Atari 1050 - ICD US doubler. Part 2.

By Administrator at marca 25, 2018 19:54
Filed Under: Atari

Kolega Radim Polášek (obrázky pochádzajú od neho a sú zverejnené s jeho láskavým súhlasom) na základe pôvodného článku o ICD US doubler (odkaz je na konci článku) vytvoril malú základnú doštičku, na ktorej sa nachádzajú obidva potrebné čipy 6810. Výborné na takto realizovanom zapojení doštičky je to, že netreba pamäťovým čipom 6810 vyhýbať nožičky a tak isto nie je potrebné niektoré nožičky vyhnúť smerom nahor a tak isto sa čipy nepájkujú priamo na seba. Táto pomocná doštička to všetko elegantne rieši svojím zapojením.

 

Doštička je naozaj minimálna a sedí tak nízko nad motherboardom že tu sa nevyžaduje použitie filtračných kondenzátorov. No, je to síce trošku proti mojej srsti - ja by som ich tam "narval" aj tak, zjavne to ale chodí aj tak a naprosto bez najmenších problémov (mnou overené). Pozeráte sa na stranu plošného spoja.

 

Rozmer je iba taký že sa tam zmestia 2 pamäťové čipy 6810 a na druhej

strane je iba konektor pre zastrčenie do pôvodnej pätičky čipu 6810.


Strana čipov a pätičiek.


No a takto to potom vyzerá už po osadení tejto doštičky do základnej dosky disketovej jednotky Atari 1050. Je to naozaj mimoriadne šikovné, nezaberá to zbytočne miesto - a naozaj to vyzerá podstatne lepšie a úhľadnejšie ako v prvej časti popisované piggy-back riešenie. (A určite aj lepšie ako keby som to zapojil na univerzálke, i keď ak robím len jeden kus zariadenia tak použitie univerzálky považujem za celkom dobré riešenie.) Na fotografii ešte nie je osadená Eprom 2732 s novým programom pre US doubler - tu v tomto okamžiku som sa ešte nerozhodol ktorý dostupný firmware tam nakoniec dám (existuje niekoľko verzií). 


O tom že Radim toto riešil (návrh samostatného plošáku) a vyriešil som sa dozvedel až na tohtoročnom Foreveri, takže informáciu som nemohol doteraz dodať - pretože som o tom nevedel, ale rád sa s takouto informáciu ak o nej viem následne podelím ... tak som Radima požiadal či by mi ním navrhnutú doštičku pre US doubler neposlal.

A Radim o pár dní doštičku poslal ... a stavalo sa.

Pôvodne som si to chcel postaviť riešené na univerzálke (nechcel som vyhýbať nožičky na RAM čipoch 6810), ale keď sa naskytla príležitosť dostať sa k takto parádne urobenej doštičke - neváhal som ani sekundu. Výsledok ? - mám to doma natrvalo.

__________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.aspx

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

3D projects Atari.

By Administrator at marca 22, 2018 12:00
Filed Under: Atari

3D case


A máme tu 3D projekty, kde si jednotlivé veci k Atari (ak máte k dispozícii 3D tlačiareň) môžete sami vytlačiť - a tak si trebárs nahradiť chýbajúci alebo rozbitý diel, alebo vytlačením si zohnať SIO konektor, ktorý bol dlhé, dlhé roky nedostupný. A každý deň sa objavujú ďalšie a ďalšie 3D modely doteraz nedostupných "náhradných" dielov.

 

Atari_1050_2.5__Hard_Drive_Case.zip (3,08 mb)

Atari_1050_Floppy_Drive.zip (215,26 kb)

Atari_1050_floppy_front_panel.zip (29,43 kb)

Atari_1050_SD_Card_reader.zip (342,12 kb)

SIO2SD.zip (252,49 kb)

Atari_SIO_plug_400_800_600xl_etc..zip (298,19 kb)


Tu k tomu asi nemá zmysel viesť nejaké dlhé reči, kto má tlačiareň chápe, ostatným je to srdečne jedno ...

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Forever 2018.

By Administrator at marca 18, 2018 06:44
Filed Under: Atari

Nasleduje popis môjho včerajšieho výletu do Hornej Súče na akciu Forever 2018. Pretože udalosti a veci sa zbehli tak že stretnutie s niektorými majiteľmi 8bitových strojov sa dali najlepšie zrealizovať práve na pôde slovenského "Sillicon Valley 8bit". Nebral som fotoaparát, preto je návšteva miesta činu bez fotografií, tých sa dočkáte ale od iných autorov ktorí tam boli tak isto. A tým pádom je bez foto aj celý môj článok. Článok si tak isto nekladie za cieľ pokryť všetky aspekty takéhoto multiplatformného stretnutia, je len krátkym pohľadom na to čo som priamo na mieste činu zažil.


Ranný štart z BA presne o 7.00, frčal som si to pekne po D1 110-kou, teda žiadne super náhlenie, na mieste činu som bol o 8.30 +- nejaké tie drobné. Cestu som plánoval na dlhšie, pretože predpovede počasia naznačovali sneženie, vietor, poľadovicu a čo ja viem čo ešte. Nič z toho ale nebolo, totálne pohodová cesta, suchá vozovka, odbočka na Drietomú a cesta do Hornej Súče odzadu cez poriadny kopec tak isto naprosto bez problémov, touto cestou sa chcem poďakovať meteorológom za strašenie (predpoveď im vyšla asi tak ako keď bývalý premiér avizoval násilné demonštrácie). Zaparkoval som auto kúsok od vchodu a hybaj hore po schodoch do spoločenskej miestnosti. S radosťou som zaznamenal že tu bola v akcii znova cateringová firma takže o pitie a jedlo postarané - to sa počíta. To že sa išlo ako vždy neskoro spať bolo na "preživších" jedincoch ktorí buď práve vstali alebo ešte práve prechádzali do blaženého bezvedomia po prebdetej noci možné bez problémov rozoznať. Ja som zháňal sillicona, dostal som odpoveď že práve pred 5 minútami išiel zaľahnúť, pretože bol hore celú noc. O.K, veď sa niekedy zobudí, rozhodne som ho nechcel nanovo preberať.

Sadol som si k Bohdanovi Milarovi, atarista ako vyšitý a tak sme sa celkom dobre porozprávali, onedlho sa objavil krupkaj, ktorý sa do debaty pripojil. O chvíľu sa vynoril aj Zdeněk, ale ako som zistil tohtoročná zostava partie z Olomouca bola predsa len o niečo menej početná ako inokedy. Keď Bohdan spomenul že sa celkom často, niekedy raz za týždeň stretávajú tak som si predstavil že sa musím postaviť raz za týždeň pred zrkadlo - nech sme dvaja ...

Olomoučáci ma prekvapili pekným pozvaním na ich Atariádu a ponúknutím niečoho na čo som ani nepomyslel, no uvidíme. Vďaka !

Postupne som sa presúval po miestnosti a tu zrazu koho nevidím - Roman Fulek - pod pazuchou niesol Atari 1050, bol tu aj v piatok a práve ju niesol na pokusy ako ju oživiť. Na svojom mieste už bol xi, tak sme sa zložili v jeho blízkosti, disketovka bola bohužiaľ mŕtvolka a nikam sme sa nedostali pretože sme nezohnali žiaden merák a bez neho to akosi nešlo. Ja som na akciu vyrazil naozaj len tak na ľahko, preto také veci ako pájkovačka a merák zostali doma, s Romanom sme sa ale dohodli že tak nejako vzájomné kontakty oživíme a možno z toho bude aj niečo čo by mohlo potešiť ostatných ataristov. Roman, v pondelok sa ozvem.

A keď už sme tam sedeli tak nám xi ochotne ukázal a predvediol Sdrive MAX. Šikovné, hodne šikovné. Roman sa potešil, pretože pri rozhovore zistil že všetko potrebné na stavbu Sdrivu MAX už doma má a bolo na ňom vidieť že po príchode domov priamo začne žhaviť pájkovačku, asi aj to bol dôvod že celkom skoro odišiel. Pri tejto príležitosti sme stočili debatu aj na to ako môžu zoxidované kontakty na SIO konektore počítača ovplyvniť 5V výstupné napätie na ňom. Môžu a to poriadne. Takže Kontox, alebo iný sajrajt ktorý sa dnes dá použiť pre účel vyčistenia kontaktov je dobrá vec. Xi spomenul že aj prívodné kábliky od SIO konektoru smerom k zariadeniu ak sú tenké dosahujú odpor až 0.5Ω pri dĺžke cca 0.5m. Takže bacha, aj tu môžu vznikať problémy o ktorých ste doteraz ani netušili. Celú debatu sme zavŕšili pekným a úsmevným spomínaním na to ako xi kupoval svoju Atari XE game v bazáre.

Zrazu sa objavil už medzitým zase obživlý sillicon a tak som s ním vybavil to prečo som ho zháňal, bral som od neho čipy na môj nový projekt. Podarilo sa, priniesol a tak moja misia bola týmto splnená na celých 50%. Ešte som potreboval zohnať Factora. Factor6 sa tak isto zjavil a tak som mu odovzdal balíček pre dexa. Fajn, misia splnená na 100% ! Pôvodne som síce počítal že príde aj dex (ale dopredu ma sám informoval že to tentoraz nevyjde), mal nakoniec službu, mal ho zaskočiť Logout - ale ten ochorel, takže človek mieni, robota a chrípka to mení. Asi ak by bol dex prišiel je vysoko pravdepodobné že by sme videli jeho reléový počítač. Naživo v akcii. Škoda ...

A tu sa zrazu objavili "Brňáci" (široký všeobecný pojem, dúfam že tým neurazím), na čele s Martinom Lukáškom. Tak tu som strávil hodne času ... idem si postaviť programátor na 74188 a tu som videl podklady ako si to Martin robil u seba. No, na 90% vecí pri stavbe pôjdem po svojej ceste ale niektoré veci asi prevezmem, dostal som pre mňa podstatné informácie, Martin si na mňa naozaj našiel čas, ďakujem. Zaujímavá je iná vec, niekde doma naozaj starý programátor na 74188 mám, postavil som si taký jednoduchý - je to ale už 35 rokov dozadu a už to nechcem rozoberať a pitvať ako som to vtedy urobil. Podstatnú časť som strávil v rozhovore s Radimom Poláškom. Ten mimo iného urobil plošáky pre stavbu US doubleru na Atari 1050, teda netreba tie dva čipy 6810 vzájomne prepájkovať a teda tým pádom ani netreba na nich zohýňať nožičky. Dobré, asi budú aj nejaké dosky k dispozícii (mám záujem). Obidvaja to majú u mňa, posedieť si s nimi rozhodne nie je stratený čas.


Takže stretol som sa naozaj v tom priestore s chlapmi kde mi čas ubiehal neskutočne rýchlo, ale stálo to za to. Včerajší deň som nestrávil pokukovaním čo má kto na stole, ale hlavne rozhovormi. Dostal som tipy a pohľad na niektoré veci od iných maníkov ako som ja, takže pri riešení mojich niektorých budúcich projektov ma to posunulo vpred. Uvedomil som si že sa návštevám na Foreveri nevyhnem, pretože taká koncentrácia šikovných ľudí na jednom mieste sa len tak ľahko neuvidí a rozhodne čas strávený s nimi ma obohacuje (dúfam že to platí obojstranne). Tú atmosféru pohody na Foreveri vo mne vybudoval hneď ráno xi, pretože bolo na ňom vidieť že je vo výbornej pohode - a prenášal to aj na svoje okolie - a výraznou mierou. Bol som prekvapený že včera hudba bežala (poobede) na úrovni kedy nerušila a nemuseli sme po sebe kričať (ako kedysi), vtedy ak ste boli od seba meter tak najvhodnejším komunikačným protokolom bola iba posunková reč (zásadný problém bol v tom že ju málokto ovláda). Takže aj tu sa to zjavne posunulo smerom k lepšiemu. Na druhú stranu neviem či to takto bolo aj v piatok, ale pretože v sobotu ráno nikto vo mne nebudil dojem nahluchlého jedinca prikláňam sa k tomu že to bolo v pohode aj deň predtým. Laughing

Okolo 14.00 som si zajedol, to už boli vidieť prípravy na súťažnú časť u ktorej som už ale nehodlal byť, tam už na rozhovory akosi zákonite nezostáva miesto. Potom už nasledovala káva a za 20 minút potom som už zase fičal do BA, kde som bol doma za asi 90 minút. Cesta naspäť pohodová, síce po príchode na diaľnicu začalo jemne mrholiť ale poriadne pršať začalo až pri Senci - to som už ale bol pomaly v BA. Či v Hornej Súči z toho snežilo to už neviem, k tomu sa môžu vyjadriť jedinci čo tam strávili noc zo soboty na nedeľu.

Teraz v nedeľu ráno som sa zobudil a a tých pár riadkov na túto tému som ešte začerstva "nadplapal" do počítača. Do zrkadla som sa ešte dnes nepozrel ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Nová 3.5" základná doska Atari XF551. 3.5" motherboard for Atari XF551. New PCB.

By Administrator at marca 08, 2018 06:47
Filed Under: Atari

 

Na stránkach atari.org.pl sa vďaka userovi s nickom x_angel objavila nová verzia základnej dosky pre disketovú jednotku s rozmerom3.5" Atari XF551 (ja to tu zverejňujem s jeho láskavým súhlasom). Aby Vás to nemýlilo - autor použil 3.5" FD z Amigy s označením ALPS (720kB jednotka), to len na vysvetlenie kde sa tu berie Amiga. Jednoducho stále sa nájdu ľudia ktorí chcú používať 3.5 floppy - a pre nich je aj táto jednotka určená. Vonkajší rozmer motherboardu zodpovedá rozmermi FD jednotke 3.5", preto je aj v názve uvedený 3.5" motherboard.

 

Rozmerove je to poriadny skok smerom nadol,naozaj sa ušetrilo hodne miesta. Výhodou je aj to že teraz stačí jeden zdroj napájania - 5V. Celá nová základná doska je koncipovaná tak, aby sa vošla priamo pod FD jednotku 3.5", pritom sa používa na doske už len jeden SIO konektor -práve vďakatomu bolo možné ušetriť veľa miesta.


Sympatické je použitie jumperov na prepínanie D1 až D4.

(Ak treba dá sa to vyviesť kdekoľvek.)


Celkový pohľad na túto verziu.


Na poslednom obrázku je zaujímavých niekoľko vecí - použitý je switch ako na počítači, v doske je osadený oscilátor = 32MHz, takže sa zdá že to šlape po vydelení 4 aj na 8MHz, to je zaujímavé. Na obrázku v strede úplne hore je miesto na 4 kusy SMD čipov, autor tu zrejme skúša rôzne druhy x-talov aby sa "dopracoval" k tomu že na výstupe v tejto časti dosiahne potrebných 8.333MHz. Je tu aj jumper pre prepínanie pri použití procesoru i8040 alebo i8050. Autor použil v zapojení aj feritové krúžky na odrušenie. Palec nahor !


Čo už len k tomu dodať ?  x_angel zjavne vie čo robí - a aj je to vidieť. Paráda, pekný návrh dosky.

 

Vrátim sa ešte k potrebnej hodinovej frekvencii:

Potrebný kmitočet 8.333MHz sa dá získať aj z x-talu 66.66MHz (delením 8) dostaneme hodnotu = 8.3325 MHz, teda sme naozaj už hodne presní. Tak isto sa dá získať potrebná frekvencia aj z x-talu 66MHz (delené 8) alebo 33MHz (delené 4), kde potom získame na výstupe z deličky = 8.250 MHz, čo je síce o 73kHz menej ako treba, ale je to stále dostatočne presné na to, aby nám to nakoniec správne fungovalo. A posledný spomínaný 33MHz oscilátor sa dá zohnať aj v dnešných dobách (a to aj v TTL verzii jeho napájania, teda na 5V).

Tu potom po vydelení deličkami dostávame na výstupe hodinový signál zo striedou 1:1, ktorý je ideálny pre mikroprocesor a hlavne pre radič WD1772, ktorý ako sa ukázalo nemá rád ak spracováva signál zo striedou 1:3 (ak použijeme x-tal 25MHz a delíme 3). Hja, čo všeličo postupne nevypláva na povrch. Niekde to s takouto striedou pracuje, niekde nie, takže ak použijeme oscilátory s hodnotami uvedenými v predchádzajúcom odstavci tento problém pre vás nebude existovať ani teoreticky.

Ďalšou možnosťou je objednať si naprogramovaný oscilátor na nami potrebnú hodnotu 8.333MHz. Síce je to asi o niečo drahšie, ale vyhneme sa potrebe použiť deličku a všetko máme v jednom púzdre.

Poslednou možnosťou je zakúpiť takýto oscilátor priamo v best-electronics, stojí 10.- USD, problém je v tom že neposielajú do zahraničia. Tu sa hodí mať "známeho" v USA, potom je to riešiteľné aj takouto cestou.


Mail na autora:
ataripcb@gmail.com

ďalšie veci a podrobnosti na adrese:
ataripcb.pl

 

Moja drobná poznámka:

Takúto koncepciu malej základnej dosky pre 3.5" floppy jednotku spolu s iba jedným použitým SIO konektorom som pred pár rokmi navrhoval aj Lenore Underwood. Tá to odmietla. Teraz po pár rokoch tu máme rovnakú koncepciu - ale už od iného autora - patrí mu za to vďaka, mňa už len môže tešiť že niekto uvažuje rovnakým smerom ako ja.

Pre túto dosku je potrebné použiť iný firmware - od Boba Wooleyho, čo je upravená verzia firmware 7.7 pre prácu s 3.5" jednotkou. Tak isto sa dá použť aj Hyper-XF od S.Dorndorfa - verzia B, ktorá je určená pre FD 3.5".

Ak použijete "normálny" firmware 7.7, alebo Hyper-XF verzie A tak môžete pripojiť aj mechaniku 5.25" (ak pre ňu zároveň zabezpečíte aj napájanie 12V). To je už ale celkom krkolomné riešenie a preto sa pre 5.25" jednotku lepšie hodí predchádzajúca verzia motherboardu popísaná v predošlom článku.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Nová "náhradná" základná doska Atari XF551. Alternative motherboard for Atari XF551. New PCB.

By Administrator at marca 07, 2018 20:28
Filed Under: Atari

 

Na stránkach atari.org.pl sa vďaka userovi s nickom x_angel objavila nová verzia základnej dosky pre disketovú jednotku Atari XF551 (ja to tu zverejňujem s jeho láskavým súhlasom). Čo si budeme nahovárať - je to dôsledok "kvality" pôvodnej základnej dosky, ktorá bola je a bude po celé roky terčom tvrdej kritiky všetkých užívateľov ktorí sa stretli s problémami pôvodnej dosky. Príliš tenké prívodné cestičky na plošnom spoji, zlý podkladový materiál motherboardu, príliš malé kontakty na uchytenie SIO konektorov atď. - to boli hlavné problémy pôvodnej dosky. Táto nová verzia základnej dosky rieši práve všetky tieto známe problémy - je určená pre FD jednotky 5.25" (po výmene firmware samozrejme aj pre FD 3.5"). Je dobre navrhnutá a dáva možnosť použiť pri stálom použití pôvodného napájacieho zdroja namiesto lineárnych stabilizátorov aj spínané DC meniče. (Napríklad prednedávnom som popisoval ako na to pri disketovej jednotke Atari 1050.)  Mne osobne sa táto konkrétna práca viac ako pozdáva.


 

Ak sa na to pozrieme bližšie, zarazí nás že nová základná doska oproti originálu "zíva prázdnotou", pravdepodobne je to kvôli tomu že je použitý obojstranný prekovený plošný spoj (originál je len na jednostrannom plošnom spoji s množstvom prepojok) a tým pádom je možné lepšie využitie miesta (menší celkový záber potrebnej plochy). Celková koncepcia je stále zachovaná, t.j. nová základná doska stále sadne na miesto pôvodnej základnej dosky a nie sú potrebné nejaké ďalšie úpravy. Pri použití lineárnych stabilizátorov je potrebné použiť chladič z pôvodného motherboardu, celé uchytenie chladiča je riešené tak že presne zodpovedá rozmiestneniu na pôvodnej doske. Ak použijete spínané DC/DC meniče napríklad od firmy TRACO tak už chladič nebude potrebný. Tu už len musím skonštatovať že autor sa s celou koncepciou naozaj "vymazlil" - a je to na celkovom vzhľade jeho práce naozaj vidieť. Pekne je vidieť kde má byť osadený vypínač, vstupný konektor napájania, výkonové diódy, SIO konektory atď, atd. Tak isto riešenie výstupu na FD jednotku pomocou 34-pinového konektoru umožňuje použiť (alebo ak treba aj vyrobiť) tak dlhý káblik k FD jednotke ako nám treba - nie všetky FD jednotky 5.25"  totiž majú konektor na sebe umiestnený tak že stačí ten pidi káblik k FD jednotke ktorý je zapojený v origináli Atari XF551. Uvediem príklad - ak máte FD jednotku Newtronics Mitsumi (tá je zďaleka najrozšírenejšia) - tak tej tam stačí kratučký káblik (ale ten je osadený "natvrdo", teda bez možnosti jednoduchej náhrady), ale ak by ste tam dali namiesto nej napríklad FD jednotku Sankyo Chinon tak máte smolu - už káblik jednoducho nedočiahne ... Tu je na to osadený v doske konektor a teda káblik si urobíte jednoducho dlhý tak ako bude potrebné - čo považujem za veľké +.

No a teraz to najdôležitejšie, autor nijako ničím neskrblí a dal k dispozícii všetky podklady, takže ak neviete čo s voľným časom (a tak isto aj s peniazmi), môžete si sami dať urobiť túto základnú dosku. Nuž toto sa často nevidí. Na druhú stranu - ak si "prehodíte" čipy z pôvodného motherboardu určite dostanete vo výsledku spoľahlivejšiu jednotku Atari XF551. (Zase na druhú stranu mám doma 2x pôvodnú jednotku Atari XF551 a bežia mi obidve doteraz bez najmenších problémov.) Ale aj bez bitky priznávam že táto doska vyzerá predsa len lepšie ...


Jedine čo môžem doplniť je to, že odporúčam SIO konektory najprv do motherboardu prišróbovať a až následne zapájkovať, šróby rozhodne treba ponechať aby držali SIO konektory na svojom mieste = menšie namáhanie plošného spoja pri zakladaní a vyberaní SIO káblika.

Ešte spomeniem že by nebolo celkom od veci aby sa priamo v doske dali prepínať 4 operačné systémy a teda potom by bola použitá Eprom typu 27128, tak isto by som dal všetky čipy do pätičiek (precíznych ...) potom je výmena čipov veľmi jednoduchá - ale toto sú už naozaj iba moje drobné poznámky.

 

A poďme ďalej na podklady k výrobe:

Xf551 sch.pdf (68,36 kb)

Xf551 pcb.pdf (264,80 kb)

gerbers.zip (184,72 kb)

 

Mail na autora:
ataripcb@gmail.com

ďalšie veci a podrobnosti na adrese:
ataripcb.pl

____________________________________________________

25.08.2018

Tak potvrdené, nová základná doska v tomto návrhu je bez problémov funkčná, mám tu zopár obrázkov z postupného osadzovania, zdroj týchto foto: http://www.atari.org.pl/

 

Pekná čistá PCB.


Ako sa zdá jediná vec čo nesedí sú prívody k vypínaču - ale s tým sa

dá žiť a nie je to až taký problém si to prispôsobiť.

 

Na mieste prepínača čísla diskových jednotiek je použitý namiesto 2x prepínača teraz už 4-násobný prepínač - z neho reálne ide iba 2x. To je dané  dostupnosťou obahu, takže to tiež netreba nejako riešiť. Osadené sú už aj stabilizátory LM7805 a LM7812 - tu treba ešte osadiť pôvodný Alu chladič. Čipy sú osadené v precíznych pätičkách (to ja veľmi kvitujem), tak isto sú tu použité odrušovacie filtre. Doska je rozhodne o hodne lepšia ako pôvodná originálna základná "papundeklová" doska takže takéto riešenie by naozaj malo vydržať podstatne dlhšie. Už len dodám že SIO konektory je potrebné skutočne k základnej doske prikurtovať šróbami - potom je to naozaj nezničiteľné pripojenie.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

03_2018 Blog, Notes.

By Administrator at marca 01, 2018 14:36
Filed Under: Blog

01.03.2018

No, nejako som neskoro zaregistroval že je už prvého ďalšieho mesiaca. Dnes som si urobil "výlet" do Banskej Bystrice, sú tam 2 firmy čo ponúkajú to o čo ja mám eminentný záujem. Čiže dnešný nákup:

2x mikroprocesor i8052 (zabudovaný Basic priamo v čipe)

1x mikroprocesor i8040 (použitý v Atari XF551)

2x mikroprocesor 65C02 (4MHz verzia)

1x čip 8255A NEC (mali aj TESLA verziu, ale tie mám, pásol som po zahraničnom čipe)

2x mechanika 5.25" TEAC G55BR (360kB)

Celkom pekný deň po takomto nákupe, aj keď v BB slabo snežilo, celou cestou z BA do BB bola suchá vozovka, ráno v BA o 7.00 teplota -12º, dosť fúkalo. Ale cesta naprosto v pohode a ten výsledok ma naozaj potešil. Odtiaľ som potom frčal do Štúrova, o 13.00 tam bola teplota + 4º, celkom pekné výkyvy. Na marec dosť zaujímavé.

___________________________________________________________

07.03.2018

 

Zaujímavý počin, nová základná doska pre disketovú jednotku z FD jednotkou 5.25" - Atari XF551 - autor x_angel je z Poľska:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Nova-nahradna-zakladna-doska-Atari-XF551-Alternative-motherboard-for-Atari-XF551.aspx

___________________________________________________________

08.03.2018

Od toho istého autora z Poľska - x_angel pochádza aj nová základná doska ktorá je koncipovaná tak, že sa priamo zmestí pod 3.5" floppy jednotku, teda nie je určená na zabudovanie do pôvodného korpusu jednotky XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Nova-35-zakladna-doska-Atari-XF551-35-motherboard-for-Atari-XF551-New-PCB.aspx

____________________________________________________

12.03.2018

Dnes "padol" Kaliňák, nadol padá aj čínska vesmírna stanica, je tu nejaký súvis ? ...

___________________________________________________________

15.03.2018

Zdá sa, že tie "osmičkové roky" v našich dejinách majú niečo do seba, súvis sa naozaj preukázal - teraz to vyzerá tak že padol aj premiér. To prežijeme, pozrite si Taliansko, tam padajú vedúci predstavitelia štátu po celé roky ako muchy. Mňa teraz zaujali "Bugárove veletoče". Najprv hneď po voľbách že vstúpiť do vlády bola jediná možnosť ako udržať stabilitu krajiny. Pred pár dňami nám zase predstavil binárne videnie - buď, alebo. Vyspinkal sa a teraz tu máme popri spomínaných 2 možnostiach tretiu. Len tak ďalej, uvidíme čo bude nového na konci týždňa.

__________________________________________________________

16.03.2018

Kali prežil vo funkcii aj premiéra ... ale dlabať na politiku, teda spoň tu na blogu. Dnes začína Forever, zajtra tam idem. Síce som už ako Bugár, keď som pred 2 rokmi povedal že tam už nepáchnem, ale niečo opravené tam nesiem a niečo si idem vyzdvihnúť - je to najjednoduchšie miesto na takúto vec. (Tak ako som vtedy skončil s ubytovaním - povedal som si že tam už nebudem skúšať zohnať ubytovanie ani náhodou ...). No, človek niečo mieni, Béla zmení. Takže bude to taká poldňová klasika, na otočku, ráno tam, poobede naspäť. Tak uvidím.

____________________________________________________

18.03.2018

Reportáž z návštevy Forever 2018:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Forever-2018.aspx

____________________________________________________

22.03.2018

3D súčiastky pre Atari ? A prečo nie ?

http://blog.3b2.sk/igi/post/3D-projects-Atari.aspx

____________________________________________________

25.03.2018

Radim Polášek urobil doštičku pre US doubler pre disketovú jednotku Atari 1050, podrobnejšie tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: