SIO2SD - 3.verzia. SIO2SD - Atari.

By Administrator at novembra 30, 2016 06:51
Filed Under: Atari

 

Táto už 3.verzia zapojenia SIO2SD pre Atari ála Igi rieši úplné odbúranie doteraz použitého čipu 74HC245N, ktorý slúži ako prevodník medzi napäťovými úrovňami 5V <=> 3.3V. Vo verzii 2 som vysvetľoval že je tam jeden zásadný problém a to ten, že v priamo čipe 74HC245N sú integrované pomocné diódy, ktoré robia "paseku" pri prevode napätia. Už som to síce písal, ale pripomeniem to - potom na SD karte cvičí napájanie medzi 3.3V až cca 4.5V čo vonkoncom pre nás nie je želaný stav. Len medzi rečou - na mieste čipu 74HC245N nie je možné použiť typ ako náhradu typ 74HCT245 - potom SIO2SD nefunguje, takže na toto si dajte pozor. Tým že prevod teraz robia odpory 1k8 a 3k3 zapojené v sérii je dodržaná správna napäťová úroveň pre vstupy a výstupy na SD karte a už neprichádza k spomínanému javu "pumpovania" napájacieho napätia pre SD kartu.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Aby sme si to ozrejmili a nemuseli sme prácne hľadať podklady uverejňujem najprv obrázok mojej verzie č.2, aby ste si to v ďalšom mohli porovnať v tomto jednom článku a teda neprepínali hore - dolu jednotlivé odkazy:


SIO2SD ála Igi verzia č.2, čiže doteraz používaná moja verzia, relatívne zložité zapojenie, pretože tu sa riešil stav už existujúceho zapojenia:


(toto zapojenie už prosím berte len ako pomocný obrázok k textu v tomto článku, ďakujem)

 

___________________________________________________________

 

 

SIO2SD ála Igi verzia č.3:


 

 

Keď sa na to celé pozriete bližšie, je to vlastne kompilát dobrých vlastností z doteraz uverejnených zapojení a teda v dobrom zmysle slova je vyvrcholením všemožných úprav a nastavení zapojenia SIO2SD -teda aspoň u mňa. 

Potrebné odpory (najlepšie miniatúrne) je možné skryť pod pätičku použitého AVR procesoru (použité púzdro 40 pin DIL). Trochu som schému prekreslil aby bola čitateľnejšia. Je vidieť že sa celé zapojenie zjednodušilo a prečistilo, odpadlo celkom dosť súčiastok oproti predchádzajúcemu zapojeniu č.2.
Aj tu vo verzii 3 som pridal ako vo verzii 2 tlačítko Reset, občas sa javí výhodné ho mať trvale k dispozícii.
Na výstupe som použil osvedčenú schottky diódu BAT85, tá sa dá bez problémov zakúpiť - pre neznalých, kľudne tu môže byť použitá aj dióda 1N4148 ak schottkyho diódu nezoženiete. Pri BAT85 dosiahneme pri log.0 nižšie výstupné napätie tejto logickej nuly na výstupe ako pri 1N4148, ale v tomto prípade to funguje bez problémov pri obidvoch diódach. Odpor 10k "zavesený" k tejto dióde môže mať hodnotu aj vyššiu ako uvedených 10k, tu sa oplatí laborovať, malo by to fičať aj s hodnotou 47k - teda rozptyl  je tu celkom slušný a za vyskúšanie to stojí - hlavne ak pripájame viacero zariadení za sebou, aby sme zbytočne nepreťažovali uvedený vstup do malého Atárka.

 

SIO2SD ála Igi verzia č.3 (no AVR ISP):


 

Uverejnená schéma je totožná s predchádzajúcou, akurát je tu zrušený AVR ISP konektor, teda v tomto zapojení nie je možné procesor programovať priamo v zariadení. Nie každý totiž potrebuje preprogramovať zariadenie ktoré mu spoľahlivo funguje. Takže toto je určené pre konzervatívnejších userov - zase je schéma o niečo jednoduchšia. (A ten konektor sa tam dá kedykoľvek dorobiť.)

 

Teraz už nasleduje pripojenie na SIO konektor na malé Atari:


 


Asi sa ešte patrí pripomenúť meno autora pôvodného zapojenia:
 
Device inventor and AVR software developer: Jakub Kruszona-Zawadzki

ATARI software developer and tester: Paweł Nowak (Pajero/MadTeam)

NVC developer: Marcin Sochacki (Montezuma)

Tester (also new SMD PCB designer - still not finished): Jakub Husak


A ešte pridám parametre zariadenia:


    Podporované karty/formátovanie: SD/MMC (FAT12,FAT16 a FAT32)
    Podporované typy súborov: ATR (rw), XFD (ro) a COM/XEX (ro) 
    - ro=read only, rw=read/write
    Display na prechádzanie súbormi: 16x2 LCD na prechádzanie katalógu súborov a výberu,
    ktorý súbor sa nahraje, podporované je pripojenie displeja typu 16x2, 20x2, 24x2 a 40x2
    priamo bez akejkoľvek zmeny programového vybavenia
    Podpora pre Turbo: podporuje SIO turbo (rýchlostný index 1 až 16, predvolené = 6
    čo je (69kb/s), vo verzii 1.x bol rýchlostný index vždy = 10 (51kb/s))
    Sektory: všetky hustoty, 128B a 256B sektory, vrátane 16MB diskov
    Podpora diskov: d1 až d8 (až do verzie 1.2 boli dostupné disky d1 až d4), v najnovších
    verziách programového vybavenia máme k dispozícii d1 až d15, virtuálne disky 1-99
    Konfigurácia: Možnosť nastaviť priamo z ATARI

____________________________________________________________
Pôvodná stránka s pôvodnými schémami a plným programovým vybavením je tu:

WIKI of Sio2SD:
    

http://sio2sd.gucio.pl/wiki/English

Device features:    

http://sio2sd.gucio.pl/wiki/Features_en

ATARI Software:   

http://sio2sd.gucio.pl/wiki/SoftwareATARI_en

PC SOFTWARE:   
http://sio2sd.gucio.pl/wiki/SoftwarePC_e

http://sio2sd.gucio.pl/wiki/SoftwarePC_e

Usage:              

http://sio2sd.gucio.pl/wiki/KeyboardDoc_en



Pozor, stránky bývajú celkom dosť často nedostupné, takže buďte trpezliví ... nakoniec sa to predsa len načíta.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Mazačka Eprom - EREPROM-01. Part 2.

By Administrator at novembra 22, 2016 17:30
Filed Under: Non-Atari

 

Po dlhšej dobe som sa rozhodol k pôvodnému článku o recape mazačky Eprom z dielne firmy Elnec pridať zopár doplňujúcich obrázkov, pretože sa mi v poslednej dobe ozval záujemca o podrobnejšie fotografie a tak teda som cvakal a cvakal.


Foto vnútrajšku EREPROM-01 je po už po recape, teda po výmene pôvodných kondenzátorov za nové. Recap je potrebný, pretože zariadenie je z roku ´92 alebo ´93 a po tých rokoch kapacity pôvodných elektrolytických kondenzátorov sa blížili míľovými krokmi nezadržateľne k číslu 0 a teda zariadenie nerobí to čo od neho tak nejako zákonite očakávame. Ak sa to nepoužíva tak kondenzátory sa neformujú a menia sa na sušienky v pravom zmysle slova. Toto je už tretí repas mazačky čo som v poslednej dobe robil, teraz bežia všetky 3 mazačky ako nové, čiže dá sa to hravo zvládnuť doma aj pri použití neoriginálnych náhrad pôvodných elektrolytických kondenzátorov. Len si dávajte poriadny pozor na trubicu - je krehká a dosť blbo sa potom zháňa, proste aby ste si neurobili namiesto radosti vo výsledku poriadnu škodu.

Ďalšie obkecávačky si už odpustím a idem rovno na fotografie (tam to celé obkecám nanovo):


Pohľad zospodu na ešte nerozobratú jednotku.

 

Vstupný napájací konektor, bacha ! + pól je na plášti, v strede je - pól ! Toto sa vidí len občas, takže som si radšej dal upozornenie na bočnú stenu, je to lacnejšie ... Mazačka Eprom sa napája nestabilizovaným napätím 12V/500mA/DC, toto je dôležité, pretože zdroj musí dodávať počas zapálenia vyššie napätie, je to cca 17V naprázdno. Ak už trubica sveti tak napätie klesne pekne na úroveň = 12V/DC.

 

Tááák a pozeráme sa na vnútornosti, ako som spomenul tu už som urobil recap elektrolytických kondenzátorov, pôvodné kondíky na snímke už nemám. (Na konci článku môžete ísť na pôvodný článok kde sú aj snímky pred repasom takejto jednotky.) Napravo hore je už od steny oddelený napájací konektor. (Bacha, dosť blbo sa ten konektor zase skrutkuje naspäť - trpezlivosť je tu na mieste ...)

 

A dáme si ešte jeden záber na nevybratú základnú dosku.

 

Už "vykuchaná" základná doska.

 

Použitý je výkonový tranzistor KU612 - výroba TESLA.

 

Tranzistor KC238, ktorý prepína zobrazenie LED = Zelená/Oranž. Reálne svieti stále zelená LED a tak pri zopnutí červenej LED je vo výsledku farba nie červená ale oranžová. (Pomocou ďalšieho tranzistora a jedného odporu je možné dosiahnuť taký stav že po zopnutí trubice je farba LED jasne červená - blokuje sa vtedy zelená LED. Toto ale nie je cieľom dnešného článku, takže s tým si nadaný a šikovný jedinec určite poradí aj sám. Ostatní nech to radšej neskúšajú.)

 

Tu je vidieť ako sa dá urobiť recap aj s iným ako originálnymi kondenzátormi. Zase raz prišli k slovu domáce šuplíkové (premerané !) zásoby súčiastok. Proste aj takto mi to tam napokon celé vliezlo a dalo sa to zase zakrytovať ...


Nebola poruke vhodná kapacita ? Nevadí, poskladal som ju z dvoch kapacít
zapojených paralelne. Funguje to tak isto. A na jednotku.


Pri dlhých zimných večeroch môžete skúsiť hádať aké hodnoty majú použité odpory ... (Len tak na okraj, použitý odporový trimer = 680k - je to na predchádzajúcom snímku). Pomocou odporového trimru nastavíme výsledný čas =15 minút. Ja nastavujem 15 minút, čo je dostatočný čas na poriadnu dávku UV žiarenia. Takú dávku čo naozaj určite vymaže Eprom pamäť. Ak nestačí 15 minút tak sa jedná o problematickú Eprom alebo je výrobca Made in CCCP, tak tam treba zvyčajne skutočne "konské" dávky UV žiarenia, sám mám skúsenosti že pri 2kB Eprom ruskej výroby niekedy nestačilo horské slnko na plné pecky po dobu 40 minút ... a pritom tak z 30cm (chladené zboku ventilátorom ...) zase je jasné že sa to dalo prepísať len zopárkrát (stačili potom na to prsty jednej ruky). Našťastie táto mazačka je k Eprom pamätiam omnoho prívetivejšia a nehrozí prepálenie samotného podkladu na ktorom sú uložené pri mazaní.. (Hi.)

 

Diódy pri vstupnom konektore.


Ja som si pridal na toto miesto ešte jeden tantal.


Pohľad na dosku plošného spoja, pravá strana - tlačítko,
pod ním dvojfarebná LED.


Pohľad na dosku plošného spoja, ľavá strana.

 

Celkový pohľad na dosku plošného spoja zo strany spojov.

 

Pre záujemcov je tu link na pôvodný prvý článok o mazačke Eprom, ktorý som už pred časom napísal:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-mazacka-Eprom-EREPROM-01.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

TTL popisy. TTL Book´s.

By Administrator at novembra 18, 2016 17:30
Filed Under: Non-Atari

Dnes máme dobu Internetu, samozrejme tento stav trvá už dlhšiu dobu a rozumne sa u nás dá hovoriť tak o dobe od roku 1999 a vyššie. Vtedy zohnať akúkoľvek literatúru na tému TTL obvodov bolo možné iba  zapožičaním takejto literatúry a jej okopírovaním, alebo ste boli nadšeným vlastníkom niečoho takého ... Ak ste nič také nemali poruke - nezostávalo nič iné len si z nejakej schémy naštudovať čo asi ktorý konkrétny TTL čip robí. Majitelia vtedajších katalógov TESLA si určite vzpomenú na to ako neuveriteľne stručná TESLA dokázala byť práve v popise ponúkaných tých pár kusov integrovaných obvodov čo ponúkali. Ak ste chceli sťahovať takéto veci  vtedy superšpičkovým modemom rýchlosťou 33.600 tak by to bolo časove (a finančne tiež) celkom slušná mäsiarčina. A ešte k tomu by Vám niekto tie knihy musel naskenovať a dať do nejakého slušného formátu. Dnes je to jednoduché, PDF prehliadač je všade a tak si môžeme stiahnuť tieto TTL "biblie" a v kľude si naštudovať vlastnosti jednotlivých čipov. Tí ktorí sa venujú práve tým starším zariadeniam určite potrebujú práve tento druh literatúry. Pripravil som odkazy na pár kníh, ktoré práve majú tie potrebné popisy. Dnes sa síce dá na konkrétny čip stiahnuť potrebný datasheet, ale aj v dnešnej dobe tieto knihy majú svoje čaro.

(Trochu odbočím - spomínam si ako veľmi mi práve podklady k čipom od Intelu  k rade 8080 /rok 1984, ten kto to písal vedel čo robí .../ pomohli keď som staval SAPI-1 aby som pochopil čo ktorý čip a ako robí. SAPI mi nabehlo hneď na prvý raz, hodne fajn spomienka.)

Tak teda poďme na to, všetky knihy sú od firmy Texas Instrument (verziu z roku 1979 vlastním aj ja):

 

TTL DataBook 7400 (22 stránok):

TTL Data Book 7400


TTL DataBook1 (339 stránok, rok vydania - 1984):

TTL Data Book1

 

TTL DataBook2 (1402 stránok, rok vydania - 1985):

TTL Data Book2

 

TTL DataBook3 (793 stránok, rok vydania - 1984):

TTL Data Book3

 

TTL DataBook4 (445 stránok, rok vydania - 1986):

TTL Data Book4

 

TTL Pocket DataBook (794 stránok, rok vydania 2007):

TTL Pocket Data Book

 

Takže - milovníci TTL čipov, tento víkend máte o zábavu postarané ...

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

555 TTL Generator 1Hz-100kHz. 555 Tester.

By Administrator at novembra 18, 2016 17:00
Filed Under: Non-Atari

Dve jednoduché zapojenia, dá sa povedať že priamo triviálne zapojenia, ktoré ale naozaj dobre slúžia svojmu účelu.

 

TTL GENERATOR 1Hz - 100kHz:

Dosť často ak niečo staviame potrebujeme nejaký generátor kmitočtu. Jeden taký jednoduchý, ktorý generuje pravouhlé kmity v rozsahu 1Hz až 100kHZ a teda priamo sa hodí k použitiu k TTL obvodom je urobený pomocou jediného čipu 555. Ten je už tak notoricky známy že akékoľvek bližšie popisy by boli nosením dreva do lesa a teda idem priamo na schému:


 

Ak použijeme napájacie napätie =5V tak ako som spomínal hodí sa potom zapojenie priamo k TTL obvodom. Obvod sám ale znesie napäjacie napätie podstatne vyššie (15V) - teda dá sa použiť aj pre CMOS obvody ako generátor kmitov, alebo ako hodinový zdroj. Osobne takúto vecičku používam pri testovaní krokových motorčekov, pretože sa veľmi hodí možnosť nastavovanie premennej výstupnej frekvencie (kmitočtu). Pri vyššom napájacom napätí je možné dosiahnuť aj podstatne vyšší výsledný kmitočet, ale toto nie je náš prípad. Výstup nemá síce striedu presne v pomere 1:1, ale blíži sa k tomu. Ak by to ale niekomu v zapojení vadilo že strieda nie je presne 1:1 - stačí na výstup pridať deličku :2 a máme tam potom naozaj presne 1:1 (reálne je to strieda tak 45%:55%), akurát sa nám zníži výsledný dosiahnuteľný kmitočet na polovičnú hodnotu. Na deličku sú vhodné čipy = 74LS90 (7490), 74LS93 (7493) a podobne (74LS74), toto sa väčšinou doma v šuplíku bez väčších problémov nájde. TTL obvody rady 74 bez označenia LS zase majú podstane vyššiu spotrebu, takže ak máte radšej použite radu 74LS.
Tak isto sa dá použiť aj rada CMOS 4000, napríklad 4013, 4027,4020 a podobne - pri plnom využití všetkých deličiek sa dostávame k naozaj nízkym frekvenciám ktoré sa zase môžu hodiť k zapojeniu pre dlhodobejší časovač - ale to už som zabŕdol niekam inam. Rada 4000 má zase podstatne menšiu spotrebu ako rada 74LS, zase ale na výstupe neznesie takú záťaž ako rada 74LS. Stabilita kmitočtu je celkom slušná, určite je to pod 1% nastavenej hodnoty. Je tu mierna závislosť kmitočtu na teplote, ale neprekračuje to rozumné hodnoty. Je možné použiť klasický timer 555, tak aj verziu čipu v prevedení CMOS (napríklad s označením 7555).

Mnoho vecí nepotrebuje pri svojej práci presnosť x-talového generátoru, skôr ide o dosiahnutie nejakej slušnej dlhodobej stability.

Čo tým celým chcem povedať ?

Že aj toto jednoduché zapojenie stačí na množstvo vecí a spoľahlivo pokryje potrebné zapojenia do niektorých aplikácií. Zapojenie je lacné a používa normálne dostupnú súčiastkovú základňu.


Poznámka:

Na nastavenie potrebnej hodnoty na výstupe používame potenciometer 100k (lineárny), ktorý má normálnu osku na ktorú je možné nasadiť gombík. Je to omnoho lepšie riešenie ak častejšie prelaďujeme ako pri použití trimeru.
Ak je to jednoúčelová vec tak samozrejme stačí zvoliť príslušný rozsah a ostatné kapacity pre iné kmitočty nie je potrebné osadzovať a vtedy stačí osadiť spomínaný odporový trimer. Raz sa to nastaví a basta.

Tak isto sa dá pre zmenu kmitočtu  /frekvencie/ použiť aj viacotáčkový potenciometer, ale potom treba pri nastavovaní výstupu použiť merač frekvencie - aby sme sa proste nestratili - kde sme v rámci rozsahu.

Ďalším možným riešením je použiť v sérii zapojené potenciometre 100k a 5k. Hrubo nastavujeme pomocou 100k a jemne doladíme kmitočet pomocou 5k potenciometra. Tu je len jedná drobná "záludnosť" - potenciometer 5k by mal byť pri nastavovaní požadovanej  frekvencie vždy nastavený v strede svojho rozsahu, pretože len vtedy dokážeme ladiť aj smerom nahor a aj nadol - na toto nezabúdať !

Proste riešení je viacero a zase raz je to len a len na Vás čo sa najlepšie k danej veci hodí použiť.
__________________________________________

Tester obvodu 555:


Ak osadíte predchádzajúcu zákl.dosku pätičkou tak môže celé zapojenie slúžiť ako tester vlastného čipu 555. Zapojenie je iba trochu upravené kedy slúži čisto iba ako tester čipu 555. Tu sa lepšie hodí použiť štandartnú pätičku, pretože sa do nej čip ľahšie zasúva ako do precíznej pätičky. Ak je obvod O.K., LED striedavo blikajú. Napäjacie napätie môže byť použité v rozsahu +3 až +15V.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SIO2PC rozhranie. SIO2PC interface. Version2.

By Administrator at novembra 07, 2016 17:30
Filed Under: Atari

Len malé pripomenutie - SIO2PC je rozhranie, ktoré emuluje cez sériový port PC disketovú mechaniku pre malé ATARI. Je to široko - ďaleko najlacnejšia emulácia disketovej jednotky. Netreba zabúdať na to, že podaktorí ataristi si proste na originálnu disketovku a diskety 5.25" nemajú šancu v dnešnej dobe siahnuť, jednoducho už ju nezoženú ani keby sa pokrájali. Lenže čo potom ak nechcete "zatvrdnúť" u kazetového magnetofónu aj keď má v sebe Turbo ? Pre nich je určené toto zapojenie. Cenovo je riešenie dostupné - a toto riešenie je podstatne lacnejšie ako by Vás vyšiel nákup disketovej jednotky. (A nakoniec - pre použitie existuje aj free software, čiže nevznikajú žiadne ďalšie náklady navyše.) 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Po pekných pár rokoch sa vraciam k upravenému zapojeniu SIO2PC - teraz použijem namiesto obvodu max232 jeho novšiu verziu - obvod max233. Týmto článkom by som chcel túto tému uzatvoriť, pretože asi k tomu už nemám čo viacej dodať, obvodové riešenie pomocou čipu 1489 ma za srdce nechytilo - aj keď IO mám doma. V čom je rozdiel oproti verzii číslo 1? Použitý obvod má namiesto 16 vývodov celých 20 vývodov a základný rozdiel je v tom že obvod max233 už priamo v sebe obsahuje potrebné kondenzátory meniča = úspora súčiastok. Zapojenie je určené pre pripojenie cez sériový port RS232, ale v dnešnej dobe máme k dispozícii aj USB prevodníky takže pri vhodnej kombinácii hardvéru a softvéru môžeme ostošesť komunikovať z Atari bez najmenších problémov (teda aj cez USB, alebo cez tu uvedený prevodník SIO2PC). Toto zapojenie s obvodom MAX233 patrí k tým najjednoduchším zapojeniam ktoré nám umožnia naplno emulovať disketovú jednotku Atari na PC počítači.

 

ň

 

Ešte upozorním na jednu vec:

Prepínač SIO2PC/APE je potrebný ak použijeme ovládací software APE, ktorý komunikuje po "iných" drátoch, presnejšie zmena sa týka prepojenia na iný vývod. Čiže prepínač vtedy ide do polohy APE. V našich končinách nepoznám nikoho kto by platený software APE používal, naproti tomu v USA je zase veľmi rozšírený.

Ak používate napríklad free software AspeQT, prepínač musíte mať prepnutý do polohy SIO2PC, poprípade vôbec netreba použiť prepínač a vývody 1-2 prepojíte "natvrdo" - bez prepínača.


Majitelia starších notebookov zo sériovým portom sa tu tak isto môžu "vyblbnúť", pretože im stačí nahrať AspeQt software, ale počítajte s tým, že by to mala byť mašina niekde na úrovni 66MHz Pentia a vyššie, 486-ka na 33MHz s tým softom proste nechodí /tak isto ani Kennedyho verzia software pod DOS-om - odskúšané, nestíha/. Testoval som aj notebook Toshiba CDT4000 - osadený je tam procesor PII-233MHz, dá sa prepnúť aj na frekvenciu = 166MHz - beží naprosto v pohode aj na tejto nižšej frekvencii. Použitý OS bol Win2000 (vyššie OS a rýchlejšie počítače fungujú bez problémov).

Oproti zapojeniam čo som videl na webe som presvedčený že je potrebné v zapojení použiť aj blokovanie napájania kondenzátorom 1uF, najlepšie ak je to tantalový typ. Nakoniec je kondenzátor uvedený aj v datasheete, takže tu by som na tomto mieste naozaj nešetril. Tým že odpadne v zapojení 5 kondenzátorov ktoré sú použité pri type max232 máme uľahčenú prácu pri osadzovaní - na druhú stranu je táto úspora miesta na základnej doštičke vyvážená podstatne vyššou cenou obvodu max233 oproti typu max232. Zase raz niečo za niečo.

V schéme neuvedené vývody nezapájajte, sú interne medzi sebou prepojené - tak ako treba. Síce sú v schéme zakreslené aj piny 3 a 4, ale tie sú v reále tak isto nezapojené. Schému som prekreslil a upravil z pôvodnej schémy pre verziu 1 ktorá bola osadená čipom max232, preto sa Vám to bude určite javiť ako povedomá schéma, ale potrebné zmeny a minimálny počet súčiastok mimo použitého čipu max233 jasne hovorí v prospech verzie č.2.

Ostatné pracovné a prevádzkové vlastnosti sú rovnaké ako pri predchádzajúcej verzii ktorá používala obvod max232 - teda sú plne medzi sebou zastupiteľné. Osadenie LED, ktorá je typu super hell LED (nízky príkon a vysoká svietivosť) nie je samoúčelné, je dobré vedieť že zariadenie máme zapnuté. Použitie diódy typu BAT85 nie je podmienkou, celkom dobre tu vyhovie aj typ 1N4148. (Rozdiel je iba v úbytku napätia pri sťahovaní do log.0, BAT85 má log.0 posadenú napäťovo nižšie ako dióda 1N4148, ale v reále som sa pri použití diódy 1N4148 v zapojení namiesto BAT85 nestretol s tým že by tak isto nefungovala správne.)

 

SIO2PC je zariadenie tak isto výhodné ak máte k dispozícii originálnu disketovú jednotku alebo zariadenia typu SIO2SD, SDRIVE a podobne. Potom dokážete kopírovať súbory, vytvárať ATR kópie diskiet a celkove je to dobrá vec - napríklad práve pri používaní už spomenutého software AspeQt ktorý je k dispozícii zadarmo. Kto s tým robil vie o čom je reč, ostatní si to musia vyskúšať na vlastnej koži. Kto má o to záujem a nechce nič stavať odporúčam zakúpiť si Lotharekovu verziu ktorá komunikuje priamo cez USB a celé zariadenie je vstavané priamo v SIO konektore - link na jeho stránky je uvedený na samom konci článku. Ja si rád robím veci sám a baví ma to potom vo výsledku postatne viac keď prenosy frčia cez zariadenie ktoré som si sám postavil - k tomuto samozrejme potrebujete mať k dispozícii aj SIO konektor, čo môže byť občas dosť "big problem" pri konečnom zostavovaní, už som to niekoľkokrát spomínal ak máte doma starý mgtf od Atari tak tam máte potrebný SIO konektor k dispozícii a takáto kanibalizácia starého mgtf práve pre potrebu SIO konektoru je naozaj vec veľmi rozšírená. Nuž ale toto je na každom ataristovi či chce mgtf zachovať funkčný za každú cenu - ja som vždy spokojne kanibalizoval, ako vždy sa hlásim k tomu že už mgtf proste nemusím - strávil som s ním príliš veľa času - dnes si čas cením omnoho viacej ako pred rokmi. Takže každý niekam speje, mňa to zvrtlo uvedeným smerom a mgtf je vec múzea.

Kto si chce pozrieť rozdiely v zapojení vývodov obvodov max232 a max233 - máte to tu priamo pred sebou:



Niečo by som ešte rád na záver spomenul v tejto súvislosti:

Na webe nájdete aj zapojenie s čipmi max232 a 74LS03, ktorý má slúžiť ako oddeľovač - tak tu bacha, zase raz sa šíri zapojenie ktoré by v reále ani nemalo pracovať, pretože čip 74LS03 sú štyri NAND hradlá s otvoreným kolektorom a ani v jednom výstupe nie sú zapojené potrebné kolektorové odpory. Zase sa raz šíri zpizdená hovadina a teda potom sa rozšíria aj rady tých ktorí potom nadávajú na zariadenie že nechodí a nechodí.


Originálne zapojenie - bez popisov súčiastok, takže je to tak trochu na ...

Nevidím dôvod to skúšať, sú chyby v zapojení.

 

Medzi rečou - ten oddeľovač s čipom 74LS03 je absolútne zbytočný - a teda samo o sebe to hovorí o kvalite návrhu a aj o tom, ako návrhár daného zariadenia rozmýšľal. Oddeľovače medzi max232, no, kto chce nech si ich dá, ale zase tam potom chýba oddeľovač pre pin Command. Proste sa niečo pajclo, niečo sa pridalo a ajhľa ! máme super zapojenie ! Nemáme ... Ak to funguje tak je to kurvítko non plus ultra extra super one !


Pritom tu stačí zapojiť 4x kolektorový odpor na výstupy všetkých hradiel obvodu 74LS03 - hodnota odporov = 4k7 a všetko funguje, ale ten obvod 74LS03 je tam aj tak proste nejako navyše, stačí ak si pozriete verziu 1 a 2, naozaj nemá zmysel tvoriť bižu okolo niečoho čo samé stačí na požadovanú prácu a výkony (pritom stačí k tomu iba jedna dióda a odpor vo verzii 1 a 2) - tu to rieši navyše ďalší čip - čip 74LS03 a k nemu sú potrebné ďalšie 4 odpory, ktoré ani nie sú v zapojení nakreslené. Odpor na výstupe hradla IC2C môže mať aj vyššiu hodnotu (10÷12k), ak pripájame aj ďašie zariadenia - je  to spoločný pracovný obvod pre všetky periférie Atari, nakoniec pozrite si prvú schému kde je na výstupe odpor s takouto hodnotou.

 

Takto nakreslené je to už zrozumiteľnejšie, a hlavne už funkčné ale aj tak to neodporúčam stavať - je to zbytočne zložité.  Prepojenie SV1 - alebo JU na 2-1 umožňuje chod ako SIO2PC. Zapojenie pre APE nie je riešené. Pre menej skúsených - v zapojení nie je nakreslené napájanie obidvoch čipov.


Na webe sa objavujú scestné názory že zapojenie s čipom MAX232 odpaľuje obvod POKEY - áno ale len vtedy ak zavadíte pri bastlení na vývody SIO2PC a máte to zapnuté, takže bacha - aj dobré veci prestávajú fungovať keď takúto blbinu spraví samotný majiteľ - vtedy je asi príjemnejšie povedať že na vine je niečo iné ako si priznať že skutočný problém je "zahniezdený" medzi stoličkou a počítačom. SIO2PC vo verzii s obvodom MAX232 mi chodí už niekoľko rokov bez najmenších problémov na 6 počítačoch. Základ je po stavbe všetko skontrolovať a premerať či niekde nemáme nežiadúci spoj - potom SIO2PC skutočne chodí na prvé zapojenie.

 

Tak isto v odkazoch uvádzam zapojenie s čipom 1489 - toto riešenie mi nejako neprirástlo k srdcu, dá sa to urobiť aj tak, ale osobne nejdem touto cestou, zo zapojením 1489 nemám žiadne skúsenosti. Behá to mnohým, čiže aj to je chodivé zapojenie ale nejaké skúsenosti s tým vďaka tomu čo som napísal s ním nemám - ak trváte na použití čipu 1489 - musíte hľadať na iných stránkach, sorry ...

 

Pretože k téme SIO2PC zapojenia sa už asi v dohľadnej dobe nebudem vracať - poskytujem linky na rôzne verzie SIO2PC osadené aj iným čipom a teda aj s iným zapojením súčiastok a teda vo výsledku tiež v podstate s rovnakou funkciou.

Kto má záujem, čítajte:
______________________________________________________
Verzia SIO2PC s čipom 1489 (kompletný návod aj s plošným spojom, teda zapojenie na univerzálke):

http://www.bollwerk-essen.de/retrocom/atari/SIO2PC.pdf

______________________________________________________
SIO2PC - hotové zariadenia:
(naozaj už komplikované zapojenie, dodáva sa už hotové)

http://www.atarimax.com/sio2pc/documentation/index.html

______________________________________________________
software APE:

https://www.atarimax.com/

______________________________________________________
link na pôvodné Kennedyho zapojenie, ktoré behá aj pod DOSom:
(je spomínaný aj prvom pôvodnom článku)

http://pages.suddenlink.net/wa5bdu/sio2pc.htm

______________________________________________________
SIO2PC s obvodom MAX232, pozor v prvom obrázku nie je zapojená veľmi dôležitá oddeľovacia dióda !
(je potrebná ak pripájame zároveň aj ďalšiu perifériu - mgtf, disketová jednotka, tlačiareň a i.):

http://sdq.czweb.org/old_computers/atari/pclink/sio2pc.html

______________________________________________________
Poľské stránky Atariki - je tu uvedené zapojenie s čipom 1489 a aj s MAX232:

http://atariki.krap.pl/index.php/SIO2PC

______________________________________________________
Legendárne rasterove stránky - zapojenie s čipom 1489:

http://raster.atariportal.cz/hw/sio2pc.htm
______________________________________________________
SIO2PC s najväčším počtom použitých súčiastok:

http://www.b-pahl.de/atari8bit/sio2pc/sio2pc_2/mx-sio.html
______________________________________________________
aj takto sa dá - homemade SIO2PC (hotové vrabčie hniezdo):

http://marek.terminus.sk/Fotoalbum/album.php/Umelecke/2007_august_08-24_Moje_SIO2PC/
______________________________________________________
Lotharekove stránky - SIO2PC ktoré ide už priamo cez USB káblik - všetko je All In One:
(cena je priaznivá)

http://lotharek.pl/product.php?pid=98

________________________________________________________________________________

Pre porovnanie uvádzam link na pôvodný článok o SIO2PC, kde je použitý čip max232:
(teda, písal som to už viac ako pred 6 a 1/2 rokom ... nejako starnem ...)

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PC.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

11_2016 Blog, Notes.

By Administrator at novembra 01, 2016 07:47
Filed Under: Blog

01.11.2016

U susedov sa podpisujú petície pre určenie ako sa hlboko sa dá predkloniť, u nás zase máme pohľad upretý na východ už celkom slušne dlhú dobu - a aj sa podnikajú príslušné kroky (zabudli ste na jeden sen premiéra - širokorozchodnú trať cez nás až do Viedne ?). Ja len dúfam že sa toto "dielo" bude realizovať podobne ako metro v Bratislave - rozpráva sa o tom presne 40 rokov a nakoniec je to električka a jej trasa v Petržalke dosiahla možno 1.5km, nádherná ukážka ako sa dá roky kecať a potom sa upláca kočkopes. Poďme na iné - má sa rozširovať diaľnica na 8 pruhov, hneď sa zase ozvali hlasy že zase na tom získa - ako vždy (podobná animozita ako vedľa u susedov na Prahu) - Bratislava. Pritom padol jeden konkurenčný návrh nechať jeden pruh smerom do BA a ostatné smerovať do KE - vyberte si. Proste pohoda v strednej Európe na každom kroku - vitajte v 11/2016.

____________________

Toto je to čo ma rozhodne  neteší a už to trvá dosť dlho na to aby ma to znervóznilo - táto stránka na webe rozhodne chýba !

 

___________________________________________________________

07.11.2016

Nostalcomp sa pomaly zase rozbieha, ten tester je síce jednoduchý ale nemá chybu, páči sa mi.

__________

Predpokladám že na SIO2PC ste už asi zabudli - tak ho teda pripomínam ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PC-rozhranie-SIO2PC-interface-Version2.aspx

_____________________________________________________

18.11.2016

TTL generátor s čipom 555 s rozsahom 1Hz až 100kHz, tester pre testovanie čipov 555 - dve naozaj jednoduché schémy:

http://blog.3b2.sk/igi/post/555-TTL-Generator-1Hz-100kHz-555-Tester.aspx

__________

Knihy o TTL čipoch:

http://blog.3b2.sk/igi/post/TTL-popisy-TTL-Bookc2b4s.aspx

_____________________________________________________

22.11.2016:

Ešte pár riadkov na tému mazačka Eprom od firmy Elnec, proste vzniklo 2.pokračovanie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Mazacka-Eprom-EREPROM-01-Part-2.aspx

_____________________________________________________

30.11.2016

Posledná, tretia verzia SIO2SD ála Igi:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2SD-3verzia.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: