07_2010 Blog, Notes.

By Administrator at júla 21, 2010 22:33
Filed Under: Blog

04.07.2010

Tak som si povedal, že mám príliš dlhý káblik k myške čo používam k notebooku. Úpravou sa mi "neplandá" káblik pri notebooku a nemám pocit že mám k myške dvojmetrový káblik.Vľavo neupravená myška, vpravo upravená k notebooku.

 

_______________________________________________________________________________

09.07.2010

RAM320XL



Na Fandalových stránkach je popis rozšírenia RAM-ky spôsobom, pri ktorom netreba zasahovať dovnútra počítača. Ak máte záujem o toto rozšírenie pamäte, prihláste sa !!!

Z pôvodného aj neupraveného stroja máme zrazu počítač s 320kB RAM !

(Sám som si objednal 1ks pre 600XL a 1ks pre XE)

Link:

podrobnejšie na stránkach Atari Age:

Expand memory - ATARI AGE


Tu je pekne vidieť že je to už malosériová výroba - kvalitná PCB (doska plošných spojov).



V popise sa píše že ATARI 600XL má vyvedené napájanie priamo na zbernici, ATARI 800XL nemá vyvedených +5V a tak treba urobiť jednu vec - natiahnuť jeden drátik na toto napájanie.



Takže pre ATARI to tento rok nevyzerá na uhorkovú sezónu a to je dobre.

_______________________________________________________________________________

14.07.2010

V posledných textoch sa stále hovorí o floppy mechanikách, preto je dobré uviesť do života aj jeden unikát - disketový magazín FLOP, ktorý vychádza nepretržite už poriadnu dobu.


Magazín sa venuje všetkým možným veciam ktoré súvisia zo svetom 8-bitových počítačov Atari. Čo dodať ? Choď, pozri, nájdi čo potrebuješ a skonštatuj že je dobre že už niekto vyriešil čo potrebuješ. K FLOPu len toľko - vďaka - SUPER ! - ďalšie reči okolo by boli nosením dreva do lesa.

Ukážka vzhľadu jednotlivých FLOP magazínov, na stránkach projektu sú aj podrobné popisy obsahov jednotlivých FLOP magazínov, momentálne je ich tam celkom 53 !. Upozornenie: Je to obrázok, preto nie sú linky na jednotlivé FLOPy funkčné.

(Magazine FLOP is only in Czech.)


Link na FLOP magazín:


http://raster.infos.cz/atari/flop/


a pretože je tam toho viac, nielen FLOP:


http://raster.infos.cz/atari/

_________________________________________________

15.07.2010

Dnes doplnené ďalšie údaje pri nasledovných zariadeniach:


- floppy Karin Maxi, doplnené o obsah EPROM, foto

- disketová jednotka SN-360, údaje, manuál, software

- Supra Hard Disk, fotografie a popis


Prevedená malá grafická zmena pre Notesy.

Dnes priamo v USA objednaných pár čipov U34, MMU jednotka (memory management unit) pre ATARI 130XE - označenie obvodu - CO25953 - púzdro DIP 16. Pretože mám kamarátku priamo v USA a má priletieť za pár dní, tak tie čipy dostanem "priamo do ruky". Príma, dobrá správa.

________________________________________________________________________________

18.07.2010 - tak už čipy dorazili ku kamarátke, teraz už len čakám na ich "prílet".



Tak a máme tu poľské stránky o ATARI, ktoré majú tiež svoj disketový magazín. Čo dodať ?  Príspevkov je už pomenej, ale disketový magazín je kvalitný. Takže my čo máme diskety a SIO2PC a SIO2SD si to môžeme vychutnať. Samozrejme je tam toho viac ako len floppy magazín - tí čo nemáte obavu z poľského jazyka si tu nájdu hodne zaujímavé veci.


Link na uvedené stránky:

http://www.serious-dial.atari.pl/

_____________________________________________________

22.07.2011

Dnes sa pristavím pri jednej veci: životnosť a čitateľnosť diskiet rozmeru 5.25".

V roku 1993 som naposledy niekedy vo februári nahral asi 70 diskiet, o mesiac neskôr ATARI síce už doma nebolo, ale diskety som si ponechal. Tento rok v marci (2010) som ich skúsil všetky spustiť - naprosto bez chyby. Ešte si dovolím upozorniť na to, že nahrávky som robil na ATARI 1050-ke , ktorá mala nainštalovanú SPEEDY 1050-ku ktorú som si urobil doslova "na kolene" (na univerzálnom plošáku, spoje medzi čipmi boli pomocou drátikov na ovíjané plošné spoje - spoľahlivé, rýchle, na jedno zapojenie perfektné). Prehrávanie po rokoch (a aj testovanie) zbiehalo na ATARI XF 551.



Ako ďalšiu vec uvediem to, že samozrejme dnes sa ťažko zháňajú diskety 5.25", zohnal som cez kamaráta nedávno krabičku diskiet, ale všetky sú na kapacitu 1.2 MByte, nie na 360kByte. Svete div sa, ATARI XF 551 bez problému preformátuje tieto diskety na 360kByte a bez problému s nimi funguje - overené formátovaním každej z nich a prenos dát na disketu a z nej do ATARI. Takže nakoniec otestovaných 90, 130 a 360 kByte tak ako má byť. Typujem na kvalitnú mechaniku, inak by z toho nič nebolo. Je to drobnosť, ale poteší to.

Asi som ešte nespomínal že som si prerobil XF 551-ku na obojstrannú - zásahom do mechaniky a tak stačí otočiť disketu a funguje presne ako na 1050-ke. Dúfam že sa k tomu dokopem a popíšem ako som to urobil. Síce sa to dá urobiť aj bez rozobratia mechaniky, ale to čo som robil je zase "čistá práca", kto nemá obidve ruky ľavé to dokáže. Jediná vec je tá, že treba odstrojiť mechaniku od elektroniky a navŕtať nový indexačný otvor do odliatku mechaniky a osadiť infra LED-ku a fototranzistor. Ja som takto prerobil už 7 mechaník XF 551 (v roku 1991 a 1992) a všetky šlapali ako hodinky.Totiž netreba nič vysekávať do diskety, ani ochranu proti zápisu a ani nový indexačný otvor. Čiže čo je tu na obrázku pod textom nie je potrebné. Od roku 1984 predávali na západe "štípačky", ktorými sa tieto otvory dali urobiť, cena 9.95.- USD, ale ako sa vtedy k tomu dalo dostať ? ...... Sranda bola tá, že u nás (Home made in ČSSR, rok 1990 a skôr) sme robili bočný otvor pomocou skalpelu, ale aj žiletka pri troche opatrnosti dobre poslúžila. ATARI 1050 nepotrebovala nový indexačný otvor, potom už fungovala aj druhá strana a dala sa naformátovať. XF 551 ale potrebovala aj ten druhý indexačný otvor - tak neviem, ja som vtedy mal ATARI 1050-ku, takže trápenie s novým indexačným otvorom ma obišlo, našťastie. Nakoniec porovnaním tých dvoch obrázkov diskiet je vidieť čo pribudlo. Robilo sa to opatrne, diskety boli dosť drahé a pri troche nešikovnosti sa dala disketa rovno zahodiť, pretože sa poškodilo vnútorné obloženie diskety, alebo priamo materiál diskety.



 V každom prípade stojí za spomenutie tá skutočnosť, že pôvodne nahraté diskety sú perfektne čitateľné aj po 17 rokoch v disketovom boxe pre 5.25" diskety. Box bol po celú dobu v byte na poličke na jednom mieste čo najďalej od okna - bolo to asi tak 4m od toho okna, nebol špeciálne chránený pred svetlom, v boxe bolo namiesto cca 50 diskiet asi 70ks diskiet. Ako perličku uvádzam originál DOS XE dodávaný s XF 551-kou z roku 1988 - tak isto fičí ako hodinky bez chýb - a to je už 22 rokov od kúpy tejto jednotky a softu v obchode ... tento DOS som získal pred 3.5 rokom spolu s kúpou XF 551, ešte bol originál prelepený jeho obal samolepkou.

_______________________________________________________________________________


Akú máte skúsenosť s prehrávaním starších diskiet?

Disketám venujete nejakú extra starostlivosť ? Údržba ?

Podarilo sa vám zachrániť data ak sa náhodou poškodila disketa? (viď obrázok nad týmto textom.)

Aký typ floppy používate ? (napríklad TOMS 720 vraj má po 10 rokoch skutočne veľké problémy prečítať disky formátované na plnú kapacitu.)

Akú najstaršiu disketu ste prečítali ?

_______________________________________________________________________________

Dex na svojich stránkach uvádza, že bez chyby prečítal 30 rokov starú 8" disketu s hrou Zork, mal som tú česť v roku 1988 pracovať s 8080-kou a CP/M plus dve 8" mechaniky, tie diskety boli obrovské, mechaniky boli ešte väčšie a ťažšie - pochopí to asi len ten kto s nimi mal možnosť pracovať a výraz "Solid State" dostáva potom nový rozmer... Pretože je to ale iný rozmer diskety, tak je to len ako informácia, skutočne ma zaujíma hlavne najstaršia čitateľná ATARI disketa.

_______________________________________________________________________________

Ako perličku uvediem nasledovné: Upozorňujem, netýka sa to ATARI a netýka sa to flopy 5.25". V agentúre TASR v tom období (konkrétne rok 1988) používali systém na distribúciu zpravodajstva - obsahoval 8080-ku, pritom tam mali dve mechaniky 8" á 256kByte priestoru na ukladanie dát na každej mechanike. Raz za týždeň sa tieto diskety menili - jedného dňa technik zistil, že celý týždeň omylom boli v jednej mechanike založené naraz dve diskety - celý systém to vtedy v pohode a funkčne ustál ... kto tie mechaniky pozná, vie že je to možné.

Cool

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI floppy disk drive RANA 1000.

By Administrator at júla 21, 2010 13:55
Filed Under: Atari


Disketová jednotka RANA 1000 bola určená pre počítače ATARI rady 400 a 800. Vyrábala ju od roku 1983 spločnosť RANA, vtedy výrobca drivov pre APPLE, sú tu aj rovnaké prvky na prednej strane diskety ako u APPLE. Vyrábala sa v prevedeniach s rozličnými mikroprocesormi, čo je zohľadnené aj v schémach - mikroprocesor je typu 6502, alebo 8031.



SS SD/ED/DD, maximálna prenosová rýchlosť 19.200 bit /s, 288 otáčok za minútu



dodávané zo SMARTDOS-om, dva SIO porty, panel displeja a klávesnice nápadne pripomína stanice LDW Super 2000 a CA-2001.



Cena: marec 1984 - 449.- USD


schéma zapojenia:

RANA 1000 circuit

obsah Eprom, sú tu aj príslušné binárne súbory pre Eprom podľa typu mikroprocesoru,

doplnené 09.03.2015 - teraz celkove 5 typov obsahov Eprom:

rana1000_eprom.zip (14,99 kb)

Užívateľská príručka:

RANA1000.pdf (393,98 kb)

inštalačná príručka:

RANA 1000 Instalation Guide


_______________________________________________________________________________

24.10.2011, zdroj: www.atariage.com

 

18.02.2013 - pridané ďalšie fotografie - zdroj: www.atariage.com


 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12.04.2013

Nastavenie prepínačov čísla jednotky:

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI floppy disk drive PERCOM RFD-40S1.

By Administrator at júla 20, 2010 09:08
Filed Under: Atari


Ďalšia disketová mechanika pre ATARI je PERCOM RFD-40S1. Texaská spoločnosť pre výrobu elektroniky založená v roku 1976 Harold a Lucy Mauch (pôsobili do roku 1986).



Zaoberali sa okrem iného, tvorbou, montážou a predajom prídavných zariadení, elektronickými modulmi a ďalšími zariadeniami pre osobné počítače.



Ako vidieť, nebol to výkrik najnovšej techniky v danej dobe, skôr to vyzerá ako na doma vyrábanú elektroniku a zdrojová časť dtto. Vtip je v tom, že vtedy sa tieto veci tak robili a nebolo to nič nezvyčajné, dnes sa na to pozeráme inými očami.

Váha sa určite pohybovala okolo 4.5kg - transformátor je zabudovaný priamo do skrinky. Zdroj bol pre USA, t.j. vstupné napätie 125V a frekvencia 60Hz.



Schéma zapojenia:

PERCOM RFD-40S1 circuit

 

Obsah EPROM:

PERCOM RFD-40S1 eprom

 

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI Supra Hard Disk.

By Administrator at júla 12, 2010 18:21
Filed Under: Atari

Dnes malá zmienka o ATARI Supra Hard Disk drive - existoval už v roku 1986, vtedy ešte ani budúce PC nemalo HDD. Informácií je dosť málo, ale zase patrí sem - bez debaty. Je to fakticky jeden z prvých pevných diskov pre 8bitové počítače, vtedy túto možnosť pripojenia nemalo príliš veľa počítačov. Cena zodpovedá dobe.


 

 

Použitie disku z počítačom rady XE vyžadovalo použitie dodatočného adaptéra. Celá jednotka je pomerne veľká a váži asi 4 kg. SupraDrive disky boli pre-rozdelené do dvoch (verzia 10 MB) alebo troch (verzia 20 MB) oddielov. Prvý oddiel je ako D1: má diskety SD alebo DD (v závislosti od spôsobu zvolenej). D2: bolo rezervované pre bežné jednotky, zatiaľ čo D3: = zvyšok bol venovaný oddiel disku (20 MB verzia mala ešte oblasť D4:).


 

Supra Hard disk bol predávaný spolu s MyDOS 4.0. Zaujímavé je to, že zariadenie má tabuľku rozdelenia disku v pamäti EPROM. Výmena disku a zmena oddielu vyžaduje zmenu obsahu EPROM-In rozhrania.


 

Obsahoval MFM disk - či to bol už ako tu na obrázku "odkapotovaný" Seagate ST-225 - ten mal síce kapacitu 20 Mbyte, Supra mal 10 Mbyte - takže tam bol asi jeho predchodca ...


to isté v inom uhle a vo farbe (a ešte viac odkapotované):



Ak to bol už HDD z "vyššej rady" tak vyzeral asi takto:



ale ak bol starší a z nižšej rady tak mal dvojnásobnú výšku (preto tento disk asi nebol za použitý v tomto zariadení):

(aj keď tu váham, pretože na výšku by tam ten disk sedel, v zadnej časti by už potom bol len napájací zdroj)


Výhody: rýchly prístup

Nevýhody: len konkrétny typ DOSu, veľká spotreba, hlučnosť - tie disky proste kúrili ostošesť, odber 12V/5A 30 sekúnd pri rozbehu nebol problém, odber z vetvy 5V si už nepamätám, hodne "papal" aj MFM radič - odborníci dúfam prepáčia


ST 225 som zažil podrobne na vlastnej koži a viem čo to bolo dostať z neho poriadny výkon cez utilitu Spinrite - ale to bolo na PC v DOSe a v roku 1988/89 a PC bolo typu XT  (8088) a bežalo to na 10 MHz. Vtedy sme si hovorili že tých 20MByte miesta na HDD sa proste ani nedá zaplniť - Bill Gates by vtedy z nás mal radosť ... no a už hodne dávno sme túto vetu nepoužili.


_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI floppy disk drive KARIN MAXI.

By Administrator at júla 07, 2010 01:13
Filed Under: Atari

Autorom tohoto pripojenia disketovej mechaniky na ATARI je už nežijúci poľský atarista pán Mariusz Geisler.


(Amatérska stavba disketového radiča na univerzálnej doske)



Iné prevedenie toho istého, ale určené na vonkajšie pripojenie pre XE počítače:




PBI/ECI device, obsahuje radič FD WD 1772, 4kB EPROM, DS formats use PC- standart. Konštrukcia je urobená tak, že je možne FDD pripojiť zvonku, alebo zabudovať priamo do počítača - u rady XE je na to miesta v počítači dosť.



Na obrázku je možné uloženie priamo v počítači 130XE - konštrukcia p.Jerzy Sobola. FD mechanika je z notebooku. Šikovné, zaberie málo miesta, kapacita až 720 kB. Keďže sa jedná o poľskú konštrukciu je u našich susedov dosť rozšírená. Zariadenie umožňuje pripojiť naraz dve disketové jednotky (5.25" alebo 3.5" mechaniky).



Schéma zapojenia (obsah Eprom som presunul na koniec článku, pretože som zohnal ďalšie verzie):

KARIN MAXI circuit

manuál:

Karin Maxi manual polish djvu - zip

__________________________________________________________

04.04.2013:

Existuje aj zapojenie cez cartridge - názov má karin midi:

KARIN MIDI circuit
__________________________________________________________

Link na djvu prehliadač, pretože z Poľska je veľmi veľa vecí vo formáte djvu:

(Výsledné súbory majú desatinovú veľkosť oproti pdf ...)

Download djvu plugin

_____________________________________________________

26.10.2016

Podarilo sa mi "splašiť" celé 3 verzie programového vybavenia, teda obsahu Epromky, prvá verzia je tá, ktorú som tu doteraz mal uvedenú ako jedinú verziu Eprom:

Karin Maxi (v1).rom (4,00 kb)

Karin Maxi (v2).rom (4,00 kb)

Karin Maxi (v3).rom (4,00 kb)

_____________________________________________________

11.10.2017

Karin Maxi drive 2012:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Karin-Maxi-drive-2012.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: