Atari 1050 - ICD US doubler. Part 3. Radim Polášek PCB.

By Administrator at mája 14, 2018 12:50
Filed Under: Atari

Radim Polášek mi pred časom (tesne po Foreveri ... sakra to letí) poslal ním navrhnutú doštičku (tu ďalej popisovaný medzikus) pre zapojenie 2x 6810 RAM čipov pre US doubler pre disketovú jednotku Atari 1050. Radime - ešte raz dodatočne ďakujem ! Dnes som si konečne našiel čas aby som dodanú doštičku konečne osadil kontaktami, pätičkami a aj 2x čipom 6810.

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 


Prečo toto celé treba robiť tu už nepitvám - na to slúžil prvý diel takže kto nevie o čom je reč nech sa páči choďte na prvý diel (odkazy sú na konci článku).

 

Ešte malá poznámka:


Nejako som na to za posledný mesiac nemal čas, najprv som išiel na Forever, potom nasledovala Atariáda (tam som s tým že na ňu pôjdem nepočítal ešte 5 dní pred začiatkom akcie) a nakoniec ma o pár dní neskôr zradilo zdravie a 3 týždne som bol na tom hodne, hodne mizerne. Teraz zase mierne ožívam a dostávam chuť aj niečo robiť. A prvá vec kde ma svrbeli prsty bola práve táto doštička:

Pohľad zo strany súčiastok (pätičiek).


Tu si treba nalámať kontaktové pole na 2x 12 pinov, pozor, jedna strana má hrubšie vývody - to je tá strana čo ide do doštičky, druhé užšie vývody na opačnej strane idú potom do pôvodnej pätičky čipu 6810. Ešte nepájkujem, pretože do dosky nejdú piny lišty osadiť "na doraz" ale s istou vôľou - ďalej bude popísané čo a ako treba, pretože ak sa to nedodrží bol by problém s tým že by doštička potom nešla zasunúť na svoje miesto.

 

Takto by to zapadlo a ak by som to nechal len takto a zapájkoval - zavadzalo by to pätičkám z druhej strany (mimo iného). A aj by to nešlo zastrčiť do pôvodnej pätičky, pretože táto doštička by už sedela priamo na okolitých čipoch a nožičky do pätičky by boli príliš krátke. Hmm, vyzeralo to na poriadny problém - ale keď som sa nad tým na chvíľku zamyslel tak sa v reále nejednalo o nič zložitého ako z tejto kaše von, stačilo to zospodu počas pájkovania rozumne niečím podložiť aby som to mal v správnej výške.


Pri stavbe si pomáham jednou precíznou 24 pinovou pätičkou do ktorej tie lišty zasuniem - potom mi to pripájkovaní drží tvar a nelieta mi to zo strany na stranu. Jednoduché a po použití sa pätička dá preč a lišty držia na svojom mieste tvar ako pribité. Ešte príde k slovu teraz na obrázku zatiaľ bokom odložený FD konektor.


Horná strana sa bude zasúvať do plošného spoja US doubleru, potrebnú výškovú medzeru mi presne vymedzuje naplocho položený 34 pinový konektor pre FD jednotku. Nevadí že tam bude zasunutý, pretože po pripájkovaní sa pätička dá preč a FD konektor sa dá bez problémov odstrániť. Pozor na jednej strane má na sebe "hrču, výčnelok, kľúč - /vyberte si/, preto ho treba nasadiť nesymetricky ! - na ďalších fotografiách to bude vidieť. Ja som ten FD konektor použil pretože som ho mal poruke a výborne sedel čo sa týka aj výškového rozdielu čo som potreboval dosiahnuť. Jednoducho domáce zásoby sú občas fakt vec na nezaplatenie - teda hlavne ak sú poruke.


Tu už je vidieť ako podložený konektor "pozdvihol" vlastné lišty na ich koncové miesto a už netrčia z doštičky príliš von. Príma, toto sa hodí a na druhú stranu sa to celé posunulo aj smerom nadol, čo potrebujeme aby lišty viac vyčnievali, pretože inak by pätičky "liezli priamo do okolitých čipov", slovensky povedané sedelo by to celé príliš hlboko. Dalo by sa to síce vypodložiť možno ešte asi tak o 1mm, ale neviem či sa s tým treba zaoberať - tak ako som to urobil to funguje na jedničku.


Už zapájkované obidve lišty 2x 12 pinov.


Zo spodnej strany to potom vyzerá takto. Tu vidíte prečo je to zasunuté nesymetricky, inak by som mal osadenie "nahnuté do strany". Teraz ešte treba odobrať pomocnú pätičku a vďaka tomu následne sám vypadne aj použitý pomocný FD konektor.


Odstránime pätičku, FD konektor stačí už len jednoducho zobrať preč.

 

Už bez pomocného FD konektoru, vidieť že lišty nie sú zarazené na "doraz", to som práve chcel - nech sú vyššie a viac "trčia" z dosky. Dôležité je dodržať tento postup osádzania, ak by sa najprv osádzali pätičky tak lišty už nijakovsky neosadíte. Pájkovalo sa mi neskutočne dobre, (fakt mimoriadne dobrý plošák) osadené som to mal za niekoľko minút - kompletne. To poteší.


Pomocná už teraz nepotrebná pätička leží bokom, lišty ktoré potom idú nasunúť do pätičky pôvodného čipu 6810 sú už kompletne zapájkované.


Tu sú zapájkované 2x 24 pin precízne pätičky, teda presnejšie sú zatiaľ zapájkované iba ich krajné piny, tieto pätičky 2x 24 pin môžeme osadiť na doštičku priamo na "doraz". Nasleduje pripájkovanie všetkých zbývajúcich vývodov obidvoch pätičiek.

 

Kompletne už všetko pripájkované.


Pohľad zvrchu na kompletne hotové dielo.


Tu sa chcem Radimovi ospravedlniť za poznámku že by som tam flákol nejaký ten vyhladzovací kondenzátor do napájania - tie prívody sú tak krátke že to jednoducho musí dobre fungovať aj bez neho, využíva sa ten ktorý slúži pre pôvodnú pätičku a je osadený  na motherboarde. Odber je minimálny a tak aj hrúbka prívodov je naprosto v poriadku a všetko funguje tak ako má. Správne minimalistické riešenie. Takže ešte raz sorry za moje doterajšie poznámky.


Teraz to už iba  umyjem v technickom liehu a nechám vysušiť. Je to môj štandartný postup po pájkovaní - teda ak je všetko zapojené a teda je hotovo. Pchhh, ten lieh na obrázku nevidno ...


Medzitým som si už nachystal a naprogramoval 4kB Eprom 2732 s obsahom pre US doubler teraz je tam verzia 1. Pätička pre Eprom sa nachádza v strede obrázku, dobre si všimnite prepojenie prepojok - musí byť nastavené JP2 a JP4 - to je nastavenie pre použitie Eprom pamäte do základnej dosky, JP1 a JP3 sú voľné. V strede úplne nahor sa nachádza neosadená pätička pre čip 6810 - tu sa bude celý "2x 6810 RAM slonostroj" osadzovať. Smile

 

Tu je už osadená naprogramovaná Eprom, tak isto je aj osadená doštička RAM pre US doubler. Sedí to tam ako pérdel na šerbli, alebo inak povedané dokonale - ako pribité. Ešte dodatok, skúšal som to na mašine kde normálne mám osadenú dosku s rozšírením SPEEDY 1050, preto tam mám pre istotu aj ochranné kúsky izolačnej pásky (aby ani náhodou z tejto veľkej dosky neprišlo ku skratu), takže toľko na vysvetlenie ak by niekto pátral po príčine prečo sú tam tie pásky. Pôjde tam SPEEDY zase naspäť - tak som tie pásky nechal tak ako sú.

 

Ďalší pohľad nato isté - ale z inej perspektívy. Pretože mám k dispozícii ako som zistil celkove 2 verzie firmware tak ich chcem jeden za druhým vyskúšať, preto zatiaľ nemám prelepené okienko na Eprom pamäti, teraz ešte neviem ktorý firmware tam nakoniec napálim a ponechám.

 

Tento obrázok potvrdzuje prečo treba dosku posadiť vyššie a lišty nedávať na ich miesto na doraz, ak by ste ich dali "na doraz" tak doštička by svojimi kontaktami nedosiahla do pôvodnej pätičky - a to by bol fakt poriadny "priekak" - ak to urobíte poriadne podľa predošlého obrázkového návodu step by step tak sa nemáte čoho báť, určite to bude v poriadku. Doštička je teraz v takej výške že sa bez problémov dostáva chladenie k čipom ktoré ležia pod ňou (mikroprocesor 6507 a timer + RIOT 6532) - zase bod k dobru. A tie čipy na okolí celkom slušne hrejú samé.


Za kvalitu tohto obrázku sa ospravedlňujem, ale je dôležitý - inak by sa to asi nedalo nafotiť  - presvietil som plastové boky mechaniky FD jednotky a automatika si s tým nie celkom dobre poradila. Dôležité na tomto obrázku je to, že si zase nič s ničím nezavadzia (medzi FD mechanikou a doštičkou US doubleru je cca 5mm voľného miesta) a preto ostatné je už iba otázkou správneho firmware a Radimovej doštičky (teda ak je dobre urobená) či to bude fungovať - alebo nie.


 A čo by už mohlo nasledovať po takomto skompletovaní - iba testovanie.

 

Nebudem ďalej napínať -  hlavičku som ručne "potiahol" čo najďalej od snímača nultej stopy a disketovú jednotku Atari 1050 som zapol (zatiaľ bez pripojeného počítača a bez diskety). Mierne zabzučala a hlavičku vystavila na nultú stopu. Paráda ! Potom som pripojil počítač a založil som disketu s DOS-om 2.5, bez najmenších problémov nabootované ! Radime, môžeš byť spokojný, dobre si to urobil ! (Ja som rozhodne spokojný.)


Funguje Single, Medium a aj Double hustota - mierne predbieham, len aby bolo jasné že všetko ide tak ako má.


V ďalšom pokračovaní bude popísané ako FD jednotka Atari 1050 s US doublerom pracuje, tak isto tam bude priložený aj druhý firmware, ktorý sa správa mierne odlišne - proste to už budú praktické poznatky z fungovania. (Len to musím najprv do počítača napísať.)

___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.aspx

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

14. 5. 2018 13:08:05 #

trackback

05_2018 Blog, Notes.

05_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: