Atari XF551 firmware - patch ROM ver.7.7.

By Administrator at novembra 27, 2017 13:30
Filed Under: Atari

 

Poznáte meno Bob Woolley ? Ak áno - príma pokračujem, ak nie ani nečítajte ďalej ... Tento maník a počítačový velikán ktorý sa venuje (a venoval) Atari  už pred časom vymyslel úpravu najnovšieho firmware (teda myslím tým úpravu poslednej známej verzie 7.7) pre disketovú jednotku Atari XF551.

 

Tento patch verzie 7.7 firmware rieši problémy zo zlým načítaním hustoty novozaloženej diskety počas práce bez akýchkoľvek ďalších potrebných úprav disketovej mechaniky. Firmware správne funguje na počítačoch PAL aj NTSC.

 

Úpravu som našiel, vyhrabal a zmenil som podľa uvedeného tých celých neskutočných 23 byte v pôvodnom súbore firmware verzie 7.7 a následne som to do Eprom nanovo aj napálil. Výmena je jednoduchá, XF-ka má Epromku v pätičke - takže netreba žiadne hardvérové úpravy - teda ak nepočítam do toho výmenu Eprom. Funguje to, takže kto si to chce vyskúšať na svojej disketovej jednotke stačí napáliť Eprom typu 2764 a môžete skúšať či Vám to pomôže. Rieši to problémy s načítaním hustoty po výmene diskety a je to neporovnateľne lepšie ako to bolo doteraz. Disketová jednotka síce dlhšie rozmýšľa (ale je to naozaj iba kratučká odmlka) než sa znova rozbehne ak bola vymenená disketa - a  chytí sa v správnej hustote - a to je to pravé orechové čo očakávame a čo doteraz bez tohoto patchu bolo len zbožným prianím. Jediným prejavom navyše je občas hláška "boot error" a už nasleduje správny boot, tento prejav pri prepínaní hustoty sprevádza aj OS Hyper-XF, je to dané skladbou rutiny pre sledovanie hustoty. Po tých dlhých rokoch je to naozaj poriadna zmena, teda ak nepočítam OS Hyper XF ktorý na to má pomocnú fintu pomocou zabudovania dodatočného pomocného mikrospínača - ale to som už odbočil mimo rámec tohoto článku.

 

Ja len registrujem že takto už máme k dispozícii 4x rôzny firmware pre disketovú jednotku Atari XF551, je to prekvapujúce, dlllllllhokánsky nebolo nikde nič (iba pôvodný firmware 7.7 - ten ale neriešil problémy načítania správnej hustoty po výmene diskety počas chodu zariadenia - to dokázal riešiť až OS Hyper XF) čiže boli k dispozícii iba dve možnosti aký operačný systém v disketovke použiť a tu zrazu bum-prásk ! a sú tu v podstate za sebou ďalšie dve dostupné verzie firmware - je to veľmi zaujímavý skok v ich dostupnom množstve. (Nespomínam už existujúci rozdielny firmware pre NTSC a PAL počítače pred verziou 7.7, tam to bolo ešte komplikovanejšie.) Nás môže len a len tešiť že je konečne z čoho vyberať ak chceme testovať a skúšať čo sa dá z disketovej jednotky Atari XF551 ešte "vymačkať". Tá jednotka bola dosť dlho neprávom a aj právom zatracovaná a teraz sa to dá zmeniť k lepšiemu, takže tí čo sú jej majiteľmi konečne majú naozaj pádny dôvod k takej malej "oslave". A pre tých ktorí nechcú robiť úpravy v jednotke XF551 (potrebný mikrospínač pre Hyper-XF) je toto riešenie skutočne pravým požehnaním, ten rozdiel pri používaní je naozaj obrovský.

 

Nasleduje upravený firmware (použitý patch) pre disketovú jednotku Atari XF551 ver 7.7:
(použitá Eprom 2764 - "ťukanda" tejto zmeny - Igi):

ROMXF551_Ver7_7 + patch.bin (8,00 kb)

 

Poznámka:

Vlastný firmware "sedí" v spodných 4kB použitej Eprom 2764, priestor horných 4kB Eprom je nepoužitý. Modderi sem zvyčajne pridávajú OS Hyper-XF a prepínaním najvyššieho bitu pamäte Eprom potom majú možnosť voľby medzi týmito dvomi OS.

 

A na záver - trebárs takto potom môžu vyzerať jednotky Atari XF551 s nejakými tými zabudovanými "fičúrkami":


Horná jednotka má  v sebe zabudovaný 2x OS - patchovaný firmware verzie 7.7 + sa dá prepnúť na Hyper XF, druhá jednotka obsahuje 3x OS - poľský TURBO, je tu zase patchovaná verzia firmware 7.7 a zase Hyper XF od Stefana Dorndorfa. Obidve jednotky majú možnosť vypnutia ochrany Write protect, sú prerobené na obojstranné (majú nový snímač otáčok) a obidve jednotky obsahujú tiež DC/DC meniče (používajú sa stále pôvodné zdroje 9V/AC/3A). Je tu k dispozícii indikácia power LED (zelená). Prvá jednotka má navyše vpredu vyvedený aj Reset  - je označený písmenom R, vľavo od páčky. Poriadne označenie prepínačov považujem za veľmi dôležité - Vy si síce môžete pamätať čo je kde a ako to funguje, ale ak si za to sadne niekto cudzí tak je bez označenia beznádejne stratený a stáva sa z neho bádateľ  - a potom existujú iba dve možnosti. Prvá pravdepodobnejšia je tá že to vzdá a končí, alebo druhá že je tak šikovný že na to sám príde. Ak je dobré označenie tak uvedený predchádzajúci scénár sa stáva bezpredmetným.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

24. 9. 2018 14:09:41 #

trackback

Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - TEAC FD-55BR. Part_4.

Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - TEAC FD-55BR. Part_4.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: