 7100
7300 IF A1<7 THEN 7400
7310 REM CALCULATE AND ? SCORE
7320 GOSUB 3000
7330 ?"YOU HAVE"S"POINTS!"
7340 REM START AGAIN
7350 GOTO 7100
7400 RETURN
7500 REM ---
7510 REM SUBROUTINE TO GIVE INSTRUCTIONS
7520 ?:?"TYPE N,S,E,W,U,D OR P (NORTH, SOUTH,"
7550 ?"EAST, WEST, UP, DOWN, P FOR SCORE).":?
7570 RETURN
8000 REM ---
8010 REM DESCRIBE THE CURRENT LOCATION
8050 I=INT (N/5)
8060 J=N-5*I+1
8070 REM THERE ARE ENOUGH STATEMENT NUMBERS HERE TO HANDLE NODES
8080 REM ZERO THROUGH 49. YOU WILL HAVE TO ADD MORE IF YOU ADD
8090 REM NODES 50 AND BEYOND.
8100 ON I+1 GOTO 8200,8210,8220,8230,8240,8250,8260,8270,8280,8290
8200 ON J GOTO 9000,9010,9020,9030,9040
8210 ON J GOTO 9050,9060,9070,9080,9090
8220 ON J GOTO 9100,9110,9120,9130,9140
8230 ON J GOTO 9150,9160,9170,9180,9190
8240 ON J GOTO 9200,9210,9220,9230,9240
8250 ON J GOTO 9250,9260,9270,9280,9290
8260 ON J GOTO 9300,9310,9320,9330,9340
8270 ON J GOTO 9350,9360,9370,9380,9390
8280 ON J GOTO 9400,9410,9420,9430,9440
8290 ON J GOTO 9450,9460,9470,9480,9490
8400 IF T<>N THEN 8500
8410 ?:?" THE TREASURE IS HERE!"
8500 IF T<>T2 THEN 8600
8510 IF T1=T2 THEN 8600
8520 IF T1<>N THEN 8600
8530 ?:?"A NOTE ON THE WALL SAYS"
8550 ?" 'PIRATES NEVER LEAVE THEIR TREASURE"
8560 ?"  TWICE IN THE SAME PLACE!'"
8600 RETURN
9000 REM ---
9001 REM FIRST DATA STATEMENT IS NUMBER OF NODES, AND THE 2
9002 REM HIDING PLACES FOR THE TREASURE.
9003 DATA 42,23,12
9010 DATA 1,0,0,0,0,0,0
9011 ?"YOU'RE AT A DEAD END!"
9012 GOTO 8400
9020 DATA 2,-2,101,-2,0,0,0
9021 ?"YOU CAN'T GO IN THAT DIRECTION":?
9023 GOTO 8400
9030 DATA 3,33,2,1,10,106,4
9031 ?"A TUNNEL GOES NORTH-SOUTH."
9032 ?"THERE IS AN OPENING TO THE WEST."
9037 GOTO 8400
9040 DATA 4,3,30,2,11,2,1
9041 ?"YOU'RE ON THE BRINK OF A PIT."
9047 GOTO 8400
9050 DATA 5,8,8,15,10,8,16
9051 ?"YOU'RE OUTSIDE THE CAVE."
9052 ?"GO SOUTH TO ENTER."
9053 GOTO 8400
9060 DATA 6,16,3,2,10,2,2
9061 ?"YOU'RE AT THE HOME OF THE GNOME-KING."
9062 ?"FORTUNATELY, HE'S GONE FOR THE DAY"
9067 GOTO 8400
9070 DATA 7,-2,101,-2,0,0,0
9071 ?"THE GNOME KING IS HERE!"
9072 ?"YOU'D BETTER GET OUT!":?
9077 GOTO 8400
9080 DATA 8,18,18,15,10,18,9
9081 ?"YOU'RE LOST IN THE WOODS."
9087 GOTO 8400
9090 DATA 9,-2,33,5,1,0,-2
9097 GOTO 8400
9100 DATA 10,- 2,101,-2,0,0,0
9101 ?"YOU'RE NOT GOING TO GET FAR, DIGGING"
9102 ?"THROUGH ROCK.":?
9107 GOTO 8400
9110 DATA 11,1,13,4,2,1,2
9111 ?"YOU'RE AT THE BOTTOM OF A PIT. A LITTLE"
9112 ?"STREAM FLOWS OVER THE ROCKS HERE."
9117 GOTO 8400
9120 DATA 12,36,2,1,2,1,2
9121 ?"YOU'RE AT A DEAD END!"
9127 GOTO 8400
9130 DATA 13,2,37, 2,1,11,14
9131 ?"YOU'RE AT A WIDE SPOT THERE IS A"
9132 ?"SOOTY PATCH WHERE SOMEBODY HAS RESTED"
9133 ?"A TORCH AGAINST THE WALL. THERE ARE"
9134 ?"JAGGED ROCKS ABOVE YOU."
9137 GOTO 8400
9140 DATA 14,13,1,19,2,31,31
9141 ?"YOU'RE IN A CANYON. HIGH ON THE WALL"
9142 ?"ABOVE YOU IS SCRATCHED THE MESSAGE"
9143 ?"  'BILBO WAS HERE'"
9147 GOTO 8400
9150 DATA 15,-2,101,-2,0,0,0
9151 ?"YOU'RE NOT A BIRD. YOU CAN'T FLY!":?
9157 GOTO 8400
9160 DATA 16,5,33,2, 10,1,106
9161 ?"YOU'RE IN A LOW CHAMBER. A TIGHT TUNNEL"
9162 ?"GOES EAST, AND YOU CAN WALK TO THE"
9163 ?"SOUTH OR WEST. THERE IS LIGHT"
9164 ?"TO THE NORTH."
9167 GOTO 8400
9170 DATA 17,-2,101,-2,0,0,0
9171 ?"IT'S A TIGHT SQUEEZE. YOU CAN'T"
9172 ?"GET PAST WITH THE TREASURE.":?
9177 GOTO 8400
9180 DATA 18,-2,101,8,0,0,0
9181 ?"I DON'T THINK YOU CAN FIND THE CAVE."
9187 GOTO 8400
9190 DATA 19,224,2,2,14,1,42
9191 ?"YOU'RE AT THE TOP OF A CLIMB."
9192 ?"BELOW YOU A MESSAGE SAYS"
9193 ?"  'BILBO WAS HERE'"
9197 GOTO 8400
9200 DATA 20,226,1,2,2,25,2
9201 ?"YOU'RE AT THE NORTH SIDE OF A CHASM,"
9202 ?"TOO WIDE TO JUMP. RINGING ECHOES FROM"
9203 ?"BELOW ARE THE ONLY INDICATION OF DEPTH."
9207 GOTO 8400
9210 DATA 21,1,226,2,2,38,25
9211 ?"YOU'RE IN XANADU. BELOW YOU"
9212 ?"ALPH , THE SACRED RIVER RUNS"
9213 ?"THROUGH CAVERNS MEASURELESS TO MAN,"
9214 ?"DOWN TO A SUNLESS SEA."
9217 GOTO 8400
9220 DATA 22,-2,33,13,50,29,30
9227 GOTO 8400
9230 DATA 23,2,1,2,31,2,2
9231 ?"YOU'RE ON THE LEDGE ABOVE THE GUILLOTINE ROOM."
9237 GOTO 8400
9240 DATA 24,-2,101,19,0,0,0
9241 ?"I HEAR THE GIANT THERE!!!"
9242 ?"YOU'D BETTER GO BACK!":?
9247 GOTO 8400
9250 DATA 25,21,20,2,2,1,19
9251 ?"YOU'RE IN THE GIANT'S CAVERN. BETTER"
9252 ?"NOT BE HERE WHEN THE GIANT COMES!"
9257 GOTO 8400
9260 DATA 26,-2,65,-2,50,11,14
9261 ?"YOU'RE IN THE QUEST RESEARCH AND"
9262 ?"DEVELOPMENT AREA.":?
9264 ?"I'M SORRY, BUT VISITORS ARE NOT"
9265 ?"ALLOWED. YOU'LL HAVE TO LEAVE.":?
9267 GOTO 8400
9270 DATA 27,2,40,2,2,21,20
9271 ?"YOU'RE IN THE CRYSTAL PALACE. THE"
9272 ?"WALLS RESONATE WITH":?"AWESOME MUSIC."
9280 DATA 28,-2,60,221,50,14,19
9287 GOTO 8400
9290 DATA 29,2,42,2,13,1,1
9291 ?"YOU'RE AT THE TOP OF A GIANT STALACTITE."
9292 ?"YOU COULD SLIDE DOWN, BUT YOU COULDN'T"
9293 ?"CLIMB BACK UP."
9297 GOTO 8400
9300 DATA 30,34,34,2,1,4,2
9301 ?"YOU'RE IN A LITTLE GROTTO. THERE IS A"
9302 ?"BOOK HERE CALLED JANE'S FIGHTING SHIPS,"
9303 ?"DATED 1763."
9307 GOTO 8400
9310 DATA 31,14,14,23,2,1,2
9311 ?"YOU'RE IN THE GUILLOTINE ROOM. A SHARP"
9312 ?"ROCK BALANCES PRECARIOUSLY ON THE"
9313 ?"LEDGE ABOVE YOU."
9317 GOTO 8400
9320 DATA 32,-2,101,516,0,0,0
9321 ?"YOU'RE IN A CHUTE, SCRAMBLING DOWN THE"
9322 ?"ROCKS! NO WAY TO STOP! HANG ON!":?
9327 GOTO 8400
9330 DATA 33,2,1,2,1,116,3
9331 ?"THE TIGHT TUNNEL TURNS A CORNER."
9332 GOTO 8400
9340 DATA 34,1,35,2,1,30,30
9341 ?"YOU'RE IN A LITTLE TWISTY MAZE"
9347 GOTO 8400
9350 DATA 35,2,1,2,37,34,36
9351 ?"YOU'RE IN A LITTLE TWISTING MAZE"
9357 GOTO 8400
9360 DATA 36,35,2,1,37,34,12
9361 ?"YOU'RE IN A TWISTING LITTLE MAZE"
9367 GOTO 8400
9370 DATA 37,2,1,35,2,13,2
9371 ?"YOU'RE IN A TWISTY LITTLE MAZE"
9377 GOTO 8400
9380 DATA 38,2,21,2,116,1,2
9381 ?"YOU'RE IN A PREHISTORIC DWELLING. ON"
9382 ?"THE WALL ARE DRAWINGS OF BISON DONE IN"
9383 ?"RED CLAY. THE FLOOR IS STREWN WITH"
9384 ?"BONES, THE REMAINS OF ANCIENT RITUALS."
9385 ?"A SMALL TUNNEL GOES THROUGH THE FLOOR."
9387 GOTO 8400
9390 DATA 39,2,40,2,32,21,26
9391 ?"YOU'RE IN A BLACK HOLE. THE"
9392 ?"FORCE OF GRAVITY IS OVERWHELMING."
9397 GOTO 8400
9400 DATA 40,40,40,2,2,40,41
9401 ?"YOU'RE IN THE LABYRINTHE"
9407 GOTO 8400
9410 DATA 41,40,40,40,2,40,39
9411 ?"YOU'RE IN THE LABYRINTHE"
9412 ?"IT'S VERY DARK IN HERE."
9417 GOTO 8400
9420 DATA 42,28,28,28,28,28,28
9421 ?"YOU'RE IN THE ASHRAM. INCENSE IS HEAVY"
9422 ?"IN THE AIR, AND ALL DIRECTIONS"
9423 ?"SEEM THE SAME."
9427 GOTO 8400
9430 REM NO NODES SET UP FOR THESE VALUES.
9440 REM IF YOU GET HERE,REM YOU HAVE A MISTAKE
9450 REM IN A DATA STATEMENT.
9450 REM
9460 REM
9470 REM
9480 REM
9490 REM
9500 REM
9510 REM
9520 REM
9530 REM
9999 END


Poznámka:

Programový riadok 5 je špecifický pre SBC6502 /prepnutie na 80znakov v riadku a následný CLS/.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

By Administrator at mája 17, 2023 17:10
Filed Under: SBC8085-NCB85

Bipolárnych PROM existuje viacero typov, USBprog dokáže naprogramovať tie ktoré sú uvedené v prvej trojici. Majú "iba" 16 pinov, ostatné typy sú už o niečo väčšie (18, 20 a 24 pinov).

Niekedy sa k nám môžu dostať aj spomenuté typy bipolárnych PROM, tak nech nemusíme hľadať zapojenie ich vývodov:


 

 

Poznámka: A0÷A10 - adresné piny, B0÷B7 - dátové piny, CE - chip enable

_____________________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Mini plotter + processor 6502.

By Administrator at mája 04, 2023 08:03
Filed Under: Non-Atari

Pred 38 rokmi bol uverejnený tento zaujímavý návod ako si doma postaviť malý plotter riadený procesorom 6502, vstupom do zariadenia je rozhranie Centronics.

Plotter 6502.pdf (2,33 mb)

Osobne by som privítal keby niekto bližšie popísal ako je to s tou použitou Eprom a rozložením dát v nej ...

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

05_2023 Blog, Notes.

By Administrator at mája 01, 2023 17:12
Filed Under: Blog

01.05.2023

"Niekoľko" obsahov pre PROM pamäte tu uvedených typov:

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

______________________________________________________

04.05.2023

Návod na malý grafický plotter ovládaný procesorom 6502:

Mini plotter + processor 6502.

_____________________________________________________

17.05.2023

Bipolárne PROM:

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

_____________________________________________________

25.05.2023

Oddychovka, textová hra Quest pre SBC6502:

SBC6502 - 64 - basic programs - Quest.

_____________________________________________________

29.05.2023

Jedna vec čo bola pre mňa dlhú dobu záhadou - veľa sa síce o tom hovorilo a písalo - ale reálne to nikto nepotiahol do konca. Až som to urobil osobne:

Atari XF551 - OS firmware in PROM 8050.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

By Administrator at mája 01, 2023 17:10
Filed Under: SBC8085-NCB85

 

Modul pre uvedené typy PROM - určený pre programátor USBprog.


Programov pre uvedené typy pamätí nie je k dispozícii až tak veľa, ale keďže programátor na ne existuje tak nechcem ani na ne zabudnúť. Nakoniec sa ale ukazuje že to s počtom dostupných obsahov nie je až také zlé ... akurát treba dobre hľadať.


Najprv tu dám odkaz na články s dostupnými obsahmi menšej PROM 74188, ktorú vie uvedený modul naprogramovať tiež:

SBC6502 - part37 obsahy PROM 74188, 1.časť - dekodéry pre LED sedemsegmentovky

SBC6502 - part38 obsahy PROM 74188, 2.časť - rôzne aplikácie v zariadeniach

_____________________________________________________________

No a poďme na obsahy väčších PROM:


Program č.1  pre SAPI-1:

"ROM SEP" E6 PROM MH74S287

:020000040000FA
:20000000F0F0F1F0F0F0F1F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F1F2F0F0F1F2F0F0F0F0F0F0F0F0D8
:20002000F0F0F0F3F0F0F0F3F0F0F0F0F0F0F0F0F0F4F0F0F0F4F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0B2
:20004000F0F5F0F0F0F5F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F6F0F0F0F6F0F0F0F0F0F0F0F0F0F08A
:20006000F0F0F0F7F0F0F9F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F8F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F068
:20008000F0F0FFF0F0F0F0F0F9F9F9F9F9F9F9F9F0F0F0F0F0F0FBFAFAFAFAFAFAFAFAFAA4
:2000A000F0F0F0F0F0F0F0FFFBFBFBFBFBFBFBFBF0F0F0F0F0F0FFF0FCFCFCFCFCFCFCFC6A
:2000C000F0F0F0F0F0F0F0F0FDFDFDFDFDFDFDFDF0F0F0F0F0F0F0F0FEFEFEFEFEFEFEFE48
:2000E000F0F0F0F0F0F0F0F0FFFFFFFFFFFFFFFFF8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F808
:00000001F

(program prevzatý z: sapi.cz)

ROM SEP E6.hex (644,00 bytes)
_____________________________________________________________

 

Program č.2 pre SAPI-1:

"ROM VS" E98 MH74S571

:020000040000FA
:20000000FBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFB80
:20002000FBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFB60
:20004000FBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFB40
:20006000FBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFB20
:20008000FBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFB00
:2000A000FBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBE0
:2000C000FBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBC0
:2000E000FBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBFBA0
:20010000F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F0F0F0F0F0F0F094
:20012000F0F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F3F3F3F3F3F3F3F3F3F7F7F7F7F7F7F7F75E
:20014000F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7BF
:20016000F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F79F
:20018000F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F77F
:2001A000F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F75F
:2001C000F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F73F
:2001E000F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F71F
:00000001FF

(program prevzatý z: sapi.cz)

ROM VS E98.hex (1,23 kb)

_____________________________________________________________

 

Program č.3 pre SAPI-1:
"PRO HS" E117 MH74S571

:020000040000FA
:20000000FAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAF8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8B6
:20002000F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8C0
:20004000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F278
:20006000F2F2F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F322
:20008000FEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCB6
:2000A000FCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCC0
:2000C000F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F2F2F2F2F2F2F2F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F694
:2000E000F6F6F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F7F722
:20010000FAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAFAF8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8B5
:20012000F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8BF
:20014000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F277
:20016000F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F2F23F
:20018000FEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFEFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCB5
:2001A000FCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCFCBF
:2001C000F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F2F2F2F2F2F2F2F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F693
:2001E000F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F6F63F
:00000001FF

(program prevzatý z: sapi.cz)

PRO HS E177.hex (1,23 kb)
_____________________________________________________________

 

 

 

Program č.4 až program č.10:

určené pre PROM 74S287

(zoznam prevzatý z kutilovo.cz)

_________________________________________________________________________________

 

SORD M.5 MEMORY MODULE 64KBF:

(http://m5.arigato.cz/en_64kbf.html)

Program č.11:


IO7    - 64KBF-1 Customer Circuit
    - the same for the second prototype as the LZR version
    Listing PROM 74S287

A4     0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1
A3     0 0 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 1 1 1 1
A2     0 0 1 1 0 0 1 1 0 0 1 1 0 0 1 1
A1     0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1
A8A7A6A5+-------------------------------+
0 0 0 0 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
0 0 0 1 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
0 0 1 0 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
0 0 1 1 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
0 1 0 0 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
0 1 0 1 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
0 1 1 0 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
0 1 1 1 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
1 0 0 0 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
1 0 0 1 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
1 0 1 0 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 E F F 1 E F|
1 0 1 1 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
1 1 0 0 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
1 1 0 1 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
1 1 1 0 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
1 1 1 1 |F 5 F 5 F 1 F 1 F 9 F F F 1 F F|
    +-------------------------------+


Program č.12:

IO8    - Custom Circuit 64KBF - 2B
    - the second prototype
    Listing PROM 74S287

A4     0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1
A3     0 0 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 1 1 1 1
A2     0 0 1 1 0 0 1 1 0 0 1 1 0 0 1 1
A1     0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1
A8A7A6A5+-------------------------------+
0 0 0 0 |E D E B E E E E F E E E E E E E|
0 0 0 1 |E D E E E E E E E E E E F F F F|
0 0 1 0 |E E E E E E E E E F F E E E E E|
0 0 1 1 |F E F E E E E E F F F F F F F F|
0 1 0 0 |E D E B E E E E F E E E E E E E|
0 1 0 1 |E D E E E E E E E E E E F F F F|
0 1 1 0 |E E E E E E E E F F E E E E E E|
0 1 1 1 |F E F E E E E E F F F F F F F F|
1 0 0 0 |E B E 7 E E E E F E E E E E E E|
1 0 0 1 |E E E E E E E E E E E E F F F F|
1 0 1 0 |E E E E E E E E F F E E E E E E|
1 0 1 1 |F E F E E E E E F F F F F F F F|
1 1 0 0 |E B E E E E E E F E E E E E E E|
1 1 0 1 |E E E E E E E E E E E E F F F F|
1 1 1 0 |E E E E E E E E F F E E E E E E|
1 1 1 1 |F E E E E E E E F F F F F F F F|
    +-------------------------------+

 


Program č.13

IO8    - Custom Circuit 64KBF - 2C
    - LZR version
    Listing PROM 74S287

A4     0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1
A3     0 0 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 1 1 1 1
A2     0 0 1 1 0 0 1 1 0 0 1 1 0 0 1 1
A1     0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1
A8A7A6A5+-------------------------------+
0 0 0 0 |F D F B E E E E F E E E E E E E|
0 0 0 1 |E D E E E E E E E D E F E E E E|
0 0 1 0 |E E E E E E E E E D E B E E E E|
0 0 1 1 |F E F E E E E E F F F F F F F F|
0 1 0 0 |F D F B E E E E F E E E E E E E|
0 1 0 1 |E D E E E E E E E D E F E E E E|
0 1 1 0 |E E E E E E E E E D E B E E E E|
0 1 1 1 |F E F E E E E E F F F F F F F F|
1 0 0 0 |F B F 7 E E E E F E E E E E E E|
1 0 0 1 |E E E E E E E E E F E F E E E E|
1 0 1 0 |E E E E E E E E E B E 7 E E E E|
1 0 1 1 |F E F E E E E E F F F F F F F F|
1 1 0 0 |F B E E E E E E F E E E E E E E|
1 1 0 1 |E E E E E E E E E F E E E E E E|
1 1 1 0 |E E E E E E E E E B E E E E E E|
1 1 1 1 |F E E E E E E E F F F F F F F F|
    +-------------------------------+

_____________________________________________________________


Program č.14 až program č.16:

určené pre PROM 74S571

(zoznam prevzatý z kutilovo.cz)

_____________________________________________________________

 

Program č.17 a č.18:

The Acorn System 1 Monitor:

(http://oddys.plus.com/acorn/Acorn%20System%20Software/System%201%20Monitor/monitor.html)

The System 1 Monitor is contained in two fusible link PROM's (74S571):

MonitorH.bin (512,00 bytes)

MonitorL.bin (512,00 bytes)

______________________________________________________

 

02.05.2023

Program č.19:

obsah PROM 74S287 D1A (A1) (INTELHEX)

:20000000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3B0
:20002000F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F8F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F400
:20004000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F370
:20006000F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4F4B0
:20008000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F330
:2000A000F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F560
:2000C000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F0
:2000E000F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F5F5F5F5F5F5F5F5F4F4F4F4F4F4F4F428
:00000001FF

(program prevzatý z: sapi.cz)

74S287_D1A_A1_1.hex (627,00 bytes)


Program č.20:
iná verzia:

obsah PROM 74s287 D1A (A1) (INTELHEX)

:20000000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0E0
:20002000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F0F0F0F0F0F0A2
:20004000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0A0
:20006000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F350
:20008000F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9F9A0
:2000A000F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0
:2000C000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F020
:2000E000F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F3F3F3F3F3F3F3F3F3F3F0F0F3F3F3F3D6
:00000001FF

(program prevzatý z: sapi.cz)

PROM 74S287_D1A_A1_2.hex (627,00 bytes)

____________________________

Počítač SAPI-1 – AND-1Z/89


Program č.21:

D1 PROM 74S287

:20000000F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1C0
:20002000F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1A0
:20004000F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F180
:20006000F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F061
:20008000F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F140
:2000A000F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F120
:2000C000F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F100
:2000E000F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F1F8D9
:00000001FF

(prevzaté z: https://www.8bity.cz/)

SAPI AND-1Z D1.hex (627,00 bytes)

 

Program č.22:

D24 PROM 74S287

:20000000F8F8F8F8F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F8F0F8F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0B0
:20002000F8F8F8F8F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F8F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F0F098
:20004000F0F0F0F0F8F8F8F8F8FCFCFCF0F0F0F0F0F0F0F8F8F0F8F0FCF8F8F8F0F0F0F018
:20006000F0F0F0F0F8F8F8F8FCFCFCFCF0F0F0F0F0F0F0F8F8F0FAF0F8F8F8F8F0F0F0F0F6
:20008000FCFDFDFDF5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5FDF5FDF5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F591
:2000A000FCFDFDFDF5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5FDF5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F5F579
:2000C000F5F4F4F4FCFCFCFCFCF8F8F8F0F0F0F0F4F4F4FCFCF0FCF0F8FCFCFCF0F0F0F05F
:2000E000F5F4F4F4FCFCFCFCF8F8F8F8F0F0F0F0F4F4F4FCFCF0FEF0FCFCFCFCF0F0F0F03D
:00000001FF

(prevzaté z: https://www.8bity.cz/)

SAPI AND-1Z D24.hex (627,00 bytes)

 

Program č.23:

D35 PROM74S571

:20000000FDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFD40
:20002000FDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF8F1FDFDFDFDFDFDF9F8FDFDFDFD5A
:20004000FDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFD00
:20006000FDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF8F9FDFBFDFDFDFDF9F8FDFDFDFD14
:20008000FDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDC0
:2000A000FDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF8F9FDFDFDFDFDFDF9F8FDFDFDFDD2
:2000C000FDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFD80
:2000E000FDFDF9FDF9FDFDFDFDFDF9FDF9FDFDFDFDFDF8FDFDFDFDFDFDFDF8FDFDFDFDFD7A
:20010000FDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFD3F
:20012000FDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF8F1FDFDFDFDFDFDF9F8FDFDFDFD59
:20014000FDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFF
:20016000FDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF8F9FDFBFDFDFDFDF9F8FDFDFDFD13
:20018000FDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDBF
:2001A000FDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF9F9F9F9FDFDFDFDF8F9FDFDFDFDFDFDF9F8FDFDFDFDD1
:2001C000FDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFDFD7F
:2001E000FDFDF9FDF9FDFDFDFDFDF9FDF9FDFDFDFDFDF8FDFDFDFDFDFDFDF8FDFDFDFDFD79
:00000001FF

(prevzaté z: https://www.8bity.cz/)

SAPI AND-1Z D35.hex (1,21 kb)

______________________________________________________

 

06.05.2023

Program č.24:

PROM 74S287 pre PMD85.3:

PMD85-3 Memory Address Decoder 74S287.bin (256,00 bytes)

Má na starosť výber RAM/ROM.

__________________________

 

Program č.25: PMD85, PROM 74S287

5,25" disketová jednotka pre Consul 2717 (Zbrojováček)

C2717 FDC5 Read Data Separator 74S287.bin (256,00 bytes)

Obidva tieto programy (24 a 25) poskytol rombor, ďakujem !

_____________________________________________________________

 

Tak toto je "závar" PROM pamätí - a to v jednom počítači ...

Programy č.26 až č.74:

Obsahy PROM pamätí MH74S571 - počítač Consul 2715:

Doska displeja, klávesnica:
603.001 - 603.004 - Generátor pomocných funkcií
603.101 - 603.116 - Generátor znakov
603.117 - ?

Doska procesoru:
603.118 - 603.132 - Mikroinstrukčný radič
603.133 - 603.142 - Dekodér riadiacich signálov
603.143 - 603.144 - Násobička

Doska styk s perifériami (FDD, USART):
2x 603.005 - Dekodér MFM

spolu 49 obsahov PROM 74S571, binárne súbory

49xPROM74S571_CONSUL2715.zip (13,07 kb)

___________________________________________________

14.01.2024

PBI PROM externý dekodér D5xxh - !CCTL. Atari 800XL.


Obsah PROM 74S287:

 

Binárka pre napálenie obsahu do PROM pamäte:

74S287_decoder_burner_atari.bin (256,00 bytes)

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: