DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part4.

By Administrator at decembra 31, 2022 21:56
Filed Under: SBC8085-NCB85

 

Na Silvestra nový firmware pre tester DRAM od Radima Poláška:

Zdravim,
posilam ti opozdeny vanocni darek (viz. priloha).
jde o novy sw pro dramduino, zrychlil jsem ho o 40% (z 15s na 9s pro 4164) pri zachovani vsech testu.
bye
--radim

dramduino.hex (13,48 kb)

Čo dodať ? Obdivuhodná robota, alebo inak - kto vie, vie.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

12_2022 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 02, 2022 10:32
Filed Under: Blog

02.12.2022

Včera mi prišla domov vec ktorú som chcel mať doma už dávno, len to doteraz nie a nie zohnať za dostatočne rozumnú cenu ...

Philips PM6667 high resolution counter 120MHz.

____________________________________________________

12.12.2022

Mám za sebou pár dní, ale lepšie povedané týždeň "blbec" - s veľkým B. Pred 5 dňami som si odzálohoval celý domáci NAS na iný disk, tiež s tým boli problémy a nakoniec mi to trvalo omnoho dlhšie ako som čakal ale nakoniec to dobre dopadlo, začal mi totiž blbnúť disk na ktorý som ukladal dáta, pomohla až jeho výmena za iný. Teraz v sobotu sa zrazu porúčali moje webové stránky, čakal som či nočná údržba webového serveru chybu neodstráni /neodstránila/ dnes som ich obnovil zo zálohy /pár potrebných súborov na webe zrazu malo nulovú dĺžku a teda to bol ten problém, cez víkend som bol mimo BA/ a keďže sa mi nechcelo posledný článok o čítači Philips PM6667 celý nanovo od začiatku dlapať tak som pustil obnovu priamo zo zálohy/ - a na dôvažok mi dnes poobede krachol domáci NAS. Mám "radosť", síce zostáva mi už rozchodiť iba to NAS-ko, takže zase je čo robiť ...

Pohoda kam len okom dovidím ...

__________________________________________________________

22.12.2022

Príjemné prežitie Vianoc, pohodu, čo najmenej politiky, čo najviac radosti z rodiny a tiež blížiace sa PF ŠNR 2023 Vám praje Igi.

____________________________________________________

25.12.2022

Dnes taká maličkosť - mám doma deličky NTE74LS90 - čiže je to klasická 74LS90, podľa datasheetu môžu mať na vstupe max. 32MHz, dnes otestovné a odskúšané - na vstupe použitých viac ako slušných 48MHz z TTL oscilátoru - a aj po hodine prevádzky to beží a funguje naprosto v pohode ... toto sa mi naozaj pozdáva, je to príjemné prekvapenie. Delička je nastavená na delenie 10-timi, na výstupe je krásnych /a pevných/ 4.8MHz, čip je iba vlažný. Použitie filtračných kapacít tesne pri čipe oscilátoru a vlastnej deličky je klasika /a samozrejmosť/.

___________________________________________________________

31.12.2022

Je Silvester, bilancuje sa, zvyčajne. Počas dnešnej noci som si pomenul /síce neviem prečo práve na toto/ na jednu záležitosť ktorá sa týkala serverov Compaq, bolo to už dávno, radšej nebudem rok ani tipovať aby som sa nepomýlil. Boli to tie nezvyčajne dlhé skrine, /rozmerni tak dve veľké skrinky pre PC za sebou/, poriadne ťažké.
Jeden zo serverov "ľahol", samozrejme presne medzi sviatkami. Identifikácia problému bola rýchla a jasná - prestal fungovať jeden z dvojice ventilátorov na zadnej stene, mal 120mm priemer, napájanie 12V/DC/0.8A.
Odstavený serever vo firme urobil nečakané voľno /a pridal starosti/ celkom slušnému množstvu ľudí. Náhradu počas sviatkov som nevidel ako možnú - všetko už bolo pomaly zatvorené, ale nakoniec som predsa len zohnal podobný ventilátor, rozmerni presne rovnaký, ale s príkonom 0.6A.
Vydolovať starý ventilátor pritom nebola celkom jednoduchá záležitosť, dosť vecí okolo bolo treba rozobrať aby som sa k nemu dostal. Vymenil som ventilátor, všetko nanovo zapojil a myslel som si že je vystarané. Nebolo. Po štarte server bežal cca 3/4 minúty a potom zahlásil error a koniec. Reštartoval som ho a po zopakovaní hlášky ma napadlo že môže byť problém v tom že ventilátor ma nižší príkon. Zase sa rozoberalo a pridal som paralelne k ventilátoru odpor aby som dosiahl rovnaký príkon, t.j. 0.8A. Odpor som zabudoval tak že bol umiestnený priamo pred spomínaným ventilátorom, čiže jeho chladenie bolo naozaj dobré.
Po novej rozborke a zborke som to teda nanovo zapol a voilá - server fungoval ! Takže jeho diagnostika skutočne úzkostlivo sledovala odbery ... celá odstávka trvala dohromady asi 2 hodiny.
V takomto zapojení potom pokračoval server ďalej bez najmenších problémov ešte 2 roky - a potom už prišla generačná výmena serverov ...

__________________________________________________________

31.12.2022

Silvestrovský nový firmware pre tester DRAM:

DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part4.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Philips PM6667 high resolution counter 120MHz.

By Administrator at decembra 02, 2022 10:20
Filed Under: Non-Atari

Tak som si zase raz urobil "radosť", kúpil som si čítač frekvencie Philips PM6667. Rok výroby 1980 (1981 ?), čiže rozhodne už má niečo za sebou, ale funguje na jednotku dodnes a to aj po tých rokoch.

 

Ako tak pozerám na portáli ebay - ceny zariadenia sú naozaj hodne vysoko, mám ho asi tak za približne štvrtinovú cenu (spokojnosť). Rozsah merania frekvencií je 10Hz÷120MHz - na moje použitie je to viac ako dostatočný rozsah, smerom nahor určite viac nepotrebujem. Smerom nadol by sa hodilo viac, niekde tak na hranicu 1Hz by to nebola vec na zahodenie /občas sa to hodí/, ale na to mám aj iné zariadenia, takže to dokážem oželieť. Citlivosť je viac ako dostatočná, meranie vlastného signálu je vyriešené výborne, rozmerni je mi to viac ako sympatické, neváhal som, je to doma.

 

Jediná vec čo ma mrzí je čiastočne poškriabaný predný panel napravo pod displejom, ale mám pocit že s tým budem vedieť niečo urobiť. A ešte to potrebuje absolvovať dôkladnú očistu, hlavne predný panel a povrch skrinky, zvnútra je to ale naozaj v top stave.

 

A kvalitných 10.00000MHz je tu naozaj 10.00000MHz ...

 

Spracovanie signálu je plne automatické, na 7 platných miest, merania prebiehajú buď 1x za sekundu /režim slow/, alebo 5x za sekundu /režim fast/, vtedy je presnosť na 6 miest. Na webe som sa dočítal že pre niekoho sú tie merania svojou rýchlosťou príliš pomalé, no, neviem tak potom treba hľadať niečo čo stojí možno tak 20÷40x viac ..., mne tento čítač naprosto vyhovuje. Vstupný signál môže dosahovať hodnoty až 260V rms bez poškodenia vstupnej časti, čiže ochrana vstupnej časti je výborná. Prepínač vstupnej citlivosti má použitý gombík s malým priemerom, t.j. je potrebné vyvinúť väčšiu silu na jeho prepnutie do inej polohy. /Napravil by to na tomto mieste gombík s väčším priemerom, lenže potom by to zase už čiastočne krylo popisky určené pre prepínač - ale aj takto sa s tým dá žiť./ Pri práci mierne obťažujú prepínače typu Izostat, sú naozaj hodne tvrdé a pri ich zatlačení má čítač tendenciu ustupovať smerom vzad.

 

Pracovná obálka čítača Philips PM6667.

 

Sedemmiestny displej je typu LCD, vďaka tomu je dosiahnutá pozoruhodne nízka spotreba - LCD je ale bez podsvietenia, čo je asi jediná vec ktorá mi tu chýba. Na displeji je uvedené rozlíšenie v Hz, kHz, MHz - prepínanie uvedených rozsahov je plne automatické. Celý čítač riadi mikroprocesor 8048 ktorý sa práve vtedy objavil na trhu /začal ho vyrábať Intel a postupne pod jeho licenciou aj ďalší výrobcovia - tu použitý konkrétny kus je od výrobcu NEC, riadiaci firmware je súčasťou procesoru, je uložený priamo v maske ROM procesoru/. Riadiaci x-tal čítača pracuje na 10MHz /jeho výstup je tiež vyvedený na zadný panel pod napájacím konektorom/, pomocou deličky :2 je potom na základnej doske získaných 5MHz - tento kmitočet je potom privedený ako clock priamo na vlastný mikroprocesor. Čo sa týka vlastného zapojenia - viac to tu nehodlám pitvať, koho to zaujíma viac - viď vlastný manuál, je tam mimo iného aj plná schéma zapojenia.

Zaujímavosťou je zistenie že sa zariadenie vyrábalo v pobočke firmy Philips vo Švédsku (Philips, Svenska AB, Stockholm).


Ak chcete presne merať tak stačí čítač zapnúť asi tak 15÷20 minút pred vlastným meraním /pozn. - puristi zapínajú aspoň hodinu dopredu/ a potom už dostanete dostatočne presné hodnoty merania. Ak nám na nejakom tom Hertzi pri meraní z rozličných dôvodov nezáleží /rozhodne je odchýlka bez zahriatia pri meraní podstatne menšia ako ± 10Hz, pri reálnom používaní sa určite pohybuje pod hranicou ± 2Hz/ tak môžeme merať aj okamžite. Zariadenie je aj po hodinovej prevádzke iba mierne vlažné, t.j. akurát tak na hranici toho aby ste spoznali že je to už dlhšie zapnuté.


Nasleduje oprava textu:

Pôvodne som si myslel že tu trvale beží oscilátor čítača, ale je zapnutý iba samotný zdroj 5V. Chyba lávky, premeral som to a zistil som nasledovné: zariadenie má zabudovaný tzv. standby režim, kedy pri vypnutom zariadení beží trvale samotný zdroj, t.j. nasleduje rýchlejšie ustálenie kmitočtu oscilátoru - je to priamo zabezpečené týmto režimom /trvalý beh oscilátoru sa používa v omnoho drahších typoch čítačov/.  To je pravdepodobne určené pre TXCO ktoré sa sem dajú tak isto použiť (vložiť priamo dovnútra) a majú väčšiu kmitočtovú stabilitu.

Patrím medzi tých čo zariadenie kompletne odpájajú od elektriny a teda pre "nás opatrných" (nemám rád ak niečo beží bez dozoru a to ešte v režime 7/24) platí pri používaní predchádzajúci odstavec. Kto to má trvale v v elektrickej sieti tak ustálenie kmitočtu oscilátoru je po zapnutí rýchlejšie /trafo má už svoju pracovnú teplotu a tak zbytočne postupne nemení tepelné pomery v zariadení. V dnešnej dobe znižovania spotreby elektrickej energie úplné vypnutie mimo iného šetrí "šťavu". V akom režime to budete používať je zase len a len na Vás.


Papierový údaj hovorí o príkone zariadenia 15W, reálna spotreba nameraná wattmetrom v prevádzke ukázala odber o poznanie nižší a to iba 5W /merané pri frekvencii 10.0000MHz na vstupe do čítača/.


Na spodnej strane sa nachádza šikovný výklopný podstavec - ak sledujete zariadenie na stole /po vyklopení poskytuje lepší uhol pre náhľad na displej, nezabudnime že sa jedná o LCD/, inak ho netreba vyklápať.

 

Manuál obsahuje aj schému zapojenia a postup pre nastavovacie prvky. Tie sú iba dva, jedným je je premenná kapacita /presné nastavenie 10.00MHz/ a druhým je pot. trimer ktorým sa nastavuje správna vstupná citlivosť - v mojom prípade som na nič nemusel siahnuť, všetko beží tak ako má, samozrejme zbytočne vŕtať sa v nastavení nedopručujem ! - treba vedieť čo robíme.

Philips PM_6667 instr_manual.pdf (3,44 mb)

 

Nasleduje obrazová galéria:


Po odbratí plastového krytu je pekne vidieť dôkladné tienenie celého zariadenia.

 

Tienenie prepínača má vlastnú, oddelenú zem. Vlastná základná doska je  tzv. "európska" škola,

ako vidieť je dosť rozdielna od toho čo sa vtedy robilo v USA. Základná doska má veľmi kvalitne

"rozliatu" zem na celej svojej ploche .

 

Hlavný vypínač - ak je vypnutý aj tak je stále na stabilizátore 7805 funkčných 5V. Celá doska používa hornú

stranu ako zem = tienenie proti možnému rušeniu.

 

Stabilizátor 7805. Na jeho vývode napravo je trvale +5V.

Pod stabilizátorom je umiestnená izolačná podložka.

 

Podľa popisu na mikroprocesore je firmware priamo určený pre zariadenie PM6667 a aj pre PM6668.

 

Použitý prepínač citlivosti nie je žiadne orezávatko ... /viď vľavo hore/


Na tomto snímku je ešte stále vidieť pôvodné filtračné kapacity 1nF/AC/250V ktoré sa nachádzajú priamo na napájacom konektore (žlté keramické disky) - ešte bude o nich v článku reč. Teraz poďme na iné miesto - v standby režime je na veľkých /modrých/ kapacitách napätie cca 16V/DC naprázdno, po zapnutí zariadenia klesá na nich napätie na cca 12V/DC /tieto kapacity sú zapojené paralelne/. Veľká kapacita vľavo ide až úplne tesne k procesoru. Za zmienku stojí aj ich prichytenie pomocou plast. pások. Ešte slovo k transformátoru - je tu použité kvalitné "C" jadro, čiže nie je tu žiadne nežiadúce rozptylové pole. Na doske je vidieť konektor pre možné pripojenie ďalších periférií.


Tu je vidieť na zadnej strane zariadenia /mimo iného/ výstup 10MHz /pod napájacím konektorom/. Je tu možné použiť aj externý zdroj ešte presnejšieho signálu 10MHz pre ešte exaktnejšie merania. Aby sa to dalo použiť je potrebné na základnej doske prepnúť jumper - popis ako na to je súčasťou priloženého manuálu, takže to tu už "nepitvám". Signál ext. vstupu 10MHz ide potom cez BNC konektor nad napájacím konektorom.

 

Precízna, čistá práca, nie sú tu žiadne drátikové "dorobky" ako sme často zvyknutí pri niektorých zariadeniach z tej doby. Zjavne sa to robilo poriadne, teda nejedná sa tu o žiadnu "spotrebnú" elektroniku v dnešnom zmysle slova. Na čo upozorňujú niektoré dostupné pramene - je dobré na vstupe (priamo  na AC napájacom konektore) odobrať použité filtračné kapacity 2x 1nF a nahradiť ich novými kapacitami určenými na vyššie prevádzkové napätie, u pôvodných kapacít hrozí totiž ich prieraz - sú na na dnešnú dobu na príliš malé napätie - iba na ˜250V, toto je jediná negatívna vec čo som na webe v pokecoch k zariadeniu našiel - takže obidve kapacity pôjdu von a ak tam niečo dám namiesto nich tak to bude na napätie aspoň cca 400V/AC. Sú totiž priamo na vstupe kde je 230V/AC takže tam ešte nie je zaradená v ceste poistka, ak sa niektorý z dvojice kondenzátorov prerazí - je to potom v pérd...li.

Ešte dodám - ak na dispelji po zapnutí neanskočia iba nuly a sú tam podivné znaky - vypnúť, odpojiť od siete, poväčšine stačí popritláčať rukou integrované obvody v pätičkách (ešte lepšie je ich vybrať /pre tých čo si na trúfnu/, následne skontrolovať či nemajú zoxidované vývody) a nanovo založiť - a skoro na 100% zase bude všetko v poriadku.

Rozmery a váha:

šírka - 160mm

výška - 77mm

hĺbka - 180mm

váha: 1.2kg

___________________________________________________________

 

04.12.2022

Nemá to síce na sebe žiadne ďalšie prepínače, nevie to ani žiadne ďalšie fičúrky, ale ako čítač funguje excelentne - a to aj bez nastavovania - aj po tých rokoch, stabilita celého zariadenia je obdivuhodná.

Trošku si dovolím odbočiť:

Meral som teplotne kompenzovaný /stabilizovaný/ oscilátor od firmy Vectron CO231-T-4Y (5.0112 MHz) /TTL výstup/ a aj po hodine merania jeho frekvencia sedí /jeho napájanie piatimi voltami som použil z laboratórneho zdroja/. Keďže som k nemu použil dlhšie napájacie prívodné kábliky tak priamo na svorkách napájania oscilátoru som ešte pripojil tantal 10uF a k nemu paralelne aj keramiku 100nF. (Oscilátor mám odložený z pôvodného zariadenia pre príjem obrázkov pre tlačové agentúry, pochádza odhadom tak z roku 1976÷77, doteraz bol po vtedajšej likvidácii zariadenia odložený doma v šuplíku, asi ho začnem používať ako kmitočtový normál, na webe som už nenašiel k nemu datasheet, našťastie som si jeho (dnes už podľa mňa neštandartné) rozloženie vývodov vtedy poznačil (mal som schému zariadenia) - a to priamo na spodnú stranu TXCO.)

Pri meraní používam osciloskopickú sondu, je prepnutá na rozsah 1:10, vtedy meria bezproblémovo aj vyššie kmitočty /presne v takomto režime sa sonda používa aj na osciloskope/. Pri meraní nízkych kmitočtov /frekvencií/ je možné ju mať prepnutú aj do režimu 1:1 /ak sa meraná frekvencia nachádza niekde pod hodnotou <6MHz/.

 

Vectron CO231T4Y (5.0112 MHz)

 

Čítanie v režime Fast.

 

Čítanie v režime Slow.

(väčšie rozlíšenie, na 7 miest)

 

P.S.: Vlastná skrinka je už očistená, tam kde bola oškretá farba a presvital miestami biely podklad som použil čiernu modelársku farbu s maličkým štetcom a pretrel som svetlé škvrnky, funguje to a kryje to vynikajúco. Na spodnej strane skrinky som vzadu pridal dve samolepiace gumové podložky ktoré tu vekom chýbali /sú proti sklzu/ - teraz už zostáva iba opraviť vrypy na prednom paneli. Síce mám ďalšie dva čítače, jeden beží do 1.3GHz - lenže ten je iba 6-miestny /ale zase meria od 0.1Hz/, (druhý do 100MHz dtto), ale tento čítač bola skutočná "srdcovka", má svoje pevné miesto v mojom labe.

____________________________________________________________

 

08.03.2023

Dnes som prečítal obsah procesoru 8048 v čítači Philips PM6667  - konečne som mal pohromade na jednom mieste všetko čo som k tomu potreboval /aj softtware a aj hardware/ a uložil som výsledok do binárky. No, hlavne som chcel mať obsah procesoru odložený, pretože čítač má už naozaj niečo za sebou a mrzelo by ma ak by v ňom náhodou "zahučal" procesor - a na webe som obsah firmware nenašiel - tak som si poradil sám. Skutočnou výzvou bolo "vydolovať" procesor z jeho pätičky - na strane veľkej kapacity na doske /alebo inak, je to tam kde má procesor piny 20 a 21/ prakticky tam nie je voľné miesto na jeho vytiahnutie z pätičky. Uff ... fuška, po tých rokoch bol procesor neskutočne "zapečený" a v pätici to pri jeho vyťahovaní praskalo jedna radosť ... Pomohla až špeciálna pinzeta na vyťahovanie čipov.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Najjednoduchším testom na to či sa mi originálny obsah procesoru podarilo načítať správne bolo napáliť získaný obsah do procesoru 8748H od firmy Intel a potom naprogramovaný procesor založiť do zariadenia. Po jeho naprogramovaní a zasunutí do pätice namiesto originálu v čítači PM6667 /na doske čítača sa nič nenastavuje a nič neprestavuje/ a po následnom zapnutí všetko funguje tak ako má, takže plná spokojnosť je namieste.


Získaný firmware je platný pre čítač  PM6667 a aj pre typ PM6668.

 

Procesor z PM6667 som najprv načítal a následne tiež naprogramoval na programátore USBprog, predsa musím vyskúšať či na ňom všetko funguje tak ako má, teraz sa už neobávam ak by mi náhodou odišiel originálny procesor (alebo obsah jeho PROM) do kremíkového neba ...

 

10.000MHz na vstupe s už vymeneným procesorom, je to pritom zmena NMOS procesoru za jeho novšiu HMOS verziu. Rozdiel v zobrazení po zmene procesorov je 1Hz - ale tu musím pre spresnenie dodať že som meral okamžite po zapnutí čítača a zariadenie bolo odkrytované, t.j. nedal som tomu akademických 15 minút na vlastné temperovanie a to aj s nasadeným krytom. Čiže môžem skonštatovať že to funkčne vyzerá veľmi dobre, s dosiahnutým výsledkom som naozaj spokojný.


Nasadený "náhradný" naprogramovaný 8748H od firmy Intel v čítači Philips PM6667.


Firmware Philips PM6667 (PM6668):

binárka

PM6667_8.BIN (1,00 kb)

hexa zápis

PM6667_8.hex (2,83 kb)

a krátke video pre tých čo veľmi neveria že sa to podarilo:

video:

PM6667_i8748H.mp4 (6,92 mb)

 

Svetelné podmienky vo videu sú dané pomermi na mojom domácom pracovisku (2 malé lampy, jedna naľavo druhá napravo) - a ešte čosi pre vrtákov - Eprom na procesore nie je prelepená pretože som to len skúšal, nakoniec na svoje miesto išiel pôvodný procesor, cieľom snaženia bolo získanie binárky z procesoru a funkčné otestovanie náhrady pôvodného procesoru = t.j. požadovaný cieľ bol na 100% dosiahnutý.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: