Atari 1050 - Write protect - trvalé odblokovanie - permanent unblocking.

By Administrator at augusta 25, 2019 12:52
Filed Under: Atari

 

Disketová jednotka Atari 1050 a trvalé vypnutie režimu Write protect - toto riešenie uverejnil pred časom na atariage.com user s nickom nezgar.

Čo k tomu dodať ? Vyberiete konektor J11 a vložíte do stredu takto uvoľneného "štvorkolíku" jeden jumper (tu je použitý modrej farby). Maximálne elegantné neinvazívne riešenie, veľmi jednoduchá úprava, netreba použiť žiadne prepínače, tak isto sa nevyžaduje žiaden zásah do predného panelu - a ak by bolo treba - existuje veľmi jednoduchý návrat do pôvodného stavu (vyberiete jumper a následne zase založíte konektor J11, pozor urobte si pred prevedením celej operácie fotografiu - aby ste to zase niekedy v budúcnosti vedeli vrátiť do pôvodného stavu !). Jediná nevýhoda - po založení jumperu dokážete vždy zapísať aj na prelepenú disketu - čo niekedy naozaj môže byť nežiadúce. Rozhodne je to ale vhodné riešenie pre tých ktorí nemajú radi nejaké invazívne zásahy (nerobí sa žiadne vŕtanie do plastov) do disketovej jednotky a tak isto netreba z prelepených diskiet odstraňovať prelepky. Len to chce akurát potom si dobre rozmyslieť či na takúto disketu aj niečo chceme zapísať - pretože následný dej bude nevratný.

 

Trvalé vyradenie snímača Write protect v jednotke Atari 1050.

Naľavo tranzistor TIP 110 (riadenie otáčok motoru stredového tŕňa),

napravo LM7812 (zdroj 12V).

Obrázok prevzatý z atariage.com, autor nápadu + foto: nezgar.

 

Celá operácia vyžaduje otočiť disketovku hore nohami a vybrať 6 šróbov, potom už máte k uvedeným konektorom dostatočný prístup, rozhodne to nie je nič zložitého na prevedenie. Dtto platí aj pre postup pri zložení - iba v opačnom poradí.


Podobné minimalistické riešenie inej veci rieši od firmy ICD USdoubler, púha výmena Eprom (alebo ROM) + vlastný ICD čip a máme rýchlu disketovku s Double režimom. Zvonku nie je tak isto vidieť žiaden zásah.

 

Toto je teda určené pre tých čo sa v jednotke nechcú príliš "vŕtať" - lepšie riešenie som ešte nevidel.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Eprom 2732 - rôzne typy. Eprom 2732 - various type.

By Administrator at augusta 16, 2019 08:45
Filed Under: Atari

V zariadeniach ktoré používame sa hojne používajú dnes už nepoužívané typy Eprom, teda budem konkrétny - jedná sa o typ Eprom 2732 čo je 4KByte Eprom v 24pinovom púzdre. (A to môžeme byť radi že v našich zariadeniach sa nepoužíva typ 2708 ...) Väčšinou nejakú 2732-ku zoženiete, ale problém nastáva ak sa do nej pokúsite napáliť nám potrebný obsah (samozrejme predtým pôvodný obsah musíme vymazať). Keď sa pozriete na tabuľku tak vidíte že síce pri programovaní zostáva napájacie napätie stále na 5V, ale už sa niekedy líši dĺžka programovacieho pulzu (ak je programovací pulz dlhší akurát sa predĺži doba programovania, takže toto nevidím ako nejaký problém) ale čo je najdôležitejšie - programovacie napätie Vpp podľa druhu môže byť 12.5V alebo 21V alebo 25V. Na toto dajte veľký pozor, pretože ak programujeme 21V programovacím pulzom namiesto požadovaných 25V tak s veľkou pravdepodobnosťou Eprom nenaprogramujete. Takže ak máte nejaký no name programátor poriadne skontrolujte nastavenie parametrov pre spustením napaľovania! Na konci popíšem jeden celkom netypický príklad ako to nemusí vždy fungovať.

 

Tabuľka niektorých Eprom typu 2732 - rozhodne si nekladiem za cieľ tu mať popísané všetky druhy 2732, nakoniec - existujú datasheety a vždy sa oplatí si skontrolovať čo máte k dispozícii ! Rýchlosť prístupu pri typickom nasadení (rýchlosť procesoru =1MHz) - tak tu určite vyhovejú všetky dostupné Eprom 2732.

_____________________________________________________

23.03.2022

Spracoval som novú tabuľku Eprom pamätí, nájdete ju tu:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

_______________________________________________________________________________

Poznámka:

Tí ktorí sledujú dianie okolo Atari iste vedia že dáma známa pod nickom Dropcheck v USA pred časom vydala obnovenú verziu programátoru pre Atari (pôvodná verzia je z Nemecka), ktorý dokáže napaľovať Eprom typu 2764, 27128, 27256 a 27512. Ako bonus bola pridaná možnosť napaľovať Eprom typu 2732. Na atariage.com prebehla celkom búrlivá debata, pretože nebolo možné napáliť všetky druhy Eprom 2732 (programátor "berie" iba Eprom ktoré používajú Vpp programovacie napätie 12.5V alebo 21V). Ak si pozriete tabuľku je jasné že tento konkrétny programátor nedokáže obslúžiť všetky druhy existujúcich typov Eprom (teda uvedených v mojej tabuľke). Nevidím to ale ako nejakú chybu - za prvé tá možnosť napaľovania 2732 bola pridaná ako bonus, za druhé ak si zoženiete Epromy na podporované Vpp tak to bude fungovať na jednotku. Proste stačí si skontrolovať (a zháňať) čo presne treba aby to spolu fungovalo - a to sa netýka iba tohoto prípadu.

Ako typický príklad problému medzi stoličkou, počítačom a programátorom Eprom toto myslím postačuje.

Takže než niekto začne "bublať", najprv treba začať od seba. Ťažké ...

 

P.S.: Ak si pozrieme populárny programátor TL866 - tak isto programuje 2732 Eprom pamäte 21V a 12.5V, 25V verziu nemá v nastavení k dispozícii ... lenže bacha, nová verzia dosahuje napätie iba 18V (i keď nastavenie na 21V ukazuje ako O.K.), čo je na programovanie skutočne málo. Takže majte to na pamäti.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Samostatný zdroj pre napájanie disketovej jednotky XF551. Homemade PS Atari XF551.

By Administrator at augusta 13, 2019 12:00
Filed Under: Atari

Dostal som zaujímavý mail s popisom zapojenia zdroja pre disketovú jednotku Atari XF551 - a tak ho uverejňujem:


Samostatný zdroj pre napájanie disketovej jednotky XF551.


autor PP - Pavel Pollák

 

 

Text pochádza priamo od autora PP:

 

   Na začiatok trochu teórie:

 

    Terminológia.


Názov disketová jednotka obsahuje dva pojmy. Pojem „XF551“, poprípade „1050“ znamená kompletnú disketovú jednotku, pojem „FDD“ znamená časť vlastnej mechaniky s disketou. Mechanika môže byť rôzneho pôvodu, môže pochádzať od rôznych výrobcov a je s určitým malým obmedzením zameniteľná.
Lineárne stabilizátory, použité v originálnom zdroji XF551, produkujú veľa zbytkového tepla, čo súvisí s princípom ich činnosti. Zlepšenie tohto stavu je možné docieliť buď intenzívnejším chladením celej FDD (ventilátor), alebo zmenšením množstva vyvíjaného tepla. Druhý spôsob, ktorý je samozrejme oveľa elegantnejší, je dnes realizovateľný náhradou lineárnych stabilizátorov spínanými. Túto náhradu popísal Igi vo svojich príspevkoch (viď napr. máj 2013 alebo jún 2015) a tento popis na ne nadväzuje. Miesto pôvodných LM7805 a LM7812 teda použijeme tam uvádzané spínané Tracopower Traco TSR 1-2450 (5 V/1 A) a Traco TSR 1-24120 (12 V/1 A), (v SOS electronic asi po 10 euro). S lineárnymi sú pinovo priamo zameniteľné, čo znamená, že ich môžeme do dps zaspájkovať priamo namiesto LM78xx. Celkový odber sa tým podstatne zmenší, v 5 V vetve možno o tri štvrtiny a o niečo aj v 12 V vetve. Spínané stabilizátory hrejú podstatne menej a tak nepotrebujú žiadne prídavné chladenie (ani nie sú na to konštruované). Ich použitie umožňuje zlikvidovať celý chladič (hliníkovú plechovú konštrukciu) na dps v XF551. Na mostík usmerňovača zostane rozptýliť teplo zbytkového výkonu približne 1.5W. Meraním som zistil, že tento mostík bez chladiča nenadobudne ani po dlhej dobe behu FDD vyššiu teplotu než 40 °C. Hlavnou výhodou tohto riešenia je, že pre napájanie XF551 môžeme použiť sieťový transformátor s menším príkonom, než je originálny, alebo, ak mu ešte veríme, môžeme používať originálne trafo s výstupom 9 V striedavých i s pôvodným konektorom. Možnosť použiť iné, menšie trafo však odsunie do zabudnutia starosti s eventuálnym zháňaním originálneho transformátora, ktorý je dimenzovaný na odber 9 V/3 A (27 VA). A aj pri použití originálneho transformátora niečo získame. Vďaka zmenšenému odberu, ktorý sa pri činnosti XF551 teraz pohybuje na hodnote obvykle menšej ako 0.7 A, sa zmenší aj jeho pôvodné, pomerne intenzívne zohrievanie. – Treba pripomenúť, že aj stojaca XF551 má relatívne veľký odber (väčšinou do 300 mA) vďaka kontinuálnemu napájaniu krokového motora, ktorý sa chová vďaka tomuto prúdu ako „samosvorný“.

 

    Teraz už trochu praxe:


V popisovanom zdroji som použil transformátor HAHN BV EI 601 1042, 2 x 9 V, 20 VA, (GME, v čase písania tohto textu 9,41 eur). Tento typ má dve oddelené sekundárne vinutia a tak dokáže nezávisle napájať dve FX551 – ale len so spínanými zdrojmi! Naprázdno poskytuje po 10.85 V. Pri zapnutej FDD klesá napätie na 10.60 V a pokles pri behu diskety je o ďalších asi 100 mV (záleží najmä od trenia diskety pri jej otáčaní sa v obale), čo poukazuje na dostatočnú tvrdosť tohto trafa. Odber samotného transformátora naprázdno činí asi 50 mA vrátane jalového prúdu (nemám to ako odlíšiť) a teplota transformátora sa pri behu naprázdno po dvanástich hodinách zvýši asi o 15 °C. Ani pri kontinuálnom napájaní dvoch XF551 nestúpne jeho teplota o viac ako 20 °C oproti okoliu. Teplota puzdier ostatných čipov v FDD po rovnakom čase neprekročí pri okolitej teplote 22 °C asi 37 – 38 – 40 – 46 °C; najteplejší je spínaný stabilizátor 5 V. Usmerňovací mostík BF40C7L bez chladiča má po 12 hodinách chodu naprázdno teplotu 37 °C. Toto bolo namerané na XF551, ktorá bola osadená s FDD TEAC FD-55BR 102-U, B042426 TT. Druhá XF551, ktorú mám k dispozícii s označením dps D69 1490 TW-9994V-0 70822A je osadená mostíkom BE40C a používa originálnu FDD MITSUMI D503. Teploty namerané bezdotykovým teplomerom na tejto XF551 po šiestich hodinách boli: mostík 40 °C, čipy 40 °C až 44 °C, trafo (zaťažený len jeden sekundár): 40 °C. Dá sa predpokladať, že podobné pomery budú aj na iných XF551 a aj na disketovke 1050, ktorá má taký istý napájací obvod.
Ak by sme potrebovali napájať iba jednu mechaniku, prichádza do úvahy trafo HAHN BV EI 481 1167, so sekundárnym napätím 1 x 9 V, 1111 mA, 10 VA, (GME, dnes 6,57 eur), Deklarovaný maximálny sekundárny prúd 1.111 A je bezpečne nad spotrebou ktorejkoľvek XF551, alebo 1050, osadenej spínanými stabilizátormi. Celkové rozmery tohto transformátora sú však iné, než popisovaný 1042; je o niečo menší. Žiada sa preto upraviť podľa toho veľkosť dps a celú dps prekresliť. 


 

Mechanické vlastnosti obidvoch týchto transformátorov umožňujú postaviť celý zdroj bez zabudovania do skrinky. Toto sa mi zdá veľmi príjemné, výber a získanie vhodnej skrinky býva totiž dosť problematické. – Popisovaný návrh tohto zdroja vychádza z mechanických vlastností transformátora 1042 (2 x 9 V).

 

 

Podstatnou časťou takejto konštrukcie sa tak stáva dps, ktorá na jednej strane spája sieťový prívod (230 V) s primárnym vinutím transformátora a na druhej strane sekundárne vinutia s konektormi, pripájanými do FDD. Pre 1042 má veľkosť 95 x 55 mm. Veľkú úlohu v tejto konštrukcii hrá pripevnenie sieťového kábla a oboch sekundárnych vývodov k doske. Sieťový prívod som riešil použitím trojžilového kábla s ochranným vodičom, ktorý na dps oddeľuje primárnu časť od sekundárnej (šrafovaný „meander“). Kábel je upevnený pomocou príchytky KZ 0440 (GME). Je vhodné podložiť ho z druhej strany kúskom dps; kábel treba pritiahnuť s pomerne veľkou silou, aby sa nevyšmykol. Sekundárne vývody sú realizované dvojžilovými káblikmi, ktoré sú upevnené do dps prevlečením cez vždy dva otvory. Je to vidieť na fotografiách. Na dps som vytvoril provizórne poistky pomocou prispájkovaných tenkých vodičov v cestách jednak sieťového prívodu, ako aj sekundárnych vývodov. Na nákrese sú značené obdĺžnikmi a očíslované č. 1, 2, a 3 (červené sú primárne, modré sekundárne). Ako „poistky“ sú použité kúsky lakovaného drôtu ? 0,05 mm, ktoré majú podľa literatúry [1] tavný prúd 1,3 A. Tenké drôtiky sa pomerne ťažko zbavujú lakovej izolácie. Používa sa na to spájkovanie s Acylpyrínom. Jednoducho sa drôtik i s izoláciou pocínuje na tabletke. Kyselina acetylsalicylová je však predsa len kyselina a existuje obava, že časom sa ako taká na dps bude prejavovať Na odstránenie laku som preto použil jemný šmirgel a spájkoval som klasicky s kolofóniou. Dá sa tak očakávať aj žiaduce mierne zmenšenie prierezu vodiča. Deklarovaný tavný prúd je totiž trochu priveľký, najmä za primárnej strane. Najlepšie je použiť v konštrukcii klasické sklenené rúrkové poistky s príslušným dimenzovaním. Miesto na dps sa dá nájsť. Na dps je aj príprava na spojenie vždy jedného zo sekundárnych vývodov s „uzemnením“, teda so ochranným vodičom, označené A a B (zakreslené v ováloch). Toto uzemnenie je však lepšie riešiť v zdroji napájania počítača. Tu treba pripomenúť, že uvedený nákres dps nie je nijako záväzný, prihováral by som sa jedine za dodržanie uzemnenej vodivej cesty oddeľujúcej primárnu (sieťovú) časť od sekundárnej (nízkonapäťovej). Posledná zvláštnosť dps je, že napriek tomu, že trafo je deklarované ako „do dps“, jeho vývody sú pripojené pomocou káblikov. Je totiž veľmi jednoduché prispájkovať vývody trafa do dps priamo, takpovediac natrvrdo, ale nie je vôbec jednoduché naraz všetkých šesť vývodov odspájkovať, ak by to bolo potrebné. A že to pri konečnom skladaní potrebné je, netreba asi pripomínať. Vývody trafa sú preto nadstavené kúskami káblika a prevlečené cez otvory v dps s priemerom 3 alebo 4 mm a až tak prispájkované k plôškam medi.

 

 

 

 

Dps je k transformátoru pripevnená štyrmi kovovými dištančnými stĺpikmi dĺžky 8 mm typu skrutka-matica. Dps je stranou spojov odvrátená od telesa trafa a z druhej strany je zakrytá ďalšou doskou veľkosti 55 x 80 mm. Na ňu som použil jednostrannú dps s nevyleptanou meďou a meď som spojil s ochranným vodičom, ale je možné použiť aj jednoduchú izolačnú dosku bez medi. Štrbina medzi týmito dps by mala byť zboku zakrytá izolačnými bočnicami, prilepenými na okraj jednej dps, aby sa zamedzilo vsunutiu predmetu medzi ne. Minimálna ochrana je prekrytie dps so spojmi izolačnou fóliou.

 

 


Celá konštrukcia je postavená na štyroch nožičkách, tvorených polyetylénovými dištančnými stĺpikmi dĺžky 5 mm, ktoré sú naskrutkované na primerane dlhé skrutky (červíky), vyčnievajúce z dištančných stĺpikov, ktoré držia dps so spojmi.

 

 

 

Ešte niekoľko slov k výrobe dps. Takéto plošné spoje kreslím „od ruky“ pomocou fixky SCHNEIDER 278 s hrotom 0,8 mm. Dobre je, keď sa medený povrch pred kreslením zbaví oxidov pomocou gumy (na gumovanie). Leptám v alkalickom roztoku medeného amoniakálneho komplexu za prebublávania vzduchom. Tento roztok na rozdiel od roztoku FeCl3 (a tobôž od zmesi HCl s peroxidom) temer vôbec nepodleptáva. Krycia farba sa nakoniec odstráni liehom denaturovaným s benzínom (benzínalkoholom, dostať v každej lekárni).
Poznámka: Pretože som kedysi vlastnou nepozornosťou objednal namiesto 2 x 9 V (1042) transformátor s výstupom 2 x 12 V (1043), využil som ho na zostrojenie zdroja na napájanie XF551 podľa vyššie uvedeného návodu. Igi píše, že použitie 12 V trafa je síce na hrane, ale možné. I ukázalo sa,, že má pravdu. Aj tento transformátor je schopný napájať súčasne dve jednotky XF551 bez akýchkoľvek prejavov nedostatočnosti. Usmerňovač a zdvojovač, v tomto prípade vlastne už nepotrebný, zvládajú vyššie napájacie napätie bez problémov. Kondenzátory v XF551 sú na napätie 35 V a ani diódam toto napätie neublíži. Pravda, jeho povrchová teplota sa po niekoľkých hodinách ustáli na hodnote asi 46 °C, teda o 20 °C vyššej, než je teplota v miestnosti, ale to je ešte stále hlboko pod zabudovanou tepelnou poistkou (70 °C). Rozhodne k použiteľnosti transformátora v tomto režime prispieva jeho relatívne dobré chladenie – je vo voľnom priestore. Horšie, ale tiež ešte nie kriticky je na tom spínaný stabilizátor 5 V v jednej XF551, osadenej originálnou FDD MITSUMI, ktorý vykazuje teplotu asi 52 °. Ale len jeden, ten druhý má 45 °C – mechanika TEAC má menší odber.

Literatúra:
[1] Nečásek, S.,: Radiotechnika do kapsy, SNTL Praha 1972, str. 303

____________________________________________________________

 

Už len drobné doplnky (z mojej strany):

 

Po dlhšom čase mi prišiel od PP tento materiál, potešil, všetky nápady a riešenia sú vítané. Celý text je uvedený v pôvodnom znení od autora.


Autor sa vyzná, má to hlavu a pätu, ja už som len dokreslil 2 možné varianty - A - pre pripojenie 2 FD jednotiek a varianta B - pre pripojenie pôvodnej neupravovanej jednotky Atari XF551 alebo Atari 1050 (nie každý si vie poradiť alebo má predstavu čo treba):

 

Variant A pre napájanie 2 disketových jednotiek ktoré majú už v sebe vymenené pôvodné stabilizátory za DC/DC meniče TRACO.

Pozor, vinutia pre toto použitie musia byť vzájomne galvanicky oddelené !

 

Variant B pre napájanie jednej neupravenej disketovej jednotky Atari XF551 (alebo Atari 1050), kde sa očakáva zvýšený prúdový odber. (Vinutia sú zapojené paralelne.)

 

Súhlasím s autorom že skrinka je vždy problém, ale pretože deti sú deti a môžu sa dostať ku zdroju v najmenej očakávanej chvíli radšej by som použil skrinku, alebo potom použiť zakrytie bočníc ako v texte priamo popisuje autor (tu ho už len dupľujem, autor myslel aj na toto). Tak isto by som v zapojení použil vypínač, Atari šetrilo, my nemusíme. Použitie trubičkovej poistky považujem za štandart, ale existujú aj poistky ktoré sa dajú napájkovať priamo do plošného spoja (tiež dobré riešenie, pretože dovnútra sa vieme po otvorení zdroja dostať). Tak ako je to zapojené sa to naozaj veľmi slušne chladí, to musím uznať. Napriek tomu že usmerňovací mostík priamo v FD jednotke (XF551) nepotrebuje pri použití DC/DC meničov chladič, kúsok hliníkového chladiča by sa tam predsa len hodil (čiste môj názor), ono sa to síce nezdá, ale hodne to pomôže v zrazení výslednej teploty. A že autor všetko pomeral a podrobne popísal je jedno naozaj veľké + tohoto článku, paráda.

Zohnať originál napájacie zdroje pre uvedené disketové jednotky je v dnešnej dobe celkom slušný problém tak toto je možné a naozaj dobré riešenie. 


Kiežby takýchto prínosných článkov bolo k dispozícii viac.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Igiho knižnica 31 - ZAK Praha 1987 príloha I.

By Administrator at augusta 06, 2019 17:54
Filed Under: Atari

Tak som sa na to vyspal, prehodnotil som svoje rozhodnutie - nebudem meniť históriu, uvediem aj túto prílohu - i keď som sa pred pár dňami dušoval že to tu neuvediem. Človek mieni, život mení a teda po mailoch typu prečo nie hovorím si aj ja "prečo nie ?" a prvú verziu tohoto materiálu z roku 1987 dávam v plnom znení. Len dopredu upozorňujem, že v roku 1988 vyšla príloha I_1 a I_2 (už som ich uverejnil) ktorá je novšia sú v nej zanesené aj zmeny ktoré nie sú uverejnené v tomto vydaní. Ešte raz poďakovanie za spracovanie tohoto konkrétneho materiálu patrí ataristovi menom Pavel Pollák. Moja účasť je len v prevedení spracovaného podkladu do pdf súboru. Ako som písal, materiál som nehodlal uverejniť, ale občas aj Vy prehodnocujete svoje rozhodnutia - alebo nie ?

 

Obsah: Atari 800XL Dôležité adresy systému a ich použitie pri programovaní v Basicu.

 

ZAK Praha 1987 príloha I.pdf (10,35 mb)


K materiálu som sa dostal len pred časom - keď som už začal uverejňovať  prílohy z roku 1988, čiže tu ie je dodržané poradie materiálov podľa času v ktorom vznikli. Toto asi nikomu vadiť nebude, len som považoval za potrebné na to upozorniť. Pretože k dobovému materiálu sa už dnes nikto nevyjadrí je tu veľký predpoklad že práve hlad po takomto druhu informácií spôsobil že v roku 1988 vyšlo ďalšie doplnené vydanie.

 

Príjemné čítanie.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari - čriepky. Atari tidbits. 7.

By Administrator at augusta 02, 2019 12:20
Filed Under: Atari

A zase malé augustové víkendové prázdninové čítanie ...

 

Viete že:

O disketovej jednotke Atari XF551 sa hovorilo že je to produkt z tzv. "commodorizovanej" éry Atari, teda myslelo sa tým že to v nej podliehalo šetreniu kde sa dalo (éra Jacka Tramiela - eJT). Sám som tento terminus technicus objavil až teraz - a je celkom výstižný - a aj používaný. Na druhú stranu to tejto jednotke celkom dosť v preferenciách ublížilo. Ale tak to už býva. Zdá sa že Atari XF551 sa viac rozšírila v Európe - z jedného jednoduchého dôvodu, Atari 1050 vtedy bola v USA v predaji už niekoľko rokov keď sa objavila XF551 a teda zákonite bol trh v USA nasýtený a tak sa predaj presúval do Európy (hlavne Nemecko).

____________________________________________________________


Samotná IBM zvažovala a študovala Atari 800 ako ich OEM produkt na spustenie revolúcie v osobnom počítači. Nakoniec spôsob komunikácie s perifériami sa pretavil do zbernice USB, ktorá prevzala niektoré základné rysy z Atari.
No, kdeže tie časy sú.

_____________________________________________________________

 

Hovorcom Atari v ére pred JT bol herec Alan Alda (nakoniec - už som o tom písal v samostatnom článku). Keď prišla éra JT (Jack Tramiel), tak sa šetrilo každým dolárom  - až do konca. Toto tak isto rozvoju nepomohlo. Je smutné že táto éra "po" je dodnes negatívne vnímaná (zčasti právom) ale takto to bolo a už s tým nič nenarobíme. Zase na druhú stranu - po tých obrovských stratách udržal JT Atari v hre ešte ďalších 10 rokov čo by sa bez drastických opatrení určite nepodarilo (a splatil všetky pohľadávky) - nuž vyberte si sami či to za to stálo.

Pre Commodore bol k dispozícii herec Wiliam Shattner (VIC-20 a C64), tam to bohate využili.

Bill Cosby zase prezentoval počítač TI-99.

____________________________________________________________

 

Vedeli ste že v roku 1984 Atari už za éry JT celkom vážne uvažovala o uvedení vlastného farebného monitoru na trh (samozrejme design v štýle počítačov rady XE) ? Fa Commodore dodávala vlastné monitory k svojim počítačom, nuž snaha o to aby bol k dispozícii celý vlastný reťazec vyzerala zákonitá. Dokonca sa objavil prototyp - ale zase asi v rámci maximálneho šetrenia mal iba kompozitný vstup - a to ho rozhodne zabilo - nemôžete konkurovať kvalitou zobrazenia oproti pripojeniu cez s-video. No a nastupovala éra počítačov ktoré mali vlastné monitory a do 8bitov už rozhodne nechcel JT nejako investovať ... a zvyšok poznáte, dopadlo to tak že ataristi (podaktorí) dodnes používajú monitory Commodore.

____________________________________________________________

 

Určite všetci viete že sa všeobecne nadáva na diskety 3.5", na ich nespoľahlivosť a teda tak všetko okolo toho. Rád by som pripomenul že na tom majú svoj "leví" podiel aj disketové mechaniky. Zoberte si - uzatvorená skrinka vlastného počítača do ktorej je pod podtlakom vsatý vzduch - a Vy tam máte mechaniku zo založenou disketou. Otázka - kade sa bude do skrinky dostávať vzduch ? (spolu s prachom) -  samozrejme aj cez disketovú mechaniku, cez jej otvorenú štrbinu na založenie vlastnej diskety. Ak tento stav trvá dlhšie (a dvierka tiež bohvieako netesnia ak tam aj nie je disketa) tak sa po pár rokoch dá celkom slušne zaručiť že v mechanike 3.5" v podstate neprečítate ani jednu disketu. Môžem to potvrdiť z praxe - nasadených rovnakých cca 50 počítačov (miniveže) a po čase tuším išli 3 mechaniky, ostatné boli iba na parádu. Zaujímavé je že 5.25" mechaniky mali štrbinu stále "otvorenú" či bola disketa založená alebo tam disketa nebola a citlivosť na prach bola podstatne, podstatne nižšia (zase na druhú stranu bola aj nižšia hustota záznamu - myslím tým 360kB DD diskety. U HD diskiet chybovosť už bola väčšia (predsa len 4x vyššia hustota záznamu). Proste prachu sa v FD mechanikách nevyhnete a občasné vyčistenie dokáže zázraky. 

Iste ste zaregistrovali že podaktorí kvalitnejší dodávatelia mechaník 3.5" použili "uzavretú" konštrukciu (utesnenie na zadnej strane mechaniky) a teda neprichádzalo k javu nasávania vzduchu do počítača cez 3.5" mechaniku. Tieto mechaniky bezproblémovo fungujú fakticky aj dnes.

P.S.: Základom u každej FD mechaniky je zaručene čistá univerzálna hlavička ...

____________________________________________________________


Je dobré si pripomenúť ďalšie meno : Matthew Ratcliff. Tento chlapík urobil pre spopularizovanie Atari ohromne veľa. Mal pekné články (napríklad v časopise Antic, Analog a ST-Log), niekedy aj s ukážkami programového vybavenia. Veľmi známy (mimo iného) je jeho drobný programček Basic On/Off, ktorý umožnil zapnúť a vypnúť Basic priamo za chodu počítača bez akejkoľvek potreby resetu počítača.

 

Matthew Ratcliff

 

Tak isto urobil (bol známy aj pod skratkou MattRatt) základnú opravu Atari Basic RevB → RevC:

Matthew Ratcliff_1

(revízia B vždy pri novom ukladaní súboru následne predlžovala tento súbor o ďalších 16byte, jednoznačne chyba B verzie)

ale bolo toho hodne čo robil aj iného, tiež robil recenzie. Neskôr sa aktívne venoval veciam od Borlandu.

Pozrime si odkazy na niektoré jeho články:

Matthew Ratcliff 2

Matthew Ratcliff 3

Naozaj dobré čítanie !

Tento rok si práve pripomíname 20-te výročie od jeho predčasného úmrtia, zomrel v marci 1999.

____________________________________________________________


Bob Wooley


Ešte jedna vec - v tomto konkrétnom článku (je aj v zozname materiálov od Matthewa Ratcliffa) je spomínané meno Bob Wooley, ďalšia významná osobnosť čo sa týka Atari, preto som to tu ešte raz extra "vypichol, jeho verzia 3.5" FD jednotky Atari XF551 (ak nemáte chuť čítať všetko čo MattRatt napísal):

XF35-kit

Opravil chybu načítania hustoty v OS ROM verzie 7.7 - Atari XF551, urobil 3.5" verziu Atari XF551 a mnoho, mnoho ďalších vecí čo sa týka Atari. Vlastne ak to tak poviem - všetky dostupné (programové) zmeny na jednotke Atari XF551 urobil práve on (myslím tým zmeny priamo v pôvodnom firmware) - teda mimo OS Hyper-XF ktorý pochádza od Stefana Dorndorfa, ktorý celý OS napísal kompletne od začiatku po koniec.

____________________________________________________

 

Rob Hubbard


Nasleduje ďalšie meno ktoré má "niečo" spoločného s Atari: Rob Hubbard a jeho pekelne dobrá muzika na počítačoch Atari. Samozrejme tvoril aj pre iné počítače, ale niekoľko špičkových muzík urobil aj pre Atari, pripomeniem pripojeným obrázkom len jeden jediný titul:

 

____________________________________________________________

 

Ak používate DOS 2.5 štandartne môžete pripojiť 2 disketové jednotky, viac nie - jednoducho ich systém viac neuvidí. Na to aby fungovalo pripojených viac jednotiek musíte v DOS 2.5 spustiť setup pomocou ktorého dokážete nastaviť vyšší počet dostupných jednotiek. Pozor, ako vždy je niečo za niečo - vyšší počet pripojených jednotiek vyžaduje viac pamäte a teda pre prácu potom máte menej pamäte. Dnes to nie je vec ktorá by nejako vadila a zase málokto pripája naraz viac ako 2 jednotky (zvyčajne sa jedná o jednu FD jednotku + SIO2PC, alebo SDRIVE a podobne). Ale je dobré na to pamätať ak sa dostanete do situácie že trebárs máte 3 jednotky a nechápete - was, wann, warum ? Práve pre toto.

____________________________________________________________ 


FD ATARI 1050:

Pri používaní disketovej jednotky Atari 1050 si treba zvyknúť na to, že je pri prevádzke je mechanika o poznanie hlučnejšia ako disketová jednotka Atari XF551. Dobrým premazaním koľajničiek hlavičky sa dá tento jav skutočne podstatne zmierniť. (Ale to platí vlastne pre všetky používané FD mechaniky.) Dlho sa hovorilo o tom že najproblémovejšou časťou je mechanika - teda jej remenička odkiaľ sa prenášajú otáčky motorčeku na stredový "tŕň". Áno, opotrebováva sa, ale napríklad mám doma 5 kusov Atari 1050 a síce všetky už majú rok výroby 1983 - a dodnes sú v nich pôvodné remeničky (a fungujú). Mimochodom, stále sa dajú zohnať nové, náhradné remeničky, takže nie je žiaden dôvod na paniku.

Ako zistíte že je pás na konci svojej životnosti ? Veľmi jednoducho, začnete mať problémy s načítaním diskety, pásik bude mať tendenciu skĺznuť z opásania stredového tŕňa alebo rovno spadne. Vtedy je už skutočne treba plochý pásik vymeniť (bude "vyťahaný").

A ešte sa vrátim k hlučnosti mechaniky - napríklad ak máte zabudované rozšírenie USdoubler existuje varianta tzv. hlučnejšia a aj jej tichšia verzia - a je to dané iba výmenou firmware. Takže aj toto je cesta ako umravniť a stíšiť Vašu FD jednotku. Dtto platí aj pre pôvodný frmware neupravovanej FD jednotky  typu J, K a L - treba vyskúšať ktorý firmware umožňuje tichší chod jednotky.

_______________

 

Neviem či som to nejako extra zdôrazňoval ale firma ICD dodávala svoje rozšírenie do FD Atari 1050 USdoubler v dvoch verziách - a to či ste mali v jednotke Atari 1050 zabudovanú ROM (PROM), alebo Eprom. Podľa toho Vám firma dodala buď PROM pamäť, alebo Eprom, aby ste nemuseli na doske prepojiť inak jumpre. Pre toho kto sa vyzná stačilo použiť Eprom pamäť a prepojiť vývody jumprov na tento typ - v popise rozšírenia USdoubler som to aj popísal. Toľko na doplnenie a vysvetlenie.

____________________

 

A ešte jedna drobnosť - určite ste to zaregistrovali  - jednotku Atari 1050 nenazývame Atari "tisícpäťdesiat" ale  je veľmi zaužívané čítanie ako Atari "desať päťdesiat". Pritom trojmiestne značenie čítame spolu ako napr. XF551 (päťstopädesiatjedna alebo päťpäťjedna).  Je to zaujímavé že sa to takto vyvrbilo a zakorenilo.

Poznámka:

Atari 1200XL pritom čítame "tisícdvesto XL".  To sú mi ale veci ... je to celkom prekvápko aj pre mňa na čo všetko si človek pri písaní týchto čriepkov spomenie a čo sa pri tom vynorí z hlbín ataristovej duše. Wink

____________________________________________________________


FD ATARI  XF551:

Keď som už u disketových jednotkách - atarista známy pod nickom sup8pdcpred už cca 11 rokmi prišiel na základný rozdiel prečo US verzia firmware pre Atari XF551 nefungovala pre pripojenie na PAL počítačoch.


    Dekódovaný kód rom pre procesor 8040 v Atari XF551

    1. verziu (pokiaľ viem), ktorá by fungovala iba na NTSC Atari a 2. verziu, ktorá by fungovala na všetkých Atari

    1. verzia:

    0250: 00 NOP
    0251: 00 NOP
    0252: 00 NOP
    0253: 00 NOP
    0254: 00 NOP
    atď.

    2. verzia:

    0250: 44 EE JMP 2EE
    0252: 00 NOP
    0253: 00 NOP
    0254: 00 NOP
    kód navyše:
    02EE: 44 53 JMP 253

    8040 má nastavenú inštrukciu skoku, takže najnižšie 3 bity inštrukcie sú adresa vysokého poradia a druhý bajt ako adresa nízkeho poradia.
    každá inštrukcia jmp = 2 bajty a dokončenie trvá 2 cykly. každý nop je 1 cyklus.
    Pokiaľ ide o počítadlá cyklov, vidíte, že je pridaný 1 ďalší cyklus, aby sa nastavila rýchlosť SIO, 8040 musí mať bitbang každý bajt.

   

V dnešnej dobe je to samozrejme iba taká dodatočná zaujímavá informácia (čo dokáže zmena pár byte ...). Teraz používaný opatchovaný firmware verzie 7.7. chodí bez najmenších problémov na všetkých verziách počítačov. Základným problémom bola mierne odlišná rýchlosť komunikácie vo verzii pre NTSC a pre PAL počítače. No, ale dnes je to už našťastie vyriešené k plnej spokojnosti.

 

    Pripomínam opatchovanú verziu firmware verzie 7.7 pre disketovú jednotku Atari XF551 ktorá je funkčná vo všetkých Atari XF551 a odstraňuje letitý problém zo zistením správnej hustoty práve založenej diskety (práve toto "nedokončenie" originálneho firmware privádzalo majiteľov FD XF551 občas do stavu zúfalstva a spôsobovalo aj nízke hodnotenie jednotky medzi ataristami). Na odstránenie problému stačilo vo firmware zmeniť 23 bytov, autorom patchu je už v tomto článku spomínaný Bob Woolley.

Atari XF551 firmware - patch ROM ver.7.7

_______________

Dodatok 03.08.2019:

Ak používate Sparta DOS tak problém zo zlým rozpoznaním hustoty diskety neexistuje - Sparta DOS má v sebe mechanizmy ktoré zabezpečia (programovo) že XF551 vždy správne a bezpečne rozpozná správnu hustotu založenej diskety. A teda ak niekto nechce robiť akýkoľvek zásah do Atari XF551 tak má možnosť používať práve tento DOS.

____________________________________________________________

 

Atari FD jednotky a večná otázka - ktorá FD jednotka Atari je najlepšia ?:

Veľmi jednoduchá odpoveď - tá ktorá Vám dodnes a hlavne bez problémov funguje ! V USA preferujú rozšírenie Happy a US Doubler (FD jednotka 1050 - je tam mimoriadne rozšírená), v Európe je to zase Speedy 1050 ktorá beží tak isto na Atari 1050 (to je zase moja srdcová záležitosť) - a mohli by sme pokračovať a pokračovať. Niekto zase nedá dopustiť na XF551 (zvlášť ak má v sebe opravený OS alebo má v sebe OS Hyper-XF od S.Dorndorfa). Niekto prisahá na Atari 810, potom sa niekto bije do pŕs za jednotku Indus GT (a jeho klony), Poliaci prisahajú na jednotky TOMS (tu je len jeden problém že sa ich vyrobilo iba niečo mierne nad 100 kusov, takže ich rozšírenie bohužiaľ rozhodne nie je masové).

Mám kolegu ataristu ktorý roky používal Atari XF551 a problém zo zmenou hustoty vyriešil svojsky - používal vždy iba DD formát - a bolo po vtákoch, nehrozila žiadna zmena hustoty pri výmene diskety. Potom som mu odporučil nainštalovať si Hyper-XF OS  - a odvtedy prešiel kompletne na prácu iba pod ním a použitie rozdielnych hustôt prestal vnímať. Ako vidieť aj rokmi zaužívané návyky sa dajú zmeniť - ak prejdete na lepšie.Laughing 

Pretože to, čo kto považuje za najlepšie je vec naozaj hodne individuálna - držím sa odpovede ktorá je v prvom riadku.

Tu len pripojím malú poznámku:

Na atariage.com som si prečítal že existuje maník ktorý má doma 68 kusov Atari 1050 a 21 kusov Atari XF551. Tomu hovorím naozaj viac ako slušné predzásobenie - a Vy viete prečo tieto jednotky dnes nemôžete za toho boha zohnať ... predbehol nás, predbehol !  Yell

____________________________________________________________

 

Máte radi hru Rescue on Fractalus ? Je tam veľkonočné vajíčko - v úvodnej obrazovke napíšte AUTHOR

(Toto som netestoval.)

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: